Pindárna Obecný pokec o čemkoliv.

metalmaus: Ne. A už jsem měla v ruce tři kusy dvacetšestky.
Taky jedno PFko...

taky máte v nový Crwi první stránky Slaina 2x?
Pozri www.szepmuveszeti.hu/web/guest/aktualitasok ....maju tam popis aj v angličtine. Pre orientaciu ako vyzera muzeum kukni na en.wikipedia.org/wiki/Museum_of_Fine_Arts_(Budapest) V múzeu je teraz okolo 130 renesančných diel
andywart: Díky za informaci. Já teď po Vánocích jedu do Maďarska a tu Albertinu mám v plánu při návratu do Čech, ale o té renesanci v Budapešti jsem vůbec netušila, takže tam se určitě taky stavím. Díky za tip pokud bys mi mohl poslat odkaz na stránky s podrobnějšími informacemi, ale ne v maďarštině, beru anglicky, německy a jakkoliv slovansky... Od srbochorvatštiny po ruštinu to nějak rozluštím...tak bych ti byla velice vděčná.
Albertina stojí za to. 170 diel impresionizmu a postimpresionizmu. Ešte tam myslím prebieha výstava avantgardných obrazov 1.polovice 20. storočia. Munch, Piccaso, Kandinski, Klee, Nolde... Vstupné pre dospelých je 9,50 eúr. V Budapešti vystavujú renesančné diela, najznámejšia je Leonardova Dáma s hranostajom
Neutrino: Malovat je pracovat s barvou některými prostředky jako je akryl, vodovka, anilinka, olej, sprej... Ne tuš. Snad ani rozlívaná tuš není malba, tuš je primárně určena pro kresbu... Která zapadá obecně do grafických prostředků vyjádření stejně jako ty Bolfovy práce, které mě nejvíce oslovují. Když si navoskuješ papír, poliješ ho tuší a z toho dostáváš pomocí rytí do podkladu výslednou práci, je to grafika. Ne malba. Jako malba není linoryt... Technika je v tomto případě velice podobná, lišící se pouze jemností práce a odporem materiálu. Pominu, že linoryt se pak dál zpracovává tiskem, mluvím jen o základním principu.

Popravdě osmdesátá léte u Baselitze pro mě taktéž vítězila, ale chyběla mi možnost poodstoupit takových třicet, čtyřicet metrů.
Damien Hirst je přesně ten typ egomaséra, kterému lidi sežerou cokoliv, jen proto, že si vydobyl jistou slávu a "kultovnost" jako třeba Lynch. Ale tak o čem jiném je konceptuální umění, než o tom mít nápad a realizovat ho. Může to člověka oslovit jako akt činu a myšlenky, ale těžko jako umělecké dílo... Protože konceptuální umělci často nemají talent či vůli začínat u reality a propracovat se k abstrakci a pak to vypadá, jak to vypadá. Každý dovede natočit video, ale vypracovat si vlastní styl v kresbě či malbě... málokdo.

Nejvíc super je teď výstava impresionistů ve Vídeňské Albertině, ale k pokochání je dobré si zajít na barokní umění v Jiřském klášteře nebo na Zrzavého do Veletržního paláce... Tam jsou vůbec zajímavé věci, když vynecháme Knížáka.
Bolf se právě čím dál více navrací ke klasickému malování, sám to tuším někde prohlásil (a na jeho posledních dílech je to krásně vidět). Navíc malovat znamená podle mě obecně pracovat pomocí barev s plochou, tzn. nejen třeba olejem a akrylem, ale i sprejem, tuží atd.
Hirst se mi líbil a Baselitz docela taky, i když ty jeho pozdější práce už člověka tak nevtáhnou, protože dost šetří barvou. Posledně jsem byl v NG na Lebedovi, ale to zas tak super není.
Neutrino: Bolf není moc malíř... Už vzhledem k technice, kterou používá. Souhlasím, výstava v Rudolfinu v létě, souběžně s Damienem Hirstem byla skvělá a katalog k ní je taktéž nádherně zpracovaná publikace. Uvažuji, že si ho pořídím k Vánocům :) A propos, kdo byl na Baselitzovi? Zažila jsem tam strašné zklamání z nemožnosti odstupu od díla...
Srovnávat tuhle výstavu s Čapkem naprosto nejde. Nejenže je přibližně 50krát menší, ale zároveň se zaměřuje na něco úplně jiného. Saudek zásadně nedělal "vysoké" umění, a proto ani ty originály nejsou nezbytné. Pokud bychom ale na výstavy nepohlíželi z pohledu komiksologů, Čapkova výstava pro mě představuje jeden z největších kulturních zážitků roku a Bolfova výstava není tak dobrá jako ta Rudolfinu, ale určitě stojí za shlédnutí (Bolf je nejlepší český malíř současnosti!).
FrAnK: Mě osobně ta výstava moc nedala... A není v Obecním domě. Takže jako kulturní výlet doporučuji zmíněného Čapka nebo na Staroměstské radnici Josefa Bolfa- Ty nejsi ty, ty jsi já...
FrAnK: pokud jsi z Prahy, nebo pojedeš na nákupy do Prahy, tak se tam zastav, tím nic nezkazíš, ale jet už z 20km vzdálené obce pouze na tuto výstavu, se mi zdá jako nezdařilá investice času. ......... Plusové body má, že je zdarma(v poměru k rozsahu), velké mínusu (čísla jsou smyšlená, poměr by mohl cca.odpovídat), že z 50 exponátů jich je pouze 8 originálů. ....... Doufám, že k tomu nakonec vyjde nějaký katalog s kvalitnímy reprodukcemi, ten by měl asi větší přínos. ....... pokud chceš za kulturou, tak bych spíš doporučil v jízdárně P. hradu, výstavu Josefa Čapka.
Frank: Jednoznačně doporučuju. Výstava zachycuje sice jenom jedno období Saudkovy tvorby, ale možná o to intenzivnější je atmosféra z ní sálající. Navíc tohle období (60. léta) je podle mě Saudkovo nejlepší, jelikož tvoří velmi svižně a ani ho nenapadne sklouznout ke kýči, jako občas v pozdějších letech. Výstava mě opět utvrdila v tom, že Saudek je génius.
Chtel bych se zeptat, jestli uz nekdo navstivil vystavu Kaji Saudka v obecnaku a pripadne dojmy, chystam se na ni...
Kdyby někdo sháněl...Dnes jsem viděla v Dobrovskym v Arkádách Pankrác ještě asi 6 kousků Muriel a OS
Co vím, tak Muriel a OS vyšla v náklad 4500 ks. Zatím jí nemám, tak to tam asi není vytištěno.
No vydat Anděly a Lipse Tuliana ve stejné edici, to by byla paráda. Ostatně by mi ani nevadilo, kdyby vydali komplet "sebrané spisy"
SE7DM (pevná vazba) bude všude brzo vyprodané.
Muriel a oranžová smrt (2009) - příští rok bude dotisk....
Kapis: my, co jsme přespolní, koupili poslední výtisk v knihkupectví v rodném městě :-) Opravdu je to takový hit, že by hrozilo, že se to vyprodá? Před pár lety by to asi skončilo v LK, stejně jako Arnal a spol. Hmm
Kapis: my, žijící v okolních polích jsme si Muriel včera koupili v Akademii.
Pro Ostraváky a ostatní, žíjící okolo v polích: Muriela nemají v Librexu, ale seženete ho v Art-fóru a taky jsem ho viděl vystaveného v Akademii. Se7DM mají v Librexu stále všech 7 typů pevných vazeb.
Kapis: Neváhej a kup. Já koupila už ve středu v Luxoru a jak obvykle mívají hromadu nově vydaných pěkně vysoko balancující, tady bylo tak pět kousků sotva. Je před Vánoci, navíc legendární český autor a čekání bylo skutečně dlouhé. Není divu, že to lidi fakt rychle rozebírají.
Na Crwi jsem zahlídl, že kdosi cosi psal o Murielu a oranžové smrti, že na Minotauru je to už pryč!! Nevíte někdo v jakém to vyšlo nákladu a jestli by to bylo rozumné jít pro jistotu okamžitě koupit?
Ad BNV consulting: dneska jsem to zaregistroval a naprosto nechápu, co na tom "komiksu" má být jako vtipnýho. To se jako zaměstnanci konzutační firmy smějou "lopatám" a "motykám", že je díky nim vyrazili z práce? hEmmm... Myslím, že inteligentní pointu tohoto příběhu by mohla zachránit už leda lůza s vidlema a pochodněma na večírku. :o)
yama: Tak to doufám, že aspoň studuješ něco zajímavého, když mi kvůli tomu dáš košem. ;-) Už jsem se totiž těšil, že jsem našel vítanou záminku, jak odložit vlastní studijní povinnosti...
Zack: Jedna šestka mi tam chybí (říká ta Šelma zvaná drak) :) Vezmu si to k srdci a budu dále pokračovat v sebeobnažování ve všech směrech :)
Dark: To ti snad ani nemůžu udělat, navíc bych se musela koupat, tak si asi vezmu učivo a přečkám to ve škole.
Jsem se zas prohrabaval statistikama z provozu cdb a tohle vam musim rict :)

Na prvnim miste pri uspesnem vyhledavani pres goodle je comicsdb, to asi neni takovy sok. Recenze na vetrelce na ctvrtem, muriel na patem, ok. Pak to zacina byt zajimavy. Seste misto ma "hibi". 82 navstev. Za nim v zavesu "vaclav dort" se 70ti. Osma je "draco nobilis" s 66ti :) Aby to nebylo lito vaskovi, treba, tak ten je 14. s 35 navstevami.
Lustrovani pres goodle je zjevne v mode :)

Na Seznamu to drti vsechno Hibi. Z mistnich nerdu je 8. MdS, jinak jsou to vetsinou nazvy comicsu nebo jejich autoru.

Co se tyce odkazujicich stranek, do prvni desitky se probojoval a stale stoupa Facebook. Co je nejkurioznejsi, kdyz budu ignorovat genericky home.php, tak hned druhy je /vaclav.dort :)
... ty vole, co ty neudelas kvuli pivu!
yama: Je fakt, že v Brně je teď docela narváno a o žádných zajímavých akcích taky nic nevím, ale jestli jsi opravdu zoufalá, na pivo s tebou klidně půjdu... ;-)
Lenny: Dík za reakci, ale nepotěšil jsi mě.

Vasek: Mám takové tušení, že nás Karel seznamoval na komiksfestové sobotě, je to tak? Já jen abych si tě správně zařadila, i když DN ve spojení s tebou používá výrazy větší a zarostlý :).
Není to hezký, že jsem donutila někoho, kdo je tak vysoko na žebříčku a vůbec se mezi nás nezapojoval, k vyjádření? Já mám takovou radost :)
vasek: A že jsem tě nepotkala na přednáškách o degustování a dekantování v dekadentním stylu? V Praze máme jen jednu takovou školu, že, a mí rodiče mi zajistili ono exkluzivní členství. Ale že by se tam vyskytoval někdo větší, tmavovlasý, zarostlý? Nee.

mikado: A já myslela, že jsem ti to s těmi roupy vysvětlila a už je nebudeš zmiňovat :) Jinako, kdo by mě chtěl? Moje řeči mění i členy zdejšího mnišského bratrstva v monomaniakální šílence s dvoubřitou sekyrou v ruce a křečí šílenství v těle. A navíc, zasvětila jsem se komiksovému bohu. Chystám se po splnění noviciátu na slib čistoty, cudnosti, pokory atd... A na co k tomu potřebuji muže?
yama: O ničem zajímavém bohužel nevím :( Šílícím davům se v době Vánočních trhů takřka nevyhneš
Draco: Já studuju vysokou školu milionářskou :o) A tu státnici z dějin umění plním v rámci studijního plánu "nezávazná konvezace na dekadentních vernisážích".
pro Brňáky: V pátek jedu do školy a budu tam mít čas mezi 6 a půl 9 večer. Je tam něco, co se tam dá v mezidobí dělat? Něco zajímavýho vidět? Sama na pivo nepudu a mezi nakupujícíma davama se nechci prodírat.
Demnog: myslíš, že jsem hezoun?
to mikado: a z tebe vypadne taky neco jineho, nez vcelku zbytecne kerovani do Draco hezoune?
Draco: Trochu smutný, když tě žádný chlap nechce...tím pádem nebudou děti a zbydou ti jen ty roupy...A výklad o roupech už si nech pro někoho jiného :o)
mikado: Myslím, že mohu s klidem konstatovat, že roupy nemám. Roup dětský je totiž poměrně neškodný parazit, napadající, jak z jeho názvu vyplývá, převážně děti a dále osoby s imunitním deficitem(HIV pozitivní, s transplantovanými orgány atd). Dospělý organismus má natolik silnou nespecifickou imunitu, že roupy, kteří se vylíhnou v tenkém střevu(mimochodem, jejichž vajíčka jsou tak lehká, že se mohou šířit i vzduchem), prostě potlačí a stráví dříve než stihnou dospět. Toliko k roupům. Zkus to s jiným parazitem, dostane se ti taktéž výkladu.
Chlap by mě žádný nechtěl a na děti mám času dost :) Stačí mi mí bratři.
Draco nobilis: Ty bys potřebovala chlapa a děti, pak bys neměla čas ani roupy na ty pindárny tady...
Ta pozvánka už mi dneska přišla několikrát, ale 10. už něco mám ;)
Draco nobilis:Jo něco takového.Jako třeba MOTÝL - tanga červená .-)

vachudik007: Něco jako fetiš? Jako dámský kalhotky nebo tak? Jinak nevím..
Draco nobilis:Nezapomeň roušku na knižní prach...
Zacku, já budu pracovat ve vědě. Budu si dělat svoje výzkumy na varanech a budu spokojená. To že vzdělání je pro mě jednou z nejvyšších priorit a chci kromě biologie hlouběji proniknout i do společenských věd je jasné. Ale jako práce mě to neláká. Jenom studium, kde se budu opět moci blýskat svou inteligencí(dobrá, paměťovými schopnostmi, no) a získávat lepší a lepší průměry a nechat si ode všech závidět prospěchový stýpko a přátelské vztahy s vyučujícími. A přečíst spoustu knih :) Spoooooustu, mmmm, bože ta rozkoš, toho papíru a tiskařská čerň, Mňam.
Draco, ty spis chces neco, kde nebudes muset makat, ale zato chytry reci povedes od rana do noci :)