Aha, tak to jsem nevěděl. Já si myslel, že knihovny berou knihy jako spotřební zboží, pokud se nejedná třeba o nějaký historický kousky. Akorát v týhle Muriel budou nejspíš razítka, takže by se dalo asi určit, že je ta kniha odsud. Pokud to chce borec prodat s razítkem, tak celkem riskuje.
Pakliže je kniha z knihovny, nemusí to nutně znamenat, že je ukradená, nebo falešně ztracená. V MKP se tisíce knih odepisují či prodávají zkrátka kvůli opotřebenosti, zničení či dlouhodobému nezájmu a přebytku. Takové knihy jsou ale řádně označeny, že byly vyřazeny (to samé platí o elektronické databázi). To jen na okraj. Zároveň si myslím, že by tahle Muriel odepsaná jen tak nebyla. Nevím, z které knihovny je tahle daná Muriel, ale možná by to mohl být zajímavý podnět pro naše právní oddělení. Otázka je, zdali by něco svedli a prokázali a zdali vůbec došlo k něčemu nezákonnému, nebo jestli není z úplně jiné knihovny :)
Jinak v MKP je to víceméně jak říká DR. Do určité malé částky se platí paušálně (pokud se nenahradí tou samou knihou), u větší částky se zjišťuje tržní cena knihy (pokud se - opět - nenahradí tou samou knihou).
James89: nahlasit ji ztracenou by urcite bylo lepsi reseni nez nereagovacka, ale ohledne ceny za knihu te musim opravit. Knihovna po tobe bude chtit zaplatit za vzniklou skodu castkou podle trzni hodnoty za knihu v souvislosti s jeji dostupnosti. Idealni je knihu nahradit stejnym kusem, k cemuz te knihovna vyzve a teprve pak se resi, kolik po tobe budou chtit, zvlast jedna-li se o vyprodany a tezko sehnatelny az nesehnatelny titul. Takze je zcela realne, ze by dotycny za Saudka zaplatil vic nez jen jeho tehdejsi nakupni cenu. Nedokazu rict, kolik by zaplatil za Muriel, ale urcite by za to par tisic dal. Otazkou uz pak je, komu se to tzv. vyplati.
MindReader: až se divím, že zrovna Muriel a oranžová smrt někde v dnešní době ještě půjčujou :D Nevím, jak to chodí v knihovně, ale kdyby řekl, že to ztratil, tak by možná zaplatil nějakou pokutu a cenu knihy, která nová stála asi 500Kč :D Já do knihovny nechodím, tak možná jen tak plácám.
55-ti stránkový seriál MUŽ ZÁKONA kreslil Ivan Mejsnar, podle románu F. Grubera, v letech 1988-89 pro časopis KOMETA. V 31. čísle Komety, vyšla ještě upoutávka , ale k vydání již nedošlo, činnost časopisu Kometa skončila. Takže komiks MUŽ ZÁKONA vychází téměř po 35-ti letech v edici KODOKAPS, komiksy do kapsy. https://www.cervenyknir.cz/gruber-kodokaps-muz-zakona-komiks-141419v
Tenhle model vydávání má svoje klady i zápory, funguje takhle i nakl. Studio Lain, vydává v nákladu 800 výtisků, s tím že se dotiskovat určitě nebude, dávají tím tak trochu fandům nůž na krk.
Ale díky tomu můžou vydávat vysoce rizikové tituly, teď např. fandové vzali útokem knihu Slaina. Je taky otázka, jestli se tenhle pankáčský systém vydávání časem nevyčerpá a neunaví,
zatím se tak nestalo. Záporem je, že jsou ty knihy určeny pro hardcore fandy, kteří si datum vydání ohlídají, do běžné distribuce se nedostanou. Pokud se ale díky tomu dají vydat v jedné knize takové tituly jako Acriborea, Zrno šílenství, CE, Kroniky barbarů apod., tak jsem za to rád. Budoucnost ukáže, zda je tenhle systém vydávání životaschopný.
Pan Vybíral vydává taky v nákladu 700-800 výtisků, to je pro český trh zcela postačující. Murena 2 je pořád k mání.
Tak Murenu ještě mají i jinde. Pro vydavatele asi super úspěch, ale z mého pohledu docela v prdeli, bo než se dostanu k tomu koupit druhou Murenu, tak bude vyprodaná.
Jen pro zamyšlení: To je jako nějaký nový trend, nemít nic skladem, vše vyprodat do půl roku a vy, co to nekoupíte hned, tak dotisky nebudou, máte smůlu? Jako chápu to možná u jednorázových věcí, jak to dělají Mighty Boys, ale u série, která má 4 knihy? To si asi nekoupím Murenu 3 a 4, když nebudu mít dvojku. Jestli to tak začnou dělat všichni, tak to ten trh půjde pěkně do pekel. Kdo nekoupí hned, tak nebude mít a komiksy se zase stanou kultem několika vyvolených, protože normální lidé ani nebudou vědět, že se někde něco vydává :/
Montiseus: tohle je dobrý postřeh a jak jsem to teď procházel, tak je pravda, že ta prázdná stránka vždycky předchází dvoustránce, která by měla zůstat pohromadě...
SomeOne: moc díky, bude to, jak píšeš, jen mi to prostě nedávalo nějak smysl, tak jsem si říkal, jestli tam něco nechybí... jsem každopádně rád, že to tak je v pořádku a nemusím řešit další výtisk
Yaromil: tak potvrzuji, že to také mám stejně. Teď jsem to prolistoval stránku po stránce a mám to na stejných stránkách jako jsi nafotil. Celkem jsem jich napočítal v celé knize 5, takže není divu, že jsem je předtím přeskočil...:D takže by to mělo být v pořádku, ačkoliv je to už delší dobu, co jsem to četl, tak si na nějaké díry v ději nepamatuji. A navíc si myslím, že kdyby to byla chyba, tak by se k tomu už dříve Crew vyjádřila, vydala nový opravený náklad a nabídla výměnu:)
Tak jsem ještě našel nějakou online verzi anglické verze Krize identity, kde ty černé stránky sice nejsou, ale alespoň to vypadá, že v českém vydání snad žádné stránky nechybí. Jdou za sebou jako v té české, jen s tím rozdílem černých prázdných stran "navíc". Třeba to tak má být a nebo tu máme dvě verze v oběhu, haha.
SomeOne: Díky, ufff, to by mě mrzelo... udělal jsem pár fotek, rád bych napsal čísla stránek, ale zrovna tahle kniha není číslovaná. Nepodaří se ti to nějak z těch stránek najít u sebe?
Yaromil: po zběžném prolistování mého výtisku jsem nenarazil na ani jednu zcela prázdnou černou stránku, takže nejspíš máš vadný výtisk, pokud jsem náhodou všechny ty černé stránky zrovna nepřeskočil...:)
Zrovna jsem rozečetl Krize Identity z Legendy DC od Crwe a po prvním zběžným prolistování jsem si všiml několika prázdných černých stran, které mi (zatím) nedávají úplně smysl... To je / byl autorský záměr nebo se něco nepovedlo v tiskárně?
ad Brodeckova zpráva - pan Krummer mi mailově potvrdil, že je moje objednávka řádně zaevidovaná, přestože mi nedorazila mailová konfirmace.. Tedy určitě doporučuji, pokud někomu také nepřišla, se exaktně dotázat, je velká šance, že to bude obdobná situace
kontakt = pavel.krummer@argo.cz
Jinak vyzvednout bylo letos možné naposledy dnes do 15 hodiny, pak zase až od ledna
Argo to ma s limitkama tak (nebo to tak bylo aspon u aliasu a 1984) že tu argo bibliofilii obsluhuje jedern člověk, takže to i balí jeden člověk a velice často je v době balení a odesílání nemocný, takže to trvá - nebo tak mi to aspoň a aliasu psali z arga
Mě přišel mail ihned po objednání, kde děkují za objednání, je tam rekapitulace objednávky a píšou, že mě budou v nejbližší době kontaktovat. Od té doby zatím ticho po pěšině.
Ad Yaromil: Mám to podobně. Byl to takový fofr, že jsem dvakrát zvolil číslo výtisku a něž jsem stačil vyplnit údaje, musel jsem vybírat nové číslo znovu, neboť bylo vyprodáno. Napotřetí se mi podařilo objednat. :-)
Ad Brodeck v limitce. Já se na to večer vykašlal a na půlnoc nečekal, protože jsem si nebyl úplně jist, jestli se mi vlastně víc nelíbí běžná verze a ráno v 7h tam bylo ještě cca 15 kusů a vyprodáno bylo někdy kolem poledne. Upřímně jsem si myslel, že tohle budou prodávat déle... Přece jen není to Marvel a ani Pán prstenů v biblio úpravě. Nakonec jsem si ale Brodecka v limitovaném vydání taky vzal, románová předloha mě před lety dostala a ten komiks má zatím dost dobré ohlasy, tak snad to provedení limitky bude stát za ty peníze. Moc se mi nelíbí grafika toho boxu a radši bych nějaký slip cover než kartonovou krabici... Esteticky se mi to běžné vydání zatím líbí více, ale uvidíme na živo.
poníček: hele ani ne, nebo zaleží k čemu se to přirovná, 1984 už prodávají asi rok a pořád se tohio nemůžou zbavit, ale proti Aliasu to tam vydrzelo dlouho, alias myslim ze byl do pul hodiny kompletne pryc, tohle par hodin vydrzelo myslim
Tvl a to jsem kontroloval jednu dobu furt a nic, to muselo nedavno jit do predplatneho. Ja to asi necham bejt pres trafiku, daji mi avizo, jsou tam mili lide. Stejne tudy jezdim domu.