* Připomínky a návrhy Vše o CDB, datech a systému.

Kolegové, já osobně bych se přimlouval za desetistupňovou škálu. Když si člověk vezme věci, které měly průměrné hodnocení nad 95% a věci s průměrným hodnocením kolem 85%, je jasné že obojí jsou (měla by být) vysoce nadprůměrná díla, ale aby obě měly po pěti hvězdičkách mi příjde nepohodlné. Desetistupňový žebříček přece jen umožní lépe rozlišovat hlavně mezi těmi nejlepšími a nadprůměrnými comicsy a naopak mezi těmi podprůměrnými a opravdovýma hnědýma sračkama a to samozřejmě i náhodným návštěvníkům databáze. Chápu, že to má možná donutit lidi více komentovat, ale kdo komentovat nechce nebo neumí, ten to stejně dělat nebude. Čili pokud už má být bodování comicsů, jsem pro stupnici o deseti dílcích.
Zack: taková drobnost, teď nevidim u komiksů v hodnocení co je "hodnocení" a co patří do "diskuse" ........ Třeba u takovýho "čaromora" ještě "nejni 5 hodnocení" ale asi kilometr diskuse:)

Plus nevidím na první pohled, jak kdo z lidí jejichž hodnoceni jsou mi blízké, kolik kdo dal, ale musim se pročítat. ........ Takže když dá "fry" 5 hvězd a třeba "kapis" 1 výsledek jsou 3 a já budu muset větným rozborem hádat kolik kdo dal? ..... Nebo to je pouze dočasná situace?

Pokud se to už řešilo níž, tak sorry, pouze napiš "dole", přečetl jsem pouze horních asi 10 příspěvků:)
jo a co znamená filajový nebo modrý rámeček?
Zack: nene, k průměru ještě vede dlouhá cesta;-) Skoro 30%;-) Ostatně na čtení sraček nemám čas a když je otevřu, rychle zase zavírám - a tím pádem většina mých hodnocení se pak pohybuje v rozmezí dejme tomu těch 80-100% a tam si to škatulkuju - což mě mrzí, že teď se to všechno vleze pod jednu hvězdu....

Dlouho se tu řešil "žebříček", který se povedlo elegantně vyřešit minimálním počtem 5 hodnocení - to teď taky ztratí smysl....

....no nejedná se o nejzásadnější věc v životě, hvězdičky přežiju a na cdb nezanevřu, souhlasím s "rodinným" charakterem cdb (a to tu dost lidí znám i osobně:D ), ale zkrátka jsem si na ta procenta za těch sedm roků zvykl a nejsem přílišným zastáncem zběsilé unifikace, lokální specifika je třeba spíše chránit;-)
erik: samozřejmě, máš mé požehnání :)
Kaluž - žiadosť o metodické usmernenie: Ak je nejaká séria ako celok geniálna (napr. Calvin a Hobbes), môže sa plytvať päťkami? Vopred vďaka za odpoveď.
(Kalužův edukační koutek)

1* odpad nehodný ani recyklace
2* sračka co pomalu sahá na dno, ale něco ji táhne k hladině
3* PRŮMĚR
4* pecka, co pobaví a zůstane v hlavě
5* zásadní věc, Watchmen, Z pekla nebo Maus (cítíte ten rozdíl?)

Většina komiksů v mé sbírce má asi tři až čtyři hvězdičky (nekontroloval jsem to a ani se mi nechce), sračkám se snažím vyhýbat a maximálním hodnocením je potřeba šetřit. Zas tolik zásadních děl tady nevyšlo, takže na ty pětky pozor (90% nemůže být 5*). A nebuďte líní a piště komentáře/recenze!
Tiež tu nikoho osobne nepoznám, ale je fajn vedieť, že to nebráni rodinkárstvu. :) Z globálneho hľadiska je malá škála super, človek vie, že od troch hviezdičiek vyššie môže skúsiť všetko.
Přeci jen musím ještě reagovat. Kefalín se měl zamyslet politicky, my globálně :) Pro koho globálně ? Oni jsou také nějací zapálení čtenáři komiksů, kteří zde nejsou přihlášeni? Kolik je těch, kteří si čas od času koupí komiks, přihlášeni na CDB nejsou a jukají sem pro inspiraci a "škála 10" by pro ně byla příliš složitá ? To jestli teď nepřecenil svůj zázrak někdo jinej. Sice nikoho z Vás osobně neznám, ale CDB beru díky její žánrovosti jako rodinnou záležitost, takže ne "já,já,já", ale MY, MY, MY. Kdybych tady byl na 10 jedinej fanda, tak už dávno držim hubu a krok. Ti hypotetičtí diváci toužící buď po rychlé informaci mají celkové hodnocení, myslím, že číslo v % je stejně srozumitelné jako počet * a Ti, co tak touží individuálně pročítat názory druhých si je pročítat mohou a stejně tak se mohou vykašlat na čísla i na **. Anketu, anketu !!!
Panove, zkuste se nad tim zamyslet tak nejak globalne, od kazdyho slysim jen "ja ja ja!". To hodnoceni tu je predevsim pro ostatni, ne abyste si honili ty svy peticentimetrovy zazraky nad tim, jak luxusne mate odskalovany hodnoceni, ale pritom nikdo krome vas netusi, jak je vlastne zasadni rozdil mezi 75% a 85% :) Kdo mohl treba tusit, ze si Kapis mysli, ze 75% je prumer :)
ja to vidim nasledovne... skala 100 je moc - to ze Kapis rozlisuje jestli si sere do gati nebo mu to jen rve koule je myslim vyjimka :-)) - ale 5 je zas hodne hrube - jako idealku bych opravdu videl tu 10 bodovou stupnici a v celkovem hodnoceni comicsu to prepocitat na procenta.
J.Connor: podle mne není škála 100 vůbec nesmysl, ba naopak, Dominantní Klaun si myslí to samé...

Např. 100% jsem dal opravdu jen pár věcem, které stojí na absolutní špičce, především díky závažnému obsahu, 99% byly božské věci, které ale byly překonatelné či jejich sdělení nebylo tak zásadní, 95% super pecka dělo facka čelo, 90% bomba, ale už si neseru do gatí, 85% hooodně nadprůměr, 80% pořád super, ale kule to nerve,....no a tak by se dalo pokračovat, teď se to vleze do jedné hvězdy. Taky se u sérií dívám na své hodnocení předchozích dílů a stavím si je tak do pomyslné latě - např. Transmetropoitan 4 jsem dával myslím (už se nepodívám:/) 75%, bo to byla taková vymletá opakovačka, zato 5-ka mě chytla a dal jsem ji 99% (myslím) - teďka už si je nezařadím, 4 z 5 dílů budou mít hvězdiček 5 a jeden hvězdičky 4 - a já budu vědět hovno - a ještě to budu muset celé tady přehvězdičkovat, což se mi moc nechce, není na to čas a hlavně - snažím se hodnotit brzy po přečtení, co teď tady budu dohvězdičkovávat komiksy, co jsem četl v roce 2005, když jsem se tu poprvé přihlásil, když už necítím jejich atmosféru a asi jsem už vše z nich zapomněl? Pokud by to bylo možné ještě a zaslechne-li se tu hlas lůzy, já jsem jednoznačně pro zachování procent, blížím se k tisícovce komiksů a cítím, že jim náleží více přihrádek, než 5.
Já chápu, že je podstatnější komentář, než hodnocení. Nicméně, pokud se někomu nebude chtít něco psát, tak stejně stále napíše: další geniální dílo = 5 hvězd. Byla tu "škála 100", která je nesmysl, na tom se asi shodnou všichni, a teď je i 10 moc ? Myslím, že naopak, maximální čísla časem upadají, čím víc hodnocení, tím menší průměr, protože 1 hater hravě srazí hodnocení 10 fanoušků. Myslím, že Fryovu 100 % posedlost Donaldem hravě vyřešilo počítání hodnocení od 5 hodnotitelů. Hele já už končim, jde v podstatě o prd, někdo prostě chce mít větší svobodu hodnocení, někdo ji nepotřebuje, takže by od Vás bylo tolerantní, abyste nám ji vy pětihvězďáci nechali :)))) Anketu, anketu !!!
J.Connor - Ale vôbec nie! Ibaže moja skúsenosť so škálami v hudobných alebo počítačových (o comicsdb nevraviac) časopisoch, na portáloch a pod. je jednoznačná. je úplne jedno, aký rozsah tomu dáš, po chvíľke prevládajú čísla blízko maximu. A preto je to vážne jedno, či bude 4/5 hviezd alebo 8, 9, 10 hviezd alebo 86,45 či 93,12 percenta. Aj preto, že nie sme na csfd, by mi škály nechýbali, podstatné sú texty. Inak by som sa sotva dozvedel, že ide o: ďalšie genyjálne ďielo - 100 alebo iné zásadné prehlásenia. :)
Zack: áha už to vidim a taky vidim přetřásání jakéhosi "hocnocení" uživatelů, to prosím nezavádět... stačí mi letité zkušenosti z čsfd, kde tamní body jsou min. ze 3/4 za všechno možné jen ne za kvalitu komentářů či práci pro DB. Nechme tohle sociální emíčko ostatním webům, "rovnostářství" je další z velmi sympatických věcí na CDB //// erik: Bleaurghh. Klasika, zastánci "škály 10" jsou hnidopiši a zastydlí matematici..škála 10 je naprosto běžná a používaná i v hovoru. Ano, 5 * k vyjádření sympatie stačí, na to ve finále stačí i tlačítko líbilo/nelíbilo. A nejsme na čsfd nebo imdb, rychlou orientaci v hodnocení filmů potřebuje slečinka co postává ve foyer multikina s iphonem a neví rychle na co má zajít, CDB je trochu něco jiného.
Super, mě se to líbí, včetně pětihvězdičkového hodnocení. I když by možná stálo za zvážení hvězdičky od uživatelů přepisovat do výsledných procent. Viz csfd nebo databazeknih.
J.Connor: budou, kdyztak zalistuj vcerejskem, vysvetloval jsem to tam podrobneji.
Niekam zmizlo úvodné veľké P, nuž dopĺňam. A mažem hneď prvú čiarku, tá sa tam tiež dostala omylom. Ďalej to radšej nejdem skúmať...
rešiel, som, skúsil prehviezdičkovať, šlo to. Inak, k téme škál, päťstupňová je ideálna na rýchlu orientáciu, ak niekto iba zbežne kukne, či je to populárne alebo nie. Percentá a podrobné číselné vzorce, výpočty, prepočty i konštanty môže človek pokojne napísať do hodnotenia, keď cíti potrebu dokazovať známky z matiky, čo mal na ZŠ. :) Skôr som pri tom hviezdičkovaní sem-tam prišiel na to, že niektoré moje komentáre sú teraz úplne mimo kontaktu s hviezdičkami. A ich prepisovanie je veru zložitejší oriešok pre pracujúceho lenivca. :)
Nejni problém, klidně si svejch 1.000 hodnocení projedu (jako fakt), ale kde jsou ? Stejně jako celková čísla mé sbírky atp. To už v profilu nebude ? ... Škála hodnocení je evergreen všech databází. Jasně, že zdejší stomístná stupnice byl trochu úlet, na druhou stranu 1 (jasně že z mnoha :) ) věcí, která se mi na CDB líbila byla svoboda hodnocení. 5* = 100 % - absolutorium, 4* = 80 % - nadprůměr.... postrádám prostě 4,5* = 90 % - vynikající, ale ne nedostižné. A nechci slyšet, že si zvyknu, protože člověk si zvykne pomalu na všechno, třeba i na to kdybyste to vypnuli :)
Můžete to brát třeba tak, že statisticky v nerozhodných případech dá pravděpodobně polovina z vás 5* a druhá 4*.
Kapis: já to samé. Hodnocení hvězdama neni ono. Je obrovskejch rozdíl mezi 90% kdy už vlastně dám 5 hvězd a mezi 100%...
Fajn, že jde rovnou ubírat z "chci" do "mám", ale osobně bych se přikláněl k zachování číselného hodnocení - roky si tu hraju s lehkými nunacemi, kdy jednotkami rozlišuju mezi oblíbenosti a teď bude základní jednotkou 20%? Je to i určité specifikum comicsdb....
Braindead:
2) tak to sem fakt sklerotik :)
3) ja ti rozumim, ale je to nepomerne vic prace a co hur, cim vic je veci napevno, tim vic prace (a chyb) generuje jakoliv dalsi uprava
8) jo to je jasny, az doresim kod, tak se vrhnu na manual nebo aspon obsahlejsi faq.

Inzeraty byly fakt stupidni, ted uz to jde zadat z prvni stranky. U fora vubec netusim, nad cim by kdo tapal :)

Ja jedu primarne na chromu (a notasu s win7) a nestalo se mi to, ale pamatuju si ruzna kratka obdobi v historii. V tomhle je vzdycky na vine prohlizec a jeho prace s cookies, ale nikdy sem neprisel na to, cim to je a jestli se tomu da nejak pomoc na strane serveru. Kdyby se ti to zas stavalo, tak dej vedet.
rozdil mezi chci a shanim jasny je, ale jen proto, ze jsi to minule vysvetlil:) Jinak bych asi tapal. Celkove bych si s nazvy sloupcu a poli vic vyhral, ale momentalne me nenapadaji zadne vhodne vyrazy. Pro nas tady je to asi celkem fuk, spis mi slo o to, aby to zbytecne nematlo novy uzivatele.

S tim souvisi i to slozity vkladani inzeratu a prispevku do fora (pro novacky). Poprvy jsem nad inzeratem dumal asi 10 minut:)

A zatim posledni vec: u CDB2 jsem se musel na notasu prihlasovat 2x. Nevim proc, ale bylo to tak vzdy. I po vycisteni temporary a projeti kompu CC cleanerem. Proste prvni klik na prihlasit a nic. Bylo nutny klikat 2x. Na cdb3 nevim, nejsem na notasu. Mam tam kombinaci Win7 + Google Chrome. Tady mam tu samou kombinaci a vse je v poradku. Je to jen detail, ale zajima me, jestli se s tim nekdo nekdy setkal.
zack:

ad 1 - je to mozny, proverim
ad 2 - opacne razeni tu bylo a vyuzival jsem ho dost casto. stacilo kliknout 2x a radilo se vse obracene. Daly se s tim delat skvely figle a zjistovat co kdo kdy kde...:)
ad 3 - asi vec zvyku, me se libi kdyz vsechno pekne rysuje:)
ad 5 - jo ono tam zustane videt moje hodnoceni. tak to pak jo, to dava smysl
ad 8 - ja to vim uz ted, co ktery sloupec znamena a problem s tim nemam. Myslel jsem spise s ohledem na nove uzivatele
Rozdil mezi CHCI a SHANIM je jasny?
Braindead: otvirani do novyho zalozek funguje jen pri vkladani url do prispevku (vcetne novinek, na ktery asi narazis), co se tyce samotnyho CDB, tak me ted nenapada jedina stranka, ktera by to mela takhle nastaveny.

1) To je nejaka haluz s prohlizecem. Kdyz si prihlasenej, jedno kde ses lognul, tak si proste prihlasenej a zadny dalsi login divy se neukazujou. Nenaotviral sis comicsy do novych zalozek, pak se prihlasil a pak prepl na ty driv otevreny zalozky?
2) Opacne razeni na CDB nebylo nikdy. Bude. Radi se to podle logiky udaje. Comicsy podle abecedy, datum od nejaktualnejsiho, hodnoceni od nejlepsiho atd.
3) To je o zvyk a ma to tu vyhodu, ze se zbytec nezalamuji radky, kdyz je misto jinde. Pokud budete rvat i za mesic, da se to fixnout, ale budu to delat dost nerad :)
4) To je chyba, kouknu na to.
5) Rozumim, takhle mi prislo, ze je na prvni pohled videt, jestli si hodnotil nebo ne a jak. Coz je aspon nez se ten system zazije, dost podstatny.
6) Hodnoceni je oddeleny od komentu. Chci to zkusit, co to udela. Planuju udelat prehled hodnoceni nejak bokem, ale zatim rozmyslim nekolik zpusobu, jak to udelat.
7) Zkousel sem, srala me tam ta mezera. Navic ja tam tech veci v menu mam vic (taky budete mit), na obou stranach. Ale tohle by se asi dalo udelat nastavitelny v profilu. Pisu si.
8) Jeste musim rozeset tooltipy (mne nedoslo, ze s tim muze mit nekdo problem, ale nejsi prvni, kdo mi to pise a dava to smysl). Misto tam fakt neni a je zbytecny, aby byl sloupec jen kvuli nazvu roztazeny vic nez je nutne pro obsah. Za mesic budes vedet naprosto automaticky, co je treti sloupec, aniz bys musel koukat na popis pole, to ti garantuju. Premyslel jsem o nejakych grafickych ikonach, ale nevymyslel sem nic, co by bylo v tyhle velikosti dostatecne plnilo ucel.
Zack: supr! jinak obavy chápu (nakonec na Youtube se to taky děje), ale stejně myslím, že za experiment to stojí
jo a mozna bych zrusil to neustaly otvirani novejch zalozek. Behem chvile tam mam 10 oken a pak to zaviram jak magor:)
zatim jen strucne:

1) jsem normalne prihlasenej na hlavni strance, pak kliknu na komiks a mam tam znova prihlasovaci okno kdesi uprostred stranky
2) zmizelo opacne razeni ve sbirce. Vse se radi od nejvetsiho k nejmensimu, ale zpetne to jiz nejde
3) pokud radim podle ruznych sloupcu, meni se sirka sloupcu. To by mohlo bejt pevne zafixovany
4) nazev komiksu ma sirku sloupce pouze po Hodnoceni. Hodte tam colspan, at se to natahne az do konce nebo je to zamer? Ale treba zde: http://www.comicsdb.cz/comics.php?id=3194 to vypada divne
5) celkove hodnoceni a ohodnotte bych sloucil. Proc to tam mit 2x. Vetsinou se to tak pouziva (pro rozliseni se pouziva podsviceni pri prejizdeni mysi). Ale to je vec nazoru.
6) ciselny hodnoceni u recenzi bych nechal. Stacilo to prejet ocima a hned jsem mel jasno. Nebavi me vsechno procitat pokazdy
7) jmeno prihlaseneho uzivatele bych spis hodil doprava pred slovo Sbirka
8) ve sbirce bych zmeni pismena C,M,N,S, aby z toho bylo poznat o co se jedna, misto by tam bylo na to
Demnog: Jasne, nastaveni profilu bude, do tydne urcite. To plati i pro ostatni stranky v profilu, na ktere jste byli zvykly. Proste sem to jen nestih.
mara: Urcite planuju na homepage tyhle "objevovaci" sekce. Nahodna obalka, forum/comics s nejvic prispevky za poslednich 8/24 hodin, nahodny autor apod. Problem je, ze to je tak trivialni ukol, ze to porad odsouvam "ze to nekdy sfouknu mimochodem, az budu pet minut cas". Ale bude. Homepage uz roky funguje jen jako misto, kde se lidi logujou, coz je samozrejme spatne.
ad hodnoceni komentaru: lajkovani, palce apod. jsou ted hodne v kurzu a funguje to, nejsem k tomu slepy, ale porad bych rad, aby to melo i nejaky prakticky vyznam. Na seznamu to je, kdy na to dojde nedokazu rict. Se trochu bojim toho, co se deje treba na Nyxu, kdy se pulku doby resi, proc dal tenhle tomuhle palec nahoru nebo palec dolu, co to znamena, ze ma nekdo vic palcu nez nekdo jinej apod. Jsem proste trochu opatrnejsi.
Zdar Zacku, mel jsem sbirku skrytou pred ostatnimi, v profilu jsem si ji mohl "zviditelnit", coz ted nemohu udelat:). Prokliknul jsem si "DEmnoG" vlevo nahore, ale ani tam nemam moznost sbirku "zviditelnit". Pribude na liste casem opet "profil"? Stejne tak me chybi, ze se nemohu podivat u konkretniho uzivatele, co naposledy hodnotil pripadne psal na forum:). Koukam blbe nebo tady zatim tyto funkce nejsou?
Zacku, neplánuješ dát na homepage nějaký náhled na seznam aktuálně nejvíc komentovaných komiksů? Vlastně teď nejsem vůbec v obraze, jaký komiksy se nejvíc řeší, přitom v silách CDV to myslím je. To by mohlo komentáře víc provařit a oživit.

Jo a chci se zeptat na hodnocení komentářů (ala Youtube atd) - je v brzké době v plánu?
vasek: zatim ne, zkousim, jak moc bude fungovat/nefungovat absolutni oddeleni hodnoceni od komentaru. Problem s desetiskalovou stupnici je hlavne ten, ze tam uz je rozdil oproti procentum rozdil vlastne jen kosmeticky. Pokud jsou lidi rozumny (coz jsem jeste na internetu nevidel) a nebo jich je fakt hodne (imdb), tak to fungovat muze. Hlavne je potreba si uvedomit, ze hodnoceni tu mam mit jen okrajovou dulezitost, hlavni jsou komentare. Proc to komplikovat. Ze moje uplne puvodni idea, ze lidi budou psat minirecenze a budou vyuzivat cely rozsah procentuelni stupnic, byla neuveritelne naivni je videt ze stavu, v jakym bylo hodnoceni v CDB2 a ostatne i z tech prumernych hodnoceni ted. Uvidime. Ja bych proste radsi, aby lidi psali komentare misto aby premysleli, jestli maj dat 7 nebo 8, kdyz staci 4 (protoze je to lepsi ja prumer, ale proste to neni uplny spicka).
Zack: U komiksů se nezobrazuje jak kdo hodnotil?
Plus, osobně bych uvítal desetistupňovou škálu jako na imdb. Sorry ale 1-5 fakt SUX.
mno oproti předchozí verzi je to kurevsky pohodlný :-D ... ale k dokonalosti tomu ještě kousek chybí
Ja bych pět týdnů po termínu neřikal "spustení v terminu" (a to bych jeste tak tri mesice potreboval :), ale dik.
S mapovanim klaves je to vzdycky trochu o hubu. Ne že by to nešlo (dneska jde všechno), ale zrovna do tohohle bych se pouštěl nerad. Samozrejme chapu, co ti vadi, ja se toho za poslednich par mesicu naklikal docela dost a je to otrava, pokud nepouzivas filtr, coz jsem se naucil hodne rychle. Kdyz si to mezis na tech par radku, ktere potrebujes, tak se s tim dela hned podstatne lip.
parada Zacku! Gratuluju ke spusteni v terminu :-)) prvni vec, co mne trkla, ze by se hodilo - tlacitko ulozit do sbirky je vzdy az hluboko dole na konci seznamu. Zamyslel jsem se a nenapadlo mne zadny univerzalni misto pro umisteni, ale napadlo mne (nevim jestli je technicky mozny) - nejde nalinkovat odkaz na nejakou klavesu? Napriklad zmacknu "S" a ulozi se mi sbirka (abych nemusel sjizdet hluboko dolu? :-D)
První, co byste mohli všichni udělat, je projít comicsy, co máte ve sbírce a naklikat nový hodnocení. Stará se převedla na hvězdičky, ale problém je spíš v tom, že většina hodnocení vyšla na 5 hvězdiček :)
Zdravím, všimol som si, že v sérii Marvel Omnibus je zaradený iba Daredevil č.1 od BB Artu, dvojka je zaradená iba do série Daredevil. Možno to bude po 6.2 pasé, ale keby náhodou nie, tak už o tom aspoň viete. :)
Mára: no Draco už nazanačila, ale nejde o žádné čehokolipusté ztrácení času. Napovím, že potřebuješ dětskou vaničku, latexový obleček, prodlužovačku, tekuté mýdlo a hromadu nepřečtených komiksů;-)
mára: To, co tady obvykle dělám já. Promiň, ale je to tak perverzní, že nezasvěceným to nemůžeme prozrazovat a kdyby na to přišel Zack... Deflorování panenských obalů na nových komiksech je proti tomu slabý odvar.

(P.S.- ale, že jsi to ty, tak ti to prozradím. Tiše... Jen tak se tu touláme, klikáme, kontrolujeme... A NAPROSTO BOHAPUSTĚ ZTRÁCÍME NÁŠ ČAS, který bychom měli nějak OPRAVDOVĚ žít.)
Kapis: prosím tě, co znamená "bezuzdně a smilně... se potulovat databází"?