Krátké humorné příběhy.

Frantík a Bobeš
Elektrický proud
Dostihy
Kozička
Lehké vyhrání
Uličníci
U dveří
Na velbloudu
Urážka
Jezevčíci
Nadílka
Nevděk
Svět naruby
Maškarní
Dárek
Amoleta
Pantáta
Chůvička
Fotografie
Zatčení
Strašné nebezpečí
Takový je život
Vzpomínky
Dodatek aneb Zapomenutý příběh
A ještě jeden zapomenutý příběh


Zveršoval Josef Brukner.

Scénář
Josef Lada
Art
Josef Lada
Obálka
Josef Lada
Redakce
Zuzana Kovaříková
Žánry
dětský, humorný
ISBN/ISSN
80-00-01301-0 (Albatros (Albatros Media a.s.))
Vazba
šitá v tvrdých deskách
Formát
200 x 260 mm
Tisk
barevný
Stran
32
Cena
169 Kč
  • karel
    krásný vydání
  • KdG
    Je to taková jednohubka. Některé příběhy jsou fajn, jiné slabší.
  • willis
    k tomu porovnání vydání z roku 1970...všech 16 příběhů co tehdy vyšlo je i tady a v barvě (tam je to půl na půl barva/čb s přidanou oranžovou na kozla) a tady je jich tedy víc. Největší rozdíl je, že Josef Brukner úplně změnil ty říkanky pod obrázky (význam víceméně zůstal, ale jsou rozsáhlejší) což v jednom příběhu způsobilo i změnu sledu jednotlivých obrázků.
    Jinak souhlas, že šprýmové kousky = zlomyslné lumpárny.
  • vasek
    Franta Vovísek a Kozel Bobeš jsou dva vykutálení vochandírové, jejichž jedinou zábavou je klacovat se po vsi, vymýšlet habaďůry a tropit brutální žertíky. Zatímco Franta Vovísek je ve své žoviální plešatosti ukázkový manipulátor a strůjce epesích průserů, kozel Bobeš naopak budí dojem, jakoby byl ve všem tak trochu nevině. I když, některé příběhy naznačují, že je ho, kluka rohatýho, taky dost. Zkrátka ... Scénáristicky oldtimerovská veršovaná klasika, při níž se člověk neřeže smíchy, ale příběhy spíš vzbuzují takové to od-chechtnutí, občas v doprovodu s lehce zlomyslným zablýsknutím v očích. Jinak podle mého jde o materiál vyloženě nevýchovný.... což je pochopitelně plus :-)

    Výtvarně prostě Lada. Co dodat? Snad jenom, že expresivita Bobešova obličeje je skutečně na jedničku s hvězdičkou. A ty jeho roztomilý kopejtka v pohybu? ... Paráda!

    Co mi ale v knížce naprosto chybělo, je jakékoli uvedení publikovaných příběhů do kontextu. V jakých letech a pro jaké periodikum vznikly... zda se jedná o souborné vydání nebo fragment... jaký vztah má knížka k „Veselým příhodám Frantíka Vovíska“ z roku 1970... atd. Neříkám, že Albáč musí s každým dílem zároveň vydat vědeckou stať na téma „život a dílo Josefa Lady v kontextu světových dějin umění s přihlédnutím k regionálním anomáliím v kultuře Eskymáků“ ...nicméně aspoň dva odstavce uvádějící člověka do obrazu, by se zdály být elementární slušností. Takhle je totiž celá knížka zbytečně degradována na prostou zábavu pro děti ve stylu „mámo, kup to, jsou tam pěkný obrázky“. A to si rozhodně nezaslouží.