* Připomínky a návrhy Vše o CDB, datech a systému.

Myslím že by bylo zajímavé, kdyby se po otevření komiksu zobrazilo také kolik členů cdb jej má ve své sbírce.
Mě spíš přijde, že dávat čemukoli 100% je tady téměř tabu. Až teda na Frye. Ze spousty komentářů mám pocit, že uživatelé čtou komiksy, aby pak mohli psát, jak je to zklamalo a jak čekali víc a blablabla...
...uroven databaze by to zvedlo urcite dost, protoze kdyz nekomu admini "udeli" moznost komentovat, ten uz si pak toho "privilegia" vazi a komentar si treba po sobe aspon jednou precte.
No na CSFD to funguje tusim nejak tak, ze kdyz chce clovek hodnotit, musi poslat na urcitou adresu ukazky nekolika svych komentaru a jeste projit jakymsi testem z historie filmu. Tady by to treba slo udelat podobne - normalne by si na databazi mohl kazdy delat sbirky a psat do fora, ale kdyby chtel psat komentare/hodnotit, musel by projit minikonkurzem (stacily by dva tri kometare na ukazku). A uprimne - zas tolik lidi kteri fakt komiksy pravidelne hodnoti je tu v radu nekolika desitek, takze by s tim moc prace nebylo.
andre: mne se to libi moc, ale to si proste nemuzu dovolit, to bych tu cely dny neresil nic jinyho nez "proc tenhle muze a tenhle nemuze". Ale chci nejak vyhledove zavest nejaky scoringovy system na prispevky, ono to lidem docela dojde, kdyz hodi prispevek a k tomu dostane 50 minusovych reakci.
Já bych pro dobro většiny (a smysluplnosti DB) znemožnil lidem bez soudnosti procentuelně hodnotit (je mi jasné, milý Zacku, že se ti to nelíbí;-) )... Prostě, pokud by někdo opakovaně hodnotil bezmyšlenkovitě, tak by třeba rada starších (admini) "zasedla", hlasovala, zda je to opradu již přes rozumnou mez(bez ohledu na vkus, současnej sešitovej čtyřlístek prostě nemůže mít 98%), upozronila "hříšníka" a pokud by se v dalších komentech nezlepšil, tak by již neměl možnost hlasovat.
Neutrino: Hvezdicky, body, procenta, to mas uplne burt, na PhotoPostu sem mel klasickou skalu 5 stupnu a lidi stejne jeli 4-5. Co je prehlednejsiho na tom, ze ma vsechno 5 hvezdicek, fakt netusim. IMDB (to je ten web, kam byste meli chodit, misto toho chodite k jeho mentalne postizenymu braskovi CSFD :) jede na 10 hvezdicek a nejak to nicemu nevadi. To neni v systemu, je to vzdycky v lidech. Kdyz jen hodnoti, co se jim libi a nesnazi se o objektivitu a odstup, tak se to holt vzdycky pohybuje na horni hranici, i kdyby ty stupne byly jen dva.
Zack, Slaine: Presmazeni na tom ma sice svuj podil, ale ono to tak bylo vzdycky. Je to dane do jiste miry tim, ze sem chodi povetsinou skalni fanousci, kteri nemaji sebemensi kriticky nahled, ovsem mozna i nestastnym systemem hodnoceni. Procenta jsou podle me lehce matouci az zavadejici a prirozene smeruji k trendu vyssiho hodnoceni. Spousta lidi si navic plete procenty s body. Kdyby se udelovaly klasicky hvezdicky (1-5) jako treba na CSFD, bylo by podle me takovy prehlednejsi, a snad objektivnejsi. Kdyz dam komiksu 60%, pusobi to jako strasne malo (nekdo tomu dost nelogicky rika 'prumer'), zatimco kdyz dam tri hvezdicky z peti, je to docela dost.
Zack: to je výsledkem trendu, který se v poslední době na CDB rozmáhá - tzv. "přesmažení" hodnocení - angl. termín overFry.
Mam posledni dobou skoro chut hodnoceni zrusit uplne a nechat jen textovy minirecenze, protoze kdyz vidim, jak nejde hodnoceni sebevetsi sragory pod 80%, je mi trochu smutno.
To mi sice prijde jako udaj jeste o neco vic na hovno nez ty jednotlivy prumery, ale to se samozrejme spocitat da :)
souhlas s Mankinem... zobrazovat hodnoceni serie automaticky jako prumer hodnoceni jiz vyslych dilu by mohla byt vcelku zajimava informace.
Ad hodnotenie série: Nebolo by lepšie, aby toto číslo vzniklo ako priemer z hodnotení jednotlivých dielov? Možnosť hodnotiť sériu je síce fajn, ale myslím, že priemer (jednoduchý, či vážený) by bol asi lepší.
To by melo smysl jen u dokoncenych.
A co takhle možnost hodnotit sérii jako celek?U některých se ukáže že jako celek to působí lépe než třeba začínající díly a nebo naopak a tohle by bylo podle mne dobré vylepšení.
Zack: Tak to by bolo super. Predsa len, niektorý z nás, teda ja aspoň, si nepätajú čisla až tak ako skôr vizuálne prejavy. Ak by to šlo, tak podľa mňa by to určite posunulo comicsdb na další level! Hádam to pôjde, držím Vám palce! Hlavne preto, že to robíte zadarmo!! Ste skvelý celý tým, ak Vám to ešte nikto nepovedal.Dotiahnite tie obálky a bude uplny Supermani!
Jasne, uz jsem to tu zminoval, ze se s tim v pristi verzi pocita, precejen ty textovy seznamy jsou trochu prehistoricky. Pujde prepinat mezi obalkama a textovou tabulku. Bude to vsude, kde to bude mit trochu smysl. Snad nez to zprovoznim, tak bude comicsu bez obalek minimum.
Jeden dotaz, ak by to bolo možné: Nešlo by zobrazovať zbierku komiksov tak, aby človek miesto zoznamu titulov videl "mini-náhledy" obálok? Ciže graficky, cez obálky zobraziť zbierku, ak by to bola takáto možnosť na výber ako zobrazenie?
Dúfam, že súčasné tempo vydávania neočíslovaných sérií nevzrastie. :)
erik: da se to resit razenim podle data vydani, coz pujde (jedna z tech zmen, co te nelakaji :)
Ad chronológia - hej, chápem, že to nie je na obale, myslím, že by to šlo riešiť ID, aby sa radili v sérii chronologicky. Netrvám na tom, iba by sa mi to páčilo.
Mne osobne dizajn vyhovuje, je čistý, čiernobiely pomer pozadie-písmo (červené je tiež fajn) nespôsobuje vizuálne komplikácie, navyše nie je preplácaný zbytočnou grafikou, zmeny ma nelákajú. :)
Fry: Tož si znovu přečti, co napsal AZTeck - doplňujeme POSTUPNĚ! Např. u většiny věcí od BBArtu/CREWe už jsou ve velkém rozlišení jak obálky, tak ukázky (samozřejmě pravděpodobně nikdy nebudou v tiskovém rozlišení) po kliknutí na menší obrázek...
Kdy budou velké i u všech čtyřlístků, to ti nikdo přesně neřekne - může to být zítra, může to být za 5 let... Taky je možné, že když se konečně doplní, to ty už tady nebudeš...

Vyhledávání: Pro ty, kteří nejsou tak zdatní s vyhledávačem Google raději zopáknu drobný tip, jak lze nalézt COKOLI zde v databázi, i když nezadáte přesný název tak, aby jste se ve výstupu aspoň trochu vyznali:
možnost a) Stačí si rozkliknout "Rozšířené vyhledávání" a zde v kolonce "Doména" zadat "comicsdb.cz" (bez uvozovek) a pak už můžete hledat, co chcete ;)
možnost b) Nebo můžete "Rozšířené vyhledávání" úplně obejít, zadat hledaná slova do vyhledávacího řádku a ke konci vždy připsat "site:comicsdb.cz" (bez uvozovek;).
Nebo se můžete na "site" úplně vykašlat a zadat jen hledané slovo a comicsdb.cz, ale pak vám to vyplivne opravdu vše a budete se ztrácet ;)

Zatím tedy žádné připomínky k samotnému designu?
Fry: Tak ja ti klidne odpovim znovu. Budou. Davat avizo ke kazde zmene v databazi opravdu nebudem, to bychom nedelali nic jinyho.
Fry: Naskenuj je ve vysokém rozlišení a bude.
Vy jste mě pořád nepochopili - toto je malé rozlišení
a tohle velke
A tak se ptám jestli ty malé budou někdy velké a když budou tak jestli byste to nemohli napsat.
Fry: ukázky v tiskovém rozlišení tu nebudou nikdy.
Jen chci říct jestli byste mohli říct po čase (až to bude) které obrázky už jsou ve velkém rozlišení.
Jaké které?? Obrázky se doplňují postupně. Je to časově dost náročné, takže je to na dlouho.
A mužete po čase říct kreré už jsou?
Vsechny asi nebudou nikdy, ale je to urcite cil, kam mirime.
Jestli by mohly být všechny obrázky ve velkém rozlišení?
Je to prkotina ale stejně se zeptám - Jak si rozkliknu knihu šlo-by aby byly všechny obrázky ve velkém rozlišeni?
Braindead: kdysi sem koketoval s fulltextovym vyhledavanim, ktery si to indexuje trochu inteligentneji, ale bylo to priserne pomaly a jakykoliv vyhledavani predevsim brzdilo celou databazi. Ale doba pokrocila, az na predelavani vyhledavani dojde, tak se urcite budu zabyvat, jak technologicky pokrocit dal nez jen LIKE v textovych polich v databazi, vcetne nasazeni google enginu, ktery me teda sere predevsim svym vystupem, ale je fakt, ze aspon vyhledava dobre. Uvidime.

Slaine: vubec nejde o novinky. Jak se ted obcas hrabu v kodu po tech letech, tak me mistama vylozene vadi, jak je reseny jak html, tak i samotny kod, spousta veci nefunguje jak by mela protoze jsou od zacatku spatne postaveny. Spis je o inovaci zakladniho systemu pripraveneho na dalsi funkce, ale to v druhem planu. Urcite novinka bude vetsi zapojeni obrazku do seznamu (jak u comicsu, tak treba u autoru). Sladeni seznamu beru jako samozrejmost, to je jedna z veci, ktera mi vadi, ze je kazda cast stranek resena trochu jinak, jak to postupne vznikalo a nebyl cas ani chut to jakkoliv optimalizovat nebo sjednotit. Idealne by to ve vsech castech CDB mel delat jeden kod.
Jedna feature z designu propojena s funkcnosti, kterou jsem zminoval driv a kterou bych velice ocenil:

Kdyz si rozkliknu vydavatelstvi/serii/autora tak aby se seznam komiksu zobrazoval plnohodnotne, tak jak je to pri kliknuti na "COMICSY" v hlavnim menu.

Tzn. i s hodnocenimi, roky vydani a predevsim prislusnosti v mych sbirkach... Abych rovnou videl, co mi od oblibeneho autora/vydavatelstvi/serie chybi.
Zack: A jake novinky se chystaji? ;)
me prijde nejhorsi vkladani prispevku do fora a do bazaru. U bazaru vzdycky par desitek vterin hledam jak na to. Uz jsem slysel i par lidi, kteri to vzdali a inzerovali jinde. Proc se musi proklikavat pres kategorie pokud chci na CDB neco vlozit? Mozna detail, ale to me ted napadlo zrovna... Jinak co se tyce searche, taky bych uprednostnil nejaky alespon trochu inteligentni, nez tento nastaveny "natvrdo", ktery neskousne zadnou odchylku... Jinak co ocenuji a co bych ponechal, je tento strohy, svetly design, diky kterymu je CDB celkem svizny a prehledny, coz je hlavni ucel databazi.
Mě taky deptá vyhledávání, ale spíš tím, že nikdy nenajdu to, co hledám. Viz hledám Rychlé šípy a vyflusá to na mě všechny série a kraťasy a pocty, ale ne tu velkou soubornou knihu. Ha?!

Nabodeníčka krátká a nabodeníčka dlouhá pro mne nečiní problému.
Jen říkám, že je to trapný.
Protoze to neni bazinac, ale Bažináč :) Otazka je mirena na design, ne na funkce. Vyhledavani je lehce retardovany, jsou v planu zmeny, ale necekejte engine na urovni Googlu.
Zack: Mně irituje vyhledávání, které například pod pojmem "bazinac" nic nenajde.
Začínají práce na 3. generaci CDB, a tak se vás pro jistotu ptám: Je na současném designu něco, co vás vyloženě irituje? Plán je takový, že by se na xicht CDB mělo sahat co možná nejmíň, spíš se budou transplantovat lehce omšelé vnitřnosti, ale ještě je čas s něčím hnout tím či oním směrem.
Chronologicky asi myslis podle toho, jak jdou za sebou, co? Ono dost zalezi na tom, jak to oznaci vydavatel, nektere serie proste cislovane nejsou. Pokud to jde, tak davame do nazvu to poradove cislo, i kdyz to neni uplne koser, protoze na obalce to proste neni. Asi nejlepsi bude, kdyz nam budete davat vedet (idealne ve foru Navrhy do databaze), ze nekde chybi poradove cislo v serii a kdyz to bude davat aspon trochu smysl, tak pridame.
Mám otázku, nešlo by pri sériách číslovať diely, aby boli radené chronologicky a nie abecedne, všimol som si to momentálne pri Punisher Max i Calvin and Hobbes (napr. Živí mrtví sú číslovaní).
MindReader: hledat to ani nemusíš, všechny tyhle věci mám v merku, jen zatím nebyl čas... Brzo to nahodím, možná zítra nebo tak nějak.