Zack: Nemluvím za nikoho - určitej druh empatie mi při čtení komentu prostě zakřičel, že mi tu něco vadí (a ještě jednou - nemyslím KRITIKU čehokoli, kohokoli !). To, že mě bude kdokoli podezírat z nedostatku nadhledu skousnu. I bez nadhledu ale - čistě věcně: Napsat o člověku, kterej už nikdy nic nenapíše, že je dobře, že už to neudělá, mi přijde přinejmenším nevkusný. "Práci mrtvých" hodnotím bez růženců v xichtě dnes a denně, ale nikdy mě - ani u "skvostný" poezie Miroslava Floriána - nenapadlo použít podobných definitiv. Možná má ale nakonec Draco pravdu - třeba jsem stařec, kterej trapně postaru rozlišuje slova -upřímnost- a -hulvátství-....
Woffce: Tady se Draco musim zastat. Nevidim duvod hodnotit praci mrtvych autoru jinak nez tech zivych. A rozhodne fandim uprimnosti a kritice v mistnich komentarich. Dalo se to napsat jinak, rekneme taktneji, ale o tom prave uprimnost je. Rict, jak to citim.
Trochu me mate, ze ses s nim neznal, ale pritom mluvis za lidi, pro ktere Hibi nebyl jen chlapik od comicsu. Ja se s nim znal, nebyli jsme zrovna kamaradi, rekneme spis naopak, ale rozhodne si myslim, ze by podobnou kritiku prijal s nadhledem, ktery tobe v tuhle chvili bohuzel chybi.
Woffce: Tak si to shrneme. Tobě vadí můj přístup k někomu, kdo se už nemůže bránit a připadá ti to jako neúcta a neslušnost. No a já jsem vcelku rouhačský typ a také jsem o dost mladší než ty, pak není divu, že jsem schopná takovýchto vyjádření. Pro mě je asi má smrt prostě příliš daleko. Je mi líto, že jsem tě takto vyprovokovala jednou větou, která pro mě neměla hlubší význam.
Draco Nobilis: Nenabádám k uctívání ikon - píšu jen o obyčejný slušnosti; asi to neumím správně vyjádřit, když opět reaguješ na něco úplně jinýho. Na Hibiho nemám názor vůbec žádnej (nic jsem od něj v podstatě nečet´) - a ani jsem ho osobně neznal. O to tu ale nejde - jde o to, že např. o Jeriem bys TO napsat nemohla, o Hibim ano, a právě proto neměla. Tím o tomto končím.
Woffce: Podívej, já se tím rozhodně nechtěla nikoho dotknout, jen jsem trošku upřímnější a drsnější a píšu, co mi zrovna ehm... Chtěla jsem napsat slina na jazyk přinese a pak si to dvakrát čtu a dělám korekce a tady jsem necítila že bych řekla něco až tak rouhačského... A nepopírám že mám na Hibiho odedávna asi jiný názor než ty. Kupříkladu O nemrtvých jen dobré mi pekelně lezlo krkem. Neupírám mu zásluhy, co já jsem proti němu? Červíček... Ale zveličovat je taktéž nehodlám. Havlovci taky dostávají rány mezi oči, Hibiovci si očividně musí taky začít zvykat. Nedělejte z něj posvátnou krávu, byl to přeci jenom člověk a já se nesnažila ho pohanit.
Draco Nobilis: Necitelné k autorovi ? Tak o to hůř - ten už těžko půjde do sebe, že ? I s ohledem na skutečnost, že pokud se někomu nepovede scénář, není nikde napsáno, že se časem nezlepší - a nepřekvapí; tahle možnost tady ale, bohužel, odpadá... Nebudu to dál rozpitvávat - koukám, že to prostě (ne)cítíš jinak. Upřímnost ti nikdo neodpírá, je správný napsat "tenhle scénář prostě není dobrej", jen "ještě že už žádný scénář nenapíše" mi skutečně přijde jako rána mezi oči pro lidi, kterým Hibi chybí.
Woffce: Šla nenapsat. Ale měla jsem to v srdci a pokud si chci svoji upřímnost uchovat, musím být občas i krutá. Říct pravdu i přesto, že vím "o mrtvých jen dobře" a ano rozvíří to vody stále ještě rozjitřené... Necitelné to je možná k autorovi, ale rozhodně ne k jiným lidem. Copak jsi na tom scénáři pracoval? "budu krutá, ale ještě že už žádný scénář nenapíše", tady nemluvím o ničem jiném, než o Hibiho scénáristických schopnostech. Nepíšu, ještě že už si s nikým nepromluví, nepíšu, ještě že už nenapíše žádný článek, nepíšu, ještě že už nebude pořádat žádnou komiksovou akci, nepíšu, ještě že už si nevypije ani pivo...
Draco Nobilis: Chtěl jsem, ale nezdařilo se mi přejít beze slova tvůj komentář k "Šifře": Ano, "kruté", ale hlavně necitelné vůči lidem, pro které nebyl Hibi jen "ten přes komiksy. Promiň, ale ta věta ŚLA NENAPSAT.
vasek: pomoc se nám určitě šikne, ale nejprv musím nějaké ty normy a specifikace znormalizovat a odskoušet. Taktéž chci nejprve oslovit jednotlivá funkční vydavatelství, zda nemají námitek proti ukázkam. Pokud máš vyhlédnute něco konkrétního (serii - ideálně Kačer Donald :-) tak se samozřejmě můžeme dohodnout mailem.
Aha, kometa č.1 :-) už vidím...
případně bych i s nějakým skenováním pomoh... asi nijak masivně, páč na to nemám čas, ale když se mi náhodou dostane něco do pazoury a budu zrovna poblíž skenu, tak nevídím důvod, proč to tam nehodit. Požadované specifikace ohledně formátu a rozlišení???
Vzhledem k množství stále stejných opakujících se titulů jsou to podle mě "insideři". Ať už zaměstnanci skladu, distribuce nebo knihkupectví, ... zkrátka workoholici, co si občas "odnesou práci i domů" :o)
Hedgehog má navíc pravdu, že zuřiví aukristi se u novinek můžou samou nákupní zběsilostí uklikat.
Woffce: Nebo pracují ve velkých knihkupectvích, kde nějaká ta kniha občas prostě zmizí... To se pak vede jako běžná krádež zákazníkem a není co řešit. A hlavně ví, že se na aukru komiksáci můžou upřihazovat nad novinkama, spíš než prostí lidé u aukcí prosté beletrie, jejíž ceny a dostupnost jsou na jiných levelech. Tak svět oplácí.
DEmnoG: Myslím to spíš obecně: Na Aukru se objevujou novinky hned po vydání za nižší cenu než je prodejní - jistotu, že někdo přihodí, prodávající nikdy nemá. Tak buď dělaj tyhle lidi v tiskárně, nebo jeli náhodou za valníkem, kterej je rozváží po krámech - a občas něco vytrousí... :---)
Lidi, mám všobecný dotaz do širokýho pléna: Hledám povídkovou knížku o upírech.
Tuhle knížku už hledám strašně dlouho. Měl jsem jí v ruce jako dítě už tenkrát působila dost staře. Vzhledem k tomu, že absolutně nevím, jak se to jmenovalo, tak se mi celkem blbě hledá :-)) Takže sháním název...
Jde o normální beletrii -(povídky snad českých, známých spisovatelů ...ale to už si možná cucám z prstu). Jediný, co mi utkěvlo...byly ilustrace. Byly v takovým "šalamounovským" stylu a upíři na nich vypadali jako Nosferatu s velkejma hlavama, velkejma očima, akorát neměli dlouhý tesáky, nýbrž měli špičatý přední dva zuby...což na mě jako na dítě působilo obzvlášť děsivě :-) Neznáte to někdo? Nemáte to doma? Nevíte jak se to jmenuje? Internet i antíky svěřepě mlčí.
Když už jsme u toho, na tu Saudkovu výstavu se těším jak na Vánoce. 60. léta podle mě představují vrchol Saudkovy tvorby. Neví někdo nějaké podrobnosti o chystaném vydání Oranžové smrti? Už se o tom jen tak mimochodem zmiňovala Mladá fronta i KomiksFEST revue. Zajímalo by mě, jestli se opravdu nějakou záhadou našly ty ztracené podklady či zda to vyjde jen částečně, případně jaktože to může v případě mistrovy nepřítomnosti vůbec vyjít (když od jeho upadnutí do kómatu nevyšlo vůbec nic). A které nakladtelství?
Kája Saudek & 60’s
20.11.2009 | České centrum Praha | do 2.1.2010
Výstava toho nejlepšího od krále českého komiksu.
Kája Saudek si díky svým kvalitám vysloužil titul krále českého komiksu, a přestože se tomuto médiu dnes věnuje i řada zdejších kreslířů, žezlo mu z ruky ještě nikdo nevyrazil.
„Saudek je nejzásadnější český komiksový výtvarník, jeho seriály mi jako chlapci otevřely dveře do úžasného světa plného energie, nápadů, představivosti a nedostižného mistrovství“ uvádí Jiří Grus, stěžejní představitel současné generace komiksových výtvarníků a autor série Voleman.
Kája Saudek byl však nejen autorem smělých - a tudíž předčasně zastavených - komiksů jako Honza Hrom (1968) či Pepík Hipík (1969), ale také zdatným propagačním grafikem a uměleckým solitérem schopným se úspěšně pohybovat mezi filmem, užitou grafikou a ilustrační tvorbou. Jeho nezanedbatelný přínos v této oblasti vyzdvihuje právě výstava Kája Sadek and 60’s aneb Zlatá šedesátá komiksově! Z ní je patrné, že autorova vrcholná díla vznikla většinou v průběhu šedesátých let, díky čemuž se v nich prolíná jak uvolněnost tehdejšího ovzduší, tak Saudkova výtvarného rukopisu. Ten má neuvěřitelný erotický náboj, a to jak obsahem, tak celkovým výrazem.
Výstava přináší řadu veřejnosti zcela neznámých a dosud nepublikovaných Saudkových prací. Takovou položkou je například soubor fotografií kreslířova dvojčete, dnes světově uznávaného fotografa Jana, které Kája dokresloval a do nichž vpisoval dialogy v bublinách. Díky těmto zásahům získávají snímky s filmovou atmosférou nový, často zlehčující či ironizující obsah. „Můj bratr byl když ne geniální, tak pologeniální, měl nesmírnou představivost a uměl výborně kreslit. Měl ty ženské v ruce jako málokdo,“ uvádí fotograf Jan Saudek. Bohužel část těchto komiksových fotografií zkonfiskovala roku 1964 StB, jíž se činnost svobodomyslných dvojčat příliš nezamlouvala.
od 20.11.2009 do 2.1.2010
České centrum Praha, Rytířská 31
DEmnoG, Kapis, MDS: Tak na to, že nějaká skopová hlava vycítí, že chci koupit novej kabát nebo strčit jazyk do klína nespolíhám už pěknejch pár let. O co si holka chlapovi neřekne, nemá. A lahváče nosím, když si pán tvorsta řekne(ovšemže správně vychlazené ze sedmého schodu). Tak vypadá ideální stav, kdy nikdo nespolíhá na to, co se asi tomu druhýmu honí za těma jeho smutnejma kukadlama...
DEmnoG: Já mu to řekla dvakrát. Tudíž omluva jest na místě. A pokud vím, už i ty máš zkušenost s omluvou mé osobě a že bych toho zneužila, se říci nedá...
Já jsem taková nevinná, čistá duše, proto tak báječně zapadám do Vašeho bratrstva. Ještě ten slib čistoty, cudnosti a pokory... No zatím užívám noviciátu. Mimochodem, jak vypadá obřad iniciace?
4 kapis: On po tobě DEmnoG odjakživa touží a timhle tě chce nasměrovat jeho "správným" směrem. Jinak mi mluvíš mi z duše. Ženská čeká co vycítíš a že jí budeš rozumět beze slov, což logicky nejde, páč sme chlapi a dle DEmnoGa "Chlapi k sobě". :) Vztahový MdS
DEmnoG: na teplouše dobrý;) ale abys Xeeleeho nematl, uvedu ho na správnou míru, protože žena ti většinou nic neřekne a počítá, že všechno "vytušíš a vycítíš" a pak vznikají nedorozumnění a tiché domácnosti....:/ Zato sama nevycítí, že když s ní slezeš, tak má skočit pro lahváče :D
to Xeelee: ty jsi porad duse nepopsana, cista a svetem nepoucena. Dam ti dobrou radu do zivota: nikdy, za zadnych okolnosti se neomlouvej zensky za neco, co ti mohla rici. Kazdej umime mluvit a klidne mohlo zaznit "Xeelee, nechces uz jet domu, urcite si potrebujes vyprat nebo vyzehlit". Jakmile se jednou omluvis, je tu moznost, ze se z tebe stane docasny fackovaci panak. Zensky jsou pleme hadi, pomstychtive a neciste. Bratr Kapis o tom leccos vi a proto se pta slicnych jinochu, jestli nahodou radi nekouri pera. Takze pozor:).
DN: neblázni, takhle ho tady dodatečně hanit na fóru. Sice teda chápu, že jestli byl u vás celej den, tatínkovi přepínal programy a mamince říkal věty typu "jestlipak víte, paní Kropáčková, kde se v každém bytě nachází nejvíc bacilů?"... že to člověka trošku rozmrzí. Ale ten chlapec tě jistě platonicky miluje a může z takový ostudy mít v duši šrám na celej život.
Tak, to bylo pro dnešek všechno a příště si v naší psychologické poradně řekneme něco o hipoterapii.
Co se tyce filtrace, na to sem na PP resil jednim tlacitkem, ktery prispevek presunul a pravidelnym "drzte tlamy nebo se presunte". Mne se ulevilo pokazdy a obcas to dokonce i zabralo.
No jeste bych tu mel v nabidce patecni brutalni ozrani se na Letny, ale to musim varovat, to budou vetsinou fotografove a pridruzene bitches a umelecka tvorba se posledni dobou zcvrkla na foceni kundicek na zenskych toaletach. Teda zensky si je tam foti samy, my chlastame.
Herdek, to je poustů... tak já to vemu tak ňák na přeskáčku a doufám, že na nikoho nezapomenu :-)
Woffce: Příště si asi budeš muset vzít zvonec na krk, jinak tě v tom davu asi přehlídnu. Stoprocentně vím, že jsem byl na komiksfestu. Nebo mi to aspoň někdo tvrdil.
Draco: Koukám, že "polonahá vyzáblotina" asi dopadla na úrodnou půdu, páč potrefená husa se dycynky ozve ;-))
Zack: Kdyby ten workshop byl býval v sobotu, tak bych se mohl na chvíli ukázat, páč to asi v práglu budu (jak to s největší ppstí vypadá). Ale neděle je mimo moje logistický možnosti. :-/
Co se týče filtace příspěvků, museli by se uživatelé instruovat, aby svý bohapustý pindy psali pouze do odfiltrovatelnýho fóra. Což je blbost, protože na to každej hodí bobek. Tak nic. Mlčím :-)
sem si koupil Mrtvý nebo živý a tohle je hodně zprasené vydání booku. ve 1/3 čtení se book začal rozlepovat a na konci jsou strany, kvůli posunutí, oříznuty. prasárnička:/
to Jokerka: tak ja jsem Machinarium vcera dohral... piskvorky jsou v pohode, AI je desne defenzivni, takze brani i tvoje 3 maticky, ktere nemaji sanci byt vyherni. Naopak svoje jasny sance (3sroubky-mezera-sroubek) ignoruje. Takze staci hrat na klasicky "petky" a mas to v kapse. Jinak musim rici, ze takhle jsem se u hry uz dlouho nepobavil. Vtipna, zabavna a krasne nadesignova hra. I kdyz obrazovku s mechanickym ptakem, kerej je u elektrikare jsem vyresil spis ze zoufalstvi (tak dlouho jsem ho nechal napodobovat pohyb robotka, az najednou z dratu spadl:)).
Pokud nevíte, ve kterém vlákně přesně rozjet novou diskuzi, tak pravděpodobně toto bude to pravé. Také zde končí offtopicy z jiných vláken. Tak trochu odpaďák.