Za dva týdny vychází druhá deluxka Hellsinga a šestá Berserka... Na bookdepu už zdrazili předprodej ale na Martinusu je pořád za 1100 Kč... Tak rychle... Kdo chce Hellsinga (Fry) tak objednej co nejdříve než za chvíli zdraží i jeho o pár stovek...
Konečně dorazil Blade of immortal, vazba je nádherná, desky za mě lepší než u Berserka a Hellsinga. Hřbet je rovný a ne oblý jako právě u předešlých sérií této edice (Berserk, Hellsing). Nádhera
To mi připomíná, jak jsem si kdysi udělal web na free hostingu s limitovaným počtem SQL dotazů za hodinu. Zobrazoval jsem tam tabulku vysledků za celou sezonu WRC, kterou jsem během zobrazování pokaždé komplikovaně počítal. Jedno zobrazní té tabulky sežralo celý hodinový limit :-D
Tak ja bych ani nerekl ze maji neco blbe. Bezny web proste neco takoveho neda. Muj hosting by mi web odstavil kdyby se tam neco takoveho delo. To proste neni levny se proti takovemu naporu branit a kvuli obcasne specialce nedava smysl platit masivni hosting.
Tak ono at se na webu stane cokoliv, tak neni chyba v tom, ze mam nekde chybu, muzou za to vzdycky hackeri a boti. Rusky hackeri, cinsky boti, abych byl presny.
Radek: taky se mi zda, ze to byla tlacenice obycejnych lidi. Pravda, ze kdyz jsem dal prihlasit a spadlo to, pri refreshi to chtelo formular znova odeslat. Obyc f5 tak zpusobila ze slo jedno prihlaseni za druhym. Holt byl zajem, no...
Hawwwran: no ono to pak může klidně dělat nějaké rozšíření pro prohlížeč s automatickým přihlašováním, tedy když člověk refreshuje, automaticky se pokouší o přihlášení. to mi dává větší smysl a nepřijde mi to jako něco nefér. problém by byl samozřejmě člověk s více účty, co se snaží přistoupit víckrát a vzít toho víc. ale to rozpoznají snadno. a když ne podle ip adresy, tak podle toho, kam má kniha jít, nebo z jakého účtu přišly peníze.
podle mě šlo o klasickou tlačenici, kdy to prostě lidi zahltili. to je vcelku běžný jev. ale tak podstatné je, že se kniha dostala k lidem, kteří nakupují pravidelně a lze předpokládat, že jde z větší míry o fanoušky.
Radek: oni tomu rikaji boti, ale samozrejme to.muze byt klidne primitivni script. A jasne ze ma smysl to protlacit. Vzdyt lidibdelali totez. Snazili se tu svoji objednavku protlacit. Ot toho naopak takovi boti jsou, aby byli vykonni, rychlejsi nez clovek. Ale taky se mi moc nezda ze by to nekomu za automatizaci stalo. Sam bych to oznacil za bota az kdyby se z jedne adresy snazilo prihlasit nekolik (mnoho) ruznych uctu. Sam jsem mackal f5 hned se mi vratila chyba serveru. Navic kdyz se vratila odpoved s webem a ne chyba, tak prohlizec hned natahuje dalsi data (obrazky atd.) A to je spousta dalsich dotazu na server. Takze je dost otazka podle ceho rikaji ze utocili boti.
SSP: Tak předpokládám, že typický spekulant nebude kupovat po jednom kusu, ale nějaký takový vzácnější kousek chce vzít alespoň 2x, 3x. Na těch nákupech (a historii) jde tak nějak poznat chování lidí a ten hlavní důvod nebude ten, že to člověk kupuje s úmyslem to prodat. Ale samozřejmě je tu vždy varianta, že to časem z nějakého důvodu člověk pustí a koupí si něco jiného. Takové lidi bych ale nenazval spekulanty. A zrovna u tohoto titulu bych to prodávání čekal, protože ta kniha není prostě pro každého. Není to běžný komiks.
Jo, napsat můžou cokoli. Mně nedává smysl ta věc s boty. Nemá to pro mě logiku, proč používat nějaké boty (když už, tak by stačil nějaký skript) k přihlašování, když je server přetížený. Na sílu se tam přeci neprotlačí a nemá smysl to provolávat opakovaně hodněkrát, když nemám žádnou odezvu. Ale věřím, že někteří lidé se v takových situacích jako stroje chovají a jsou schopní za minutu 100x zmáčknout refresh...
Fimi: Nesmysl s těmi spekulanty. CC jasně v prohlášení uvedlo, že 90 % objednávek je od jejich stálých fanoušků, kteří objednávají pravidelně, a u zbývajících si nejsou jistí. Takže jestli šlo něco na spekulaci, tak naprosté minimum. Sami rikaji ze prosli ucty tech co koupili a 90% je u stalych zakazniku.
Tak objednávat pravidelně mohou i spekulanti a pravidelně objednávající fanoušsci si mohli zrovna tady chtít koupit komiks za účelem spekulace.
Kromě toho, aniž bych chtěl CC podezírat z toho, že kecají - napsat mohou pak jako vysvětlení cokoliv, i kdyby byla pravda jakákoliv.
Naštěstí jde tento komiks naprosto mimo mě, takže je mi to celkem putna. Ale předpokládám, že se dá zjistit kdo se jim tam přihlašoval pomocí botu a mohli by z toho teoreticky vyvodit nějaké závěry pro ty "hříšníky" .
Jak rika radek. CC tvrdi ze od nekterych tam sly stovky prihlaseni. To rucne udelat nepujde, takze se nedivim ze je napor na servery prekvapil. Ono zajistit web proti necemu takovemu je velmi nakladne a delat to kvuli obcasnemu vydani limitky? Nesmysl. Sami rikaji ze prosli ucty tech co koupili a 90% je u stalych zakazniku. Nejake hromadne nakupy spekulanty se tak nejspis nestaly a tak je asi treba si priznat ze pri velkem zajmu a omezenem nakladu nekdo byt nespokojeny musel kdyby to cele fungovalo perfektne, byli by mozna nestastni jini, ale bylo by jich stejne. Takhle mozna nerozhodla rychlost, ale vytrvalost. Podle mne metrika jako kazda jina. Asi se mi to hodnosti snadneji kdyz jsem "vyhral", ale sel jsem do toho s tim ze se muze stejne tak snadno s tim ze budu mit smulu.
sleepless: Jako jo, ten text byla chyba, ale dá se to pochopit. Já tu hlášku neviděl, web mi většinou vůbec nenajel, jen jsem to četl na FB. Ale tak nějak mi bylo taky jasný, že když se web rozjede a půjde to dát do košíku, tak už to nechají dojet. Podle mě předpokládali, že těch 110 kusů se bude prodávat několik hodin, možná i dní... A tu hlášku tam dali, protože v první moment mysleli, že to skupujou spekulanti a čekali něco nekalýho. Jenže zjevně web už neměli pod kontrolou.
To vystavení té informace o zastavení prodeje a pokračování až po vyhodnocení logů druhý den byl imho ten největší a zásadní přešlap ze strany CC. Je mi jasné, že byli naprosto zoufalí z té situace, ale tohle prostě bylo hodně špatně. Já jsem tedy nakonec vytrval a kousek pro sebe ukořistil, prostě mě intuice napověděla, že to CC nějak takto podělá. Komiksová produkce jim jde perfektně, ale v jistých jiných souvisejících věcech nepůsobí úplně profesionálně a prostě jsem to tušil. Ale hořká pachuť po tom zkrátka zůstává. No snad si z toho odnesou ponaučení pro příště...
Fimi: Nesmysl s těmi spekulanty. CC jasně v prohlášení uvedlo, že 90 % objednávek je od jejich stálých fanoušků, kteří objednávají pravidelně, a u zbývajících si nejsou jistí. Takže jestli šlo něco na spekulaci, tak naprosté minimum. Prostě špatně odhadli, že o to bude tak velký zájem a že se to hned rozprodá. Když web zhruba po hodině jakž takž najel, bylo to snad do deseti minut vyprodané. Samotného mě to překvapilo, protože ta speciální verze má navíc jen box, pohlednice, certifikát a jinou obálku. Kniha jako taková je stejná s tou normální verzí (která má taky pěknou obálku). A už ta limitovaná verze má našponovanou cenu nahoru, takže těžko říct, jestli má cena kam růst. Samozřejmě záleží na posedlosti zájemců o danou verzi. Ale solidní alternativa za normální peníze tu je.
Jinak i když jde o velmi zajímavou knihu, rozhodně není pro každého. Nejde v žádném případě o běžný komiks s bublinami. Bublin je tam ve skutečnosti minimum a většina obsahu je tvořena formou vyprávění s filozofickým přesahem. Takže pak je otázka, jestli ti, kterým kniha nesedne, nebudou knihu prodávat. Neřekl bych ale, že je to teď v rukou spekulantů...
Rovněž jsem se zúčastnil boje o Měsíční stín a prohrál, protože jsem to zkusil jen 5x. Velmi nesolidní přístup nakladatelství , nestabilita a padání serveru. Vzhledem k tomu kolik lidí kupuje limitky např. od BB Artu ( obvykle do 30 ) se domnívám, že vydělali spekulanti, kteří teď budou prodávat s náležitou přirážkou. Jistě to šlo udělat jinou formou a myslím si, že takhle se slušný nakladatel nechová. Pokud nespolehlivý eshop nefungoval , měli prodej ukončit a spustit ho znovu třeba za týden.
Naivně jsem se domníval, že CC záleží na stálých čtenářích a odběratelích, jak je vidět jsme jim ukradení a slova o šíření kvalitního komiksu a další podobná prohlášení jsou jen žvásty. Moji důvěru ztratili definitivně. Nejdříve půl roku reklamy a pak velké nic.
Fimi: boj to byl hlavne proto, ze CC shop hned na zacatku zacal padat, ale nespadl uplne. Obcas to nezvladla databaze, obcas script, obcas vstup do serveru. Obcas to proslo. Takze bud to napsalo jednu z asi peti chyb, nebo se web pomalu nacetl. Ovsem pri padech to odhlasovalo a / nebo mazalo kosiky. Protoze je cesta k objednani asi pres 7 kroku, tak bylo hodne sanci ze se to cele nepovede. A taky nepovedlo. V jednu chvili, asi po hodine co to porad vsichni refreshovali a doufali ze se jim to podari to CC shodili uplne a byla tam videt hlaska, ze protoze nekteri pouzivaji automatizovane boty ktere jim to cele shazuji tak prodej rusi, projdou logy, podezrele adresy zakazi a dalsi den se bude pokracovat. Jenze asi za 15 minut to zase nabehlo a kdo stihl objednat objednal. Sice to uplne stabilni porad nebylo, ale dalo se to zvladnout. Za chvili byly vsechny pryc.
@Hawwwran tak teď čtu ze se ti těmi objednávkami povedlo dočasně vyradit z provozu CC e-shop jo? ;) to mě docela překvapilo ten zájem, tady bych zrovna velký vývar pro spekulanty nečekal...
Nervy to teda byly kruté... po hodině a čtvrt se to podařilo, přičemž asi osmkrát jsem to už měl v košíku a při zadávání údajů k platbě to vždy spadlo.
Zdravím, s nepochopitelnou naivitou Forresta Gumpa jsem půjčil prvního semicovského Záhadného Spider-mana na natáčení TV pořadu, kde ho samozřejmě někdo očóroval, a nejsem si jistej, kolik teď můžu chtít jako náhradu. Má někdo nějaký odhad? 500? Případně kdyby čirou náhodou měl někdo tip, kde ho splašit, tak by to bylo úžasný...