Pindárna Obecný pokec o čemkoliv.

Ehm, já si k tomu hospodskýmu pindání ve foru dovolím ještě dodat drobný kontext:
- my jsme úchylové, odchylka, malá nika, prostě pidi bublina - nikdy na to nezapomínat
- Luxor je součást Euromedia Group, do níž vstoupili i čistě digitální kluci z Rockaway
- Euromedia není pouze Luxor, ale jsou tam třeba i vydavatelství jako Odeon, Ikar, Laser a další
- součástí skupiny je taky třeba eshop Booktook a především Knižní klub s docela loajální bází zákazníků
- čili normální smrtelník může vidět jednu kamennou pobočku Luxoru, která na první pohled nedává ekonomicky smysl, ale jde o to, že lovce slev nebo digitální nákupčí pokryjou třeba přes Booktook. Knihomoly různého ražení přes KK a solidní marže nakonec vyždímaj i na lidech, co jsou zvykíi si přijít fyzicky do krámu, prolistovat si knihy a koupit je v klidu v plné ceně, pač to dělaj jednou za čtvrt roku.

V roce 2022 otočili cca přes 2 miliardy a skončili se ziskem 95 milionu Kč. Pravda, ve 2021 to bylo 102 míčů.
Říká se tomu segmentace trhu v kapitalismu a myslím, že ačkoli je knižní trh v posledních letech sakra těžkej, tak si asi úplně nestěžujou... takže pokud si to ten postarší pán nekoupil v Luxoru, ale třeba na Booktooku, tak jim to žíly asi úplně netrhá, že jo ;)
"Na nádražky mi nešahejte!" Alois Nebel
Kapis : jo tam smrdíš kouřem jenom když projdeš okolo.
Walome: nádražky jsou úplně nejlepší, pláču za každou zrušenou uplivanou, temnou nádražku, ty na Slovensku mají ještě větší kouzlo.
Tak jasně knižní klub jede manželka :D
Teď mi došlo, že tu sice hejtíme Luxor, ale já vlastně nakupuju nejčastěji v Knižnim klubu :D Buď když jsou 15-20% (případně Booktook taky), anebo -300 za nákup za 1500. Výjimečně kupuju po 1-2 knížkách, pokud nepočítám CC, Mighty Boys a Vybírala, kde to beru přímo od nich. Posledně tu někdo dával slevu na polský Atomcomics a tam je to bylo dokonce s 50% slevou...to už je super nákup. Pár let jsem vyhlížel třeba Seven to Eternity a neber to za necelých 800 nebo na kolik to vyšlo. Na té alze jsem nakoupil jednou dvakrát, podle mě se to moc nevyplatí.
No já tam včera byl jak v Jiříkově vidění. Knížky halabala (ne)seřazený, narvaný regály k prasknutí, a v tom prázdným obchodě tam jsou 4 holky (všechny teda příjemný, to mě mile překvapilo) a já si tak říkal - tohle může bejt prodejna bez zaměstnanců, kam přijdu, vezmu si a půjdu, jak je možný, že tohle ještě funguje?

Ale damacone máš asi pravdu, takhle to může fungovat (zejména s těma dětma).

BadBoy: jo no. Já tam měl dost problém si něco vybrat i na ten voucher.
Tyhle obchody fungují na spontánních nákupech, jdeš okolo v obchoďáku, zalezeš tam, nakoupíš. Zvlášť když máš po boku dítě co zrovna něco uvidí a chce to. Skalní základna SF/Fantasy fanoušků tady nenakupuje, sledují svoje nakladatelství a objednávají přes net. Bohužel tahle 500-1000 členná skupinka skalňáků v republice neudává trend vůbec ničeho, tyhle knihkupectví živí kolemjdoucí nakupující brakovou literaturu.
Já osobně, kromě komiksů CC, kupuju 80% literatury a komiksu na alze, kde je to mnohdy levnější než na stránkách nakladatelů samotných. S celoročním doručením do alzaboxu zdarma je to mnohdy nejvyhodnější a nemusí člověk plnit košík aby byl za 0 na dopravě.
Třeba to bude tim, že Luxor otevřel první oficiální prodejnu Pokémonů v ČR :D Taky je to tam za MOC a seženeš to levněji na netu klidně i o 30%. To samé je s knížkama a komiksama...já vždy porovnávám cenu, ale pořád mě překvapuje, že spousta lidí to prostě nedělá, anebo ani neví, že existuje něco jako heuréka, anebo si to nepogooglí a neporovnají sami.
Mě včera potěšil starší pán v Luxoru (kde jsem byl jen proto, že jsem dostal kupon, roky jsem tam nebyl), který chtěl nějakou knížku, slečna ji přinesla, pán si vygooglil levnější cenu na internetech a řekl, že ji nechce, že si ji objedná z netu.

Luxor je přežitek jak nádražní hospody a báby za přepážkou na nádražích. Absolutně nechápu, že tenhle nic nepřinášející prostředník přežil covid.
S tim Ravine je to otázka, info o pokračování je několik let staré a předpoklad 12ti dílů a teď koupím dva a za dva roky možná bude třetí... nevim jestli kvůli kresbě to kupovat. Kdyby to mělo být třídílné tak proč ne, ale tohle mi připadá, že se toho nedožiju. A na pěkné prohlížení obrázků tady máme Žoldnéře, který je alespoň ukončen.
Darth Raelchi: nový Oskar Ed je skoro hotový! 8-)
Je fakt velké množství lidí, co nekontroluje ceny, neví, že CC má u sebe takhle výraznou slevu. Přitom je to prostě jenom sražené o distribuci, logicky, když to prodávají u sebe. A ta sežere takových 50%, takže i Black Friday se jim pořád oplatí.
Darth: jasné,ale je to celoroční cena u nich.
On to snad někdo koupí u CP (nebo jinde) když to tam mají o pár stovek dražší ?
Darth: proto píšu plná cena u CC.
14 denní sleva už dávno skončila a cena je tam 770
S tou slevou během prvních 14 dní to bylo něco málo přes 600 tuším.
123peta: plna cena, nebo-li moc je 1100. Vcera jsem byl v cp a cena sedi. CC ma na ronina slevu, prvni dva tydny 40 % a potom 30 %, na black friday jdou i o 50 % dolu.
Fimi: nemyslím si.
Když si vezmeš že poslední Rónin má asi o 80 stránek víc a stojí v plné ceně (u CC) 770 tak bych to na litr neviděl
Ja jsem i zaslechl, ze se pracuje i na treti knize s Oskarem Edem.
Třetí Divočina je rozpracovaná, jen Mikuláš musí teď nakreslit komiks o N. Wintonovi.:)
Když jsme v těch českých luzích a hájích - netuší někdo, kdy se dočkáme třetí Divočiny?
Za sebe bych ještě k českému komiksu přihodil Článek II.
Jj, na Nanits jsem zapomnel. To byla taky jizda. A jeste Prasina! Jeezis, ja jsem dneska deravej.
Český komiks: Divočina, Nanits, Super Spellsword saga.
Zabak38: on je to teda dotisk, ale já bych tam přihodil Sherlocka od Kopla.
Zabak38: nestydel bych se rovnou doporucit Afterpunk a pokud neznas Desive radosti a Kapsy, klidne se do nich pust. Pak se mi moc libil Namai a jeho 1984. Navrat krale sumavy se povedl, Octobriana mile prekvapila. Nedam dopustit na Morganu a Morgavsu. Pak uz bych sel ai moc do historie. Ze slovenskych vod doporucuji Lasica Satinsky 1-2.
Ad český komiks - k tomu co již bylo řečeno doporučuju ještě Huberta a Huga od Nikkarina, Morganku od Kopla a hlavně věci od Jana Macků Alfonso je kanec a Dobrodružství Bedřicha Smoly, byť u nich to bude hodně individuální :)
Tak u Crwe jsem kromě už zmíněných věcí ještě natěšený na ten One Piece a Oshi no Ko (Moje Hvězda), což je prý teda hodně velké psycho, které se tváří nevinně.
Naopak se Chřtánem od CC zatím počkám, i kdybych měl riskovat, že se vyprodá. Ten příběh je takhle o ničem, když je nedokončený (je to fakt jen uvedení postav), a já odmítám utrácet za kolosálku, kde mi bude chybět hlavní část děje.
žabák83: za mě český komiks velký špatný :) ale octobriana milé překvapila.
ad Ravine - kdyz tak ctu ty plany vydavatele i autora, jako ze to puvodne melo mit treba 12 dilu, a ze by Sejic rad v roce 2025 vydal dalsi dil... tak si vzdy vzpomenu na to, jak jsem podlehl (dokonce dvakrat) falesne vire v tom, ze by Martin nekdy dopsal Pisen Ledu a Ohne .. ale jako jo, ta kresba je fajn, jen bych k tomu asi pristupoval s jistym zdravym odstupem.
Damacon je pravda že ty první dva díly moc příběh nemají, to se fakt jen rozjíždí jedna linka za druhou...hádám že to bude stát minimálně litr...
Fimi: No prave kvuli tomuhle zvazuju jestli poridit nebo ne. Pokud to opravdu nekdy v budoucnu dopise a vyda se to tady, tak budu za tyhle dva dily rad. Pokud ne, tak to budou krasny omalovanky bez pribehu.
Walome: tak George Walker Bush to v zásadě potvrdil ;-) nebo vidíš někde něco zásadně opomenutého?
nebo je GWB agentem ČAK? 8-)
Jako snad Ravine bude dokončeno ale opět to vydávat v tom špalku, to určitě bude zase stát majlant. Autor řekl že chce dokončit své autorské věci ale to neznamená že Ravine bude za rok...úplně to vidím, ty špalky se vyprodání a za X let až vyjde nový díl se tyhle dva budou prodávat za obří ceny...hádám že do pěti let bude Sejic dělat pokračování, u nás poté za dva roky...

Ohledně Ravine, kresba je naprosto fantastická, jde z toho cítit úžasné fantasy. Každopádně první dva díly jsou nepřehledné a spíš je to seznámení s postavami který slibuje nějaký následný rozjezd...takhle po dvou dílech je to spíš pastva pro oči než si užít nějaký příběh...
damacon: autor se tvari, ze pr.rok bude pokracovani.. tak snad to klapne :)
žabák83: Štěpánku Jislovou (Srdcovka, Bez vlasů), Rváčov, Sudetenlove, Černobyl: pád Atomgradu, věci od Jindřicha Janíčka, Každý den je nový, věci od Kateřiny Čupové, Štefánik, Návrat Krále Šumavy... a jistě jsem na mnohé zapomněl.
žabák83: na těch, co mají nominaci na https://muriel.cz/, se shodla pětičlenná porota - to asi nějaké doporučení je
deefha: Roky neukoncene dilo... Kresba je famozni, ale vydavat neukoncenou vec, nevim nevim. Jeste ve dvou 160 strankovych knihach..., Nakladatel znamy mega spalky co ani nejdou udrzet.
Ahoj, jsem nepolíbený aktuálním českým komiksem. Jakých pár kousků z poslední doby +-3 roky byste doporučili?
Norri: tys mi do hlavy zasel seminko pochybnosti :-)! Ze bych si pockal na Dark Horse a s cim se vytasi, az vyjde posledni album...
Škoda, že ten Blacksad nevyjde celý v jednom velkém hardbacku. Tak trošku mi trhá žíly, že tu první knihu mám jako paperback...
Diango: bezvadný, díky
Yaromil: psychoverzum vyjde mimo edici MDEK Blacksad klasický v MDEK.
Nebylo ve videu nebo jinde už řečeno, jestli Psychoverzum a další Blacksad vyjdou v rámci MDEKů?
Za mě z crewní ohlašovačky bylo největší překvapení Takopi's Original Sin. Jiné tituly jsem očekával, ale tehle fakt ne.
deefha: je tam toho více, ale toto mě zaujalo nejvíce. Jak rika SomeOne, když nechceš ztrácet čas, tak je to dobrej způsob, jak to projet...
Darth: jj, je to v tom druhém videu.