Poslední Tintinovo dobrodružství vzniklo celých 54 let poté, co se v Belgii slavný reportér a jeho psík Filuta poprvé vydali na dobrodružnou cestu do tehdejšího revolučního Ruska. Tintin a alfart tvoří jakýsi velký otazník, protože tento příběh zůstal nedokončený. Jeho autor belgický kreslíř Hergé během práce zemřel. Tvoří jej jen několik rozpracovaných stran, dále množství črt, nákresů a neúplný scénář. Tintin se tentokrát ocitá ve světě umění, když zcela náhodou narazí na gang, který falšuje obrazy a obchoduje s nimi. Pro příznivce Tintina a sběratele komiksů je vydání tohoto příběhu událostí, protože se jím završuje kompletní vydání Tintinových dobrodružství v češtině.

Tato vydání mají na hřbetu dole malé číslo pořadí v sérii. Oproti 2. vydání je toto vydání v šířce i výšce o cca 2 mm kratší, mimo upravené tiráže je jinak zdá se totožné.

Scénář
Hergé
Art
Hergé
Obálka
Hergé
Lettering
TypoText, s. r. o.
Překlad
Kateřina Vinšová
Redakce
Petra Jasovská, Ondřej Müller
ISBN/ISSN
978-80-00-06294-5 (Albatros (Albatros Media a.s.))
Vazba
lepená v měkkých deskách
Formát
220 x 295 mm
Tisk
barevný
Váha
260 g
Stran
64
Cena
249 Kč
Originál
Les Aventures de Tintin #24: Tintin et l'alph-art (Casterman, 2004)
Varianty
Tintinova dobrodružství #24: Tintin a alf-art (3. vydání) (2021)
Tintinova dobrodružství #24: Tintin a alf-art (2. vydání) (2017)
Tintinova dobrodružství #24: Tintin a alf-art (2011)
  • Django
    Hergé chtěl napravit svoje chyby u předchozího komiksu, bohužel to už nestihl.
  • Spider-man
    Poslední nedokončený příběh. Ale i tak je tu notný kus příběhu na skicách a poznámkách...a končí zrovna v nejnapínavějším...Tintina vedou na popravu (bude zalit do polyuretanu)...hergé naznačí pár možností záchrany, které měl v hlavě (pes Filuta/kapitán/ profesor) v českých poznámkách je ale ignorováno u profesora jedno francouzské slovo...pendule - kyvadlo..to by se mi docela líbilo, kdyby ho zachránil Hluchavka se svým kyvadlem. "Říkám, víc na západ..."
  • Sv1hl1k
    konečně se můžu podívat jak Hergé rozkresloval postavy díky němu mi už lépe jdou ruce
    mimochodem jde o opravdu zajímavý příběh
  • Darth Raelchi
    Darth Raelchi mecenáš4.1.2020 00:50Tintinova dobrodružství #24: Tintin a alf-art
    Tohle hodnocení je v podstatě symbolické a nedokážu být objektivní, protože dílo jako takové se nedochovalo ve finální verzi a máme jen střípky z mistrova konceptu a pak ještě dodělanou neoficiální verzi od Yves Rodiera. Na základě těchto dvou verzí budu dělat hodnocení. Za prvé se mi docela líbí koncept Alf-art, který Hergé nastínil ještě za svého života - viz poslední stránky českého vydání. Na druhou stranu mě zase mrzí, že se Yves Rodier nepustil do žádného návrhu z těch posledních stran. V podstatě Tintin jede na úplně stejné vlně a podle úplně stejného konceptu, jak tomu bylo v předchozích albech. Na jednu stranu si asi nechtěl znepřátelit fanoušky Hergého odkazu a držel se tzv. při zemi, ale tím nám vlastně nic nového nepřinesl a pouze "odrecitoval" to nám všem známé. Tím pádem to hodnotím prostě jako střed. Velký potenciál od Hergého, Rodierova dodělávka neurazí, ale ani nijak zvlášť nenadchne, čili dávám 3 hvězdy.
    Přesto bych uvítal, aby to albatros vydal, včetně barevné verze Sovětů. Rád bych měl obě verze doma a kochal se, ale co už. Hlavně, že máme aspoň ten komplet a kruh se uzavírá.
  • kaylin
    Když se blížíme k rozuzlení, scénář končí. Tintin je ve smrtelném nebezpečí a my ho v něm zanecháváme. Tak to asi mělo být. Tintin byl ve smrtelném nebezpečí celou svou kariéru, ale pokaždé se dostal ven. Dostal by se i tentokrát, ale je trochu symbolické, že nevíme jak. Tintin skončil, ale ty příběhy zde jsou stále. A to je důležité. Více: http://www.comics-blog.cz/2013/07/218-tintinova-dobrodruzstvi-24-tintin.html
  • royan
    Toto je opravdu pro velké tintinofily. Jak vidno, nejedná se o komiks, ale o nedokončený scénář plný různých skic a posléze doplněný řadou úvah, jakými směry by se příběh mohl ubírat. Zpočátku mi dělalo problém se do toho začíst a přečtení jsem několikrát odkládal na dobu, kdy budu patřičně naladěn na takovýto kousek. Po několikátém pokusu jsem se tedy konečně začetl a na konci jsem vcelku docenil výjimečnost tohoto netradičního alba.
  • Skot
    Artefakt pro sběratele jako jsme my. Okno do autrovy dílny. Klasika koupená již jen z nostalgie. Serie je uzavřená, pokračování bych rozhodně nedoporučoval, jen se podívejte na poslední Asterixe, to si přece Tintin nezaslouží.
  • Kaluž
    „Bubliny komiksové!“ (jedna z mnoha nápaditých nadávek kapitána Haddocka)

    Moc pěkně zpracovaný scénář k poslednímu Tintinovu dobrodružství. Četl jsem s nadšením, zkoumal skicy a litoval toho, že finální podobu už neuvidíme. A hlavně sakra nevím, zda se ústřednímu padouchovi podařilo zalít Tintina do tekutého polyesteru... (jasná analogie s Han Solem zalitým do karbonitu).
    Nevím, kdo je držitelem práv na vydávání Tintinových dobrodružství, ale dotyčný by mohl pouvažovat o oslovení současných autorů a pokračovat ve vydávání nových příběhů. Tintin by rozhodně neměl zůstat pouze minulosti.
51044
(3)
blackJag, hugosnowden, Lenny
Chce (1)
CSE_AC/DC
Shání (2)
CSE_AC/DC, GeorgeeW