Hejtr. Chronický hejtr. Protřepat, nemíchat.

Jakákoliv podobnost je samozřejmě čistě náhodná.

  • SlouzimStarymPsum
    SlouzimStarymPsum1.7.2022 21:55Perverzní páprda
    Jako pseudointoši tvrdí, že jejich život ovlivnil Kafka, jako pseudopodnikatelé tvrdí, že jejich život ovlivnil Kožený a jako pseudonakladatelé komiksu tvrdí, že jejich život ovlivnil chabý výběr titulů konkurence, tak já, jako pravý a nefalšovaný nepseudoúchyl, tvrdím toto: Bez Pepého bych se nestal tím, čím jsem.

    Nemyslím tím pedagoga, rozeného i vystudovaného (i když na pedagogiku jsem se dost možná dal s vidinou snadného přístupu k mladému masíčku), nemyslím ani milionáře (i když tím jsem se stal hlavně proto, abych si mohl mladé masíčko kupovat), nemyslím tím dokonce ani zdejší diskusní hvězdu, kterou jsem se stal z přesvědčení a nadbytku volného času (a stále doufám, že se tu nějaké mladé masíčko vyskytuje; napiš taťkovi, holčičko, a přilož sken občanky).

    Myslím tím hlavně a především kovaného úchyla, co obchází školy (deváťačky už maj' patnáct, tak si těch keců nechte) v baloňáku a dělá všechny ty legrácky, které se dají dělat jen v baloňáku a jen před školami. A že se toho dá dělat! Nebýt Pepého, tak zůstanu maximálně u tří čísel: Odhalení tvrdé, odhalení měkké a klasická kapsohoňka. Ale Pepé byl (a díky tomuhle komiksu je a bude), takže jsem mohl do svého reperotáru zařadit mnohá čísla pana Pepého a svůj už tak skvělý život vyhonit a vyšlehat do ještě skvělejší, a hlavně tvrdší, vlhčí a oplzlejší podoby.

    Nevím, co víc bych k dílu a k postavě, které ovlivnily, a dost možná i změnily můj život, ještě napsal. Jasně, mohl bych třeba napsat slovo dvě o komiksu samotném, ale lze impotentnímu kastrátovi popsat trápení a nadrženost, kterou zakouší samec v říji, lze slepému popsat krásy ženského těla nebo popsat rozkoš způsobující pohled na rýsující se lemy spodního prádla pod těsnou sukýnkou, lze popsat slovy nejrůznější vůně, včetně té, která není tak úplně za vůni považována, přesto je to ten nejrkásnější pach, který může úchyl do svého rypáku nasát? Ne, nejde ani jedno, stejně tak nejde popsat, proč je tento komiks tak skvělý, tak zábavný, tak poučný a hlavně tak krásně neškodně úchylný. Nejde to proto, že kresba je tady to, o co honí nejvíce, a je jedno, zda zrovna Pepé prdí do balónku, vaří s vibrátorem nebo si do kroku pohoňuje, zábavnost a unikátnost tohoto komiksu je v Gotlibově kresbě a v podání kohokoliv jiného by ty příběhy nejspíš vůbec nefungovaly a byly jen sbírkou nejrůznějších úchylných fantazií určených k pohonění, nikoliv však k poučení a k zábavě.

    Perverzní páprda není jistě pecka, ze které nebudou komiksoví fandové několik dnů spát, není to ani dílo, které by jednotlivcům změnilo nahlížení na komiks, není to komiks, který bude většina z nás zmiňovat při výčtu deseti nejoblíbenějších komiksových děl, ale zcela jistě je to komiks, ke kterému se člověk může opakovaně vracet a každým přečtením se bavit stejně, jako se bavil poprvé, a to bez ohledu na to, v jaké náladě se čtenář zrovna nachází. Za mě jasných pět do ruda vyhoněných hvězdiček a kdyby to šlo, přidám svíjeje se v orgastické křeči šestou, řádně mazlavou.
  • SlouzimStarymPsum
    SlouzimStarymPsum7.6.2021 01:23NANITS chronicles
    Podíval jsem se ještě na artbook a je fajn. Žádný rozpad jako se stal uživatelce P.G. se u mě naštěstí nekonal a to jsem si artbook prohlížel dost dlouho. I když velmi opatrně. Jestli se vám líbí komiks a chcete navíc cokoliv, co je s ním nějak spojeno a rádi se kocháte obrázky, tak si ho pořiďte. Mám radost z čísla. Nejsem pověrčivý, ale když už tam to číslo je, tak ať alespoň něco symbolizuje. A těžko jsem mohl dostat lepší. Snad kromě 666. :-)
  • SlouzimStarymPsum
    SlouzimStarymPsum6.6.2021 20:04NANITS chronicles
    Jakožto nejen zdejší expert v žánru sci-fi (ano, jsem Psychorovo dvojče) uděluji tomuto komiksu pět hvězd z pěti možných a tuto informaci uvádím hned na začátku svého komentáře, jelikož je to naprosto zásadní sdělení, které se díky podivnému zvyku mnoha lidí číst texty od začátku a ne od konce k lidem takto dostane. A proč uděluji tomuto komiksu jakožto nejen zdejší expert v žánru sci-fi pět hvězd? Protože čtyři a půl dát nemůžu. Mám v tom systém!

    Kniha NANITS Chronicles předhazuje ke konzumaci tři příběhy plus prolog a epilog. (A nějaké ty bonusy, aby měl Áda radost!) Příběhy se od sebe liší jak obdobím, ve kterém se příběhy odehrávají (blízká budoucnost, ne tak blízká budoucnost a budoucnost vzdálenější než ne tak blízká), subžánrem (biopunk, postapo), tak stylem vyprávění (klasika, retrospektiva, 1. osoba à la drsná škola, kdy informace čtenáři sděluje hlavní postava), tak samozřejmě dějem.

    U každého z příběhů si asi většina lidí řekne, a to bez ohledu na to, kolik má přečtených knížek nebo komiksů a zhlédnutých filmů nebo seriálů, že to či ono už někde někdy četli nebo viděli. Pandemie, zlá korporace, kolonie na Marsu, hoši, kteří mstí smrt svého domácího mazlíčka a jsou u toho sprostí a sem tam někomu prostřelí palici, zkorumpovaná policie, data v počítači nesoucí zásadní informaci, prostě klišé, kam se podíváš. Nebudete pak moc překvapeni, když záporák vleze do sprchy za hlavním hrdinou a během hraní na housle mu sdělí, že je jeho nebinární otcomatka a zmizí tunelem ve zdi. Pokračování příště...

    Klišé sem, klišé tam, ničemu to nevadí. Ať je ho klidně habakuk, když je servírováno v rozumném poměru a při správné teplotě. To u NANITS Chronicles platí. Ani jednou jsem si při čtení neřekl, že tady už to autor trošku přehnal, že se začíná rozmáhat nešvar s názvem trapnost, že za každou cenu cpe do příběhu něco, co tam nepatří a tlačí na pilu až příliš. Nic takového. Pokud jsou postavy sprosté a dialog je o chcankách, tak proto, že to k těm postavám v podobných příbězích prostě patří, i když to je stá variace téhož. Když v situaci, kdy záporák může hrdinu rozstřílet na sračky a místo toho si neodpustí pár vysvětlujících vět („Že jsem ti ho tam kdysi na swingers fouknul zezadu já, tos celou tu dobu nevěděl, co?!") a hrdina tak dostane pár sekund k dobru a využije je k zabití záporáka, tak to nepůsobí pitomě a samoúčelné, čtenář to čeká a ví, že to tam být má. Stejně tak násilí. Je tam a je ho tam dost, protože tam být musí. A tak dále a tak dále, situací a dialogů, které už byly použity někdy jindy a jinde je tam více, ale ani jednou jsem nic nenamítal. Což je co říct, protože já namítám poměrně často.

    O čem příběhy jsou si může každý přečíst v popisu, proto jen uvedu, že mě bavily a už teď se těším na další čtení, protože po přečtení komiksu si komiks vyloženě říká o repete.

    Pokud jde o kresbu, tak překvapivě v komiksu nechybí. Fakt je tam! A je podle mě skvělá a nejen to, různé styly se skvěle k jednotlivým příběhům hodí. V příběhu delegace z Marsu je lehce do mainstreamu, jsou tam jasnější barvy, kulaté ksichtíky, v postapokalyptickém příběhu je vše trochu do uzena a lehce rozmazané. Umělecký záměr je zřejmý a funguje to. Z ukázek si může každý udělat představu sám.

    Protože příběhy nejsou ukončené (fakt vzala/vzal/vzalo roha tunelem ve zdi!) a jsou vzájemně propojené, tak očekávám nejen pokračování, ale i dokončení. Stejně kvalitní pokračování a dokončení takové, které dává smysl a díky kterému vše do sebe perfektně zapadne (doufám, že ho mají autoři dávno na papíru a nebudou ho štykovat dodatečně, aby to teda nějak skončilo) a jednotlivé příběhy tak ještě získají na kvalitě a čtení od začátku do konce bude o to šťavnatější. Zda jsou autoři schopni servírovat jednu dvě knihy ročně stejně zábavné, tak ať to klidně končí až po deseti knihách, ty světy mě totiž baví a čím víc dobrých příběhů z nich bude, tím víc spokojenější budu. V kategorii sci-fi v kvalitním provedení je pro mě tento kousek vážným aspirantem na nejepší komiks tohoto roku, společně se Cyberpunkem 2077. (Akira je mimo jakékoliv kategorie, to aby bylo jasno.) Nečekal jsem vůbec nic, dostal kvalitu a opravdu se třesu na další knihy. Řeči na obálkách knih mě z principu sejří a málokdy je beru jako bernou minci nebo s nimi souhlasím, ale zrovna zde uvedené „Tohle je něco, co chcete mít v knihovničce a číst stále dokola." fakt platí. A bude platit dvojnásob, když těch knih bude víc a budou stejně dobré.

    Nejlepší hláška: Ať si hoši chytí v poušti nějakýho medojeda a toho si oprcaj! (Vzhledem k tomu, že medojedi v Americe nežijí, se nabízí, aby hláška byla interpretována někteří víte jak ;-))

    Ale abych jenom nechválil, v komiksu jsem narazil na pár chybek: Úmrtnost místo smrtnost, vytáří - vytváří, zůčastnila - zúčastnila, kteréni - kreténi, v pouští - v poušti, potencionální - potenciální, minimálně jednou !? místo ?!, sem tam chyba v ji/jí, svoji/svojí, víc než tři vykřičníky, chybějící tečka na konci textu v bublině. Ale polovinu jsem zaregistroval až u druhého prohlížení a pečlivějšího čtení některých pasáží, takže si spousty překlepů a chybek většina lidí nejspíš ani nevšimne a nejde o nic, co by komiks sráželo. Ale pro příště by to chtělo lépe vychytat, protože čím lepší dílo je, tím víc pak tyhle chybky zamrzí.

    Papír je kvalitní, voní jednou z několika papírových vůní, které bych mohl fetovat od rána do večera, navíc je vůně typicky ovulačně silná a vyloženě si tak říká o rozevření a čtení. To rozevření je možné na plné kule a kniha sama drží, takže ji lze číst položenou na stole bez asistence údů, a ani tak nehrozí poškození. Nechybí záložka. Provedení je prostě výborné a i fobikům bude chutnat a obsedantům čvachtat. Stejně jako Darth Raelchi i já mám přebal z vnitřní části trošku začerněn, tyhle vazby to ale dělají. Některá špinění jsou holt normální.

    NANITS chronicles se po všech stránkách fakt povedl(y) a ta pětková hodnocení a vychvalující komentáře, které se zde budou jistě dále kupit, nejsou náhodná. Chci víc a chci to hned!
  • SlouzimStarymPsum
    Dinik: Že by byl Pecina génius tu nikdo nenapsal, aby byla potřeba to rozporovat. K tomu dost hloupě, kdy podle jedné dle tebe nepodařené práce (výkonu) se posoudí, zda někdo géniem není. Asi jako by Beethoven složil průměrnou odrhovačku a vše ostatní by se tím vymazalo.

    valon: Mně se to právě takhle líbí a to hodně. :-) Narušuje to takovou tu fádnost, stejnost, když by ty hřbety byly, až na barvu, stejné, jako se to dělá běžně u většiny sérií, které mají nějaký mustr a podle něj se jede. Šlo by pak o dvě knihy s naprosto totožným designem, zapadly by mezi většinou, když budou v knihovně. Takhle ne a je toho docíleno jen tím kouskem bubliny. A jak ten pruh není zarovnán, tak je hřbet "útulný, měkký", ne ostrý a chladný. Obě obálky jsou jednoduché, Pecina jen něco vybral z komiksu, dal vedle sebe, nic si tam neříká o pozornost, přesto tu pozornost obálky i hřbet(y) mají.
  • SlouzimStarymPsum
    Jsem se koukal na další obálky toho, kdo má tohle na svědomí, a až na pár výjimek mi všechny přijdou skvělé a originální. A tenhle 2. díl Šípů jako majstrštyk. Dohromady s 1. dílem je to ještě lepší. Mimořádně nadaní a talentovaní dělají lépe to, co už někdo udělal před nimi, géniové přicházejí s novým a jedinečným.
  • SlouzimStarymPsum
    SlouzimStarymPsum9.10.2022 12:15Růža: Podzimní patálie
    Ňu ňu. :-D
    Když koukám na kus skály, nebo co to je, na straně 24 vpravo dole, a na tvar jeskyně či stínu pod dětmi, tak se mi ta nepovedená kompozice jeví jako záměr. Takové "easter eggs" pro dospělé čtenáře. Oproti Lajce od A. Klimta je to ale pořád hodně slabý čajíček.
  • SlouzimStarymPsum
    SlouzimStarymPsum28.9.2022 12:16Bez vlasů
    Milo: Tak dokud tu nezačne pobíhat Will Smith, tak zůstane naštěstí jen u té diskuze. ;-D
  • SlouzimStarymPsum
    SlouzimStarymPsum9.9.2022 21:26Thorgal #19-23: Neviditelná pevnost
    Na takové ceny bychom si asi měli začít zvykat, minimálně někde. Jako jo, je to fajn, ale zase je tam červíček pochybností, že se vydá pár takových dílů, aby to pak od jedničky nikdy nezačalo. Kdy dost lidí bude čekat, a až se ukáže, to fakt v téhle úpravě budou dělat od začátku, tak ty omnibusy vydané jako první už budou fuč. :-D
  • SlouzimStarymPsum
    SlouzimStarymPsum30.8.2022 19:22Tomie
    Recenze na idnesu. A výživná diskuze.
  • SlouzimStarymPsum
    SlouzimStarymPsum18.8.2022 21:40Rváčov 1
    Fananek: Druhý díl měl vyjít na podzim minulého roku. Možná v tom hrál roli covid, kdy chtěli s druhým dílem počkat, až bude situace normální, když už vyšla jednička v té asi nejhorší možné době? Nevím. Ale že by další díl nevyšel se asi nemusíš bát, protože jednička měla minimálně jeden dotisk a sbíralo to nominace na nejrůznější ceny, snad i přímo nějaká ta cena byla. Nejlepší by asi bylo zeptat se na Facebooku nebo přes mail, který je uveden jak na FB, tak na webu nakladatelství.
  • SlouzimStarymPsum
    Tak jestli je Eaglemoss v něčem jako v nucené správě, tak je pořád zájem na tom, aby ta společnost nějak fungovala. A jestli ten Batman byl výdělečný, tak spíš budou hledat cesty, jak v tom pokračovat. Ale sám bych si vsadil na to, že to je konečná.
  • SlouzimStarymPsum
    SlouzimStarymPsum15.7.2022 18:48Alias (limitně limitní edice)
    Limitně limitní? Není to blbost?

    yogi: To je sloupávací. A sběratelsky sběratelské vydání má ten obláček pravidelný.
  • SlouzimStarymPsum
    SlouzimStarymPsum3.7.2022 16:55Perverzní páprda
    deefha: KLAN jsem měl dlouho jako hlavní zdroj informací o komiksu. Sem tam tam byly články převzaté z Crwe (nebo naopak), ale dost toho bylo k přečtení jen tam. A do KLANu, na rozdíl od Score, psal i docela dost Petr Litoš. Vedle komiksu se mi líbila i rubrika o filmu Tyhle dvě rubriky a články té čtyřky (Dobeš, Kopřiva, Litoš, Pavlovský) stály za přečtení čistě pro zábavu, byla to pokaždý prča a u něčeho jsem se řehtal nahlas a opakovaně se k tomu vracel (Absolutní žaketky a popis filmu, ve kterém přijedou do města na divokém západě kovbojové, kteří zjistí, že žen je ve městě málo, nebo jsou hnusné, tak si raději kovbojové vzájemě dávají najevo náklonnost, si pamatuju dodnes.) Určitě ale KLAN vycházel dřív, protože tam byla reportáž o koncertu U2, což bylo v roce 1997.
  • SlouzimStarymPsum
    SlouzimStarymPsum3.7.2022 13:59Perverzní páprda
    baatcha: Jestli si chceš přečíst víc podobných článků, tak se podívej na oldgames.sk do sekce časopisů a někde v roce 96 začínají články o komiksu od Š. Kopřivy a J. Pavlovského ve Score. Úplně první byl o Lobovi.
  • SlouzimStarymPsum
    SlouzimStarymPsum2.7.2022 00:48Perverzní páprda
    Než začal Pepek vycházet v Crwi, objevil se jeden jeho strip, a hlavně povídání o něm, ve vánočním Score v roce 1996. Představení úchyláka si vzalo na starost duo KP (Kopřiva, Pavlovský) a podařilo se navnadit všechny úchyláky náramně. Posuďte sami:

    Stránka první.
    Stránka druhá.
  • SlouzimStarymPsum
    SlouzimStarymPsum30.6.2022 16:01Zámek a klíč - Kompendium
    skepsi: Já lynčuju zásadně s tvrdým, protože mě to jako sadistu rajcuje. ;-D

    Ale teď koukám, že v té bublině se autor, pokud ne překladatel, dopustil možná faktické chyby. Když se stojí na holku fronta v kontextu, o kterém ten pán ve slušivých botkách a s křídly mluví, tak se tomu neříká afterparty, ale gangbang. Kdy jde pak o gangbang sekvenční. U toho je dobré mít něco na čtení s sebou, aby čekání rychleji uteklo. U gangbangu simultánního čekání odpadá, ale jsou tam zase jiné nevýhody.
  • SlouzimStarymPsum
    SlouzimStarymPsum30.6.2022 15:02Zámek a klíč - Kompendium
    Kdyby někoho zajímalo, o co jde, tak se může podívat:



    Fotka je lantanova a já si ji bez jeho souhlasu vypůjčil. Odkaz není zločin! ;-)
  • SlouzimStarymPsum
    SlouzimStarymPsum7.6.2022 19:08Lucky Luke: Koleje v prérii
    Tak kdyby se začlo od 1. dílu, pár kousků se vydalo a nebyl by zájem, tak by to nakladatel dost možná zapíchl a neměl by z toho nikdo nic. Takhle by při přípádném nezájmu vyšlo pár dílů, které navazují na to už u nás vyšlé, takže aspoň sběratelé LL z toho budou něco mít. A když se to bude prodávat dobře, můžou pak někdy vydat i to, co tu už vyšlo, a pak zase uvidí, jak to je s prodeji. Takže pro nabrání čtenářů, nových i starých, a udělání si nějakého přehledu o prodejích, je to asi nejlepší způsob. Já to kupovat budu a budu doufat, že to jednou Crew v jednotné úpravě vydá komplet.
  • SlouzimStarymPsum
    Nemohou být některé změny způsobené tím, že Němeček víc používá počítač? A že stárne?
  • SlouzimStarymPsum
    SlouzimStarymPsum23.5.2022 00:22A zrodí se hvězdy...
    Milo: Tak ono to nebylo nějaké velké zkoumání a už vůbec ne do hloubky. Jsem se podíval na ten ranč, pak přečetl celý komiks, kdy jsem se dostal k tomu časopisu (sešit č. 9), kde je uvedeno, že od událostí v Coloradu do července uběhlo pár týdnů, a bylo tak nějak jasné, že za a) k těm událostem na ranči muselo dojít někdy v červnu, možná v květnu; b) ten sníh dává v tomto čase právě v Coloradu někde v horách (na panelech s armádnímí vrtulníky mířícími k ranči hory jsou) smysl. Akorát jsem pak chtěl mít jistotu, tak jsem hledal víc a dál.

    baatcha: Je možné, že autor komiksu sám originál pozměnil a překladatel pak musel udělat změnu původního překladu též. Protože když originál není 1:1, tak nemůže být ani ten překlad komiksu totožný s překladem originálních textů.
  • SlouzimStarymPsum
    SlouzimStarymPsum23.5.2022 00:01Rychlé šípy, sešit číslo 1
    V těch článcích nejde proti ideálům. Upozorňuje na to, že RŠ se rozhodně ideálně nechovají a píše proč. A právě ten kontrast mezi příklady, které uvádí, a mezi rychlošípáckou dokonalosti, je vtipný. A je to pravda.
  • SlouzimStarymPsum
    SlouzimStarymPsum22.5.2022 18:42A zrodí se hvězdy...
    Milo: Tak to mohl napsat každý, kdo si to tam přečetl a zároveň má na FB profil. Stačilo si vzít ty komiksy k ruce (vyšlo to kdysi v Crwi), nebo se podívat někde na netu na originály, a trošku zapátrat, zda to chyba je, nebo být může, nebo spíš není, nebo jistě není. Nebo se prostě jenom zeptat, jak přišli na to, proč to mají za chybu (sněžení není žádný zázrak přírody), proč si toho těch snad dvacet let od prvního vydání nikdo, včetně autorů, nevšiml. Na fórech a v recenzích není o chybě se sněhem podle všeho, hledal jsem fakt pečlivě, ani slovo. A jestli takový zásah do díla je vůbec na místě. Bylo to především v zájmu těch, co byli v době, kdy tohle CC hodilo na FB, kupujícími, aby se zajímali, co dostanou do rukou a jestli o nějaké opravy vůbec stojí.

    Já se na ta ostatní vydání hned podíval a nezdálo se mi, že to je chyba, ale jednak jsem si úplně jistý nebyl, jednak ta "oprava" zase není nic, co by nějak ten komiks ku***lo (a ten doplněný sníh vypadá pěkně), takže si jen kvůli tomu zakládat účet na FB, abych to někam psal, to se mi nechtělo. Až když to vyšlo a já se rozhodoval, zda koupit, či nikoliv, jsem se na to podíval znovu a hledal další informace (a našel tu časovou osu, na kterou jsem dal odkaz) a pak došel k závěru, že to chyba na 99,99 % není. A to už byl ten komiks dávno na světě.

    Na tom ranči si pak s tím sněhem hrají děti, je tam vidět, že z něj mají radost, takže další vodítko, že ten sníh prostě napadl náhle, jako kdyby třeba u nás zapršelo a děti se radovaly, že z nebe padá síra. ;-) (A tak jsme se po návštěvě paní učitelky poprvé koupali ve vodě.)
  • SlouzimStarymPsum
    SlouzimStarymPsum21.5.2022 19:43A zrodí se hvězdy...
    Díky zmínce v Pindárně o českých SFX u Comics Centra jsem si uvědomil, že jsem původně, když jsem se sem regnul, chtěl napsat komentář ke Hvězdám (ale k vydání od Crwe) a dát najevo nesouhlas s "opravou" ze strany Comics Centra, ke které se CC uchýlilo v tomto jejich vydání. Protože jsem to neučinil a v Pindárně jsem to naťukl, tak činím teď. Takže, o co šlo.

    Na FB CC před vydáním A zrodí se hvězdy napsali: V originále nedávala nezasněžená krajina, v návaznosti na další panely, smysl. Řeč byl o sněhu na farmě (sešit č. 8), kdy CC přidali i ukázky z komiksu.

    1. I kdyby to smysl nedávalo, je to v původním díle (v sešitech, knihách i v kompendiu), takže by to mělo zůstat beze změny, aby i český čtenář dostal to, co všichni ostatní na světě.

    2. To jako v CC předpokládali, že si kreslíř nakreslil na jedné stránce ranč bez sněhu, na další z plezíru přidal sníh, jen tak, protože ho to zrovna napadlo? Nebo sníh nakreslil kreslíř podle scénáře autora, který si do scénáře napíše, že zničehonic se na ranči objeví sníh, aniž by k tomu byl důvod? A kreslíř to bez řečí načmárá, aniž by se scenáristy zeptal, jak to vlastně myslel? Že si pak ranče bez sněhu a následně se sněhem o kousek dál autor nevšiml, když si hotový komiks prohlížel, nebo si toho ani nevšiml někdo z nakladatelství? Aby si toho, že ten nesníh - snih nedává smysl, konečně všimnl nakladatel z České republiky, a přidá sníh i jinam, aby ta pasáž konečně po všech těch letech dávala smysl, když to do té doby všichni, včetně autorů, přehlíželi? No, vyloučit se to nedá, ale spíš se dá předpokládat, že ten sníh tam nebyl a pak byl z nějakého důvodu a žádných "oprav" nebylo potřeba.

    3. Ranč, na kterém se partička sejde, je v Coloradu. V Coloradu v březnu a v dubnu sněží nejvíce za celý rok (statistiky lze najít), v květnu sem tam zasněží taky, jako tam občas přijde sněhová přeháňka v červnu a sníh pár dnů vydrží. Takže nenadálé sněžení, ke kterému došlo v komiksu, tam je naprosto běžné a normální. Ale především to naprosto souhlasí s tím, co je pak uvedeno ve zvláštním vydání toho časopisu, který byl vydán k deseti letům od událostí, o kterých ten speciál je (začíná tím druhý díl vydání od Crwe, v originálu je to sešit číslo 9). Je tam jasně napsáno, že se všechny ty události odehrály v následujících dnech a týdnech po razii na coloradském ranči, kdy výročím té hlavní události v Chicagu je pak červenec, takže se bavíme o dnech a týdnech od razie na ranči do července. Zde odkaz na část toho časopisu, kde se o dnech a týdnech píše: Vpravo dole.

    Takže "oprava", která nacpe sníh na všechny panely s rančem, indikuje, že je na tom ranči zima, možná maximálně březen až duben. To pak ale nesedí těch pár dnů a týdnů, o kterých se v časopisu píše. Nebo "oprava" cpe sníh do období, kde sníh sice je, ale jen občas, což je pak v rozporu s tím, co nám tím sněhem autor a komiks sdělují - že je květen až červen, kdy rozhodně tolik sněhu, jako bylo v úpravách od CC (ukázky byly na FB), v reálu ani náhodou není, a pak zase nedává smysl to, co se píše v tom zvláštním čísle časopisu.

    Na fanouškovských stránkách autora jsou události z Hvězd pěkně sesumírované a vyplývá z nich totéž, co píšu, tedy že sraz na ranči proběhl na konci jara. Kdy náhlé zasněžení ranči odpovídá počasí v Coloradu. Jakékoliv změny tak jsou když ne nesmyslné, tak minimálně zbytečné.
  • SlouzimStarymPsum
    SlouzimStarymPsum21.5.2022 18:45Ozvěny (sběratelská verze)
    Fimi: To není povinnost obhajovat své hodnocení, nebo uvádět důvody. A on hlavně nepsal, že to je špatné, ani že jde o slabý průměr.
  • SlouzimStarymPsum
    SlouzimStarymPsum18.5.2022 22:53Ozvěny (sběratelská verze)
    Gocek to ohodnotil (slovně), není povinnost hodnotit hvězdama, je to možnost. Navíc mohl komiks číst v zahraničním vydání a na rozdíl od některých zdejších chápe, že české a zahraniční vydání není totéž, takže to české, které nečetl, hodnotit hvězdama nebude, a jen napsal svůj názor na samotné dílo.

    Ale jestli někdo vyloženě vyžaduje hvězdičkové hodnocení za každou cenu, tak já tomu dvě hvězdy z online čtení, které v mém případě proběhlo asi před osmi lety, klidně dám. S tím nemám nejmenší problém. Ale někteří sektáři asi mít budou.

    Fimi: A ty čekáš jinou odpověď než kladnou? Protože to buď fakt četl, nebo nikoliv, ale pak to asi těžko přizná, když napsal ten komentář, který napsal.
  • SlouzimStarymPsum
    SlouzimStarymPsum30.1.2022 16:53Batman: Černé zrcadlo
    Tři nebatmanovské komiksy a zároveň legendy? Tak to bych si po vyloučení toho, co už u nás vyšlo, tipnul jako překvápko Secret Six, minimálně jednoho Supermana (All-Star Superman, Secret Identity nebo Superman for All Seasons) a to třetí něco s Wonder Woman, nejspíš Hiketeia (s Batmanem) a k tomu další příběh, protože Hiketeia je do stovky stránek. Protože jsem s tipy téměř vždycky mimo, navíc Secret Six asi není zrovna zajímavý titul pro české čtenáře, Superman tu popupární není a ta Wonder Woman je napůl s Batmanem, tak můžete tenhle můj výčet brát jako seznam toho, co v těch Legendách určitě nebude ;-)

    A ať je toho Batmana klidně víc, má dobré příběhy a z těch nej toho ještě u nás něco nevyšlo, tak klidně houšť a větší kapky.

    P. S. Snad to nebudou Titáni.
  • SlouzimStarymPsum
    SlouzimStarymPsum9.1.2022 14:01Sin City #01: Drsný sbohem (4. vydání)
    deefha: Jsem si dělal srandu ;-)
  • SlouzimStarymPsum
    SlouzimStarymPsum5.1.2022 00:08Sin City #01: Drsný sbohem (4. vydání)
    Milo_Harwey: Ježíšek možná, ale já ne, protože to nemám. Třikrát to mít nemusím, nechávám si komplet 1. vydání a pak komplet 2. vydání v pevné vazbě. Když se ptáš na rozdíly a k dispozici je kompletní jen to nové vydání, tak předpokládám, že nějaké starší vydání už máš. Můžeš si podle pár stránek ukázek tady nebo na webu CC udělat porovnání. Rozdíly v tom překladu jsou, ale ne nějak zásadní. Ta nová grafická úprava se má týkat efektů (bum, křach, mrdymrd), které jsou v češtině. Bonusy těžko, když mají všechna vydání stejný počet stran a v těch předešlých žádné extra bonusy nebyly, jen pár kreseb. Jo a ještě jedna změna tam je, ale to je známá věc, protože se o tom už stejně baví na zahraničních fórech a je to dnes už naprostý standard, který se bere za samozřejmost - v celé sérii jsou z dvou původně bělochů uděláni černoši. Je to myslím ve 3. a pak 6. dílu.
  • SlouzimStarymPsum
    SlouzimStarymPsum25.12.2021 15:25Sweet Tooth - Mlsoun #01
    Matthew: Minimálně u druhého a třetího sešitu je to číslo koncem kapitoly, ne začátkem. U čtyřky už je to normálně.
  • SlouzimStarymPsum
    SlouzimStarymPsum2.11.2021 17:01Jágr, legenda
    yogi: A nezapomínej na tohle, to byl zásadní obrat v Jarynově kariéře, díky kterému získal čtyři Art Rosse v řadě (po tom prvním ze zkrácené sezóny). Jsem zvědav, co vše tam bude o událostech kolem Světového poháru '96, kdy se v kabině hádali hráči s milionovýma kontraktama o tenisky od sponzorů a skoro si rozbili huby :-D
  • SlouzimStarymPsum
    SlouzimStarymPsum2.11.2021 16:52Sešit plný průšvihů
    Je to bomba, na, dejte si taky! :-)
  • SlouzimStarymPsum
    SlouzimStarymPsum1.11.2021 16:29Jágr, legenda
    Buď Stanley Cup a Hart Trophy, nebo Stanleyův pohár a Hartova trofej.
    Mario Lemieux čárka držitel...
    Buď Po seknutí od Adama Gravese, nebo Po Gravesově seknutí.
    Přijít o pátého hráče v souvislosti s vyloučením (budou hrát v oslabaní) jsem ještě nikdy neslyšel a nečetl.
    Na jedné straně pittsburské, na jiné pittsburghští.

    Tohle mě docela dost varuje. Aby ten komiks nebyl plný chyb v souvislosti s fakty. Jako například tento komiks, kde těch chyb je tolik, že to skoro vypadá jako záměr.
  • SlouzimStarymPsum
    SlouzimStarymPsum31.10.2021 14:10Criminal #1: Každý je zločinec (2. vydání)
    Hnus fialovej a to doslova :-)
    Jsou aspoň desky totožné s 1. vydáním, nebo i tam je změna?
  • SlouzimStarymPsum
    SlouzimStarymPsum5.10.2021 19:20Odsunuté děti
    Franz Gruss se narodil roku 1931 v Ostravě. S tragickými zážitky z dětství se vyrovnává pomocí kritických a racionálních úvah. Sám sobě i ostatním vždy připomíná zodpovědnost Německa za druhou světovou válku. „Je v prvé řadě třeba se zabývat tím, co bylo spácháno ve jménu vlastního národa,“ říká a má přitom na mysli zejména holocaust.

    Vím, že všemu zlu, které se přihodilo mně a mým rodičům, předcházely zločiny, které se udály ve jménu našeho národa.

    Se ztrátou domova se vyrovnává otevřenou náručí ke všemu českému. V osmdesátých letech se podílela i na podpoře československého disentu, posílala dopisy politickým vězňům a balíčky jejich rodinným příslušníkům. V Německu šířila petici za propuštění Václava Havla z vězení a angažovala se v případě Pavla Wonky, poledního politického vězně, který v československém nápravném zařízení zemřel.

    https://www.pametnaroda.cz/cs/magazin/pribehy/komiksy-vypravi-o-odsunutych-detech

    Komiks jsem nečetl, ale podle tohoto mi přijde, že zrovna z tohoto komiksu by některým na blití být nejen nemuselo, ale ani nemělo. To píšu jako ten, který excesy na české straně při odsunu Němců naprosto chápu. Než jako přepisování historie nebo "nová hladina konsensu v mladé generaci" ten komiks vnímám jako snahu sdělit těm, kteří o válce a událostech s ní spojených jen čtou, že válka je hnus a bez ohledu na to, kdo si začal a kdo byl větší svině, nic hezkého nepřináší. Odnesou to i ti, kteří se ničeho špatného nedopustili, protože ani nemohli. Na obou stranách.
  • SlouzimStarymPsum
    SlouzimStarymPsum5.10.2021 18:33Odsunuté děti
    V zimě je zima, padá sníh, chodí se lyžovat a Ladovy obrázky jsou krásné.

    Reakce některých diskutérů: Co to jako má znamenat? To jako že jaro a léto stojí za houby a měly by se rušit, nebo o co se tahle vaše propaganda snaží? Na jaře a v létě jsou delší dny než v zimě, ušetří se za energii, je méně viróz a stovky let nikomu nevadily, ale najednou se musí lidem tlačit do hlav, že jsou špatné. A doporučil bych ke studiu i další Ladovy obrázky, nekreslil zdaleka jen zimu, ale i jaro a léto, dokonce podzim! Overtonovo okno se otevírá a jestli to takhle půjde dál, budeme mít v týdnu čtyřikrát pondělí a třikrát úterý a celému roku se bude říkat zima! Jo, tohle ti progresivisti v čele s GWB chtějí.

    Kapis: Komiks o utrpení německých dětí při odsunu přece neznamená, že se dělají z Němců chudinky a z Čechů svině, nebo to nepopírá jiné události, ne? Stejně tak informace ohledně počtu odsunutých Němců a excesů z české strany od GWB z něj nedělá popírače předešlých událostí nebo netvrdí to, co mu podsouváš. Sice jsou lidé, kteří skutečně chtějí začít řešit historii až ve chvíli, kdy skončila druhá světová, aby interpretovaly dějiny tak, jak se jim hodí, ať už k tomu mají jakýkoliv důvod, ale jak komiks nebo kdokoliv, kdo uvádí fakta, se tohoto přece nedopouští. Německé stanovisko je v tomhle jasné už mnoho let (namátkou Gerhard Schröder: Ctím osobní tragédie, které se při poválečném odsunu Němců z Československa staly, ale nelze zaměňovat příčiny a následky.) a nemají zájem, zase až na výjimky, se v tom rejpat. V roce 1938 došlo k vyhnání (seberte se a táhněte kam chcete, tady nebudete), ne k odsunu (přesun z jednoho místa na jiné). A že by se události z toho roku mohly připomínat víc souhlasím (subjektivně vidím jasný nepoměr), nicméně nikdo v tom nikomu nebrání a kdokoliv o tom může napsat knihu nebo komiks nebo blogovat do zblbnutí. Nic to ale nezmění na faktech, která předhodil GWB, jako tato fakta nezmění nic na tom, co tomu odsunu přecházelo.

    Že ses rozohnil vidíme, nicméně by možná bylo lepší se předtím rozohněním zabývat tím, co skutečně vyšlo (četl jsi ten komiks vůbec? ;-)), co kdo skutečně napsal, a nevidět za tím to, co tam ty vidět chceš, případně si postěžovat nad tím, že materiálu o utrpení druhé strany, které tomu utrpení německému předcházelo, je méně, než by být mělo.
  • SlouzimStarymPsum
    SlouzimStarymPsum22.9.2021 16:18Z neznámého světa a další příběhy
    Tak kdyby z toho nezačal dělat Kapis kovbojku, tak ten rasismus vezme stejně jako informaci, že v zimě je zima a tím to hasne. Jestli jsi nemyslel ty strany barikády obecně, baatcho, ale je to myšleno k diskuzi, tak já nestojím na té straně barikády, na které mě asi Kapis vidí, nejsem žádný angažovaný antirasista (i když za rasistu se nepovažuju, ale kdybych náhodou byl, tak se s tím už nějak smířím). To aby mě, nedej bože, měl někdo za poklekávače.

    Že se HPL v USA (nebo celkově v anglině) cenzuruje nebo aspoň upravuje jsem nevěděl (naštěstí mám ještě staré vydání, včetně nejrůznějších audioknih), ale tomu už se dnes asi málokdo diví. Na stranu druhou, já bych taky nepřijal bustu sebelepšího autora, pokud by měl na mě jako Čecha/bělocha kecy a byl bych rád, kdyby se o jeho protičeských či protibělošských tendencích vědělo.

    U nás je to ale s některými autroy či díly přece podobné, některé knihy, například Jedovatá houba, Mein Kampf a asi několik dalších, jsou taky kontroverzní kousky. U některých to řešila i policie, kdežto v USA si lidi typu Davida Dukea vesele přednášejí. Oni nemají zkušenost Evropy, my nemáme zkušenost americkou, takže by to chtělo i víc respektu a pochopení. Když ne přímo k tomu šílení spojenému s BLM, kdy je nepřítel každý, kdo nepoklekne, tak aspoň k tomu pohledu, kdy se o rasismu v souvislosti s některými autory mluví. Ona ta historie, kdy černoch byl brán skoro jako zvíře a ne člověk, byla docela dlouhá a jak rajot nadhodil tu knížku, tak v tom mnozí Američané žijí dodnes. ty staré pořádky by rádi vrátily.

    Přimlouvám se za zlatou střední cestu, kdy se dozvíme, kolik černochů ten či onen autor šikanoval, kolikrát napsal slovo na N, a ať si to pak lidi přeberou podle svého.
  • SlouzimStarymPsum
    SlouzimStarymPsum22.9.2021 00:58Z neznámého světa a další příběhy
    yogi: A co teprv takoví, co o sobě ani nevědí, že rasisti jsou. Tam už se to sakra komplikuje!

    vita: Vždyť jo, nikdo z nás tří, co jsme ten rasismus nadhodili, a to ještě když na to přišla řeč, přece nechceme, aby čtenáři před čtením po vzoru fotbalistů poklekli, nebo aby Loveraftovy knihy spálili. (Já to teda chci, jenom jsem to nenapsal, to si schovávám na další kolo.) Jen jsme uvedli, že rasistou byl, na což je poměrně dost důkazů. Ale zase je fajn, že ta jeho žena, na kterou vlezl až po důkladném prostudování procesu ošusty, byla Židovka ukrajinského původu a že byl tím pádem Mistr schopen kompromisů. To z něj dělá, aspoň v mých očích, velkého člověka!
  • SlouzimStarymPsum
    SlouzimStarymPsum21.9.2021 22:55Z neznámého světa a další příběhy
    Kapis: Nejde jen o jeho dílo. Projevoval se i jinde.

    Nikdo ti přece nebere, jak hodnotíš HPL nebo jeho dílo,. Tady jen padlo, že byl rasista. Ani ho kvůli tomu nikdo neoznačil, tedy nehodnotil, jako horšího člověka nebo spisovatele. K žádnému hodnocení, kritice, k soudům o něm jako spisovateli nebo člověku vůbec nedošlo, a to ani náznakem. Jen došlo na konstatování.

    Jeho vyjádření byla rasistická tehdy stejně jako jsou dnes. Definice rasismu se za tu dobu nezměnila, je to stále přesvědčení o nadřazenosti rasy (tedy etnika) nad jinou nebo jinými jako základ pro společenské uspořádání, kdy jedno etnikum nemá kvůli svému původu stejná práva proti etnikům jiným. (Méně práv, segregace, pronásledování apod.) Ty jsi pak na to narouboval věci, které s tím vůbec nesouvisejí a zasadil to do nějakého antirasistického tažení, kterého jsme my tři, hlavně teda GWB, podle toho co mu několikrát podsouváš, asi součástí. Hej, padlo slovo rasista, takže teď musím napsat několik odstavců o sochách, neziskovkách, studentech genderových studií, BLM, iluminátech, čipování, 11. září a ty, kteří s tím rasismem přišli, varovat, že i oni mohou brzy skončit v koncentráku, lidi bděte!

    GWB nikoho s nikým nesrovnával, jenom použil tvou argumentaci, tedy posuzování starých postojů dnešní optikou a položil ti v té souvislosti otázku. Jinak k tomu otisku doby, k součásti rasistické společnosti apod., jak píšeš, to je sice pravda, na druhou stranu je docela dobrý zamyslet se nad tím, co je v souvislosti s rasisty té doby a rasistickou společností příčina a důsledek. Což taky souvisí s tou otázkou od GWB, na kterou jsi neodpověděl.

    trudoš: Nikdo nikoho tu neodsuzuje , kromě toho označení se tu HPL nijak jako člověk nebo spisovatel nehodnotí, po soudech tu není ani stopy. Na vyhodnocení toho, co Lovecraft psal, nejsou potřeba názory někoho jiného, tam si stačí ty kousky dopisů přečíst a je to celkem jasné jako je jasné, že Švorcová byla komunistka. Co byla, té se to drží i po smrti.
    A jak se pozná rasista bez osobního setkání? No třeba podle toho, že zastává rasistické názory? Pokud někdo má názory vycházející z nějakého přesvědčení, ideologie, tak se k tomu přesvědčení či ideologii svými projevy, výroky nebo chování, hlásí, ať už vědomě nebo nevědomě. Je pak rasista, komunista, věřící a tak dál.

    Ta má otázka zůstává: Jak se pozná rasista při osobním setkání?
  • SlouzimStarymPsum
    SlouzimStarymPsum20.9.2021 23:09Z neznámého světa a další příběhy
    Kapis: Takže, v té vaší korektnosti, by asi bylo vhodné trochu více používat vlastní hlavu a malinko si to zasadit do kontextu a když už tak tvrdit, že Lovecraft žil v rasistické společnosti, kteréžto byl víceméně přirozenou součástí a zastával její mainstreamové názory.

    Tak to pak ten, který s těmi názory souhlasil, byl rasistou, a ten, kdo ty názory nezastával, ať už to dával najevo nebo ne, rasistou nebyl.

    Že by mnozí rasisti z minulosti dost možná nebyli rasisty dnes a je vůči nim krapánek nefér z nich dělat původce všeho rasistického zla, jak se v poslední době bohužel sem tam dělá, to se dá akceptovat. Ale to přece nic nemění na tom, že jejich (myslím obecně, nepíšu konkrétně o HPL) postoje jsou rasistické, a to nejen z pohledu dneška. Už z pohledu tehdejšího, kdy rasismus (ač se tomu asi říkalo jinak), bylo přesvědčení o nadřazenost nějaké rasy. Někteří to zastávali a dávali najevo svými názory na "negry" a příslušníky jiných ras, jiní nikoliv, nebo proti rasismu i aktivně vystupovali. Ti první byli rasisty, ti druzí nikoliv. Debata o CO pak není na místě, tam je to buď ano, nebo ne, a je to odlišitelné. baatcha a GWB tvrdí ano (ty konec konců nepřímo také), to PROČ a JAK je na možnou diskuzi, ale s tou nikdo nezačal, abys HPL "optikou doby" obhajoval.

    trudoš: Já se s H. P. nikdy osobně nesetkal, takže nemohu sloužit - a soudit někoho na základě literárních studií toho kterého odborníka, odmítám. Rád se řídím vlastními zkušenostmi.

    Jak se pozná při osobním setkání rasista? Se představí jako Pepa Novák, zahajluje, oblíkne mundúr členů KKK a zbičuje prvního černocha, který půjde kolem? :-D Než osobní setkání, při kterém vůbec z dotyčného nemusí vypadnot názor na to či ono (nebo vypadne schválně názor jiný, než který má), nejsou více vypovídající názory dlouhodobě prezentované? Píšu obecně, ne konkrétně o HPL.

    Abych napsal i něco k HPL, když se o něm debatí: Není právě ten jeho vidlákovský rasismus důvodem, proč máme Mistra všichni tak rádi? (Byly doby, kdy nebylo nutno k vtípkům, sebevíc blbým, dávat ani smajlíka, ani dodávat poznámku, jelikož ty ty doby už jsou asi nadobro pryč, tak poznámka bez smajlíka: Dělám si prdel.)

    baatcha: Spíš než gay byl asexuál. Což je ale pro nás bílý nadržený hetero chlapáky totéž, takže ti to uznám ;-)
  • SlouzimStarymPsum
    Ohledně Man-Thinga a Swamp Thinga určitě nejde o odpověď ani jedním směrem, bez ohledu na to, že jeden vyšel dřív:
    https://comicvine.gamespot.com/profile/mtharman/blog/an-interesting-story-behind-the-man-thing-and-swam/73693/
    https://comiccoverage.typepad.com/comic_coverage/2007/10/which-came-firs.html
  • SlouzimStarymPsum
    SlouzimStarymPsum31.7.2021 00:13NANITS chronicles
    yogi: Stejné číslo neznamená stejnou dobu. Ale že se regli po sobě, což může být klidně několik hodin až den. Což odpovídá tomu, co píše MaceLinda o týpcích, co se někde objeví, i tomu, že na toho týpka pak někdo z profilu vytvořeného čistě pro rekaci i reaguje.

    Vidím to ovšem podobně. Jeden člověk, co se snaží vyvolat flejm. Nebo testuje, zda se přijde na to, že to je jeden a tentýž člověk. Lidi jsou různí.
  • SlouzimStarymPsum
    SlouzimStarymPsum30.7.2021 00:26Sin City #01: Drsný sbohem (4. vydání)
    Milo_Harwey: Dostanu komplet k Vánocům, takže teď rozhodně nemohu sloužit. Plus zbývající díly 2. vydání v pevné vazbě, které mi chybí a nehorázně mě to štvalo, a to budou ještě zatavené. Já su tak šťastné.
  • SlouzimStarymPsum
    SlouzimStarymPsum11.7.2021 17:34U283
    czeeri: My to také v jistém ohledu brali jako investici, tak to byste měl mít také na paměti.
    Když si někteří překupníci hrají na investory, tak by měli mít na paměti hlavně oni, že jsou to jejich prachy a na tom, zda se zhodnotí, mají zájem jen a jen oni. Nikdo jim nepůjde na ruku jen proto, že si to přejí nebo to díky tzv. nepsaným pravidlům předpokládají.
    A ohrnovat nos nad odznáčkem s českou vlajkou, to už je hodně silná káva, to vám teda povím!
  • SlouzimStarymPsum
    SlouzimStarymPsum28.6.2021 14:11Akira #01
    GWB: Co si pamatuju (vlevo dole!), tak film se liší a je to jen část komiksu, takže by sis filmem nic pokazit neměl.
  • SlouzimStarymPsum
    SlouzimStarymPsum24.6.2021 17:34NANITS chronicles
    Ogre: Jsme na tom podobně. Něco mi chybí. Jo, už vím, komiks mi chybí! :-D Čekám už docela dlouho na zaslání nového kusu, přes 14 dnů. Zítra budu volat nebo psát.
  • SlouzimStarymPsum
    SlouzimStarymPsum20.6.2021 20:54Akira #01
    K přepisu z japonštiny dva zajímavé odkazy. Kratší:
    https://www.asianstyle.cz/zajimavosti/12031-ceska-transkripce-japonstiny
    Delší:
    https://kas.upol.cz/fileadmin/users/122/Baresova-e-kniha.pdf
    (Hlavně str. 16)

    Ten přepis by měl být všude. Tecuo, Džindžó apod., výjimky by měly být ojedinělé, opodstatněné.

    U autora Akiry asi šlo i o to, co bylo Crwi dovoleno, o tom už Crwáci několikrát mluvili.
  • SlouzimStarymPsum
    SlouzimStarymPsum20.6.2021 20:42Akira #01
    lantan1: Nějak si to nevybavuju, ale je to možné. Když mohou, tak asi přepíšou i to jméno, tady asi nemohli.
    Ale šlo mi o podstatu, že pravidla pro přepis jmen postav a skutečných osob jsou různá, že Tecuo nevylučuje Katsuhiro a Katsihuro neumožňuje jen Tetsuo.
  • SlouzimStarymPsum
    SlouzimStarymPsum20.6.2021 15:28Akira #01
    Azalin: Asi lze těžko přepisovat do češtiny jméno autorů, kteří mají oficiálně jméno i v anglické podobě. (Neplést s přidáváním přípon -ová, to není přepis.) U jmen postav pak ten přepis možný je, dokonce by tomu tak podle pravidel být mělo.
  • SlouzimStarymPsum
    SlouzimStarymPsum17.6.2021 20:14NANITS chronicles
    Epocho, ty obálky budou jeté stále, když obal nebude natěstno s knihou a kniha bude mít možnost se hýbat! ;-)

    Posílal jsem jim to už minulý týden a ještě ani zpráva, že to je podané a na cestě ke mně :-( Kdybych si stěžoval, že se mi nechce nikam chodit, tak už to mám možná dávno doma. Dvakrát :-D
  • SlouzimStarymPsum
    SlouzimStarymPsum16.6.2021 21:58NANITS chronicles
    Koukám na stream a k epilogu - ten do té doby jen dobrý zážitek povýšil na výborný a donutil mě hned k dalšímu prolistování a později přečtení. To propojení zážitek umocnilo a o to víc jsem nadržen na pokračování. A bude to hodně dlouhé čekání :-(
  • SlouzimStarymPsum
    SlouzimStarymPsum10.6.2021 18:15Requiem: Upíří rytíř #03
    Přesně tak, na crewním webu. Asi tak pětkrát ;-D
  • SlouzimStarymPsum
    SlouzimStarymPsum10.6.2021 01:16NANITS chronicles
    Ty likvidace se dělají jednou za půl roku, za rok, ne kvůli každé knize.
    Milo: Tak u MB je to věc MB-tiskárna, tady už je to vztah nakladatelství-čtenář.

    Kdyby někdo chtěl řešit ten komiks, tak může začít třeba tím, že si přečte komentář z 8.6. 21:11 ;-) Mě by to fakt zajímalo, jak na vás ta kresba působí a jestli ta odvařenost z díla není z velký části způsobena tím základem, ze kterého NANITS vychází. Jinak, už by to docela chtělo pokračování, mám tak trošku absťák. Tak co třeba příští týden v úterý? A další díl přespříští týden v pátek. Pak jsem ochoten na další díl počkat. Tak 14 dnů.
  • SlouzimStarymPsum
    SlouzimStarymPsum10.6.2021 01:00NANITS chronicles
    Hawwwran: Ten komiks pošli nějakému kámošovi a on za tebe s ním dojde na poštu! Dneska to máš zadarmo, ale příště si za tyhle rady něco naúčtuji.

    Knihy se určitě likvidují (nebo měly by), a pro potřeby účetnictví u toho musí být někdo nevím odkud, aby vypracoval protokol/úřední záznam/prostě lejstro. Tohle by asi zodpověděl mistr Scarface.
  • SlouzimStarymPsum
    SlouzimStarymPsum29.7.2022 23:13Sběratelský klub
    Tak sedět u počítače od rána do oběda a refreshovat, abych stihl objednat z těch pár posledních kusů, fakt nebudu. Dokážu žít bez toho.

    Trošku mě zarazila ta zmínka o nedotisku, když jsem si tady i tam přečetl o tom, že by se Rychlé šípy v ukrajinštině měly asi dotiskovat. Na těch proužcích si mastí kapsy překupníci, je o těch 500 kusů zájem jako prase, ale dotisk asi nebude, nebo se o tom vůbec neuvažuje, zatímco u něčeho, kde toho vyšlo čtyřikrát tolik a stále je to k dispozici, se dotiskovat asi bude a už teď se prosí o podporu lidí? Až někdo bude chtít živit protiukrajinské nálady ("Tak pro Ukrajince to dotisknout jde, ale pro Čechy nikoliv."), a že se takoví jistě někde najdou, tak to bohužel bude založené na ne zrovna přátelském přístupu ze strany držitelů práv vůči českým (a slovenským) čtenářům, kteří holt mají peška, protože zájem českých čtenářů je někomu u zadku.
  • SlouzimStarymPsum
    SlouzimStarymPsum29.7.2022 23:00Pindárna
    Až se vás v zimě Rus s kuláskem v ruce při mírové operaci na území vašeho státu zeptá, co jste dělali proti šíření nacismu v létě, tak mu bude úplně u prdele, jak moc mu chcete do té jeho rusácké prdele vlízt.

    Stará ruská a stále platná moudrost. (Samozřejmě mírová a protinacisitická.)
  • SlouzimStarymPsum
    SlouzimStarymPsum25.7.2022 21:34Sběratelský klub
    Ter: Ten počet pro reklamace není totožný s nákladem, je to pár procent.

    Na můj mail mi bylo odpovězeno, že si můžu přijít knihu vyměnit, asi fakt nerad posílá :D Nakonec jsem mu to musel na svoje náklady poslat a nový kus mi aspoň poslal zpátky v mojich bublinkách.
    :-D
  • SlouzimStarymPsum
    SlouzimStarymPsum20.7.2022 13:09Sběratelský klub
    soulbringer: On o té "dlouhodobé, koncepční a konzistentní práci s dlouhodobým výhledem" některé nakladatelství někdy psalo? A víc než jednou, když píšeš "vždycky vzpomenu"? To bych se rád podíval, při jaké příležitosti. :-) Předpokládám, že to nemuselo být přímo komiksové nakladatelství.
  • SlouzimStarymPsum
    SlouzimStarymPsum19.7.2022 13:36Pindárna
    Tak to je/by bylo docela blbé, jestli u knihy v nákladu 334 kusů je buď možnost koupit nějak vadný výtisk, nebo nekupovat vůbec (nechat si vrátit peníze) a žádná třetí možnost, třeba koupit výtisk bez vad (dostat se k němu výměnou) není pro kupujícího dost dobře možná. Jo, sice se rozbalily jen tři kusy a je to moc malý vzorek na to dělat závěry o celém vadném nákladu, ale v tomhle konkrétním případě pro maxe opravdu žádná třetí a ideální možnost není a musí se rozhodovat mezi ponecháním si vadného kousku, nebo vrácením peněz. Když už teda možnost, že by dostal třeba slevu, když si prokazatelně za své peníze odnesl zboží s vadou, která jemu vadí (jinak by to nešel vyměnit), z nějakého důvodu asi není možná.

    yogi: Hlavní je, že se nikomu nic nestalo.
  • SlouzimStarymPsum
    SlouzimStarymPsum18.7.2022 16:41Pindárna
    Tak když se pánovi nechtělo rozbalovat moc drahou knihu, aby našel takovou, kterou může za plnou palbu prodat jako bezchybnou zákazníkovi, tak by mělo být v pořádku, když se nebude chtít zákazníkům za tu drahou knihu s vadou solit prachy.

    Tohle je přesně chyba, kterou bych skousnul (a chápal každého, kdo ne), ale ten přístup, kdy zákazník poukáže na vadu a má se pak po okecávání ze strany prodejce cítit jako otravný hmyz, kterému se furt něco nelíbí, mě nehorázně sere. Naštěstí něčemu takovému budu u Arga navždy ušetřen. Dokud to budou lidi kousat a brát tak, že vlastně jinou alternativu nemají, když chtějí ten komiks mít, tak se ale nic nezmění. Takže to začít ve velkém reklamovat nebo rovnou vracet.
  • SlouzimStarymPsum
    SlouzimStarymPsum14.7.2022 23:53Pindárna
    deefha: Tak je otázka, jestli se ty maily a text na webu psaly v době, kdy už se tohle oficálně vědělo.

    De Agostini vydávali toho Iron Mana, co měl ještě docela dlouho pokračovat, ne? A spoustu dalších skládaček. To bych se na místě těch, co to kupovali, bál, že mi doma zůstane kupa bordelu, který nebude vůbec k ničemu. :-D

    Ten kryt dostanu i jako nový předplatitel, nevíte? Že bych si to ještě rychle předplatil.
  • SlouzimStarymPsum
    SlouzimStarymPsum14.7.2022 23:42Pindárna
    V těhle dnech zrovna dělám objednávky a na ty Batmany mělo dojít o víkendu. Tak asi nedojde, nekompletní to nechci, zvlášť když dost věcí už mám v jiné podobě. Škoda ale, Batmana není nikdy dost.

    Místo objednání Batmanů půjdu raději naštípat dříví a koupím pár svetrů. Teď v létě je jejich cena nejvýhodnější. Časy jsou zlé, Kamile. ;-)
  • SlouzimStarymPsum
    SlouzimStarymPsum14.7.2022 14:36Stripy, jouky, fejky :)
    V Bibli to je přece téměř stejné. Tam taky chce záporák zničit svět a jen láska k bližnímu, kterou lidem do hlav natluče přesílený Ježíš, kterého z tajného ústředí předtím vyslal na Zem Bůh, mu v tom (za)brání. Kdy v prequelu ten svět přes zničená města a boží hněv ničí samotný Bůh, který tak je i není záporákem (tzv. nečernobílá postava, kterou nikdo nikdy neviděl; neplést s paní Columbovou). Jo, abych nezapomněl - SPOILERY!

    Si uvědomuju, když na ten vtípek od GWB koukám, že mi unikly dva filmy a netuším, které to jsou. :-(
  • SlouzimStarymPsum
    SlouzimStarymPsum14.7.2022 13:06Sběratelský klub
    MaF: Ta už je na cestě, tak se těším, jak si to po letech zase přečtu. U těch proužků se dá čekat nějaký trošku obyčenější papír, aby to bylo poddajné, ale nechtěl bych, aby se mi to rozpadlo. Mám doma starou čb Záhadu a to už moc nedrželo tehdy, kdy to táta četl furt dokola, ale opatrně. Asi to nechám osudu. Když vo vychytám na eshopu, kdy se tam podívám ráno nebo dopoledne, tak objednám, když nevychytám, tak dokážu žít bez toho.

    Vytáhl jsem i to staré čb vydání ze začátku 90. let, kdy vyšla Záhada a Stínadla dohromady, a přiznám se, že bych jako konečnou a jedinou verzi bral trilogii, která by byla komplet černobílá. Přijde mi nejatmosféričtější, jde dohromady s ilustracemi v knihách před Albatrosem a taky se seriálem.
  • SlouzimStarymPsum
    SlouzimStarymPsum13.7.2022 23:21Sběratelský klub
    MaF: Teď nevím, jestli to je dobře (že to takhle nevypadá hned po přečtení), nebo špatně (že to moc hezky nevypadá už z výroby). Ale jsem spíš praktik než sběratel, takže spíš dobře. Díky za odpověď.
  • SlouzimStarymPsum
    SlouzimStarymPsum13.7.2022 22:54Sběratelský klub
    Jestli tu je někdo, kdo stihnul koupil tu trilogii od Foglara v podobě miniknížek - můžete mi prozradit, jaká je kvalita těch knížek? Teď koukám na aukce a našel jsem tam tuhle fotku:

    Odkaz na obrázek na aukru.

    V popisu píše, že to jednou prohlížel. To ten formát nedovoluje normálně číst, že ten hřbet vypadá jetě, nebo to nedej bože takhle podivně lepené je už z tiskárny? To vypadá strašně. Chtěl jsem to zkusit na eshopu koupit, ale jestli se to rozpadne při prvním čtení...

    Tohle má být asi nové, je tam zase viditelný promáčknutí hřbetu.

    Nějaké to ohnutí nebo rýha mi nevadí, ale tohle už je docela hnus a nepřijde mi to jako náhoda.
  • SlouzimStarymPsum
    SlouzimStarymPsum13.7.2022 22:37Pindárna
    G-spot, nebo p-spot?
  • SlouzimStarymPsum
    SlouzimStarymPsum13.7.2022 13:34Pindárna
    Ale v tom článku (nebo obou nebo všech článcích) je přece napsáno a vysvětleno, proč se začne krev vařit ve vakuu (hvězdou to tak úplně není).

    Video: https://www.youtube.com/watch?v=jU3MOLqA3WA&t=268s (nebo se podívejte od začátku)

    Slova nejpovolanějšího nejen o tom vaření krve: https://www.youtube.com/watch?v=t6rHHnABoT8
  • SlouzimStarymPsum
    SlouzimStarymPsum11.7.2022 22:25Pindárna
    yogi: Klaus hrál závodně II. ligu (nebo to byla první?) v košíkové (nikoliv v basketu) a měl u toho bíbra jako Erazim Kohák (levicový intelektuál), takže ať se snaží, jak chce, Venca, tak mě neopije ani Lipnem, ani rohlíkem, ani ničím jiným. Ten chlap je latentní levicový intelektuál.

    Jestli to "V tomhle jsem už teď teda daleko měkčí." má naznačovat, že byl tehdy v souvislosti s Rychlými šípy třeba jen malinko tvrdý, tak to snad raději už žádné cintáty. Ještě by se mi pak něco hnusného zdálo.
  • SlouzimStarymPsum
    SlouzimStarymPsum11.7.2022 21:58Pindárna
    yogi: To nevím, ale je tam i balíček. Když bude ten balíček poctivý, to už bys neodolal, ne?
    Třeba je to 2 v 1, kdy čtenářskou uděláš ze sběratelské tím, že vyhodíš přebal. Nebo to prostě vyřeš tím, že si nekoupíš nic. Poctivě hejtit můžeš i bez toho. Se podívej na mě.

    A nemyslel tím Klaus spíš tu nádrž? Jako že ji preferuje třeba před Orlíkem. A co si vlastně myslí Klaus o komiksu? Že je levicový? Pravicový? Nebo snad společenský nebezpečný, jako Dědictví aneb...?
  • SlouzimStarymPsum
    SlouzimStarymPsum11.7.2022 21:31Pindárna
    yogi ve Sběratelském klubu: Kdybys nerejpal a raději napsal, jestli bereš mámu, nebo ten dopis. Já toho mám na čtení dost, takže si fakt nebudu přidávat práci s dopisem na skoro tisíc stran (takhle dlouhý dopisy nepíšu ani já a to už něco znamená), a jestli je jeho mamka k světu, tak jako sběratel starožitností bych si mohl přijít na své.

    Jsem teda překvapen, že to poctivé sci-fi a poctivém hororu to nejsou poctivý Dopis a poctivá Matka, ale třeba to tam ještě doplní...

    (Rovnou hozeno do Pindárny, protože vím, co se sluší a patří.)
  • SlouzimStarymPsum
    SlouzimStarymPsum11.7.2022 19:09Pindárna
    Tohle už moc smrdí chemií, biologií a medicínou, takže bude nejlepší to vyřešit takhle... ;-)

    https://www.livescience.com/human-body-no-spacesuit

    https://www.businessinsider.com/how-long-human-survive-outer-space-without-spacesuit-2017-5

    Crew ohlašuje, takže do čertu s přírodními vědami a vědami obecně, pojďme hejtit! Bude moc mangy, málo mangy, moc Evropy, málo Evropy, moc pláštěnek, málo pláštěnek, moc broží, moc pevných a tím pádem vysokých cen, moc velkých formátů a tím pádem vysokých cen, moc malých formátů a tím pádem horší zážitek, důvod hejtit se vždycky najde, tak pojďme do toho, je nejvyšší čas! ;-)

    https://www.youtube.com/watch?v=Za3-GOKQWoY
  • SlouzimStarymPsum
    SlouzimStarymPsum11.7.2022 14:32Pindárna
    P. S. Respektive ne obecně (to nejspíš vzhledem k tomu, že ten astronaut může být kdekoliv, když jde o třeba o knížku, takže klidně hodně hodně daleko od kterékoliv hvězdy či galaxie), ale ne v souvislostech, ze kterých by pak šly odvodit ty jednotlivé případy. Nechal bych už přírodní vědy spát a věnoval se tomu honění nad kýmkoliv a taky občas těm komiksům. ;-) (A hejtění nakladatelů.)
  • SlouzimStarymPsum
    SlouzimStarymPsum11.7.2022 14:11Pindárna
    Do toho antiku jsem taky šel s tím, že budu trošku problémový (na knihy jsem se samozřejmě normálně podíval), ale bylo vše v pohodě. Dokonce mi řekl, abych si jednu za devět (nebo jedenáct, už sti to nepamatuju) nechal, když viděl, že je to trošku ohlé. Kupoval jsem za pár stovek, tak možná proto a je to důkaz toho, že v tomhle možná je schopen přemýšlet jako obchodník. Proč ale podle všeho posílá do prdele ty, kteří by se mohli vrátit, mi jasné není.

    Kapis: Já už se nechci pouštět do žádných větších akcí, jak jsem psal, ale udělám výjimku, aby to nevypadalo, že se vymlouvám. ;-) Ve vakuu je možné sálání tepla, ve formě toho záření, jak o něm byla řeč. Ve smyslu ztráty tepla toho člověka by to ale nemělo nejspíš na jeho teplotu vliv. (Naopak už to je jiná písnička.)

    Nevím, jestli jsem to pobral správně, ale když budeme brát jen vakuum, bez dalších podmínek, tedy čistě hypoteticky někde v prázdnotě daleko od nejbližší galaxie, tak v něm by během chvilky přestal dýchat, takže by umřel, ne? Co by se pak dělo s tělem nevím, asi by ty změny, jako rozklad, hniloba probíhaly pomaleji než běžně, zase díky tomu vakuu, kdy by na to došlo asi úplně jiným způsobem a možná by na rozklad a hnilobu ani nedošlo, i kvůli odlišné teplotě a mnoha dalším chybějícím vlivům, kdy by takový tuhoň měl být podle mého názoru tuhý doslova, takže procesy uvnitř těla by byly zpomaleny (a některé úplně zastaveny?) a nejblíže by se to asi dalo představit na člověku, co vleze do chladícího záření a dobrovlně tam zdechne.

    Když už by to nebylo čistě hypoteticky, ale víc prakticky, tedy ne jen vakuum bez ničeho dalšího, tak by na něj působilo záření, kdy bez atmosféry by velmi rychle začal když ne škvarkovatět, tak určitě by se kurevsky spálil, ale to už by asi byl stejně mrtvý kvůli nedostatku vzduchu.

    Tohle se často řeší v x článcích, odpovědích, kdy se to řeší v souvislosti právě se sci-fi (a je to možné, aby to bylo jako v tom filmu?; tam se píše, že by..., je to reálné?), kdy je tam vždycky několik proměnných a nějak obecně se na to snad nikdy neodpovídá. A je to takové co by kdyby, za podmínek takových a makových, kdy pak v diskuzi, když je možná, někdo začne na tyhle podmínky upozorňovat a dojde se k závěru, že ten článek je beztak na hovno a platí jediný - člověk by chcípnul. :-D
  • SlouzimStarymPsum
    SlouzimStarymPsum10.7.2022 23:35Pindárna
    Draco: Taky jsem tam byl a taky jsem neměl žádnou zvláštní zkušenost, ale těch historek, co se povaluje na internetu, ty lákají na zážitek na celý život. Vyhrožování soudy, posílání do prdele, nadávání do všelijakých orgánů, prostě chuťovka.

    Nepsal Kapis Auschwitz?

    Ber to z té lepší stránky. Nehoní proto, že tě znají (osobně nebo z databáze) a tím pádem už nedochází k objektifikaci, protože v tobě vidí lidskou bytost, která má duši a tak, tak se jim příčí si nad tebou honit. (Původně jsem tu měl napsáno Chtějí tě místo toho vojet v reálu. ale tady mi moc s vtípky pšenka nekvete, tak jsem to smazal. Můžeš si to tam domyslet, pokud tě to neuráží.)
  • SlouzimStarymPsum
    SlouzimStarymPsum10.7.2022 15:54Pindárna
    Kapis: No, ano i ne. Ono totiž záleží na tom, jak se vlastně ta pevná definuje. Protože jak jistě víš, tak tu tzv. pevnou vazbu v pohodě přelomíš, ohneš, a šlo by to udělat s něčím, co je pevné při vyvinutí slabé síly? A je správné brát jako pevnou vazbu jen ten jeden typ vazby, když i brož je pevné skupenství, tudíž se vlastně od sebe v tomhle směru neliší? Nebylo by lepší vazby označovat na škále pevnosti, kdy by si pak normální člověk vystačil s označením "tvrdši než ta druhá" pro tu tzv. pevnou a "měkčí než ta druhá" pro tzv. měkkou? Jistě ano. Pak se ovšem přímo nabízí otázka, takové filosofické zamyšlení, proč vlastně druhá a ne první? Protože když je druhá, musí být zákonitě první. Zde nejspíš není námitek, takže se spokojíme s označeními "tvrdší než první" a "měkčí než první". Ale zase tu něco nesedí. V obou případech totiž odkazujeme na první, ale nevíme, na co vlastně odkazujeme. Začíná se nám to trochu šmodrchat a to jsem úplně ignoroval, že ta tzv. pevná má přebal, který je měkčí než desky u brožovaných MDEKů. Což ale může být záchrana, protože bychom mohli začít označovat MDEKY jako "ta s přebalem" a "ta bez přebalu", kde je to rozlišení jasné. Ale přebal není nedělitelnou součástí toho tzv. pevného vydání, takže zase stojíme na začátku. Je to všechno kurevsky složité a když si člověk uvědomí, že tohle v antickém Řecku byli schopni rozlousknout žáci základky a ti lepší dokázali spočítat bez internetu a učebnic obsah kruhu, tak má zkažený celý víkend.

    A hlavně... MDEKy se teď vydávají bez fólie. Tím už se dostáváme od fyziky a filosofie k psychologii, kdy u některých už překračujeme hranici události mezi normálností a patologií. (Že fólie může souviset se sex. úchylkami nechám stranou, protože sem možná chodí i děti.) Vše souvisí se vším a kterákoliv píčovina může být neřešitelným problémem, když si člověk ty problémy chce sám vytvářet. To je moudro. Možná to někdo řekl přede mnou, ale to já nevím, takže ho beru jako moudro vlastní. Tak mě napadá další otázka... Dá se nějak spočítat tvůrčí potenciál? A je podobný prostředek pro ty, kterým to virtuálně moc kecá, jako je například v reálu kopnutí do držky těm, co jim jede huba imrvére? Samé otázky.
  • SlouzimStarymPsum
    SlouzimStarymPsum10.7.2022 15:33Stripy, jouky, fejky :)
    DankoKonik: A to má být vtip na mě, na Kapise, nebo na oba? To abych ti případně vysvětlil, že se mýlíš! ;-) Dobrý! (Tam až tak nešlo o to vzdalování, ale o tu souvislost... Nemohl jsem odolat. ;-))
  • SlouzimStarymPsum
    SlouzimStarymPsum10.7.2022 15:28Pindárna
    JIK: Arctic!
    Fight samozřejmě bude, rimming na tři kola s povoleným fistingem. Bez rukavic.

    Kapis: Tak konečně, už ti je jasné, že to s tebou od začátku myslím dobře! ;-) Hele, já nic z toho nenadhazuju proto, abych ukazoval, že někdo ví méně než já, mně štve, že někde je psáno něco, co není tak úplně pravda a šíří se to dál. Tolhe může být sexuální úchylka, psychická porucha, ale možná jenom do mě v rámci vzdělávacího procesu někdo tlačil lpění na faktech, dokazování a zpochybňování (první bez druhého moc nejde) tak dlouho, až jsem to přijal za své. A rád, protože to je dobrá věc úplně ve všem, i v osobním životě. Když já napíšu hovadinu (a že se to, bohužel stává), tak jsem rád, že mi někdo napíše, že to je píčovina (případně proč, ale najít si to většinou může člověk sám, když je někým popostrčen). Že bych mohl být u někoho za kokota mě sice sere, ale jen chvilku, důležitý je, že dál nebudu ty nesmysly, které jsem měl do té doby za fakta i pro sebe, jako fakta brát. Chci vědět, nechci žít v bludu a nechci bludy šířit.

    Z toho usuzuju, a je to holt úsudek někdy chybný, že totéž takhle bere každý. Takže jakákoliv reakce, nedej bože oprava, z mé strany, vede k tomu, že jsem za čurase, co si chce něco dokazovat, což sem tam občas je sice pravda (je prostě fajn být nejlepší), ale ten základ vychází z toho, že je na tom stejně jako já a bude za to rád. Asi jako když tu někdo napíše, že MDEKy nevycházejí v pevné, tak se jistě najde někdo, kdo napíše, že MDEKy v pevné vycházejí. Nikomu to vadit nebude, pisatel bude rád a tomu, co ho opravil, ještě poděkuje. U některých věcí to takhle bohužel nefunguje (důvody jsou různé a raději je lepší se do toho nepouštět) a stává se z diskuze "boj", kdy je pak taková diskue o to složitější, kdy jeden třeba víc bojuje a druhý se víc zaměřuje na tu věcnost. Kdy se to pak promíchává, eskaluje, někdy se do toho přimíchají i postoje a názory, a je to skoro vždy diskuze k hovnu.

    A teď, milí debilové, vám génius SSP vysvětlí kvazary tak, abyste to pochopili i vy... ;-) (Dělám si prdel, kdyby to náhodou někdo nepoznal.)
  • SlouzimStarymPsum
    SlouzimStarymPsum9.7.2022 21:27Pindárna
    Kapis: Tak už je ten rozchod asi definitivní. Co nadělám.

    Hele, já vím, že moc nerad ten gůgl a wiki, ale zkus si třeba vygůglit něco o rudém posuvu, grativačním a kosmologickém posuvu a položit sám sobě otázky, jestli ten Doppler, kterého jsi zmínil, je tak úplně na místě v souvislosti s tou otázkou, nebo jestli na místě není třeba i nějaký ten jiný posuv. To tvé smazané už nebudu zmiňovat, i když se na to občas pro pobavení podívám. (Ale nikomu o tom ani neceknu, přísahám!) Ale najdi si to jenom tehdy, kdybys chtěl zjistit, jak se ty věci opravdu mají, jsem dalek toho, abych tě arogantně a šéfovsky jakkoliv naváděl nebo ti něco osvětloval. To už mě nikdy ani nenapadne, slibuju. :-* (Platí pro všechny.)

    A ty otázky, které jsem nadhodil, jako bych nikdy nenadhodil, jo? ;-) Dobou a ať tě křivka posunuje celou noc.
  • SlouzimStarymPsum
    SlouzimStarymPsum9.7.2022 20:23Pindárna
    Kapis: Škoda, že to své smazané "o kvazarech nám to říká, že se vzdalují" nerozvedeš a celkově mě ignoruješ, že bych se zeptal na pár otázek, které mě zajímají, a ty bys mi jistě odpověděl a vše vysvětlil, protože to proč a jak mě moc zajímá. Třeba i na to, jestli to fakt plyne z toho Dopperova jevu, to vzdalování kvazarů, nebo je to samo sebou, když víme, že kvazary jsou tři prdele daleko a musí se tak vzhledem k rozpínání vesmíru vzdalovat a nic jiného jim tak vlastně nezbývá. A taky na to, jestli se třeba nějaký kvazar nemůže přibližovat, když se k sobě přibližují galaxie. Prostě jsem to chtěl probrat s odborníkem, ale jak to vypadá, i jako s tazatelem to je se mnou na dlouhé lokte, takže mám smůlu. A že neodpovíš, jestli dostatečně upravuješ i ty příspěvky, které mají být arbitrem hodnoceny, to mě pak štve ze všeho nejméně. ;-)

    Gmork: To je něco jako naši praprapředci, ze kterých toho moc nezbylo a jsou někde pod drnem hodně, hodně hluboko, a občas o sobě dají vědět pří seancích. Zkus google, těch článků ti vyjede hodně a skoro všechny jsou psány pro širokou veřejnost, tedy pro všechny z nás.
  • SlouzimStarymPsum
    SlouzimStarymPsum9.7.2022 19:27Pindárna
    Kapis: Kolikrát tu svou reakci ještě změníš? A budeš takhle měnit i ty své komentáře, které má ten někdo hodnotit? A proč jsi smazal to, že kvasary se od nás vzdalují? Změnil jsi názor? Mohl by ses jako odborník na kvasary o tom rozepsat? Moc by mě to zajímalo. Dík.
  • SlouzimStarymPsum
    SlouzimStarymPsum9.7.2022 19:17Pindárna
    Tak odborník na všechno č. 2 neví, že správnou otázkou je protidotaz Co je to, hergot, kvasar?

    Kapis: Ty jsi ale mudral, viď?
  • SlouzimStarymPsum
    SlouzimStarymPsum9.7.2022 19:00Pindárna
    Hawwwran: Vycházíš z chybné premisy, že nám červené spektrum cokoliv napovídá. Červené spektrum na nás sere. ;-) A piš větší!

    Kapis: Já nechápu (ano, i já na to mám právo), proč chceš vyjasňovat, jak je položená ta otázka (křivka nic neposouvá, křivka zobrazuje a zobrazuje na základě něčeho) a nabízíš ty své rádoby vtipné závěry, které lze jistě dělat, ale už na základě kompletní diskuze, ne jen toho dotazu? Ohledně otázky jsem ti napsal, že je chybně formulovaná, s tím, že pak na tu otázku nelze odpovědět, aniž bych ktomu psal cokoliv víc a jakkoliv cokoliv na základě té samotné otázky hodnotil. To jsem dělal poté, kdy už jsem reagoval na další komentáře, nikoliv na ten dotaz, který chceš hodnotit samostatně. A ty tvé berličky, že jistě člověk obeznámený s vyšší fyzikou chápe, jak jsi to myslel, jsou směšné, když je řeč čistě o otázce samotné, ne o tom, jak ji kdo chápe nebo chápat může. To bich pag moh psát jako debyl a na argument že pýšu s chibama mektat že přece každej vý co tím chci říct ne takže kdo pýše že pýšu s chybama je píčus a chibi tím pádem nedělám nebo je to z důvodu hravosti. Stejná logika. Nebo spíš stejná hloupost.

    Tak ať už je ten jaderný fyzik tady, přečte si komplet tu diskuzi (přeji pevné nervy), měří spravedlivě a hodí svůj názor. Já už jsem si nechal udělat závěr od doktora přírodních věd, co do fyziky trošku fušuje, a i když by mi sem tam něco červeně podtrhl a přidal otazník (ohledně všech tří základních vyzařovacích zákonů, kdy ten třetí nebyl zmíněn a zmíněn být měl), tak na to, na jaké úrovni se tu bavíme (blbý a blbější) až tak moc nenamítal, což je pro mě naprosto dostačující. (Co řekl o tobě si nechám pro sebe.) Takže budu mocinky rád, když se tady ten jaderný fyzik z tvého tábora objeví a poreferuje.
  • SlouzimStarymPsum
    SlouzimStarymPsum9.7.2022 15:46Pindárna
    JIK: Přistoupím jen na karate nebo taekwondo. ;-)

    Hele, když se podíváš na tu diskuzi, tak si všimni, kdo začal to pyčování, když použiju Kapisův slovník, a osobní rovinu, vytahovat víc a víc . Já to nebyl, já se tomu jen po(s)tpuně přizpůsoboval. A když koukneš na diskusní historii jeho a mou, tak si jistě všimneš, že jen u jednoho z nás je to standard a norma. Nebudu ti napovídat, koho tím jedním myslím. ;-)
  • SlouzimStarymPsum
    SlouzimStarymPsum9.7.2022 15:39Pindárna
    P. G.: Tak viditelné spektrum rovná se spektrum ve viditelném světle (barevné spektrum). Jinak je viditelné světlo jedním zářením elektromagnetického spektra. A v tomhle kontextu se myslí právě to viditelné světlo, tedy ta část elektromagnetického záření, které je viditelné lidským okem. Že hmyz, nebo některý hmyz, "vidí jinak" a třeba ve spektru jiném z toho ještě nedělá viditelné světlo, ač z toho praktického pohledu to pro hmyz vlastně "viditelné", kdy ty uvzovky jsou na místě, je.

    Nejen hadi vnímají (a to vnímají je v souvislosti s viděním na místě) infračervené záření

    Milo: Ne, neberu a já si taky jen rejpnul. Nikde v tom tetu jsem o tobě nenapsal, že jsi omezenec, a že já nejsem debil. Když bys to nebral tak vážně a doslovně, tak bys k tomuhle vůbec nemohl dojít. Nereaguj na něco, co není psáno, i když ty si myslíš, že to psáno je. Prostě si nedomýšlej.
  • SlouzimStarymPsum
    SlouzimStarymPsum9.7.2022 15:18Pindárna
    Kapis: Když jsi psával ty grafomanské výlevy v minulosti ty, tak to jsi bydlel u rodičů, nebo jsi už bydlel ve svém? Tebou použitého píčuse vynechávám, protože některé skutečnosti jsou naštěstí jasné i bez arbitráže. Když už jsi se chtěl v těch rádoby vtipných závěrech nějak o mě otírat, mohl jsi to udělat bez použití mámy (a trapného a omílaného bydlení u mámy, které už snad používají jen ti největší diskusní zoufalci, kteří nejsou schopni vymyslet něco vlastního a originálního).

    S pár lidmi tady si píšu soukromě a v reálném čase (oni napíšou, já odpovím), kteří by asi potvrdili, kdyby se ovšem chtěli vystavovat riziku, že si s tebou začnou (ne každý má můj smysl pro humor a silný žaludek) , že jsem schopen vygenerovat stopadesátsedm řádků textu během několika minut, takže kterémukoliv z těch výlevů nemusím věnovat víc, než kolik ty asi věnuješ mně v jednom odstavci. To nepíšu na svou "obhajobu", neb mi jsou ty tvé osobní pindy u zadnice (ale baví mě, jak ti z toho rupou nervy a děláš z toho kauzu, u které je nutna "arbitráž"), ale pro případ, že by tě náhodou zajímalo, jaká je realita. Což tě asi primárně vůbec nezajímá i vzhledem k tomu, že chceš po někom, kdo nejspíš ví, která bije, aby něco rozsoudil, místo toho, aby ses od někoho takového (nebo kohokoliv jiného) něco o tématu dozvěděl, a to bez ohledu na to, co píše nebo tvrdí nějaký píčus. Že seru úplně každého asi pravda není (to by si pak asi dobrovolně těch pár lidí se mnou dlouhodobě nepsalo), ale že seru každého, s kým si rozumíš ty, to předpokládám a těší mě to. Díky za potvrzení.

    SSP toho o fyzice bohužel moc neví, ale dokáže poznat člověka, který si někde něco přečetl a pak to něco stále dokola pořád tlačí a kvůli neznalosti souvisejících věcí a neschopnosti vnímat kontext mu uniká podstata a souvislosti. A vyjadřuju se k tomu ne proto, abych na to u dotyčného upozorňoval nebo si měřil péro (vždycky vyhraju), jak tu někdo píše (asi to tak dělají oni sami, tak to podle nich dělat musí i ostaní), ale kvůli obsahu samotnému. Asi jako když tu jeden dával lekce z historie a kdo nesouhlasil s jeho výklady, byl označen za zastydlého nácíčka, kdo si bral na paškál sexualitu, pedagogiku a systém vzdělávání a x dalších témat, oborů a věd. Nepamatuješ si náhodou, kdo to byl? Že bys mu napsal něco o sebestřených (vlastně superstředných, sorry), povýšených, šéfovských typech a já v tom nebyl sám. ;-)

    "Žeru" lidi tvého typu, pro které je naprosto v pořádku se ke všemu vyjadřovat, korigovat názory druhých, určovat, co je pravda, co lež, a dělat to způsobem, jaký uznají za vhodný, kdy arogance a buranství je to nejmenší, čeho se při tom dopouštějí a dokáží si to pro sebe v klidu obhájit. Jakmile někdo začne ve vztahu k nim dělat totéž, ač mnohem slušněji a umírněněji, tak začnou řvát a kritizovat to, co sami tak rádi dlouhodobě dělali a najednou chování a projevy takového člověka stojí za jeho rozbor a hodnocení. Škoda, že nejsou stejně tak přísní i na sebe.

    Milo: Nevysvětlí, protože moc nevím, o co jde. Ale z narážek tvých a několika jiných se mi pozdává, že by se snad kdokoliv, kdo není omezený debil, měl za to stydět a držet hubu, aby na ně bublinkoví géniové s rozhledem začínajícím u Bobíka a končícím u Asterixe neměli kecy. Doufám, že všichni takoví, kterých tu naštěsí není málo, se těhle řečí nezaleknou, aby pak omezenci, tady nebo jinde, měli volné pole působnosti. (Jakákoliv podobnost s osobami z databáze nebo mimo databázi je čistě náhodná.)
  • SlouzimStarymPsum
    SlouzimStarymPsum8.7.2022 23:50Pindárna
    Draco: Je otázka, jestli to skříplé je opravdu pinďour...

    Jestli si ráda při přebírce kontroluješ stav knih, tak ti doporučuju navštívit antik u Cortése (Antikvariát11) po předchozí online objednávce. Je to takový, na dnešní dobu, neobvyklý zážitek, kdy pochopíš, co znamená náš zákazník, náš pán, a jak moc někteří lidé mají rádi knihy. Ale jdi tam tehdy, když budeš mít blbou náladu, aby ti návštěva a pokec se zřízencem tu náladu zlepšily. A nekaž si to spoilery a nezjišťuj, čím je ten antik tak fajn. (Pokud jsi tam už náhodou někdy byla, tak se svěř, prosím, jak ta kontrola přebíraných knih probíhala.)
  • SlouzimStarymPsum
    SlouzimStarymPsum8.7.2022 15:20Pindárna
    P. S. Ke grafu jsem se vyjádřil už předtím, a myslím, že více než jednou. Kdokoliv, kdo chápe kontext, by to věděl. Navíc jsi ten graf připojil k větě, kde mi podsouváš něco, co jsm nikdy netvrdil a já se k tomu tvému podsouvání i vyjádřil. Debatu dále vést nebudeš z úplně jiných důvodů, to víš ty, vím to já, a dost možná to vědí i mnozí další. Jinak přeju fajn léto a pozor na záření.
  • SlouzimStarymPsum
    SlouzimStarymPsum8.7.2022 15:09Pindárna
    Kapis: Díky za ocenění! Že některé typy lidí vytáčím vím, taky to mám v popisu práce, ale zatím bylo to nasrání a vztek často cítit jen mezi řádky, od tebe je to, jak se říká, od srdíčka. Lovískuju!

    Zajímavý, že o těch mudralech, aroganci, šéfovských superstředných (to jsem ještě nikdy nikde neviděl, zatím jsem jenom slýchával o sebestřednosti; vidíš, právě jsem dal najevo, že neznám vše, jsem holt kanón) typech píšeš zrovna ty, hele. ;-) Když se tak podívám na ten komentář ke komiksu, ve kterém jsi položil tu chybně formulovanou otázku, jakým způsobem jsi tu vedl diskuze dříve (obzvlášť některé reakce na GWB byly výživné), tak bych si skoro myslel, že hodnotíš úplně jiného člověka, než jsem já. A víš, jak se říká, že nám na druhých vadí to, co sami jsme? Teď jsem úplně zapomněl, proč se na to vůbec ptám. Tak nic, bude to bez pointy.

    Já vůbec nekopal, já jsem měl z té tvé snahy být osobní prču. Nemůžu za to, že o fyzice víš kulové, ač si asi myslíš, že tomu tak není, a tím, že jsem na tebe reagoval, se to na tebe provalilo, navíc sis to musel uvědomit i ty sám, já jen odpověděl na otázku, kterou jsi adresoval všem. A ty přece taky mudruješ, když jde o historii a další témata, tak proč bych nemohl já? Měj srdce a ber ohledy na povýšence. Vždyť jsi jedním z nás! ;-)

    Ty jsi napsal ale se svoji povrchovou teplotou někde kolem 5,5 - 6kK nejvíce své energie vyzáří ve viditelném spektru, s lambdou mezi 400–800 nm (jak to jde vidět v postnutém grafu). Proto jsme se vyvinuli tak, že vidíme ve viditelném spektru, což není pravda. Pravda to není ne proto, že by tomu odporovala fakta (evoluční teorie je evoluční teorií proto, že je to teorie), ale že ten úsudek je chybný. Pokud má být souvislost mezi zářením hvězdy a živočichy, pak nejde o to záření samotné, ale o to, které záření pronikne atmosférou. Kdy pak je pochopitelně předpokladem, aby ta hvězda v tom spektřu zářila, jinak by pak to záření nemohlo ani proniknout atmosférou, že jo. V infračerveném spektru mnohá zvířata vidí. Jejda, zase jsem povýšený odborník na všechno. Ale co mám dělat, když napíšeš něco, co je v rozporu s fakty? Mám to přejít? Nebo na to mám reagovat, jako to dělá třeba jeden, co dává lekce z historie nebo otvírá oči stádu, když píše, co se vlastně tenkrát toho 11. září stalo? ;-)

    Ale dobrý, nenapsal jsi ani jednou, že to, co jsem napsal, už dávno znáš a to nikoliv z wiki. Tak zůstaneme u toho, že všechny tvé předpoklady jsou správné, nad wiki ohrnuješ nos (ač zrovna i na té české ta fyzika je docela dobrá a někteří by, poté, co zvládnou základy, tam mohli občas nakouknout) a já jsem arogantní a povýšený mudral. Já se s tím, že to tak je, i že mě tak tady mnozí vidí, srovnám. ;-)
  • SlouzimStarymPsum
    SlouzimStarymPsum7.7.2022 22:01Pindárna
    yogi: Bacha na spoilery.
  • SlouzimStarymPsum
    SlouzimStarymPsum7.7.2022 20:34Pindárna
    P. S. Jsem si teď všiml toho Proto jsme se vyvinuli tak, že vidíme ve viditelném spektru. a že to je v souvislosti s tím zářením Sluce ve viditelném spektru. Nemá to spíš něco společného s tím, že naše atmosféra tohle záření propouští? Protože kdyby ne a to Slunce zářilo stejně, tak zcela jistě vidíme ve spektru úplně jiném (kdy pak právě to jiné budeme logicky nazývat viditelné). Taky bych v tom viděl i nějakou tu evoluci, kdy noční živočichové nebo žijící pod zemí vidí v jiné časti, což by se klidně mohlo přihodit nám, kdybychom z nějakého důvodu těmi nočními živočichy byli. Takže to, co píšeš, je jistě jedním z předpokladů, ale že vidíme v tomhle spektru je dané jednak zemskou atmosférou a pak evolucí. Není o tom nějaký komiks? ;-)

    P. P. S. A proč tě vlastně ta chuť přešla? :-)
  • SlouzimStarymPsum
    SlouzimStarymPsum7.7.2022 19:58Pindárna
    Kapis: Tak teď nevím, jestli se tou minirešerší snažíš naznačit, že jsem, jak jsi už jednou psal, někde gůgloval a tohle dal dohromady, tedy proti tobě - autoritě stojí gůgl odborník, nebo nevíš, co je (mini)rešerše. V obou případech to nechám bez komentáře, protože honění ega mám já naplánováno na každý sudý pátek v měsíci. Jinak mě podle tvé diskusní historie překvapuje, že by zrovna tobě vadilo cokoliv na dlouhé lokte. :-D

    Já nic takového, co píšeš ohledně té křivky, netvrdím. Jestli jsi to z toho, co jsem napsal, pochopil, tak evidentně nechápeš kontext nebo vidíš něco, co není psáno ani naznačováno.

    Teplota samotné hvězdy se může měnit v čase, samozřejmě, a proč to píšeš? Stále platí, že je daná a vše ostatní, o čem je řeč, se od toho odvijí.

    Vadí ti debata na dlouhé lokte a pak píšeš o něčem, o čem není vůbec řeč, protože to v tom posledním odstavci vůbec nebylo tématem a v podstatě o to ani nejde a jenom kupíš nějaké informace bez ladu a skladu.

    Na otázku jsem i přesto, že byla položená blbě, odpověděl, a to tím, že jsem ti vysvětlil, proč je blbě položená a taky zasadil do kontextu, protože ten ti uniká, což je zřejmé i z této reakce. A že jsi chtěl od začáku honit ego bylo jasné, taky proto jsem na to po výzvě GWB k odpovědi reagoval. Hele, fyzika není jako konspirační teorie, tam se to okecat nedá, to kdybys chtěl na tohle téma třeba započít diskuzi ne přímo s těma matfyzákama, které jsi v komentáři ke komiksu zmínil, ale třeba jen s žáky gymnázia, tak abys nebyl za blbce. ;-)

    Na jednom se fakt shodnem, a to na tom super.
  • SlouzimStarymPsum
    SlouzimStarymPsum7.7.2022 15:09Pindárna
    Kdyby někoho zajímalo, o čem je vlastně řeč, tak si to dovolím jednoduše a pochopitelně (kdy se to nemusí slučovat se stručnostní) vysvětlit. Jakékoliv doplnění či opravy vítám, ale prosím, pište je jen vy, co víte, o co kráčí. Díky. ;-)

    My vnímáme ve vesmíru látku (to je hmota a pole) a energii ve formě elektromagnetického záření. To je viditelné světlo, ale i mikrovlnné, infračervené záření, rádiové vlny a další.

    To elektromagentické záření se chová jako vlny, přenáší energii jako vlny. Proto se mluví o vlnové délce, kdy délka je dána dvěma body, což jsou vrcholy vlny. Frekvence pak určuje počet vln procházejících bodem za sekundu. Píše se v chytrých knihách a na internetech, že elektromagnetické záření se od sebe liší vlnovou délkou. To znamená, že různé druhy záření mají různou vlnovou délku, ale i pro jeden druh záření platí, že ta vlnová délka může být různá. Mezi těmi druhy nejsou ostré hranice, přechází plynule mezi sebou, jak se délka zvyšuje nebo snižuje.

    Skvěle je to znázorněno na obrázku (vpravo) na wiki k článku o elektromagnetickém záření: https://cs.wikipedia.org/wiki/Elektromagnetick%C3%A9_spektrum

    Kde je vidět, že při snižování vlnové délky se zvyšuje frekvence a naopak. Dole je i "teploměr", který naznačuje, že je mezi těmi vlnovými délkami, tím pádem i frekvencí, a teplotou nějaký vztah.

    Nebeská tělesa září v celém spektru elektromagnetického záření, od rádiových vln přes viditelné světlo, až po gamma záření, kdy při vyzařování ve všech vlnových délkách mají různou intenzitu. To vysoce energetické gama záření uniká z extrémně horkých zdrojů (napr. plyn a horká plazma v kupách galaxií), chladnější objekty jsou pak viditelné na delších vlnových délkách, ale podívat se na ně můžeme i na těch nižších samozřejmě.

    Co tohle všechno znamená v praxi je vidět na obrázku galaxie v Andromedě na různých vlnových délkách, kdy totéž, galaxie, vypadá na různých délkách jinak:
    https://imgur.com/a/diBWNIf

    Tady je ještě jeden obrázek stejné galaxie, detailnější, a to v ultrafialovém záření a rentgenovém.
    https://imgur.com/a/i3dhOb5

    V ultrafialovém záření jsou ty barvy hmoty, i v centru galaxie, podobné, ale v rentgenovém záření už jsou zřejmé rozdíly. Je to proto, že v tom výřezu galaxie jsou objekty, včetně černé díry, které lze kvůli vysokoenergetickém záření pozorvat v rentgenovém záření, kdežto v těch na vyšších vlnových délkách je pozorovat nemůžeme. Respektive můžeme se dívat tam, kde jsou, ale v těch vyšších vlnových délkách nerozpoznáme, že tam je něco, co má vyšší teplotu. Když se podíváte znovu na ten obrázek z wikipedie, tak tomu tohle přesně odpovídá, kdy sedí teplota, vlnová délka a tedy i druh záření. V tom ultrafialovém záření se mám tam viditelně objekty s vysokou teplotou nezobrazí, na nižší vlnové délce už ale ano, protože samy září v těch nižších vlnových délkách.

    U těles, včetně hvězd, je to dané, nikdo a nic nemůže posouvat jejich vlnovou délku, ani nic jiného, dají se jen pozorovat. A při tom pozorování zjistit, na jakých frekvencích, respektive vlnových délkách, vyzařují, nebo jakou mají ta tělesa teplotu, kdy vlnová délka a frekvece a teploty spolu souvisejí, lze to tudíž vzájemně odvozovat. A od toho lze pak odvodit, jaké množství energie těleso vyzáří za určitý čas (o tom hned v dalším odstavci), což závisí jen na jeho teplotě, je to tedy zase dané, a to teplotou tělesa.

    Čím vyšší teplota tělesa je, tím víc se zkracuje vlnová délka. Tohle se ví, protože na tuto závislost se přišlo. Kdy by pak mělo platit, že se zvyšující se teplotou (tím pádem klesající vlnovou délkou) se bude stále zvětšovat i výkon (vyzářená energie), a teoreticky růst do nekonečna, a také by měly platit další vztahy, které ale neplatily a fyzici se to snažili rozlosknout. Planck přišel s tím, že pokud by k tomu vyzařování docházelo "po částech", v kvantech, nikoliv "najednou", spojitě, platí už dříve vypozorované souvislosti, a zároveň to řeší nejrůznější odchylky, který tu Wienovu (to je jeden z těch, co na tu závislosti přišel a lámal si nad tím hlavu) závislost nevyvracely zcela, ale upozorňovaly na určité rozpory, kvůli kterým nemohl ten Wienův zákon platit obecně. Planckův zákon neříká nic o tom, na jakých frekvencích nebo délkách těleso vyzařuje, to se odvodzuje od teploty tělesa a přišel s tím právě Wien (dodnes platný Wienův posunovací zákon), Planckův zákon jen vyjadřuje závislost a říká, jakým způsobem dochází k předávání energie, a to v kvantech.

    U hvězd platí, že s rostoucí nebo klesající teplotou se i mění i hmotnost (je tam opět závislost). Teda platí to pro hvězdy hlavní posloupnosti. Takže i z toho důvodu je ta Kapisova chybně ;-) formulovaná otázka dost nedomyšlená, protože při změně vlnové délky autoamticky dochází ke změně teploty a tím i velikosti hvězdy, takže by už nešlo jen o výkon, ale i vzdálenost od Země, pokud by Země vůbec existovala a na jejím místě se neroztahovala hvězda.
  • SlouzimStarymPsum
    SlouzimStarymPsum7.7.2022 14:46Pindárna
    Kapis: Odborníkem na vše nejsem, jsem jen odborníkem na téměř všechno. Znám své limity, to mě dělá velikým. Ale na tebe, podle tvého dřívějšího působení zde, a vlastně i působení z dneška, do odbornosi a šířé témat zdaleka nemám. ;-) Ale tady zrovna náhodou vím, o čem je řeč (i když ten komiks jsem teda nečetl, ale možná to je dobře, ještě bych si myslel, že jsem se stal přes noc kvantovým fyzikem).

    Ta otázka je položená blbě a že píšeš, že jsi něco myslel, že je jasné, na co se ptáš, to dokazuje. Na co se ptáš má snad být jasné z otázky a ne z toho, aby si někdo něco domýšlel. A proč je ta otázka položená blbě jsem vysvětlil, ale zkusím znovu: Může to být jak jiná vlnová délka, ale stejný druh záření, nebo jiný druh záření, mezí tím je rozdíl. Že by jakýkoliv větší posun teploty ovlivnil život na planetě, je vysoce pravděpodobné, ale když se ptáš na to, jak by byl život ovlivněn , tak musí ta otázka být položena jasně a jiná vlnová délka je spíš termín ne odborníka na všechno, ale někoho, kdo si něco někde přečetl a háže patky.

    K druhému odstavci. Že ty druhému odstavci nerozumíš ještě neznamená, že je to celé nesmysl gůgl odborníka, ne? Používám tvou argumentaci. Ohledně toho infračerveného rozložení by pak mělo být snadné to spojení najít, když je to od gůgl odborníka, a hned bys věděl, o co jde. Křivky znázorňují rozdělení, což je rozložení, Planckova křivka pak znázorňuje rozložení také. Je to rozložení intenzity (záření) a z nějakého důvodu jsem napsal infračervené (možná jsem tam něco přepisoal a nechal to tam, nevím), což je píčovina, ano, a omlouvám se za to, četl jsem to po sobě a nechal to i přesto tam. Ale když použiju tvou vlastní argumentaci - to přece muselo být jasné, co tím myslím, když tak dobře víš, o čem je řeč, ne? ;-)

    Proč se ptáš na to, jakým jiným způsobem může abs. černě těleso (včetně Slunce, o kterém je od začátku řeč) předávat energii mi není jasné, protože o tom nějak není řeč, ani to není podstatné v tom, o čem jsem psal. Ale když už se ptáš, tak ti odpovím a nadhodím jeden ze způsobů: Svou existencí samotnou, protože takové těleso má svou gravitační potenciální energii a působí na druhé, pak jde o gravitační vazbovou energii a při pohybu kinetickou energii. Samozřejmě platí pro vztažnou soustavu, ale to je předpoklad, když se bavíme o energii v tomhle kontextu. S tím zářením to ninak nesouvisí, ale ptal ses na energii, tak odpovídám.

    Ohledně Planckova zákona: Ne, Planckův zákon nic takového neříká, a kdybys byl aspoň chvíl tím gůgl odborníkem a našel si aspoň základní definici na české wikině (nebo kdekoliv jinde), tak bys věděl, že Planckův zákon vyjadřuje závislost, ze které se pak dá odvodit na jaké frekvenci to vyzařování je, ale jako takový naprosto nic o tom, o čem píšeš, neříká. To klíčové, na co Planck přišel, je, že k tomu vyzařování dochází v kvantech, nikoliv spojitě, jak se do té doby předpokládalo. Klíčové to bylo proto, že na ten vztah teplota - vlnová délka už se přišlo před ním, ale předpokládalo se, že k vyzařování dochází spojitě ("najednou"), Planck přišel s kvanty ("po částech") a pak ten vztah teplota - vlnová délka seděla, do té doby tam byly odchylky.

    Nemůžu mluvit za GWB, ani to nedělám, ale dovolím si doměnku: Možná se k tomu něco napsat nemá proto, že si po přečtení komiksu nemyslí, že se hned stává odborníkem (gůgl či negůgl), a pouští se jen do témat, kterým opravdu rozumí? Já to tak dělám taky. Zkus to někdy též. ;-)
  • SlouzimStarymPsum
    SlouzimStarymPsum6.7.2022 15:51Pindárna
    Jinak mi ty slevy pár dnů po vydání u Crwe (20 %) přijdou docela dobré, a ta věrnostní 25%, na kterou dosáhne téměř každý, kdo komiksy kupuje pravidelně, skvělá. Že někde jsou ty slevy ještě vyšší na tom nic nemění, jenom je pak výběr mezi skvělými slevami a ještě skvělejšími. Když se to teda omezí jen na tu cenu, což pro mnohé právě není to jediné. Což je dobře pro ty obchodníky, co si fakt dají na věcech kolem, jako je třeba balení, chování při osobním předání (někde má člověk ještě stále pocit, že je otravný hmyz, co má vysolit prachy a vypadnout) záležet. Každému podle jeho potřeb. ;-)
  • SlouzimStarymPsum
    SlouzimStarymPsum6.7.2022 15:43Pindárna
    Milo: Pavel75 napsal Mají to udělané fíkaně, aby na to prakticky normální smrtelník nemohl dosáhnout. Prakticky nejde = nereálné.

    Mně ta debata o vyšších slevách tam či onde, což se pravidelně opakuje, přijde zbytečná, když tu někteří vyloženě preferují z důvodu niží ceny konkrétní eshopy a mohou tak podle svých preferencí nakoupit. Zcela určitě lidé nakupují v kamenných obchodech stále dost (jinak by nemohly fungovat) a na eshopu Crwe taky, takže evidentně pro mnohé není ta cena a slevy tím nejdůležitějším a své důvody, proč nekupovat na megaknihách a proč kupovat v knihkupectvích (tam je ta vyšší cena vyvážená třeba tím, že si člověk může ten svůj kousek vybrat a vyhnout se poškození) nebo v crewním eshopu mají.

    Někde dobře balí, někde hůř, někde mají vyšší slevy, někde ti neodpoví na mail, někde ti nezvednou telefon, někde máš lepší zkušenost s nákupem, někde horší, podle toho si lidi vyberou. A že na XYZ mají 33% slevy a na ABC jenom 25% slevy, tak by to mohli u ABC dorovnat, je sice názor, který může každý mít nebo vyjádřit, ale přijde mi rozumnější respektovat realitu a podle toho se přizpůsobit. Takže nakupovat tam, kde mi to vyhovuje. Což je stejně nejlepším vyjádřením toho, jestli to dělá dotyčný kšeft dobře nebo špatně.
  • SlouzimStarymPsum
    SlouzimStarymPsum6.7.2022 14:07Pindárna
    Některé eshopy mají možnost nakoupit nižší jakost (se slevou), kdy pak vše za plnou cenu mají téměř 100% bez vad. Často mezi těmi vadami jsou nějak poničené přebaly, kdy to není nic hrozného, ale pro člověka, který na tom nebazíruje, je to lákávé vzhledem k ceně. Mohou tam být i kusy, které byly v prodejně a jsou jeté problížením. A naopak ti, co chtějí knihy ve 100% stavu, vědí, že mohou ten 100% stav očekávat, když eshop mezi vadným zbožím a bezvadným rozlišuje a tu kontrolu dělá. Tohle je něco, co bych bral všude.
  • SlouzimStarymPsum
    SlouzimStarymPsum6.7.2022 13:21Pindárna
    Tři sta tisíc není zas tak moc, aby to člověk neutratil, ani těch pět set tisíc, zvlášť když kupujete komiksy. Samozřejmě to neudělá člověk za rok, ale za deset až dvacet let to klidně jde, když toho kupuje dost. Znám lidi, co do knížek dávají fakt šílený prachy každý měsíc, včetně bláznů sci-fistů, takže to rozhodně není nereálné. Navíc je to věrnostní sleva, což je pochopitelně zajímavé pro ty, co do toho obchodu z nějakého důvodu rádi chodí a vzhledem k tomu, že je to speciálka, to je právě pro tenhle druh lidí pak odměna. A děláte, jako by to něčemu vadilo, že ta možnost je.

    Light: Mimo to zcela určitě není, protože Crew zodpovídá jen za sebe, takže když má nějaké ceny, aby nepoškodila ty, kteří prodávají jejich knihy, tak je to přesně to, co udělat může. Ceny jiných eshopů neovlivní. A ty ceny na eshopech se do určité míry přizpůsobují (konkurenčním eshopům, knihkupectvím), takže při tom dalším zlevnění u Crwe by dost možná šly dolů i ty eshopy a Crew i knihkupci by byli na tom ještě hůř, takže tím snížením by se pro ni nebo knihkupce nic nevyřešilo. Je dobrý si uvědomit, že crewní eshop je sice eshop, ale je to eshop nakladatelství, kde to funguje trošku jinak (jak a proč by jistě vysvětlil Scarface, ale nám do toho nic není) než v eshopu, který je jen a jen eshopem, který nic nevydává a nic se nesnaží prodat přes vlastní eshop nebo knihkupce.
  • SlouzimStarymPsum
    SlouzimStarymPsum3.7.2022 20:50Sběratelský klub
    Komiksy tak úplně nesbírám. Kupuju je, mám, ale že bych to bral jako sbírku, to ne. Jestli u něčeho sháním další a další věci, vedu si evidenci, přemýšlím, co ještě koupím, mám v tom systém, utrácím za to prachy a plánuju utrácet dál, tak je to u CDček. Mám jich hodně, fakt hodně, a baví mě to a sbírání samotné je prostředek, ne cíl, abych něco sbíral nebo něco vlastnil. Cílem je zasunutí placky a poslech a nestarání se o nic dalšího (stahování, archivace apod.).

    Pak knihy od Karla Maye do r. 1948, jedno které nakladatelství nebo ilustrátor, kdy mi pár kousků ze seznamu chybí, ale buď jsou k dispozici hnusy, nebo za to chtějí antiky několikanásobky toho, za kolik se to dá sehnat, to podporovat nehodlám. Ale to už je spíš taková skorosbírka, kdy to je nic proti opravdovým sběratelům, co mají všechno, co od Maye u nás kdy vyšlo. (Magoři.)

    Po tátovi mám nějaké dýky, historické a lovecké, které mají některé docela vysokou cenu, ale nerozšiřuju, nemám o tom přehled a nějak mě to nebere. Ale ty po něm si hýčkám a prodávat to nikdy neplánuju. Vedle toho mám docela dost mincí (platidla), do r. 1948, které jsem taky zdědil a tak jednou za pět let mě to chytne a kupuju další, čumím do katalogu a projíždím aukro a kompletuju. Má to docela cenu, i když jsou to jen desetitisíce, ale rozhodně to už je sbírka něčeho, u čeho ta dolů nejde. No a pak nějaký bitcoin jsem dřív sbíral, ale to už má dneska kde kdo, takže jsem se toho zbavil. ;-)

    V poslední době přemýšlím o hokejových kartičkách, protože jich mám doma odhadem k dvěma tisícům a zkompletovat ročníky láká, zvlášť když ty karty stojí pár korun. Ale možná se zaměřím jen na vybrané české hráče. Tohle budu černá díra na prachy, tam se ty peníze nikdy nevrátí ani z poloviny, ale to mi nevadí, bude to pro radost.

    Nic nerdovského, většinou stará veteš, jsem nudnej. ;-)
  • SlouzimStarymPsum
    SlouzimStarymPsum3.7.2022 14:49Sběratelský klub
    Tak ono z toho, co se psalo na FB, na webu Crwe a co psal tady Jirka, mi to přišlo jako obecné vyjádření k balení do fólie, kdy možná nějak zaniklo, že se lidi pozastavují nad tím, že se najednou přestaly MDEKy v pevné do té fólie balit. Protože by sami v Crwi museli to balení do fólie zrušit, což nedává moc smysl vzhledem k tomu, co nejen tady padlo (v knihkupectvích minimum v pevné, lidi si mohou prohlédnout brož).

    Jsem rád, fólie potěší. Ale ta zmínka o tiskárně mi něco připomíná... ;-)
  • SlouzimStarymPsum
    SlouzimStarymPsum3.7.2022 14:40Filmový a hudební klub
    Tak to je podle všeho blbost, o tom žádná.
  • SlouzimStarymPsum
    SlouzimStarymPsum3.7.2022 13:28Filmový a hudební klub
    Hawwwran: Tak rozbitých digitálek, na kterých displej něco ukazoval, ale už nefungovaly, jsem viděl v 80. letech několik, dokonce s tím na základce takhle pár lidí vždycky chodilo, když se hodinky (s kalkulačkou a sedmi melodiemi) kvůli namočení podělaly, takže to nejspíš jde. Na přání to ale neumím. Nicméně poškození nemusí být způsobené zastavením přívodu, může tam dojít ke korozi, což je pak otázka několika hodin, když se v hodinkách něco (a nemusí to být vše) posere.

    Nicméně jsem to, co jsi napsal, blbě pochopil, protože jsem měl za to, že se ty hodinky namočily, za nějakou dobu přestaly fungovat, i když nějaký údaj na displeji zůstal. Což jsem v reálu viděl několikrát, jednou i u sebe.
  • SlouzimStarymPsum
    SlouzimStarymPsum3.7.2022 12:43Filmový a hudební klub
    Hawwwran: S těma hodinkama by to mělo být v pořádku, někdy se voda nedostane tam, kde škodí, nebo se tam dostává postupně, nebo vadí vlhkost, kdy nepřestanou fungovat hned. Tam by to chyba vůbec být nemusela.

    Je tam i amigácký Workbench 1.3, který asi málokdo, jestli vůbec někdo, mohl spatřit před rokem 1988. Ale bral bych tohle spíš tak, že to jsou věci, které neznalým jsou buřt a ti, co v tom vidí chybu, to mohou brát jako nostalgické odkazy ve fikčním světě. A dost možná reklamu, protože jistě tuší, že se to bude probírat na nejrůznějších fórech. Třeba amigácká komunita, konkrétně na English Amiga Board, to samozřejmě okamžitě začala řešit do detailu, stejně tak na redditu se to minimálně jednou nadhodilo. Jako reklama víc než dobrý. Já se na to asi jenom kvůli tomu podívám. :-)
  • SlouzimStarymPsum
    SlouzimStarymPsum2.7.2022 21:09Sběratelský klub
    Když jsme u prohlížení knížek v obchodech, taky berete druhou nebo třetí odshora? :-)
Sbírka z comicsů na CDB
Četl/a: 15 (cca 6215 Kč)
Mám: 0
Chci: 0
Sháním: 0
Nabízím: 0
Osobní: 0
Sbírka mimo CDB
Četl/a: 0
Mám: 0
Chci: 0
Sháním: 0
Nabízím: 0
Osobní: 0