Pindárna Obecný pokec o čemkoliv.

soulbringer: no, já právě podobného šéfa mám a nestěžuju si, mám se dobře, ale mít tam ještě někoho, který přijde s něčím takovým jako 4 možnosti, ať si vyberu a pak ještě sáhodlouze okecávat proč a) a ne b) a co si o jednotlivých variantách myslím a ať to krátce popíšu na 2 A4ky, to by mi už jeblo :)
faster86: Aha, no tak snad to letos dovydávají. Minimálně o toho Brubakera bych stál. A to video... nechápu rozhodnutí BB artu svěřit ohlašovačku někomu takovému. Působí to hrozně neprofesionálně.
Montiseus: co vim od bbartu je jen to co loni daval na jutub obezni slovensky jutuber co kradl pavlovskemu, nejak se vyprsil co vsechno ma jeste loni bbart vydal a nevydali nic (jako vubec nic, mozna az na jednu vec, kdyz beru druhe pololeti), ale treba ty veci fakt maji a nekdy vydaji https://youtu.be/lT2ZDPhLvLw?si=zh3nj0aMWgsu52f9
deefha: Fakt ti tak připadá? Mě tedy přijde, že ta nášivka spíše zeštíhluje... ale jo, došít tam ještě logo CDB a kdo by to nekoupil, viď? :)
Má někde BB art vystavený ediční plán nebo aspoň nějaký tease toho, co budou letos vydávat? Nic jsem nikde nenašel.
Od ty doby, co jsem nekolik mesicu myslel, ze mluvite o mne a pritom to bylo o nejakym Kaplanovi, tak jsem trochu opatrnejsi, ale...
Kapis: tak kdybys hezky poprosil, ja bych to mozna do budoucna nekdy zvazil - myslim, ze by sis urcite zaslouzil mit dobryho sefa! :)

A snese vlastně vůbec džíska, co má nášivku Kreatora, ještě vůbec něco?
Deefha: nebo kterou teda? Já hlasuju pro rudou!

nebo

Toe: tohle je jasny tramp stamp
KREATOR: https://www.powerplus.cz/index.php?face=krt&lng= - jdu sehnat tatéra na logo, nevím jestli na zátylek nebo na rameno...
Deefha: to neni povest, ja ho znam uz z dob, kdy presel z xchatu na nyx a vzdycky byl nesnesitelnej a vsude. Jeden z duvodu, proc sem na nyx prestal chodit.
Zack: Tak teď jsem si smíchy poprskal monitor:))) Hned mám lepší den.
Kdyby zacal, tak to tu zapalim, prisambohu.
Hlavně že to Kreator nemáte vytetované
Teď abych si pořizoval džísku...
Co takhle nažehlovací nápis, jako z Ábíčka?!
Zack: Nášivku beru, někde bych to místo na džisce ještě našel :D
Hele, na obranu fastera, je doma a nemocný, tak má asi horečky, tak se nedivte :D
Nářadí? Co to je?
Já mám jen samolepku Kreatoru, ale jinak mám od nich plno nářadí...
Já mám maskáčové kalhoty s nášivkou Kreator a taky je normálně peru, džísku nemám žádnou.:) Z hip-hopu poslouchám Keny Arkanu.
Faster člověče bund s nášivkami mám dvě, normálně je peru...
Hovno trika CDB. Nasivky!
a ozajstný hip hop je jedině xavier baumaxa.
Zack: hele kluci s tema napranyma hadrama protoze na nich mate nasivky, ona to fakt neni prdel blizko vas ale sedet
A vubec, jdu, misto abych delal na v6, tak trollim ve vlastnim foru, to to vyroci nestihnu :)
mcleek: ale gypsy jazz, aspon podle titulu, nezni blbe :)
Prosim vas, pro dalsi edgelordy a 12tilety holky, co to blbe nesou, klidne si misto slovensky hip hop dejte treba finsky soul :)
Zena se ted po mne ohlidla, proc do proboha poustim nejakyho cigana, ktery deset minut mumla o tom, jak ho nikdo nechce, tak si udela vlastni scenu. Jsou veci, co proste nevysvetlis.
Asi před 20 - 25 lety jsme hráli různě po hospodách na kytary, a když se nás někdo ptal na žánr, já ve smíchu říkal, že hrajeme "gypsy jazz". A teď je to fakt prý ofilciální škatulka...
A romale hip hop je přijatelnej?
faster86: Pokud si tu analogii nedal napoprve sam, tak ja to za tvuj mozek neodmakam. Klidne se na to vyser, stejne jako na muj satnik.
zack: slovensky hip hop je potrat protoze ti na nem neco vadi presne nebo je celkove hip hop potrat protoze mosis jen cerne trika s obrazkama alb kapel a mas doma dzisku s nasivkama ktera nikdy nebyla prana a patricne to oceni vsichni napriklad v kine kdyz jsou v radiusu 10ti mentru?
soulbringer: tebe bych chtěl mít v práci;)
tak sarkastických poznámek mám taky plnou přehršel, ale mě fakt zajímá, proč třeba někdo "V horách šílenství" za Mangu nepovažuje (viz příspěvek od PG), nebo proč někdo třeba trvá na tom, že manga je prostě součást kulturního bohatství Japonska a cokoli vytvořeno mimo (byť v naprosto daném stylu) už jako Manga být považováno nemůže, nebo ji musíme dávat přívlastky jako je Euromanga, jestli je to spíše žánr nebo označení původu...apod.

Kdyby se tady dalo hlasovat, asi bych nejradši, abych viděl, jak by dopadly tyhle definice:

a) za MANGU lze považovat pouze komiksové útvary, jež vznikly výhradně v Japonsku (ostatně je to japonský výraz)
b) za MANGU lze považovat takové komiksové útvary, jež splňují dohromady tyto charakteristiky: 1) výrazný styl kresby (nemusí platit vždy ale obecně: větší oči, přehnané vykreslení emocí...), 2) vžy se čte se z prava 3) většina díla je pouze černo-bílá + pochází z Japonska
c) viz B, ale nejedná se o díla, jež vznikla pouze v japonských nakladatelstvích
Tak podle statistik mají Warneráci 60% bankrotu. Roky neúspěšnych slučování firem se na nich podepsaly.

https://www.macroaxis.com/invest/ratio/WBD/Probability-Of-Bankruptcy
Zack: krutá pravda ale vtipná
Django: Marvel a DC budou radi, kdyz prezijou nasledujich deset let v uctyhodnejsi forme nez jako IP portfolio. Ty si prorazi tak maximalne hemeroidy.
soulbringer: At si kazdy kresli jak chce, vubec nechapu, co sis to zas rozjel v hlave za diskoteku :)
No ono je to asi jedno, zvlášť když se Marvel A DC snaží prorazit v Japonsku. Jako třeba superman vs meshi.
Tyhle kategorizace každého jenom otravují. Já bych všechny ty škatulky a nálepky zakázala.
Motivace byla, že jsme na to se Zackem narazili a vedli o tom velmi sofistikovanou zhruba dvouminutovou konverzaci:)
Nope (já se ptal na motivaci, co vedla k dotazu, jak definovat mangu), ale to je fuk... jinak, slyšel jsem i hip hop z Bangladéše a dechovku z Nigérie, takže mě nějaký kulturní potraty v muzice nechávají docela chladným.

Nicméně pokud vezeme premisu, že MANGA je vylučně a pouze spjata s autory z Asije, pak to není nic proti ničemu a nikomu to neberu, ale chtěl bych to vysvětlit. Pač to už se dostáváme z pozce "ilustrační styl only" do "unesco protected" :) - já sice nevidím žádný důvod, proč by nemohli autoři a kreslíři po celým světě vytvářet úplně stejný ilustrační styl (který je dost na jedno brdo tak jako tak), ale jestli bych ti popudil obyvatele, co vybombardovali cely Pearl Harbor, přežili 2 atomovky... tak ano, kdo jsem já, abych jim bral kulturní dědictví, že jo.
soulbringer: vzdyt sem to vysvetloval uz nejmin 4x, to je jak se bavit s AI, ktera udrzi myslenku jen jeden prispevek dozadu a tak nejak nahodne reaguje na klicovy slova :)

Protoze ceska manga je zhruba stejne trapny kulturni potrat jako slovensky hip hop nebo moravsky gospel :)
Zack: hele mě je to putna, já si mangu fakt pečlivě vybírám a mám ji jen okrajově. spíše z nostaltických důvodů (postarší akira nebo třeba nový V horách šílenství) - jen se si říkal, proč ten dotaz ... a stejně by mě zajímalo, jeslti se tady dohodnem na nějaký ucellený, jednoduchý defnici :)

ad ostatní: nerozumím jedné věci - proč by muselo označení MANGA být spjato POUZE s původem v Asii? Proč?
Gmork: Billy Bat se ti bude líbit. Akorát budeš trochu zblblý z toho, že se některé pasáže čtou jako západní komiks.
faster86: Je škoda že tu nevychází žádný Naoki Urasawa, tam by ta jiskra možná přeskočila. Má ten vypravěčský styl podobný západním scénáristům a hlavu plnou zajímavých nápadů.
Vlastně je mi stále záhadou, že mu tu nic nevyšlo. Nejspíš to bude tím, že jsou jeho série dlouhé a pro dospělé čtenáře. Hanami letos začnou vydávat jeho sérii Billy Bat.
https://en.wikipedia.org/wiki/Naoki_Urasawa
MaF: hele urcite je to lepsi jak 160, kazdopadne lyncovaci dav porad necham aktivovany a pochodne pripravene, ono je solidni sance ze nam argo duvod da.... ale akci zatim pozastavim

Seneke: ty jo kdyz to strelim z patra, gunsmith cats, ghost in the shell, adolfa, spiralu, crying freeman, /naruto, gantz,utok titanu, brutal, bleach, death note, tokijsky ghul - u techto veci jen max 4 knizky/ mozna jeste neco, ale horko tezko bych to tahal z hlavy

jako na rovinu si myslim ze tu hudu asi jeden z nejvic manga hateru, ale zas nechcu byt uplna mrdka a snazim se tak 2-3 veci za rok zkusit a zatim me nic z toho co sem cetl nepresvedcilo, ze jsou mangy nejak pro me a to sem vkladal hodne nadeji do spiraly a do adolfa a ani tam nepreskocila jiskra i kdyz u obou to vypadalo slibne tak vzdycky na me vyskocil nejaky velky red flag
soulbringer: s novou verzi to nesouvisi, mangu nijak systemove znacit neplanujeme.
Zack: chceš rozlišovat i manhuu apod.? esli ne a jde jen o opozici manga vs. comics, tak pro potřeby nějakého dělení v databázi (bez ohledu na to, že pro Japonce je manga prostě komiks, ale oni zase odlišují jiným slovem ten ne-japonský) za mě:
1. původ v Asii (zejména Japonsko, ale i Korea apod.) nebo
2. imitace stylu (euromanga, americká manga apod.)

na způsobu čtení (× westernizace ve vydávání) a formátu (× i u nás už máme dost vázaných tlustých knih) to členění IMHO postavit nejde (je to sice dojem na první dobrou, ale byla by spousta výjimek), stejně jako na stylu kresby (ten je mnohem pestřejší než ukazuje mainstream pro teenagery, už i u nás se najdou jasné příklady, které z té představy o "velkých očích" vypadávají)

Usagi není manga, Manga Shakespeare je manga, Vějíře bývají z podstatné části manga, ale zdaleka ne komplet, V horách šílenství je manga

(a teda, za mě jsou ty kategorie tři, ne dvě: comics /americký komiks/, BD /evropský, latinoamerický... komiks/ a manga /asijský komiks/ O:-)
Já bych to nechal na nakladatelích. Pokud nakladatel tvrdí, že je to manga, tak je to manga. Je mi to jedno. :-)
Zack: nemám rád mango!