Tintin je odvážný reportér, který se svým psem Filutou zažívá ta nejbláznivější a nejneuvěřitelnější dobrodružství na všech světadílech a s důvtipem překoná všechny překážky, přemůže proradné zločince i nepřátele a vždy dosáhne cíle. Belgický kreslíř Hergé, který si postavu Tintina vymyslel, je dnes uznávaným klasikem evropského komiksu.
V napínavém příběhu se vše točí kolem geniálního, i když trochu potřeštěného vědce Hluchavky. Náhle se totiž ztratí a Tintin se musí vydat po jeho stopách. Při krkolomném pátrání zjistí, že byl Hluchavka unesen cizí mocností, která se na něm snaží vymámit cenný objev a využít jej pro vojenské účely. Jako vždy záleží jen na Tintinovi, zda zachrání svého přítele i svět před nezodpovědnými vládci.
Komiksovým albem z roku 1956 se otevírá poslední období Hergého tvorby charakteristické dokonalou kresbou, pečlivými rešeršemi a obratně komponovanými příběhy s množstvím gagů, které jsou inspirací pro komiksové tvůrce dodnes. Příběh též jedinečným způsobem reflektuje období studené války a paroduje světovládné tendence tehdejšího Sovětského svazu.

Tato vydání mají na hřbetu dole malé číslo pořadí v sérii. Tento díl má v tiráži speciálně uvedeno, že se jedná o 2. vydání. Vzhledem k tomu, že v říjnu 2021 vyšlo všech 22 čísel jako 3. vydání, jedná se pravděpodobně o redakční šotek a i v pořadí změny ISBN se jedná o třetí vydání.
Oproti 2. vydání je toto vydání v šířce i výšce o cca 2 mm kratší, mimo upravené tiráže je jinak zdá se totožné.


Scénář
Hergé
Art
Hergé
Obálka
Hergé
Lettering
TypoText, s. r. o.
Překlad
Kateřina Vinšová
Redakce
Petra Jasovská, Ondřej Müller
Žánry
dobrodružný, humorný
ISBN/ISSN
978-80-00-06288-4 (Albatros (Albatros Media a.s.))
Vazba
lepená v měkkých deskách
Formát
220 x 290 mm
Tisk
barevný
Váha
260 g
Stran
64
Cena
199 Kč
Originál
Les Aventures de Tintin #18: L'affaire Tournesol (Casterman, 1956, 1984)
Varianty
Tintinova dobrodružství #18: Případ Hluchavka (3. vydání) (2021)
Tintinova dobrodružství #18: Případ Hluchavka (2. vydání) (2017)
Tintinova dobrodružství #18: Případ Hluchavka (2010)
  • Ivan Kucera
    Vážim si Tintina a uznávam a plne rešpektujem jeho zásadné postavenie v európskom komikse ako takom, ale toto ma proste príliš nebavilo. Případu Hluchavka nemožno uprieť istú hravosť a to ako slovnú (nadávky atď.), tak fyzickú (dáždnik, náplasť). No v mojich očiach je to na spôsob Asterixa a Obelixa: super a hravé, ale zároveň idúce mimo mňa. Potešil horkokrvný hrmotĺk kapitán Haddock. Bašibozuk!
  • Darth Raelchi
    Darth Raelchi mecenáš3.1.2020 09:15Tintinova dobrodružství #18: Případ Hluchavka
    Parádní akce a parádní komplot. Z ničeho nic jsou hlavní postavy vhozeny do sítě konspirace a pletich. Odsýpá to, má to logiku, je to příjemné počtení a ne moc ukecané. Hergé dobře využívá již známé a dříve použité v novém hábitu a s novými prvky. Parádní Tintin.
  • George Walker Bush
    George Walker Bush admin20.2.2012 11:15Tintinova dobrodružství #18: Případ Hluchavka
    Sůvy z nudlí! Širóni! Banda ztřeštěnců! Tři tisíce tři sta tisíc střílen! Hrom do Brestu! Balkánský kretén! Bašibozukové! Mizerové! Banditi! Surovci! Ziskuchtivci! Autokrati! Panděra natlásknutá! Kapitánovy nadávky nejsou zdaleka jediné, co mě na Tintinovi umí rozesmát. Ahaim!

    Celkový dojem: 70%
  • royan
    Tintinovo dobrodružství plné akce, honiček, výbuchů a únosu jak ho známe. Z alba je plně cítit atmosfera studené války 50. let a sobuboje mocností o ničivou zbraň.
61032