Chápu správně, že stačilo, aby Argo už znovu nenakoupilo práva a ty koupil třeba Albatros a tohle souborné vydání by vydal on? Tím by se asi vyřešilo vše níže uvedené jestli dobře rozumím? Albatros to dřív nevydal a nic nesliboval, nemusí nic měnit, takže je to cajk? Zakoupí jen hotové podklady, případně vydají společně a nemusí ani nic měnit když nebude překladatel chtít, DILIA dá když tak vědět a všichni budou spokojeni, když odpadají předešlé argumenty? :)
Dinik: No je to spíše sci-fi,ale když už se pindá,tak se vší parádou )). Na druhou stranu, je to zcela výjimečná kauza, kdy vydavatel poškodil zákazníka. O nápravu se sice pokusil vydáním sešitu k vložení,ale dal prodával bez upozornění,že jde o šmejd a pokud skutečně tvrdil, že to už nevydá (já to neviděl),tak klamal zákazníka .Spíše jsem chtěl poukázat na to,že kdyby z toho někdo nemohl roky spát a cítil se opravdu poškozen, tak mu jiná možnost nezbyde. Byť je samozřejmě hodně bláznivá a takřka jistě k ní nedojde.
Uf,v té Pindárně o Providence teda ale pindáte,jen co je pravda. Argu je to ale evidentně u zádele. Za mě jediná možnost. Prokázat, že skutečně tvrdili,že už to nevydají a pak jde jasně o naplnění skutkové podstaty klamavého konání dle paragrafu 5 zákona 634/92 o ochraně spotřebitele (odst.1 - Obchodní praktika se považuje za klamavou, pokud obsahuje věcně nesprávnou informaci a je tedy nepravdivá, což vede nebo může vést spotřebitele k rozhodnutí ohledně koupě, které by jinak neučinil.). To,co popisuje např. SSP, může být použito jako základ žaloby. Najít někoho,kdo to podá,kdo zorganizuje hromadnou žalobu. Pak třeba poslat předžalobní výzvu s návrhem,ať např. dají slevu těm,kdo se cítí podvedeni,tedy koho podvedli. Kdo koupil a pak požádal o fialový hnus,souhlasil se šmejdem a musí prokázat,že jednal dle informace o budoucím znovu nevydání. Pak má taky šanci.
Je to "běh na dlouhou trať",ale šanci, bych řekl,že to má. Nebo možná ne,nejsem právník,ale pár soudních sporů jsem se účastnil. Sám jsem Providence koupil pod litr a sešitek si nechal poslat. Nový Omnibus mě z principu štve,beru to jako podvod. Nekoupím si ho. K žalobě bych se ale přidal a v případě nějaké kompenzace bych do toho šel.
Gmork je snad jasný že to bude stát 600 nebo 700..za tuhle cenu prodávají vše v tom malém formátu...takže vychytej počáteční slevu nebo koncem roku BF, jinak to nemá smysl...
Gmork: Nebo by stačilo prodávat opravenou verzi za méně, na rovinu napsat, že dotisk nebo nové vydání nevylučují, a ve chvíli, kdy do světa vypustili info o dotisku, si za tím stát s tím, že každému, kdo pošle nebo přinese původní vydání, dají to nové za nějakou hodně dobrou cenu. (A to původní vydání v tiráži označí, aby se nepodvádělo.) Najednou by se nevedly diskuze, tady nebo jinde, o tom, jak moc Argo mlžilo, lhalo atd., ale o tom, že se aspoň o něco snažili, když už ten průser nastal. Možná by si na konci roku spočetli, že jim to nevyneslo tolik, kolik mohlo, kdyby k tomu zaujali stávající postoj, že to bylo víc práce, ale u lidí by si tím šplhli. Jedno pitomé stáhnutí nákladu Skalpů nebo Bestií, které udělali obě nakladatelství automaticky, a lidi to vzpomínají pořád dokola. U jiných se bude pořád dokola zmiňovat něco jiného. Každý svého štěstí strůjcem, že jo.
Fry: A proč pořád opakuješ, že je to problém lidí, kteří si to koupili? On to snad někdo zpochybňuje? Tady se bavíme o přístupu nakladatelství a v tom je úplně fuk, jaké je rozhodnutí kupujícího. Nabízet lidem šunt za cenu, jako by to šunt nebyl (bylo to nabízeno od začátku za stejnou cenu), na ten šunt to ani nenapsat, to je čistě věcí nakladatelství, jako jsou věcí nakladatelství mlhlavá vyjádření ve smyslu "teď se neplánuje, oznámení na webu o novém vydání bylo omylem" apod., a o tom je řeč, ne o tom, že nikdo nikoho nenutí to kupovat, to se předpokládá samo sebou a vůbec není nutné to zmiňovat. Že někdo nalítne podvodníkovi je často chybou napáleného, jasně, nezbavuje to ale odpovědnosti podvodníka. (A nepíšu o Argu, je to analogie. To aby se toho někdo nechytnul.)
Stejně tak je jedno, že jiná nakladatelství sem tam taky použijí "teď se neplánuje", aby o pár let později vydali stejný komiks v jiné formě, protože se pořád jedná o vydání komiksu, které nebylo v předešlých vydáních nějak zpackané, takže lidi tak maximálně může štvát, že mají nějakou starší verzi, kde je jiná obálka, chybí pět stran bonusů apod., kdežto u Providence o zpackané vydání jde. Všichni vědí, proč se lidi na možnost dalšího vydání ptají, jako nakladatel moc dobře ví, že upřímná odpověď může způsobit, že už z toho zpackaného vydání neprodá ani kus. Proto podle toho formuluje odpovědi a když se najde v budoucnosti někdo, kdo jim vyčte, že lhali, tak se budou hájit tím, že přece explicitně nikdy nenapsali, že to znovu nevydají, nebo nevydají v jiné formě, že to tenkrát ještě nevěděli, takže jsou z obliga. Jenže tady nejsme u soudu nebo na hodině výrokové logiky, ale v nějaké konkrétní situaci, kdy existuje zmršené zboží, které nestojí jen pár stovek, a nakladatel se snaží ty zmršené kusy udat a kdo není úplně blbej, tak vidí, jestli v konání nakladatelství byl úmysl, nebo nebyl a jestli hrátli s lidmi fér.
K tvé odpovědi Alfimu: Jestli je ztráta 350 za kus u CC ještě snesitelná, stačilo, aby Argo snížilo cenu o tři stovky, a byla by ta ztráta +- stejná. (Obrat Arga je, odhaduju, ale několinásobně vyšší než obrat u CC.) Ale i sleva stovka nebo dvě z původní ceny by byl signál (zdravím Petra Fialu!), že si kupujících váží. Nemuseli to ani stahovat z prodeje. A hlavně, a o tom je tu celou dobu řeč (minimálně Milo, valon, já o tom píšeme), proč se z vady a opravy (kterou jim tu snad nikdo nevyčetl) skoro dělala ctnost, místo toho, aby bylo jasně na komiksu uvedeno, co kupujícího po rozbalení čeká? Proč dělá nakladatel kroky zpět vždy, když se někde "omylem" objeví zmínka o novém vydání, nebo maže své příspěvky i s komentáři na FB? Já ti na to, pokud to náhodou nevíš, odpovím:
Protože nacpat někam upozornění na to, že je v knize, která stojí litr, vložený sešit s průhlednými listy jako oprava, snižuje prodeje, a to výrazně a ještě víc u lidí, co kupují osobně v obchodě.
Protože přiznat, že oznámení o znovuvdání nebylo omylem, by bylo jasným důkazem, že nakladatel od začátku čekal, až se zmršená verze vyprodá, aby na tom trhnul, co se dá a ti blbečci na druhé straně, co jim na FB píšou, byli prostředkem.
Já u Arga dřív ročně zcela určitě utratil tak pět litrů (to jsem asi hodně při zemi), kupoval bych určitě Blueberryho (nejspíš dvakrát, abych to měl jednou na chatu) a dost možná koupil i ten omnibus, pokud vyjde a dokoupil pár komiksů, které jsem úmyslně nekoupil proto, že mi to s Providence od začátku smrdělo a čekal jsem, co z toho bude. To je pár litrů ročně od jednoho člověka. Když se takových jako já, kterým tohle nevoní, najde sto, a nemusejí utrácet anit tolik (znám ale lidi, co do knížek perou měsíčně šílené sumy), tak je otázka, jestli jim tohle za to stálo. No a protože lidi asi budou kupovat v následujících letech knihy a komiksy, které stojí pro normální lidi už šílené pálky, méně celkově, tak tenhle přístup, kdy v nakladatelství jako jistě nevědí, že titul, na který mají práva, znovu vydají a sondují, co by na to lidi řekli, je bude stát dost možná víc, než kdyby celý náklad Providence stáhli.
Ad Polsko: V některém videu Jirka Pavlovský a Petr Litoš něco o těch číslech říkali a vysvětlovali, proč ty ceny jsou takové, jaké tam jsou. Že mezi těmi důvody je těch 40 milionů Poláků a větší komiksová tradice, takže i o poznání vyšší náklady, se přímo nabízí.
PS- Koukal jsem na edičák CC a koukám, že Zámek a klíč - Zlatý věk vydají v malém formátu, tak si ještě počkám na cenu. Přece jen to chci víc v té češtině. Do kolosálky bych nešel.
valon: Když si odmyslím Egmont, kteří to chrlí ve velkém, tak většina ostatních nakladatelů jsou malí hráči. Náklady se většinou pohybují kolem 1000 výtisků. Například první díl u Dekalog od Scream Comics vyšel v nákladu 777 kusů (je to v tiráži, mám kus č. 162). Náklady jsou podobné jako u nás.
Je někde info v jakém nákladu Poláci jedou? Protože jak je slušná část věcí u komiksů pevná cena nehledě na kusy (práva, překlad, zaměstnanci) a i s větším nákladem dají tiskárny lepší cenu, tak to udělá docela dost :)
Fimi: SFX? Myslíš jako u mangy? U těch věcí, co čtu, tak ano, teď jsem dočetl další příběhový ark u Cikád (900 stran) a tam je to komplet předělané. Ale já čtu z té manga scény stěží 10%, tak u toho ostatního nevím.
Fry: O to ani tak nejde, většina lidí se nebude mordovat s polštinou, i když je to levné. Chtěl jsem jen poukázat na to, že někteří zdejší nakladatelé dělají z těch komiksů svatou Bibli kralickou a čtenáři ať to zaplatí. Kdyby to tehdy Argo vydalo normálně, nebyl by to takový problém to znovu vytisknout, u tak velké bichle to už samozřejmě byl problém. Teď si u Poláků budu kupovat kompletku Zámek a klíč - Zlatý věk za 400,- , protože CC z toho určitě zase udělá kolosálku za velké peníze. Nakladatelé by se měli snažit ty ceny srazit na nějakou lidovou cenu, ne naopak. Zvlášť v dnešní době.
PS- Musím se taky přiznat, že se mi Providence a Neonomicon nijak zvlášť nelíbili, takže jsem rád, že jsem si to pořídil za malé peníze. Mám tvorbu Moora rozdělenou na dva tábory, věci, které se mi líbí hodně např. Promethea, Bažináč nebo Tom Strong, a pak na věci, které jsem nepochopil, a mezi ně spadají i tyto dva komiksy.
Gmork: to je ale krásná cena, tohle jsi měl doporučit všem, co přemýšleli že by si to koupili, ale sralo je že tam je ten fialový sešit :) sice polsky, ale kdo chce mít Providence za každou cenu doma, tak by tohle měl zvážit. btw kdo by chtěl Providence za každou cenu doma v češtině i bez sešitu, tak by si ji mohl klidně sám přeložit a vytisknout (teď už se na mě určitě sbíhá další lynč, takže jenom upozorňuji, že to myslím zcela sarkasticky a nepotřebuji to více komentovat).
SSP: co se týče toho posledního cos napsal, tak opět to jde čistě za těmi lidmi, kteří si to koupili. Tebe nikdo nenutí ten konkrétní produkt kupovat a když si ho koupíš a nelíbí se ti že je tam ten sešit, tak to můžeš vrátit. Obecně nikde myslím není problém knihy vracet do 14 dní s účtenkou že sis to fakt koupil, přes e-shopy je to podmíněno dokonce zákonem jak jsem psal už někde níže. Takže nasraný bys měl být jen a pouze na ty, kteří si to koupili, nechali si to a jsou s tím vlastně úplně v pohodě. Ti co s tím nejsou v pohodě by to měli vrátit (na tom se myslím shodneme) a nakladatel by na tom měl asi v ideálním světě prodělat, protože prodával něco co je dle tvého uvážení "zmršené vydání".
Každopádně realita je taková, že i přes všechny problémy a komplikace máme, respektive už nemáme na trhu Providence (ve dvou verzích - standardní a limitka), obě sold out, skupinu lidí, kteří si to koupili a jsou nasraní že mají sešitek, skupinu lidí, kteří si to koupili a jsou nasraní že teď vlastně bude omnibus, který pro nakladatele z ekonomického hlediska dává smysl, skupinu lidí, kteří si to koupili a je jim to fuk, skupinu lidí kteří si to nekoupili a dělají si prdel z toho že si to někdo koupil, skupinu lidí, kterým je diskuse kolem Providence úplně u prdele, skupinu lidí kteří si to teď nejspíše koupí, protože začali sbírat komiksy až nyní a dalších XY skupin... ale podstatné je, že to kdysi vyšlo, vyprodalo se a nyní to vyjde znovu, což nebrání nikomu z těch, kteří si koupili to první vydání prodat a koupit si to nové. Kdo koupí to první vydání je pak věc druhá, ale to je holt riziko podnikání...
Pre istotu, aby sme teda videli rozdiel v prístupoch, tu je reakcia Comics Centra na chybu ich knihy
“Vážení zákazníci, s politováním vám musíme oznámit, že u titulu Bestie burdenské 1: Povídky z příšeří došlo k technické chybě. Chyba se netýká příběhu, ale pouze předělu 8. kapitoly na straně 145.
Vzhledem k tomu, že si na kvalitě našich knih velmi zakládáme, budeme celý náklad přetiskovat.
Nechceme vás ale o knihu, vzhledem k počátku dovolených a prázdnin, ochudit, a proto ji budeme i nadále v našem e-shopu i showroomu prodávat. Jakmile budeme mít k dispozici opravené vydání (cca v druhém červencovém týdnu), zašleme vám jej zdarma nebo přidáme k další objednávce. Vadný kus si můžete ponechat a budete tak mít knihy dvě.
Omlouváme se za toto politováníhodné nedopatření, ke kterému dochází maximálně jednou za deset let, a doufáme, že tato drobná komplikace vám nezkazí zážitek z této knihy. Děkujeme za pochopení”
Fry: Čím dál víc si však říkám, že ty patříš do skupiny lidí, kteří si to strašně moc chtěli koupit a jsi nasraný, že to vyšlo tak jak to vyšlo a teď si to nekoupíš, protože tě to pořád sere :)
Tak kdybych si to fakt chtěl koupit, tak spíš budu mít radost, že jsem si to nekoupil předtím a teď, když budu mít tu správnou verzi, se můžu napáleným smát. Ne, nechtěl jsem si to strašně moc koupit a když to budu chtít mít, tak si to koupím v anglině. Nebo bych to už dávno měl. Jestli mě něco sere, tak to, že lidi třicet let po revoluci jsou schopni z pozice zákazníků přistupovat k těm, kteří chtějí jejich prachy, v podřadné roli a nejsou schopni dát najevo, že tudy cesta nevede. Ať tím, že odmítají ty prachy za šunty nebo služby na hovno dát. Nebo tím, že vyjádří názor na to, že se někdo z někoho dělá vola. U zmršené verze žádná sleva nebyla, není ani zvýhodnění majitelů zmršené verze teď, navíc ty pokusy zařadit do plánu opravenou verzi, jak asi budou lidi reagovat, to všechno mě jako jednotlivce sere, protože je z toho cítit snaha vytřískat z vlastních chyb co nejvíc a ještě to podat způsobem, že zákazník dostane unikát a ať si toho váží a moc nedržkuje. Mnozí to bohužel žerou i s navijákem. Někteří kvůli naivitě, někteří proto, že jim je tenhle přístup sympatický a kdyby mohli, dělají totéž. Z čehož se mi jako morální autoritě a člověku na výši chce zvracet.
Třeba někdo v Argu půjde do sebe a udělá to, co by udělat měl. Jiní nakladatelé u nás to dělají sami od sebe, aniž by k tomu potřebovali číst nasraný komentáře. ;-)
Fry:
Já nikde nenapsal, že ten, kdo si to koupil, je kokot, ale že bych chtěl vidět kokota, co si to koupí. Píšete tu někteří, že si to teď, když je na světě omnibus, můžou lidi nechat, nebo prodat. A já píšu, že bych chtěl vidět kokota, co teď toho zmetka koupí. Samozřejmě za původní cenu, nebo cenu blížící se té původní, když v té možnosti nechat/koupit to někteří staví tak, že ten kupující zmršené verze vlastně nijak netratí.
Teď jsem si našel, že jsi o tom prodání psal ty a v minulém čase, tak jsi to asi myslel jinak. Pak ale stále platí ta druhá část, kterou jsem napsal výše. Stále ten někdo, kdo si to koupil a nechtěl nechat kvůli chybě, mohl prodat, ale rozhodně se ztrátou. I když k prodeji nebyl moc důvod, když to šlo vrátit.
Fry: Tak buď ten produkt chci i za cenu toho že v něm možná bude chyba, protože to nikdy nemůžete na 100% vědět, nebo ho až tak moc nechci a koupím si ho po tom co zjistím, že tam žádná chyba není
Tak u přístupu buď bílá, nebo černá, chybí ještě pár dalších barev, v tomhle konkrétním případě možnost, že kupující chce produkt bez vad ve fromě vloženého sešitu, protože se to u takového zboží předpokládá. Vložený sešit a chybějící bubliny jsou vada (ne chyba na úrovni překlepů, pravopisných chyb, případně opravenek apod.). A nikdo až tak nemá problém s tím, že Argo to dalo do prodeje, zvlášť, když o tom informovalo a pak vracelo prachy (jako by mělo jinou možnost). Tady jde o to, že tu někteří argumentujete možností koupit nebo nekoupit, ale pak chyběla pro mnohé informace o tom, že kupují nějak opravedný vadný kus, pak by byla ta vaše argumentace na místě, protože kupující dopředu věděl, co dostane. S čím nejen tady mají mnozí problém je v tom, že kupovali vědomě vadný kus a ten vadný kus by ale nekoupili, kdyby vyjádření Arga nebyla taková, jaká byla.
Až někdo jiný vydá komiks za litr, ve kterém je vložen sešit, tak se můžeme o tom tvém hypotetickém příkladu bavit, zatím se to stalo jen u Arga. Všichni ostatní buď vadné kusy stáhli z prodeje, nebo nikdy ani nenaznačili, že to znovu nevyjde.
Když tu furt píšete o možnosti koupit a nekoupit apod., tak taky přidám jedno moudro. Každý si přece může nechat srát na hlavu, nebo ne. :-) Každému podle jeho potřeb a choutek.
SSP: Tak jsi teď krásně urazil všechny, kteří si komiks koupili, bravo :) , btw. seznam dle tvého vyjádření "kokotů, kteří si to koupili" přikládám tady a tady. Čím dál víc si však říkám, že ty patříš do skupiny lidí, kteří si to strašně moc chtěli koupit a jsi nasraný, že to vyšlo tak jak to vyšlo a teď si to nekoupíš, protože tě to pořád sere :)
Co se týče mne, já providence koupil až hodně pozdě od jiného sběratele se sesitkem mimo knihu. Mám dojem, že i za nižší cenu. To už bylo providence vyprodaný. Takže jsem držel, co to šlo, než by třeba vydali novou verzi, což se stalo nebo stane? Taky jsem neviděl nikde oficiální info - jen to tady někdo napsal :D
Kdo by to byl řekl, že je to tady nějakej bulvár a ne vážené fórum, kde jsou zde zmíněné inforamce, prostě naprosto věrohodné... :D
Fry: btw doporučuji všem "sběratelům" aby si NIKDY nekupovali u ničeho první vydání ! , druhé vydání / dotisk má většinou opravené chybky, tak jen tak pro zajímavost...
Většina nákladu 1. vydání Providence má ale opravené chybky. Je tam vložený fialový hnus. A tady se bavíme a) o tom, zda taková oprava, o které se někteří kupující nemusí dozvědět, protože to nikde u knihy napsáno není, je adekvátní; b) a především o tom, zda je tvrzení, že Providence znovu není v plánu vydat, férové vůči těm, kteří se právě na základě té informace rozhodovali, zda koupit, či nekoupit to tzv. opravené.
Qvestor:
Objevil jsi včera internet, že tě to překvapuje? Tohle (to vmetávání) je normální všude a určitá míra hejterství (v tom pravém slova smyslu, ne tak, jak je hejterství vnímáno mnohými dnes, kdy je sebemenší míra kritiky, často oprávněné, nazývana hejterstvím) a trolování je běžné jako posílání dickpiců nebo předbíhání ve frontách v reálu. Ale u Arga je to bohužel na místě proto, že Argo takto komiks "opravilo", takže si tomu naběhlo samo, a hlavně všichni potenciální kupující, kteří se jistě mezi těmi komentujícími vyskytují taky, jsou nasráni. Ať už proto, že sám defekt koupili, nebo proto, že vlastně nevědí, co od nakladatele čekat. Viz to ohlášení nového vydání, které zmiňoval valon, nebo teď ten omnibus. Takže můžeš mít výhrady k chování některých jedinců, ale to chování těch jedinců má důsledek na straně nakladatele, který kdyby nezkoušel tyhle hry s novým vydáním a pak novým, ale mírně změněným vydáním, tak těch narážek bude nezbytné minimum.
U Sešitek mi vazbu asi těžko zkurví, když tam není vlepený a můžu ho kdykoli vyndat, navíc mám tuto knihu položenou, ne postavenou. jsem se upřímně zasmál. Jestli ti knihu, ve které je kresba důležitá (je to komiks), nekurví vložený sešítek, který je tvořen průklepáky s fialovou kresbou, který si čtenář musí prohlížet a číst vedle té regulérní knihy, tak pak ti závidím tvé nízké nároky, ale věz, že některým to zážitek kazí, a to o to víc, že ta kniha stojí litr. A že teď vyjde v jiné podobě znovu a bez sešítku, ač podle vyjádření nakladatele se dalo čekat, že tomu tak nebude.
A jistě, každý se mohl rozhodnout, zda koupit nebo ne, nebo zda si Providence nechat, nebo prodat (chtěl bych vidět kokota, co to koupí :-D), ale tím pádem má každý možnost se rozhodnout, zda se k tomu vyjádří, či nikoliv. Proto to neustálé pindání některých o tom, že by se snad měli lidi začít chovat dospěle a přestat k tomu něco psát, nedává smysl, když tuhle možnost něco dělat/nedělat aplikují na koupi zmetku, ale už ne v diskuzi.
Naštěstí jsou u nás firmy, včetně nakladatelství, a je jich díky bohu stále víc, kteří by o tomhle způsobu jednání ani neuvažovali, natožpak aby to pak praktikovali, a jak se tu dokola opakuje, je na každém z nás, zda tohle jednání budeme přecházet, nebo se k němu vyjadřovat, nebo jim svý prachy dáme nebo ne.
A ještě by mě zajímalo, když jste tady všichni takoví "sběratelé"... to se opravdu řídíte tím, když nakladatel (MOŽNÁ, a to zdůrazňuji, protože to nikdo nepodložil žádným důkazem) napíše na FB že nejspíše další vydání nebude, že to jdete hned rychle koupit, i když vás sere, že je to s chybkou, na kterou nadáváte na internetu? Jako why? Tak buď ten produkt chci i za cenu toho že v něm možná bude chyba, protože to nikdy nemůžete na 100% vědět, nebo ho až tak moc nechci a koupím si ho po tom co zjistím, že tam žádná chyba není :)
Ekonomické je byznys.hledisko. to jsem psal, měls na to reagovat takhle. To je ok. Já v tom jen vidím ojeb, ty ekonomiku, což je byznys = totéž.
Doufám, že to někde napsali, protože opět nemám Fcb a operují s informací, kterou zmiňovali lidé tady :D pokud to nepsali, tak jsou všechny ty brečící kecy zcestný :D
Hej, tohle je neuvěřitelný. Většinou to zaziva chlap se ženskou, když s ní něco řeší, řekne nějaký argumenty a ona si z toho vybere jednu nepodstatnou věc a tu omílá dokola, z čehož plyne,.že nemá smysl nic řešit. - je na to i vtip s tím jak se chlápek vyboural v autě ... Zkusím najít a pošlu sem.
Já jsem nenapsal nic zcestného :) já v tom vidím čistě ekonomický faktor, prostě Argo v době kdy vydalo Providence 100% neuvažovalo o tom že by to někdy vydalo znova, ALE ono se jim to vyprodalo, vyprodala se jim limitka Neonomiconu cca za 14 dní, takže z ekonomického hlediska dělají nové vydání, toť vše. Ano ano, sry, chováte se jako děti, když tady řešíte že oni možná někde napsali že to znova nevyjde, btw, chtělo by to aby jste to někde pohledali a poslali tady odkaz, abychom teda věděli že to není nějaký kec :)
Qvestor/Fry - koukám, že Fry nechápe psaný text, možná proto mu pak nepřijde, že když kniha text nemá, tak to není zmetek, co? :D
Mě udivuje, když někdo řekne něco o hádání se děti a pak píše něco zcestneho, což právě vyvolá další reakci, zbytečně. Fry - já se ti k tomu komplet vyjádřil a ty na to nejsi schopný reagovat, ještě lépe to vyjádřil SSP a teď to to napsal.znova, to jsi slepý??? a napises právě, jak to dítě, úsměvnou hovadinu typu "nekupujte první vydání , bla bla , jsem vtipnej intelektuál, ale nechápu , co mi už třikrát někdo řekl, budu dál psát hovadiny"
A když nevím kudy kam, tak napíšu, že se tady hádají děti...
Kdybys nevěděl o co šlo, na co nejsi schopný reagovat, tak tady:
Mj. jde hlavně o princip, kdy si lidi kupovali vadnou publikaci, aniž by to věděli, ale hlavně, bylo těm, co se zajímali na internetu, sděleno, že další vydání nebude. Proto zvažovali mezi koupí defektního komiksu, nebo koupí ničeho. Samozřejmě, že kdyby jim bylo dopředu sděleno, že se to možná vydá znovu, samostatně nebo jako omnibus, tak minimálně půlka nákladu Providence ještě leží ve skladech, protože si stovky lidí rozmyslí koupi něčeho, za co za normálních okolností prostě prachy člověk nedá.
Milo: Tak Crew bych v souvislosti s MB nezmiňoval, protože Crew od začátku ten problém (snad na jedné stránce) stavěla tak, že došlo k chybě a bude se tisknout znovu a vyměňovat, nikoliv "ti amatéři v tiskárně zas něco podělali a my to pak musíme řešit a omlouvat se za ně." ;-)
Draco: Tak to je jasné, že na to, co píše valon a další, jako třeba já, nakladatel sere, ale je moc dobře, že valon a spol. tohle píšou. Podle (ne)reakce dotyčného nakladatelství si budou mnozí moci udělat obrázek o tom, komu dávali nebo dávají své peníze a třeba svůj postoj do budoucna přehodnotí a své peníze dají těm, co si lidí váží více.
Fry: Kromě toho, že s tím vrácením nemáš pravdu, tak u vadného plnění jde o situaci, kdy zboží nemá oběma stranami ujednané vlastnosti nebo zboží nemá vlatnosti, které kupující může u zboží určitého charakteru očekávat. A kdybych si jako knihkupece postavil hlavu a tys přišel s tím, že chceš Providence vrátit (reklamace nepřichází v úvahu, protože ta kniha nejde opravit, ani výměna není možná, protože je vadný celý náklad), tak máš smůlu a čekal bych, až s tebou za mnou přijde ČOIka, kterou bych taky poslal s radostí někam, protože z toho, že kniha je opravená, a jde o chybu jedné kapitoly, se dá stále kniha používat k tomu účelu, ke kterému byla vydána. A ukaž mi v zákoně určenou míra, kdy už se kniha nedá nebo dá používat ke svému účelu, nebo rozsudek, podle kterého by se dalo v konkrétním případě postupovat. A teď se se mnou můžeš soudit nebo si najímat právniky. Nebo se můžeš obrátit na nakladatele. Který ti může nebo nemusí vyjít vstříc. Hlavně ale ty musíš řešit něco, cos řešil vůbec nemusel, kdybys byl dopředu informován o tom, že kupuješ nějakým způsobem opravenou/defektní knihu. Bude se ti taková situace, ve které se octneš ty, třeba jednou do měsíce, líbit, a budeš stále v klidu psát o možnostch vrácení a o tom, že nikdo nikoho nenutí nic kupovat? Silně pochybuju. Že eshopy nebo mnohá knihkupectví díky bohu vrácení řešily bez problému a bez keců neznamená, že se z toho jako kupující, který vysolil litr za zmatek, dostaneš vždy takto lehce. Mj. jde hlavně o princip, kdy si lidi kupovali vadnou publikaci, aniž by to věděli, ale hlavně, bylo těm, co se zajímali na internetu, sděleno, že další vydání nebude. Proto zvažovali mezi koupí defektního komiksu, nebo koupí ničeho. Samozřejmě, že kdyby jim bylo dopředu sděleno, že se to možná vydá znovu, samostatně nebo jako omnibus, tak minimálně půlka nákladu Providence ještě leží ve skladech, protože si stovky lidí rozmyslí koupi něčeho, za co za normálních okolností prostě prachy člověk nedá.
valon: Člověk jenom kroutí nad některými komentáří hlavou. :-) Nejen díky tomuhle dokonale chápu, když mi někdo ze zahraničí říká, že Češi jsou teda jako fajn, ale ty služby, ty služby, ty stojí často naprosto za hovno. Tak bodejť by nestály, když si sami necháme kálet na hlavu a mnozí to ještě mají za standard.
btw doporučuji všem "sběratelům" aby si NIKDY nekupovali u ničeho první vydání ! , druhé vydání / dotisk má většinou opravené chybky, tak jen tak pro zajímavost...
Mě na tom baví jak tomu pořád říkáte "zmetek", i když to zmetek vůbec není :) Zmetek by to byl, kdyby to bylo nějakým způsobem fyzicky poškozené, což předpokládám není. Každopádně na toto téma bude asi vždycky náruživá debata. Za mě je to v pohodě, sám jsem sběratel, sám jsem se rozhodl si Providence nekoupit a úplně chápu že fialový sešítek mohl někoho nasrat, ale jen říkám, každý měl možnost rozhodnout se koupit/nekoupit, nechat si/prodat a jsem v tomto ohledu na straně Arga, které to zkrátka jede čistě ekonomicky. :)
Ještě dohodim, že já providence mám, i neonomicon. Zatím jsem necetl ani jedno, ale vědět, že bude nový vydání, tak koupím to nový a na tohle se jim ***@$*@#*. O:) a to jsem sběratel. Jak jsem psal, je to byznys,.byli jsme.ojebani příslibem. ;)
SSP to vystihl a napsal pěkně - to je v čem spatřuji (v)ojeb, ale potřeboval jsem zkušenějšího "řečníka", aby to vyjádřil a tohle nemůže nikdo, ani dítě, zpochybňovat... ;)
Milo: Ty máš problém pochopit psaný text.
Když budeš sledovat facebook Arga, zjistíš, že čtenáři jim tuto chybu vmetávají do tváře znovu dokola i jinde než u knih edice Argomiks. V posledních třech týdnech jsem to viděl několikrát. A o tom tady celou tu dobu píšu.
Sešitek mi vazbu asi těžko zkurví, když tam není vlepený a můžu ho kdykoli vyndat, navíc mám tuto knihu položenou, ne postavenou.
Proti sběratelům asi těžko budu něco mít, když si sám kupuju do sbírky beletrii, jen jsem se snažil vysvětlit, jak ten hejt chápu. Ale zřejmě marně.
Stejně tak, jako má každý možnost koupit/nekoupit, má každý možnost vyjádřit na cokoliv svůj názor. Třeba na jasné ojebávky. Ojebávky proto, že se k prodeji nabízel defektní produkt s tím, že tento produkt už nikdy nebude znovu nabízen a oprava defektu by nakladatele div ne zruinovala. Pokud s tímto vědomím někdo ten defekt kupoval, tak byl regulérně ojebán, protože ten titul znovu vyšel a kupující byl postaven před volbu buď titul pro český trh od fy XY mít v defektním provedení, nebo ho nemít vůbec. Že jsou chyby, pravopisné a jiné, i v mnoha dalších knihách, je sice pravda, ale to jsou chyby na úrovni překlepů, chyb v bublinách apod., není to chybející text na celý stranách a není tam vložený sešit (dost hnusný), který u komiksu, kde je ta kresba víc než podstatná, naprosto mění zážitek z prohlížení/čtení. Že se mnozí kupující o defektu dozvěděli až doma a byla tak nakladatelem na kupujícho hozena odpovědnost, aby kupující situaci řešil (šel knihu vrátit do obchodu, posílal zpět do eshopu), místo toho, aby každý dopředu věděl, že kupuje knihu, a ne zrovna levnou, s vadou jako prase, taky není úplně standardní. Když se vkládal při opravě sešit, dala se pod fólii vložit i cedule s touto informací, nebo se na to nedopatřením zapomnělo?
Kdyby náhodou nebylo znovuvydání (jedno v jakém provedení) plánovano od začátku, ale jen jako důsledek rychlého vyprodání Providence, tak by minimálně bylo na místě všechny ty chudáky, co koupili zmetek (a jsou někde uložené jejich objednávky), nějak zvýhodnit. Dát jim na to nové vydání třeba 50% slevu, nebo při vrácení zmetku a koupě omnibusu odečíst cenu zmetku. Cokoliv, co každého z kupujících, co si nechtějí zmetek nechat, zvýhodnit. Protože oni nekupovali proto, že chtěli zmetek, ale protože měli kvůli vyjádření nakladatele dojem, že jiná možnost nebude, proto Providence v tom provedení, v jakém se kniha nabízela, koupili.
Když tohle vidím, tak mě ani nenapadne si od Arga už nic kupovat (Providence jsem samozřejmě nekoupil), včetně knih. Ani kdyby mého oblíbeného Blueberryho vydali v nejlepším možném provedení a za pětku, tak si ho nekoupím a budu čekat na anglické vydání, i kdybych se neměl nikdy dočkat. Ani kdyby dodatečně nějak majitele defektní verze zvýhodnili, protože s tím měli přijít sami a okamžitě, ne po případném řevu plebsu. Mně nevadí, že někdo něco posere, to se stát může, ani mi nevadí, že někdo to posrané dál prodává. Je konec konců na lidech, jestli koupí zmetek s tím, že znovu opravená verze nevyjde, nebo zmetek nekoupí. Ale aby se lidem lhalo nebo se mlžilo, aby lidi ten zmetek vykoupili a pak se to mohlo vydat znovu a správně, aniž by se na ty důvěřivce myslelo, to si s dovolením nejen zkritizuju, ať si někdo od rána do večera mele o malichernosti a neschopnosti se chovat dospěle, ale dotyčnou firmu s radostí jako potenciální zákazník, který za komiksy a knížky utrácí ročně majlant (a že těch knih od Arga domá nemám málo), pošlu do prdele a nedám takové firmě už ani korunu.
P. S. Neměl by někdo zájem o unikátní černobílou verzi Providence? Xerox prvotřídní kvality a bez desek! Jen jeden kousek na světě, jen za pět stovek. K tomu přečtení, o které jde především, to stačí. A s kecama o porušování autorských práv jděte někam achovejte se dospěle a hlavně nebuďte malicherní.
Jen, abych dodal ... Mne spíš vadí, že v tom vidím obchodní záměr prodat vše s příslibem, že něco nebude a pak udělat opak. Jinak mi další vydání čehokoliv nevadí, ba naopak. ;) Ale.zaroven to samozřejmě obdivuju, je to byznys :) a Argu nebo komukoliv může být těch pár "remcalu" u prdele... (Potažmo si stejně myslím, že budou mít kecy, ale.koupi to [:D], což já bych třeba klidně i příznal)
Fry - někdo si i myslel, že je to tak schválně, protože z počátku upozornění nebylo. Já jen pisu, že to remcani chápu, stejně jako chápu pohled "ne"sběratelů
:D vydání x nevydání. Mám na to svůj názor, ten jsem napsal. Nepotřebuji se o tom hádat nebo to řešit. Ale u mě to asi platí obecně, když něco řeknu, tak to platí... O to víc, když dám slib. Asi stará škola. ;)
Pokud nevíte, ve kterém vlákně přesně rozjet novou diskuzi, tak pravděpodobně toto bude to pravé. Také zde končí offtopicy z jiných vláken. Tak trochu odpaďák.