Pět trampských povídek zpracovaných do komiksové podoby, které vydal Avalon v prvním svazku nově vzniklé komiksové trampské edice, jako svoji 106 publikaci. Autorem kreseb je Tom Zvědělík - Hohe a graficky je zpracoval Stanislav Dlouhý - Hadži. Rozsah sbírky je 40 stran, na poctivém 100 gramovém křídovém papíře.

Příběhy:
Co vyprávěl Měsíc padajícího listí před svítáním / Jaroslava Šálková - Kavče
Pod převisem uprostřed pískovcových skal sedí u ohně dvanáct velmi zvláštních, chtělo by se napsat lidí, ale není tomu tak. Ale táboří tam už stovky let a vcelku spokojeně. Občas musí umravnit nezvané vetřelce, třeba žoldáky z třicetileté války, nebo oddíl agresivních esesmanů. Trampy však mají rádi. Jednoho večera k nim přiběhne uřícený tramp Colťák s varováním, že dole v údolí je ochranářská šťára a vzápětí opravdu přichází v doprovodu policie sebevědomý mladý nadějný ochranář, ozbrojen legitimací i odznakem.
Akorát včas, protože dvanáct, chtělo by se napsat lidí, se již pod svým převisem začínalo nudit.

Pentličky / Mirek Valina
Obyčejná plavba Wyrňáka s Fištou kánoí po Duhové řece. Je přece potřeba jednou za čas protáhnout i jiné svalstvo, než jen nohy na vandru.
Obyčejná plavba, alespoň do té doby, než se u kánoe vynoří z vody vodník, vyleze na palubu a začne roztouženě balit dlouhovlasého háčka Fištu.

Bludný kořen / Michael Antony - Tony
Nepříliš optimistická blízká budoucnost. Lidé žijí v ghettech, rozdělení do bonitních kast a za svévolné odčipování je trest nejvyšší.
Jack a jeho kamarád najdou při likvidaci staré zástavby ukrytou trampskou kroniku a při jejím čtení zatouží po stejném svobodném životě v lesích, jako měli „ti trampové“.
Zjistí, že v náhle ukončené kronice je popsaná cesta ven a drama útěku do lesů a k táborovým ohňům začíná…

Jára Cimrman a lesní moudrost / Iva Synáková - Tapi
Albert Einstein, Charlie Chaplin a hlavně Ernest Thompson Seton a český génius Jára Cimrman jsou hlavními aktéry historického příběhu odehrávajícího se v městské džungli New Yorku. Mnohá překvapivá odhalení o vzniku woodcraftu a nepřímo i trampingu jsou samozřejmostí.

Lumírek / Jan Valeš - Jenýk
Jedna trampská osada má svůj flek kdesi uprostřed Sedmihoří a v kamenném kruhu kolem ohniště má své pevné místo i Lumírek - podivný kámen, z jedné strany podobný obličeji, nebo po pečlivějším pohledu i lebce.

Scénář
Michael Antony (Tony), Jaroslava Šálková (Kavče), Iva Synáková (Tapi), Jan Valeš (Jenýk), Mirek Valina
Art
Tom Zvědělík (Hohe)
Redakce
Michael Antony (Tony), Stanislav Dlouhý (Hadži), Jana Ptáčková (Fili)
Žánry
dobrodružný, humorný
ISBN/ISSN
978-80-905012-2-5 (Avalon)
Vazba
sešit v měkkých deskách
Formát
148 x 211 mm
Tisk
černobíly
Stran
38
Cena
49 Kč
11