Pindárna Obecný pokec o čemkoliv.

Tip pro fanoušky Thorgala a spol, kteří to nemají daleko do polského Krakova. Až do 10. listopadu je v tamním muzeu Manggha moc povedená retrospektivní výstava Grzegorze Rosinskeho.
Kapis: Hezký zákon schválnosti :) No nic, ještě pořád je tady šance, že to bude příští rok vycházet celorepublikově.
MB: no mě by jeblo, samozřejmě, že v sobotu zavřeno :-D Asi mi to není souzeno
MB: no, jak říkám, já jsem po tomzas tak nepásl a po této porubské zkušenosti jsem nechtěl investovat čas s nejasným výsledkem. Ta tabulka mě přesvědčila, že ji je neradno věřit. Taxnad tam v Šenově to ještě budou mít zítra.
Kapis:
Já začínal úplně stejně, nejdříve jsem byl na Lipťanském náměstí. Pak jsem holt použil ten Google a zjistil jsem si, že Kosmed Solid to mají myslím na autobusovém stanovišti v Třinci, jestli se nepletu, od toho onen "kódový název" Autobus. Stanovist. Napsané je to hodně nesmyslně, to nepochybně, ale zjistit to z toho přece jen jde.
Škoda že ses tady jako Ostravák nezeptal dříve, řekl bych to hned ze začátku.

MB: zdar - opravdu jsem Kapis ne Kapiš;-)

neboj, nejsme dylyny - a i s excelem celkem umím, google už jsem viděl a mapy.cz tež - seřadil jsem si to podle abecedy a vyfiltroval pro Ostravu a jelikož bydlím v Porubě, jel jsem na jedinou adresu, která je u této položky - Liptanské náměstí, kde je normální vchod (v sloupci ulice jak píšeš kde má ta trafika fyzicky být je "AUTOBUS. STANOVIST", taxem obešel i okolní trafiky u zastávek a hovno). Kaluž pokud vím byl v Hrabůvce, jedna trafika to samé - doesnt exist a v druhé o tom nic nevěděli;-) A hlavně já to ani moc neřeším, chtěl jsem to mít ze sběratelského hlediska, ale jak nemám, tak mi to s žílama netřepe. Každopádně ten seznam je dost odfláknutý a distribuují to dost podivně - já něco podobného odevzdat v práci, tak mám obrovské problémi! (to není překlep;-)). No a vzhledem k této zkušenosti jsem jaksi ztratil chuť to někde shánět po všech čertech. Každopádně Šenov znám jak své boty a zrovna v sobotu tam pojedu po Rudné kolem, tak se tam zkusím stavit - dík za tip - konečně vím, kde se to dá koupit;-)
Kapiš:
Opravdu nechápu, co s Kalužem řešíte ohledně Ultimátního komiksového kompletu, jsem taky z Ostravy a neměl jsem naprosto žádný problém zjistit ze seznamu z Komiksária, kde se to prodává.
Díváte se v tom seznamu do špatné kolonky, ta místa dodání a adresy jsou jen sídla firem a lidí, kteří dané trafiky vlastní. Prodejní místa jsou až v tom téměř posledním sloupci s názvem "ulice". Je sice fakt, že je to tam napsáno silně zkratkovitě a heslovitě a chybí města, ale nejde o nic, co nespraví pár minut s Googlem a stránkou typu mapy.cz.
Ale abyste neřekli, že vás nutím používat Google, tak přímo v Ostravě se to neprodává nikde. Nejbližší místo je ale v podstatě periferie Ostravy, a to Šenov, ostravskou MHD je tam člověk z centra za 20 minut. Konkrétně autobusová linka č. 28, výstupní zastávka Šenov náměstí a tam to mají v budce se smíšeným zbožím asi tak 10 metrů od té zastávky. Dostávají tam 8 kusů a co jsem se ptal minule, kupuji to tam jen já a zbytek odesílají jako remitendu. Což v praxi znamená, že jestli se od minula něco nezměnilo, mělo by se tam stále válet 7 kusů Avengers.
A to jsem se bál, že to tam budu mít problém sehnat, protože se tam přiřítí celá Ostrava.
MB: tak chlape, špatná zpráva, v mém výtisku je ta chyba taky
Chtěl bych se zeptat lidí, kteří mají Iron Mana v té vázané edici Ultimátní komiksový komplet, máte to v pořádku, nebo je tam taky tisková chyba? V mém vydání, když budu brát číslování včetně obálky, chybí strana 13 třetího sešitu a místo ní je znovu otištěná strana 13 z druhého sešitu. Rád bych věděl, jestli mám nějaký zmetek a mám se pokoušet to vyměnit, nebo je špatně vytištěný celý náklad.
tak kdo se chystá vyrazit na komiksFEST sledovat jamese o´barra jak maluje evu decastelo?
Alein VS.....Rumcajs. Pojď do mně!!!!

http://michalopitz.blogspot.cz/
že odbočuju, na aukru je originál Lips Tullin z 70 let z MS a skoro kompletní, tak kdo to sháníte ......... končí to tuším v úterý nebo ve tředu
AZTeck: jasně, nedošlo mi, že to má z tzv. třetí země:o)
invape: DPH se vybírá i z poštovného (u zásilek z mimoEU).
felis: norma EU je nadřazena české normě. To znamená, že naše sazby jsou nižší než sazby dle evropské směrnice. Jinak by to totiž naši obchodníci u zboží nedávali českou sazbu DPH. Dle platných zákonů si občan může vybrat, co je pro něj výhodnější a nikdo tě nemůže nijak trestat
Invape: No, tak psal jsem to dost zjednodušeně, nechtíc to tu zasírat nudným povídáním. S tím clem je to tak, že větší část z vybrané částky je příjmem EU, menší část pak příjmem státu, ve kterém bylo zboží procleno. Jinak jasně že existují evropské předpisy o DPH, stanoví určitou minimální míru harmonizace, nebo spíše koordinace systémů daně (ne její výše) proto, aby odlišné uplatňování DPH v jednotlivých státech netvořilo bariéru vnitřního trhu EU. To ale nic nemění na faktu, že výši DPH stanoví naši zákonodárci, nikoliv EU a stěžovat si je třeba u Kalouska a ne v Bruselu.
felis a Kaluž: to je omyl, že EU nemá s DPH nic společného. EU vydala závaznou směrnici o DPH. A na základě uzavřených členských smluv mají všechny členské státy EU povinnost svoje zákony o DPH s touto směrnicí synchronizovat. Takže český zákon o DPH vychází z nařízení EU, i když je tam stále několik tzv. "přechodných opatření". Sazba a předmět daně to ale není. Pravda je, že DPH vybrané v tuzemsku jde do české kasy. Celní poplatky vybrané českými celními orgány jde také do české kasy. Poštovné je od DPH osvobozeno.
felis: Ale někde jsem četl, že snížení té hranice pro platbu DPH státu bylo nařízeno plošně právě z EU... nevím. A ty necelé dvě kila poště mi přijdou ještě adekvátní, je to prostě služba (platí za tebe veškeré výdaje celnímu úřadu a jednají v rozumném časovém rozmezí). To všechno by ale nebylo, kdyby, však víte co...
Kaluž: Stejný problém jsem měl loni, když jsem si objednával nějaký trika z USA. Nejblbější je, že pokud člověk nechce jet až do Prahy do celního skladu, musí vysolit dvě kila České poště v podstatě za nic. Jen bych rád uvedl na pravou míru to s tou unií. EU nemá s DPH nic společného, veškeré DPH je příjmem české státní kasy. Příjmem EU jsou právě ty celní poplatky, který jsi ty ovšem neplatil. Financové si daň navíc počítají i z poštovného, nebo nějaké jeho části, což je blbost jako věž, ale hádej se s celníkama.

Jinak máš zajímavý blog.
Kaluz: jak co, primarne uz jedu pres comiXology a kdyz z neceho mam vylozene pocit, ze to proste musim mit na papire, tak to dokoupim na Book Depository, ale to se stava minimalne. Comicsy, co kupuju kvuli artu jedu rovnou papirove, coz je teda asi jasny :)
Kupujete komiksy v US, EU nebo jen v digitální distribuci?

http://edblok.blogspot.cz/2012/09/filth-and-loathing-in-eu.html
brkowycz: lacné knihy to istia :) Nemá tu niekto zo Slovenska skúsenosť s tým ich e-shopom? Koľko preplatím? Vopred ďakujem.
Zack: Já bych řekl, že "A" je správně, cituji: "Je to větší šance, než vystavené v knihkupectví hřbetem, nebo ve vitríně." Tak je možný, že se jejich tituly tak těžce neprodávaj, že se jim ani nevyplatí platit distribuci :D
brkowycz: bud se Dort pomatl definitivne nebo nasral nejakou distribuci, jinak si takovou kokotinu nedokazu vysvetlit :)
Kaluž: Jsem stejného názoru, hlavně u jednoho nejmenovaného českého nakladatelství, které vždycky vydá první díl a poté všechny své fanoušky na FB obviní, že si to nekoupili. V době kdy BBArt a Crew sází několik dílů serie za rok nikdo nemůže čekat, že budu kupovat serie na pokračování, když vím, že pokud nějaká kniha vůbec vyjde, bude to za dva roky. Klečim a modlim se, aby Crew příští rok rozhejbala Lucifera a Mýty, zatím pořád věrně doufám, že se dovydání dočkám a transformace na Fables prozatím neproběhla.

A k tomu Goonovi, docela zajímavá nová obchodní strategie CC - kniha bude k dostání pouze v jejich e-shopu.
tak u mně krom ukončeného Sandmana a Donžonu to je rozhodně

100 Nábojů
Transmetropiltan
Živí mrtví
Lucifer
Hellboy
Kůstek

no tak jich je 6 no;)
Usagi Yojimbo
Death Note
100 Nábojů
Y: Poslední z mužů
Živí mrtví
Po ukončení pouti některých hitů po českém trhu (Sandman, Preacher, Hitman a bohužel i Donžon, btw bude se mi po nich stýskat) jsou to bez pořadí:
Kůstek
Usagi Yojimbo
Punisher
živí mrtví
+ skomírající (vstříc lepší bodoucnosti hledící) Lucifer, Mýty

Naopak už jen ze setrvačnosti (a doufajíc, že s případným kompletem se mi to vrátí):
100 nábojů
Transmetropolitan
to Kaluž: jak rikas, radeji one shoty... i kdyz zrovna prvniho Goona zvladnes jako one shot. Ale taky bych radeji B.P.R.D. nebo dalsi Hellboye, at nejsme pozadu.
Když beru "vycházející", tedy už do nich nepočítám Sandmana, Hitmana a Preachera;

1) 100 Nábojů
2) Lucifer
3) Bažináč
4) Transmetropolitan
5) Y: poslední z mužů
Kaluž: já sice originály nekupuju (moje angličtina neni takové úrovně) nicméně CC by zrovna mohli prodávat jen zajetý věci (Hellboy, Sin City,) a další série nerozjíždět, protože mají velké skóre nedovydaných věcí + pomalost. Klidně by mi od nich stačili jen jednorázovky a nebo to prostě dovydat stůj co stůj. Když už ty práva koupili, tak tisk už je poměrně levnej (ač to většina lidí neví)...Jsem rozhodně pro víc jednorázovek...
TOP 5:

Bažináč
100 nábojů
Punisher MAX
Transmetropolitan
Hellboy

+ cokoli s Batmanem

Včera jsem se dočetl, že CC odkoupilo práva na vydávání Goona. Nepřijde vám, že na české poměry je tady už docela dost sérií na pokračování? Z vydavatelů to pak většinou leze jak z chlupaté deky a někteří se ještě čertí, že se to neprodává a na vině je zákazník. Nebylo by moudřejší zkusit vydávat více jednorázovek (minisérií)? Fond je nabitý perlami různých žánrů (stačí nakouknout třeba do seznamu vítězů Eisnerů za poslední roky, v příslušných kategoriích se tam toho najde spousta kvalitního). Nevím, jak na tom jsou jednorázovky s prodejností, bagdádská smečka to asi nemá lehké..., ale co Habíbí, Deka nebo Jimmy Corrigan? Není to lepší než první dvě knihy Goona a případné zjištění, že dál to budu muset kupovat v originále? V knihovně mám kupříkaldu sérii Mýty, která se u třetí knihy přejmenovala na Fables a vypadá to, že jedináček Ú.P.V.O. se v nejbližší době dočká bratříčků z B.P.R.D. :)
1) Preacher
2) Crying Freeman
3) Hellblazer
4) Thorgal
5) Comicsové legendy
1) Transmetropolitan
2) Lucky Luke
3) Bone
4) Lucifer
zigzag: no ale toho si asi už koupit nepoběžíš:/
...na 4. je vlastně Dondžon!
Kůstek
Hellboy
Usagi Yojimbo
--volno--
--volno--
topka:
1) Hellboy
2) Živí mrtví (ale tady si nekupuju každý nový díl, protože mě to tak baví, že se záměrně mučim)
3) Death Note
4) Daredevil Omnibus
Spousta sérii mě zaujala, ale koupil jsem třeba zatím jen jeden díl, protože mě sere čekat pět let na konec. Tak jen občas koupím díl aby se mi to nevyprodalo a počkám na dovydání a pak to zhltnu najednou... PS: právě mě čeká Sandman, Preacher a Hitman. Samý pecky!
Jo, Superkomiks ještě!
Topka... Asi jen Usagi a Marvelovské Omnibusy - to jsou must have tituly. Ale ono se to blbě sestavuje, když po vydání kupuju takřka všechno =D

Naštívil jsem perfektní výstavu 13 komnat českého comicsu, můžu jen doporučit..

Tak díky tomu, že skončily některé série, které jsem kupoval a které zmiňuje erik níže, je teď pro mne snadnější Top 5 sestavit. Beru to tedy podle toho, co kupuju ihned po vydání. Je to asi takto:

- BATMAN (dle BB/Artu by měl v příštím roce pokračovat ten Morrisonův i z New 52)
- DAREDEVIL OMNIBUS
- 100 NÁBOJŮ
- HELLBOY
- USAGI YOJIMBO

Sakryš, teď mě napadlo, že ještě nemám nového Usagiho :-) No a určitě těsně v závěsu bude Lucifer, pokud jej Crew rozjede, dokončení řady Swamp Thing a strašně se těším na Planetary.
Top:

Y: poslední z mužů
Živí mrtví
100 nábojů
Star Wars OMNIBUS
Transmetropolitan
+ nově Hellblazer
Skúsim. Série na konci, či tesne pred ním, nerátam (škoda, že tituly formátu Preacher, Hitman alebo Sandman sú už pasé). Plus som pridal pár titulov, ktoré možno nie sú úplne pravidelné série, ale vykazujú snahu o viac kníh. Poradie nie je podstatné.

Top:

Usagi Yojimbo
Calvin a Hobbes
Kústek
100 nábojú
Daredevil Omnibus

Lepší priemer:

Hellboy
Lucifer
Bažináč
Crying Freeman
Punisher Max

Priemer s bonusom Zámek a klíč, čo ťažko povedať, či je vychádzajúca "séria":

Hellblazer
Mýty
Živí mrtví
Transmetropolitan
Y: poslední z mužú

A na záver jedno varovanie, totálna slabota je Green Lantern.
Zajímalo by mě, při tom počtu sérií, které už u nás současné době vychází, nějaká taková top 5 z pravidelně vycházející série od každého komiksáka. Prostě sérka, od který vyjde nový díl, pro který hned běžíte do knihkupectví. Možná mě to inspiruje k nákupu něčeho nového.Dopředu píšu, že by se mělo se jednat o tituly vydané v češtině. Pokud váš počet nedosahuje ani pětky, tak jich napište tolik, kolik máte.

Za mě to je:
1, STO NABOJU
2, LUCIFER
3, HELLBOY
4, HELLBLAZER
5, DMZ

Sandmana, Preachera, Hitmana už nepíšu, protože tam jsem dorazil zdárně k cíli.
andre: díky za radu :)
royan: nejbezpečnější je firma "udělej si sám";-) ..... no žerty stranou, firmu ti neporadim, ale jedna drobná rada, pokud budeš pořizovat krabice na přepravu, tak vem raději víc menších. Já používal krabice, kam se vešlo tak maximálně 10-16 knih a s tím jsem byl spokojen. A pokud si pořídíš menší transportní vozíček, tak se ani tak nenachodíš. Velké a těžké krabice jsou nebezpečné že povolej a upadnou, špatně se manipuluje.
Zdravím. Měl by někdo pozitivní reference na nějakou firmu v Praze se stěhováním většího množství knih a komiksů? Díky za případné reakce.
Jsem teď úplně mimo - vyšlo v posledním půl roce u nás něco zásadního? Myslím třeba, co se týká zajímavé komiksové řeči.