Walome: tak na tohle žádnou truhlářskou dílnu a skill zrovna nepotřebuješ. Desky ti nařežou v každým hobby marketu a s vrtačkou snad umí každej. Horší je to pak s chutí do něčeho takového se pustit, to chápu.
GWB: Tohle je hodně parádní a hlavně originální ... jednou si možná taky pořídím něco obdobného ...
V mých dvou domovech oddělených od sebe cca 350 km to zatím řeší několik různých typů skříněk / polic :)
DÍKY VŠEM ZA REAKCE.
Darker: Jak jsem tušil, ceny budou "lidové": Boknas
George Walker Bush: Díky, šikovný řešení - pro mě však nedostačující. Potřebuju něco od země až ke stropu a chci to uzavřený - prach na knihách mi vadí.
Walome: Jojo, toho pekla s řemeslníky se právě děsím. Když už do toho člověk narve ty prachy, aby pak nebyl ještě nasr... Tak snad budu mít štěstí na někoho šikovnýho :-)
Wub: prostě jsme najali truhláře, ten přišel, změřil, rozkreslil, nechal si schválit, přijel úplně mimo plán, postavil, vyrovnal, odjel :) nechali jsme si udělat polohovací skoro všechny police, takže si můžeme udělat polici na kolosálky a vedle toho na malý paperbacky atd. Jako je to peklo jako všechno s řemeslníkama, ale je to super, protože máme atypický stropy a takhle vyplňujeme místo do posledního cenťáku, což žádný kupovaný skříně nikdy nesplněj.
Tak... Zeď nerozeznam od cihel a panelu :D kov a dřevo jsem bohužel v dětském věku takhle viděl v panelákovém bytě u kámoše vyrobené svépomocí a zkrátka mi to oni událost připomnělo. Nic neříkám, ani proti schudkum, ani proti stylu. Tobě se to líbí a klukům taky, mně ne... Já čekal dřevěnou střechu lomenou , více trámů, nějakej jinej styl. Netušil jsem, že to bude takhle. Ale pořád jsem ochotný si s tebou zahrát šachy. :*
Panelákovej styl? To jsi asi viděl hodně zajímavé paneláky s železem, dřevem a cihlovou zdí:-))
A ano, mám ikeácké štafle, které se hodí i do vysokých skříněk v kuchyni. Schůdky a knihovna, to k sobě ladí i patří.
Mně se to moc nelíbí... Připomíná mi to starej panelákovej styl, možná hlavně právě ten kov evokuje retro ;) takže za mě ne, ale to je pouze můj názor.
Ještě mě napadlo... Já jsem dvoumetrová vopice, takže bych si dosáhl, ale kolik máš ty, Buši? Nemusíš si pak pro každou knihu brát štafle?
GWB: Vypadá to krásně, takovej minimalistickej design. Hlavně ty jednoduché konzole tomu dodávají šmrnc. Koukám, že ti ty knihy podpírají ten trám, velice praktické :-D
Mno, nemám to nejlépe nafocené, ale aspoň tam máte mou satanskou kočičku. Jde o to, že bydlím v posledním patře meziválečného činžovního domu a napadlo mě, že v takové předsíni/vstupní hale jsou nevyužité stropy s takovými trámy podpírající půdu. Zároveň - jakožto správný "intelektuál" (:D) - mám doma hromadu knih, které se mi už válely na podlaze a nevešly se mi do klasických Billy z IKEA. Tak jsem poprosil kamaráda, který přítelkyni pomáhal dělat divadelní scénu, neb je hrozně šikovný a zručný, jestli by nám neudělal nějaké pěkné regály. On pracuje výhradně takhle se železem a dřevem a mně se ten design moc líbí. Komiksy nesbírám, nepotřebuju (krom Calvina a Hobbese) takové jednohubky vlastnit a ani se mi to vizuálně moc nelíbí, takže vidíte jen "běžné" knihy. Je to jen ukázka, táhne se to dokola celé místnosti po všech stranách. Nepřekáží to, nezmenšuje to prostor a každého to přitom praští do očí, když přijde. (Tu knihu z knihovny jsem neukradl, ta je oficiálně vyřazená!)
Prohýbání polic širší knihovny Billy nehrozí, když ji nacpeš Usagim nebo Mangou, případně pokud ji podepřeš stohem knih (na ležačku). Pokud se tam však umístí TWD apod, tak prohnutí po pár letech, sice nepatrně, ale nastane. Na druhou stranu můžeš koupit užší knihovny. Plus vidím ve flexibilitě a možnosti dokoupení jednotlivých částí, např., polic. Z nich se dá sestavit libovolná část knihovny těsně pod stropem, což znamená max. využití místa. Náročné to není, zvládne to i méně zručný. Chyby řezů zakryje akrylát při spárování. U Kallaxu vidím také nevýhodu, že obvodové desky jsou duté. To je pak problém při spojování, případně úprav výšky polic. U Billyho můžeš nastavit police, kde chceš - sice to není dřevo ale přesto čepy drží.
Knihovna přes celou stěnu je fajn. Mám ji pět let v obýváku, dlouhá asi pět metrů a až ke stropu. Myslel jsem, že ji budu zaplňovat x let, ale díky aktivní nakladatelské činnosti je už téměř plná (komiks však zabírá však pouze třetinu). Čím víc volného místa, tím víc kupuješ. Mizerná kombinace.
Našel jsem pár fotek, co jsem před šesti lety dělal Billiho u známé ve staré zástavbě - vysoké stropy. Dal jsem na sebe dvě knihovny, vyšší jsem musel zkracovat. http://imgup.cz/image/k1FS http://imgup.cz/image/k1Fd
Gmork: Ano, tak jsem to pochopil. Přijde mi to jako velice lidová cena s přihlédnutím ke všem pozitivum co to má. Já když řešil nábytek do obýváku, tak jsem chtěl mít vše v jednom stylu, takže nakonec jsem šel do toho Kallaxu, i vzhledem k ceně. A díky té variabilitě jsem si taky dost vyhrál s tužkou, metrem a papírem. Škoda jen, že rozměrově Kallaxe výplní např. velka ráda od Arga. Jinak palec nahoru za Simmonse a Jemisinovou v knihovně.
Dalamar: Těch sedm tisíc platí jen pro tu knihovnu na prvních dvou fotkách. Na té třetí fotce jsou další dvě knihovny, ale ty už jsou starší. Knihovny si nechávám dělat přesně na rozměr z mnoha důvodů, chci to mít v odstínu třešeň, takový mám celý obývák, taky poličky na Evropu musí mít výšku 33cm, na mangu zase 22cm apod. Navíc mě strašně baví, vzít si tužku, pravítko a pustit si fantazii naplno, jen je člověk limitován rozměry v místnosti.
Havran - jasný, je rozdíl, když máš specifický místo, kde to jinak třeba ani nejde, než když řešíš jako já čistou rovnou stěnu 3x3 metry , takže proč bych řešil něco na míru, když to nějak poskládám. Nicméně i tak bych teoreticky mohl chtít farknzaoonit všechno. Jsem zvědavý na foto, jestli teda pošleš . ;)
Milo: ono to je tak, ze vim ze bych to pozdeji stejne musel za skrin na miru vymenit. Alespon jsem usetril za ty ikea skrine :-). Ten prostor co jsem mel k dispozici je dost konkretni. Moje predstava toho jak to chci taky, takze jsem vymenil penize za cas a misto abych to mel hned a levneji jsem si musel pockat a mam to drazsi.
Hawran - chápu... Já osobně se snažím využít každý centimetr jinde :D
U knihovny to tak nehrotim, ale chápu každýho, kdo to chce na míru, zřejmě je to best. Jen si trochu připlatis..
Wub: v praze bych mohl truhláře doporučit. Dnes mi dodělal knihovnu. Mojí vysněnou, bez přepážek. Zítra se mi jí snad podaří nastěhovat knihama, tak dám foto. Jiná než na míru a i nebyla v uvažování. Chtěl jsem využít každý centimetr.
1) ideální je navrhnout rozměrově a police podle sebe. maximálně se tím využije prostor.
2) ikea billy - je fajn, ale ta klasická varianta je celkem široká a hrozí prohýbání polic, když se na to dá něco těžkýho
3) ikea kallax - taky varianta, ale člověk se musí smířit se stejnou výškou každé poličky
4) ikea pax - hloubka 35, šířka 50 (je i varianta šířky 75 a 100, ale to už bych se bál prohýbání, asi záleží, jaké knihy se tam plánují), je to jen rám a poličky si dáš, do jakých výšek chceš. je to vlastně šatní skříň :) a samo jde sešroubovat k sobě libovolné kombinace, třeba 50+75+50
dřív jsem měl pax, ale pak jsem šel do té na míru (a jako doplňkovou mám úzkého Billyho).
Jojo, katalog už jsem si stáhnul - dodání při práci na míru uvádí 13 týdnů :-)
A ceny asi budou pekelný.
Pokud se je odhodlám kontaktovat, dám pak vědět.
Wub: Na těch stránkách je ke stažení i nějaký katalog v angličtině, co jsem koukal. Dá se tam sestavit skoro cokoliv, ale ceny tam nejsou. Ty by mě zajímali asi nejvíc. Kdyžtak pak napiš, jak to mají s cenami ;)
Díky za dosavadní tipy. Jsem z Prahy. Spíš než skládat k sobě jednotlivý kusy bych chtěl celou jednu stěnu pokoje kompletně pokrýt knihovnou na míru - aby bylo místo i do budoucna a nemusel jsem za 2 roky problém s místem řešit znova.
Z doposavad uvedených mě nejvíc zaujal ten Boknas - nabízí i služby architekta. Pokud se neobjeví ještě něco zajímavějšího, tak je asi zkusím kontaktovat.
Výhoda toho plecháče, je asi zamykatelnost. Je to v podstatě trezor. Na skladování Kolosálek povinnost :D
Ale kdybych bydlel v Praze, tak bych zkusil toto: http://www.boknas.cz
Nevím, jak je to s cenou, ale pro vyklápěcí nebo posuvné dvířka, jsem měl vždycky slabost.
Jinak z té Ikea se mi nevíc líbilo tohle: http://www.ikea.com/cz/cs/p/regissoer-vitrina-hneda-50342077/
Hlavně to má větší hloubku. Zas ale i cenu :)
Jo jsou to krásné starosti vybírat si novou knihovnu :)
Darker - právě to zvažuju ...sklo a nebo ne, ale ty Billy mají menší hloubku než Kallax. 30/39 cm.
A teď jsem koukal na ten plech :) taky dobrý, celkem originální mít doma plechový skříně :D
Wub: Zrovna jsem si nedávno jednu komiksovou knihovnu nechal dělat, tak to foto ještě jednou zveřejním. Pokud žiješ poblíž Chomutova, tak ti adresu na šikovného truhláře můžu dát, tahle knihovna mě přišla přes 7000,- http://imgup.cz/images/2020/10/21/knihovna01.jpg
Walome, GWB: Zdravím, přesně takový řešení knihovny mám v plánu.
Podělte se o zkušenosti. Dělali jste si sami návrh nebo jste využili nějakýho bytovýho architekta?
A máte případně tip na šikovnýho truhláře?
Milo_Harwey: Já bych bral jedině prosklenou knihovnu, ať už s dvířky nebo šoupací vitrínu. V otevřené se mi hromadilo tolik prachu, že musela stará knihovna pryč. Ten úklid byl hrozný. Takhle to je mnohem lepší :)
Milo_Harvey: Billy je dobrá volba. Ony kostky, pokud myslíš Kallax, nejsou z mého pohledu dobré. Nevýhody vidím v hlubokých policích, teda pokud nejsi zvyklý dávat knihy do dvou řad, nebo že nemůžeš přikoupit prosklené dvířka či osvětlení (pokud by jsi tam chtěl dát časem nějakou figurku). Navíc, aby jsi s kostkami zaplnil celou stěnu, musíš jich koupit celkem dost a pak je problém spojováním. Billy je po těch letech už skoro dokonalý. Pokud se pro něj rozhodneš, vezmi si víc těch užších pro těžší knihy. Přeje jenom, širší regály se časem při plné zátěži trochu prohýbají.
Pokud nevíte, ve kterém vlákně přesně rozjet novou diskuzi, tak pravděpodobně toto bude to pravé. Také zde končí offtopicy z jiných vláken. Tak trochu odpaďák.