Moravská zemská knihovna má v pravidlech doporučeno knihy skladovat kolmo, volněji od sebe,aby při vytahování nedocházelo k porušení vazby. Velkoformátové knihy se ukládají přednostně horizontálně,maximálně 3. ...jde primárně o ten tlak a následné poškození vazby zřejmě.
@Hawwwran Police byly do minulého týdne úplně plné a nenašel jsem ani prasklinku.Nejdříve to bylo přes jednu zeď, ale už 2x jsem přistavoval. Vymyslel jsem si to sám, věřím, že profi kartonář by to vymyslel lépěji. Vše je dělané z Ud profilů, kotvení do zdi(Ytong), svislé části jsem dělal podle citu.Natíral jsem to omyvatelnou barvou a vypil u toho spoustu ginu s tonicem
Ja mám Ivar z Ikey. Police 40 a 80 dľžka, 30 cm hĺbka (majú aj 50 ale to je moc), majú rohové police, skrinky, nastaviteľné šírky a police sa neohýbajú ani po rokoch - tie tmavšie už mám 15 rokov https://i.imgur.com/Gmo7vm7.jpg
Draco: od devítky pokrok. Chybí dočíst desítku
Ter: jj, tam mají prostor sešitovky a podobné formáty.
Soulbringer: občas to přeskládávám. Když se třeba další komiks nevejde kam bych ho chtěl. Pak přesouvám celé logické celky. Teď tam mám několik knih na zařazení. Tak až je zařadím, kdoví jak to budu muset přeskládat. NHM jsou třeba ve dvou řadách. Těch se chci stejně zbavit. Ještě máš dost místa hlavně vlevo u stropu :-)
@toe to je záměr samozřejmě. Celý jsem to předělával a na začátku měl z původního nábytku jen stolek pod TV, na který jsem postavil ten zbytek. Ten výklenek (tak, aby to lícovalo s výklenkem pro TV) je prostě můj čtecí koutek. Zvažoval jsem nějaké pohodlné křeslo, ale ušáka má každej, mě to úplně nevyhovuje, byt taky není nafukovací a já při čtení rád ležím, takže jsem si ten off-line prostor zakomponoval takhle na úkor místa... čili je tam polstrovaná podložka, polštář, deka a fajn se tam čte.
Každopádně nebudu zastírat, že to má 2 nevýhody:
- dost často tam při čtení usínám
- knihovna je defacto plná a ty vidíš jak to řve: "tolik místa! tolik místa pro knihy a ty dáš přednost ležení v knihovně, místo abys ustoupil knihám." ... ale učím se s tím žít :)
@hawwran> moc dobře poskládané a jde vidět, že nad tím někdo přemýšlel. Paráda. Super využitý prostor a hlavně cením, žes investoval do těch pořádných polic - jako 2m bez přepážky, to chce fakt slušný materiál. Sem si vzpomněl, jak jsem usedl ke kalkulačce a k excelu a začal sám čmárat... jo tu svou knihovnu jsem si fakt v excelu namaloval a stačilo (všechny 3D programy a vizualizační věci byly pro mě de facto k nepoužití, ztráta času a rychleji jsem si to udělal fakt v tabulce - ale je evidentní, že tam žádný zkosení nemám :) každopádně stavět bych už to nechtěl... ale zase si můžu číst přímo ve své vlastní knihovně :)
Doufám, že tu nebudeme jediní, kteří se zapojí do řeťězovky Moje Knihovna
Tyfus: tohle mi zrovna nijak husty neprijde :-)
SomeOne: sehnal jsem ho za 700,- ;-)
Norri: kvůli velikosti
Darker: záložky mezi knihami značí kde jsem v rozečtené serii
Wasseg10: ono moc neni kam dat dalsi, takze spis musim zhustit sbirku, odstranit postradatelne kusy. Pozadavek byl, ze se police na cele delce nesmi prohnout ani trochu, takze jsou z masivu a v kazde polici je 5 tyci upevnujici police do zdi. Jde tak vlastne o police na zdi ktere obaluje ram ktery je drzi aby se neklopily. To i proto ze jsem se bal te hmotnosti na podlaze. Tak to vlastne visi na zdi.
Hawwwran: To máš velkou a prostornou, ale jak uz tady kinak zminil, za chvíli budeš volat znova :) Taky jsem mu říkal, že to musí unést docela velkou vahu. Díky za foto. Aspoň nasbírám inspiraci...
Wasseg10: Úplně nejlepší je si najít nějakého dobrého a levného truhláře (existují, žádný strach) a nechat pracovat svou fantazii, sám si vybereš ten nejlepší odstín, který ti pasuje ke zbytku místnosti. Rozměry poliček si navrhneš podle toho, jaké komiksy v budoucnu budou nejvíce přibývat. Taky tím ušetříš spoustu místa. Já mám nejvíce evropských komiksů, takže jsem nejvíc preferoval rozměr 32cm + 1cm na prstík bohatě stačí. A pak na mangu, rozměr 22cm, té bude v budoucnu taky dost přibývat. Knihovna na fotce mě loni stála nějakých 7500,- Letos už to bude určitě dražší. Celkové rozměry 260cm x 130cm x hloubka 35cm, aby se tam případně vešly dvě řady knížek. https://www.imgup.cz/images/2022/01/31/150.jpg https://www.imgup.cz/images/2022/01/31/151.jpg
Fry: To fakt nevím, asi to tam dávám cikcak jak to čtu.:D Ještě větší bordel mám v CDčkách, mám něco přes tisíc originál CD a nemám v tom řádný řád, to je vždycky martýrium než najdu nějakou konkrétní desku.:)
Rozdělil jsem to do skupin, abych rozdělil dostypnou výšku. Vychází třeba že argo je dohromady s kolosálkama, dckk a nhm komplety se zprávou pro adolfa, akirou a podobnými, MDEKy s DC a Marvel omnibusama.
Já mám hloubku 35cm. Výšky polic (odhadem, nejdu to ted merit) na kolosálky + 3cm, na Akiru + 4cm, na MDEKy + 4cm. To tak narychlo co vidim. Pak mám takový speciální prostor na extrémy jako jsou Oči kočky. Podle toho jsem vybíral hloubku celé knihovny. Pak tam mám podobně extra prostor na malé mangy jako Orange.
Mě se teda taky Billy trochu prohýbal...Vyměnil jsem za Hemnes, kde ty police jsou fakt ze dřeva a je celkově bytelnější, nevýhodou je že stojí 3x tolik...
Souhlas s Fryem, jediný co se mi do Kallaxky rozměrově nevešlo je původní vydání Dobrodružství Luthera Arkwrighta a Lips Tulian, ty jsem právě šoupnul do Billy, kterou zase zmiňuje SSP, protože jsou tam polohovatelný police :)
SSP: lepší než BILLY je určitě čtvercový KALLAX! Vejdou se tam krásně i větší formáty (Argomiks) a na rozdíl od BILLYho se police uprostřed neprohýbají.
Akorát je teda náročnější na prostor...
Wasseg: Výšku mezi poličkama volte podle velikosti komiksů. Aby se vám tam ty komiksy vešly. A aby se daly dobře vyndat, dejte rezervu. Půl metru je zbytečně moc, pět milimetrů málo.
Zcela vážně - prostě si roztřiďte komiksy na dva až tři nejčastější formáty, změřte si výšku (kolik těch komiksů je) každé ze tří hromad a podle toho pak víte, kolik je potřeba místa. Plus počítejte do budoucna podle vašeho zaměření (komiksového zaměření) s nějakou rezervou. U hloubky záleží na tom, jestli chcete mít knížky přesně k okraji, nebo aby byly zapadlé (někdo prerefuje první, někdo druhé). U hloubky pro dvě řady doporučuju police kratší, protože toho musejí víc unést, u hloubky pro jednu řadu může být standard.
Obchody s nábytkem nabízejí některé dobré knihovny, u kterých si můžeš upravit výšku polic podle svého a máš to levnější a rychlejší, odpadá jakékoliv sraní. I u knihoven na míru dřív nebo později zjistíš, že jsi něco mohl nebo měl udělat jinak a vyjde to nastejno s těmi z obchodů. Taky u těch standardních knihoven můžeš přikoupit totéž ve stejném provedení, u knihovny na míru to je náročnější. Já bych volil klasiku - Billy z IKEA a pro luxusní kousky BILLY se sklem. Levné, rychlé, hezké, dostatečně kvalitní.
Chtěl bych požádat o radu. Budu s kamarádem dělat noou knihovnu, tak ti co už mají vice zkušeností, jestli byste poradili, třeba na co si dát pozor. Jakou aspoň výšku mezi poličkama, aby se tam vešly ty největší knížky (asi kolosálky) a aby se to třeba dalo dobře vyndat. Jaká by stačila hloubka. Nebo cokoliv co by Vás napadlo. Díky za tipy.
Pokud nevíte, ve kterém vlákně přesně rozjet novou diskuzi, tak pravděpodobně toto bude to pravé. Také zde končí offtopicy z jiných vláken. Tak trochu odpaďák.