Koupit
Kniha Přístav volá je vůbec prvním titulem, který Jaroslav Foglar vydal v nakladatelství Melantrich, a to před rovnými 80ti lety. Příběh Modrý život Jiřího Dražana vypráví o nevšedním vnímavém chlapci, který hledá dobrodružství a přátelství s někým čestným a zajímavým. Vypravuje se proto do Přístavní čtvrti, tajemné části města kolem řeky, podivně spletené z ulic, uliček, průchodů a dvorků. I přes první četná nedorozumění, řadu protivníků a mnoho osobních problémů se nakonec spřátelí s Vilemínem, čestným a vzorným hochem, který se mu stane věrným a dobrým kamarádem, životním vzorem. Kniha končí dojemným loučením Jirky a Vilemína, ale zároveň nadějí pro oba, že se opět setkají.

Komiks vyšel u příležitosti 80. výročí prvního knižního vydání "Přístav volá".

Scénář
Jaroslav Foglar, Milan Teslevič
Art
Milan Teslevič
Žánry
dobrodružný, klubácký
ISBN/ISSN
978-80-7376-383-1 (Olympia)
Vazba
šitá v tvrdých deskách
Formát
215 x 300 mm
Tisk
barevný
Váha
734 g
Stran
112
Cena
399 Kč
  • Darth Raelchi
    Darth Raelchi mecenáš13.3.2021 21:20Modrý život Jiřího Dražana aneb Přístav volá
    Je to docela hezky nakreslené a vlastně proti tomu nic nemám, jen už cítím, že tohle je éra příběhů, které jsou za mnou. Předlohu jsem nečetl a i když se nabízí, že tohle stačí, ona zkratkovitost tomuto komiksu opravdu nesvědčí. Častokrát jsem měl pocit, že něco mezi jednotlivými kapitolami chybí a kolikrát mi chybělo více vysvětlení za pohnutkami Jiřího Dražana. Místy to působilo dojmem automatismu, jakési nutkání něco dělat, ať už se jednalo o idealizaci Vilemína nebo se vydat na nějaké dobrodružství. Na jednu stranu mě to obohatilo, ale zas ne tolik, abych se k tomuto komiksu vracel. Nejsem holt cílová skupina. Každopádně své čtenáře to určitě má a najde si i další. Tohle je další dobrý způsob, jak dostat Foglara budoucím mladším čtenářům.
  • Kabukiman
    Nedopatřením jsem to odeslal nedopsané a po dopsání komentáře jsem dostal hlášku, že už nemohu editovat, takže musím poslat komentář znovu a kompletní....grrr!!!

    (POZOR SPOILERY!) Marko Čermák a Jan Fischer nastavili laťku tak vysoko, že ke každé další komiksově zpracované Foglarovce, kreslené někým jiným, přistupuji dost kriticky. Foglara mám od malička rád a některé knihy jsem si dokupoval nedávno po antikvariátech. Jedna z nich byla i Přístav volá, takže knižní předlohu jsem zatím ještě nečetl a nemohu tedy posoudit, jak moc se Milan Teslevič držel původního děje, ale mám pocit, že asi ano. Proč to zmiňuji... Děj je prostě špatnej... Nic proti homosexuálům, ale tenhle příběh je víc než o kamarádství prostě gay červená knihovna o mladém a neskutečně nesympatickém Jirkovi Dražanovi, který si začíná uvědomovat své pocity a touhy a neví jak se s nimi vyrovnat. Mám rád Foglarův přístup k "čistému a slušnému" přátelství (třeba Rychlé šípy), ale tady už je to vážně někde jinde. Můj nejlepší kámoš je taky v mnohém lepší než já, je silnější, je sportovní dříč a talent, ale nikdy, fakt NIKDY jsem o něm nepřemýšlel tak, jako Jirka Dražan, který je plný touhy a nezdravé posedlosti. Neustále na svůj idol – Vilemína (už to jméno,co?:)) myslí a buď Vilemína nenávidí pro jeho krásu a ušlechtilost, nebo nenávidí sebe, že není tak krásný a úžasný jako Vilemín a nebo ho nekriticky zbožňuje a nebo (a to nejčastěji) má prostě depku a chová se jako kreten. Pohrdá spolužákama, nejsou pro něj dost "čestní, akční a hezcí", ale sám se klidně připojí k bandě grázlů a neváhá čorovat, pronásledovat svého idola Vilemínka a šikanovat ho. Pohrdá sousedem, protože je to chudák, kterého doma rodiče bijou a nemá to zrovna v životě snadné, pohrdá vesničanama, protože jsou to pro něj burani...Prostě Jiříkovi není nikdo dost dobrej (krom Vilemína, kterého od prvního střetnutí miluje a myslí na něj každou chvilku a nekriticky si ho idealizuje). Rychlé šípy jsou neustále akční, sportují, něco tvoří, honí se s Vontama (bez dvojsmyslů:)). Jirka se neustále nudí a nudí a nudí...nebo se chová jako grázl. A jak už jsem zmínil, je to ještě k tomu pitomec...Kdo by chtěl kamaráda, který o vás přemýšlí takhle: "Kdyby se naskytla příležitost k přátelskému zápasu! Mám ale obavy, že když zvítězí Láďa (Vilemín), tak bych ho asi přestal mít rád, protože si nedovedu představit, že bych mluvil s kamarádem, který by mi dokázal napráskat! A když zvítězím já nad Láďou, asi bych k němu ztratil obdiv a Láďa by možná ochabl v přátelství vůči mně!" No...není to fakt de...il?:))) Krom toho je komiks plný vět typu "Jiřím teď zmítaly různé přepodivné pocity, jaké dřív neznal a jejich původcem byl Láďa Vilemín", "Vzpomeň si na Láďu, jak ted už jistě cvičí svoje skvostné tělo a jak mu hrají svaly", "Konečně je Láďa tady! Má nový sportovní oblek a je hezčí a milejší než kdy jindy!" No nebudeme si nic nalhávat, tohle už není o přátelství. Červenáček taky o Mirkovi Dušínovi nikdy nepřemýšlel jak mu to sluší a jak je krásný...Kdyby alespoň Jirka nebyl takovej neustále trpící pablb, ale takhle s ním člověk trpí celej komiks...
    Co se týče kresby, musím Milana Tesleviče pochválit, protože mi jeho kresba k Foglarovkám sedla a jak jsem zmínil na začátku, jsem v tomto případě velmi náročný a byl jsem připravený sáhodlouze kresbu kritizovat jako "nefoglarovskou". Ale Milan Teslevič to zvládl na výbornou a myslím, že může klidně pokračovat v dalších Foglarovkách. Je cítit, že je opravdu "Foglarovec" a tenhle svět plný slušného přátelství, dětských klukovských dobrodružství a kamarádství má rád a ctí i Foglarův styl a dobu ve které se děj odehrává. Nesnaží se nic modernizovat a přibližovat dnešním dětem a za to mu patří můj dík! Nemám rád modernizování Verneovek , aby byly přístupnější dnešní mladé generaci a nesnesl bych to ani u Foglara.
    Knihu vydala Olympia, takže v knihovně dobře sedne ke skvělému soubornému vydání Rychlích šípů nebo třeba Svorným gambusínům, což určitě potěší.
    Dávám pět hvězd a to i přes nesympatického hlavního hrdinu a celkem nudný děj (což nejspíš nemá na triku Milan Teslevič, ale původní předloha). Kresba je hezká a k Foglarovkám skvěle sedne, kniha je taky hezká a hlavně chci pěti hvězdama ocenit Milana Tesleviče za to, že je "Foglarovec" a pustil se i v dnešní době do tohoto komiksu. Pokud se pustí i do dalších knih, tak si je určitě rád koupím a přečtu. Nakonec i tenhle přeteplanej příběh jsem si celkem užil, Foglar je prostě pravej dětskej "pravdoláskař" a vlastně je velká škoda, že jeho Modrý život dneska vypadá trošku jako z jiného světa...

  • Kabukiman
    Marko Čermák a Jan Fischer nastavili laťku tak vysoko, že ke každé další komiksově zpracované Foglarovce, kreslené někým jiným, přistupuji dost kriticky. Foglara mám od malička rád a některé knihy jsem si dokupoval nedávno po antikvariátech. Jedna z nich byla i Přístav volá, takže knižní předlohu jsem zatím ještě nečetl a nemohu tedy posoudit, jak moc se Milan Teslevič držel původního děje, ale mám pocit,že asi ano. Proč to zmińuji... Děj je prostě špatnej... Nic proti homosexuálům, ale tenhle příběh je víc než o kamarádství prostě gay červená knihovna o mladém a neskutečně nesympatickém Jirkovi Dražanovi, který si začíná uvědomovat své pocity a touhy a neví jak se s nimi vyrovnat. Mám rád foglarův přístup k "čistému a slušnému" přátelství (třeba Rychlé šípy), ale tady už je to vážně někde jinde. Můj nejlepší kámoš je taky v mnohém lepší než já, je silnější, je sportovní dříč a talent, ale nikdy, fakt NIKDY
  • Kabukiman
    kapis- Tak jsem dal i knihu a došel jsem k závěru, že je to v podstatě skoro doslovný přepis knihy a k němu dodělané ilustrace. Ono mi už při letmém prolistování přišlo,že je tam celkem dost textu a málo akčních obrázků...Ale v té knížce mi to paradoxně nepřišlo tak zateplený, jako při čtení komiksu. Každopádně nic proti nim, jen jsem bez emocí popsal, že se to čte jako pedo-homo červená knihovna (a své tvrzení doložil citacemi!:)). Co se těch vidláků (čti: těch kdo nejsou z Prahy) týče, tak to je skutečně ve Foglarovce také, což bych do Foglara neřel, ale raději pryč od tohoto tématu, to je další tenký led na který si nechci stoupat :D
    A co se týče mého modrého života, tak to neni jako dřív...no...ale pomohl jsem jedné pani v metru, která vystoupila ve stanici bez tašky, tak jsem si chtěl hned založit sešítek s modrým životem a vybarvit si dobrý skutek, čímž by se mi podařilo ten den dosáhnout jednoho vybarveného okénka!:)
  • Kapis
    Kakubiman: i ty homofobe! Co je špatného na krásných opálených klukovských stehnech v krátkých šortkách? Ale jaxi matně pamatuju tuto knihu než jsem všechny foglarovky odnesl do antiqariátu jako plně dospělý patnáctiletý dospělák co právě objevil tu krásu dvou vypitých piv, tak pohrdání všemi vidláky (čti:těmi kdo nejsou z Prahy) tam byla a asi i to ostatní co píšeš a teď schválně kolik okýnek modrého života máš přes vánoce prázdných plantážníku?