To vystavení té informace o zastavení prodeje a pokračování až po vyhodnocení logů druhý den byl imho ten největší a zásadní přešlap ze strany CC. Je mi jasné, že byli naprosto zoufalí z té situace, ale tohle prostě bylo hodně špatně. Já jsem tedy nakonec vytrval a kousek pro sebe ukořistil, prostě mě intuice napověděla, že to CC nějak takto podělá. Komiksová produkce jim jde perfektně, ale v jistých jiných souvisejících věcech nepůsobí úplně profesionálně a prostě jsem to tušil. Ale hořká pachuť po tom zkrátka zůstává. No snad si z toho odnesou ponaučení pro příště...
Fimi: Nesmysl s těmi spekulanty. CC jasně v prohlášení uvedlo, že 90 % objednávek je od jejich stálých fanoušků, kteří objednávají pravidelně, a u zbývajících si nejsou jistí. Takže jestli šlo něco na spekulaci, tak naprosté minimum. Prostě špatně odhadli, že o to bude tak velký zájem a že se to hned rozprodá. Když web zhruba po hodině jakž takž najel, bylo to snad do deseti minut vyprodané. Samotného mě to překvapilo, protože ta speciální verze má navíc jen box, pohlednice, certifikát a jinou obálku. Kniha jako taková je stejná s tou normální verzí (která má taky pěknou obálku). A už ta limitovaná verze má našponovanou cenu nahoru, takže těžko říct, jestli má cena kam růst. Samozřejmě záleží na posedlosti zájemců o danou verzi. Ale solidní alternativa za normální peníze tu je.
Jinak i když jde o velmi zajímavou knihu, rozhodně není pro každého. Nejde v žádném případě o běžný komiks s bublinami. Bublin je tam ve skutečnosti minimum a většina obsahu je tvořena formou vyprávění s filozofickým přesahem. Takže pak je otázka, jestli ti, kterým kniha nesedne, nebudou knihu prodávat. Neřekl bych ale, že je to teď v rukou spekulantů...
Rovněž jsem se zúčastnil boje o Měsíční stín a prohrál, protože jsem to zkusil jen 5x. Velmi nesolidní přístup nakladatelství , nestabilita a padání serveru. Vzhledem k tomu kolik lidí kupuje limitky např. od BB Artu ( obvykle do 30 ) se domnívám, že vydělali spekulanti, kteří teď budou prodávat s náležitou přirážkou. Jistě to šlo udělat jinou formou a myslím si, že takhle se slušný nakladatel nechová. Pokud nespolehlivý eshop nefungoval , měli prodej ukončit a spustit ho znovu třeba za týden.
Naivně jsem se domníval, že CC záleží na stálých čtenářích a odběratelích, jak je vidět jsme jim ukradení a slova o šíření kvalitního komiksu a další podobná prohlášení jsou jen žvásty. Moji důvěru ztratili definitivně. Nejdříve půl roku reklamy a pak velké nic.
Fimi: boj to byl hlavne proto, ze CC shop hned na zacatku zacal padat, ale nespadl uplne. Obcas to nezvladla databaze, obcas script, obcas vstup do serveru. Obcas to proslo. Takze bud to napsalo jednu z asi peti chyb, nebo se web pomalu nacetl. Ovsem pri padech to odhlasovalo a / nebo mazalo kosiky. Protoze je cesta k objednani asi pres 7 kroku, tak bylo hodne sanci ze se to cele nepovede. A taky nepovedlo. V jednu chvili, asi po hodine co to porad vsichni refreshovali a doufali ze se jim to podari to CC shodili uplne a byla tam videt hlaska, ze protoze nekteri pouzivaji automatizovane boty ktere jim to cele shazuji tak prodej rusi, projdou logy, podezrele adresy zakazi a dalsi den se bude pokracovat. Jenze asi za 15 minut to zase nabehlo a kdo stihl objednat objednal. Sice to uplne stabilni porad nebylo, ale dalo se to zvladnout. Za chvili byly vsechny pryc.
@Hawwwran tak teď čtu ze se ti těmi objednávkami povedlo dočasně vyradit z provozu CC e-shop jo? ;) to mě docela překvapilo ten zájem, tady bych zrovna velký vývar pro spekulanty nečekal...
Nervy to teda byly kruté... po hodině a čtvrt se to podařilo, přičemž asi osmkrát jsem to už měl v košíku a při zadávání údajů k platbě to vždy spadlo.
Zdravím, s nepochopitelnou naivitou Forresta Gumpa jsem půjčil prvního semicovského Záhadného Spider-mana na natáčení TV pořadu, kde ho samozřejmě někdo očóroval, a nejsem si jistej, kolik teď můžu chtít jako náhradu. Má někdo nějaký odhad? 500? Případně kdyby čirou náhodou měl někdo tip, kde ho splašit, tak by to bylo úžasný...
Radek: ještě jsi zapomněl zmínit tu úchvatnou cenu pro ty co si to nestihnou předobjednat :-)
Jinak souhlasím s Lachvosem, i mě ty dva články nepřesvědčily ke koupi. Mixování žánrů ve stylu "kočka s pejskem vaří dort", nebo jak někdo 10 minut uvažuje nad tím o čem to vlastně celé bylo.......ne, tohle mě opravdu nepřesvědčilo.
A všimli jste si, jakou má Měsíční stín úchvatnou cenu? Velký formát (229x325), 528 stran a v předprodeji jen 780,-. To se tu nedávno svým způsobem řešilo, že není možné udělat v menším formátu 400 stran pod tisícovku :)
Ja do nej chci jit. Komiksy akvarelem mi jdou do chuti a celkove ta kniha vyapda moc pekne. Ale i ta klasicka bude moc pekna a cenovy rozdil je samozrejme propastny.
I když jsem si přečetl oba články o knize od Niklíčkové, stále nějak nevím, jestli do toho mám jít. Má někdo s comicsem osobní zkušenosti, jak na vás zapůsobil?
Přesto doufám, že ani letos nás od CC nemine Černý pátek :)
Fimi: Koukal jsem, Nausicca mě zaujala jak tady o ní psala P.G., pak ještě ta Drifting Classrom.
Lemire mě nějak nebere, stejně tak ten nový Batman ... no a Mistera Miraclea mám, to už jsem ti psal cca před měsícem (:
Norri: Zadna jedna polozka, co zastupuje vsechny verze, neexistuje. Dokud databazi nepredelam na nejaky abstraktnejsi model, ktery bude elastictejsi co do postu publikaci/variant pod jednou polozkou, tak jsou podobny sdruzovani desny hack a stejne to musi vest na treba nejnovejsi variantu nebo tak neco. Moc bych na to necekal.
Já do toho kopnu z trošku jiné strany. Je jasné, že pokud mám limitku, tak si chci ve sbírce poznačit limitku. Ale mě by se taky líbilo, kdyby se ve vyhledávání a v sériích ukazovala jenom jedna položka zastupující všechny verze (případně by to byla zaškrtávací volba, jestli chci výsledky sdružovat). Ale chápu, že je to úkol spíše pro Zacka než pro adminy...
Fry: Určitě by mělo smysl evidovat samostatně sběratelské a jiné oficiální varianty jednoho díla, třebaže mají stejné ISBN. Lépe se pak orientuje v tom, v jakých podobách ta která věc vlastně vyšla, a taky se lépe organizuje sbírka na csdb.
to all: Náš ADMIN tým má v plánu si trochu pohrát s aktuálními daty a porozházet (většinou sběratelské verze komiksů) do samostatných karet např. po vzoru Znovuzrození.
- máme už nějaké tipy - Ú.P.V.O. #02 (limitovaná edice), SE7DM (limitovaná edice), Aargh má od 10 čísla variantní obálky a nejspíše i další komiksy, které už možná upadly do zapomnění.
no a nás zajímá, jestli je to pro Vás, sběratele vůbec co k čemu, nebo v tom nevidíte smysl a myslíte že to má smysl pouze pokud je odlišné ISBN ?
Fimi: Asi máš pravdu, uvidím no ... přemýšlím právě co si ještě doobjednám, protože mi vychází na prosinec vedle Vánoc i narozeniny a rozhodně je z čeho vybírat.