Čtenářský koutek Pro ty, co comicsy i čtou.

@Gmork: to si mne nepřekvapil. Já s tím ani nepočítal, že bych to koupil. Mne pomalé tempo nevadí, nepotřebuji akci nebo zvraty. Ale ten chladný měsíc hrozně nudil a nepřišlo mi to zrovna atmosférický nebo nějak zajímavý.

Od JM mám v knihovně Klub Monster, netuším kdy to rozectu, ale počítám s tím.
@House: Chtěl jsi reference na Blackwater, dnes jsem to dočetl a asi ti to nedoporučím. Pokud tě nebavil Chladný měsíc, nebude tě bavit ani Blackwater, má to hodně společných prvků. Nejde o žádný horor plný zvratů, ale o pomalé vyprávění vykreslující atmosféru městečka, kde se usadila jistá bytost, nechci spoilerovat. Kdybych to měl k něčemu přirovnat, tak asi k Obětiny od Marasca, nebo k románům od Jennifer McMahonové, ta ve svých knihách taky nikam nespěchá. Já si příběh užil a už se těším na druhou knihu, ta bohužel vyjde až příští rok.

https://www.nasenakladatelstvi.cz/blog/rozhovor-s-julii-teslou-prekladatelkou-titulu-les-duchu-a-blackwater-kniha-prvni
Pár nových knížek z megaknih.

https://imgbox.com/585TKtAO
https://imgbox.com/a5Cp4TWt

PS- Ta ořízka u Meče Kaigenu je jedním slovem luxusní, komu čest, tomu čest.

https://imgbox.com/QDZ5Jo8H
Na to, jak tajemně ze začátku Planeta mluvila o tom dárku, je to teda za mě zklamání. Pokud teda ta mince nebude aspoň stříbrná. Čekat tak dlouho, zaplatit daleko vyšší cenu, než za kterou se to běžně prodává a pak dostat minci, nic moc. V předprodeji už to kupovat nebudu.
Tak Planeta9 oznámila, že dárek k objednávke troch kníh Mala u je oponn - minca
Fobos oznámil další horor novinku - The September House (Stačí přežít září). Kniha vyjde v broži 10. září.

https://www.goodreads.com/book/show/64623481-the-september-house
@House: Pokud se ti líbil Sirotčinec, tak zkus Takové maličkosti od Claire Keeganové, není to sice horor, spíš taková krátká novela, ale parádně napsaná. Má to podobný námět jako Sirotčinec, Vydal to Prostor v roce 2023.
Jo, Sirotčinec je hodně dobrý, přitom Fracassi v doslovu zmiňuje, že mu to trvalo pouhé čtyři týdny, co knihu napsal, teda mimo přípravu. To je tedy kanón. Na tu jeho povídkovou sbírku jsem hodně zvědav. Jinak tady je česká anotace k Polepšovně:
https://www.knihydobrovsky.cz/kniha/polepsovna-783279245

V edici Smrtihlav právě vyšla novinka Ten druhý.
https://www.knihydobrovsky.cz/kniha/ten-druhy-789889724
@Gmork: luxusní hodnocení, to si pohlidam. Díky za zmínku.

Teď jsem dočetl sirotčinec v údolí a to bylo drsný, skvěle napsaný.
Asi nejpůsobivější kniha letos zatím.
U Dobrovského vydají horor The Reformatory (Polepšovna). Kniha vyjde 15. září.

https://www.goodreads.com/book/show/62919847-the-reformatory
Mighty Boys! zverejnil edičák.
Červen: Vesmír na tripu + dárek (stále v předprodeji!)
Září: Pan Rosnička a Šestiprsťák
Prosinec: Svědectví Stephena Kinga
První polovina 2026: Temná věda (nás dosud největší počin - cca 1400 stran!)
Trip, SteveCZ: Já jsem rád, že ten McDowell šel vůbec do tisku. Dobrovský už začíná některé knihy vydávat pouze jako e-knihy, např. chystaná novinka Smrťák je parťák od Grahama Jonese. Nejspíš slabší prodeje předchozího dílu. Koupím si to jako e-knihu a nechám si to vytisknout. Je to škoda, měli to vytisknout v malém nákladu v broži, holt obchodní politika.
@Trip: skutečně je to na webu uvedeno blbě :D, je to opravdu paperback
Blackwater je brožovaná kniha s chlopněmi.
@Gmork: ten Blackwater som sa všade dočítal, že je pevná väzba.. ale tak sa mi vidí, že ty máš paperback.
@Šťasta: McCammon už horor nepíše, tím mám na mysli jeho současnou historickou sérii s Matthewem Corbettem. Prokletí rodu Usherů je skvěle napsaná pocta Poeovi, Odejít na jih je spíš taková zběsilá road movie, taky dobře napsaná. Boy´s Life je jeho opus magnum, něco jako Kingovo TO, jen bez hororových prvků. Jestli by sis od něj měl přečíst jen jednu knihu, tak právě tuhle. Ještě bych neměl zapomenout na Swan Song (Masky Apokalypsy), což je post-apo srovnatelné s Kingovým Svědectvím .
PS- Netajím se tím, že mě dost štvou české názvy a obálky u jeho knih, viz. pitomá Smrt před úsvitem. Udělal jsem si svoje. Tohle je obálka a záložka u Swan Song, žádné Masky apokalypsy.

https://imgbox.com/wSJQy2d8
@Gmork: zeptám se tě jako odborníka na hororový brak a spol, jaký je McCammon, má cenu mu věnovat čas? Už chvíli pokukuji po Prokletí rodu Usherů, Odejít na jih a A Boy’s Life a nemůžu se rozhodovat, recenze i komentáře jsou dost nevyrovnané …
Tak nové přírůstky do knihovny. Jako prvnímu se podívám na zoubek tomu McDowellovi.

https://imgbox.com/FDCCZDPC
https://imgbox.com/4z5OuFfv
OneHotBooks koupili práva na Boy's Life a Swan Song od R. McCammona. Takže komu se do těchto špalků nechce pouštět, ať si počká na audioknihy. Druhé info je bohužel smutnější, z Aleše Richtera teď vypadlo, že se další kniha od tohoto autora v dohledné době nechystá.

https://www.robertmccammon.com/
K tomu konci filmové verze Mlhy. Původně chtělo studio původní konec podle předlohy, ale když se o tom dozvěděl King, tak si specificky vydupal ten konec, co vidíte ve filmu.
Já bych to klidně rozmáznul. Mlha je průměrný Bčko, ale ten konec je epesní. Z hlavy ho nevymažete. Film se vyplatí zkouknout jen kvůli pár posledním minutám. Darabont pana Krále poslal klečet do kouta na hrách. Přitom je to tak jednoduše elegatní. Fakt nechápu, že to Štefana nenapadlo.
ŠtastaV - pravdu máš , ale nechci to pro ty co neviděli rozmazávat.
@TonyT: akorát King si pochvaloval jiný konec u Darabontova filmu, sám uznal, že v povídce to zpackal.
@TonyT: jo o Mlze jsem slysel to je fakt.

Ja Nicholsona miluju v Prisaze.
Walome - jo ostatně sám King měl s Nicholsonem přesně ten samý problém, já mám pocit že víceméně hraje totéž akorát buď ti k tomu filmu sedne nebo ne. Ale málem bych zapomněl opravdu skvělý film je Mlha od Darabonta, i u Kinga je to topka. Trochu béčko i herci spíš té druhé kategorie, žádná mega hvězda, pokud jsi neviděl nechci spoilerovat, ale stojí to za to.
@TonyT: jo Zelena mile i film je cupr, tam clovek prezije i Hankse. Misery si setrim, tam ocekavam veliky herectvi :)

ostatni me nebavilo, Carrie dejme tomu (ta od De Palmy) ale jinak nuda nuda.

Ja mam s Osvicenim problem, ze tam chybi vyvoj te hlavni postavy. Nicholson hrozne prehrava od samotnyho zacatku a to silenstvi mu neveris. Ta jeho zena je taky hrozna herecka, o tom decku ani nemluvim. Ale co je fajn, ze ve filmu ma smysl ten cernoch, ktery v knize zadnou roli nema.

Jinak je to spis komicky, hlavne ten zaver a zaber na zmrazenyho Nicholsna :) ja to mam proste v kolonce precenovanych filmu. Plus ta muzika, totalne mimo atmosferu filmu, ktera je spis do komedie nez do hororu.
Můj oblíbený King je hned ten první co tu vyšel , tedy Tělo ( vyšlo společně s Nadaným žákem). I filmovou verzi, Stůj při mě, považuji za jednu z nej Kingovských adaptací.
Walome - no říct, že Osvícení je hrozný film chce mega koule a Kubrick má posmrtný infarkt :-)) , ale každýmu jak je libo. Já osobně si myslím že jeho filmový verze jsou povedený. Ať už ty obecně uznávaný jako Zelená míle, Shawshank, Osvícení, Misery nebo i to moje oblíbené Guilty pleasure Běžící muž. Ale nemám načteno, vlastně mě to v jeho případě ani nijak neláká.
@faster86: Nevím o co jde, ale zaujalo mě to.
Doporučil bych Temnou Věž, pokud se vám líbí "fantasy" King.
@House: Misery je vopruz, dobrá premisa, ale nudně napsaná. Plus tam je román v románu, což je vopruz snad úplně všude. King má asi tři dobré knížky, jedna z nich je Zelená míla, další Carrie a další (paradoxně) Žhářka, kde se skvěle pracuje s tím nejvíc klišé tématem skrze zajímavé postavy.

A co mě osobně bavilo, i když to není dobrá kniha, tak to je Pod kopulí. Je to taková Ulice, četl jsem to v létě na zahrádce, díkyž čemu jsem to i dočetl. Jinak je to klasickej King (utahanej a plno zbytečných postav).

Osvícení je hrozný, ale poté, co jsem viděl ještě horší film, jsem vzal knihu na milost, protože atmošku to má a (narozdíl od filmu) to má i pointu a není to komický.

@louza: tak u Kinga je vopruz v tom, že si ho nikdo nedovolí škrtat. Přitom by mu nějaká redakce prospěla. Proto mám rád Carrie a Zelenou míli - krátký, úderný.
@Gmork: V mém případě to není až tolik o čase, jako spíš ochotě ho věnovat autorovi, který se nedokáže vymáčknout na ploše pod tři sta stran. Dřív mi to nevadilo a nadšeně jsem hltal ságy, ale čím víc máš načteno a vidíš co dokážou někteří autoři na ploše povídky, co třeba všechno vysoustružil Tolkien ve tří set stránkovém Silmarillionu, tak pak koukáš na ty tisíci stránkový bichle a nekonečný série dost s otazníkem. Stačí se podívat na tu edici straších klasik Smrtihlav. Knihy kolem 250 stran a všechny úplně dostačující. Ostatně i lidi jako King, nebo Simmons jsou u mě už dnes řazení ve škatulce plácalů, ale aspoň je šlechtí fakt, že jen zřídka píšou druhé díly svých knih. První nadějná známka profesionality :-) Nápady i řemeslo mají skvělý, jen kdyby zejména tu novější tvorbu ještě trochu proškrtali... Proto se mi právě od začátku líbil ten Hill. Měl skvělý tah na branku.
@louza: Jo, času je málo, naštěstí to mám tak, že když se do nějaké knihy zakousnu, a je dobrá, tak jde vše ostatní stranou a musím to dočíst. Teď momentálně V jejím srdci svět se tříští od J.D. Barkera, což je taky pěkný špalek. Temné léto je dobré a má s TO hodně styčných bodů, ale King je určitě lepší. Na druhou stranu měl Simmons koule a nechal jednu z hlavních postav uprostřed knihy zemřít. Jinak je u Dobrovského zase výprodej a Temné léto je tam ve slevě.
https://www.knihydobrovsky.cz/akce/leto-bude-ctive-2025/
@Gmork: Chápu. Já to mám takhle s tím nejen zde vychvalovným To. Knihu mám doma dekády a v hlavě plán to číst v tandemu se Simmonsovým Temným létem pro porovnání, ale ne a ne se k tomu konečně dostat.
@louza: Tak to máme podobné, Vánoční říše (NOS4A2) se mi od něj taky líbí nejvíc. Na plný plyn si musím přečíst, přitom to mám dávno doma.
@soulbringer: Taky jsem na to zvědav, trailery nevypadají marně. Těším se na to, viz. nedávné tričko z Temu.:) Jinak město Derry skutečně existuje, jen se nachází v Irsku. Těžko říct, zda se jím nechal King inspirovat.
PS- Jako fanoušek do Rugby jsem si tam koupil i pár rugby triček. Na tohle je Temu dobré, nejen kvůli cenám, ale i velkým výběrem pro fanoušky, např. kvanta různých triček s logy Hotel The Overlook, Crystal Lake The Counselor apod.

https://imgbox.com/QndDmxBW
https://imgbox.com/OzOO9r5E
@soulbringer: Jako sbírky počítám i tu soustavu novel, takže dohromady tři. Nejvíc se mi asi líbila ta první Bobby Conroy, teď to snad vyšlo jako Černý telefon. Ale obecně všechny tři jsou dobrý. Lepší než většina sbírek od Kinga. Romány...no to už je horší. Firemana jsem radši úplně vynechal. Rohy zajímavý nápad, ale trochu nedotažená kniha. Vánoční říše super, ale stejně se mi skoro víc líbil ten origin na konci stejnojmeného komiksu od CC. Jinak detaily můžeš najít nejen v mých komentech na db legie.info. tady
@Gmork: Hele, tohle tě bude asi zajímat! Bavil jsem se s kamarádem z HBO, co byl na screeningu novýho seroše a není to prý vůbec špatný. Blbý je, že plánuji cca 3 řady, ale Derry nám v tomhle prequelu zase dost ožije. Sám sem zvědavej :)

@louza: U nás vyšli tuším 2 sbírky ne? Jak moc to máš načtený a i ty jeho romány? Co tě nejvíce vzalo? Zaujalo (krom komiksů) - sem s tím!
@House: Já jsem s Kingem vyrůstal a děsně ho žral. Stejně jako Gmork můžu říct, že "TO" (IT) pro mě dodnes zůstává vrcholem jeho tvorby i pro mě. Četl jsem to ovšem na přelomu puberty a dospělosti. Takže je to pro mě tak "legendary" jako ve fantasy LOTR. Postavy mi byly logicky blízké jak věkem, tak prožíváním. A skvělý je, že ten příběh neztrácí sílu ani ve chvíli, kdy děti dospějí. Celé je to neskutečně silné a magické. I proto je to moje nejoblíbenější Kingova kniha, která se dá číst několikrát, protože tě prostě strhne.

Viděl jsem samozřejmě obě filmové adaptace a i když ta novější má logicky lepší efekty, původní na mě zapůsobila mnohem silněji. Asi i proto, kdy jsem ji viděl a že jsem měl knihu stále v živé paměti. A jo, klauny od té doby fakt nemám rád, stejně jako „městečko Derry“ - to mi přejede mráz po zádech. "TO" je prostě fenomenální kniha - nikoli jako čistokrevný horor, ale hluboké psychologické drama o dětech, traumatech a přátelství. A právě v těch momentech přátelství zamáčkávám slizičku. Měl jsem v dětství podobnou partičku… a je to pro mě trochu jako Frodo a Sam. Tohle King fakt umí.

Ale King není jen "TO", co znaj vlastně všichni. Jasně, výběr „toho nejlepšího“ od Kinga vždycky dost záleží na tom, co tě na příbězích nejvíc baví. Je to psychologie postav? Napětí? Nadpřirozeno? Nebo samotná pointa? Třeba "Pod kupolí" má skvělý rozjezd, výborné postavy, napětí v uzavřeném prostoru… ale závěr? No, řekněme, že jsem si na chvíli chtěl Kinga najít a osobně mu vysvětlit, že takhle se kniha fakt neukončuje :)

Ale pak jsou tu knihy, které nejsou tolik známé, a přesto bych je nedal z ruky. Mezi nezbytné věci k přečtení u Kinga rozhodně patří Nezbytné věci ;) Pro mě absolutní srdcovka a po TO hned druhá nejoblíběnšjí - malý městečko, tajuplný stréc, co z obyčejných přání dělá děsný konsekvence - tohle je King ve vrcholné formě. Ale není to horor, je to černá satira a zrcadlo lidské slabosti a vnitřních démonů.

Dál už jen telegraficky - povoedné kousky, které nebyly špatné ani na plátně:
- Osvícení (The Shining) – klasika, hotel Overlook, šílenství, napětí, a pak si dej i Kubrickův film.
- Carrie – když si vezmeš, že to byl Kingův debut, silný příběh outsiderky, která exploduje (a navíc já dost znám ty "křesťanský" backgroundy)
- Misery – naprosto parádní psychologický thriller. Annie Wilkes je… no, noční můra.
- Zelená míle (The Green Mile) – serioe i film. Lidskost, bolest a nadpřirozeno v nejčistší podobě. Vlastně na ten film můžu koukat kdykoli a kdekoli.

Ačkoliv bych mohl napsat i pár titulů, kterým bych se raději vyhnul, nechci být nespravedlivý. Můj vztah s panem Kingem je dost ambivalentní. Někdy mám pocit, že toho má v hlavě prostě moc a že někdy hraje víc na termíny než na dokonalé knihy a příběhy. Ale sám přiznává, že píše prostě brakovou literaturu :)
@House: U Kinga bych začal tím nejlepším a tím je TO, tady ani nevadí, že jsi viděl filmy, zvlášť když Muschietti to finále tak pohnojil. Kniha má spoustu přesahů, které ani zfilmovat nejdou. Že je to tlouštík vůbec nevadí, kniha se čte v podstatě sama. Já si ji za ta léta přečetl už třikrát + jednou jako audioknihu a ještě si ji v životě určitě přečtu. I sám King ji označuje za svůj opus magnum.
@Sawyer:Ono to po páté knize příběhově dokončené není, já doufám, že se to česky dovydá. Ale možná jsem příliš optimistický...
@Sawyer: V současné době pokračování neplánují. A vzhledem k tomu, že už několikrát neoficiálně zaznělo, že měla série mizerné prodeje, bych moc nesázel na to, že se k tomu v budoucnu vrátí, takže jestli vládneš angličtinou, pořídil bych se jako já v originále.
Nevíte někdo, jestli crew dovydá sérii Lazarus? Začal jsem číst první díl, protože crew vydala 5 knih a mají tam, že série je dokončena, ale na netu je, že to mám ale 7 knih.
@House: Hill je také super, obě sbírky povídek mám rozečtené, manželka četla (a moc chválí) Rohy, chystám se na Nos4a2.
@louza: Co se Hilla týče, u něj mám v hledáčku NOS4A2, Na plný plyn a Ohnivýho muže.
Jestli chcete extra dobrýho Kinga, tak rozhodně volit všechny nerománové knihy Joe Hilla. Plus samozřejmě komiksové Lock & Key, ale to asi všichni známe.
Láká mě Misery a Nadaný žák. TO už kupuji snad 5 let a nechci vědět jak dlouho by to leželo ve frontě v knihovně.. fakt nevím co od něj vybrat. Svědectví mě odrazuje délkou a nedávno jsem četl Země trvá.