Občas narazíme na zajímavé články či videa s comicsovou tématikou, tak se o ně podělme s ostatními. Z domova i ze světa.
* Bez paywallu, předplatných atd.
* Bulvar sem nepatří.
* Filmové novinky sem nepatří.
  • Doppelganger
    Doppelganger19.12.2022 20:34Publicistika
    Moje Providence úplně v klidu. Asi dost záleží, jak to člověk při čtení drží.
  • Bonpar
    Bonpar19.12.2022 19:36Publicistika
    Providence omnibus vypadal skvěle, dokud jsem při čtení nedošel asi do poloviny, kdy začala dost škaredě vrzat vazba. Ke konci se už začala rozlepovat. Tolik k exkluzivnímu dojmu.
  • Light
    Light19.12.2022 17:43Publicistika
    Zrovna u Arga na mě jejich dražší knížky zapůsobily tak, že jsem je z velké části přestal kupovat :D
  • Ter
    Ter19.12.2022 17:09Publicistika
    Argo? A zabudli spomenúť, ako im záleží na kvalite papiera ako aj samotného spracovania komiksov/kníh. Esmera sa mi doslova rozpadla a skončila v smetiaku (a nie som jediný, komu sa to stalo). Samotné obálky ich komiksov sú takej kvality, že aby sa človek pri nich bál aj nadýchnuť. Redakčné neduhy netreba komentovať.
  • SomeOne
    SomeOne19.12.2022 16:54Publicistika
    soulbringer: Zarazilo mě, jak se tam píše, že si nemůžou dovolit vyrábět knihy na sklad, to jsem tedy nečekal. Asi si potřebují u všech knížek říct, jaké to mají skvělé prodeje, když se většina nákladu rozprodá pár týdnů po vydání... to je jako Trumpův výrok, že když se bude testovat méně lidí, bude méně nakažených:)
  • soulbringer
    soulbringer mecenáš19.12.2022 16:14Publicistika
    "paradoxy" knižního trhu - čím dražší, tím rychleji mizí z pultu

    Titulů bude míň (myšleno celkový knižní trh, nikoli pouze komiksová tvorba), ale za to budou alespoň dražší. Inu...

    Lépe se prodávají knihy, které jsou vybaveny košatěji, které působí exkluzivním dojmem. My například u komiksů děláme varianty obálek, často jednu luxusnější podobu v počtu několika set kusů, a ty se prodají jako první. V době covidu jsme se začali zamýšlet nad produkcí, nad počtem výtisků každého titulu, který vydáme. Snižovali jsme velikost nákladu, už jsme si nemohli dovolit vyrábět knihy na sklad... Před covidem jsme vydávali 220 novinek plus řadu dotisků, letos pak naprosto řízeně 188 titulů a velké množství dotisků. A patrně celý knižní trh dospěje k tomu, že nakladatelé budou velice zvažovat, která práva v zahraničí pořídit, a z jakého důvodu, a co od té knihy si vlastně slibují."

    Celý rozhovor s ředitelem Arga, Milanem Gelnarem k vidění na Seznam Zprávách
  • Norri
    Norri mecenáš16.12.2022 17:24Publicistika
    Rozhovor s Martinem Pecinou:
    https://www.youtube.com/watch?v=qfp9Mt5V9nY
  • soulbringer
    soulbringer mecenáš4.11.2022 11:51Publicistika
    Jak obstojí Foglarovy příběhy v dnešní době?
    Richard Klíčník (Argo) poměrně trefně a zajímavě o nostalgii přerostlých kluků (ano, ošíval jsem se) a o otázkách, které musí řešit každé nakladatelství, jež drží podobné poklady.

    Když nakladatelství Albatros v půlce října uspořádalo autogramiádu k vydání sebraných a zrekonstruovaných příběhů Rychlých šípů Jaroslava Foglara, které kreslil Marko Čermák, nenašli jste mezi chlapci a děvčaty čekajícími na podpis nikoho pod čtyřicet. Přesto na Rychlých šípech pořád něco je. Něco, co táhne. Ale najít onu tajnou ingredienci, to není jen tak...

    ...Je skutečnou nakladatelskou záhadou hlavolamu, kolik z prodaných výtisků si z nostalgie kupují pravověrní dospělí fandové, a kolik z nich si doopravdy s chutí užijí současní kluci a holky. To budeme s jistotou vědět, až pokud dnešní generace dětí dospěje a bude/nebude Rychlé šípy shánět pro svoje potomky. Zatím mají totiž peněženky v rukou ti, pro které budou Foglarovi chlapci živými hrdiny až nadosmrti.


    Zajímává glosa, která ovšem není jen o staré pětce kolem Stínadel, ale přináší pohled i na nové příběhy nebo Rváčov. Celý text publikoval Deník N
  • soulbringer
    soulbringer mecenáš11.10.2022 11:47Publicistika
    I’m definitely done with comics - A. Moore
    (už zase)

    Čtu si další rozhovor s Moorem a je to jako jedna ze stovky variací ne téma "svět se změnil, už to není jako za mých mladých let, celé odvětví šlo do kytek, proto jsem ho dávno opustil", ale má tam některé zajímavé postřehy. Chvílemi s ním souhlasíte (ruku na srdce - každý z nás nikdy v sobě nezabil to infantilní dítě milující komiksy a ty superhero movies jsou goteskní pohádky), ale chvílemi tam vidíte Simpsonovic dědu, který křičí na mrak (ty hnusný škaredý internety!). Některé implikace, které naznačuje jsou ovšem přeci jen docela divoké. Zvolení Trumpa je mimo jiné důsledkem masové obliby filmového Batmana - lol, fakt ho miluju :)

    Moore thinks that’s not just infantile but dangerous. “I said round about 2011 that I thought that it had serious and worrying implications for the future if millions of adults were queueing up to see Batman movies. Because that kind of infantilisation – that urge towards simpler times, simpler realities – that can very often be a precursor to fascism.” He points out that when Trump was elected in 2016, and “when we ourselves took a bit of a strange detour in our politics”, many of the biggest films were superhero movies.

    Celý rozhovor z letošní října na Guardianu zde
  • deefha
    deefha mecenáš26.9.2022 09:09Publicistika
    Tak to mě moc mrzí :-( Raoula sleduju od samýho začátku, mám všechny sešity a knihy co vyšly, dokonce jsem si pár ročníků předplatil aspoň elektronicky, když to pak přestalo vycházet souborně (Reflex jsem kvůli tomu kupovat fakt nechtěl). No ale jo, všechno hezký jednou skončí...
  • soulbringer
    soulbringer mecenáš25.9.2022 23:11Publicistika
    Z FB profilu Milana Tesaře
    (osobně se ovšem musím přiznat, že jsem žil s představou, že Raoul je dávno mrtvej a oni ho zabili až teď - stručným mailem)

    Dnes nám se Štěpánem Marešem přišel stručný email z redakce Reflexu, že tento čtvrtek, v čísle 39, vyjde poslední díl Zeleného Raoula. O další není zájem. Díl nazvaný Babišova studna bude mít číslo 1421, což označuje počet týdnů, po které náš komix nepřetržitě vycházel. Přepočteno na roky je to 28 let. Zelený Raoul byl dílem čtyř přátel, kteří stáli v roce 1994 u jeho zrodu. Štěpán Mareš tvrdí, že Zelený Raoul je nejdéle vycházející kreslený seriál v Evropě, nemám to ověřené, každopádně je to dost dlouho na to, aby se stal neodmyslitelnou součástí přesně poloviny mého života. V časech dobrých i zlých, ve chvílích, kdy jsem dostal skvělý nápad, i kdy mě nenapadlo zhola nic. Jsem za Štěpána, za Tomáše Baldýnského, za Dana Hrubého i za sebe pyšný na to, že se nám podařilo vybudovat značku, kterou znal každý. Protože to se nepodaří každý den.
  • yogi
    yogi15.9.2022 14:44Publicistika
    soulbringer : V Tatrách asi nevlajou všude žlutomodrý prapory, tak by to mělo být v cajku.
  • soulbringer
    soulbringer mecenáš15.9.2022 14:06Publicistika
    SSP: a jo :) já jsem myslel, že to bylo konkrétně na mě a nikoli s odkazem na fauly, co použil Kapis :) Už rozumím.
    Nicméně doufám, že si Kapis užije Tatry a nebude tu budoucnost vidět pak tak černě :)
  • SlouzimStarymPsum
    SlouzimStarymPsum15.9.2022 12:32Publicistika
    soulbringer: Mám dost známých přednášejících na univerzitách a učitelů na středních školách, všichni tvrdí, že se situace lepší. Takže ty řeči, které tu Kapis vede, jsou lež. To je argumentační faul a byl by to argumentační faul, i kdybych těch známých měl stovku, všichni se snažili být nezaujatí a měli systém, jak to posuzovat.
    Argumentační faul automaticky nedělá z tvrzení nepravdu, tvrzení může být pravdivé, ale není pravdivé z důvodu toho argumentu.

    Tys psal obecně té úrovni, o tom, že Kapis nemá analýzy atd., na konci jsi zmínil oslí můstek, ale byl zmíněn právě v souvislosti jen s těmi tématy, proto to je oslí můstek, ne argumentační faul, jak jsem chybně psal, kdy já ten argumentační faul vztahoval i na ty argumenty, kdežto ty ten oslí můstek nikoliv. Chyba je tady u mě, ne u tebe.
  • Lenny
    Lenny mecenáš15.9.2022 10:07Publicistika
    soulbringer: Já to samozřejmě zjednodušoval. Na TikToku je dneska uživatelská všehochuť, přejí tomu hlavně silné dosahy a zatím relativně málo inzerentů. Každopádně platí, že mladší ročníky tam jsou zastoupeny nejsilněji. Dost z nich si nejspíš rovnou naklikne 18+, ať je ta síť nijak neomezuje (nemám data, ale dělalo se to tak u FB i IG).

    Co je zásadní, jinde právě tyhle děcka nejsou. FB je pro ně síť rodičů a Instáč už taky přestává být cool, takže jsou tam. A Crew přesně na tyhle lidi cílí manga/Marvel produkci, dává to větší smysl než tam představovat třeba Joda. Druhá věc jsou možnosti placené reklamy - ta funguje moc hezky i v knižním segmentu (dělal jsem kampaň např. pro Albatros) a jsou tam široké možnosti cílení (třeba na mangisty).
  • Kapis
    Kapis mecenáš15.9.2022 07:31Publicistika
    Soulbringer: Já myslím, že to s tím argumentačním faulem bylo mířeno na mě, když jsem si dovolil napsat, že mí kámoši, co učí na báňské tvrdí, že na studenty jsou kladeny nižší nároky, než byly kladeny na nás před 20 roky a tudíž jsem se dopustil zobecnění typu "myslí si to lidé, kteří k tomu mají co říct" a tudíž faul jak sviňa. On mi to tvrdí jeden PhD. na materiálovém inženýrství a dva na FEIce (mimochodem prej indičtí studenti i studenti z Petrohradu mají znalosti řádově vyšší než naši mazlíci, o samotném přístupu ke studiu prý škoda mluvit) a netvrdí to Bob Kartous, takže ano, zasloužím minimálně žlutou:)) A teď se sbalím a jedu do Tater a pokusím se nekazit si dny internetem.
  • soulbringer
    soulbringer mecenáš15.9.2022 01:34Publicistika
    SSP: Abych řekl pravdu, úplně jsem se v těch příspěvcích ztratil a netuším, co přesně je míněno jako argumentační faul, nebo co se snažíš vlastně říci. Fakt jsem se to snažil rozklíčovat, ale úplně jsem nepochodil. A jen tedy pro rekapitulaci:

    1) SomeOne upozorní, že jedno vydavatelství se rozhodlo využít pro šíření svého obsahu Tik Tok
    2) Vyvrátil jsem premisu Lennyho, že na dané platformě jsou stejně jen děcka (byť jsem přiznal, že ty data jsou z dané sítě)
    3) Kapis celou debatu najednou přesune do hořekování nad nastupující generací, která má za vzory v youtuberech/tiktorech a místo studia řeší kraviny
    4) a ano tady jsem použil opravdu "jemný" faul v podobě sarkasmu, když jsem parafrázoval Sókrata a Kapise - ale šlo mi o pointu, protože jsem obecně dalek, abychom zobecňovali a šmahem odsoudili celou nastupující generaci (ostatně všichni jsme se shodli, že mezigenerační rozdíly a hořekování na generace tu bylo dycky) - ale jelikož pracuji s mládeží, tak je mi fakt proti srsti, takhle dávat všechny do jednoho pytle - to zase za argumentační faul považuju já ;) nemluvě o tom, že nové technologie a dokonce i nové sociální sítě mají nakonec i pozitivní dopady a řadě lidem daly třeba práci.
    5) S Kapisem si to myslim hezky vysvěstlili a ačkoli bych klidně pokračoval v diskusi, raději jsem toho nechal.

    Jako nikde neříkám a ani nepopírám, že by technologie, či změny v mediální spotřebě neměly i negativní vlivy. Opak je pravdou pro nemalé množství. ale věřím, že si s tím jako společnosti i jako rodiče dokážem poradit, stejně jako si naši rodiče dokázali poradit s tím, jak jsem civěly na TV nebo smažili první PC hry a škola šla bokem... Prostě považuju za nešťastné, když vidíme pouze negativa a nevídíme celé kontexty i možná pozitiva. Proto jsem psal o konkrétních konturách, což Kapis i dodává.

    Abychom tu ukončil. Hlavně mi přišlo opravdu směšný, že se z tohoto "mor Tik Toku postihl už Crew" se najednou dostáváme k tomuhle: "řeší se pyčoviny jako well being, nebo jaxe to svinstvo jmenuje, indoktrinace podvodem s CO2" - tak jsem si dovolil se sarkasmem poukázat na to, že je to oslí můstek jako kráva. Nic víc nic míň :) Jestli jsem se nějak dotkl Kapise nebo krom sarkasmu snad použil nějaké škaredé fauly, rád se nechám poučit, ale snad chápeš hlavní pointu mých reakcí.
  • Hawwwran
    Hawwwran mecenáš14.9.2022 22:06Publicistika
    SSP: je tam blby to samy co na jakemkoliv jinem medialnim kanale. Je tam kvalitni i nekvalitni obsah. Takze pokud si uzivatel vybira odpad, je to zdroj odpadu. Takze se snazim detem vysvetlit proc by meli tihnout ke kvalitnimu obsahu, ale sam jim ho moc neukazuju, protoze to co sleduju sam jsou vyhradne anglicke kanaly a spis technicke nebo matematicke. To je moc brat nebude.
  • SlouzimStarymPsum
    SlouzimStarymPsum14.9.2022 21:40Publicistika
    A co je vlastně na tom youtube obecně tak blbého? Je tam spousta zajímavých videí, kanálů, v různých jazycích, přizpůsobených podle cílového publika (děti, laici, blbci), které v jsou v pár minutách schopny divákovi vysvětlit a předat to, o čem do té doby někde jen četl a nemá o tom ani tucha, a může ho to "někam posunout".

    (Videa vybrána náhodně.)
  • Hawwwran
    Hawwwran mecenáš14.9.2022 19:50Publicistika
    Ohledne youtube a podobnych kravin. Ono je to omrzí. Alespoň jsem mohl dětem vysvětlit že internet lže a buduju jim imunitu před kravinama a vyloženýma podvodama. To zakazováním aka zavíráním očí před realitou nezvládnu. A že by se dnešní děti neuplatnily? Netáhla jsou v každé generaci. Dřív to bylo dokonce národním sportem, protože každý musel mít práci a efektivita šla do kytek. To že chce být někdo najivně bohatým influencerem je v čem jiné než když chtěl být někdo dříve slavným hercem nebo fotbalistou? V čem je sledování toho jak jiní na obrazovce běhají tak jiné od povrchního YT contentu? Já jsem rád že mé děti mají spoustu "analogových" zájmů a tak občasné čumění na YT není problém. Všeho s mírou, je moje heslo.
  • SlouzimStarymPsum
    SlouzimStarymPsum14.9.2022 19:19Publicistika
    soul: Kdy tam tu souvislost dávám, protože jsem to z toho, co píšeš ty, tak bral, což nemuselo být správně. Jinak "je to tak, potvrzují to nebo dokazují tihle a tihle" argumentační faul pak je.
    K tématu: Tady a tady.
  • SlouzimStarymPsum
    SlouzimStarymPsum14.9.2022 18:20Publicistika
    soulbringer: Oslí můstek se týká jen spojení témat, tady je to pak zase ten argumentační faul. Argument ad populum, spíš možná ad verecundiam (myslí si to lid nebo myslí si to lidé, kteří k tomu mají co říct).

    K 11/9: Nechci nikomu brát iluze, natožpak názor (fakta už jsou v dnešní době úplně out), ale byla to 100% neděle.
  • Kapis
    Kapis mecenáš14.9.2022 17:57Publicistika
    Yogi: ale to já dělám, jsme poměrně aktivní, furt někde venku, ale jak mají tu svoji hodinku na tabletu, tak za nimi nestojím jak debil a neprudim stylem "zapni si něco poučného misto těch dementů". Aha, vlastně, to dělám:D ale zase ne moc.
  • yogi
    yogi14.9.2022 17:31Publicistika
    Kapis : No já se taky snažil děti jakože omezovat ve sledování různých kokotin, nejsem si ale jistý jestli to mělo nějaký smysl. Lepší je asi než něco zakazovat snažit se nenápadně ukázat, že existují zábavnější věci než nějací šulini na youtubu. Můj kluk třeba dodnes vzpomíná , jak jsme jeli vlakem do Olmíka na Cestu do fantazie, což tehdy v roce 2003 u nás vůbec nebyl úspěšný snímek , v jednosálovém kině, které je už dávno zrušené jsme seděli 3 a myslím to ani nebylo dabované.
    A když jsem ho vyhodil od kompu( vůbec ne proto abych si k němu sám sedl), tak šel stejně jakože ven a smažili ty hry u kámoše.
  • Kapis
    Kapis mecenáš14.9.2022 17:08Publicistika
    soulbringer: ano, pokud vidím křivku (i bez posunu;)) tak lze i bez hlubší analýzy říct, jestli je trend klesající/vzrůstající, případně stabilní. Nepotřebuju znát proč, abych to mohl tvrdit.
    A OK, nemůžu tvrdit, že je to jen tím, že děcka čumí na hlupáky na tytrubce, je to určitě komplexní záležitost. Ale já čistě empiricky vidím, že když moje děcka čumí třeba v neděli, když si pospíme, do počítače, kde žádný limit není, tři hodiny, tak jsou pak úplně jak dementi, kteří ani neví jak se jmenujou. Ona vyšla zajímavá studie o budování dětského konzumerismu přes mediální obsah, věnuje se to sice TV vysílání a není to o příme souvislosti se vzděláním a znalostmi, ale myslím, že to vypovídá o stejné věci, když tak tady k nakouknutí: https://www.deti-a-media.cz/docs/aktuality/Detsky-konzumerismus.pdf
    A snad se shodnem, že čumění do tytrubek a tyktoků na vyložené kokotiny asi ještě nikoho nikam neposunulo a zkrátka já osobně, ať si myslí, každý co chce, ženu děti od té elektroniky, co to jen dá. Snad ještě můžu:)) tak mě v tom prosím nech;)

    Nicméně o klesajících požadavcích na studenty mi nekecají kámoši v hospodě po šichtě v šroubárně, ale kámoši - pedagogové v hospodě po šichtě, už dlouhé roky. Třeba to tak není všude, ale trend bude taky takový.
  • soulbringer
    soulbringer mecenáš14.9.2022 15:42Publicistika
    Kapis: to nebylo de facto o generačním konfliktu, to bylo o obecném hořekování nad tím, jak se doba mění - s tendencí vidět zejména ta negativa (ta dnešní mládež! ta dnešní média! ty dnešní politici! ta dnešní doba! ... obecně platný věci. který ale potřebují fakt konkrétní kontury). Naštěstí vše už bylo řečeno samozřejmě v tomhle seriálu:



    A sic nemáš čas na pořádné analýzy, tak ve stejný větě to stejně ukončíš jasným konstatováním, pač trend je...jasný. Ostatně do dokazují kámoši v hospodě. Já se nehádám a taky netvrdím, že by vzdělanost u nás neklesla (opak je pravdou - viz PISA, ale i to je jen část obrázku) - to zas nepodsouvej ty mně. Asi se shodneme, že celospolečenský věci jsou hlavně dost komplexní, které ovlivňuje mnoho faktrů a že něco se lepší a něco třeba ne... ale že s k tomu blití na dnešní mladou generaci či na neutěšený vývoji společnosti obecně (dle tvého očividného názoru) dostaneme od využití tik-toku jedním vydavatelem, mi přišlo jako gigantický oslí můstek :)
  • Kapis
    Kapis mecenáš14.9.2022 14:51Publicistika
    Ha, arbitr jediného povoleného názoru, který se tu onehdá oháněl argumentačními fauly, vylezl. No, ještě, že některé mrdky děcka mít nikdy nebudou.
  • George Walker Bush
    George Walker Bush admin14.9.2022 14:23Publicistika
    Kapis: Tak jestli jim vysvětluješ jako nám tady, že Majdan byl fašistický puč, že 11/9 byl inside job a že Zeman je fajn prezident (co si tak namátkou vzpomenu), tak nevím, jestli tu vzdělanost populace nějak navýšíš...
  • Kapis
    Kapis mecenáš14.9.2022 14:11Publicistika
    soulbringer: však jsem psal, že "generační konflikt" tu byl vždy. Je i jasné, že to videjko nemůže zahrnout všechny aspekty, ze začátku tam bylo jen 5 zemí východního bloku, obtížnost se jistě mohla měnit, ale v r.89 už se účastnilo 50 zemí světa a pořád jsme byli kolem první desítky a pak je pořádný sešup dolů. Na nějaké hlubší analýzy nemám čas, ale trend je myslím z toho jasný a viděl jsem podobných srovnání více. Dokazují mi to v hospodě i kámoši, kteří ve školství zůstali - a to i na VŠ. Zkrátka a velice zjednodušeně, měli jsme malé procento VŠ vzdělaných lidí, tak se trvale snižují požadavky, ať jich máme více. A jak říkám, klidně se hádejte, že u nás vzdělanost neklesla a napište tu o tom ještě 100 stránek.

    A že za to může Tiktok jsem nikde nepsal, jen jsem napsal, že se není třeba divit, že tato "ohavnost" jak to postl SomeOne (https://www.arkham.cz/prvnich-1000-followeru/) je vyprodaná, když děcka čumí na jutubnesmysly a vidí v natáčení videjek svou megaúspěšnou a bezstarostnou budoucnost. Pořád někomu podsouváš něco, co netvrdil.

    Jo a neboj, na své děcka mám času dost a spoustu věcí je učím sám a jde to i bez "jiného obsahu", dokonce i bez elektroniky, ta hodinka denně je úlitba/kompromis, aby nebyli mimo mezi soukmenovci. Ale i to mi stačí, abych byl zděšen, jací dementi tam prezentují veřejně svou retardaci.
  • Norri
    Norri mecenáš14.9.2022 13:57Publicistika
    1) To Československo mělo takový propad, protože se prostě rozpadlo a tudíž přestalo sbírat medaile. Česká republika samozřejmě začala od nuly. Ale nechci si nic nalhávat, nejlíp byla myslím 14. a 16.

    2) Ten Svoboda je jenom těch pět přeložených stránek. Přeložil to Technet jako zajímavost. Nikdo to vydávat nebude.
  • SlouzimStarymPsum
    SlouzimStarymPsum14.9.2022 13:48Publicistika
    Že stížnosti na to či ono byly podle záznamů už v antickém Řecku (možná ještě dřív) ještě neznamená, že ty stížnosti nemohou být opodstatněné (částečně až úplně) nebo jednou opodstatněné být nezačnou.
  • soulbringer
    soulbringer mecenáš14.9.2022 13:39Publicistika
    Kapis: já jsem to chtěl odlehčit, pač stěžovat si na lenivé mladí, jejich upadající chování, pracovitost či respektu k autoritám - to tu bylo vždy (s přibývajícím věkem máme taky tendenci zapomínat, jací darmošlapové jsem taky byli - ostatně život nás naučil, že jo)... Co je ale trochu přitažené dost za vlasy je to, že v diskusi o Tik Toku vygeneruješ celospolečneský kolaps budoucích generací a dodáš k tomu příklad z IMO. Vtipné je, že tam začalo padat Československo dávno před tím, než bylo u nás masově rozšířena TV nebo sociální sítě vůbec. Hele mě taky třeba dost znepokojuje, že naše děti se sunou dolů třeba v PISA testech, zároveň za to ale pouze tik-tok fakt nemůže. Je tu řada daleko větších a důležitějších faktorů:
    - systém vzdělávání a školství obecně (který se leckdy od dob první republiky moc nezměnil)
    - obrovská technologická změna, která jenom akcelerovala a (ne)schopnost různých států na to reagovat
    - plus samozřejmě to, co už tady psal SSP

    Naštěstí je tady pořad dost zásadní a dost silný faktor - a to jsou rodiče :) Takže jestli ti vadí, že tvoje dítka sledují nějaké povrchní youtubery, tak místo stanovení "hodina / denně" bych s nim zkusil probrat a ukázat jim i jinej obsah ;)
    (já vím, kdo má ale čas na svý děti dnes, že?)
  • SlouzimStarymPsum
    SlouzimStarymPsum14.9.2022 13:17Publicistika
    No jo, v těch zemích, které vytlačily Československo/ČR, tiktok, počítače nemají a hry nehrají... Že by v tom mohly hrát roli další faktroy, např. stoupající počet zemí, které se toho účastní (že Československo bylo v první desítce vždycky, když se účastnilo deset a méně zemí, to je jistě jen náhoda!), zlepšující se podmínky pro vzdělávání všude na světě, tudíž větší konkurence, to taky můžeme vyloučit, stejně tak ignorovat, že absence v první desítce umístěných nevypodívá nic o úrovni (ta se může klidně i přes propad v umístění zlepšovat, protože pořadí a úroveň není totéž), ale hlavně vždycky platí, hlavně pro ty vzdělané, že korelace implikuje kauzalitu, že jo, takže stačí vybrat dva jevy, dát je dohromady, a pak už ty závěry jdou samy. K dokonalosti už pak jen chybí šermovat absencí kritického myšlení u druhých, což je dneska taky hodně populární.

    To si jen tak povídám pro sebe, nediskutuju.

    yogi: Že procenta nemůžeš u slev sčítat (mohl bys ses taky dostat do mínusu), víš, takže jak vidět, tak ti to vzdělání k něčemu bylo. ;-) Ale možná jsi na to přišel sám navzdory vzdělání, ale myslím, že ne, protože tohle se učí už na základce. Je pak na každém, jak toho vzdělání využije. A kde nic není, ani smrt nebere, někde prostě vzdělání nepomůže.

    Naprosto a totálně k věci. Na toho Svobodu jsem koukal a to je nějaká 70 let stará srágora. Líbí se mi to (koukl jsem na prvních pár stránek), ale to jde úplně mimo mainstream a spíš to budou kupovat "abíčkáři" a jim podobní, tipuju. Hodně zvláštní výběr.
  • yogi
    yogi14.9.2022 13:00Publicistika
    Jako padesátník mám pocit, že vzdělání co jsem dostal bylo dobré tak do AZ kvízu, ale mám jen gympl , dál jsem neprošel.
  • Kapis
    Kapis mecenáš14.9.2022 12:45Publicistika
    Toš můžem se tomu smát i vysmívat, zlehčovat to, generační konflikt tu byl vždy, ale fakta mluví jasně, třeba tu to jde jasně vidět:

    https://www.youtube.com/watch?v=PY3epvakubE

    jasně, že zdejší odborníci najdou 10 zpochybňujících argumentů, ale ten klesající trend je jasný, hlavně po roce 1990, tam jsem doslova vystřelili směrem dolů. A máme bohužel pořád stejnou trajektorii. A to je jen matika. A kdo si myslí, že naše děcka dostávají stejně kvalitní vzdělání jako my, čtyřicátníci, tak já mu to neberu, ani se s ním nebudu o tom hádat a něco se snažit dokazovat.

    yogi: no, děcka zapínají nějaké jutub-dementy, kteří hrajou já nevím - hello neighbor a to s hagi-wagim a minecraft a ten projev u některých daleko ke kvičení nemá. Alergii na některé hlasy už jsem si stihl vypracovat.
  • yogi
    yogi14.9.2022 12:35Publicistika
    Já byl na Tiktoku jednou pár minut, ale myslím že tam lidi nekvičí u hry, spíš tam různě poskakují u muziky ne? To asi dělaly holky dycky co pamatuju, jen to nikde nevěšely, bo nebylo kam.
  • soulbringer
    soulbringer mecenáš14.9.2022 12:04Publicistika
    No, co bys čekal - děcka, místo aby se pořádně učily matematiku třeba od Pytágora, tak je ideologicky vychovávají, vtloukají jim přesnou historii a někteří z nich dopřávají sluchu Sófklovi! Naše mládež miluje přepych. Nemá správné chování. Neuznává autority a nemá úctu před stářím. Děti odmlouvají rodičům, srkají při jídle a tyranizují své učitele... co vůbec bude tady z mladého Platóna bude - dyť mě vůbec neposlouchá! Si naivně myslí, že formulace jejích nápadů je do budoucna uživí a nic dalšího nebude potřeba. No možná 0,1 % z nich. Zbytek asi čeká pořádná facka, až se zařadí do fronty na rolníky.
    (Sókratés, ca 430 př. Kristem)

    K tomu milému Řekovi ještě dodám, že si toho naštěstí všímají i média. A jasně popisují, že nikomu už se nechce ani pracovat! - to je hrozná pravda roku 2022. Tvrdí to každý pátý vedoucí pracovník a jelikož to psali ve FORBESU, tak to nemůže být jinak.
    ...tedy ona je to alarmující pravda již od roku 2014, teda 2006, tedy 1999, vlastně 1940, myslel jsem hlavně 1905 a teda zejména 1894...
  • deefha
    deefha mecenáš14.9.2022 11:29Publicistika
    @SomeOne Ne, nepoužívá to pětina národa, aspoň ne aktivně. Tahle čísla u jakékoli sociální sítě jsou vždycky nadhodnocená, viz aktuální případ Twitter vs. Elon Musk (doporučuju dohledat). A ano, můžeme se bavit o tom, jaká je definice "aktivního účtu" :-) Nicméně např. já mám z určitých důvodů účet prakticky na každé sociální síti, ale na naprosté většině z nich jsem byl právě jen jednou - abych si ten účet založil. Takže asi tak.
  • Zack
    Zack admin14.9.2022 11:19Publicistika
    Pan Banik Pico je zhrozen z lidi, co hystericky kvici u nejake hry. Jak roztomile.
  • Kapis
    Kapis mecenáš14.9.2022 10:57Publicistika
    SomeOne: No, co bys čekal - děcka, místo aby se pořádně učily matematiku a fyziku, tak je ideologicky vychovávají, vtloukají jim přepsanou historii, jak jim přes Kartouze a podobné zmrdy nadiktují ze zahraničí a jak to požadují naši páničci, řeší se pyčoviny jako well being, nebo jaxe to svinstvo jmenuje, indoktrinace podvodem s CO2, do toho devastace inkluzí a celkové snižování požadavků na ně. Učitelé zahlcení byrokratickými nesmysly. No a chudáci vymletí do toho čumí na poďobané jutub-dementy, jak hystericky kvičí u nějaké hry (bohužel neubránila se ani naše domácnost a vidím, jak devastující to na dětský intelekt je - mají povolenou ale jen hodinu denně, aby z nich nebyly úplně vypatlané zombie), takže se není čemu divit, že si naivně myslí, že je natáčení čupr videjek do budoucna uživí a nic dalšího nebude potřeba. No, možná 0,1% z nich. Zbytek asi čeká pořádná facka, až se zařadí do fronty na pracák.
  • SomeOne
    SomeOne13.9.2022 22:06Publicistika
    Btw. víte o existenci této ohavnosti? :-)

    https://www.arkham.cz/prvnich-1000-followeru/
  • SomeOne
    SomeOne13.9.2022 22:05Publicistika
    To to fakt používá pětina národa? Hustý, to je mnohem víc než bych řekl.

    Já to také pro nakladatele nepodceňuji, jen jsem si posteskl, že se to takhle šíří...
  • soulbringer
    soulbringer mecenáš13.9.2022 21:55Publicistika
    SomeOne: Mně je ta čínská sociální síť docela vzdálená, ale nejsou nejsou tam jen "manga děcka". Aktuálně je tam:

    - 1.977.000 CZ účtů (871.000 mužů a 1.106.000 žen ... a samozřejmě jsou v tom nějaké duplikace)
    - věk 18-24 (největší skupina): 1,2 milionů účtů
    - věk 25-34: 490.000 účtů

    Jsou to interní data služby, takže to beru s jistým odstupem, ale na konci roku 2020 byli rádi za milión uživatelů. Úplně bych to pro ty nakladatele nepodceňoval. Spíš to byla pouze otázka času.
  • SomeOne
    SomeOne13.9.2022 17:44Publicistika
    GWB: Jenom Fry? Čekal jsem, že ho v tom nenecháte a dostali bychom videa s celou redakcí :D
  • George Walker Bush
    George Walker Bush admin13.9.2022 17:16Publicistika
    Fry už nacvičuje tanečky a jiné krátké sekvence.
  • Lenny
    Lenny mecenáš13.9.2022 16:53Publicistika
    Tak Crew má na TikToku dost velkou část cílovky. Manga děcka jsou hlavně tam.
  • SomeOne
    SomeOne13.9.2022 16:36Publicistika
    Mor jménem Ťiktok už postihl i Crew...:-(
    Doufám, že se CDB nenakazí ;-)

    https://www.tiktok.com/@nakladatelstvicrew
  • Norri
  • Hawwwran
    Hawwwran mecenáš2.9.2022 08:44Publicistika
    Teď jsem četl Růžový a černý a ten bych tam teda zařadil :D
  • soulbringer
    soulbringer mecenáš2.9.2022 00:07Publicistika
    Pardon.
    Ten link mi vypadl a na článek už je i v původním postu (za paywallem).A stejně jsem opravil i ten popis u Šarlatánek - to jsou Spiritistky od Vlasákové. To jsem se fakt upsal. Mea Culpa.