ŠťastaV: Tak to máš pech,že tahle brzy po tvé objednávce udělali výroční reprint. Já takhle koupil komplet Outcast, Fear Agenta a Oblivion song 3 díly v polštině asi měsíc předtím, než to ohlásili Mighty Boys )). Jako pomatený sběratel jsem to pak logicky musel mít i v češtině....Tak snad to koupí i pár sběratelů,než to objeví překupníci...
@Onkel 1928: to je zajímavé, asi fakt uklidili sklad anebo dotiskli, asi před rokem jsem tam psal a prý vše beznadějně pryč. Proto jsem to před dvouma tydny objednal z trhknih za 1500,-
Scarface: Škoda, že jste číslované limitky neřešili i u Preachera. Ten si to taky zasloužil. Tím spíše, že limitovaná verze byla ještě v menším nákladu. Tam těch vroubků ale bylo poněkud více. Třeba slibované barevné ořízky... A když se to vezme kolem a kolem. Věci, které berete jako vychytávky, měly být vychytané už dávno. Tím bych se moc nechlubil.
Soulbringer: A taky jsme toho spoustu vychytali - třeba jsme ohlásili předobjednávky s předstihem. A vytvořili systém, aby se daly objednávat čísla a aby lidi, co mají jedničku, dostali šanci i na dvojku. Co se týče těch kusů navíc, tak vždycky pár kusů z limitek jde na prodej na Arkham a Krakatit, hlavně pro stále zákazníky, co chodí nakupují tam, aby nebyli ochuzení. Přece jen Krakatit je výdejna nakladatelství a Arkham byl dlouhou dobu hlavní štáb. Ale tam už je to taky rozobjednaný. A netýká se to samozřejmě superlimitek, ty jsou fakt jen na eshopu Crew.
Onkel 1928: Včera jsem jim psal vecer, jestli ještě nemají nějaké a dnes mi paní napsala, že jeste mají, ale že na eshopu neni a dnes naskladni. Celkový náklad je prý 200ks.
ŠťastaV, farnhajt: Jen tak cvičně jsem kouknul na Labyrint a té "Octobriana a ruský underground" je tam teď 16 kousků. Tak buď někde vyhrabali krabici, nebo to je zcela aktuální a doplňují? Labyrint není zrovna fake ...
@Onkel: No on to není tak úplně reprint, spíš příběh toho “fenoménu”. Ale pozor, na Labyrintu je vyprodané už dost dlouho (ptal jsem se u zdroje), sehnat se dá horko těžko po bazarech.
Za mňa: superlimitka je prosto artefakt, ktorý sa nebude rozbalovať a čítať, len bude sedieť na poličke. Tak som zobral limitku, keďže rozdiel ceny voči bežnej nebol veľký [PROSÍM ZBERATEĽOV TERAZ NEČÍTAŤ] a tú aj rozbalím a prečítam [ZBERATELIA MÔŽU ZASE ČÍTAŤ]. Po tom, ako som zakúpil limitku som otvoril aj superlimitku, ale to už bolo pasé.
@Soulbringer No já jsem byl sám s limitovanou edicí na vážkách, ale nemám moc v oblibě hnědou a tak jsem si říkal, že snad v reálu bude ta limitka hezčí než na promo obrázcích makety. Našel jsem pak, že takhle to vyšlo v US, s čehož si asi Crew brali inspiraci a to za mě vypadá už pěkně a ta stříbrná / šedá se k Sandmanovi dle mého hodí
@Yaromil: jasne, ze nemusi. Je to cista zvedavost :) kdyz nevysla SL, tak jsem nakonec poridil tu sedou… vtipny je, ze ciste subjektivne, se mi stejne nejvic vzhledove libi klasika ;)
@soulbringer poslední otázce rozumím, ale nějak nevím, proč by se nám vydavatel musel s čímkoliv ohledně zmíněných 25 kusů svěřovat, to je jak u výslechu :-D,... třeba to mají jako buffer pro poškozené kusy, jako vánoční dárky pro kolegy, cokoliv,... Nebo se ptáš, že ti prodej unikl a rád by si jí ještě pořídil? Ptám se čistě v dobrém, ne nijak ironicky.
@Scarface: za mě jen už technická a jeden dotaz:
- to jestli je SL 30, 40 nebo 50 je tecnikálie a nebylo to úplně podstatné. Jistě, v rámci revenue to podstatné je a zase čím nižší náklad tím horetnejší sumy to dokáže vytočit v secondary marketu (který je vydavateli samozřejmě šumák)… 30 kusů i cena byla naprosto OK.
- problém je realizace předprodeje. Jakýkoli technický problém shazuje a hlavně znevěrohodňuje ceký proces. Jestli v Crwi převládá názor, že zas taková trága to nebyla, pak bych doporučil vystoupit ze svý bubliny… ale chápu, že nic v tomhle světě není perfektní.
Jinak tu tuším padl dotaz na ty šedé limitky - celkem 250, v online předprodeji se prodalo maximum 225. Zbývajicí budou nějak v prodeji? Případně jak?
@Hawwwran a @TonyT Jo, jako ty brože jak Preachera a Sandmana se nechystám zbavit, i když jsem omnibusům podlehl a koupil je. Mám to taky přesně jako TonyT, ty omnibusy vypadají parádně, ale na čtení preferuji přece jen méně objemné knihy. Pro mě by byla vlastně výhra, kdyby Preacher a Sandman vyšly radši jako jednotlivé díly v pevné vazbě, tak jak tu třeba vyšel u Crwe Lucifer nebo Temná věž.
@Velkej šéf: Jo, s tím pátým dílem to mám úplně stejně, taky mi tam "lehce" irituje ten rozdílný hřbet,... říkal jsem si, že to Crew napraví s dotiskem pátého dílu a sérii tím sjednotí, ale teď bude trh už tak přesycený omnibusy,... tak to s dotiskem jednotlivých broží moc nevidím,...
Jediná věc, která mě na mých brožích Sandmana mrzí, je hřbet pátého dílu. Zbavil jsem se černobílých vydání (krom jedničky, která se mi v té černobílé vážně líbí víc) a pořídil si barevná. Pětka ještě neměla ten jednotný černý hřbet, ale už vyšla barevně, takže se nové vydání nedělalo - a tak mám mezi těmi černými hřbety jednu díru, která má úplně jinou vizáž než zbytek.
Omnibus bych vítal, kdybych neměl brože. Šel bych ale do normální verze. Limitky mi jsou ukradené a tak mi uchází smysl toho, proč lidi nadávají na to, že se něčeho limitovaného nedostalo na všechny.
Yaromil - jak píše Hawwwran, to kompletování série byla také cesta. I já mám ze svých broží radost a navíc každý book má svoji obálku a když to člověk má vedle sebe tak je to moc hezká záležitost. Asi bych brože Sandmana nebo Preachera úplně neschazoval. Navíc mě ty brože mnohdy ke čtení motivujou víc, než když se doma dívám na obr knihu :-)
S těmi superlimitkami by to přitom mohlo být tak jednoduché. Je jich 30 kusů? Do určitého data by se zájemci registrovali. Logicky by jich bylo více. Mezi těmito zájemci by pak proběhlo gladiátorské klání vyřazovacím způsobem, až by zůstalo 30 nejlepších, kteří se o knihy umí i porvat. A ještě by se to mohlo vysílat v televizi, takže prodej práv, další nemalý zdroj příjmu. Tady Crew promarnila obrovskou obchodní příležitost, když zůstala u klikání myší :)
Bejt překupník, který řešíte, a mít předkupní právo... To je super. Koupím první za 15, prodám za 50 a u druhý / třetí totéž. :) a mám jistyho odběratele/sběratele. :)
Mne se líbí návrhy Forta. Kromě toho posledního s počtem kusů. :)
S tím bych byl v pohodě, zajímalo by mě, kdo ne... Kdyby prostě 30 extralimitek mělo POUZE 30 nejlepších zákazníků, což by ASI? šlo nějak zjistit. :)
Chyba 404 musela iritovat každýho. U limitek pak zásek s prodejem, že musím k jinýmu PC, mobilu, nebo F5tkovat. To jsem doposud nikdy u žádného obchodu nedělal... A vlastně nebýt vás, tak to prostě vzdám. Děkuju :)
@Yaromil: málokdy mi sběratelství rozvášní tak, jako mi rozvášnilo pondělní vydání superlimitky. :D máš pravdu, je to zbytná věc a mám aspoň tu limitku. Tu má ale asi každý, kdo jí chtěl :D
Scarface:
Superlimitka 30ks ideál
Limitky jste měli udělat 500ks
Základ jestli je náklad 500, tak 250 stačí, pokud více, tak o 250 méně ve prospěch limitky.
Lidí jsou prdlí a za pouhé číslo v knize vám tisícovku dají, vyděláte a ještě vyprodáte dřív.
@mAGiic: Chápu to rozhořčení, ale pořád je to zbytná věc, kde ke všemu existuje násobně levnější varianta, která pořád vypadá skvěle,... buďme rádi za to,... Upřímně jsem se divil, že si tu super limitku lidi z Crwe a okolí nerozebrali a šla vůbec do prodeje, za to jako palec nahoru. Mě třeba štve, že jsem vloni dal nemálo peněz, abych posbíral Preachera v TBP, stejně tak jsem si konečně pořídil vloni komplet Sandmana a teď obojí vychází nově v omnibusech :-),... zlobit se ale můžu leda tak sám na sebe.
K tomu, proč se superlimitek dělalo jen 30 ks (což bylo ještě navýšeno, původně jsme toho chtěli dělat jen 20). Jeden z důvodu je obsažený právě v tom "superlimitka". Pokud bychom dělali 250 limitovaného vydání a 100 superlimitovaného, tak by to nebyl velký rozdíl. A další důvod jsou autoři. Podpisy autorů jsou jak pro první, tak pro druhou knihu, čili nám každý z autorů musel podepsat nějakých 70 ks (kvůli možnosti chyby a poškození). A ono to zase nebyla taková brnkačka, dostat se ke Gaimanovi a zařídit jeho podpis (a ne, není to naše zásluha). Víme, že podepisuje na akcích víc, ale tohle byla fakt z jeho strany čistě laskavost, to se nedá zneužívat.
Ten výpadek systému zamrzí, je to další z věcí, které se musí do budoucna vylepšit. A jsme rádi, že ti, co chtěli, měli šanci pořídit si limitku. A ti, co ne.. základní verze vypadá taky super. (A taky se určitě časem doprodá, takže i vy budete mít sběratelský kousek.)
Tohle není úplně naše parketa, ale snažíme se. A časem přijdou i nějaké zajímavé novinky.
@Yaromil: takže z jinýho úhlu pohledu, ten kdo vyhrál v rng shitfestu, tak má v podstatě zajištěný další dvě knihy. To mi nepřijde moc fér. Kdyby to vydání crwe byl jednoduchej systém s queue, kde má každej stejnou šanci, kde by to random vybíralo lidi, kteří si to mohou koupit, jsem ok i s prohrou. Ale aby vydání byl chaos, kde nejde link a máte 404 error a pár lidí je lucky, to ať jdou fakt do prdele.
@mAGiic ale zase musíš uznat, že pokud bychom se odprostili od druhu zboží a brali to čistě abstraktně, tak jedno zboží má nepopiratelný atribut návaznosti a tedy se předkupní právo zcela logicky nabízí,... pokud bych měl hypoteticky investovat 15.000 do knihy, kdy bych neměl přislíbený další díl, tak do toho nepůjdu a věřím, že by nás bylo asi více,... pokud by zde nebyla ta propojenost / návaznost dílů, tak bych s tebou jinak souhlasil. Za mě to takto Crew udělala správně jak s Preacherem a i Sandmanem, jinak by u dalších limitovaných knih na díly přišli o zákazníky, kterých by v důsledku bylo nespokojených mnohem více.
To je jak kdyby tě nechali koupit jen levou tenisku a u pravé by si neměl jistotu, jestli na tebe vůbec zbyde, taky by si na to pak koukal asi jinak,...
@Onkel 1928: Já se dlouho pohyboval kolem limitovaných dropů tenisek a tam kdyby to fungovalo takhle, tak tam furt ti samí lidé získávají další a další páry, protože by jednou získali předkupní právo. Podle mě to že máš první díl by nemělo znamenat, že si nějak priviliged pro nákup dalšího dílu, což přesně přístup crew bude tlačit.
Ohledně toho jestli ty české “investiční” komiksy, když to tak nazvu, bude komu prodat, to je otázka. Spíš ne, než jo, protože na to aby někdo v budoucnu dal za Pekelnou Kniznici 60k musí být fanda Hellboye, českých vydání a mít na to prachy a to už jsou mezi gen Z docela 3 nepravděpodobné množiny. :D
mAGiic: sorry,to je podle mě nereálné. Mnohem větší šanci máš koupit obě najednou,než jen první díl od někoho,kdo nesehnal druhý a je naštvaný,že mu to někdo sebral. Za mě Crew s předkupním právem na 7 dní dělá správně. Podpoří sběratele,ne chaos.
@Onkel 1928: protože první si časem seženu, ale takhle nebudu mít ani ten další.
Fort: Grading stojí tak 20-25 usd za sešit, v ČR na to není trh, kromě čtyřlístků tu nejsou tuzemské sešitovky s vyšší cenou na grading a originálních sešitovek je tu málo v oběhu. Navíc tu sešitovky historicky nikdy nebyly populární, není tu ta tradice oproti angloamerickému trhu. Dalším faktorem může být, že tu hodně lidí chce ty komiksy i staré číst a ne je mít ve slabu.