Pindárna Obecný pokec o čemkoliv.

Muzu to napsat na seznam :)
U niektorých kúskov je to ťažko prehliadnuteľné... za to na hlavnej stránke sa tá infoška stratí rýchlo. :-)
Btw, info typu: "V zbierke má X užívateľov" a "Do zbierky chce Y ľudí" resp. dohľadať komiks, ktorý má v zbierke najviac užívateľov, budeme môcť očakávať asi až od CDB numero 3, jest tak?
Ja uz se bal, ze si toho nikdo nevsimne :)
Tož mrkám, že tá fičúra s menoslovom, kto MÁ/CHCE už funguje :D
Fry: já jsem pro. Pro mne za mne, uvítala bych to už na Komiks!Festu.
Mohlo by se to jmenovat ,,Svět komiksů Fryovyma očima''
Oho, Fryova přednáška (samože o TOM, co mu říká, který comics za to stojí a který ne!) je jediná věc, která by mě přinutila alespoň na chvíli opustit Horu Smrti a navštívit Crwecon. Takže prosím zodpovědné osoby, aby podnikly patřičné kroky a Fry měl k dispozici na pár minut nějaký sál (nebo podobnou reprezentativní místnost).
Fry: Nechceš si na to rovnou udělat na Cconu přednášku? ^^
Fry: Aha, takže u Žížaláků ti to řeklo, že to stojí za to :D
brkowycz: Tohle je trochu složitější (Myslím, že kdo si mě příští rok na Crewconě odchytne tak to mužeme řešit třeba hodinu)
Ale skráceně - něco mi prostě řekne že to stojí za to a něco ne!
Fry: Tak to se nediv, že si do tebe rejpnou a říkaj ti entito. Říkat jedním dechem, že se ti nelíbila představa stripu o nějakém klukovi s tygrem, a pak si koupit komiks "Žížaláci"a vychvalovat si jeho obálku... nepřijde ti, že je to trošku protimluva?
Na tom je vidieť aké "seriózne" spravodajstvo na Slovensku máme. Tu všade tvrdili, že v Čechách protestujú odbory proti vláde a ono to bol Fry proti Calvinovi...Shame on you, slovenský novinári!
Neutrino: Nelíbila se mi představa že budu číst stripy nějakého kluka s tygrem.
Fry (reakce na komentar u Calvina a Hobbese): Muzes mi prosim vysvetlit, proc jsi proti tomuto stripu 'protestoval', obzvlaste kdyz jsi zadny pred tim necetl?
DEmnoG: Takys mě překvapils, žes nelenils a dorazils... Příjemně, samozřejmě... :---)
4 DEmnoG: Jo tak to jo, to tě omlouvá, žes mi nevolal. Landovský MdS
to Markyz: vyjmecne jim nehostoval Daniel Landa, takze jsem to bral tak, ze te Woffeckova muzika nemuze zajimat:).
4 DEmnoG: Tak dík, že si zavolal. Ne, že bych teda šel, měl jsem do půl desátý trénink, ale...zavolat si mohl. :) Hudební MdS
Tim padem jsem se na Balbinku dokodrcal az v pul desate, lidi byli venku, mel jsem bobky, ze jdu s krizkem po funuse. Odchytnul jsem Woffci a ten mi objasnil, ze maji jen prestavku, takze jsem jeho ansambl konecne slysel na vlastni usi a videl na vlastni oci. Kupodivu narvano a dobra pulka lidi znala texty. Slusny, mozna si z toho liberecaka prestanu delat prdel:).
Woffecka to udelal fikane, ozval se mi v sedm vecer, ze za hodinu zacinaji... podle jeho slov mi daval sanci, abych pripadne odmitl, pac mam neco jineho na praci a nemusel si komplikovane vymyslet vymluvy, kterymi bych chtel zamaskovat fakt, ze me to jejich brnkani vubec nezajima. Coz nebylo vubec potreba, ale uznavam, ze je mi tato strategie sympaticka:).
Bych řek, jsem se to včera dozvěděl téměř v 21:00 a to už jsem teda neměl náladu se začít oblíkat a vyrážet noční Prahou, já musel dnes do práce;-)
To priste varujte nejak dopredu, bych si tu dechovku mozna taky prisel poslechnout.
Kdyz uz jsem u tej hospody, tak jsem vcera Na Balbince slysel koncert Woffce and his boys a velmi slusne, vskutku jsem se pobavil a prijemne naladil. A to jsem mel jen 3 piva, aby bylo jasno.
Tyhlety hospodsky makroekonomicky uvahy, kluci, serte na to :)
vachudik007: A špatné pro nás, protože nebude konkurence a tím pádem budou horší ceny.
Je to špatný pro knihkupce,ale dobrý pro vydavatelství...
invape:Knihkupci skrachujou a budou si to prodávat jenom nakladatelství :-) .Pročistí se trh...
Zdravím, zrovna řeším téma pro svou diplomku a chtěl bych psát o akvizici, katalogizaci a prezentaci komiksů v českých knihovnách, jinými slovy, jak na tom komiksy v knihovnách u nás jsou. Co jsem se zatím koukal, tak jsem na žádný článek/vysokoškolskou práci na tohle téma nenarazil. Vy někdo jo? Vítám i jakýkoli jiný konstruktivní připomínky.
to Toe: chceš říct, že se ceny nebudou zvedat na úkor marže knihkůpců a vydavatelů a nakladatelů?
Ještě k DPH: V ideálním případě se většiny komiksů (BB Art/CREW) DPH buď vůbec nedotkne, nebo jen minimálně, ovšem pouze ve speciálkách, viz. přednáška o DPH na CRWECONU... Samozřejmě delší budoucnost je ve hvězdách ;)
Osvětlujících posledních 10 min zde ;)
http://www.youtube.com/toebiash#p/c/69AE1897C7AAE9FD/6/y8YA99PTj-4
Hodně šikovná věcička..
Ono hlavne dneska digitalni comics neznamena nascanovanou stranku. Ja mam treba na mobilu http://www.comixology.com/ a ty comicsy jsou uz tak chytre upraveny a nastrihany, ze to prakticky nahrazuje bezny pohyb oci po strance. A to mluvim o mobilu, na ipadu je to zas o nekolik levelu jinde. A to sem posledni kluk z ulice co foti na emulzi.
to Braindead: taky myslím, že to je v poho. Věc zvyku
invape: jasne, naprosto souhlasim, ze knizky nezmizi, ale az bude prodej papir/online 1 ku 10 tak to pro vetsinu lidi bude mrtvy medium a dopadne jako vinyl. Tim nerikam, ze to je spatne. Je to mozna prave dobre. Bude v papiru vychazet kvalita, ktera bude ovsem drazsi. Ale jak jsem psal nize: v papiru koupim nekolik drazsich, kvalitnich, luxusnich publikaci a beznej konzum online. Me to prijde celkem v pohode ne?
brkowycz: je presne, naprosta trefa. Kazdej chce reformy, dokud se to nedotkne primo jeho. Jasne, ze provedeni by mohlo bejt lepsi, ale co se da delat... Mozna prave zvyseni DPH muze bejt u nas v CR impuls zkusit vic pracovat s elektronickym ctivem a zkusit rozjet nejaky zajimavy projekty. Aspon prestanu kupovat sracky a kvalitu vezmu v papiru a beznej konzum online, proc ne:)
to Braindead: samozřejmě. Změna DPH moji situaci zásadně neřeší. Můj život by zásadně změnilo třeba 100 mega:o) Ale to už je jiný příběh
to Braindead: vzhledem k tomu, že si tady můžeš koupit v podstatě většinu US produkce, tak se ve sbírání komiksů specializuješ. Já jen na ČJ komiksy. Kdybych sbíral AJ komiksy, tak budu třeba sbírat jenom Batmana nebo underground apod., abych se nemusel časem přesunout na dvůr do stanu na karimatku.To je jako sbírat známky. V tom obrovskym rozsahu musíš mít specializaci a nebo tým lidí, co se o to stará a sleduje.

elektronický publikace půjdou nahoru a budou časem vytlačovat klasická nosná média víc a víc. Papír nahradí čtečka a v lepším případě nějaká plastová fólie. Ale papírový knížky nikdy nezmizí. Vždycky budou.

jako kuřák to vidím na zapalovačích. V roce 1960 všichni škrtali benzíňáky nebo sirky. Pak přišel tuším v r 1961 plyn a v osmdesátejch letech levnej plynovej plasťák. No a pak se na to vrhli číňani a srazili cenu ještě níž. Ale benzíňáky nezmizeli. Pořád je tady Zippo, který v nejlevnější variantě stojí 40x víc než plastickej v trafice a nebo třeba Cartier minimálně za 20 tis. Kč. Ale to už je záležitost pro fajnšmekry a lidi, co nemají hluboko do kapsy, nemaj stavební spoření a hypotéky a nemusej si kupovat káru na leasing.

Braindead: Ale jo, určitou pravdu ti upřít nemůžu. Jen myslim že ze všech medií se bude kniha držet nejdýl.
A proti tomu DPH taky osobně nic nemám, a to jsem chudej student. Před volbama všichni vykřikovali, že si musíme utahovat opasky a rozpočtová zodpovědnost, ale "běda jestli se to má náhodou týkat zrovna mě to utahování, hned jdu demonstrovat. Ať utahujou jiný"
A ano vím, jsou lidi co pravici nevolí, nebo k volbám nechodí. Ty mají samozřejmě v našem demokratickém státě právo jít demonstrovat.
invape: jasne. Nekdo treba vrazi do komiksu 3 litry mesicne. Ted si zhruba pripocti 8%. To je 240 kacek. To zas neni tak zly ne? A navic je to az za 2 roky skoro
vachudik: ale zase na druhou stranu vem si, ze ted mas marzi xx z ceny yyy. Po zmene DPH budes mit zase marzi xx, ale z ceny yyy*1,175 (priblizne). Takze vetsi zisky. Jasne, ze knizky koupi min lidi, ale je potreba videt i maly zlepseni pro prodejce:)
sazby DPH ok, data ok,

ale základ se nemění, pořád 100 kč

takže na takovým omnibusu od BBartu, pokud se nezvýší základ (900 kč):

dnes: 900+10%*900= 900+90= 990,- kč
2012: 900+14,5%*900 = 900+130,5 = 1031,- kč
2013: 900+17,5%*900 = 900+158 = 1058,-kč

se mrkni na DC od zari. Papir za $2.99, online $2.99 (po tejdnu $1.99). Trzby z online prodeje pujdou kazdopadne nahoru a procento po procentu budou ubirat papiru a cim dal kvalitnejsi ctecky tento trend jen podpori... Se mrkni na Amazon, ted jsem nedavno nekde zahlidnul clanek ze prodali vic elektronickejch knizek nez v papiru (tady je videt co dokaze velka firma s kvalitni cteckou Kindle). Neznam presnou statistiku, ale neco na tom bude...

Hudba na fyzickejch nosisich porad klesa ( v lepsim pripade stahnuje) a online prodej leti po desitkach % nahoru. Podobnej trend je i u knih. Papir uz klesa a online ceka ted slusnej rozmach.

A s tim piratstvim bacha. Nekoukej na CR, ale mrkni na nejakej vetsi trh, nejlip US:) Hned po vydani sezenes paradni scan jakyhokoliv komiksu bez reklam v top kvalite. Jasne, je to nelegal (v US, u nas je to legal), ale na to se u muziky taky nikdo nepta.

Ja osobne jsem na tom zatim tak, ze koupim vse co u nas vyjde, je to spis sberatelska vasen. Ale kdyz si predstavim, ze by v cestine vychazelo tolik titulu jako v US, tak na to proste seru a du do onlinu. Radsi si prectu 500 komiksu mesicne, nez abych si jich koupil jen 50. A muj zivot je prilis kratkej, abych resil komu tim uskodim. Do hrobu si ty tisice knih nevezmu a komiks je konzumni konicek. Chci cist, ne mit doma skladiste:)
Mě osobně přijde, že knihy jen tak moderní doba nesundá. Spousta lidí sice začíná používat čtečky, ale je jich pořád dost málo. Lidi co mají čtení knih jako koníček, mají k tomu rádi
1) Plnou knihovnu, fyzicky existující
2) Vůni knížek, obracení stránek a takový ty "romantický" věci okolo
3) Čtení z papíru bude vždy příjemnější než jakákoliv čtečka. Sakra, většina lidí pokud najde nějakou online knihu, tak si jí většinou pokusí vytisknout.
To že umírají CD a DVD má silný podíl také v pirátství, ale knížky není tak snadný pirátovat. To by nejdřív museli jít do toho sami nakladatelé a vydávat knížky online, ale pochybuju že elektronických čtenářů je tolik, aby se to opravdu vyplatilo (tím neříkám, že online knížky neexistují, jen si myslím že je to zoufalej pokus vydělat pár korun navíc), navíc každýmu vydavateli musí dojít, že jakmile udělá něco elektronicky, minimálně tady u nás se to okamžitě rozpirátí, takže i z toho důvodu se jim to nebude chtít moc podporovat.
Jinak k tomu DPH:

Budeme počítat se základem 100 Kč:

- dnes je daň 10 % ze 100 Kč = 10,00, celkem cena vč. DPH 110 Kč
- v roce 2012 bude 14,5 % = 14,55 Kč, tzn. cena vč. DPH 114,50

Nesmíte zapomenout, že v roce 2013 se bude daň 17,5 % počítat ne z dnešních 100 Kč, ale z částky už zvýšené o 14,5 %!

Takže bude
rok 2013: 17,5 % ze 114,50 = 20,03 Kč, tj. cena celkem 120,03 Kč

PŮVODNÍ NÁVRH BYL 20 % DPH … 120,00 Kč
Jo to není problém nascenovat komiks a hodit to na ulozto.cz,ale má potom cenu vydávat komiksy ?
tak to snad vim taky. Jde o celkovy prodeje. To, ze si par nadsencu (a ze jich je dost) koupi hromadu vinylu nic neznamena. Proste tam je pokles z milionu kusu na stovky. Tak je to se vsim. Nic nezanikne. Ale zajima se pak o to jen uzavrena komunita, par firem na tom dokaze profitovat, ale z celkovyho pohledu je to dead:)... Komiks ma zatim podil papiru kolem 90% (to si trochu cucam z prstu, poucte me nekdo), ale kazdym rokem pujde tohle cislo dolu, s tim neudela nikdo nic.
Vinyl je nesmrtelnej, chlapče drahý...
to uz je jak ty odborari zasrany. Proste DPH jde up. Nechapu proc by zrovna knizky mely mit vyjimku, ackoliv me to bude mesicne stat spoustu penez navic, tak tyhle priblbly petice a demonstrace nepodporim. 17,5 na vsechno a smitec, zadny vyjimky. Behem par (desitek?) let pujdou papirovy knizky do hajzlu presne tak jde CD/DVD/vinyl/MC/VHS a x dalsich... Hlavne se bojim jedny veci. Az se objevi kvalitni barevnej E-Ink s uhlop. 12-15", ze zacnu pomalu opoustet papir. U knizek uz se tak stalo a jsem plne spokojenej. U komiksu je to trosku jiny, ale za par let se zacne u me pomer papir vs. virtual menit:) A mozna se na to i tesim a z bytu 2+1 bude zase 3+1 a na konte misto xxxxxxx bude xxxxxxxx:))