Ukázka
Ukázka
Jedenáct českých, slovenských a ruských studentů se podílelo na vytvoření komiksových příběhů výrazně odlišných výtvarných stylů vymykajících se západním stereotypům o Japonsku. Popisují běžný život obyčejných lidí, převážně v typické japonské rezidenční čtvrti Suginami, kolem vlakové stanice Iogi, na okraji Tokia: jejich touhy, každodenní starosti, způsob, jakým vnímají univerzální malé radosti (plynoucí z rodinné soudržnosti, osobních zájmů, přírody…) a tragické události (rozvod, nemoc dítěte…) i některé jejich předsudky o Evropě.

Japonská verze, neprodejné. (Vzniklé komiksy Fakulta designu a umění Ladislava Sutnara vydává knižně ve čtyřech jazykových mutacích – české, japonské, anglické a francouzské.)

Kniha vznikla v ateliéru Mediální ilustrace FDULS pod pedagogickým vedením Václava Šlajcha.

Kniha získala bronzovou medaili v soutěži Japan International Manga Award udělovanou japonským ministerstvem zahraničí za rok 2021.


Scénář
Jean-Gaspard Páleníček
Art
Ondřej David, Daniela Herodesová, Matej Jurkáček, Adam Kaňovský, Matěj Kolář, Marina Kudinova, Jakub Lang, Dominika Lizoňová, Jozef Pavelka, Petra Ramešová, Petra Šestáková
Obálka
Václav Šlajch
Redakce
Pavel Kořínek, Jean-Gaspard Páleníček, Václav Šlajch
Žánry
sborník, společenský, studentský
ISBN/ISSN
978-80-261-1006-4 (Západočeská Univerzita v Plzni (ZČU))
Vazba
lepená v měkkých deskách
Formát
165 x 230 mm
Tisk
černobílý, barevný
Stran
176
Náklad
300ks
Varianty
Iogi (2022)
Iogi (verze v japonštině) (2021)
  • mcleek
    mcleek18.1.2023 18:36Iogi
    Vizuálně paráda a to nejen v českých luzích a hájích. Horší už je to se sdělování obsahu. Hned několik povídek jsem vůbec nepochopil. Nejsem čtenář mangy a jen průměrný znalec japonských reálií, možná tedy nejsem cílovka - za mě tak 75%.
    V Plzni teď ke sborníku probíhá výstava, zvažuji, zda má cenu ji navštívit.
  • George Walker Bush
    George Walker Bush admin22.11.2022 09:53Iogi
    Po formální stránce nádherný a zvládnutý komiks, parádně nakreslený a střídající styl. Ovšem po stránce obsahové působí - ačkoli v doslovu se tvůrci chtěli přesně tomuto vyhnout - jako "chaoticky poskládaný třídní almanach", nemohu si pomoct. Navíc, nejsem si jistý, zdali všechny komiksy jsou rozkličovatelné tak jednoduše, je-li člověk vzdělaný a blíže seznámený s japonskou společností a kulturou, nebo je řada věcí naschvál lehce nevyslovených... nebo prostě některé scénáře trochu skřípou. Ale jako onen "sampler mladých nadějí z plzeňského ateliéru" super.

    Celkový dojem: 50%
241
  • RadimNemec
    RadimNemec admin29.5.2023 17:29Iogi (verze v japonštině)
    Ze "zdrojů blízkých Sutnarce" mám informaci, že cizojazyčné verze jsou, ale fakulta je používá jako dary návštěvám apod. Prodejné nejsou.
  • Draco nobilis
    Draco nobilis admin12.2.2022 21:28Iogi (verze v japonštině)
    Já nějak pochopila, že i ty ostatní jazykové verze už vyšly...
  • George Walker Bush
    George Walker Bush admin10.2.2022 23:14Iogi (verze v japonštině)
    Draco: Nevím, počkal bych na českou verzi někdy v říjnu či kdy... tedy pokud neumíš japonsky.
  • Draco nobilis
    Draco nobilis admin10.2.2022 21:43Iogi (verze v japonštině)
    Nevíte někdo, kde se dá koupit?