Milo: Detaily moji hodinovky bych asi spis nezverejnoval, ale nevedel jsem jak jinak rict proc s tim mam takovy problem. Je to proste opravdu ekonomicky nevyhodne. Na te poste je furt fronta a hrozne to tam trva (teda tak to bylo tech par navstev). Stat tam jak vocas mi proste prijde otravne. Mam rodinu, praci a dost konicku, tak nerad plytvam casem (to znamena venovat se necemu co nechci).
Yogi: bydlim na vesnici ale pracuju v praze, takze je pro mne schudnejsi spis ta posta v praze nez vedle ve vesnici. Uz neni covid blok, tak jsem v praze denne. Naposled jsem resil reklamaci za covidu a to jsem musel do vedlejsi vesnice a to je opruz.
Alfi: jo, zasilkovna je tu kousek a chodim tudy casto na obedy, takze to je skutecne cesta. Uz driv mi radili rict nekomu at to udela za mne, ale ja ostatni nerad otravuju se svyma vecma. Nonstop nepracuju, ale snazim se odchazet z prace hned domu abych byl s rodinou. Pokud musim neco resit, tak bud to kradu z casu na praci (a kradu penize rodine) nebo casu na rodinu. Proste kdyz se nad tim zamyslim, tak jde sice treba o pul hodiny, ale tu pul hodinu muzu pracovat, koupat se doma v bazenu s detma, cist komiks, hrat na PSku. Nebo jit na postu. I know what I'd rather do :-)
Ja se spokojim s tou zasilkovnou. To jen kdyz uz se o tom bavime. Rozhodne nerikam ze ma nekdo spatny zakaznicky servis. To jen ze ja to takhle proste mam a v ramci toho hledam reseni.
Kdyby někoho zajímalo, o čem je vlastně řeč, tak si to dovolím jednoduše a pochopitelně (kdy se to nemusí slučovat se stručnostní) vysvětlit. Jakékoliv doplnění či opravy vítám, ale prosím, pište je jen vy, co víte, o co kráčí. Díky. ;-)
My vnímáme ve vesmíru látku (to je hmota a pole) a energii ve formě elektromagnetického záření. To je viditelné světlo, ale i mikrovlnné, infračervené záření, rádiové vlny a další.
To elektromagentické záření se chová jako vlny, přenáší energii jako vlny. Proto se mluví o vlnové délce, kdy délka je dána dvěma body, což jsou vrcholy vlny. Frekvence pak určuje počet vln procházejících bodem za sekundu. Píše se v chytrých knihách a na internetech, že elektromagnetické záření se od sebe liší vlnovou délkou. To znamená, že různé druhy záření mají různou vlnovou délku, ale i pro jeden druh záření platí, že ta vlnová délka může být různá. Mezi těmi druhy nejsou ostré hranice, přechází plynule mezi sebou, jak se délka zvyšuje nebo snižuje.
Kde je vidět, že při snižování vlnové délky se zvyšuje frekvence a naopak. Dole je i "teploměr", který naznačuje, že je mezi těmi vlnovými délkami, tím pádem i frekvencí, a teplotou nějaký vztah.
Nebeská tělesa září v celém spektru elektromagnetického záření, od rádiových vln přes viditelné světlo, až po gamma záření, kdy při vyzařování ve všech vlnových délkách mají různou intenzitu. To vysoce energetické gama záření uniká z extrémně horkých zdrojů (napr. plyn a horká plazma v kupách galaxií), chladnější objekty jsou pak viditelné na delších vlnových délkách, ale podívat se na ně můžeme i na těch nižších samozřejmě.
Co tohle všechno znamená v praxi je vidět na obrázku galaxie v Andromedě na různých vlnových délkách, kdy totéž, galaxie, vypadá na různých délkách jinak: https://imgur.com/a/diBWNIf
Tady je ještě jeden obrázek stejné galaxie, detailnější, a to v ultrafialovém záření a rentgenovém. https://imgur.com/a/i3dhOb5
V ultrafialovém záření jsou ty barvy hmoty, i v centru galaxie, podobné, ale v rentgenovém záření už jsou zřejmé rozdíly. Je to proto, že v tom výřezu galaxie jsou objekty, včetně černé díry, které lze kvůli vysokoenergetickém záření pozorvat v rentgenovém záření, kdežto v těch na vyšších vlnových délkách je pozorovat nemůžeme. Respektive můžeme se dívat tam, kde jsou, ale v těch vyšších vlnových délkách nerozpoznáme, že tam je něco, co má vyšší teplotu. Když se podíváte znovu na ten obrázek z wikipedie, tak tomu tohle přesně odpovídá, kdy sedí teplota, vlnová délka a tedy i druh záření. V tom ultrafialovém záření se mám tam viditelně objekty s vysokou teplotou nezobrazí, na nižší vlnové délce už ale ano, protože samy září v těch nižších vlnových délkách.
U těles, včetně hvězd, je to dané, nikdo a nic nemůže posouvat jejich vlnovou délku, ani nic jiného, dají se jen pozorovat. A při tom pozorování zjistit, na jakých frekvencích, respektive vlnových délkách, vyzařují, nebo jakou mají ta tělesa teplotu, kdy vlnová délka a frekvece a teploty spolu souvisejí, lze to tudíž vzájemně odvozovat. A od toho lze pak odvodit, jaké množství energie těleso vyzáří za určitý čas (o tom hned v dalším odstavci), což závisí jen na jeho teplotě, je to tedy zase dané, a to teplotou tělesa.
Čím vyšší teplota tělesa je, tím víc se zkracuje vlnová délka. Tohle se ví, protože na tuto závislost se přišlo. Kdy by pak mělo platit, že se zvyšující se teplotou (tím pádem klesající vlnovou délkou) se bude stále zvětšovat i výkon (vyzářená energie), a teoreticky růst do nekonečna, a také by měly platit další vztahy, které ale neplatily a fyzici se to snažili rozlosknout. Planck přišel s tím, že pokud by k tomu vyzařování docházelo "po částech", v kvantech, nikoliv "najednou", spojitě, platí už dříve vypozorované souvislosti, a zároveň to řeší nejrůznější odchylky, který tu Wienovu (to je jeden z těch, co na tu závislosti přišel a lámal si nad tím hlavu) závislost nevyvracely zcela, ale upozorňovaly na určité rozpory, kvůli kterým nemohl ten Wienův zákon platit obecně. Planckův zákon neříká nic o tom, na jakých frekvencích nebo délkách těleso vyzařuje, to se odvodzuje od teploty tělesa a přišel s tím právě Wien (dodnes platný Wienův posunovací zákon), Planckův zákon jen vyjadřuje závislost a říká, jakým způsobem dochází k předávání energie, a to v kvantech.
U hvězd platí, že s rostoucí nebo klesající teplotou se i mění i hmotnost (je tam opět závislost). Teda platí to pro hvězdy hlavní posloupnosti. Takže i z toho důvodu je ta Kapisova chybně ;-) formulovaná otázka dost nedomyšlená, protože při změně vlnové délky autoamticky dochází ke změně teploty a tím i velikosti hvězdy, takže by už nešlo jen o výkon, ale i vzdálenost od Země, pokud by Země vůbec existovala a na jejím místě se neroztahovala hvězda.
Kapis: Odborníkem na vše nejsem, jsem jen odborníkem na téměř všechno. Znám své limity, to mě dělá velikým. Ale na tebe, podle tvého dřívějšího působení zde, a vlastně i působení z dneška, do odbornosi a šířé témat zdaleka nemám. ;-) Ale tady zrovna náhodou vím, o čem je řeč (i když ten komiks jsem teda nečetl, ale možná to je dobře, ještě bych si myslel, že jsem se stal přes noc kvantovým fyzikem).
Ta otázka je položená blbě a že píšeš, že jsi něco myslel, že je jasné, na co se ptáš, to dokazuje. Na co se ptáš má snad být jasné z otázky a ne z toho, aby si někdo něco domýšlel. A proč je ta otázka položená blbě jsem vysvětlil, ale zkusím znovu: Může to být jak jiná vlnová délka, ale stejný druh záření, nebo jiný druh záření, mezí tím je rozdíl. Že by jakýkoliv větší posun teploty ovlivnil život na planetě, je vysoce pravděpodobné, ale když se ptáš na to, jak by byl život ovlivněn , tak musí ta otázka být položena jasně a jiná vlnová délka je spíš termín ne odborníka na všechno, ale někoho, kdo si něco někde přečetl a háže patky.
K druhému odstavci. Že ty druhému odstavci nerozumíš ještě neznamená, že je to celé nesmysl gůgl odborníka, ne? Používám tvou argumentaci. Ohledně toho infračerveného rozložení by pak mělo být snadné to spojení najít, když je to od gůgl odborníka, a hned bys věděl, o co jde. Křivky znázorňují rozdělení, což je rozložení, Planckova křivka pak znázorňuje rozložení také. Je to rozložení intenzity (záření) a z nějakého důvodu jsem napsal infračervené (možná jsem tam něco přepisoal a nechal to tam, nevím), což je píčovina, ano, a omlouvám se za to, četl jsem to po sobě a nechal to i přesto tam. Ale když použiju tvou vlastní argumentaci - to přece muselo být jasné, co tím myslím, když tak dobře víš, o čem je řeč, ne? ;-)
Proč se ptáš na to, jakým jiným způsobem může abs. černě těleso (včetně Slunce, o kterém je od začátku řeč) předávat energii mi není jasné, protože o tom nějak není řeč, ani to není podstatné v tom, o čem jsem psal. Ale když už se ptáš, tak ti odpovím a nadhodím jeden ze způsobů: Svou existencí samotnou, protože takové těleso má svou gravitační potenciální energii a působí na druhé, pak jde o gravitační vazbovou energii a při pohybu kinetickou energii. Samozřejmě platí pro vztažnou soustavu, ale to je předpoklad, když se bavíme o energii v tomhle kontextu. S tím zářením to ninak nesouvisí, ale ptal ses na energii, tak odpovídám.
Ohledně Planckova zákona: Ne, Planckův zákon nic takového neříká, a kdybys byl aspoň chvíl tím gůgl odborníkem a našel si aspoň základní definici na české wikině (nebo kdekoliv jinde), tak bys věděl, že Planckův zákon vyjadřuje závislost, ze které se pak dá odvodit na jaké frekvenci to vyzařování je, ale jako takový naprosto nic o tom, o čem píšeš, neříká. To klíčové, na co Planck přišel, je, že k tomu vyzařování dochází v kvantech, nikoliv spojitě, jak se do té doby předpokládalo. Klíčové to bylo proto, že na ten vztah teplota - vlnová délka už se přišlo před ním, ale předpokládalo se, že k vyzařování dochází spojitě ("najednou"), Planck přišel s kvanty ("po částech") a pak ten vztah teplota - vlnová délka seděla, do té doby tam byly odchylky.
Nemůžu mluvit za GWB, ani to nedělám, ale dovolím si doměnku: Možná se k tomu něco napsat nemá proto, že si po přečtení komiksu nemyslí, že se hned stává odborníkem (gůgl či negůgl), a pouští se jen do témat, kterým opravdu rozumí? Já to tak dělám taky. Zkus to někdy též. ;-)
Hawwwran: Hodina mé práce také za moc nestojí (o čemž se mohu přesvědčit měsíc co měsíc na výplatní pásce, pravda zas tak moc té práci nedám, takže spojené nádoby), ale podobné věci řeším v pracovní době. Tudíž teď prahnu po tom vědět co děláš, když se Ti nevyplatí vrátit věc za 400,- a objednáš ji znovu.Tak ven s tím a nemuč mě!
Môžem potvrdiť Jirkova slova o bezproblemove reklamaci, mal som v poslednej dobe 2x problem s komiksem (Rocket - pokrkvany papier pri tlaci a zle vytisknute barvy, Terapie masem 2 - nevytiskle stranky) a obe som nahlasil, dal do obalky a doniesol na zasielkovnu plus vybral rovno novy kus.
Hawrann: vydajne zasielkovne su fakt vsude takze najma v Praze pochybujem ze bude od teba jedna dalej ako 5 min chodze, takze ak nie si napojeny na stroj ako pan Anderson predpokladam, ze raz za par dni ides von z domu, takze vtedy to vybavis. Alebo popros zenu/deti/suseda/rodicov/babku/dedka a pod.
Inak som sa zamyslel nad slovami “zarabam tak vela ze veci radsej kupujem nove ako ich riesit a prist o zarobok” a zaroven “pracuju nonstop nemam kedy ist von z domu” - sakra setri sa, sak sa zoderies, tie peniaze si do truhly nezoberies :-) Treba aj zit.
By se tu mozna uzivil nejaky mini obchodnik, co by se specializoval na sberatele, s individualnim pristupem a peci, osobne prevzal, dovezl, resil vsechny hovna okolo, za rabat od nakladetele + nejaky bonus od klienta. Par desitek velryb a je to i na uziveni.
Hawwwran : To se divím, že jsi z Prahy . Já si vždy představoval , jak se loučíš s rodinou a vyrážíš ze svojí lesní chaloupky na několikakilometrový pochod sněhovými závějemi na nejbližší poštu.
Mě za poslední roky přišly domů stovky komiksů , poštou i zásilkovnou, od různých knihkupectví i sběratelů a zatím ani jeden kousek poškozený , vše bez problémů. Čímž netvrdím , že se to nestává, asi jsem se prostě narodil na šťastné planetě. A tvrdý MDEKY nekupuju. A hodina mojí práce nestojí příliš , takže se klidně rád projdu, stejně bych seděl doma na prdeli.
Scarface: přijde mi divné že ostatní s nima fungují. Pořád bych měl jako zákazník rád možnost volby. Je to tak že jsem u jedné z nejhorších pošt v Praze (je o ní i písnička od Pokáče) a svojí poslední objednávku jsem musel 2x urgovat, že jí opravdu chci do ruky a ne na poštu. Co třeba zásilkovna do ruky? Ta to taky umí doručit až domu.
Je pravda že jsem jednou reklamoval a bylo to přes zásilkovnu a dost pohodlné. Pořád to musim balit a jít tam, ale neni to traumatizující zážitek jako s poštou. To že při reklamaci nic neplatím vím, mluvím o tom že mne to stojí peníze kvůli času který kvůli tomu nepracuju a jsem placený od hodiny. A protože je to něco co dělat nechci, počítám to tak. Tak se budu muset smířit s tím že jsem v tomhle tak nevýznamná menšina, že to nestojí za to. Zkusím si na to zvyknout, zásilkovna je v pohodě. A do objednávky budu psát že jsem sběratel, třeba se tomu pak vyhnu uplně.
Scarface - takže to jde, ale vy chcete expandovat bez konkurečního boje, což je ušlechtilé, ale podnikatelský svět je stavěn na sviňství :D Staromilec, co má rád knihkupectví. :) mně to přijde jako naivní názor... ale v pohodě, beru to.
SSP - to jsem přehlédl, nečetl jsem to celý znova, takže ok... a ten tvůj názor zakončený "kupujte, kde vám to vyhovuje"... dobrý, no :D
jako nemyslím si, že jsme někam extra směřovali, jen šlo o to, že dostat slevu za půl mega nákupu totožnou jkao jinde zadarmo je hovadina a že crew by byla konkurenceschopnější nebo úspěšnější, kdyby přešla k nějakým variantám, což nechtějí, takže vyřešeno. aspoň jsme to probrali a zas se k tomu znova vrátíme za půl roku třeba :D
Sloužímstarympsum: člověk se vrátí z vody a vidí, že ty jsi odborník přes úplně všechno:)), ale když otázce neporozumíš, ještě to neznamená, že je chybně položená. Ale aspoň někdo reaguje;) Otázka není formulovaná nesmyslně, protože intenzita záření (a samozřejmě, v intervalech vlnových délek jednotlivých typů elmag. záření, myslel jsem, že je jasné, že se neptám na konkrétní hodnotu) je závislá především na teplotě a mě nezajímal stav při žádné konkrétní teplotě, jen při teplotě "jiné", která vysune vrchol vyzářeného množství energie abs. černého tělesa do jiných (intervalů) vlnových délek - tak ale OK, dejme tomu při 4000 K na povrchu hvězdy a při 8000 K. Jde mi obecně o to, jak by ovlivněn vývoj života na Zemi.
Ten druhý odstavec je pak skoro celý nesmysl gůgl odborníka, sorry, ale infračervené rozložení je co? Jakým jiným způsobem může (píšeš elmag. pole, ok, ale držme se abs. černého tělesa) předávat energii než zářením? Samozřejmě, že Planckův zákon říká na "jakých frekvencích je ta energie předávána". To je gró celého zákona a právě vrchol té křivky - tam je vyzářeno nejvíce energie - v těch daných vlnových délkách. Tady pak to píšeš správně: "Kdy pak ten vrchol křivky, o kterém píšeš, je odvislý od teploty tělesa, kdy při teplotě lze určit i množství vyzařované energie." Ano a taky interval vlnových délek, při kterém je vyzářeno maximum energie, ale to už se opakuju - a to je největší nápověda, co můžu dát. Množství energie by samosebou nikdy nulové nebylo, pokud by těleso zářilo, takže k tomu, že by tu žádný život nebyl, jsem vůbec nesměřoval.
Nicméně dík za reakci, Bush, který jsem myslel, že se chytne, se k tomu nějak nemá:)
Osobně už řadu let naprostou většinu komiksů kupuji v crewním shopu. Věrnostní sleva mi přijde v pohodě, těch pár procent z ceny, co bych ušetřil jinde navíc, mi nepřijde tak směrodatných ve srovnání s tím, že podporuji svého oblíbeného vydavatele a knihkupce. Považuji za celkem důležitý faktor, kam mé peníze míří. Zda k někomu, co se snaží dělat něco mně sympatického, nebo zda je pošlu někomu, kdo se prostě snaží jen vydělat za každou cenu. A jsem také velkým příznivce recyklace, přijde mi v pohodě koupit komiks z druhé ruky tady na bazaru nebo jinde, stejně tak i pak prodat věci, co vím, že už nebudu číst. Ty knihy chodí v dobrém stavu a ta cena je většinou ještě lepší, než zde diskutované slevy.
Hawwwran: Ze skladu mi ohledně pojištění odpověděli - Reklamační proces u nás už asi nemůže být víc user friendly. Stačí, když nám nahlásí, co je se zásilkou špatně (naražená, výrobní defekt, cokoliv) a my jim pak zašleme štítek od zásilkovny, který na balíček stačí nalepit a předat na jakékoliv zásilkovně - naprosto bezplatně a bez jakéhokoliv vyřizování nebo vyplňování čehokoliv. Zaslání náhradního kusu zařizujeme hned (pokud se nejedná o nic podezřelého), takže náhradní výtisk mají v ruce cca 3 po nahlášení chyby. Rozhodně se u nás nemusí bát 30 denní vyřizovací lhůty nebo poplatků za zpracování.
Hawwwran: Tak jsme s některými těmihle doručovacími firmami i spolupracovali... a malér byl, že nás v okamžicích, kdy byla špička, nechali ve štychu. Rozeslali maily, že nejsou schopni převzít více než deset balíku denně (pokud vůbec) že nestíhají odbavovat. Jak to doručují každý balík extra, tak jim to zabere víc času, než Zásilkovně. Jasně, mohlo se to už změnit, možná už mají víc lidí a fungujou líp - ale nemůžeme si dovolit během Vánoc neposílat balíky.
Alfi: bali dobre, ale chyba se obcas stane. O to vyhodnejsi by to pro ne bylo, ze se to nedeje casto. Ale kdyz uz se to stane, splnuji zakonne podminky. Vymeni to. Ale to je pro mne problem. Uz je mi to trochu trapne, urcite uz pusobim jak ufnukanek, ale ciste matematicky je pro mne jit knihu poslat zpet casove nakladne. Muj cas je drahy. Takze u knih do cca 400kc je pro mne vyhodnejsi koupit ji proste znova. U drazsich knih to pak znamena ze mam cca 400kc "skodu". Kdyz k tomu pridam ze jit na postu je pro mne traumaticky zazitek, tak mi z toho vychazi ze bych si radsi zaplatil "pojisteni". Zaslani nove knihy, to ze mi poslou domu kuryra pro poskozenou knihu (dpd to treba umi), cokoliv co mi umozni to nemuset resit. Ted jsem si treba nechal poskozenou pevnou Castaku, protoze to poskozeni neni tak tragicke abych obetoval 400kc na vymenu. A tak budu mit navzdy poskozenou Castaku. Tomu bych se rad vyhnul. Je to sluzba kterou bych ocenil.
Hawwwran: poisteniu nerozumiem. Crew balí naozaj dobre, poškodené knihy moc nepamätám, a to kupujem hodne (ok, v poslednej zásielke bol ohnutý prvý list Castaky - holt, už sa nebalí do fólie) a vadné knihy z výroby vymenia bez problémov.
Onkel 1928: V rámci dobrých vztahů něco dáváme i dalším knihkupectvím a pár kousků i distribučkám. Možná to ubereme, už na skladě Castaku skoro nemáme.
Hawwwran: Mrkneme na to. Máme zásilkovnu, ale je fakt, že to si člověk musí chodit. Co se týče pojištění knih... tímhle směrem jsme neuvažovali. Ale při jejich současné ceně bychom asi měli. Díky za tipy!
Scarface: Překvapilo mě,že jste pustili MDEK v pevné vazbě do jiných e-shopů. To bych nedělal )). Tím,že si ho mohu na booktook vyzvednout osobně,jsem ušetřil 170,-, což je dost. 2000 Crew a legendy Thora už u Vás a rád. 25% u nakladatele vs 27-30% jinde mě osobně netrápí, 35-40% už je pro dnešních cenách zajímavé Je reálné, některé "špeky" jinam než k Vám (a asi Arkham) a do knihkupectví nedávat?
Scarface: souhlas že honba za slevama neni z širšího pohledu snadná a smysluplná. Tenhle přístup mi je sympatický.
Poslední dobou využívám crew shop téměř výhradně a mám pár výhrad.
Co takhle posílit svojí pozici na trhu něčím navíc? Co takhle přidat PPL / DPD / GLS? Poště se snažím vyhýbat co to jde, ale u vás to nejde (s rozvozem až ke mne). Co přidat "pojištění" zásilky za rozumný peníz aby případná reklamace (která je u knih občas bohužel třeba) byla bezproblémová jako u bookdepository? Vím že jste menší a proto nemám problém si za mimořádnou reklamační připlatit.
Jinak mi ty slevy pár dnů po vydání u Crwe (20 %) přijdou docela dobré, a ta věrnostní 25%, na kterou dosáhne téměř každý, kdo komiksy kupuje pravidelně, skvělá. Že někde jsou ty slevy ještě vyšší na tom nic nemění, jenom je pak výběr mezi skvělými slevami a ještě skvělejšími. Když se to teda omezí jen na tu cenu, což pro mnohé právě není to jediné. Což je dobře pro ty obchodníky, co si fakt dají na věcech kolem, jako je třeba balení, chování při osobním předání (někde má člověk ještě stále pocit, že je otravný hmyz, co má vysolit prachy a vypadnout) záležet. Každému podle jeho potřeb. ;-)
Milo: Pavel75 napsal Mají to udělané fíkaně, aby na to prakticky normální smrtelník nemohl dosáhnout. Prakticky nejde = nereálné.
Mně ta debata o vyšších slevách tam či onde, což se pravidelně opakuje, přijde zbytečná, když tu někteří vyloženě preferují z důvodu niží ceny konkrétní eshopy a mohou tak podle svých preferencí nakoupit. Zcela určitě lidé nakupují v kamenných obchodech stále dost (jinak by nemohly fungovat) a na eshopu Crwe taky, takže evidentně pro mnohé není ta cena a slevy tím nejdůležitějším a své důvody, proč nekupovat na megaknihách a proč kupovat v knihkupectvích (tam je ta vyšší cena vyvážená třeba tím, že si člověk může ten svůj kousek vybrat a vyhnout se poškození) nebo v crewním eshopu mají.
Někde dobře balí, někde hůř, někde mají vyšší slevy, někde ti neodpoví na mail, někde ti nezvednou telefon, někde máš lepší zkušenost s nákupem, někde horší, podle toho si lidi vyberou. A že na XYZ mají 33% slevy a na ABC jenom 25% slevy, tak by to mohli u ABC dorovnat, je sice názor, který může každý mít nebo vyjádřit, ale přijde mi rozumnější respektovat realitu a podle toho se přizpůsobit. Takže nakupovat tam, kde mi to vyhovuje. Což je stejně nejlepším vyjádřením toho, jestli to dělá dotyčný kšeft dobře nebo špatně.
Už se v tom taky ztrácím. Ale pokusím se říct svůj názor, jak bychom mohli zvednout procenta. Mohli bychom na to jít několika způsoby - jednak expandovat obchod CREW. Firmy, které sami žijí z minima procent, to dohání počtem kusů a masovým rozesíláním. Plus samozřejmě, je tady ambice na vytlačení ostatních firem, likvidace knihkupectví, vybojování si místa na trhu...a pak už se dá samozřejmě zdražit. Likvidace knihkupectví není náš cíl, okupování trhu taky ne... a ani nechceme rozšiřovat nabídku a sloužit jako obchod, kde můžete koupit všechno. Na rovinu - to už bychom nezvládali. A pokud máme jen malý okruh zboží a chceme mít zaměstnance spíš dobré než levné, tak úplně dolů jít nemůžeme/nechceme.
Druhá možnost - dohnat slevy něčím jiným. Je to věc, která mě sice překvapuje, ale funguje. Dáte lidem velkou, jasně viditelnou slevou... a pak se připočítají náklady na balné, na zásilku, poštovné a tak dále. Nedělají to zdaleka všechny firmy, ale dělá se to.
A třetí možnost - zvednutí ceny a dávání větších slev. Opět - funguje to nejen u věcí z teleshopingu. Pokud bychom dělali věci v menších nákladech a soustředili se hlavně na prodeje přes svůj obchod, tak bychom o tom i uvažovali. Ale my máme spíš tu expanzivní politiku, takže bychom sice prodali víc na své prodejně, ale kleslo by to asi všude jinde.
Ve výsledku - tohle navyšování slev se nám moc nelíbí a snažíme se firmy, které to ženou vpřed, moc nepodporovat. Hlavně proto, že je to (podle nás) cesta do záhuby. Někdo začne dávat slevu 35%. Všichni ostatní se mu budou muset vyrovnat. Distribuce, od kterých to tyhle firmy berou, budou potřebovat víc procent, aby měly na náklady. Vydavatelé budou muset zvednout cenu knih (což je vždycky blbé, ale v současné situaci je to přímo děsivé), čímž odpadnou zákazníci a aby všichni přežili, budou potřebovat víc procent a celý koloběh začne nanovo.
Za nás: necítíme potřebu v tohle ohledu přitápět pod kotlem. Jsem rádi a děkujeme všem, co kupují přímo od nás, nebo od spřátelených knihkupců... nebo sakra, od jakýchkoliv knihkupců! Možná jsem fakt už staromilec, ale pořád jsou pro nás knihkupci důležití. Ale pokud chcete ušetřit a hledáte, kde si koupit komiks co nejlevněji - jasně, jděte do toho. Tedy, budeme rádi, když ty komiksy nebudete krást, ale jinak v pohodě :-). Díky všem čtenářům!
SSP - nevím, zda někdo použil slovo "nereálné". Já osobně říkám, že mi to přijde směšný, obzvlášť, když slevu máš totožnou nebo vyšší jinde bez věrnosti. :) a věrnostní slevu bych naopak viděl ve vyšší slevě oproti běžné - něco ve stylu booktook "20% na vše". takže kdyby crew měla standardně 30% a pak věrnostně 20% (za splnění nějakých podmínek), tak by byla jejich nabídka bezkonkurenční a všichni by nakupovali u nich...
ALE narovinu říkám, že do toho nevidím, psal jsi něco o vysvětlení scarface, takže proti asi budou nějaké argumenty - nicméně k tomuhle rovnou řeknu, že mě to nezajímá, jako většinu lidí, prostě jsem jen řekl svojí myšlenku, že NEJDE realizovat je věc druhá a třetí věc je jak je to slovem "nejde", nejde nebo "nechce"? :P
Některé eshopy mají možnost nakoupit nižší jakost (se slevou), kdy pak vše za plnou cenu mají téměř 100% bez vad. Často mezi těmi vadami jsou nějak poničené přebaly, kdy to není nic hrozného, ale pro člověka, který na tom nebazíruje, je to lákávé vzhledem k ceně. Mohou tam být i kusy, které byly v prodejně a jsou jeté problížením. A naopak ti, co chtějí knihy ve 100% stavu, vědí, že mohou ten 100% stav očekávat, když eshop mezi vadným zbožím a bezvadným rozlišuje a tu kontrolu dělá. Tohle je něco, co bych bral všude.
Tři sta tisíc není zas tak moc, aby to člověk neutratil, ani těch pět set tisíc, zvlášť když kupujete komiksy. Samozřejmě to neudělá člověk za rok, ale za deset až dvacet let to klidně jde, když toho kupuje dost. Znám lidi, co do knížek dávají fakt šílený prachy každý měsíc, včetně bláznů sci-fistů, takže to rozhodně není nereálné. Navíc je to věrnostní sleva, což je pochopitelně zajímavé pro ty, co do toho obchodu z nějakého důvodu rádi chodí a vzhledem k tomu, že je to speciálka, to je právě pro tenhle druh lidí pak odměna. A děláte, jako by to něčemu vadilo, že ta možnost je.
Light: Mimo to zcela určitě není, protože Crew zodpovídá jen za sebe, takže když má nějaké ceny, aby nepoškodila ty, kteří prodávají jejich knihy, tak je to přesně to, co udělat může. Ceny jiných eshopů neovlivní. A ty ceny na eshopech se do určité míry přizpůsobují (konkurenčním eshopům, knihkupectvím), takže při tom dalším zlevnění u Crwe by dost možná šly dolů i ty eshopy a Crew i knihkupci by byli na tom ještě hůř, takže tím snížením by se pro ni nebo knihkupce nic nevyřešilo. Je dobrý si uvědomit, že crewní eshop je sice eshop, ale je to eshop nakladatelství, kde to funguje trošku jinak (jak a proč by jistě vysvětlil Scarface, ale nám do toho nic není) než v eshopu, který je jen a jen eshopem, který nic nevydává a nic se nesnaží prodat přes vlastní eshop nebo knihkupce.
Light : já teda nejsem žádnej velkej počtář, ale na Booktooku či v Knižním klubu jsem na ty slevy nakupoval a sleva 45% je utopie. Pokud budeš brát ty nej. slevy , které ale vždy nejsou, ta pokud mají slevu základní na knize 25 % ( ne vždy bývá), tak máš 75 % původní ceny. A na to hodíš slevu 20% a máš 60% ceny, tedy ne 55%.
Často ale je základní sleva jen 20% ( Třeba teď Zabij nebo budeš zabit), a z ní pak sleva 15%, výsledek pak je 68 % původní nebo maloobchodní, či jak se tomu říká, ceny .
Takže na Booktoku reálně s cca 32 - 40 % slevou se blíží realitě .
A jo, z matiky jsem maturoval, ale to bylo sakra dávno a žádná velká sláva to nebyla.
Do hloubky jsem nad tim nepremyslel. Vim ze je ta sleva na vse. Mam ji a rad vyuzivam. Jen rikam ze by mohla byt vyssi za realne dosazitelnou historii nakupu pouze na crew zbozi. Nevidim do cenotvorby, ale pokud je problem dat levneji cizi knihy, tak se spokojim i s vyssi slevou na crew. Max uroven by pak vypadala treba 25% na vse mimo crew, 35% na crew. Ale je to jen teoreticka diskuze, protoze sami vi nejlip co jim prinese nejvetsi zisk (nebo pomer zisku a spokojeneho zakaznika, co ja vim)
Argument, že Crew nechce dát větší slevu, aby nepoškodili knihkupce je podle mě lehce mimo, ptz jediné čeho tím docílí je to, že si to prostě koupím na jiném eshopu, kde mi tu větší slevu dají. V poslední době zpravidla na Booktoku s akcí 15 - 20 % sleva na vše, takže reálně s cca 35 - 45 % slevou. Mohla by myslet i na své hardcore fanoušky a dát jim na jejich shopu větší slevu, obyčejní lidi, co sem tam něco koupí v knihkupectví to asi moc zajímat nebude, ptz o nějakém shopu Crwe nemají ani tušení a nám udělají radost. Ale co já vím že jo :)
Nakoupit za půl mega pro slevu 30% je pro běžného člověka naprosto směšný.
Obzvlášť, když jinde totoznou (nebo vyšší!) slevu má "zdarma". Nechápu, co to je za přežitek... Něco jak střídání času na letní a zimní. Každej ví, že je to píčovina a chce to zrušit, ale držíme se toho jak dementi zuby nehty...
Hawwwran : Na Arkhamu je ta zásluhová sleva na všechny knihy , tedy nejen od Crwe. Ale je fakt že dřív byla na Crweconu sleva 35% nad 10 000 , letos jen 30% .
Scarface: tohle uz se tu myslim resilo, ze neni tak snadne dat na svem shopu sve knihy za cenu prodeje knihkupectvim aby se ostatni prodejci uplne neodrizli ne? Ze tezko prodam neco co za stovku koupim, kdyz vy byste to prodali za stovku primo lidem. Ale posunout jeste kousek vernostni slevu na vlastni knihy by s tim myslim nekolidovalo, protoze na takovou slevu dosahnou stejne az naprosti fanousci znacky. Mozna by to pak vic lidi delalo jako ja, ze kdyz vyjde neco co chci (vetsinou kdyz uz toho je venku vic), vezmu to a s tim i veci od jinych vydavatelu, kdyz uz objednavam.
Pavel75: Jiní nakladatelé tomu ale často přizpůsobují základní ceny - že je základní cena vyšší, aby se mohla nabídnout velká sleva. Tohle už jsme i několikrát řešili. Jinak ale jasně, kde si naše knihy koupíte, je čistě na vás - my budeme rádi, že si je koupíte!
Na Arkhamu bylo za nákup za 300000.- teprvé sleva 30% a jak píše Scarface, že je i 35% - takže tam počítám půl mega nebo víc.
Mají to udělané fíkaně, aby na to prakticky normální smrtelník nemohl dosáhnout.
Jinde jsou slevy 30-40% bez nějakých zásluh, jak píše Gmork. Např. když měli v luxoru akci 20%navse koupil jsem tam komiksy od Crew, které vyšly na 40% slevu.
Takovou slevu ani nejde u nich získat!
Komiksy od Crew nakupují vždy jinde než na těch jejích eshopech a vždy levněji.
Crew dává raději distribuci 50-60% slevy, než aby měli 30-40% slevu v jejích eshopech normálně - třeba prvních 14 dní jak to mají někteří vydavatelé.
Pro zajimavost, nejvyhledavanejsi comics (v cervnu), ktery nam poslal nejaky lidi na CDB, byla Banda/Boys, pak Umbrella Academy a jeste porad se drzi Srdcervaci. Tolik k tomu, jaky maji vliv serialy na zajem o puvodni comics. Jestli u filmu platilo, ze nic moc, tak u serialu je ten vliv naprosto hmatatelny i v tak miniaturnim meritku jako je google search pro CDB.
Ohľadom Aliasu od Arga, ešte som nemal žiaden omnibus. Väzba drží dobre? Mám trochu obavy keď to ma tých 700 strán a čo som videl na FB použil sa hrubší papier oproti anglickému vydaniu.
Pokud nevíte, ve kterém vlákně přesně rozjet novou diskuzi, tak pravděpodobně toto bude to pravé. Také zde končí offtopicy z jiných vláken. Tak trochu odpaďák.