Koupit
Proletáři všech zemí, spojte se!
Nemáte co ztratit, leda své okovy.
Dobýt můžete celý svět.

V roce 2018 uplynulo 200 let od narození Karla Marxe, jedné z nejkontroverznějších postav světové historie. Text Komunistického manifestu Marx napsal ve svých necelých 30 letech, údajně během víkendu v Bruselu v lednu 1848. Ani on sám v době psaní jistě netušil, že v příštím století se bude bezmála polovině lidstva alespoň formálně vládnout v souladu s idejemi a ambicemi poprvé vyloženými na těchto stranách.

V době, kdy pouhých několik desítek lidí má stejný majetek jako polovina lidstva dohromady, se však Marxovi nedá upřít ani velká míra vizionářství. Právě rozpor mezi zrůdností ideologií, které Marxovy myšlenky přebíraly a reálnou podstatou jeho myšlenek se snaží vykreslit známý britský kreslíř Martin Rowson, dvorní karikaturista prestižního deníku The Guardian.
Úloha je to jistě nesnadná.

Scénář
Friedrich Engels, Karl Marx, Martin Rowson
Art
Martin Rowson
Lettering
Barbora Solperová (Studio Titty), Petra Josefína Stibitzová
Překlad
Viktor Janiš, Ladislav Štoll
Redakce
Hana Janišová, Richard Podaný
Žánry
adaptace, historický, naučný, satirický
ISBN/ISSN
978-80-7252-816-5 (Práh)
Vazba
šitá v tvrdých deskách
Formát
212 x 285 mm
Tisk
červeno-černo-bílý
Váha
642 g
Stran
80
Cena
399 Kč
Originál
The Communist Manifesto (SelfMadeHero, 2018)
  • Ozymandias
    Ozymandias4.3.2021 17:11Komunistický manifest
    Fuj, že je vůbec možný u nás tohle vydat..
  • SNUFKIN
    SNUFKIN31.12.2019 14:36Komunistický manifest
    Pure Evil.
  • George Walker Bush
    George Walker Bush admin14.9.2019 17:12Komunistický manifest
    Byl jsem vždy skeptický - eufemisticky řečeno - k ideám komunismu či marxismu. Jsem extrémně skeptický k tomu, co autor tvrdí v předmluvě, tedy že i dnes nám má Marx ještě co říct. Jistě, ve své době byla jeho kritika úderná, místy přesná a on za krvavá hnutí, která přišla po něm v jeho jménu úplně nemůže. Přesto jeho teorie dialektického materialismu a třídního boje považuji za nesmyslné, jeho volání po násilí, nadřazování ekonomiky a vlastnictví nade vše ostatní za zrůdné.

    Tato adaptace je místy nápaditá, třeba ve zpracování druhého oddílu manifestu, ale obecně vzato jsou to jen doslovné bubliny doplňující chaotické obrazy s rysy klasické politické karikatury, která je-li ještě k tomu levičácká, je úsměvnější ještě více. Ne však z důvodu vtipu či obsahu, ale protože ta forma je naivňoučká a hloupá. Pochybuji, že jde o nadsázku, spíše je to více či méně latentní apologetika marxismu. Démonizování kapitalistů, kteří se svými ostrými nosy, cylindry a vaky plnými dolarů, roztáčejí v dějinách ďábelská ozubená kola, technologie a čáry, které za sebou zanechávají jen krev a smrt. Takové levicové boschovské peklo, dalo by se říct, jen mně osobně se ta kresba moc nelíbí ani z výtvarného hlediska. Všude, jako to u tohoto politického satirického žánru bývá, je třeba psát - pakliže by to třeba ještě někdo opravdu nepochopil - že toto je "kapitalismus", toto je "náboženství", tyhlety děti naházené ve velkém koši jsou "rodinné hodnoty". Uznávám, že karikatura potřebuje mnohdy popsat své vizuální metafory, ale nezamýšleně vtipné to prostě je.

    S dílem, jeho podobou a výtvarnou stránkou spokojený příliš nejsem, ale zase jsem rád, že jsem si Komunistický manifest připomněl. Je očividné, že ona semena zla se skrývají už v Marxovi a Engelsovi, nikoli až v Leninovi, Stalinovi, Gottwaldovi, Pol Potovi nebo Kim Čong Unovi. Řeči o ukradené, nepochopené a znásilněné ideologii, nápadu a teoretickým rájem na zemi, je pouhopouhý mýtus.

    Celkový dojem: 40%
14