Hergot jak o tom mluvime, uz abych zase chystal tour de komiksy w polsce. To je vzdycky balzam na dusi, kdyz se tam clovek prochazi po tech obchodech.
A fakt chlapi zkuste tohle: https://www.gildia.pl/komiksy/409637-niezwyciezony
Darth Relchi: Jo, ty série z britského 2000 AD tam vydává nakl. Studio Lain. Soudce Dredda nebo Slainea si tedy nekupuji, ale mám od nich Strážce Maseru a Solo a jsou to opravdu parádně udělané knihy. Jen člověk nesmí dlouho otálet, vydávají to v malém nákladu a některé jsou brzy vyprodané. A dotisky nedělají.
Díky za info, na Niezwycięnżonego už jsem taky koukal, ale už jsem kupoval přes třicet dílů Lucky Luka, tak jsem si říkal, že tohle zase nechám na jindy :)
Hanussen: ono je to neco mezi. Kdysi v Polsku vychazel magazin kkk, ten skoncil a v ramci vyroci vydali tuto antologii, kde je vyber z tech starych magazinu plus z gruntu nove pribehy, k tomu je tam i nejake povidani. Ja to ctu postupne ale zatim muzu doporucit. Ctive a srozumitelne, ale nejsem u konce. Ja dostal dalsi polskou varku. Zkus sehnat Niezwycenzony, nova adaptace Lemowa romanu. Krasna kresba a zatim se to jevi srozumitelne. Nebo jsou jeste dobre antologie Relax od Egmontu PL, jsou uz tri a pak jeste vysel Andrzejewski a Kasprzak. Taky srozumitelne ale je to uz retro, zalezi jestlite to bere.
Ps: tech novych pribehu je tam fakt dost asi 2/3 obsahu
Darth Raelchi: Na tu antologii KKK jsem zrovna koukal :D To je něco přibližně jako náš Aargh? (respektive v tomhle případě spíš antologie z toho časopisu?) Jak to hodnotíš obsahově, jsou tam dobré kousky? Rád bych si udělal trochu přehled o polské tvorbě a tohle vypadá jako docela dobrý průřez.
Polstina je fakt v pohode, navic kdo je moravak se mozna i chytne rychleji. Spoustu severomoravskych vyrazu co bezne pouzivame najdu jen s jinymi priponami v polstine. Spousta i malonakladovych komiksu ktere jsou v polsku drazsi nez vysokonakladove porad vyjdou levneji nez u nas. Slaine a Dredd takhle vychazi a cena za velky format a leskly papir byla pod 300 kc a to byl cyklus kolem 200-250 stran. I francouzske komiksy ktere nenajdu v anglictine nebo k tomu i v dobre edici, beru radsi polsky. Jestli muzu neco doporucit tak za pomerne par korun lze koupit antologii KKK z roku 2019, ma nejakych 650 stran a jelikoz to je siroka paleta pribehu, tvurcu a kresliru, urcite se da takhle otestovat jak na tom jste. Jeste se mi dobre cetla Aurora, jeden pribeh znate uz z Aarghu. Pak je jeste jazykove uchopitelny Wiedzmin od Polcha.
seneke: Taky už mám tvrdou selekci, co si koupím. Jak kvůli penězům, tak hlavně kvůli místu. Hodně věcí už si dnes dokážu odříct. Třeba americký superhrdinský mainstream nebo nekonečné sounen manga série apod.
Meteor - Armadu si taky pravidelně kupuji, a pořád mě to baví, i když už to má 20 dílů. Letos to tam začne Egmont vydávat ve čtyřdílných integrálech. Radost mi taky dělá Pták času nebo Hvězdný zámek. Z teen komiksů je dobrá Lou! Evropské tituly, které tam Egmont na letošek chystá:
Hanussen: Neříkám že nemáte pravdu, ale už takhle beru knih a komiksů tolik, že při představě zpětinásobení nabídky (a já se znám, určitě bych nezůstal jen u jedné dvou sérií) bych to nejen nezaplatil, ale ani neměl kam dát, natož najít čas to vůbec někdy přečíst.
trudoš: Občas se to hodí, třeba u sérií, které u nás nakladatelé zapíchli, třeba Lucky Luke, Goon, Meteor... v Polsku s největší pravděpodobností vyjdou kompletní. Třeba z Luckyho Luka vyšlo u nás 25 dílů (na obranu Egmontu, šlo asi o ty nejlepší věci, co vyšli ve spolupráci s Goscinnym), ale celkově jich má aktuálně 82 (!)
Já zbožňuji to jejich "Sklepy plne euro" (píšu jak to zní). Vždycky když to slyším v rádiu, říkám si: To je země, tam bych chtěl žít. Nebo "informacia drogova" mě při cestě autem také pokaždé spolehlivě rozesměje. Ale polsky nečtu, přejít ještě na jiný trh než ten český, tak mi rodina sbalí kufry a vyhodí mě.
Stejně tak, když ti Polák říká: "zamknij sie", tak nechce, aby ses někam zamknul, ale abys držel hubu. To jen info pro ty, které povezou do polské nemocnice, až ty naše budou plné.
Hanussen: Z tohoto ranku můžu klidně ještě doporučit nové Snění a Lucifera, obojí se mi líbí. V další várce taky půjdu do té nové edice hororů Hill House, které napsal Joe Hill - Koš plný hlav a Rodina z domečku pro panenky. To by mohlo být zajímavé. Včera jsem si přečetl Stumptown a je to solidní noirová detektivka podobná Gotham Central, tam budu taky pokračovat.
gmork: díky za info, jestli to je takováhle sorta příběhů, tak do toho asi půjdu, až zase budou nějaké větší slevy :) Jinak souhlasím, polština se dá četbou zkultivovat docela dobře, gramatika je navíc skoro stejná jako česká. Já už čtu polsky v podstatě jako česky (začal jsem Sapkowského husitskou trilogií), jenom sem tam se objeví nějaké neznámé slovo a i tak se dá většinou odvodit z kontextu :)
Mě stačila ústní komunikace se zákazníkem u stroje.
On polsky: "A kde bude ten čunik?"
Já česky: "Já nevím, co tím myslíte, ale ten proces kontroluje tohle čidlo."
On: "Jaké čidlo? My potřebujeme kontrolu procesu, dát tam čunik."
Já: "Tady je čidlo, tady ten senzor"
On: "Senzor! Ano senzor, čunik, je tu?"
... atd :D
Asi jak se slovákem, co se mi snažil vysvětlit, že ho bolí členok :D
Polština je trochu komplikovanější slovenština :-). Tam je hlavní fór si v duchu přeložit všechny ty "cz" a spol na č - a člověk to celkem rychle pochopí. Taky jsem se polsky naučil čistě tím, že jsem začal číst knížky (byť jsem se dlouho divil, proč všichni hledají "bezcenný" poklad, než jsem pak zjistil, že to znamená něco jiného než v češtině). Hlavně tehdy nic jiného nebylo... a dneska to pořád používám kvůli evropských komiksům.
Darker: Já se polsky nikdy neučil, v životě jsem neměl učebnici, slovník polštiny v ruce. Přesto v ní čtu zcela plynně. Umím třeba dobře anglicky, přesto si ty věci radši přečtu v polštině, rychleji to odsýpá a je to pohodlnější. Je to jen o snaze a trpělivosti, než se do toho vpravíš. Nováčkům, kteří to chtějí zkusit, vždy doporučím Petra Pana od Régise Loisela, u něj člověk zjistí, že ten jazyk zase tak složitý není. Komiksy v polštině už drtím snad 6-7 let. Prometheu bych ale začátečníkovi nedoporučil, to je poměrně náročný komiks sám o sobě.
Hanussen: Hele, já mám Moora rozděleného na věci, které miluji a na věci, které nechápu. No a Promethea patří do té první kategorie. Urban fantasy dotažená do naprosté dokonalosti. Pokud jsi fanda Sandmana, Lucifera, Mezi řádky a podobných věcí, pak je to povinnost.
Norri: Musíš tam poslat mail, které tituly sháníš. Dobré je to pro ty, kteří nechtějí objednávat v Polsku, nebo věci, které třeba na gildě nejsou, např. Atelier špič. klobouků v HC apod.
Je to dobré, ale pro mě asi nejtěžší překlad, na jakém jsem kdy dělal. Hlavně pro tu středověkou mluvu, musel jsem znovu skouknout Údolí včel a Markétu Lazarovou od Františka Vláčila, abych jí trochu načichl.
Podle mě je to nejlepší série od Jeana Dufauxe, dokonce si myslím, že je to o chloupek lepší než jeho Murena. Vím to, protože mám přečtené všechny jeho komiksy.
radek- tak jasně, ale pokud si dobře pamatuju tak o půlku to vystřelilo ve chvíli, kdy se tam započetli e-shopi a knihkupectví. Ostatně ono je úplně jedno co si tady píšem, jelikož v CC moc dobře ví jak se to prodávalo a ani nijak netají, že fakt na pendrek. Ono ani 500 lidí není nic moc. Já jsem ale přestoupil již na druhou stranu barikády, jelikož jsem byl vždy u série, která z nějakého důvodu u nás skončila, rozhodl jsem se z aktivního kupce přejít na pasivního čekatele. A hle nyní jsem si v klidu koupil všechny díly Fatale. Vím není to fér, není to hezké, ale aspoň vím, že mám doma sérii celou. Jedinou výjimku dělám u Hellboy universa.
Ohledně Goona - pokud vím, tak Powel se (zase) osamostatnil a jede si svoje Albatross Funny Books + momentálně řeší pouze americký trh a na cokoliv overseas kašle. Donedávna na ty věci (poté co odešel od Dark Horse) neměl v Evropě práva nikdo. Je-li nyní situace jiná nevím, ale pochybuji..
Celý Goon v pěti knihách. V této formě by bylo předobjednávek určitě dost, ne jen česká verze klasických TPBček. Goona jsem si v češtině kupoval, je to škoda. Asi si ho v budoucnu doplním v té polštině, podobně jako Am. upíra, Thorgala apod.