No jo, v těch zemích, které vytlačily Československo/ČR, tiktok, počítače nemají a hry nehrají... Že by v tom mohly hrát roli další faktroy, např. stoupající počet zemí, které se toho účastní (že Československo bylo v první desítce vždycky, když se účastnilo deset a méně zemí, to je jistě jen náhoda!), zlepšující se podmínky pro vzdělávání všude na světě, tudíž větší konkurence, to taky můžeme vyloučit, stejně tak ignorovat, že absence v první desítce umístěných nevypodívá nic o úrovni (ta se může klidně i přes propad v umístění zlepšovat, protože pořadí a úroveň není totéž), ale hlavně vždycky platí, hlavně pro ty vzdělané, že korelace implikuje kauzalitu, že jo, takže stačí vybrat dva jevy, dát je dohromady, a pak už ty závěry jdou samy. K dokonalosti už pak jen chybí šermovat absencí kritického myšlení u druhých, což je dneska taky hodně populární.
To si jen tak povídám pro sebe, nediskutuju.
yogi: Že procenta nemůžeš u slev sčítat (mohl bys ses taky dostat do mínusu), víš, takže jak vidět, tak ti to vzdělání k něčemu bylo. ;-) Ale možná jsi na to přišel sám navzdory vzdělání, ale myslím, že ne, protože tohle se učí už na základce. Je pak na každém, jak toho vzdělání využije. A kde nic není, ani smrt nebere, někde prostě vzdělání nepomůže.
Naprosto a totálně k věci. Na toho Svobodu jsem koukal a to je nějaká 70 let stará srágora. Líbí se mi to (koukl jsem na prvních pár stránek), ale to jde úplně mimo mainstream a spíš to budou kupovat "abíčkáři" a jim podobní, tipuju. Hodně zvláštní výběr.
jasně, že zdejší odborníci najdou 10 zpochybňujících argumentů, ale ten klesající trend je jasný, hlavně po roce 1990, tam jsem doslova vystřelili směrem dolů. A máme bohužel pořád stejnou trajektorii. A to je jen matika. A kdo si myslí, že naše děcka dostávají stejně kvalitní vzdělání jako my, čtyřicátníci, tak já mu to neberu, ani se s ním nebudu o tom hádat a něco se snažit dokazovat.
yogi: no, děcka zapínají nějaké jutub-dementy, kteří hrajou já nevím - hello neighbor a to s hagi-wagim a minecraft a ten projev u některých daleko ke kvičení nemá. Alergii na některé hlasy už jsem si stihl vypracovat.
Já byl na Tiktoku jednou pár minut, ale myslím že tam lidi nekvičí u hry, spíš tam různě poskakují u muziky ne? To asi dělaly holky dycky co pamatuju, jen to nikde nevěšely, bo nebylo kam.
No, co bys čekal - děcka, místo aby se pořádně učily matematiku třeba od Pytágora, tak je ideologicky vychovávají, vtloukají jim přesnou historii a někteří z nich dopřávají sluchu Sófklovi! Naše mládež miluje přepych. Nemá správné chování. Neuznává autority a nemá úctu před stářím. Děti odmlouvají rodičům, srkají při jídle a tyranizují své učitele... co vůbec bude tady z mladého Platóna bude - dyť mě vůbec neposlouchá! Si naivně myslí, že formulace jejích nápadů je do budoucna uživí a nic dalšího nebude potřeba. No možná 0,1 % z nich. Zbytek asi čeká pořádná facka, až se zařadí do fronty na rolníky.
(Sókratés, ca 430 př. Kristem)
SomeOne: No, co bys čekal - děcka, místo aby se pořádně učily matematiku a fyziku, tak je ideologicky vychovávají, vtloukají jim přepsanou historii, jak jim přes Kartouze a podobné zmrdy nadiktují ze zahraničí a jak to požadují naši páničci, řeší se pyčoviny jako well being, nebo jaxe to svinstvo jmenuje, indoktrinace podvodem s CO2, do toho devastace inkluzí a celkové snižování požadavků na ně. Učitelé zahlcení byrokratickými nesmysly. No a chudáci vymletí do toho čumí na poďobané jutub-dementy, jak hystericky kvičí u nějaké hry (bohužel neubránila se ani naše domácnost a vidím, jak devastující to na dětský intelekt je - mají povolenou ale jen hodinu denně, aby z nich nebyly úplně vypatlané zombie), takže se není čemu divit, že si naivně myslí, že je natáčení čupr videjek do budoucna uživí a nic dalšího nebude potřeba. No, možná 0,1% z nich. Zbytek asi čeká pořádná facka, až se zařadí do fronty na pracák.
SomeOne: Mně je ta čínská sociální síť docela vzdálená, ale nejsou nejsou tam jen "manga děcka". Aktuálně je tam:
- 1.977.000 CZ účtů (871.000 mužů a 1.106.000 žen ... a samozřejmě jsou v tom nějaké duplikace)
- věk 18-24 (největší skupina): 1,2 milionů účtů
- věk 25-34: 490.000 účtů
Jsou to interní data služby, takže to beru s jistým odstupem, ale na konci roku 2020 byli rádi za milión uživatelů. Úplně bych to pro ty nakladatele nepodceňoval. Spíš to byla pouze otázka času.
Pardon.
Ten link mi vypadl a na článek už je i v původním postu (za paywallem).A stejně jsem opravil i ten popis u Šarlatánek - to jsou Spiritistky od Vlasákové. To jsem se fakt upsal. Mea Culpa.
10 nejpodivnějších komiksů na českém trhu
tedy podle přehledu, který připravil Ivan Adamovič a Deník N
V loňském roce vyšlo v Česku dosud nejvíce komiksů v historii. Poprvé byla pokořena hranice pěti set titulů. V roce 2000 to přitom bylo podle databáze ComicsDB pouhých 139 titulů, o deset let později 338. V rostoucím trendu zaznamenal jedině rok 2020 propad kvůli covidu. Dominují superhrdinské a humoristické tituly, na vzestupu jsou japonské mangy. Rozhodli jsme se z bohaté komiksové produkce posledních let nabídnout naopak tipy na tituly nezvyklé, podivné, nekonvenční:
1. Proti přírodě
2. Traum
3. Krásná temnota
4. Tankerka
5. Piňda
6. Zpráva pro Adolfa
7. Spiritistky
8. Punisher: Svět sovětů
9. Superman: Rudá hvězda
10. Divná planeta
Nu, docele odfláklej seznam :) ale o tom tady můžeme vést diskusi.
Kdybychom ten seznam mohli rozšířit, jaké prapodivné tituly tam chybí za vás?
Určitě každého věc, někteří hlavně na soc. sítích mají pocit, že můžou lidem kecat do toho, co mají dělat se svým majetkem.
Také kupuju knihy primárně na přečtení, ale když je větší chuť než volného času, však ano to nikam neuteče. Vše v knihovně (kromě nových kousků) jsem četl vícekrát, ale nedávno mě překvapil kamarád, který četl asi polovinu své sbírky - taktéž důvod čas, má ho ještě méně než já :)
Jak říkají v Maďarsku: "I couldnt say 'No' to these books when I saw them" pretty much sums it up.
Když si lidi kupují figurky a další harampádí, které pak někde vystaví, aniž by se toho dotkli, tak se to bere jako normál, protože k tomu ty figurky jsou konec konců určené, když člověk dělá totéž s knížkama, tak by snad měl mít výčitky svědomí, když mu pak knihy jenom leží roky v knihovně nepřečtené. Ne a ne a ne! Je to úplně stejný a to čtení je možnost a bonus, ne povinnost! :-D A každé dva tři roky kupovat novou knihovnu (nebo raději dvě do zásoby, co kdyby je přestali vyrábět) a přeskupovat ty staré, kdy pak pár dnů člověk příjemně tráví čas regorganizací knížek a vymýšlením systému, podle kterého pak knihy ukládá, je příjemné životní zpestření, ke kterému by bez toho nakupování nedošlo.
Já taky kupuju knihy a komiksy, abych je přečetl, jenom teda to množství nakoupeného je větší než množství přečteného. Ale jednou se určitě dostanu ke všemu… teda snad :-)
Já se k tomu s klidem přihlásím. Sice to není doslova, že bych si jenom plnil knihovnu, ale prostě když něco vidím, tak to hodně často beru i s vědomím, že to házím na konec seznamu k přečtení, který je skoro nulová šance, že kdy umořím. Ale kdyby se náhodou podařilo, tak je to doma a v pořadí :D
SomeOne: nadsázka, ale mimo. pochybujem, že si niekto kupuje knihy lebo má nutkanie kupovať knihy, čo mi ale vadí vizc bolo aké dolámané ch4báty mali tie “kúpené” knihy. Niekto, kto si kupuje knihy aby ich mal na polici si také nekúpi. Ja som si všetky knihy čo som nestihol prečítať kupujem na prečítanie a nie pre pocit nakupovania.
SomeOne: to je kombinace spousty vlivu, od radikalnich zmen v distribuci pres post-covid euforii a rapidne rostouci zajem o YA a mangu, po vyrazny odklon od Disney/Warner masokombinatu k self promo autorskym projektum. Ale on to nekdo, kdo do toho opravdu vidi, rozebere detaile, pak kdyztak poslu dalsi odkaz :)
Já bych tam určitě viděl promítnutí zdražení, přece jenom to vypadá, že to počítají na peníze a ne úplně kusy. Takže dražší komiksy zvýšily množství utracených peněz. Taky bych přičetl, že se začaly znovu otvírat obchody a víc se vydávalo než v covidroce předtím a lidi měli našetřeno. A když vidím, jak velkou část tam tvoří graphic novels, tak lidi očividně uvítali zvýšený počet uzavřených příběhů, co nepotřebují mít načteno. Ale jsou to jenom moje odhady, takže to ničím nepodložím :)
Zack: Hustý. Snad ten přírůstek není tvořen lidmi, kteří se v komiksech vůbec nevyznají a myslí si, že investují do zlata, to by se nám mohly opakovat devadesátky. Co si myslíte, že by mohlo být příčinou tak velkého zvýšení prodejů?
valon: Muriel fakt není "cena pro cenu a obhájení existence akademie" - už proto, že tu byla dříve než ČAK.
Co znamená "Zbytečně málo nominací."? Nominace jsou v každé kategorii tři. Je to málo? U Oscarů je nominací pět, ale asi se shodneme, že filmů ve hře je tam mnohem víc než českých komiksů. Kolik nominací by bylo při velikosti české komiksové scény/českého komiksového trhu optimální?
To, že se nominace ve třech kategoriích "překrývají" je do jisté míry nezbytné - je asi dost nepravděpodobné, že by na nejlepší komiksovou knihu jako celek bylo nominováno něco, co nepatří mezi best tituly po stránce kresby a/nebo scénáře, ne?
To, že 1984 nebylo nominováno za kresbu, neznamená, že ho porota "odignorovala", ale jen to, že ty tři nakonec nominované komiksy z nějakého důvodu považovala za ještě o něco víc oceněníhodné (klidně mohlo mít 1984 "první po čarou"). A budu se opakovat: je tu nějaký zjevný argument, že kresba 1984 je prostě lepší než kresba těch tří nominovaných? Vážné pochybuju, že "faktor Krejčí" měl v hodnocení kresby (!) pro porotu jakoukoliv relevanci.
Ten spor "art" vs. "ne-art" tam možná spíše někdo chce vidět než že by tam úplně byl. Ceny za "čistý mainstream" (kdyby něco takového v českém komiksu existovalo) se obecně moc nedávají, v žádné oblasti, ani ve filmu, ani v literatuře, ani v komiksu.
Samozřejmě ale nevím, co pro koho je "art" a co ne. Je Štěkot uvázaných psů art? Za mě je to výborně provedená žánrovka. Je Naprostá šílenost art? Za mě je to výborně napsaná a nakreslená řekněme "young adult se silným přesahem".
Která nakladatelství porota protežuje?
Nominovány byly tituly od nakladatelství Labyrint, Take Take Take, Paseka, Velarium, Universum, Meander, v překladových kategoriích Argo, Crew (2×), Paseka, Centrala, FLU/Oikoymenh.
Co z těch nominací v překladových komiksech je (při akceptování žánru) vyslovený přešlap?
To, že "se tvůrci a porotci navzájem znají" je asi spíše je takový názor, než nějaké podložené přesvědčení, že?
Že se někteří porotci s některými tvůrci znají, je dosti pravděpodobné, bylo by zvláštní, kdyby ne, česká scéna je opravdu dost malá, ale je skoro jisté, že většina porotců většinu nominovaných viděla prvně na předávání...
To "zavírání se v bublině" je u Muriel myslím dost diskutabilní - ony ty oceněného komiksy, takhle na jedné hromadě, cíli fakt na hodně jiné čtenářské skupiny, takže třeba těch čtenářských bublin, který mi to prochází, bude dost hodně.
(A ano, je mi jasné, že tady na ComicsDB se vyskytují ti podivní tvorové, kteří čtou jak Štefánika, tak Tibblese, Štěkot uvázaných psů i Naprostou šílenost, Piruety i Sweet Tootha, Bombu i Huberta a Huga. A ne, není to normální ;-) A jo, patřím mezi ně taky.)
Zack: Taky jsme si vlastní ceny udělali a teď pomalu, ale jistě pracujeme na jejich uvedení online, takže věřím, že tady v debatě už můžu rýpat do čeho chci :))
Ale k té Muriel, už jsem do toho šťouchal na fb, když tam tomu Mandys dělal reklamu a odpovědi byly spíš, že to tak je proto, že to tak je, než že by mi něco vysvětlily. Ale tak to holt dopadá, když se dělá cena pro cenu a obhájení existence akademie než pro jakýkoliv jiný cíl. Nebo tedy přesněji, když to tak zvenčí vypadá, protože víc výstupů obyčejný člověk moc nevidí a tenhle jeden výstup je v hodně špatném stavu.
Těch problémů je tam za mě hned několik. Zbytečně málo nominací. Nemůžete tvrdit, že to děláte, aby se zvýšilo povědomí o českém komiksu a pak tam nominovat 3 věci v každé kategorii, zvlášť když se to např. v těch "hlavních" dost překrývá. To, že letos úplně odignorovali 1984 (ano, jasně Krejčí je zmrd, ale to by se snad nemělo rovnat polibku smrti) je škoda, byť to hlavně mohlo jít za kresbu a tam byl výherce jasný předem (B jako Běžec, kde jsem zase rád, že to vyhrálo jenom za kresbu a ne třeba za komiks, když to těžce balancuje mezi komiksem a ilustrovaným komentářem dění).
Ten výběr nominací je takový jaký je. Nečekám, že se tam dostane každá kravina, ale většinou ten výběr směrem ven prezentuje zrovna Mandys, který sám je vrcholným představitelem názoru, že existují dva druhy fanoušků, ti artoví a ti comicconoví a že naše světy jsou podle všeho pevně odděleny a u těch nominací to o to víc vyvstává. Zvlášť když do toho člověk nevidí, přijde mu, že se tam pořád protěžují určitá vydavatelství víc než jiná (logicky, když je tu rybníček docela rozdělený), ale pak to v těch překladových kategoriích vyhrávají kousky, kde člověk minimálně vrtí hlavou.
O samotném předávání škoda mluvit, to je rok od roku horší a čím dřív to zruší úplně a prostě jenom online vyhlásí vítěze, tím líp.
A nejhorší na tom je celá rozpolcenost. Náš rybníček je zároveň dost velký, aby tu mělo komiksová cena smysl, ale zároveň není tak velký, aby se našlo víc výrazných tvůrců a komiksů celkově, takže je málo nominací, ty jména se dost často opakují a chtě nechtě se tvůrci a porotci navzájem znají, protože se pohybují v jednom prostředí a pak aby se člověk pral s tím, jestli to je ku prospěchu nebo ke škodě. Jestli o to víc prominou nebo právě o to tvrději budou číst a hodnotit.
Sleduju Muriel už několik let, našel jsem přes ní pár věcí, které bych jinak rozhodně nezkusil a byl jsem jimi potěšen (Singl) nebo se rovnou zamiloval na zbytek života (Traum). Ale neexistuje žádná přidaná hodnota toho živého předávání (a rozhodně ne v takové podobě, v jaké to je teď), ani v nízkém počtu nominací a v tom, co z venku nejde nazvat jinak než zavíráním se v bublině.
Neadresna anketni otazka k obecnemu tematu: Kdo si myslite, ze by mel mit Comicon vlastni cenu (ctenarskou)? (Na Comicon se ptam hlavne proto, ze mi to dava jako platforma jediny smysl aspon trochu).
@MaF: V zásadě očekávatelné a většinu z toho samozřejmě chápu. Nechci bezobsažně zpochybňovat ten výběr, natož kecat porotcům do jejich vlastního subjektivního názor (kór, když už jsem zmínil, že třeba Štefánika jsem jen prolistoval a kategorie překladů jde úplně mimo), ostatně od toho jsou porotci... na druhou stránku si stále myslím, že čtenáři mimo akademii si mohou dovolit nějaký ty dotazy pokládat a že je zdravé diskutovat o relevanci samotné soutěže a o tom, co ty poslední ročníky o české scéně vypovídají (nejen o té ceně samotné). Osobně mě prostě překvapily i ty velmi úzké (a možná dost úzkoprsé) nominace. Mám pořád za to, že se toho loni stalo přeci jen drobátko více. Myslím, že je legitimní, když i prostý spotřebitel-čtenář naznačí, že letošní vyhlašování nevybočilo z posledních let a že je to poměrně "akademické" či "art-only" - Respektive to, že vyhraje životopisná věc z československých dějin asi taky není překvapení.
A ano, už jsme to tedy rozebírali, ceny popularity jsou dycky problematické a mohou být cinknuté. Je to náročné, ale jiné asociace je přesto maj. Muriel se zabetonovala ve svém akademickém chlívečku - nic proti. Je to rozhodnutí pořadatelů a organizátorů. Já to respektuju, ale znovu - stačí abych si udělal mediální monitoring posledních ročníků a jak to vlastně rezonuje v médiích, ve fórech, v komunitě? Všiml si vůbec někdo, že se třeba změnila soška? Nebo četl někde (mimo ty zmíněná média), co a proč to vyhrál Štefánik, k čemu tíhne porota posledních let? ...prostě přijde mi to možná moc zatuchlé a krom toho, že se změnila soška, je tam někde progres? co zásadního se stalo? je to dostatečná podpora české scéně (samozřejmě slovo "podpora" je dost široký poje a na jinou diskusi).
Abych ale jen nebyl za kritika. Akademické ceny mají samozřejmě důležitou roli. Ano, je tam i ta cena celé akademii a ano tohle ocenění může přilákat pozornost většího čtenářstva k věcem, které by si třeba ani nevšimli, k autorům i kreslířům, kteří si to umělecky zaslouží. Tuhle roli snad Muriel plní a já si rozhodně znovu zajdu prolistovat nejen Štefánika... jen jestli to není málo a jeslti se celá ta scena zbytečně neizoluje.
yogi: No spousta i těch největších sběratelů čeká až se cena sníží, pokud se nejedná o limitovanější věci - i největší sběratel musí finance rozdělovat rozumně, ba o to víc ;) Hodně nakladatelů má ale akce třeba týden až měsíc při vydání, takže tam už se kolikrát kupuje hned, protože pozdější akce sice mohou být větší, ale už to nemusí být takový rozdíl vzhledem k riziku, že bude časem nedostupné. A někteří z největších sběratelů mají přístup k vlastnímu obchodu, bazaru, antiku, distribuci, dealerovi (mrk mrk :) A taky dřív nebylo problém aktualizovat svoji sbírku hned, když vycházelo 5 komiksů měsíčně, což byly hody a nebyly děti anj iiná povinnost :) Dnes když vychází pomalu 10 komiksů týdně, musíš ještě zjišťovat co je opravdu komiks a co není, když to ještě není na comicsdb a každá druhá kniha má v názvu napsáno komiks nebo ilustrovaný román, což si každý vyloží dle svého je kolikrát lepší si fakt počkat a jednou za dva měsíce si udělat pohodlí a sbírku aktualizovat. Já si třeba na tu pohodu čekám už deset let :D
Milo_Harwey : Teorii bych měl, ale je to jen teorie , do hlavy nikomu nevidím . Uživatelé s nízkými čísly jsou zřejmě už starší osoby, boomeři jak vy mladší říkáte. Dle Skota Piruety jedou na současné progresivistické vlně, že by tohle byl důvod nezájmu ?
yogi - možná záhadně tento komiks přehlédli, to je celkem divný, ne? zjisti proč tomu tak je :D
Skot - je dobře, že ses tedy i "ofiko" vyjádřil u komiksu a nenadáváš jen tak, tvá slova hned mají vyšší váhu (ne, že by před tím pro někoho neměla :D)
Občas narazíme na zajímavé články či videa s comicsovou tématikou, tak se o ně podělme s ostatními. Z domova i ze světa.
* Bez paywallu, předplatných atd.
* Bulvar sem nepatří.
* Filmové novinky sem nepatří.