Tak nevím, jak začínali CC s Kolosalkama, ale dnes stačí jen název kolosalka a lidi to koupí a je jim jedno co, takže snad poslední dva roky byl šancemetr plný za jak dlouho, dva tři týdny? Myslím že Hvězdy možná za 10 dní...
By mě zajímalo po čem sáhne CC v kolosální edici po witchblade a darkness, nejsou ty tři kolosálky už komplet? Potom je ještě Artefacts a to je konec ne?
Gmork: Na tom není pravdy nic, ale je hodně zajímavý, jak se něco takovýho dostane do skoro propagačního článku :D (a že to doposud nikdo nezkorigoval)
Jinak pravdivý není ani ten nadpis s "kolosální" knihou, kteréžto označení u nás mají knihy se zvětšeným formátem. Tahle kniha má jen víc stránek, protože 2v1.
Fimi: Já taky čekám a to se mi Eclipse docela líbí, není to sice žádný Image top, ale ani ne úplný průšvih. Ale o chystané knize vím žalostně málo - kdo to překládal, kdo editoval, to je pro mne hodně důležité. Taky žádné ukázkové stránky. Prostě potřebuji víc informací. O to víc zaslouží respekt ti, co už peníze poslali a komiksy ani neznají z originálu, před těmi smekám.
trudoš : ty knihy krom autora spolu nemají absolutně nic společnýho. takže by to žádná tragédie nebyla.
Nicméně zbytečná diskuze. Už teď je vidět, že tu částku nevyberou. Klíčový je start, nějaká akcelerace je zase až v samotném závěru. A jelikož ještě nemají ani třetinu ...
Já jsem zase pro kompletní vydání, protože moc nevěřím tomu, že kdyby náhodou vyšla jedna kniha, vyjde někdy i druhá. Pro český trh by to nebyla zas až tak netypická situace.
Fimi: to je tá výnimka, kedy samostatný príbeh nemá dostatok strán, písal som to aj nižšie. Přístav Země a Zatmění má ale každé okolo 400 strán, čo bohato stačí na samostatnú viazanú knihu.
Fimi: Temnými cestami by jinak měly málo stránek na knihu. To je trochu jiný případ, kdy zde je zase těch stránek zbytečně moc, což je spíš na škodu :)
Já si hned vybavil knihu Analfabetka / Stoletý stařík, kterou jsem koupil v dobré víře, že kupuji dvě samostatné knihy, a teda spíš mě napadlo: "Museli se kvůli právům zavázat, že vydají obě knihy, a tak zvolili tuhle variantu, aby se nestalo, že by jedna kniha na HitHitu prošla a druhá ne?"
Srovnání s Readers Digest mi přijde nesmyslné (a to nemám nic ani proti RD). Ty knihy ani nejsou úplně nesouvisející - mají stejného autora i žánr.
Ale ano, když vidím zpomalení přírůstku předplatitelů (zatím téměř čtvrtina vybrané částky), dá se předpokládat, že na jednotlivé knihy by se vybíralo snáz. Jenže i kdyby na to Mighty Boys teď přistoupili, nevím, jak by to ještě mohli změnit a rozdělit - kampaň na Hithitu je na dvojknihu, to by museli každého z dosavadních 104 předplatitelů kontaktovat s dotazem, jestli by souhlasil s rozdělením a s případným doplatkem. Protože 2 knihy by chtě nechtě stály o nějakou tu stovku víc, než jedna.
Ja vidím najväčší problém v tom, že sú dve nesúvisiace knihy v jednej. To mi pripomína edície Readers Digest výber - Najlepšie svetové čítanie, 4 knihy v jednej, na mňa to pôsobí nejako lacno.. Takú výnimku vidím v MDEK, kde chceli vydať nejaké dielo, ale nemalo dostatok strán, tak k tomu pridali od autora ešte niečo ďalšie. Takže, už to tu síce bolo napísané, ale ak by to boli samostatné tituly, tak by sa objednávky hýbali rýchlejšie.. (Inak meno uvedené v knihe neberiem ako nejakú odmenu, skôr mi to vadí.. to platí aj pre CC)
Volá sa to tu "Diskuze kolem sbírek, kolektování, aukcí, prodejů a nákupů." takže diskutujme, nie? ;)
quetzalogg: Spíš kolik energie se na fóru věnuje jedné knize... nevztahuji to k Mighty Boys, myslím to obecně, u Providence to samé. Jako chlapi, mor na vás.
SSP: právě, už jsem řekla, co jsem mohla, bylo to zbytečné, bezva,stačí mi to sledovat zpovzdálí. Nejsem tu od toho, abych někomu vnucovala nevyžádané rady ve chvíli, kdy už se vntiřní procesy nedají zastavit.
SSP: já mluvil o tom, že mluvit o chystaných komiksech je z různých důvodů rizikové. Netýká se to samozřejmě toho na co už práva mají podepsaná, jako třeba to co teď vydávají.
Draco nobilis: Ohledně vstupu MB na komiksovou scénu a kodexu jsi byla na Facebooku jednou z nejaktivnějších, tak bys mohla mít trošku pochopení.
A prrr s těma píčovinama, tohle je něco, co tu dlouho, ne-li nikdy nebylo, a zase dlouho nebude, tak je na místě využít příležitosti a podílet se na běhu událostí.
Walome: Nejenom, že ty hemzy čtu, po sobě, já si u toho i dělám dobře.
Dekssan: Aha. Je to ale tak nějak pořád nějaký chlapík, co drží komiks.
Dostal jsem zprávu, že fotky, o kterých píšu v P. S. v posledním komentáři, tam byly už od začátku, takže beru zpět a omlouvám se. Měl jsem za to, že jsou tam dodatečně přidány v souvislosti s tím, co tu padlo, že budou fotky doplněny. Vidět komiks ve videu s přidanými informacemi a ukázkami na kameru by ale byly podle mě i tak na místě.
Nicméně souhlasím v plném rozsahu se Zackem, že je fascinující to sledovat.
Jo aha ja uz to chapu. Tady se styka jakasi podivna subkultura, ktera je ochotna cist A4 hemzu mistnich uzivatelu a zijete tu v nejakem vlastnim univerzu, kde je treba "napravit trh" a prepocitavaji se tu ceny knih na stranky. A MB z tech par kriklounu zde ziskalo pocit, ze se jedna o vseobecne nazory. Tak ted mi ten kodex a jejich retorika pomalu zacina davat smysl :)
Taky podpořim, koupím a držím palce. Jsem přesvědčen, že se mi oboje bude líbit.
Ale jinak souhlas se spoustou výtek a doporučení. Většinou jsem to vnímal spíše právě jako to doporučení než výtky.
Za mě co se týče překladu je důležitá aby to bylo správně hlavně významově. Z příspěvků, které sem občas hodím je myslím znát, že s gramatikou moc kamarád nejsem (myslím, že kdybych chodil do školy dneska a ne po revoluci tak mě budou mít za dyslektika apod.). Ale je jasný, že by to mělo být správně a mít korekci apod., když to má být profi.
Každopádně ještě jednou. Koupím, držím palce a budu se těšit. Sice to není nejlevnější, ale lepší, než někoumu podporovat vejletění bůh ví kde aby potom mohl dávat na Facebook fotky a dělat ze sebe influencera (jak někdy na podobných stránkách jako HitHit bejvá).
Co se týče bonusů, tak pro mě nejsou ani tak důležité jako spíš něco navíc co až tak moc nepotřebuji. Ale přebal pro mě bonus není, ty já nemám rád.
Dvě knihy dohromady v principu taky ok. Dokonce jsem chtěl napsat to samé s Vybíralem, Sykesem atd. jako quetzalogg. Ale vzhledem k tomu, kolik má mít dohromady stránek toto, tak si myslím, že by tomu víc slušelo rozdělení (i kuli ceně pro začátek). Ale ještě to není tak hrozný.
Fimi: Hodnocení na Goodreads nebo kdekoliv jinde samozřejmě určující není a ani být nemůže, ale výpověď má. Pokud jde o komentáře, na které jsem odkazoval, tak ty vypovídací hodnotu pak mají ještě větší, protože uvádějí i důvody, proč se dotyčným komiksy líbí či nelíbí a každý pak těm důvodům může přikládat váhu podle toho, jak moc jsou ty důvody pro něj důležité. V každém případě mají rozhodně větší vypovídající hodnotu než když tu lidé, kteří jsou zainteresování ve vydání, napíší, že jsou to skvělé komiksy (což neznamená, že pro spoustu lidí nebudou). Podstatou mého komentáře však bylo hlavně to, že se právě z těch komentářů člověk může o komiksu dozvědět více než z jakýchkoliv materiálů od MB a tak by to být nemělo.
Když už se tu v diskuzi tak často objevuješ a vyjadřuješ se ke kampani MB, respektive k jejich komiksům, tak jenom pro zajímavost nadhodím to, co jsi psal nedávno DEmnoGovi: Ty jsi sám říkal že kopeš za CC čili bys nadmíru obhajoval i krásně vydaný bílý papír kdyby měl nálepku CC, takže zde taky žádná řeč...
radek: Kdo chce vědět víc, víc si zjistit dokáže.
To samozřejmě. Já to tak třeba dělám. A pár dalších určitě taky. Ale i kdyby to dělali všichni, tak podstata spočívá v tom, že MB chtějí vydat komiks, MB žádají o podporu, žádají o peníze a je tedy v jejich zájmu, aby to těm, které žádají, usnadnili a ulehčili. Co píšeš by platilo ve chvíli, kdyby lidé měli zájem utratit sedmnáct stovek za komiks a do toho přišel někdo, kdo jim umožní, aby se tak stalo. Ale zde je situace opačná, proto platí, že kdo chce od lidí víc (podporu, tady v podobě peněz), tak jim to víc dát dokáže. A jak píšu, lidi ve chvíli, kdy uvidí tu dardu, si nebudou dále nic zjišťovat, protože málokdo zjišťuje důvody, proč by měl utratit peníze. Ale opačně, kdy se lidem něco ukáže, představí, ti lidé díky tomu mohou po tom něčem zatoužit, chtějí to mít (v tu chvíli je prakticky vyhráno) a pak už je cena jenom detail. Jo, jo, dobrý, to se mi líbí, takže za kolik? Eh, cože? Tolik? Hm, tak jo. Protože to chci.
Ta cena za tu bichli není přemrštěná, při srovnání s jinými komiksy. Dá se za tu cenu prodat. Ale mělo by se na to jít opačně.
Hawwwran: Muze to vyfouknout konkurence a kdo vi co jeste.
To se stát nemůže, protože konkurence přece vydává něco jiného než MB, kteří se s konkurencí míjí. A když by k tomu náhodou došlo, tak jen dobře přeci, byl by to důkaz toho, že ten komiks pro MB vlastně nebyl vhodný, když po něm konkurence sáhla ;-)
Ale vážně. Co píšeš se přece stát nemůže. Teď žádají o podporu na komiks. Jsou dvě možnosti:
1. Mají na něj práva, nebo je mají předběžně zamluvená. Žádají o podporu a podle výsledku komiks vydají, nebo nikoliv.
2. Práva na něj nemají, tudíž i během toho žádání o podporu jim to může i tak někdo vyfouknout, a to aniž by ten komiks ohlásili ještě před rozjetím kampaně.
Předpokládám, že práva na to, co je v kampani, mají, zamluvená nebo něco na ten způsob. Místo toho, aby se o titulu lidé dozvěděli v den zahájení kampaně, mohou místo toho ten titul oznámit a následně pracovat týden dva na propagaci, seznámit s ním lidi apod., a následně s tím jít na Hithit, kde bude uvedena i cena.
Já bych to v této situaci na místě MB svou činnost pro tento rok odpískal a začal od nového roku znovu, s jiným jménem. A nechal tam, kde na to nemám, dělat lidi, kteří to umějí. Sice by to něco stálo, ale vyplatilo by se to. A v mém řešení, o které nikdo nestojí (přitom je zadarmo), nastoluji jak to udělat a vybruslit z toho posilněn a ještě získat u komiksové obce plusové body. Teď dohánět to, co už mělo být dávno uděláno, může tak maximálně přesvědčit pár lidí navíc, aby podpořili Zatmění / Přístav Země, ale celkově to obraz MB jako těch, kteří budou stát za každým dalším projektem, moc nevylepší.
P. S. Na Hithitu jsou nově ukázky z komiksu (originálu) plus fotky nějakého člověka, jak v ruce ten komiks drží. Ukázat komiks lidem, aby měli po čem toužit, je samozřejmě dobrá věc, je to přímo skvělá věc, jinak bych to nepsal, ale fotka, která asi byla stažena z netu nebo vytvořena z nějakého videa, s nějakým chlapíkem, jak drží komiks a u toho se ksichtí, je, a nerad to slovo z nejrůznějších důvodů používám, ale teď ho použiju, FAIL. To máte ukázat vy, musí bejt živej, musíte se s ním laskat, prolistovávat ho, přes video musí lidé cítit vůni papíru, musí tam chtít být s vámi a na ten komiks si sáhnout nebo rovnou odnést domů... Ach jo.
Fimi - mně osobně je fakt jedno, jak vypadá... jen říkám, jak by mohl a na mě třeba i ten úvod zapůsobil...(následující "uvolněný humorný duch" dejme tomu ok, co se týče mě) tímto tě ubezpečuji, že jsem nechtěl ničí vzhled nijak zesměšňovat, nebo někoho kvůli tomu urážet, kdyby to tak působilo. Psal jsem to s nadsázkou a myslím, že vzhledem k tomu, jak si sám dělal prdel ze svých koz, tak bych ho tímhle ani neurazil ;)