Pindárna Obecný pokec o čemkoliv.

Vzhledem k tomu, že tuží se kresba " vytahuje ", může to být " vytahovač ".
Tak a je to, od teď tomu budu říkat obtahovač!
GWB: tady se trochu pere to, ze layout je cinnost ne profese, dela to bud kreslir nebo grafik, jeste maximalne lamac, ale i ti si vetsinou rikaj grafici, zni to lip. Lettering je obecne sazba (do cehoz se ale vejde i ten layout). Inker u nas nema myslim vubec vyraz, protoze se to u nas nedela. Nebo aspon teda ja fakt netusim, jestli nekdy v historii ceskyho comicsu mel nejaky kreslir obtahovace :]
letterista jsem viděl užito ve spojitosti s dopisy. Ovšem jen divoký překlad, ničím nepodloženo... Nicméně i mě tak nějak podvědomě letterer odkazuje na písmena a letterista na dopisy :-)
Jojo, u toho jsem se také zasekl. Rozvrhovatel či navrhovač stránky asi neexistuje, říkám si:))

A dessinateur je imho francouzsky kreslíř, pokud se nepletu.

Jinak díky za nápady, nicméně narazil jsem třeba na termín "letterista".
Layout neni graficky design, ale rozvrzeni stranky. Jak z pohledu tvorby comicsu, tak predtiskove pripravy.
colourist- kolorista
cover artist- autor obálky
creator- autor/tvůrce
inker- inker
penciler- kreslíř (kreslíř udělá základ a pak to inker obtáhne inkoustem)
letterer- letterer (tohle nemá oficiální český překlad)
script- scénář
comic book artist- komiksový autor
layout artist- grafický designér
cinematographer- kameraman
dessinateur- designér

flats (záleží v jakém kontextu to myslí, má to dvacet různých významů)
shoot photo ref- dělat referenční fotografie ?
hm, tak dostávám pocit, že inker je prostě inker...
Přátelé! Mám dotaz na tuhle komiksovou komunitu, ale především na lidi vzdělané, anglicky zdatné, prvotřídní nerdy, redaktory nakladatelství a přemýšlivé hlavy. Tohle není tipovací soutěž, ale žádost o pomoc a radu. S něčím si poradím sám, u něčeho fakt nemám ánung, ani šajna.

O co jde? Kolegyně z knihovny má za úkol přiřadit do knihovnických databází české ekvivalenty k níže uvedeným výrazům. U něčeho se mi to zdá jednoduché, u něčeho ani nevím, jak to souvisí s komiksem. Přikládám celý seznam:

A opravdu prosím spíše než o anglicismy (inker) zkusit nalézt český výraz, existuje-li... Používá se spíše autor barev/kolorista/barvíř? Samé otázky:)) Díky moc za pokus nalézt odpovědi.

Actors Entries
Cinematographers
Colourists
Cover Artists
Creators
Inkers
Letterers
Pencilers
Script

Případně:
Comic book artist
Layout artist
Flats
Shoot photo ref
Dessinateur
Draco děkuji, nedá se nic dělat.. Já jen kdybys narazila na nějaký shop a vzpomněla si, ne abys hledala cíleně kvůli mně, to bych ani nechtěl.. Moc děkuji za snahu
Fimi: jestli se tohle dá někde sehnat, tak v zapadakove v horní dolní. Wrath of Eternal Warrior nemají vůbec nikde. Včera v Midtown jsem viděla dva kusy XO Manowar v deluxe vazbě, 1 a 3. Fimi, je to vyprodaný a já už tomu věnovala dost energie.
Egmont letos vydá ještě jeden Star wars komiks. Se s tím celkem rozjeli a jsem rád, že se tomu asi daří, když to vydávají tak často (narozdíl od Zlatých klasik). Tohle bude letos už čtvrá knížka.
http://www.egmont.cz/star-wars-aphra-citadela-hruzy/
Draco: Oukej, tak to se asi domluvíme :)
Draco Dekuju, půjdeš ještě do nějakého shopu?
Fry: soft cover. A podpis je od Quitelyho
Fimi: Dnes jsem byla jak ve Forbidden planet tak v Midtown comics a nemají ani jedno. Zato já jsem sehnala druhý díl Hero od Davida Rubína con je vyprodaný!
Chci se optat, asi pul roky zpet sem koupil Joker oslava 75. Narozenin, plánuje se neco takoveho i s batmanem v cestine? Nebo vyslo uz ne o takoveho?
Draco: A jakou sis koupila verzi? kdyžtak mi napiš do PM a domluvíme se :)
Draco? Jen se připomínám, náhodou to tam nemají ten Valiant.?
@draco: takze nelibilo? Nemas to nahodou v deluxe hardbacku?
Hawwwran: Secret Identity je krása, úžasný.
Fry: Ti ho klidně prodám, tohle fakt nebylo pro mě.
Unleashed je sbírka speciálů (jak od Catese tak dalších autorů), která slouží jako příprava na Absolute Carnage.
Jaký je rozdíl mezi sérií venom a venom unleashed? Obě od Catese? Je to provázané nebo samostatné?
Zná někdo ten komiks Načmáranec, který chystá Argo?
Já závidím celej NYCC =´(
Já závidím podepsaného All Stara :)
Draco: podepsanou secret identity ti zavidim :-) pak mi rekni jal se ti to libilo.
Hawwwran: Tak jsem si dneska koupila Superman Secret Identity a All Star Superman, obě podepsaný. Ještě že se to tu nedávno řešilo! A taky že mi někdo na srazu řekl že žádný dobrý supřík tu nikdy nevyjde... Na Čechy je ho škoda!
Strašně mi tu chybíte.
Draco nobilis: DC přestalo dělat samostatný stan a místo je akorát jednou z mnoha dalších částí hlavního Warneráckého stanu. Komiksy holt netáhnou.
Zack: Je to ve vyvoji, ale zapni fotak a vedle nicku klikni na ikonu caroveho kodu. Pak tomu ukaz komiks. A mrkni na svou sbirku
Toe: Polské databáze jsou 2 a na obě jsem se dneska zaregistroval 😃 Jedna je kompletní a druhá umožňuje udělat sbírku. Na comicbooksdb.com jsem zaregistrovaný a mám tam něco vyplněné, ale teď přes ty pomocné stránky mi nefungovaly funkce jako přidávání a podobně. Tu francouzskou zkusím, díky 🙂
Draco to je život... To člověka musí byvit prostě...
Fimi: já se ti na to všude kam půjdu zeptám. Mám pocit že tady zdechnu. Asi začínám mít Nerdfobii. Zlatej Crwecon. Tam se mi nikdo nesnaží prodat originální obálky za 65.000 dolarů. Posraný DC tady vůbec nemá stánek, nechápu. Úroveň Fan art a plakátů je stejná nebo spíš horší než na českých conech, stejně merchandise, jen je toho víc. Jeden americkej Comic con za život mi bude stačit. Ale jako na koupi těch originálů a sešitovek je to tu boží. Akorát na první nemám prachy a druhý mě nezajímá.
Hawwwran: si te budu muset vypnout, nejdriv verze u nicku, ted po mne cdb chce povoleni pouzit fotak, to bych mel po vikendu mrtvicku :)
Draco spíš kdybys šla do comics shopu jak jsi říkala z chceš jít
Fimi: na stánku Valiantu mi řekli že je to beznadějně vyprodáno a že neví kdy to budou znovu tisknout. Ještě je možný že to objevim v nějakém obchodě
Fimi: tady asi nic staršího, exkluzivního a sveratelskyho pokud to není sešit nebo stránka z comicsu neseženu. Ale za 825 dolarů tu mají malby Alexe Rosse, má vlastní stánek s luxusní úpravou
Toe: Já si radši dohackuju domácí comicsdb :-) Tímto děkuji Zackovi za umožnení mi mít zábavu na víkend :D
Pokud chceš jak US, tak evropu pohromadě, pak můžeš ještě zkusit comicbookdb.com
Dostaneš se tam třeba tudy: http://anonymouse.org/cgi-bin/anon-www.cgi/http://comicbookdb.com/index.php
Kdysi jsme tam s MdS dávali i pár věcí v češtině a přispívá tam hodně Němců, Britů a Italů, jinak je to též primárně na US, ale zkus si zadat třeba Conana a uvidíš tu US a Evropskou smršť :)
Doplnit ručně si tam ale můžeš úplně cokoli včetně třeba náhledu podpisu autora, milión variant obálky, popis jednotlivých postav objevujících se v komiksu včetně jejich dimenzionálních variant :) , popis jednotlivých příběhů, ze kterých se sešit skládá, včetně autorů přímo k jednotlivým příběhům, ne jen k celému sešitu / knize atd... Komplexností nástrojů na doplňování dat je to asi nejlepší databáze na internetu, ale striktně v prohlížeči, propojení s mobilní apkou nečekej, v tomto už je za zenitem :)
Norri: Mimo USA a asijskou tvorbu sběratelské databáze moc nenajdeš. Spíš jen databáze s pár funkcemi. Na frankofonní komiks je třeba největší http://www.bedetheque.com - případně v auto překladu zde:
http://translate.google.cz/translate?hl=cs&tab=TT0&authuser=0&sl=fr&tl=en&u=https%3A%2F%2Fwww.bedetheque.com%2F%23

Tady je třeba polská (opět můžeš využít autopřekladač Google, ideálně do angličtiny, je to přesnější než do češtiny ;)
http://www.wak.net.pl
25k za stani ve fronte, no nekup to.
Draco užij si to tam a foť... A mrkni na ty komiksy napiš prosím do zpráv i kdyby to neměli.. Děkuji
Čekám ve frontě na New York Comic Con, uvnitř, abych se vůbec dostala na main floor... Neskutečný opruz. Musíte být ve frontě i když se nechcete dostat nikam jinam než k nakupování komiksů... Ale napadlo mě, že místo trapnyho a s minimem hvězd Prague Comic Conu, by se mohl udělat zájezd pro těch padesát nerdů sem. Jako low cost cestovka by to vyšlo na celý Comic Con na 20-25.000 sakumprask vstupenky,ubytko i letenka. A zážitek by byl mega lepší.
Netusim, za humna angloamerickeho comicsu se prskticky ani nepodivam.
Zack: K tomu tvému odkazu na League of ComicGeeks. Vypadá to dobře. Včera jsem to prubnul a na naskenoval jsem skoro všechny americké komiksy. Nemáš nějaký tip na databázi kde mají i neamerické komiksy. Nebo kde je možné je smysluplně zadat alespoň ručně. Já jsem nic takového nenašel... :-(
Tohle se za komiks asi nepovazuje, co? Proc vlastne? Ze je jeden obraz na stranu?
http://zpravy.idnes.cz/redir.aspx?c=A191002_113126_domaci_brzy&x=socialky_android_z
Ano kresba je úžasná, hlavně malekith s necroswordem... Scénář pěkný, připomnělo mi to film infinity war kde se taky bojovalo na více frontách a to samé zde...sere mě že tam nejsou xmeni a přitom se boj odehrává po celé Zemi, že pošlou do jotunheimu hrdiny kteří nemají žádnou velkou sílu ani neumí létat... Kde je sentry, blue marvel, Doom, nějaké mocné postavy... Tak hlavně že mají ghost Ridera který je přece mocný až běda ale tady hlaskuje jak spiderman.. Tohle mi vadilo ale stejně 8/10...na King Thora se těším
Thor: God of Thunder Volume 1: The God Butcher

Thor: God of Thunder Volume 2: Godbomb

Thor: God of Thunder Volume 3: The Accursed

Thor: God of Thunder Volume 4: The Last Days of Midgard

Original Sin

Original Sin: Thor & Loki: The Tenth Realm

Thor Volume 1: Goddess of Thunder

Thor Volume 2: Who Holds the Hammer?

Secret Wars: Thors

The Mighty Thor Volume 1: Thunder In Her Veins

The Mighty Thor Volume 2: Lords of Midgard

The Mighty Thor Volume 3: Asgard/Shi’ar War