Pindárna Obecný pokec o čemkoliv.

sleepless: Sorry, já měl jen potřebu to vysvětlit. Mám dojem, že se tomu teď každej strašně diví. :) Přitom tohle je win-win pro všechny fanoušky, snad kromě pár ukňouraných překupníků. :)
hellbazer: Však ano, já se nad tím nijak nepozastavoval :-)
komik.sk: Příliš nerozumím, jak má čas prověřit status "limitní".. To platí spíše pro označení kultovní, ne? Limitní chápu jako omezený počet kusů v daném nákladu. Takže když se takovýto limitní náklad časem (a to neřeším nějaké vymezení časového úseku) nevyprodá, tak nebyl limitní?
deefha: Naprosto souhlasím, třeba Zámek a Klíč se mi četl v tom omnibusu hrozně blbě. Ve většině případech je pro mě omnibus výhodou jen tehdy, když nemám samotný TPB a (ve většině případech) omnibus konečnou cenou nakonec vychází levněji. Ale pokud něco kupuju po dílech a nic mi nechybí, tak si to "v celku" nikdy nekoupím, protože by to znamenalo, že už to nejspíš nikdy znova neotevřu.
To souhlas, ale kolosálku beru spíš jako ultimátní vydání něčeho, co znám, četl jsem a chci tohle prostě vlastnit a rochnit se v tom zvětšeném formátu (Sin CIty, Hellboy). Jinak na běžné čtení ty kolosálky úplně nejsou, věci od MB nebo omnnibusy viz Preacher, jsou na čtení úplně v pohodě.
sleepless: Tak to se dalo čekat, jeden z nich je taky můj. Přece nebudu držet paperback, když se blíží konečně důstojné vydání téhle klasiky. :) To stejné když by vydali Sandmana v Omnibusu, tak půjdou TPB taky z domu, už jen kvůli místu. Za mě je super mít možnost výběru (omnibus, dražší limitku a nebo obyč paperback).
Norri: Že vyjde kniha po které je/bude sháňka vítám, avšak marketing se asi nepovedl, jakým způsobem se „limitní“ (nikoliv samotný!) titul od velkého nakladatelství (asi z organizačních důvodů) dostal do prodeje.

Osobně (můj postoj) se „hraní na „limitky“ neúčastním a dílo vydávané dopředu za limitní neuznávám, to má prověřit čas a nikoliv peněženka. To spíš mluvme o nízkonákladové variantě. Píšu-li o odtrženosti a egu určitě tím necílím na (konkrétního) nakladatele (to bych si ani nedovolil, v kontextu je slovo dotyčných nešťastné), ale spíš o kultuře vnímání („limitek“) všeobecně a to se sám považuji za sběratele.
tak jen doufám, že to bude ve folii...
Já něco vydávat, tak by mě asi sralo, že dam limitku za 2 500, mám s tím spoustu práce i zabitého času a za dva měsíce to někdo otočí za dvojnásobek skoro bez práce.
Už se začínají objevovat nabídky na původně vydané brožované Preachery
faster86: Tam je to spis ten druhy level 'jak ma neco nabaleny merch, tak to muze stat i nekolikanasobek realne hodnoty'. Fyzicky hry uz jedou jen tenhle model.
komik.sx: "Osobně to vnímám tak, že komiks má být dostupné médium, „hraní“ si na cosi víc svědčí jen o odtrženosti a egu dotyčných." - Tak nevím, kritizuješ, že udělali limitku, anebo že jí udělali málo? :-D
Dinik: Sběratelství vs. zisk. Je hezký, že máš 180 ks limitky, ale pořád jde o byznys. A poptávka je veliká...
Zack: a nefunguje tak Ter s limitkama za 2 litry?
deefha: nic, ber to jako teoreticke mentalni cviceni na tema 'jak je neco limitka, proda se cokoliv, bez ohledu na obsah' :)
No já na to musím jít vylučovací metodou. Takže jsem odpískal Smrtonoše od CC, kdy kromě krásné, ale dost provařené obálky od Frazetty mě titul nijak neuchvátil a nějaký pozitiva jsem nikde nečetl (jestli nějaký jsou rád se nechám vyvést s omylu). Preacher nevím, je už dvakrát přečtený omnibus bych měl jenom do poličky. Za mě vyhrává Oblivion Song od MB, nehledě na to, že je mi tohle nakladatelství sympatické.
Přesně jak napsal Walome - nejvíc pičujou ti, co by to nakonec stejně nekoupili, protože drahé...
Tvl možná by někteří jedinci měli konečně zkusit pochopit co to je limitka a co to je sběratelství. Ve foglarovskem sberatelskem rybníčku je to ještě drsnější, tam něco vyjde třeba v 10 kusech a je to pryč než se o tom normální lidi dozví...
Já jsem rád, že CREW udělala k tomu Preacherovi i limitku, 180ks je tak akorát, klidně mohlo být jen 150 at je to pěkné kulaté číslo. Jak už se psalo - smrdelo to na eshopu přes 4h... kdo chtěl, koupil.
Jen tak pro predstavu: kdybych ted vydal comics, rekneme treba 48 stran, cernobily, samizdat, 200 czk, ale striktni limitka 50ks. A nevideli byste z toho ani obalku. Realne, kolik z vas by to koupilo?
Nechápu zas tu hysterii kolem. Kdo chtěl limitku, mohl si ji koupit - v nabídce byla dobré čtyři hodiny, než se vyprodala. Nebyl to žádný fičák, že by hned zmizela z nabídky. Kdo nestihl, stále má možnost koupit normální edici. Důležité je, že Preacher takto vůbec vyjde. A o to jde. A ne o podobné spekulace, jaký by měla mít limitka náklad a zda je to fér či ne, že se na někoho nedostalo. Prostě normální obchod.
Za ty léta komiksů je asi nejférovější, když už jsou tedy zajištěna práva na vydání, tak podle počtu zájemců (rozuměj předplatitelů) nabídnout s předstihem limitku, zde s důrazem na slovo/jednání „předstih“. Významné (…) tituly pod 300 kousků (v našem údolí muminků) hodnotím jako (nesmyslnou) potravu pro překupníky.
Nemířím tím na ekonomické fungování nakladatele, ani na fungování nabídky a poptávky s typem odpovědi, když na to nemáš…, ale čistě nad smyslem takovéhoto počínání. Osobně to vnímám tak, že komiks má být dostupné médium, „hraní“ si na cosi víc svědčí jen o odtrženosti a egu dotyčných.
Ano sběratelství, ale nikoliv takto. Možná, že dřív jsi si musel vystát frontu, či nějak „sehnat“ dílo, jenž se (však!) časem a z nějakého důvodu stalo žádané. Takto a chaoticky je to spíš k zlosti.
Ano, někdo můžeš namítat, je to limitní a tudíž „nějak“ se k tomu dostane pouze někdo. Ale přesně takto za slovem „limitní“ vnímám spíš cílené peníze, než ono sběratelství. Bohužel.
Tvl "fér" :D kurva je to obchod. Byznys. Cílem je vydělat. Dodržovat se má to, že ten produkt má mít nějakou kvalitu a nemá se klamat spotřebitel. Vše kolem jsou jen nějaké dojmy a emoce, které jsou samozřejmě irelevantní. Kdo má, má, kdo nemá, ten úplně v pohodě přežije. Je to zbytná věc.

Tvl Crew vydá omnibus něčeho, po čem se roky pláče, aby to tady vyšlo, a lidi stejně píčujou. To je fakt totální bizár. A samozřejmě jako vždy - ti, co nejvíc kecaj, by si to stejně nekoupili.
Já bych zakázal komiksy - to je furt nějaká aféra... Zlatý starý časy bez komiksů....
Deefha: Mně na tom přijde nejvtipnější, že si někdo stěžuje, že limitka nevyšla na každého.
Ještě štěstí, že mám Preachera komplet ve vydání od BBartu a tohle celé jde mimo mě.:)
Skot: Co bylo špatně s limitkou Metabaronů?
@Yaromil: super nápad! dát možnost těm co mají 1. v limitce koupit 2. i 3. v limitce.

Jinak obecně k průběhu. Oznámeno to bylo neoficiálně včera. Já bych se o tom ani nedozvěděl nebýt tady fóra, takže kredit těm co sledují pravidelně eshop. Dneska to bylo trochu méně profesionální. Ofiko oznámení cca v 15:00 s tím že měl hned fungovat předobjednávkový systém selhalo. Do prodeje to šlo až cca 16:32. Vyprodáno asi teda kolem 20:45, tj. 4h mělo 180 z nás možnost si to objednat. Na jednu stranu mi přijde fér že to nebylo oznámeno dopředu, já těm "připravte se na značky v 10:00 spouštíme předprodej" moc nefandím, ale uznávám že by bylo fér to napsat první minimálně těm co mají newsletter. Otázka je jestli by to pak někdo zase nenaprášil buď tady nebo na FB a ta "tajná" oznamovačka by pak nebyla moc tajná... tak či onak, vždycky někdo bude nespokojen.
Onkel 1928: Tady by bylo fajn a snad i férové, kdyby Crew třeba týden před oficiálním předprodejem dala možnost koupit 2. a 3. díl nejprve lidem, kteří si u nich speciálku prvního svazku koupili a to na základě objednávky v systému.
Překupnící budou, dokud jim budeme my dávat nažrat. Dokud se najdou lidi, co dají 20k za Kolosálního Conana na Pekelnou knižnici. Kteří dají přes 6000 za Kaplana od Mighty,.....
Preacher limitka: já se docela obávám, že teprve s druhým a třetím omnibusem přijde opravdový hell, neb představa překupníka, že koupí limitku a pak ji prodá nějakému chudákovi, který to nestihl a má první (nebo i druhý) díl, za 3 - 4 násobnou cenu, bude mimořádně lákavá ...
Jediné, co mi přijde nefér, je neoznámení zahájení prodeje dopředu, aby měli všichni stejnou šanci na limitku, to ano. Vše ostatní co Skot píše mmi přijde hloupé.
Dinik: aj ten limitne limitni alias myslim sel behem pul hodky ne? 66 kusu.

Milo: jo preacher jsou 3 omnibusy

Skot: crew jasne dala ze co prihlasebi nebo co profil u nich tak jeden vytisk, jasne ze si udelas profil na babicku, v cervenci.... nejpozdis srpnu bych to videl na aukru za 4999 jako startovacka aukce
Nepřipadá mi, že by to bylo nějak nesolidni. Oznámili to na svém webu a fb, bylo to k objednání několik hodin. Limitace 180ks. Preacher je kultovní, tak se to vyprodalo. Nějaká lamentace mi přijde zbytečná a úsměvná. Biblio verze Pána prstenů v kůži od Arga se vyprodala během 45 sekund (70ks).
Koukám dobře, že obyč.verze stojí 2000 Kč a vzhledem k počtu sešitu budou muset být minimálně 3 omnibusy = 6 tis, což je zhruba totožná cena aktuálního vydání komplet? ;)
Ve 20:45 už bylo určitě vyprodáno. Včera v předprodeji nic. Je to smutné a uspěchané a nesolidní. I ten náklad a zájem šel jistě odhadnout .
Takže z mého pohledu už můžu ohlašovat a představovat cokoli , k běžným čtenářům se zachovali nesolidně a to se dá těžko zapomenout .
Skot: no tyjo, ještě tak v 20:30 - 21:00 jsem koukal a sběratelka byla k dispozici,... na eshopu to mohlo být někdy tak od 16:00. Oficiální propagace jsem si všiml poprvé na jejich FB a jinak jsem se o tom poprvé dozvěděl tady včera,... kde jinde :-). Netušil jsem, že na to ale půjde Crew tak hrrr,... spekulovalo se, jestli to nebude to avizované velké ohlášení na Crweconu.
Crew koule nemá a nikdy neměla. Viz limitka Metabaronů. Včera Preacher nebyl , zmizel a dnes vyprodáno během kolika minut ? Kolik lidí ao kolika kusech ? Ví to někdo ?
Překupníci možná . Kamarádi a zasvěcení možná Normální čtenář či sběratel šanci nemá. A k čemu jsou všechny ty maily a upozornění a newslettery a akce , když si neváží svých stálých čtenářů a odběratelů.
Jistě šlo zájem odhadnout a propagaci udělat jinak. Takhle se důvěra a podpora tzv. komunity čtenářů nezíská . Je mi smutno .
Argo vydáva a znova aj v limitovenej verzii: Jeff Lemire, Andrea Sorrentino - Činžák
Dle infografiky na Facebooku Crwe je datum vydaní Šógunův popravčí na 25. června.
Kdyby měla Crew koule, tak limitovanou verzi, přejmenují na překupnickou :)
Za mě je po preacjerpvi jasný sandman, hellblazer by byl super skoro jakýkoliv, ale dávám tomu stejné procenta jak Parkerovi v omnibusu
Walome: Jasně, komplet je za mě taky utopie, ale vydat ten omnibus od Ennise by asi reálné být mohlo... :)
Hellblazer: Hellblazer by nebyl spatnej no ale komplet je asi nerealnej.
Preacher už jde objednat...
Tak z preachera jsem opravdu nadšenej, už jenom že komplet v češtině za rozumnou cenu je prakticky nesehnatelny.
Konečně se do toho Crew pustila, snad to bude mít úspěch a přijde následně Sandman nebo Hellblazer v obdobné formě... :) Tak to asi bude mít jít původní vydání do světa... :)
soulbringer: Limitka bude mít místo křídového potahu potah s ražbou, bude mít barevnou ořízku a obálku místo hrdinů okupují ti největší mizerové. Náklad je 180 ks.
Tak zrovna ted koupit vubec nelze, snad je to jen chyba :(
Priznam se, ze mam o cem premyslet... Prechera mam v pomerne dobre stavu az na jeden dil, ktery to nejlepsi ma za sebou, takze jsme dost nerozhodnej. V cem se budou ty Omnibusy vlastne lisit? Limitka bude jen jina obalka... nebo?
PREACHER už je oficiálně znovu ohlášen.