@Fry: ale tak když už jsou a je tam Zdenda, tak tam samozřejmě přiběhnu jak největší fanboi.
Já teda doufal, že to bude v té kavárně, kde to bylo pár let zpět, ale bohužel to bylo skutečně přímo v Luxoru na takovým pidi prostoru, takže jsem pak zase byl dva dny v údivu, že tyhle obchody ještě existujou, to se neboj :)
@Walome: mě teda taky překvapuje že sis byl koupit knihu od Zdeňka Pohlreicha a navíc osobně v Luxoru... nebyl jsi to náhodou ty kdo tady pár měsíců zpět prohlašoval že by se tyhle fyzická knihkupectví měli zrušit? :)
@Jonathan Arbuckle: mně se trochu motaj ročníky, ale letos tam určitě nějací komiksáci byli, to bych tam jinak nebyl já :)
K té nepřipravenosti - teď jsem byl na autogramiádě Zdeňka Pohlreicha v Luxoru, a ten pán u pokladny byl hrozně překvapený, že si lidi kupují Zdendovy kuchařky. Takže neustále někam odbíhal pro nové a nové tituly. Jeden by si skoro myslel, že na takovou akci si připraví alespoň 20 knih přímo ke kase, ale kdepak.
Ale jinak - Crew tam taky má besedy s těmi autory (z hlavy třeba s A-aronem), plus Jirka vždycky stojí ve frontě na podpis jako jeden z nás!
On to ale není fakt blbý nápad. Nemám moc co porovnávat, na CC v praze jsem byl 2x, ale tento rok na komiksáky úplně kašlali v porovnání s 2023. O tom že M. Andolfo a ještě jeden kreslíř, nebo autor není informovali až v neděli. Přednášky defacto o ničem bez nějaké promoce, s pár lidma. Bylo by dost fajn, když ne Comic Con, tak daná nakladatelství by mohla dělat větší proma, přijede ten a ten, vydali jsme to a to a když přijede vydáme něco od něj. Takhle to udělalo Comics Centrum byť teda s živou/neživou serii Chřtán, nekoupil jsem ale i tak... Co takhle kdo přijde na přednášku v omezeném nákladu dostane poukázku na 10% slevu na knihu od daného autora, kterou může koupit na stánku. Pokud mi něco neušlo tak jedinou rekapitulaci měly komiksové noviny před conem.
@seneke: my víme že chceš manga powerpoint, na to je ta věc v brně, ne?
@lenny: to není vůbec špatný nápad, dojede ennis, uděláš přednášku o tom co dobréjo kdy udělal, zmíníš sračky co udělal a pár hodin na to bude panel s ennisem kde už lidi budou vědět, do toho si udela comiccon YT, kde ten clovek co bude mit prednasku udela 5 minut video kde autora predstavi, idealni stav
Tak jo já bych zase rád víc prezentovačů, ale ať řeší komiksy. Přijde mi škoda, že přijede host XY a v programu není jediná přednáška, která by nějak víc představila jeho a jeho dílo. Ale naprosto chápu, že na přednášku o Marvel seriálech jim lidi dojdou, na nějaké kecání o Aaronovi nebo Jipesovi ne.
@Norri: Za mě:
- vyhodit všechny prezentovače, všechny, nechat jenom přednášky hostů - tohle je strašlivý Pravdovský přežitek (Václava :)) a jeho nesmyslné spojení "východního a západního typu conu", když reálně prostě nabral základ mezi fanoušky FF a bojí se jim sebrat na co jsou zvyklí a jakkoliv se to od začátků vyvinulo, tak pořád tam to FF jde cítit až hanba
- rozšířit artist alley, prostory po vyhozených prezentovačích budou potřebovat zabrat
- obměnit české hosty - české zastoupení je tam sice super, ale rok za rokem stejné jména a pokud jim někdo někoho nevnutí, tak se tam nic nevymění (a to doslova, oni se v tomhle směru nijak nesnaží, protože nemají důvod, funguje jim to) a přitom mají jména z Muriel na podnose a jenom by si mohli vyzobat, kdo jim tam sedí
- rozhodně víc zahraničních hostů, klidně menších - když vidím, že stačí kouknout za nejbližší hranice (Slovensko, Polsko,...) a jsou tam lidi, co tvoří pro DC, Marvel, Image, Dark Horse a rozhodně si neřeknou o takový ranec, aby to někoho zkrachovalo... člověk se za hranicema baví s lidma a půlka jich řekne, že Prahu mají na bucket listu a dojeli by hned, ale nikdo je nezve, ale to by potřebovalo, aby tam byl někdo, kdo reálně čte komiksy a zajímají ho a chce tam ty lidi dostat, ne někdo, kdo si loví herce ze StarGate jak Pokémony a zve si ty, co mu ještě chybí
a stejně je to v tuhle chvíli všechno jedno, skrz dítě se ještě chvíli nedostanu, ty tam mají vstup prakticky zakázaný, takže si radši zajedu do Vídně, kde naopak mají dětský koutek a vstup zdarma (jasně, tohle padá za O2 Arenou, ale bohužel mě to furt ovlivňuje nejvíc)
a hlavně, proč by to měnili, aby se zavděčili mě, co jim tam přijdu na ten jeden den, oběhám si, co mě zajímá a večer domů, oni potřebují lidi, co si koupí VIP na celý víkend a dají si to jako dovolenou a ti jsou spokojení, takže tohle zůstává jenom v rovině zbytečného rantu
@valon: Jenomže zahraniční komiksové autory sem nikdo jiný nepřiveze. Určitě ne v takovém množství. Vídeňský Con na tom rozhodně není lépe. Výjimka je snad jen Komiksowý festiwal v Lodzi.
Mimochodem, co víc bys tam chtěl mít? Myslím to vážně, co ti tam chybí? Za sebe můžu říct, že tam jsem vždycky na 2 dny, každý den od začátku do konce, a nikdy nestihnu všechno co bych chtěl. A to mě herci a cosplayeři fakt nezajímají. A hry taky ne.
@Norri: Hele, ne. My jsme nenastavili cenovou politiku, my nedáváme část rozpočtu powerpoint prezentérům z řad našich kamarádů, my jsme nepostavili většinu conu na jiných hvězdách než těch komiksových. Při ceně, kolik CC v Praze stojí (a nově pro mě okořeněno tím, že dítě tam nevezmu, na to prý slouží jejich Junior v Brně), tak co bych tam jako komiksák dělal? Drtivá většina zahraničních akcí mi nabídne lepší cenu/výkon.
A to říkám jako člověk, co tam dvakrát byl a pak se na to vykašlal, protože se víc a víc vydávali směrem, co se mi nelíbí.
Chápu, nejsem cílovka, není to akce pro mě, ale pro jiné lidi a je jenom dobře, že ty to baví. Ale tohle blbé "můžete si za to sami, když tam nechodíte" po tom, co oni čím dál víc tlačí ty věci, co nejsou pro mě, tak s tím už fakt souhlasit nebudu. Tohle nikdy nebyla akce pro nás, není tak koncipovaná a my si za to fakt nemůžeme, že nás v republice není dost, abychom naplnili O2 Arenu při nastavení programu, co s náma nepočítá.
Co se týká zahraničních komiksových autorů, tak to vozí dobrý výběr. A ti mají taky rozhovory a panely. Leč moc lidí na ně nechodí. Takže si za ten malý komiksový obsah můžeme tak nějak sami. Já jsem za pražský CC rád.
jj, přesně tak, už se tam začali objevovat i lidi, co občas mají načteno, ale jsou to přesně jména na které doufají, že nalákají a o to humornější je, když si ty samé jména pak kolikrát dáš na Crweconu zadara :D
Valon: To já jim neberu. Ale mají v tom svém bžilionu přednášejících vůbec nějakého komiksáka? A tím myslím člověka, co fakt čte komiksy a nekouká jenom na suprácké filmy a seriály.
@seneke: Prakticky ta druhá. Jak za tím stojí lidi z Festivalu Fantazie, kde je dlouholetá zásoba powerpoint přednášejících, tak mají navždy dostatek :)
Jak pro Comic Con vlastně shání přednášející? To se dá někde registrovat, nebo je o tom kdo se zná z organizátory? (vzhledem ke kvalitě některých přednášek hádám tu druhou možnost)
Objednávám lístky na Comic con Prague 25. Akce se bohužel stala více přehlídkou jiných žánrů než je komiks. Ale přece jen , nestálo by za to udělat jednu přednášku co Comics DB nebo setkání sběratelů . Třeba i praktická přednáška, jak a co je možné sbírat, jak bezpečně komiksy skladovat a pečovat o ně ? Třeba by se přihlásili nebo nebo bychom zaujali nové " divoce " žijící sběratele a ti by rozšířili naši komunitu...
@Toe: Nedivil bych se ani trochu, sice je za tím hodně nadšení a dobrých jmen, ale to samo nemusí nutně stačit v době, kdy celkové prodeje upadají na úkor mangy a všichni přehlcují trh, aby si ještě urvali poslední výdělky :)
@valon: I když držím DSTLRY palce, kluky mám rád hlavně za to co dokázali s ComiXology, tak desetiletí mě už naučila, že tak jako každému podobnému projektu, jim dávám 5-10 let života max :) Speciálně u tohoto díky názvu spíš těch 5 :) Takže kdo nestihl letos, příště už se bude hala jmenovat dost možná jinak :D
Co comic-cony přestaly dávat smysl pro komiksové fanoušky, tak je člověk o to radši za poslední ostrůvky jako je Thought Bubble. Nejvíc času očividně strávíme v DSTLRY hale :)
Souhlas s tou odvahou, s kterou jdou někteří polští vydavatelé do ringu. Zvlášť Lost in Time a Studio Lain vydávají věci, u kterým bych se bála vydání i většina nakladatelů v západní Evropě. S komerčním úspěchem roste chuť v této bohulibé činnosti pokračovat, viz. za pár dní vychází integrál Milénium od Richarda D. Nolanea. Za mě tři nejlepší letošní komiksy, u kterých tu potřebnou špetku odvahy vydavatelé potřebovali:
1.- CE - José Roosevelt (Studio Lain) - pro mě nejlepší komiks letošního roku vůbec a silně pochybuji, že ho něco sesadí z trůnu.
2.- Excalibur Kroniky (Lost in Time) - nádherně nakreslená kniha pro milovníky artušovských legend.
3.- Dvě masky (Lost in Time) - po úspěchu Zlodějů říši další historický Dufaux, příští rok vydají LiT dalšího Dufauxe a to sérii Fox.
@keporkak: Špatně jsem to formuloval. Měl jsem napsat že jsem vlastně rád, ne že je to dobře. Bylo to samozřejmě myšleno žertem. :-)
Co se týká těch podpisů, tak tam by potřebovali pár věcí vychytat. V případě podpisů na hlavním pódiu by to chtělo, aby zorganizovali samostatné fronty na každého autora, ale trošku tu myšlenku rozbíjí fakt, že jeden člověk by pak musel stát ve více frontách o různých rychlostech a v každé s jiným pořadovým číslem. Nakonec ten chaos pod pódiem s vyvoláváním by možná nebyl až tak špatný, kdyby ti vyvolávači nestáli vedle řvoucího repráku a nemuseli ho překřikovat. Ti, co nestáli přímo pod pódiem, je asi neměli šanci vůbec slyšet.
Co se týká podepisování na stáncích, tak tam vidím obrovský nedostatek v tom, že se ke mě ty informace nedostaly. Měl jsem kompletně přečtený jejich (festivalový) web i program, celý jejich facebook, ale o tom, že třeba Sandoval podepisoval na stánku, jsem se dozvěděl až po tom víkendu. Jestli někde podepisoval například Lupano nebo Rucka, to netuším. Příští rok si před tím festivalem budu muset projít facebooky všech polských vydavatelů.
Taky přihodím svou trošku do mlýna k Mezinárodnímu festivalu komiksu a her v Lodži. Byl jsem na něm už asi podvacáté a je to pořád moje nejoblíbenější zahraniční komiksová akce. Baví mě, jak je doširoka rozkročený – od superhrdinů po malé alternativní ziny. Svůj stánek tam mají všichni vydavatelé, od největšího Egmontu po DIY publikace všeho druhu. A člověk tam potká v podstatě všechny jen trochu zajímavé lidi, co se v Polsku kolem komiksu pohybují. Podobně je tam viditelná snaha udržovat povědomí o klasicích, vždycky je tam velká výstava někoho, kdo svého času sehrál v polském komiksu důležitou roli a nemělo by se na něj zapomenout. Tomuhle se u nás trochu blížil KomiksFest, teď už jsou všechny naše festivaly hodně vyprofilované a málo "ekumenické".
Taky mě dostává, co všechno už se do polštiny všechno překládá – třeba francouzská a španělská klasika ze sedmdesátých a osmdesátých let, u které by mě nenapadlo, že by se v Polsku, i když má čytřikrát větší trh než my, mohla prodat. A narozdíl on Norriho si nemyslím, že je vlastně dobře, že toho u nás nevychází tolik. Jen holt velikost nákupu určuje nosnost mých zad :)
A podpis s kresbou jsem si letos po pravdě řečeno neodvezl ani jeden. Ale kromě těch oficiálně organizovaných na hlavním pódiu mělo hodně nakladatelů autory i na svých stáncích a tam je získání kresby s věnováním mnohem snazší...
@George Walker Bush: Je to hloupé, ale z Lodže jsem toho moc neviděl. V pátek večer jsme přijeli a v neděli odpoledne jsme jeli rovnou z festivalu domů. Bude to chtít naplánovat nějakou delší návštěvu, ať to tam stihnu všechno projít. Jak centrum, tak i výstavy v místním Centru komiksů.
Letos jsem konečně navštívil Festiwal Komiksu W Łodzi. Po několika letech plánování a odkládání se to konečně podařilo. A něco vám řeknu. Je to velké! Přestože si místní fanoušci stěžují, že letos to stálo za prd. A nenechte se mýlit. Tohle není Comic-Con, kde jsou nejdůležitější herci, filmy a seriály. Tohle není Comic-Con kde jsou nějací ti komiksoví autoři a fanoušci v menšině. Tohle je festival komiksů! Komiksy, komiksoví autoři a komiksoví čtenáři jsou tady to nejdůležitější.
Slavné herce byste tu hledali marně. Je tu spousta komiksových autorů, kteří podepisují na hlavním pódiu. To s sebou ale nese i nějaké negativa. Na Comic-Conu podepisují autoři tak nějak průběžně celý den, celý víkend. Tady na to mají jenom hodinu až hodinu a půl, někteří v sobotu i v neděli. Na pódiu jich sedí několik najednou a lidi k nim chodí podle lístků s čísly, na které si ráno museli vystát frontu. Vládne při tom docela chaos. Nicméně všichni kreslíři každému kreslí a kamery jim to přes rameno přenáší na obrovské obrazovky za nimi. Takže se sice stresujete, že se na vás nedostane, přestože jste už v 7:00 stáli “w kolejce”, ale máte se při tom aspoň na co dívat.
A potom tady jsou komiksoví vydavatelé, prodejci a obchodníci. Polský komiksový trh je obrovský a já jsem se cítil být snad až zahlcený tím množstvím komiksů. Hodiny jsem strávil listováním v komiksech a přehráváním beden s komiksovými sešity. Těch velkých i malých stánků s komiksy jsou desítky! Naprosto neuvěřitelné. Na jednu stranu jsem si říkal, že je škoda, že i v ČR nemáme až tak širokou nabídku komiksů v češtině. Na druhou stranu jsem si ale také říkal, že je to vlastně dobře. Na takové množství komiksů, které bych si chtěl koupit, bych musel mít hangár.
@seneke: takhle to bylo na všechn akcích, na kterých jsem byl. Děláš prostě akci s pp prezentacema který dělaj neznámý lidi, tak tam holt bude sedě pět hlav no, to je fíčura zdejších conů :)
@seneke: vim, že je to nadsázka, ale pokud to je trochu jako fantastická Ostrava, tak vola ze sebe neuděláš. Tam byli všichni totálně v pohodě, všichni s dobrou náladou, takový pozitivní, ale v dobrém slova smyslu.
(jo a píšu to proto, protože tam byli samý anime / manga lidi)