Ukázka
Ukázka
Ukázka

+ 2 další ukázky

Dvojčíslo časopisu Čtyřlístek:

Čertovské tetování - Richard Svitalský, Jaroslav Němeček. V prvním příběhu se Bobík dostane do pěkné šlamastyky. Nechá si totiž u věštce na pouti nalepit tetování. Jak se ukáže, je to tetování přímo čertovské.

Pazourek a Zoubek: Podfuk - Filip Škoda. Trh s pravěkým uměním v troskách, padělky trilobitů kam se podíváš a Velký Chrocht s úsměvem od ucha k uchu. Zatím! Kdyby tak tušil, že jsou mu na stopě Pazourek se Zoubkem.

Sedmikráskov: Malá mořská víla - Richard Svitalský. V Sedmikráskově se zase dějí věci. Za kouzelníkem Samuelem přijde malá mořská víla s neobvyklou prosbou. Je nešťastně zamilovaná do kluka z plakátu.

Filipojakubská noc - Hana Lamková, Jaroslav Němeček. Ve druhém příběhu se naši kamarádi připletou dokonce na slet čarodějnic o tajemné filipojakubské noci!

Morgavsa & Morgana: Boží ostuda - Petr Kopl. To, že je Morganka vlastně ztracená princezna, už všichni víme. Ale představte si, co by se stalo, kdyby najednou zjistila, že je dokonce bohyní... Nebo je to všechno jinak?

Číslo 9-10/2019, ročník 51.

Scénář
Petr Kopl, Hana Lamková, Jaroslav Němeček, Filip Škoda, Richard Svitalský
Art
Petr Kopl, Jaroslav Němeček, Filip Škoda, Richard Svitalský
Obálka
Jaroslav Němeček
Redakce
Radim Krajčovič, Irena Vorlíčková (Matěnová)
Žánry
dětský, magazín
ISBN/ISSN
ISSN 1211-4219 (Čtyřlístek)
Vazba
lepená v měkkých deskách
Formát
190 x 260 mm
Tisk
barevný
Váha
158 g
Stran
64
Cena
69 Kč
  • baatcha
    SPOILEEEERY!!! Čtyřlístek jede kupředu a jede si velice libově. Tady máme další dvojčíslo, který nám servíruje dvojitou dávku příběhů delších, než si můžete v klasickém čísle dovolit. Jako první tu máme čtyřlístkovský příběh s peklem. Napsal jej Richard Svitalský, který už od 90. let zásobuje Čtyřlístek vysoce čtivým Sedmikráskovem. A příběh jede ve stylu dua Lamkových devadesátých let: Čtyřlístek se vydá na jarmark a narazí na problém v podobě záhadného věštce. A funguje to velice dobře. Panu Němečkovi se tu povedlo taky pár pěkných kousků, kresby přírody má tradičně parádní. Co jediné mě zarazilo je ztvárnění postavy mystika, oblečeného do tradičního hábitu á la 16. století, jakože "The Return of Omyl velkého mága". Jako proč? Asi to má znamenat, že pan Věštec tu pobíhá už od 16. století, což je v příběhu nenápadně naznačeno, ale explicitně to nikde řečeno není. Příběh také nabízí kánonickou ukázku toho, jak to mají ve Čtyřlístku vyřešené se spaním. Někdy je totiž vidíme v oddělených postelích, tady klasicky spí všichni v jedné společné megaposteli. Dostaneme i pár fajn detailů, jakože kam si Fifinka odkládá na noc mašli.
    Následuje Pazourek a Zoubek Filipa Škody, kterého si můžete pamatovat jako mistra politických a popových karikatur. A je to další profík - jeho kresba šlape jako dobře promazaný stroj a práce s koloringem je jednoduše úžasná. Příběh sice neohromí a je jako vždy u P&Z řešený nenápaditým deus ex machina, ale nedostatky vám bez potíží vynahradí kresba. Teď na to koukám znovu a ty barvy jsou prostě neuvěřitelné.
    Následuje druhý komiks od Richarda Svitalského v tomhle čísle, Sedmikráskov. Hodně mě překvapila míra cynického sarkasmu ve vyprávění, ale pak jsem si vzpomněl, že ten byl v Sedmikráskovu přítomný od počátku, a vlastně mě tu i dost pobavil. Co jediné bije do očí je příběhový zvrat, která se v tomto čísle objevil už u Čtyřlístku, tedy v příběhu od toho samého autora. Dvakrát stejný dramatický postup v jednom magazínu, na to jsou citliví i malí čtenáři. Sami vám to možná neřeknou, ale i jim to přijde jako recyklování nápadů. :D
    A chybí mi tu zásadní scéna návratu duše do těla a napadá mě, že nám tu v příběhu vznikla jedna mrtvola, kterou ovšem (zřejmě v zájmu zachování přístupnosti pro dětské čtenáře) vůbec neuvidíme.

    A je tady druhé číslo dvojčísla, a himlhergot, to se opravdu nikdo nikdy nenaučí správně psát Valpuržina noc? ValPURgis! Žádná "val-PRUžina"!!! Není to o přeskakování filipojakubských valů pomocí pružin, drazí autoři! Co mi v příběhu vyrazilo dech, je téměř úspěšný pokus o brutální upálení Fifinky, to na mě bylo fakt trochu moc. Ale Lamkovi vždycky psali ten svůj Čtyřlístek o dost tvrdším stylem. Jaroslav Němeček a jeho krajinky jsou opět (skoro) bezvadné, a na titulce je dokonce Ještěd!!! Krajinky si Jarda Němeček opravdu užívá. A zdá se mi to, nebo je pan starosta Třeskoprsk nápadně podobný autorovi? :) Co mě ale zarazilo, je ta halucinace, která nám tu, opět na obálce, vznikla z hasičského žebříku a za kterou by se nemusel stydět ani M. C. Escher. Viděl jsem teď Trhlinu a docela by to odpovídalo jejímu konceptu rozbití času a prostoru!
    A máme tu totální bombu čísla, Morganu a Morgavsu Petra Kopla. A děti mi prominou, ale KURVÁÁÁ!!! To, co předvádí Petr dlouhodobě, je totální bomba, a tady nám naservíruje příběh jak z kroniky fantasy. Propracovaný, prokreslený (to jako na ty mraky má software?) a dech vyrážející epos. Příběhy Morganky jsou fantasy čtivo pro dospělé, za tím si naprosto stojím. Jejich morální poselství dopadají jako kovadlina na vaši hlavu a zní tam ještě pěkných pár dní.
    A jako bonus nová reklama na Spider-Manův film a nějaké obrázky dinosaurů, co víc si přát?
    Čtyřlístek sviští dopředu solidní rychlostí a na kvalitě neupadá. Ano, nejsou to zlaté časy Ljuby Štíplové, ale už dávno to není marast z přelomu tisíciletí. Kreslí a píše do něho česká profesionální špička, která se často nebojí jít za hranu čtenářovy pohodlnosti a jejíž příběhy si užijí děti stejně jako dospělí. Totální vrchol je samozřejmě Peťa Kopl, který letí za hranice čtyř galaxií jako raketa s pohonem z hmoty a antihmoty. A nebo možná jako pořádně promazané čarodějné koště!