Braindead: Ale jo, určitou pravdu ti upřít nemůžu. Jen myslim že ze všech medií se bude kniha držet nejdýl.
A proti tomu DPH taky osobně nic nemám, a to jsem chudej student. Před volbama všichni vykřikovali, že si musíme utahovat opasky a rozpočtová zodpovědnost, ale "běda jestli se to má náhodou týkat zrovna mě to utahování, hned jdu demonstrovat. Ať utahujou jiný"
A ano vím, jsou lidi co pravici nevolí, nebo k volbám nechodí. Ty mají samozřejmě v našem demokratickém státě právo jít demonstrovat.
invape: jasne. Nekdo treba vrazi do komiksu 3 litry mesicne. Ted si zhruba pripocti 8%. To je 240 kacek. To zas neni tak zly ne? A navic je to az za 2 roky skoro
vachudik: ale zase na druhou stranu vem si, ze ted mas marzi xx z ceny yyy. Po zmene DPH budes mit zase marzi xx, ale z ceny yyy*1,175 (priblizne). Takze vetsi zisky. Jasne, ze knizky koupi min lidi, ale je potreba videt i maly zlepseni pro prodejce:)
se mrkni na DC od zari. Papir za $2.99, online $2.99 (po tejdnu $1.99). Trzby z online prodeje pujdou kazdopadne nahoru a procento po procentu budou ubirat papiru a cim dal kvalitnejsi ctecky tento trend jen podpori... Se mrkni na Amazon, ted jsem nedavno nekde zahlidnul clanek ze prodali vic elektronickejch knizek nez v papiru (tady je videt co dokaze velka firma s kvalitni cteckou Kindle). Neznam presnou statistiku, ale neco na tom bude...
Hudba na fyzickejch nosisich porad klesa ( v lepsim pripade stahnuje) a online prodej leti po desitkach % nahoru. Podobnej trend je i u knih. Papir uz klesa a online ceka ted slusnej rozmach.
A s tim piratstvim bacha. Nekoukej na CR, ale mrkni na nejakej vetsi trh, nejlip US:) Hned po vydani sezenes paradni scan jakyhokoliv komiksu bez reklam v top kvalite. Jasne, je to nelegal (v US, u nas je to legal), ale na to se u muziky taky nikdo nepta.
Ja osobne jsem na tom zatim tak, ze koupim vse co u nas vyjde, je to spis sberatelska vasen. Ale kdyz si predstavim, ze by v cestine vychazelo tolik titulu jako v US, tak na to proste seru a du do onlinu. Radsi si prectu 500 komiksu mesicne, nez abych si jich koupil jen 50. A muj zivot je prilis kratkej, abych resil komu tim uskodim. Do hrobu si ty tisice knih nevezmu a komiks je konzumni konicek. Chci cist, ne mit doma skladiste:)
Mě osobně přijde, že knihy jen tak moderní doba nesundá. Spousta lidí sice začíná používat čtečky, ale je jich pořád dost málo. Lidi co mají čtení knih jako koníček, mají k tomu rádi
1) Plnou knihovnu, fyzicky existující
2) Vůni knížek, obracení stránek a takový ty "romantický" věci okolo
3) Čtení z papíru bude vždy příjemnější než jakákoliv čtečka. Sakra, většina lidí pokud najde nějakou online knihu, tak si jí většinou pokusí vytisknout.
To že umírají CD a DVD má silný podíl také v pirátství, ale knížky není tak snadný pirátovat. To by nejdřív museli jít do toho sami nakladatelé a vydávat knížky online, ale pochybuju že elektronických čtenářů je tolik, aby se to opravdu vyplatilo (tím neříkám, že online knížky neexistují, jen si myslím že je to zoufalej pokus vydělat pár korun navíc), navíc každýmu vydavateli musí dojít, že jakmile udělá něco elektronicky, minimálně tady u nás se to okamžitě rozpirátí, takže i z toho důvodu se jim to nebude chtít moc podporovat.
tak to snad vim taky. Jde o celkovy prodeje. To, ze si par nadsencu (a ze jich je dost) koupi hromadu vinylu nic neznamena. Proste tam je pokles z milionu kusu na stovky. Tak je to se vsim. Nic nezanikne. Ale zajima se pak o to jen uzavrena komunita, par firem na tom dokaze profitovat, ale z celkovyho pohledu je to dead:)... Komiks ma zatim podil papiru kolem 90% (to si trochu cucam z prstu, poucte me nekdo), ale kazdym rokem pujde tohle cislo dolu, s tim neudela nikdo nic.
to uz je jak ty odborari zasrany. Proste DPH jde up. Nechapu proc by zrovna knizky mely mit vyjimku, ackoliv me to bude mesicne stat spoustu penez navic, tak tyhle priblbly petice a demonstrace nepodporim. 17,5 na vsechno a smitec, zadny vyjimky. Behem par (desitek?) let pujdou papirovy knizky do hajzlu presne tak jde CD/DVD/vinyl/MC/VHS a x dalsich... Hlavne se bojim jedny veci. Az se objevi kvalitni barevnej E-Ink s uhlop. 12-15", ze zacnu pomalu opoustet papir. U knizek uz se tak stalo a jsem plne spokojenej. U komiksu je to trosku jiny, ale za par let se zacne u me pomer papir vs. virtual menit:) A mozna se na to i tesim a z bytu 2+1 bude zase 3+1 a na konte misto xxxxxxx bude xxxxxxxx:))
podle našich záznamů jste podpořili svým podpisem internetovou verzi Výzvy na obranu knih, protestující proti vládnímu záměru zvýšit DPH na knihy, a tím výrazně omezit českou knižní produkci. Tuto výzvu podepsalo do dnešního dne takřka 160 000 lidí. Za dosavadní podporu děkujeme.*
Domnívali jsme se, že naše argumenty o devastujícím účinku zvýšení DPH pro české knihy, podepřené podpisy signatářů – nakladatelů, knihkupců, ale zejména čtenářů, přesvědčí naši politickou reprezentaci ke změně názoru. Přestože vládní politici tyto argumenty vesměs uznali, odmítli z krátkozrakého důvodu "udržení koalice" na avizovaném plánu zvýšení DPH cokoli měnit.
Dne 7. 6. 2011 pak poslanecká sněmovna v prvním čtení novelu zákona o DPH schválila.
Tím náš boj proti tomuto nesmyslnému záměru rozhodně nekončí!
Zákon musí projít celým legislativním procesem a musí být schválen během dalších dvou parlamentních čtení, při nichž může být upraven pozměňovacími návrhy. V tlaku na politiky proto chceme dále pokračovat – představenstvo Svazu českých knihkupců a nakladatelů svolává demonstraci proti chystanému zvýšení DPH na knihy a tiskoviny. Demonstrace se uskuteční ve středu 22. června 2011 v 16 hodin v Praze na Staroměstském náměstí pod heslem Nezdaňujte čtení, nezdaňujte informace!
Knihkupce žádáme, aby o demonstraci informovali na svých prodejnách, nakladatele žádáme, aby informovali své spolupracovníky – autory, překladatele, editory, redaktory, typografy, tiskaře. Ostatní, kterým není osud českých knih lhostejný, zejména školy, knihovny, kulturní zařízení, ale i čtenářskou veřejnost, žádáme o šíření pozvánky na demonstraci podle svých možností.
Tak teď už Frye nechápu ani já. Viz jeho komentář u 100 Nábojů. Oceňuji, že se pokusil o jakýs takýs komentář a napsat, co se mu líbí a co ne. Ale celkové hodnocení 97%, když jednotlivé části hodnotí v rozpětí od 10% do 90%, to prostě nedávám.
Jiskra : CHARLES BURNS-NA OKO budou u mne za 190 .- doufám,že už pár kousků příští týden mohu Ti předat osobně nebo zaslat doporučeně.Jest-li máš zájem ,tak písni ... :-)
Kura Medvěd trienčansky to je moc dobrý nápad podprahově vtlačený všem čekatelům na tuto prestižní pozici;-) Takže má konspirativní mysl tě právě identifikovala jako hlavu kurefsky promyšleného spiknutí proštéfanikovských špiček hnutí jménem FRY, tzv. Fuckinf Rapl, Yeah (zde se informace tajných služeb bohužel rozcházejí, taky to může být Fojta RYška, co mu v domě říkaj všichni familiérně Liška...či též Šiška). Konečně jsem to prolomil!
Jsem nas.atý a hádejte proč v tento krásný den? nemusíte ani dvakrát...ano..skutečně se letos zase nedostanu na Crwecon, ač jsem usilovně snažil přehoditi své sobotní povinnosti na jiná bedra...žel nepovedlo se. Těšil jsem se, že opět uzřím staré známé tváře (nebudu vyjmenovávat) a že poznám nové tváře, jež jsem dosud osobně nepotkal (že, Draco?)..snad tedy příště, dá-li Stan!
Tak ať ti to hlavně dlouho vydrží, Vojtíšku. Já už v první třídě měla odpor vůči ilustracím Heleny Zmatlíkové, doba, kdy by se mi líbilo všechno, asi ani neexistovala.
Entita: Ad Dilbert 2 - tak teď se ti povedlo mě poprvé rozesmát, ty rošťáku:D Ale asi to bude mít souvislost s níže popsanými událostmi. Kdyby bylo možno dávat víc než 100%, tak trháš numerickou klávesnici, co?
to doophy: svata pravda, tak uz to chodi, kdyz mistrovi keca do hodnoceni luza, co vi o comicsu uplnej prd
to Zack: v zivote me nenapadlo, ze by format mohl byt problem, pac neni mozne comics cist na cestach. Diky za faktickou, uznavam, ze Donzon se opravdu cist v MHD neda.
to Kapis: extrem, tohle je proste extrem. Leda ze by ostravska verze tramvaje mela formu valniku a nez dojedes na pole, tak to trva hodinu a pul. Az si povezes prdel v takove silenosti, jako je tramvaj Porsche nebo nova Skodovka, ktere nedavno zacaly jezdit v Praze, tak ver, ze v nich si nejen rozumne nesednes, ale tez rozumne nestoupnes, natoz abys mohl cokoliv cist:).
Nevím proč si děláte legraci z toho jak FRY hodnotí... Jeho průměrné hodnocení dosahuje po zaokrouhlení 97,1% a od 16.3.2011 do 9.4. rozdal 23 hodnocení a vše v hodnotě 100%...Mě z toho vychází je je náročný čtenář, který si vybírá pouze výborná díla na která je odborník, dle udělených kometářů
zack: :) jasně, to člověk musí sedět - v takovém přervaném prostředku bych ani číst nezkoušel a hleděl bych si akorát, aby žádný scout nezkoušel průzkumnou misi zmíněného osobního zavazadla;)
Kapis: zkus to ve meste, kde v MHD neni kde sedet, drzis se jednou rukou stropu a druhou si kryjes osobni zavazadlo, protoze se na tebe z peti smeru lepi indianske zasobovaci komando.
vachudik: já bych ti tady tu reklamu netoleroval, kdybych byl admin. Navíc své jednoznačně ekonomicky motivované pohnutky maskovat za "šíření komiksů mezi lid" to je opravdu moc i na mne.
Zack: taxem dneska zkusil pěknou pičovinu a četl jsem si v MHD Velkou knihu komiksů 2, kterou i s 3-kou a Encyklopedií, kterou až zbytečně moc zpluli na Komiksáriu, louskám už druhý měsíc. A dalo se to....pravda, malá brožovaná knížečka je pohodlnější, ale není to až takový maras...
to vachudik007: no nekecej... to by byla vyborna zprava. Porad smutnim po Donzonu, takze bych uspech evropske rady od Crwe bral jako takovou naplast na bebi.
Ja v autobuse momentálne čítam knihy (Malazkou knihu padlých). Čo sa komiksov týka, priznávam, že som sa odvážil vytiahnuť iba Dragonero, Balzamovača, Knihu vetru, Město světel, Spirálu a Čajovnu u malajského medvěda (tj. malý formát, čiernobiele). Ale až budem veľký, skúsim to so Ztracenýcmi dívkami, prísahám vačku!!! :-)))
Zack: Já si beru často komiksy do MHD, vlaku, parku, hospody atd. A nějakej formát mi v tom většinou nezabrání. Aspoň ne takovej, jako má Donžon. Arkwright nebo Volemanovy příhody to už je něco jinýho.
To je pravda. Mě například neuvěřitelně rozčiloval Luther Arkwright, který se mi nevěšel ani do baťohu a musel jsem ho číst jen doma, kde ke své vytíženosti skoro nejsem a když už, tak se tam jdu vyspat. A s tím Donžonem je to podobný, navíc pro neznalce může být celkem komický pohled na dospělýho chlapa, jak drží v ruce velkou obrázkovou knížku, která na první pohled vypadá, že je pro věkovou kategorii "do osmy let". A dávat 48 stran do pevných desek je opravdu zbytečný luxus.
Pokud nevíte, ve kterém vlákně přesně rozjet novou diskuzi, tak pravděpodobně toto bude to pravé. Také zde končí offtopicy z jiných vláken. Tak trochu odpaďák.