Ukázka č.1
Ukázka č.2
Oblíbená knížka obrázkových seriálů, která hravou, humornou, ale výstižnou formou přibližuje čtenářům nejstarší i novější dějiny naší vlasti. Autoři vyprávějí o příchodu praotce Čecha, o Bivojovi, o Libušině proroctví, o Karlu IV., o Janu Husovi, o golemovi, avšak i o slavných spisovatelích, hudebních skladatelích, vědcích a vynálezcích. Knížka končí vznikem Československé republiky v roce 1918.

Obsah:
O praotci Čechovi
O Krokovi a jeho dcerách
O Libuši a Přemyslovi
O Ctiradovi a Šárce
O Křesomyslovi a Horymírovi
O Lucké válce
O Durynkovi
O Bruncvíkovi
O králi Svatoplukovi
O králi Ječmínkovi
Kníže Václav
O Oldřichovi a Boženě
O Břetislavovi a Jitce
Vratislav II.
Vladislav II.
O Tatarech na Moravě
Přemysl Otakar II.
Konec rodu Přemyslovců
Jan Lucemburský a Karel IV.
O založení Nového města pražského
O chrámu na Karlově
Václav IV.
O kouzelníku Žitovi
Jan Hus
Husité
Jan Žižka
Prokop Veliký
Jan Roháč z Dubé
O blanických rytířích
Jiřík z Poděbrad
Jiříkovo mírové poselstvo
O Daliborovi
Jagellovci
O kutnohorských havířích
O staroměstském orloji
O Faustově domě
Habsburkové
Rudolf II.
O golemovi
Bílá hora
Jan Ámos Komenský
O Janu Kozinovi
Sedláci u Chlumce
Prokop Diviš
Josef Dobrovský
Nevolníci a dělníci
Josef Božek
Josef Ressel
František Antonín Gerstner
Jan Perner
1848
František Palacký
Karel Hynek Mácha
Karel Havlíček Borovský
Božena Němcová
Josef Kajetán Tyl
Národní divadlo
Bedřich Smetana
Antonín Dvořák
Jan Neruda
František Křižík
ČSR


Dotisky v roce 2013, 2016.

Scénář
Zdeněk Adla, Jiří Černý
Art
Jiří Kalousek, Jakub Kalousek
Žánry
dětský, historický, mytologický, naučný
ISBN/ISSN
978-80-00-02831-6 (Albatros (Albatros Media a.s.))
Vazba
šitá v tvrdých deskách
Formát
164 x 240 mm
Tisk
barevný
Stran
168
Cena
229 Kč
Varianty
Obrázky z českých dějin a pověstí (11. vydání) (2022)
Obrázky z českých dějin a pověstí (10. upravené a rozšířené vydání) (2019)
Obrázky z českých dějin a pověstí (9. upravené a rozšířené vydání) (2014)
Obrázky z českých dějin a pověstí (8. upravené a rozšířené vydání) (2012)
Obrázky z českých dějin a pověstí (7. upravené a rozšířené vydání) (2007)
Obrázky z českých dějin a pověstí (6. upravené a rozšířené vydání) (2003)
Obrázky z českých dějin a pověstí (5. upravené a rozšířené vydání) (2000)
Obrázky z českých dějin a pověstí (4. upravené a rozšířené vydání) (1996)
Obrázky z českých dějin a pověstí (3. vydání) (1987)
Obrázky z českých dějin a pověstí (2. vydání) (1982)
Obrázky z českých dějin a pověstí (1980)
  • hypermlok
    Tak tohle byl můj komiksový začátek.
  • Sv1hl1k
    s touhle knihou je zábava se učit
  • SNUFKIN
    Všichni, kdo studovali něco pribuzneho s historii, tak učinili diky přečteni téhle bible. Bacha, sutraky!
  • tresida99
    Hezky zpracované ale jako komiks mi to přišlo až v druhé řadě.
  • louza
    Absolutní legenda. Patrně nejčtenější kniha mého dětství nad níž jsem proseděl stovky hodin. Pokud většina mé životní moudrosti a světonázoru pochází ze čtyřlístku (a později Loba - Crew č.1), pak zásadním historickým pramenem byla právě kniha Obrázků z českých dějin. Dokonalé scénáře nezabíhající zbytečně do podrobností, ale zároveň vypichující podstatné pikantnosti a detaily historických příběhů, které jsou podpořeny výtečnou kresbou evokující téměř Ladovské nálady. Rozkročení témat je impozantní od téměř mýtických a bájných příběhů až po životopisy známých reálných podstav 19. století. Ač původně psané pro děti, užijete si ji v každém věku a budete tam neustále nacházet nové věci a podněty. Mistrovská práce s plně zaslouženým kultovním statusem.
  • kaylin
    "Obrázky z českých dějin a pověstí" je kniha, kterou by mělo dostat každé dítě, protože tohle je skutečně způsob, jak prezentovat dějiny zábavně. Dítě není zahlcováno daty, ale jsou mu představovány významné události a významné osobnosti, které utvářely české dějiny. Komiks samotný je pak doplňován i dvojstránkou, kdy na jedné je většinou celostránková kresba, na druhé pak text, který rozšiřuje to, co řekne komiks, přidává nějaké zajímavé informace, uvádí novou éru, apod. Velmi dobře strukturovaná kniha, která samozřejmě nepodá všechny dějinné informace, ale tohle nemá být školní učebnice, ale první kniha historie, kterou si dítě přečte. Docela lituji toho, že jsem ji neměl dříve, protože bych si opravdu k historii možná vytvořil ještě o něco silnější vztah. Navíc, informace, které jsou zde obsaženy, nejsou vždy obecně známé. I já jsem se zde dověděl sem tam něco nového. Více: http://www.comics-blog.cz/2014/03/521-obrazky-z-ceskych-dejin-povesti-85.html
  • lukascus
    Výborná učební pomůcka, doporučil bych na všechny ZŠ. Historie je hned přehlednější a jednodušší.
  • J.Connor
    Ubírám pár procent za jistou dobovou tendenčnost, nicméně skvěle nakreslené, nadmíru poučné, navíc vtipné, vypiplané do nejmenších detailů a jak se sluší na starověk a středověk někdy i temné a krvavé. Jen těch několik bodnutí do zad či pověst o Durynkovi, jejíž o dost měkčí verze vyšla v magazínu Stopa. Zajímavostí je, že v příběhu Jan Žižka je na str. 78 součástí vozové hradby i podivná babice v oranžovém šátku a zelených hadrech. V jiných verzích je obrázek stejný, ale bez babice. Že by ubírala na glorifikaci našich chrabrých husitů ? Jedno ze zásadních dílek mého dětství, kategoricky odmítám být objektivní.
  • andywart
    Tak na tomto som vyrástol. Ako malý som si obkresloval Kalouskove obrázky, hlavne bitky a bol som celý zažraný do husitského obdobia. A tie frázy ako "Marš na pole holoto selská!" , no skrátka paráda. Jediné čo mi vadilo, bolo to nejasné ukončenie v 19. storočí, lebo som sa tešil na svetové vojny. Normálne by som tomu nedal toľko, ale na svoje detsvo jednoducho nedám dopustiť
  • Kapis
    Kapis mecenáš25.11.2008 09:13Obrázky z českých dějin a pověstí
    Zahlédl jsem tuto knihu v antikvariátu, v 1.vydání za 20kč a srdce mi zajásalo. Na základce 100xpřečteno. Dal jsem si to ale s odstupem, vždy před spaním v posteli pár kapitol a musím říct, že soudruzi se snažili. Opravdu nenásilnou formou jsou dětem podsunuty předsudky vůči bohu a víře. Taky asi nejedna dětská duše musela být zlomena a jejich bezstarostným představám bylo dáno sbohem, když kniha tvrdí, že skřítci, vodníci, víly, atd. nikdy neexistovaly a neexistují. Dále je pochopitelně komunisty do nebe vyzvedáváno husitství, kdy byli všichni bratry a o vše se dělili stejným dílem, přičemž po právu pálili a rabovali vše co patřilo mocipánům, utlačujícím nebohý lid (tzn. VŠE). Nakonec je vše ukončeno nejzásadnějšími díly a událostmi lidských dějin a to knihami pánů Marxe a Engelse, vzniku prvních dělnických bouří a dělnického sjezdu u Kaštanu. Na vznik ČSR už v knize jaxi nebylo místo, takže děti cepy a kladiva do rukou, uniformy LM na sebe a bušíme úderníci v těch fabrikách!!!!!!!!!!!!

    .....jako dítě to člověk nevidí, co nám nenápadně bylo vpravováno do hlav, teď to bije do očí, zajímalo by mě jak vypadají nová upravená vydání. Nicméně tuto knihu četl na základce fakt asi každý a je to legenda. Že mě tak poučí a pobaví i po letech bych vážně nečekal.
  • DEmnoG
    Mam sedme vydani, ktere zatim na DB neni, tak to prasknu sem:). Pokud me pamet neklame, tak jako maleho caparta me takhle knizka uplne minula (fakt nevim, jak je to mozny), takze hodnotim jako cerstvy ctenar. No a je to fajn, prijemna forma pripomenuti a dovzdelani. Jen bych podotknul, ze spis nez comics je to bohate ilustrovana knizka, pac dominatne nese informaci text a ilustrace je sekundarni. V bublinach jsou jen "moudra", ktere uz zminil Andre, a pod obrazky je to podstatne povidani. Uplne vidim, jak to funguje u malych deti, kteri si vzpomenou na obrazek a potom si dovybavi i to, co bylo napsano pod nim:) Jan Amos Komensky se musi v hrobe spokojene usmivat, i kdyz on se musi usmivat porad, pac nema jinou moznost... ale kdyby mel na vyber, tak se usmiva... skola hrou v praxi:). Ovsem na Gonickovu "Komiksovou historii sveta" nemaji "Dejiny... " ani nahodu, ta je o par trid vys.
  • willis
    přidávám se, díky tomuhle jsem znal všechny panovníky i s letopočtama.... i když jsem je časem stejně zapomněl :)
  • andre
    andre mecenáš3.4.2006 07:54Obrázky z českých dějin a pověstí
    Tak takhle by měla vypadat každá učebnice:) To už zná člověk celý dějepis v mateřský škole, a v první zná pak už i moudra jako ".....hele zajíc....." nebo "......máš rád rybky......". Tisíc krát přečtené a pokaždé člověk najde něco nového, zajímavého.
  • vifi
    Jeden z hitu meho detstvi. Krasa.
341711