Od určitýho množství komiksů se muž dostává do stavu, kdy ho stejně jen suší (čest všem, co si občas zainvestujou i do nějaký kurvy, příp. manželky)... A že by sem zavítala nová, mladá, dynamická a ostravská já, to nevidim. Takže jen kuř Fryi, jen kuř. A dýchej z hluboka!
GWB: Prodávat ho fakt nebudu, krb bohužel taky nemáme :'( , zapálit sbírku komiksů? Jsi upadl ne :D , pyroman!! nehulím, občas si zapálím. Takže ho chci, abych si stylově mohl zapálit, občasnou cigaretu, ale pšššt! :D Já nekouřím! :D
Fry: Neznáme! Kouříš? Hulíš? Jsi pyroman? Hodláš zapálit vlastní sbírku komiksů a začít znovu? Máš doma krb a tohle bude stylové? Prodáš ho a za utržené peníze si pořídíš Kačery? Tolik otázek a ty tak tajemný... :))
Sběratelství vnímám jako věc, která může být někdy trochu nezdravá pro jednotlivce, ale v konečném důsledku velmi zdravá pro celou společnost. Takže si všech sběratelů upřímně vážím - že tu zátěž na sebe (i za mě ;) berou a uchovávají rozsáhlé soubory informací, které by se jinak mohly propadnout do ztracena.
invape: Mám desetinu toho co ty a taky mě občas přepadají pocity "proč to kurva doprdele dělám?" A většinou si odpovídám tím, že sběratelství je nádherný. Krásně se na ně kouká, jsou to věci, které mám ráda a jejich shánění, nakupování, čtení, zakládání, oprašování a přeskládávání v knihovně mi činí čirou a prostou radost.
Stejně jako stovky knih, co mám a kupuji. Honím si triko, ale týdně kupuju tak pět knih (nenávidím půjčování, miluju vlastnictví). Sbírám třeba ještě porcelán ála Expo´58 a vnímám ho podobně jako komiksy - nádherná věc, jejíž vlastnictví mi činí potěšení a je krásná na pohled i omak, dovedu ocenit kvalitu a užít si lov, snahu získat kousek, který mi chybí, za co nejlepší cenu a ještě si můžu krásně namlouvat jaká je to báječná investice, podobně jako komiksy. Ale co je to za investici, když se jí neplánujete nikdy vzdát...
GWB: Většinu svých komiksů jsem četla víc než jednou, najdou se desítky kousků co i víc než desetkrát (s knihami to mám dost obdobně, vracívám se k nim po letech a hledám nové ve starém). To k těm několika minutám. Je taky fakt, že když si "čtu" něco výtvarně zajímavějšího, potřebuju se tím prohlížením prokousat a strávím nad komiksem leckdy dlouhé a šťastné hodiny.
Bez sběratelství (něčeho pro mě hodnotného) si nedovedu představit život. Vždycky jsem sbírala. Známky, pokémony, druhy hadů rodu Epicrates, umělecké předměty, šperky knihy, komiksy... sbírám zajímavé kameny z cizích míst a sbírám vstupenky na všechny události které jsem absolvovala. Možnost jakési nahodilé myšlenkové katalogizace a současně potřeba zanechat stopu po tom, co prožívám a jaká jsem. Invape na to kápnul, sběratelství je životní dílo. Jen ta tvorba hodnot v tom není moc obsažena. Je to maximálně sumarizace hodnot. Hodnotiček.
U mě to je i tak, že sice jsem zatím ještě na škole a nikde nepracuju ale, peníze co dostávám,tak mi jich začalo být líto, když vždy sem si uvědomil,že sem to prokalil, nebo prosázel,tak se si začal kupovat komiksy a dělá mě to šťastným,že už něco mám . Předtím sem takhle naky pátek, ujížděl na xboxu ale hrál, hrávl sem už novější hry,tak už mě ty starší tolik neba. ikdyž mám srdcovky tiberiun sun apod. Překvapivě sem tedka četl výpravu za ptákem času z let 82 a dál a bavilo mě to . To se u her řící nedá. A tak jsem rád, že aspoň něco doma mám. A navíc 99% comicsů nejde stáhnout z uložto cracknout a číst. A cena se drží klesá i padá, zatímco u her jen padá. Najíst doma dostanu, do aut blázen nejsem, jak mojí vrstevníci. Oblečení kupovat mě už nebaví a stejně ho zničím časem. Tak proč to nevrážet do komiksů.
Killingjoke: Mam rad to medium, comicsy ctu a zajimam se o ne. CDB z toho nejak logicky vyplynulo, protoze jsme jeste s Ludou Platou citili potrebu mit "neco jako imdb na comicsy", specialne kvuli tomu, ze jsem se v ty dobe jeste citil byti comicsovym publicistou. Dalo by se rict, ze citovy vztah mam k mediu jako takovymu. Ale ke comicsum, jako k vecem, vubec.
Nedelnim obedem jsem myslel dobry zradlo, ktery si naramne uziju, ale netrpim zachvaty melancholie, ze jsem ho sezral. Budou dalsi nedele :)
GWB: když přemýšlím nad tím, co píšeš, tak je asi sběratelství spíš o tom pocitu, že něco sbírám, než o tom, jak to působí na okolí. Já jsem se začal považovat za sběratele komiksů, až když jsem začal kupovat i to, co nečtu.
invape: Tož, knížky občas kupuju, ale většinou jsem je podědil, dostal... navíc miluju antikvariáty a tam se dá koupit kniha velmi levně. K tomu všemu beru svou knihovnu jako Umberto Eco, tedy cosi jako živoucí organismus - s vědomím, že do konce života stejně všechno nepřečtu, ji různě doplňuju, vracím se k různým dílům, koukám se do knih, když potřebuju něco zjistit/vědět. Učil jsem se z nich na státnice. Občas něco předčítám přítelkyni, etc. Já nemám nic proti sběratelství, už vůbec nic proti komiksům, jenom pouze vysvětluju, proč je já sám nesbírám:)
GWB: a co dáváš do těch knihoven? Komiksy moc ne. Tak proč kupuješ ty knížky? Taky se k většině nikdy nevrátíš a jdou taky přece půjčit... Já taky hromadím knížky a otázka je stejná jako u komiksů, proč to vůbec dělám.
Nevím, jak to přesně Zack s tou metaforou myslel, ale mám to dost obdobně. Vím, že existujou parádní drahé kousky či jinak výstavní a perfektně výtvarně či knihařsky zpracovaná díla, avšak komiks je pro mě víceméně spotřební zboží, které většinou přečtu za jeden večer a už se k němu nikdy nevrátím. Jsem vlastně docela rád, že - ačkoli komiksy miluju - žádné nesbírám. Myslím, že peněženka mi také děkuje. Neb kupovat si hromadně komiksy za několik stovek, které vás zabaví na několik málo minut, není nic pro mě. Ale nikomu tuto vášeň neberu, vlastně je pro nás čtenáře přínosná - komiksy se kupují a vydávají dál. Mou světlou výjimkou budiž celá řada Calvina a Hobbese, kterou jsem skutečně nasbíral, jsem za ní rád a má čestné místo v mé knihovně, která mimochodem zabírá několik stěn a stovky a stovky knih, ovšem komiks z toho tvoří cca 20 kousků:-)
Zack: to v každým případě. To ale nebyla debata o smyslu comicsdb. To byla debata o sběratelství. Já vždycky shromažďoval to, k čemu jsem měl citový vztah. I když mě to někdy naštvalo jak nedělní oběd.
Zack: To mě zaujalo. Mohl bych se zeptat, co Tě tedy přivedlo k práci na téhle databázi? To komiksy ani nečteš? Znám lidi, co komiksy čtou a nekupují, přesto je to zajímá a nějaký citový vztah k tomu mají (i když to nutně nepotřebují mít na polici). Promiň za všetečnost, ale prostě mě to zaujalo a jsem zvědavý.
invape: To doufam, ze ne, jeste furt trochu doufam, ze cdb ma co dat i lidem, co comicsy nesbiraj. Ja je ostatne opravdu nesbiram, mam k nim citovy vztah zhruba asi jako k nedelnimu obedu.
Já třeba sběratel nejsem, ale přiznávám, že když ke mně někdo příde, tak se může zdát že ano:) ..... Já v tom totiž nemám moc systém. Kupuji pouze to, co mi dělá radost(možná že to je můj systém). Hromadění mě neuspokojuje. Kdybych nebyl tak líný, tak bych tak 1/2 až 2/3 mé sbírky (a jsme u toho, asi jsem sběratel;-) ) prodal. Ale ta práce (celý to procházet, dávat inzeráty, balit, scházet se,....) mi za to nestojí - alespoň zatím. ..... Asi je důležité si uvědomit z jakého důvodu se člověk sběratelem stává. Někomu to dává smysl života, někdo to bere jako investici, někdo tím "zabíjí" čas, někomu to dělá radost,......... Samozřejmě, že se to může/musí částečně prolínat. ..... Já si tím třeba dělám radost, ale vím že je to trošku investice (teď ani nemluvím o českých komiksech). Třeba když se rozhoduju co si koupím, tak "vstupní" investice je cca stejná, vím že produkt "A" má v poměrně krátkém horizontu potenciál růstu, kdežto produkt "B" je z krátkodobého pohledu na svém maximu. Ale produkt "B" mě víc pohladí na srdíčku, takže asi nakonec vyhraje. Je to boj srdce s mozkem:)
Flash: mě jěště děsí požár a následný zásah hasičů. Člověka určitě potěší, když vidí, že jeho sbírka neskončila v kontejneru. Kolega z práce si třeba kupuje diamanty. Má dva maličký. Jeden za cca 300 tis. kč. Snad to jeho děcka ocení víc než komiksy. Navíc se to dá snadno pašovat třeba v konečníku, kdyby došlo na nejhorší. A to se o komiksech rozhodně říct nedá.
Invape máš pravdu. Nejhorší co mě děsí, že jak to semnou švihne,tak moje sbírka skončí někde na půdě,ve sklepě, nebo ji někdo prodá.Potomky nemám ale kdybych měl,tak vím,že na 90% to neocení a někde to střelí aby bylo na trávu či pivo. Pěkně to vidím,tu šílenost na mém otci,on pěstuje kaktusy a chová rybičky,předtím hady, a furt se mě ptá, jestli nechci pěstovat kaktusy,či začít s rybičkama. Ano je to pěkné ale nerozumím tomu a zas,až tak mě to moc nebere. Jednou došlo i na debatu, co s tím mám udělat,kdyby náhodou umřel,že mi nechá číslo na chovatele a těm ať to prodám. Tudíž,nejrozumější podle mě je, najít si někoho,o kom víš,že to ocení a odkázat mu svoje comicsy. Uvažoval sem nad tím a nemám komu ale třeba mě začne za pár let bavit něco jiného. jsem mladej zatím,tak uvidíme.
Sbírání komiksů mi přijde jako smysluplná činnost, pokud komiksy čtu. Horší je to např. s vášní pro sbírání hokejových kartiček (viz. já když mi bylo 14-15), které byly vytvořené jen proto aby je někdo sbíral.
invape: tvoji velkou a kompletní sbírku jednou vykoupí "Muzeum českého komiksu" ;)
Odpověď na to, co je sběratelství je jednoduchá. Horší je, proč to děláme. Jasně, baví mě to. Proč ale komiksy? Baví mě víc věcí a nesbírám je... Vždycky, když jsem přemýšlel nad tím, proč to skutečně sbírám, tam jsem měl nakonec akorát depky. Dojdu vždycky k tomu, že je to blbost a vůbec na pytel jako skoro všechno. Kdysi nám jeden člověk na VŠE říkal, že by "člověk neměl svůj život jen prožrat, prošukat a prosrat", ale je tady, aby vytvořil nějaké dílo. Možná, je to, co dělám to dílo. A možná bych radši pařil stejně jako před tím, než se mi narodili děti a já tím sbíráním komiksů jen zabíjím čas. Ale to je taky na mašli. To dílo je psychicky nejpřijatelnější. Konám dílo podle svých možností, tak:o)
No já se za sběratele považuju, protože když mám možnost, tak koupím v antiku za pár kaček každou kokotinu, doplňuju si čtyřlístky, sleduju co bude brzo vyprodáno a kupuju do zásoby. Myslím, že cca přes 500 komiksů, co mám doma jsem ještě nečetl - ale mám to stejné v případě normálních knih, které si kupuju do zásoby a pak se s rukou v trenkách procházím kolem knihovny a lascivně u toho povzdychávám. Ale nekupuju to jen pro to, abych to měl, čtu furt a jsem toho názoru, že mi ty knihy neutečou nikam a jednou přijde na každou z nich čas. Proto jsem se i zaregistroval na databazeknih.cz, kde si pomalu doplňuju věci, které jsem už přečetl, s cílem tam jednou mít všechny knihy a zjistit kolik tisíc jich doma vlastně máme.
No ale zase třeba Kurva velký Sin City nebo Velkého Hellboye jsem si z finančních důvodů musel odpustit i když mě to sere. Ale děcko tím holt nenakrmím;) Jinak sběratelství je prostě klasická magořina - jak tu psal invape, začal sbírat komiksy protože tu byly - já jsem to měl stejné od děcka, sbíral jsem snad všechno, co se dalo - plechovky, krabičky od cigaret i zápalek, známky, céčka, samolepky ze žvýkaček, lístky od vlaků (měly čísla na sobě), jediné, co mě minulo byly obaly od sýrů, které se taky sbírávávaly. No a teď to jsou hlavně knihy a pomalu i zdravotní neduhy...
Sběratelství je hromadění comicsů se zaměřením na vzácné nebo oblíbené kousky. Sběratel= osoba aktivně shanějící a pravidelně vyhledávající comicsová díla.
Flash: Až jednou v televizi uvidíš pána, který se v Ostravě přivazuje řetězem k tramvaji a vykřikuje něco o tom, že za zpoždění MHD může CIA, bude ti vše mnohem jasnější.
Pokud nevíte, ve kterém vlákně přesně rozjet novou diskuzi, tak pravděpodobně toto bude to pravé. Také zde končí offtopicy z jiných vláken. Tak trochu odpaďák.