Pindárna Obecný pokec o čemkoliv.

Je dotisk a dotisk, u titulu, který je na trhu pět let (Murena) a prodá se ho už jen pár kusů ročně, dotisk nedává moc smysl. To vám řekne každý vydavatel. Záleží jakým tempem se daný titul prodával.
ad Vybiral a dotisk, myslim, ze jsem take zaslechl , ze nebude dotiskovat Rahan 1 a uz je tu mame. takze ja ty informace o nedotisku u Vybirala beru malinko s rezervou. Jen u limitek si je clovek jisty ze to dotiskovat nebude. To by ho lidi ukamenovali
Aha, tak ono to u nás vydává Yoli. Tak to už je Lore Olympus jenom otázkou času.
(Navazuji na Fortův příspěvek z Připomínky a návrhy)

ONI VYDALI V ČEŠTINĚ LET'S PLAY?!!! Co přijde příště, Lore Olympus?!
Gmork: hele když se Vybíral profiluje jako někdo kdo nedotiskuje, tak proč se dotisknul Asgard? tam se taky křičelo že se nebude dotiskovat až se to dotisklo
@Milo_Harwey: on zvládla (zatím) obojí… na druhou stranu, kdybych byl na jeho místě a měl skvělý jižní kopce, partu levných vinohradníků, nulovou daň na tichý víno, tak bych neváhal! :) Dost chápu nejen jeho nechuť k internetovým diskusím, ale i to zvažování změny v podnikání… nicméně jsem rád, že to rozhodně nevypadá, že by to zabalil ;)
S velkou pravděpodobností vyjde příští rok třetí cyklus Mureny. Pokud ještě někdo nemá první dva cykly, tak u pana Vybírala je první cyklus - 6 kusů a ten druhý 8 kusů. A dotiskovat se to nebude. Tak jako se nebudou dotiskovat Orlové Říma.
Pan Vybíral bude určitě pokračovat, už se pořešilo i pár titulů na příští rok.
@Milo_Harwey:
No podle toho edičáku mě teda přijde že je ani neomezil,a už vůbec né že by skončil :)
Mcleek, 123peta - jo, to asi bude ono. Zajímalo mě, jestli v tom nebylo něco víc a jaká je situace teď. Mám dojem, že pak snad gmork zmiňoval, že komiksy omezí nebo úplně skončí?
@Milo_Harwey: To byla asi reakce na rekapitulaci minulého roku (https://comicsdb.cz/clanek/495/cr-comics-2023-a-23-let-predtim), kde na otázku "Sledujete sociální sítě či diskuzní servery? Jak výrazný vliv mají jako zpětná vazba, podílí se na rozhodování?" odpověděl pan Vybíral "Už nesleduji. Diskuze sklouzávají k hádkám a osočování, už mě nebaví trávit nad tím čas, a to zvláště nyní, kdy jsem se začal věnovat vinohradnictví."
@Milo_Harwey:
Však už je venku edičák na druhé pololetí
Možno ho bude piť popri vydávaní komiksov.. :)

Nie je tu prosím niekto z Hradec Králové?
Ahoj, prosím vás, jak je to s panem Vybíralem a komiksy? Mám pocit, že někdo zmiňoval jeho přesedlání do vína ...
@Alfi: no existenci multikin taky nechapu, to je pravda. Nekvalitni zvuk, nekvalitni obraz, nehezky prostredi, neexistujici satna, nulova kultura atd.

Jinak pokud extroverti touzici po kontaktu s jinymi lidmi chodi zrovna do knihkupectvi, na to bych se rad nekdy podival :)
@radek: protoze knihkupectvi nema zadnou pridanou hodnotu. Jdu a knizku koupim u nakladatele.

Zack: vysavac neni knizka, navic lux si nekoupim u vyrobce. A teda ja si i ten lux koupim pres net.

Ostatni: diky za duvody. Socialni aspekt me nenapadl a to, ze lidi nevi co chteji nebo chteji vernostni program taky ne. Divim se, ze se ten byznys udrzi na tehlech skupinach.

Ja byl v knihkupectvi letos po mnoha letech (dostal jsem voucher) a tam bylo 5 prodavacek a 3 zakaznici. Zaprve jsem si rikal, ze tady by slusela samoobsluzna pobocka/pokladna a zadruhe jsem koukal na ty tuny papiru narvanych v regalech a divil se proc tohle vlastne existuje.

A mluvim samozrejme o Luxoru apod, ne o malych knihkupcich.
Walome: lebo sú ľudia, ktorí ocenia sociálny aspekt návštevy kníhkupectva. Predpokladám, že si aj hovoríš “prečo už od covidu nezanikli kaviarne, veď kávu si človek uvarí aj doma” a “prečo od covidu nezavreli kiná, keď film si pozrieš aj doma”. Nie každý je asociál.
@Walome: i ty stary provokatere! :) Inu, lidi jsou ruzni, kazda generace je jina a ten fyzicky kontakt a prvni dojem, je holt prvni dojem. Lidi, co si koupi par knih za rok proste nemusi resit, jestli je to na netu o par korun levnejsi a hlavne je to casto impulzivni vec (nejlepsi jsou samozrejme bookstory na letistich - stale solidni business) ... a bacha i oni maj tu a tam dobry slevovy akce. Kdyz mas prodejnu ve velkem nakupaku, kolkem ktereho ti proudi denne davy lidi a das na vylohu "mega vyprodej", "knihy od 99..." - ver mi, ze to s nasinci umi delat sve :)
Kdyby nebyli kamenné prodejny, eshopy by nestíhali. Je lepší když zákazník přijde k vám než když mu to musíte poslat. Nehledě na to, že kdyby nebyly prodejny, tak by eshopy zdražili.
@Walome: Protože mám v kamenných knihkupectvích slevu na ISICa a nemusim pak platit poštovný (nebo v případě megaknih a vyzvedávání na jejich pobočce ani balný)
@Walome: v knihkupectví sice už nenakupuji tak jako dříve, protože jsem se nechal zlákat na cestu cen internetových, ale pokaždé když jdu kolem knihkupectví, rád tam (v neprospěch rodiny, pokud jsme někde na výletě nebo na nákupu :-)) zajdu a rád mrknu na novinky, rád si knížky prolistuji, mrknu na jejich zpracování, některé si poznamenám, že bych je v budoucnu pořídil, některé si koupím, protože si v knihkupectví můžu rovnou omrknout stav knih a ne pak řešit s online e-shopem, že mi to přišlo domlácené,... Ne zřídka mají knihkupectví věrnostní program, tak tam nemusíš kupovat vždy za plné ceny. Jasný že se nedostaneme na slevy jako měl BookTook, kde ještě na jaře šlo v jejich slevových šílenstvích koupit novinku klidně s 50% slevou, ale mě potěší třeba i 10%.
@xintax: To by celé stálo za nějakou poctivou studii. Kolikrát jsem viděl na Aukru něco prodáno za trojnásobnou cenu, co bylo ještě normálně na prodej, ale na tom Aukru u toho někdo napsal kouzelnou formulku "RARITA! VYPRODÁNO!" a kupující očividně vypnul mozek a kupoval a nekontroloval :)
Lidi jsou ve velký míře nepoučitelný a líný hledat. Dva roky mám třeba na webu "Dobrodružství na Marsu i Zemi" za 590,- (nový origo zabalený v balících). Sem tam se nějaká prodá, ale víc si jich lidi koupí na TrhuKnih za 890,- nebo ještě dráž na Aukru. Stačí napsat do kterýhokoliv vyhledávače a je to, ale proč, že? :-)
Na internetu hodně lidí posuzuje věci jen podle sebe... a tím hodně myslím většina :D
@Walome: Protože to posuzuješ jen podle sebe. Vezmi si člověka, který si sem tam koupí nějakou knihu, třeba jednu nebo dvě měsíčně, a rád si ji před nákupem prolistuje. A když má cestu kolem knihkupectví, zajde tam a prostě si udělá radost. Nebo někdo narychlo shání pro někoho dárek. Tito lidé neřeší, že za to v danou chvíli zaplatí víc.

Není mi úplně jasné, proč někomu přeješ konec, když tě to nijak neomezuje a neovlivňuje... To je malinko negativní/nepřejícný přístup ;)
Pokud si to na sebe vydělá, tak kde je problém? A když nevydělá, tvůj problém to nebude...
@Walome: proc nekdo chodi do Datartu, ze jo. Nektery lidi proste potrebujou ty veci videt, vzit do ruky, odnest na pokladnu. A kdyz pisu nektery, tak myslim vetsina.
@soulbringer: já furt nechápu, proč lidi nakupují v knihkupectvích. Ta měla skončit s covidem (mým velkým smutkem je, že se tak nestalo).
Jsem masochista a když něco koupím, tak to čtu všechno, jen málokdy je to ale zajímavé. Jediné co mě fakt zajímá jsou obálky, bez dalších bonusů bych se až na výjimky v klidu obešel.
@rck ctu asi vsechno i pred i za komiksem, pokud ho ctu poprve, pokud podruhe tak to nectu. vetsina tech kecu je ale nezajimava, neco malo at tam je ale jen na par stranach, to co dela CC ze ti prodava knihu co ma 140 stran ale pribej je na 100 maximalne, a jeste o bonusech mluvi jako o pokladu co nasel stryc scenaristy ve sklepe a podobne, je mi proti srsti, nechapejte me spatne, mam,serie ktere od nich kupuju, jen mi jejich barveni kazdeho hovna na zlato uz leze krkem
Alternativní obálky jsou za mě nejlepší bonus, prohlizim si je vždycky a vlastně i všechno čtu, kromě scénářů. Stejně jako u zhlednuteho filmu si o něm pak čtu zajímavosti, tak ty by mě zajímaly nejvíc i u komiksu po jeho přečtení. :)
@deefha: jasny, ja mam sice dovolenou a uz nekolik dni nedelam nic jinyho, nez stavim fabriku v satisfactory, ale problem je moje pondeli, ne to ze mas hysterak doplneny impotentni vyhruzkou, protoze ti nekdo presunul offtopic, jak se tu dela cca 20 let. Rozumim :)
@Zack: Tohle mi přijde jako úplně neadekvátní reakce. Chápu, že je pondělí, ale pokud máš špatný den, tak zkus dělat jen to, co ti způsobuje radost. Kromě toho mi připadá, že poslední dobou máš pondělí každý den. Za to ale já nemůžu.
Za mě jsem osobně za každý bonus rád, beru to jako přidanou hodnotu a třeba skicy, návrhy, storyboardy jako poloprofesionální kreslíř vítám. No a předmluvy a doslovy čtu většinou jako první a knihu si nechávám na “pak” :-)
@rck: Já čtu a prohlížím všechny bonusy.
@deefha: neni blbej napad, pauzicka od internetu by ti mozna udelala dobre na nerviky.
Mimochodem, to svévolné přesouvání příspěvků z nějakého konkrétního fóra sem do pindárny je dost haluz. Není vůbec poznat, k čemu to původně patřilo. Svoje jsem si radši smazal a dík, poselství jsem pochopil. Budu toho psát méně, případně vůbec.
@seneke: Tak neprodávají se jim, to je něco co sami řekli, tak logicky některé série nenaplnili očekávaní a tak by si měli dobře rozmyslet co vydávají.
Fort: Jak měli zapracovat na výběru mangy?
@rck: alternativní obálky, jednotlivé obálky - cením, ale jako "speciální bonus" to už dnes úplně neberu. Náčrtky hlavně ocení asi lidi, co sami kreslí (tudíž nic pro mě), ale cením vlastně hlubší kontext nejlépe od autorů (čtu předmluvy i dovětky - ale jen zřídkakdy něco stojí fakt za to, ale naštěstí jsou takové)
To je dobrý dotaz, za mě obálky, jak klasické, tak alternativní určitě ano, ale zbytek mě taky většinou nezajímá.
alternativní obálky nebo obálky z jednotlivých sešitů určitě chci, ale je zas neberu jako úžasný bonus, ale jako samozřejmost, co by v souborném vydání nemělo nikdy chybět
náčrtky mě moc neberou a co se rozhovoru týče, tam strašně moc záleží na kvalitě a obsahu - častokrát je to nic moc, ale pak třeba u těch starých Conanů to byla nejlepší část celé té knihy
Já čtu vždy vše i když je to často dřina.
takže jsem tady jediný, kdo čte knihu celou, včetně tiráže? :)
Obálky určitě ano, zbytek většinou ne
Bohužiaľ, v mojom prípade sa na to buď sústredím alebo to môj mozog odfiltruje ako background noize
Taky nemusim a hlavně předmluvy. Ideálně mít knihu jen s komiksem a zbytek třeba jen elektronicky…
Alfi: To udělej jako s podcasta. Pusť si to na poslouchání a zastavuj to, když tě něco zaujme.
Obálky si pozriem, náčrtky, rozhovory a spol je zbytočny náklad pre mňa