@Gmork: Nikde není napsané, že musíš psát o komiksech, které tu u nás mají šanci vyjít. A tu polštinu bych taky nehrotil.
Neříkám, že to musíš kropit týdně jako já. Kdyby si jednou za čas napsal pár vět a připojil k tomu ukázku zevnitř komiksu, tak určitě spoustě lidí uděláš radost.
seneke: Když já teď nejvíc louskám tu beletrii, to se sem moc nehodí. Z komiksů momentálně Mattéo a to je zase v polštině, pochybuji, že to tady někdo vydá. U beletrie jsem si teď udělal profil na knižní databázi, tam se hodí víc. Komiksy moc v češtině nečtu.
Hele, z novinek u hororu teď čtu Ten druhý od Tryona a baví. Píše se o tom, že jde o poetický horor a dá se s tím souhlasit, zápletku to má dobrou, ale tu závěrečnou pointu už trochu tuším, jsem ve 3/4 knihy, ale klidně ji můžu doporučit. Do edice Smrtihlav to pasuje ideálně. Předtím jsem přečetl Posluchač (The Listener) od McCammona a byla to jízda. Je to pozdní McCammon, čili žádný horor, spíš thriller, příběhem je to podobné jako Odejít na jih. Ale tahle kniha v češtině zatím nevyšla, četl jsem to v polštině. Předtím jsem přečetl Letnice a Paradise Garden, obojí hodně dobré, Letnice tu Magnesii Literu nedostala pro nic za nic. Až dočtu toho Tryona, pustím se do Cesty mrtvého muže od McMurtryho, je to dlouho, co jsem četl nějaký western, ale westerny od McMurtryho jsou jedny z nejlepších. Ještě tu od něj vyšla Osamělá holubice, tu si chci taky pořídit. Po Cestě je v plánu další McCammon a to Královna Bedlamu (zase z polštiny), protože McCammona není nikdy dost.:)
House: Bohužel žádný kód už nejspíš nebude, za pár dní KK končí. Rozloučil jsem se s ním posledním balíčkem, takových let jsme to spolu táhli. K Malazu jsem si přihodil: z komiksu Hlad a soumrak, Pohádkov 7, Falklandy a Lepanto, z filmu Společník BD (skvělý film), z beletrie nového Tada Williamse Poslední král a thriller/horor To byl náš dům od Kliewera, ten získal druhé místo v hlasování na goodreads za loňský rok, s velkým náskokem. Jsem na tuhle knihu hodně zvědav. https://www.goodreads.com/choiceawards/readers-favorite-horror-books-2024
@Gmork: nevěřil jsem vlastním očím, když jsem četl ten mail :))
Tak to vypadá na poslední objednávku KK. Nemá někdo rozlučkový slevový kód? Že bych ten košík naposledy naplnil :)
Koukal jsem, že Host chystá k vydání Hvězdný zámek od Alex Alice, sice to přeložili jako hrad, ale co už. Podle počtu stránek budou v knize dva díly, i cena je lidová. Tak držím sérii palce, ať se tu uchytí, je co dohánět. Host taky vydá Vzdálené sousedství od D. Tanigučiho a Mnoho smrtí Laily Starr, to jsem nedávno četl a je to moc fajn věc. Taky vyjde čtvrtý díl Jasmíny.
Fobos oznámil další tři horory, všechny vyjdou v říjnu - Michael Penning - Předvečer Všech Svatých, Amy Cross - 1689 a Dancy Coates - Paraziti.
No, strašidelné baráky očividně táhnou, viz prodeje, za mě škoda, jsou zajímavější knihy, které by si češtinu zasloužily víc. Ale i tak vyjde na podzim dost pecek.
Ja odporučím Bratsrtvo zmrzačených. Kolibrík s krátkou novelou o vyšetrovaní v sekte, kde čím viac si jej člen odreže z tela, tým bližšie je k bohu. Fakto dobré.
Tak nám Vzpomínky ledu zase posunuli o měsíc, už to začíná být docela zábavné. Jsem fakt zvědav, kdy tu knihu budu držet v ruce. :) Kdo si chce ukrátit čekání u nějaké dospělácké fantasy, tak zrovna vyšel první díl Z krve a ohně od Ryana Cahilla. Tady je vysoká šance, že tuhle ságu Dobrovský vydá celou a rychle, viz Wolfeho Kniha nového slunce.
@Gmork: to si mne nepřekvapil. Já s tím ani nepočítal, že bych to koupil. Mne pomalé tempo nevadí, nepotřebuji akci nebo zvraty. Ale ten chladný měsíc hrozně nudil a nepřišlo mi to zrovna atmosférický nebo nějak zajímavý.
Od JM mám v knihovně Klub Monster, netuším kdy to rozectu, ale počítám s tím.
@House: Chtěl jsi reference na Blackwater, dnes jsem to dočetl a asi ti to nedoporučím. Pokud tě nebavil Chladný měsíc, nebude tě bavit ani Blackwater, má to hodně společných prvků. Nejde o žádný horor plný zvratů, ale o pomalé vyprávění vykreslující atmosféru městečka, kde se usadila jistá bytost, nechci spoilerovat. Kdybych to měl k něčemu přirovnat, tak asi k Obětiny od Marasca, nebo k románům od Jennifer McMahonové, ta ve svých knihách taky nikam nespěchá. Já si příběh užil a už se těším na druhou knihu, ta bohužel vyjde až příští rok.
Na to, jak tajemně ze začátku Planeta mluvila o tom dárku, je to teda za mě zklamání. Pokud teda ta mince nebude aspoň stříbrná. Čekat tak dlouho, zaplatit daleko vyšší cenu, než za kterou se to běžně prodává a pak dostat minci, nic moc. V předprodeji už to kupovat nebudu.
@House: Pokud se ti líbil Sirotčinec, tak zkus Takové maličkosti od Claire Keeganové, není to sice horor, spíš taková krátká novela, ale parádně napsaná. Má to podobný námět jako Sirotčinec, Vydal to Prostor v roce 2023.
Jo, Sirotčinec je hodně dobrý, přitom Fracassi v doslovu zmiňuje, že mu to trvalo pouhé čtyři týdny, co knihu napsal, teda mimo přípravu. To je tedy kanón. Na tu jeho povídkovou sbírku jsem hodně zvědav. Jinak tady je česká anotace k Polepšovně: https://www.knihydobrovsky.cz/kniha/polepsovna-783279245
Mighty Boys! zverejnil edičák.
Červen: Vesmír na tripu + dárek (stále v předprodeji!)
Září: Pan Rosnička a Šestiprsťák
Prosinec: Svědectví Stephena Kinga
První polovina 2026: Temná věda (nás dosud největší počin - cca 1400 stran!)
Trip, SteveCZ: Já jsem rád, že ten McDowell šel vůbec do tisku. Dobrovský už začíná některé knihy vydávat pouze jako e-knihy, např. chystaná novinka Smrťák je parťák od Grahama Jonese. Nejspíš slabší prodeje předchozího dílu. Koupím si to jako e-knihu a nechám si to vytisknout. Je to škoda, měli to vytisknout v malém nákladu v broži, holt obchodní politika.
@Šťasta: McCammon už horor nepíše, tím mám na mysli jeho současnou historickou sérii s Matthewem Corbettem. Prokletí rodu Usherů je skvěle napsaná pocta Poeovi, Odejít na jih je spíš taková zběsilá road movie, taky dobře napsaná. Boy´s Life je jeho opus magnum, něco jako Kingovo TO, jen bez hororových prvků. Jestli by sis od něj měl přečíst jen jednu knihu, tak právě tuhle. Ještě bych neměl zapomenout na Swan Song (Masky Apokalypsy), což je post-apo srovnatelné s Kingovým Svědectvím .
PS- Netajím se tím, že mě dost štvou české názvy a obálky u jeho knih, viz. pitomá Smrt před úsvitem. Udělal jsem si svoje. Tohle je obálka a záložka u Swan Song, žádné Masky apokalypsy.
@Gmork: zeptám se tě jako odborníka na hororový brak a spol, jaký je McCammon, má cenu mu věnovat čas? Už chvíli pokukuji po Prokletí rodu Usherů, Odejít na jih a A Boy’s Life a nemůžu se rozhodovat, recenze i komentáře jsou dost nevyrovnané …
OneHotBooks koupili práva na Boy's Life a Swan Song od R. McCammona. Takže komu se do těchto špalků nechce pouštět, ať si počká na audioknihy. Druhé info je bohužel smutnější, z Aleše Richtera teď vypadlo, že se další kniha od tohoto autora v dohledné době nechystá.
K tomu konci filmové verze Mlhy. Původně chtělo studio původní konec podle předlohy, ale když se o tom dozvěděl King, tak si specificky vydupal ten konec, co vidíte ve filmu.
Já bych to klidně rozmáznul. Mlha je průměrný Bčko, ale ten konec je epesní. Z hlavy ho nevymažete. Film se vyplatí zkouknout jen kvůli pár posledním minutám. Darabont pana Krále poslal klečet do kouta na hrách. Přitom je to tak jednoduše elegatní. Fakt nechápu, že to Štefana nenapadlo.
Walome - jo ostatně sám King měl s Nicholsonem přesně ten samý problém, já mám pocit že víceméně hraje totéž akorát buď ti k tomu filmu sedne nebo ne. Ale málem bych zapomněl opravdu skvělý film je Mlha od Darabonta, i u Kinga je to topka. Trochu béčko i herci spíš té druhé kategorie, žádná mega hvězda, pokud jsi neviděl nechci spoilerovat, ale stojí to za to.
@TonyT: jo Zelena mile i film je cupr, tam clovek prezije i Hankse. Misery si setrim, tam ocekavam veliky herectvi :)
ostatni me nebavilo, Carrie dejme tomu (ta od De Palmy) ale jinak nuda nuda.
Ja mam s Osvicenim problem, ze tam chybi vyvoj te hlavni postavy. Nicholson hrozne prehrava od samotnyho zacatku a to silenstvi mu neveris. Ta jeho zena je taky hrozna herecka, o tom decku ani nemluvim. Ale co je fajn, ze ve filmu ma smysl ten cernoch, ktery v knize zadnou roli nema.
Jinak je to spis komicky, hlavne ten zaver a zaber na zmrazenyho Nicholsna :) ja to mam proste v kolonce precenovanych filmu. Plus ta muzika, totalne mimo atmosferu filmu, ktera je spis do komedie nez do hororu.
Můj oblíbený King je hned ten první co tu vyšel , tedy Tělo ( vyšlo společně s Nadaným žákem). I filmovou verzi, Stůj při mě, považuji za jednu z nej Kingovských adaptací.
Walome - no říct, že Osvícení je hrozný film chce mega koule a Kubrick má posmrtný infarkt :-)) , ale každýmu jak je libo. Já osobně si myslím že jeho filmový verze jsou povedený. Ať už ty obecně uznávaný jako Zelená míle, Shawshank, Osvícení, Misery nebo i to moje oblíbené Guilty pleasure Běžící muž. Ale nemám načteno, vlastně mě to v jeho případě ani nijak neláká.
@House: Misery je vopruz, dobrá premisa, ale nudně napsaná. Plus tam je román v románu, což je vopruz snad úplně všude. King má asi tři dobré knížky, jedna z nich je Zelená míla, další Carrie a další (paradoxně) Žhářka, kde se skvěle pracuje s tím nejvíc klišé tématem skrze zajímavé postavy.
A co mě osobně bavilo, i když to není dobrá kniha, tak to je Pod kopulí. Je to taková Ulice, četl jsem to v létě na zahrádce, díkyž čemu jsem to i dočetl. Jinak je to klasickej King (utahanej a plno zbytečných postav).
Osvícení je hrozný, ale poté, co jsem viděl ještě horší film, jsem vzal knihu na milost, protože atmošku to má a (narozdíl od filmu) to má i pointu a není to komický.
@louza: tak u Kinga je vopruz v tom, že si ho nikdo nedovolí škrtat. Přitom by mu nějaká redakce prospěla. Proto mám rád Carrie a Zelenou míli - krátký, úderný.