Pindárna Obecný pokec o čemkoliv.

My všichni jsme Joe!
@Yaromil: jelikož vlastním Sandmana komplet, tak do toho omnibusu nejdu, stejně tak to budu mít s Transmetropolitanem a popřípadě Sto náboji... Ty obálky jednotlivých dílů jsou hezčí :)
Tak jsem si udělal taky svoji osobní topku nejlepších komiksů za rok 2024. Přesně v tomhle pořadí, ale určitě jsem na některé zapomněl.
1-4
https://imgbox.com/EdpKH0ix
5-10
https://imgbox.com/orUHf7iX
@yogi: já myslím, že Matio myslí spíš ostatní zatím nevydané doplňky jako Fairest, Jack of Fables, Cinderella: From Fabletown with Live, Cinderella: Fables Are Forever, Werewolves of Heartland nebo Batman vs. Bigby
Matio: a proč by měli vydat zbytek, když jsou všechny díly běžně v prodeji?
@skepsi: Jo, to mě bohužel taky napadlo,... no uvidíme.
Když už CREW oznámila spin-off Mýty: Tisíc a jedna zasněžená noc, tak snad vydají i ten zbytek. O pevné vazbě pochybuju, ale kdyby byla, tak super.
@ŠťastaV: Jen moc nechápu, proč to najednou vydávají v pevné vazbě, viz popisek na eshopu, když celá série vycházela jako paperback. Vím, že to tak vyšlo i v US, tedy to není úplně výtka Crwe. Kdyby to byla alespoň předzvěst toho, že např. Mýty u nás vyjdou v Deluxe provedení v pevné vazbě, vůbec bych se nezlobil :-).
Kdo by to včera náhodou nepostřehnul, Crew ohlásila na leden vydání Fables: 1001 Nights of Snowfall.
felis : není zač, snad se ti to bude líbit. Nezapírá to své pulpové kořeny, ale není to vůbec blbý. Některé příběhy jsou překvapivě silné.
@louza:
Louzo, díky moc. Obstaral jsem si to a vypadá to dobře!
@George Walker Bush: Mám radost. :-) Za mě vážně ještě lepší než Bobři. Jak po stránce vtipů (Bobrům by možná sedla o trošku kratší stopáž), tak po stránce filmařské - ty odkazy na další filmy, stereotypy a klišé na 120 procent a formální kamerové skopičiny v Příšeře mi přišly na výsostné úrovni. Navíc vše vkusně zařazené, nic z toho nepůsobilo jako nějaká manýra, nic z toho nerušilo od jednoduchého, přímočarého a zábavného vyprávění. Kam se na to hrabe spousta filmařů, kteří za sebou mají třicet let práce v průmyslu.
@Velkej šéf: Jo, Příšera z Michiganského jezera je taky výborná:)) Neskutečný a vtipný "androš" úlet...
Sakra, koukám, že jsem se zase nějak rozepsal. Příští rok si sem pro sebe asi sesumíruju i nejlepší oběd a nejlepší skříň roku.
Tohle bilancování jsem si přes původní skepsi docela oblíbil. Sem tam na něco od ostatních kouknu (vůbec jsem netušil, že Roisin od konce Moloko vystupuje sólově), ale hlavně mi to dává možnost si retrospektivně uvědomit, co všechno jsem kulturně poslední rok prožil. Tady tedy má trocha:

FILM: White, Ian - Mutiny in Heaven. Vždy jsem byl velkým fanouškem The BIrthday Party. Býval jsem velkým fanouškem Nicka Cavea všeobecně, byť od té chvíle, kdy bídu starého zákona vyměnil za novozákonní spasitelský komplex, už mě moc nebere. Jeho A uzřela oslice anděla jsem četl třikrát (a překlad Tomáše Hrácha je možná lepší než originál). A tenhle film byl síla. Namísto mluvících hlav přinesl dokument neuvěřitelně dynamický, bezešvě se valící od béčkových rockových pokusů přes naprostý chaos po destrukci. Autentický zážitek v mém oblíbeném Bio OKO.
Po vzoru GWB by to z let minulých byla Příšera z Michiganského jezera. Dávali to jako double feature se Stovkami bobrů a Bobry tohle strčí do kapsy. Neuvěřitelně závbavné a hlavně neuvěřitelně dobře natočené. A to zcela bez ohledu na to, že jde o jejich první ilm.

SERIÁL: Sympatizant. Za všechny díly vyjma vyloženě slabého posledního. Spolupráce Čchan-uk Paka a Fernanda Meirellesenemohla dopadnout špatně. Kdybych měl něco vypíchnout, pak to, že téměř všechny Američany s výjimkou filmových hvězd hraje Robert Downey Jr. Ta hra se stereotypy je prvotřídní.

ALBUM: Chrystabell - . Cellophane Memories. Na první dobrou mě napadlo mnoho jiných věcí, ale po dopsání všeho ostatního jsem je smazal, a vede tohle. Určitě na počet poslechů. A taky na to, jak se můj vztah k tomuhle albu vyvíjel - na první poslech mi to přišlo jako nudná výtahovka, na druhý mi to přišlo v pohodě, a na třetí poslech jsem tomu propadl. Následovalo ještě mnoho a mnoho poslechů.
Mimo alba 2024 jsem pro sebe objevil Gry - Touch of E! Tvorbu F. M. Einheita pravidelně sleduji, ale některé jeho starší vedlejší projekty mi dosud unikaly. K téhle popovější podobě jsem byl původně skeptický, ale tohle mě vzalo už od prvního poslechu. Super.

KONCERT: RuinsZu - Palác Akropolis, Praha. Co se týče Zu, většina jejich alb mě míjí, ale mají několik, které jsem si zamiloval, a na koncertech jsou vždy senzační (další mě čeká v březnu). Podobně to mám i s Ruins, občas senzační, občas mě to míjí, jejich počátky v trashjazzu jsou příliš očividně ovlivněny Naked City a Zornem všeobecně. Tohle setkání vyzdvihlo to nejlepší z obou projektů. Nářez, který by byl hodný zaznamenání na album.

KNIHA: Who'll Care, Who'll Even Remember? - malonákladový soubor esejů o Jhonnovi Balancovi a Coil. Ukázka toho, jak psát o hudbě. Psaní o hudbě nemá být jen přehledem excesů dané kapely, ale vylovení jejího ducha a významu ze dna notového zápisu.
Z let dávných by to byl Peter Handke - Spílání publiku. Handkeho jsem měl rád, ale tohle mi unikalo. Až do letoška. Tohle je divadelní hra na vrcholné úrovni, divadlo po striptýzu, svlečené i z kůže a z masa, obnažené na kost. Dekonstrukce ad fundum. Nic lepšího už v divadelní formě nemůže být napsáno a tuhle útlou knížečku bych vrazil komukoli, kdo divadlo studuje. Nahradí tisíce stránek všemožných skript. Pro všechny, které by kdy zajímalo, o čem divadlo je.

DIVADLO: Pavel Zajíček - Pustina (Studio hrdinů, Praha). Bolestivé. Depresivné, smutné. Mnohdy kousavě ironické, především pak ze strany autora k sobě samému a vlastnímu stavu po druhé mozkové mrtvici. Dílo sloužící jako dkonalý, úctyhodný a respektovaný epitaf za celoživotní tvorbou sahající k začátkům sedmdesátek. Šlo však pouze o promítání natočené hry s celkem zajímavými prostřihy uváděné na počest o týden dříve zesnulého autora.

VÝSTAVA: Genesis P-Orridge - It Is a Painful Thing to Be Alone (DOX, Praha) - Autora jsem dlouhé doby znal jako hudebníka, teď jsem se konečně dostal díky DOXu k jeho výtvarné tvorbě. Je fyzická. Vliv mnoha mých oblíbených autorů je zřejmý, takže mě to v lecčem nepřekvapilo, ale jakmile došlo na jeho konstruované fetiše, nemohl jsem odtrhnout oči. Navštíveno dohromady dvakrát, z toho jednou se zasvěceným, odborným komentářem, který to povýšil na další úroveň. Senzační a velice netradiční kus, za který DOXu děkuji. (debata po prohlídce s komentářem následující byla na druhou stranu asi nejhorší debata, kterou jsem vloni viděl, a to počítám i vlastní debaty nad pivem kolem páté ráno)

Na KOMIKS máme Fabulu Rasu...
felis : EC Comics nedávno obnovili činnost a mají hororovou řadu Epitaphs From The Abyss a sci-fi Cruel Universe. Povídky většinou na pár stránek, ale dost často přejedou jak parní válec.
Díky za tip! Jinak může být samozřejmě i v angličtině...
felis: Noir: Detektivky v komiksu
Ahoj. Prosím, můžete mi poradit? Sháním nějaké sbírky kratších comicsovych "povídek" - horor/krimi, něco na způsob Ganglandu nebo Flinch od Vertiga. Máte někdo nějaký tip? Moc díky!!
Stáhl jsem si to poslechnu si to, dík.
@Fort:
Oni to jsou normálně knihy takže podle nich
https://www.databazeknih.cz/autori/jeremy-clarkson-23455

A audio
https://audioteka.com/cz/autor/jeremy-clarkson/

Je to samozřejmě min dynamické než tv pořad.
@Pboro: V jaké formě? Pouze vyjmuty zvuk z pořadu?
@Fort:
A farma je i jako audiokniha, ale určitě to je lepší vidět. A souhlasím, stojí to za to.
Z toho co tu ještě nezaznělo - komiks Cesta na Mars a seriál Ripley
@Norri Právě čtu Vražedného sokola a moc doufám, že tu někdo vydá Do a Powerbomb! a Extremity, jak jsem z autora nadšený.
@George Walker Bush: Na Clarksonovu farmu si čas najdi nemá to 95% pro nic za nic.
OK, tak sem taky hodím moji loňskou komiksovou topku:
- Vražedný sokol
- Zpěv Neznáma
- Škorpion
- Košík plný hlav
- Agent strachu
- Brodeckova zpráva
- Batman / Soudce Dredd
- Betelgeuse
- The Nice House on the Lake
- Do a Powerbomb!
- Činžák: Mýtus Sadu kostí

Co se týká kina tak tam na evidenci kašlu, ale ze seznamu koupených lístků bych vypíchl tohle:
- Substance
- Deadpool & Wolverine
- Vezmi mě na Měsíc
- Mizerové: Na život a na smrt
- Duna: Část druhá
- Ferrari

Jo a pokud bych měl vybrat loňské největší zklamání, tak je to:
- Závod o slávu - V TopGearu to téma Audi vs. Lancia zpracovali asi 1000x lépe.
Co mě oslovilo v roce 2024 nejvíce:

Komiksy:
- Akira 1-6
- Velký mrtvý 1-2
- Wonder Woman: Mrtvá Země
- Hellblazer: Syn člověka
- Plutona
- Pošťák
- Každý jeden den
- Košík plný hlav + Lednička plná hlav
- Fanouš Omnibus
- Agent Strachu

+ Calvin a Hobbes, kterého jsem "objevil" díky přednášce Richarda Podaného

Knihy:
- Král Krysa (James Clavell)
- Zvon v jezeře (Lars Mytting)
- Letnice (Miroslav Hlaučko)
- Střepy Země (Adrian Tchaikovsky)
- Trocha zlé krve (Joe Abercrombie)
- Kometa (Tove Jansson)
- Merlinův les (Robert Holdstock)

Filmy:
- Duna 2 (jak jsem mohl zapomenout, díky @Norri za připomenutí)
- Furiosa

Serialy:
- Sto roků samoty (Netflix)
@yogi:
Dovolím si zacitovat z jednoho filmu: je to opravdu zajímavý psychologický fenomén - že se někomu něco líbí a jinému zase ne. To ale naštěstí nevadí. :)
Ad Vlny: já jsem taky pamětník, z kočárku jsem hrozil okupantům chrastítkem a za rok pak pod hlavní samopalu smýval nápisy na plotě dětských jesliček.
Předesílám, že jsem tu nová (brýden!), a že jsem komiksy úmyslně začala číst až letos, když jsem v naší městské knihovně náhodou zakopla o Komiksodějky.
A ve svém čtecím křesle pöang (Ikea) mě loni zaujalo např.:
Sex a lži
Bez vlasů
Každý den je nový
Tři útěky Hanny Arendtové
Rabínův kocour
Králíček sebevrah se vrací
Lymfom City
Macanudo
Bludy v hlavě
Divoši

z knih bezobrázkových:
Novinářem v Číně 2
Frišta
Není-li to nemožné
Kluk z kostek
Dalajlama a Havel
Komodor
Shakespearova Anglie (výkon roku!)
Zprávy ze světa
1 Star Trek a hromada různých detektivek (objevila jsem si Klevisovou např.)

kino (jen 9 x ? - polepšit se!):
Bob Marley: One Love
Duna: Část druhá
Zimní prázdniny
Pan Blake k vašim službám
Umění jíst a milovat
Stovky bobrů
Vlny (ty mě tedy hodně zaujaly a bavily - možná to bude tím, že jsem už docela pamětník)
Club Zero
Amerikánka

ze seriálů:
Neuvěřitelná, Metoda Markoviš, Erik, Zabiják bolesti
V komiksech jsem spíš jen dočítal z posledních několika let, takže nejlepší letos byly
1. Siegfried
2. Go West, Young Man
3. Sága Valty

V knihách to taky není slavné, protože některá "veledíla" jako Pratchett a Problém tří těles překvapily, že tak dobré zase nejsou, takže paradoxně řadím výš literaturu faktu.
1. Ildefonso Falcones - Katedrála moře
2. Grigorij Rodčenkov - Ruský doping
3. Vladimír Dzuro - Vyšetřovatel

Na filmy posledních pár let moc nechodím, takže jsem si letos užil jen Conclave.

Ze seriálů mám v letošní Top trochu víc:
1. Shogun
2. Masters of the Air
3. Metoda Markovič
4. Brawn: The Impossible Formula 1 Story
5. 1670
Navíc tedy většina ohlasů( CSFD například) není ve stylu celkem cajk , ale spíš něco jako " nejlepší český film od vynálezu kinematografie".
soulbringer: Vlny? Přepálený patetický kýč.
Do kina jsem šel v obou případech až ve druhé vlně( vždy klub seniorů, takže těch 140 nebo korun jsem už obrečel, ale mohl jsem jít třeba na Ježka Sonica), kdy už film měl status národního filmu,několikaminutové potlesky a promítání na Hradě už mě předem varovali, že tohle nebude můj šálek. Většinu filmu jsem střídavě kroutil hlavou nebo koukal na mobil, kdy už bude konec. Jinak co týče mezinárodní úrovně, ty máš nějaké informace z Ocsarového zákulisí? Nominovaných filmů je 15, o většině z nich tady slyšelo pár filmových fandů a všechny bych viděl raději než Vlny. Ale může být ,už se těším na remake s Chalametem a Winslet. Tu jednu hvězdičku jsem filmu nakonec dal, za ty pěkné písničky.
@yogi: Vlny mi přišly cajk, maj dokonce šanci i na mezinárodní úrovni... vidět to dvakrát v jednom týdnu asi taky nemusím, ale proč to bylo utrpení?
Poprvé jsem slíbil kamarádce, že jí budu dělat oporu a podruhé s matkou do klubu seniorů.
A z filmů jsem zapomněl na Furiosu - blockbuster roku.
Chtěl jsem se yogiho zeptat úplně na to samé. Ale jinak má celkem příjemný hudební vkus!

@Fort: Ta Clarksonova farma je prý celkem vtipná... ale já seriály nestíhám.
@yogi: Na jednu stranu rád vidím, že nejsem sám, komu nepřišly Vlny jako český počin roku, na druhou stranu se nabízí otázka, proč na to chodit do kina dvakrát? :D
Komiksů jsem moc nepřečetl a všechny staré jako třeba Spirála,Transmetropolitan, Šíbr, Šmoulinka.
Beletrie taky žádný zázrak : Pán prstenů, Americké psycho, Ani víru ani ctnosti člověk nepotřebuje ke své spáse.
Seriál jsem už vůbec žádný neviděl.

Filmy v kině :Wonka
Godzilla -1.0
Umění jíst a milovat
Ferrari
Chudáčci
Zóna zájmu
Porco Rosso
Rivalové
Ve jménu cti
Mord
Utrpení roku - Mádlovy Vlny - viděno dvakrát. Nikdy více.

Živá hudba: Holly Humberstone (Rock Café)
The 1975 (Fortuna)
Roisín Murphy(Forum Karlín)
Jana Kirschner ( Lucernamusic )
Melenas (Café v lese)
Bára Zmeková ( Kabinet Múz)
English Teacher ( Pohoda, Off Festival)
Arlo Parks (Pohoda)
Noname(Pohoda)
Baxter Dury (Off festival)
Bar Italia ( Off Festival)
Yaya Bey (Off festival)
The Last Dinner Party ( Sasazu - příšerný klub)
Lankum (Archa+)
Jessica Pratt (Futurum)
Porridge Radio (Futurum)

Metal jsem viděl jen Imperial Triumphant na Offu, pěkný masky měli, špatné to nebylo, ale po čtvrthodině jsem to zabalil.
Moje 5* seriály viděny v 2024:

Landman
Diplomatické vztahy
Fotr na tripu
Banda
Dobré místo
Zelenáč
Death's Game
Express
Tokyo Vice
FIFA: Pod povrchem
Hon na Hitlera
Clarksonova farma
Silo
Podle Goodreads a dalších podobných stránek jsem komiksů přelouskal tisíce. Pokusím se to ale nějak srovnat.

Top komiksy: Lednička plná hlav, Getter Robo (psychadelický macho epos o obřích robotech mlátící vše od dinosauřích superkyborgů, po lovecraftianské parazity), Ashita no Joe (detaily si nechám na nějaký pěkný článek), BECK (skupina mlaďochů snažících se prorazit jako kapela), Gundam: The Origin, Akira, Robot Keiji, Rookies (učitel na střední se snaží z bandy průserářů vycepovat baseballový tým), Vitamin, Bitter Virgin (kluk zjistí strašlivé tajemství o své spolužačce a rozhodne se ji chránit), Kokoro Rental (jednohubka o půjčovně DVDček, kde se dají pronajmout i lidské životy)

Top filmy: Transformers One, Zakladatel, Lupin III: Cagliostrův hrad, Odd Taxi Movie: In the Woods

Top seriály: Zambot 3, Noble Farmer (Hiromu Arakawa vypráví o svém životě na farmě v Hokkaidu), Fillmore (pro fanoušky detektivek POVINNOST!), Smiling Friends, The Amazing Digital Circus, Space King

Top knihy: All you Need is a Kill (adaptace ten příběh hodně zjemnily)

Top hry: Fusion Fall (zásadní rest z dětství, který jsem konečně po 16 splnil), Transformers Devastation (vysoce návyková rubačka od Platinum Games), Fury Unleashed (šíblá roguelike rubačka, kde z hlavní postavou (ztělesnění akčního 90. komiksu) procházíte arénami složených z jednotlivých komiksových panelů a rubete všecko od amazonských kostlivců, po neonacisty cestujícími časem až po zlé emzáky a to vše za cílem dokázat autorovi komiksu, že nepromarnil život)

Top cokoli: PINTV (experimentální interaktivní hororový webkomiks se soundtrackem), Gunpla (stavění modelů mechů z Gundamu)
Inu dobrá, tak filmy, to jsem si udělal na ČSFD taky inventuru (žádný není z roku 2024, lol, a co):

- Obrazy starého světa (1972)
- Rekviem za manžele Krafftovy (2022)
- Zóna zájmu (2023)
- Rytíři spravedlnosti (2020)
- Dracula (1992)
- Vozka smrti (1921)*
- Když nastává příliv (2023)
- Svatba jako řemen (1967)
- Stovky bobrů (2022)
- Ďáblova past (1961)

*ano, více než sto let starý film!
@soulbringer: No tak to teda zkusím :D Je to teda co jsem četl/viděl/slyšel 2024, ne nutně co vyšlo.

Top komiksy: Cosmoknights, Oskar Ed 1–3, Gemer, Sexuální výchova na 120 %, Trilogie Nikopol, Spolek čajových draků
Top filmy: It's What's Inside, Sonic the Hedgehog 3, Lisa Frankenstein, Godzilla -1.0
Top seriály: Constantine, Taskmaster, 14. série Doctora Who
Top knihy: Továrna na lži, Holka mých snů
Top cokoli: album DJ Smokey - Humiliation Ritual
Díky za výkop, teď s tím sem jdu... :) @George Walker Bush:
Takže pojďme i jako loni a předloni (aniž by to třeba ve 2024 nutně vyšlo):
- top komiksy
- top filmy
- top seriály
- top knihy
- top cokoli, co vás odpálilo
Pro mě byl v roce 2023 nejzajímavější Lazarus #1, ale pak ten rok přišel Lazarus #2 a stal se tak zajímavějším. Jenže minulý rok vyšel třetí díl, tedy Lazarus #3 že? Takže to překonal... Nu ale v létě tohoto roku bum! Lazarus #4! a bylo jasné... Těším se na rok 2025, jaký komiks mě asi překvapí a proč to bude právě Lazarus...
Ha, nový rok je tu, tak si mohu zabalancovat, chci říct zabilancovat... nejzajímavější komiksy, co jsem četl v roce 2024 (nejsou všechny nutně z roku 2024):

- Brodeckova zpráva
- Vlci
- Lucasovy války
- Alias
- Tajný život stromů
- V horách šílenství H. P. Lovecrafta 1-2
- Blacksad 2
- Krátké dějiny ukrajinského boršče
- Kudy kam s kapačkou
- Španělská epopej

čestné uznání:
- série Gannibal
- Cesta
- Hellboy v pekle: Pád, Hellboy 1953
- Tlustá princezna Petrónie
- souborný Red Meat
- Severská mytologie 2-3
- Koncert na rozloučenou
@MazeCZ: udělal jsem si čítárnu přímo v knihovně, kterou jsem si navrhl - jsem malej, dá se tam i polehávat, ačkoli těď si říkám, že mi chybí místo na knížky, ale jsem tam rád. Jinak čtu nejčastěji ještě v posteli a na pohovce - základ je dobrý světlo…
PS čtecí křeslo či ušák mi nikdy nesedl.
@SteveCZ: furt se nevyplatí :) díky
@Nezbi: nemyslim si, maximálně počkat na slevy (členové klubu maj k narozeninám 20% a po vánocích 27. 12. máme 25%)