Ukázka
Ukázka
Ukázka
Mnozí lidé, kterým jsem řekla o svém autismu, byli zpočátku velmi překvapení. Spojovali s tímto pojmem v první řade určité filmové postavy, vysoce nadané, ale sociálně méně obdařené lidi, anebo klišé o kývajícím se dítěti, které nechce, aby se na ně sahalo.

Zároveň jsem měla velký strach dotýkat se tohoto tématu, založený především na chybných informacích. A tak jsem se snažila jim svůj autismus popsat. Vůbec to nebylo tak jednoduché, protože slova sama většinou nestačila k vysvětlení tolika různých aspektů celého spektra. Místo, abych měla abstraktní „referát“, pomyslela jsem si: Proč to nenakreslím? Tak bude většina situací přece mnohem jasnější – a hele, když to k tomu bude taky tu a tam vtipné, zároveň čtenáře zbavím strachu dotknout se toho tématu. Humor s lehkostí přeskočí práh stydlivosti.

Komiks ocení zájemci o autismus a o komiksy s psychologickou tematikou.

Scénář
Daniela Schreiter
Art
Daniela Schreiter
Obálka
Daniela Schreiter
Lettering
Jana Mrázková
Překlad
Kateřina Rodná
Redakce
Marie Těthalová, Kateřina Tvrdá
Žánry
autobiografie
ISBN/ISSN
978-80-262-1476-2 (Práh)
Vazba
šitá v tvrdých deskách
Formát
175 x 245 mm
Tisk
černobílý
Váha
592 g
Stran
160
Cena
299 Kč
Originál
Schattenspringer: Wie es ist, anders zu sein (Panini Verlags GmbH, 2014)
  • George Walker Bush
    George Walker Bush admin10.3.2020 12:11Stínka: Jaké je to být jiná?
    Komiksové autobiografické příběhy / vzpomínky Daniely Schreiter se podobají na první pohled různým jiným autorům / autorkám, které se vypisují a vykreslují ze svých introvertně-úzkostlivých traumat. Ale zatímco u tzv. introvertů (kam se řadím) to někdy hraničí s jakousi ukňučeností nad tím, že člověka nebaví party, autismus zdá se býti problémem vážnějším. Autorka sice také naříká, ale stejně jako introverti umí svoje slabiny pojmenovat, ale zároveň je proměnit v silné stránky a de facto se jimi pochlubit. Je to zajímavý vhled. Co je paradoxní, je fakt, že autistický člověk takto dokáže ze své pro "normálního" člověka zdánlivě iracionální bubliny vystoupit a nahlížet na sebe náhle nezaujatě a srozumitelně pro ostatní. Je to zvláštní.

    Celkový dojem: 70%
  • kaylin
    Kniha "Stínka" vám nedá jasnou představu o tom, co je to autismus, dá vám představu o tom, jak se projevuje u jedné konkrétní osoby. A myslím si, že v tomhle směru odvedla Daniela Schreiter velmi dobrou práci. Je osobní, je poměrně názorná a dá se celkem snadno pochopit, co chtěla říct, co se v jejím životě dělo nebo děje, proč je tak jiná. Trochu mě mrzelo – po hezkém barevném úvodu – že se dál pokračovalo černobíle, ale i na to se dalo zvyknout. A přece jen, jedná se o stínku, tedy něco, co je jaksi ve stínu, co se bojí vyskočit na povrch. Při čtení knihy "Stínka" mě ale zaujala jiná skutečnost. Začínal jsem si uvědomovat, že některé věci vnímám podobně jako autorka, že mi vadí podobné věci. Neztotožňuji se s ní ve všem, nejspíš autismus nemám, ale kdoví, nikdy jsem se testovat nenechal. Spíš mi ale na mysl přišlo, že možná chceme ten autismus u lidí vidět okamžitě, jakmile se trochu vymykají. Možná jen zbytečně považujeme lidi za divné, zbytečně je chceme škatulkovat, i když ti lidé divní nejsou. Jen se je musíme snažit trochu pochopit, pochopit jejich vztah ke světu a životu a dalším lidem. Tohle je poselství, které se mi líbí. Neškatulkovat lidi, ale prostě si s nimi zkusit rozumět, brát je jako jiné. Ale rozhodně jim nedávat stigma.
4