* Připomínky a návrhy Vše o CDB, datech a systému.

"przedsprzedaž" :-D Fakt ty komiksy v polštině čtěte nebo si je jen prohlížíte?
Vždyť tady máte Český komiksový kalendář. Co ho tak hodit "nahoru" vedle nebo mezi "comicsy/komentáře/přehledy ..." stejně jako má Crew "Připravujeme", nebo Gildia.pl "przedsprzedaž" a jiné a je to, ne? Až vyjde, přepíše se do comicsy a hotovo.... de facto co píše mkw
Ja bych byl rad, pokud by se veci, co jeste nevysly, neobjevovaly v zalozce Comicsy a Prehled comicsu. Kdyz by to melo samostatnou zalozku ve smyslu Chysta se, tak by to bylo fajn. Podle zalozek vyse sleduju agregovane novinky pres vsechna vydavatelstvi.
Jestli zde spíš není myšleno posouvání termínu vydání, ne úplná terminace? A to třeba delší než týden nebo i měsíc a více... Z poslední doby třeba Kingdom Come Deliverance (i když ten se spíš stopnul v prodeji), jedna manga od CREW se posouvala začátkem roku teď už si nevybavím která a teď třeba ten Jim Hawkins byl původně ohlášen snad už na listopad minulého roku? Obvykle ty věci před Vánocemi se přesouvají kvůli nestíhačkám, ale málo kdy se stane, že by nevyšly vůbec, pokud nekrachne rovnou celý nakladatel (což je pak ve výsledku všem jedno)
A jak už jsem zde kdysi psal, poslední dobou bývá čím dál častěji rozdíl mezi "vyšlo" a "je opravdu dostupné". Testovací prodeje kompletů jen někde, výtisky nakladatelů první den jen v určité síti prodejů nebo prodej novinky na veletrhu, kdy se pak zas do prodeje dostane třeba až po několika dalších měsících. Opět málo kdy se ale stane, že by nebylo dostupné vůbec.
A opět by se dalo řešit tím, že pokud by karty měly příznak "neověřené", mohl by si uživatel zaškrtnout, zda je chce vidět. Tyto karty by například nemohly jít přidat do sbírky, dokud by minimálně nedosáhly data plánovaného vydání (ale šly by sledovat a přidat do chci/sháním a asi klidně i do nabízím).

Nebo všechny tyhle funkce dát jen mecenášům a je to :)
Určitě nebudeme zakládat karty dopředu celé série jen proto, že v originálu existuje.
Míněno než jednotlivé komiksy, tak vícedílné a nedovydané např. od BBart, či Ultimate Spider-Man a spol. předpoklad tam minimálně byl.
Premyslim, u kolika titulu se stalo, ze byly oficialne ohlaseny a nakonec nevysly? Vim, ze jsme meli hodne dlouho v pripravenych jeden titul od Arga a to byl navic drb, jinak me nic nenapada. Vas jo? Ze se k tomu porad nekdo vraci :)
Díky, dobrý nápad. Kloním se k tomu vidět karty komiksů už v přípravě.
Určitě bych to uvítal u komiksů, (je-li to známo), u nichž se vybírají peníze dopředu, popř. mají specifický druh předobjednávky.
Zauvažoval bych nad nějakým časovým rámcem, rok dopředu postrádá přehledový efekt, takže maximálně cca 1-2 měsíce před plánovaným vydáním?
Samostatná kapitola jsou pak ohlášené komplety (?), série…
A možná návrh: uvést komiks v jiné sekci/přehledu než „aktuálně přidáno“ (tam by se přesunul až po vydání a do té doby by ani nešlo zaškrtnout: „MÁM“.
Důležitost: Nakladatel a předběžné/plánované datum vydání + Název (aspoň orig), autor a žánr.
Dále jeli známo: vazba, formát, počet stran, cena, popř. anotace a překladatel.
Problém s nevydáním: ponechal = přesunul bych nějaké základní info do přehledu „nevydaných“?
Alfi: Spíše třeba nastavení, že kdo bude chtít, karty před vydáním neuvidí - Jak Zack správně uvedl, nechápejte to jako novou věc! Ony ty karty jsou v db už i teď, jen je prostě nevidíte (a ve starší verzi jste jejich názvy dokonce viděli ve fóru, jen asi často ignorovali ;), jde spíš o to, kdy a v jaké podobě byste je mohli vidět. Nové by spíš pak byly bonus funkce z toho vycházející, tedy například upozornění na email, jakmile komiks výjde, podobně jako vám chodí nyní u série, kdo má zapnuto nebo z kalendáře, kdo má nastaveno ;)
Jsem pro přidání teprve až komiks vyjde.A závidím Zackovi vyhodnocování této "ankety".
Ak karty pred vydanim urcite le v specialnej sekcii Pripravuje se
Jeste k tem obalkam, jak se ptal Darker a ted mi nejaky přišly, tak ať to nepíšu každýmu zvlášť :)

Obalky, co jste nasli na internetu posilat nemusite, my o nich vetsinou vime a ma to duvod, proc je nepouzivame (vlastnictvi, kvalita, neznamy puvod apod.). U vlastnich scanu si zas dejte hlavne pozor na odlesky. Oezat, otocit, upravit barvy, to zvladnem, ale jak je pulka obalky bily flek, leda to nechat dokreslit AI.
soulbringer: bude s tim doslova stejne prace, je to ciste jen o tom, v jake fazi to uvidite i vy.
Já bych rozhodně uvítal karty již před vydáním.
Zack: Aha, tak jo. Omlouvám se za plašení kohouta. V tu chvíli je mi to už asi skoro jedno, ale stále si stojím za zadáváním po vydání - čistě z toho důvodu, že tu mám rád věci, o kterých vím, že někde opravdu existují. Ale nebudu plakat, když bude tohle někdo považovat za zcela irelevantní.

A tedy k těm informacím, které bych rád viděl: Název, autoři, předpokládané datum vydání, obálka, anotace. Pokud možno, pak i počet stran, vazba a překladatel (je-li).
Zack, Toe:
Díky moc za iniciativu, kterou rozhodně vítám.

Pokud jsem to dobře pochopil, tak si ty karty již tak jako tak dost připravujete, takže by to nemuselo přidat vyšší časovou náročnost. Samozřejmě ale chápu, že s tím bude i pro ověřování stejně více práce. I proto díky za výkop a že to zvažujete. Rozhodně se přimlouvám za to, aby tady fungoval mechanismus zveřejňování novinek, podle dostupných informací od vydavatelů ještě před publikací. A nejlépe s jasně odlišitelným vizuálem či poznámkou, že se titul teprve chystá.

Tady si představuju, že by nebylo vůbec špatné, kdyby i náhledová obálka už tuto věc jasně indikovala. Řešit by se to mohlo obecnou či konkrétní variantou (tady už jde o časovou náročnost). Obecná varianta by byla prázdná / universální obálka (třeba s logem CDB) a informací o předpokládaném vydáním. Hezčí a přívětivější varianta by mohla vypadala takto:
- podklad bych vzal originální obálku původního vydání
- nebyla by ovšem v barvě, ale vždy striktně černobílá
- přes obálku štítek: VÝJDE 01.05. nebo VÝJDE 05/23

Informace, které bych k takovým titulům uvítal a bez kterých si myslím, že by to nemělo smysl jsou následující:

must-have
1. Název (pokud není, určitě uvítám originální název)
2. Původní autoři (tam nepředpokládám, že by se často nechybovalo)
3. Vazba
4. Předpokládané datum vydání (imho stačí měsíc a rok)

nice-to-have
- anotace
- počet stran
- cena
- obálka
- originální název
- český překladatel a redakce
- formát, ISBN/EAN (váhu vám asi nikdo nedá)

díky díky!
Já bych to nechal tak, jak to je teď.
Velkej sef: Opet, neni to nic, s cim bychom se nepotykali uz ted, obcas musime neco smazat (tak jednou za rok zhruba), a pak vzdycky pisu lidem do interni posty, co se stalo a co to znamena pro ne, presne aby se nedivili.

Darker: png, klidne muzes na zack@comicsdb.cz nebo jakykoliv email jakehokoliv admina.
Dotaz: Když budu chtít pomoct doplnit ukázky do databáze u komiksů, kam ty ukázky a v jakém formátu poslat?
Počítám, že v případě, že by se něco "zařízlo", tak by odpovídající karta (a odpovídající klíč přestal existovat) byla zrušena, že? Nebo nahrazena jinou? Jak by se tohle řešilo v případě, že by mělo komiks padesát uživatelů zadaný v "Chci"? Moc se mi nelíbí, že by mi někdo zvenčí (byť admin) měnil obsah sbírky a já se pak hrozil, že se mi tam zničehonic mění počty (které si nepamatuji a nesleduji, takže se mě to netýká, ale "co kdyby").
Trocha doplnění a náhledu do aktuálního procesu:

Karty komiksů už máme obvykle dopředu vytvořené (alespoň takový ten hlavní proud největších nakladatelů), aktuálně máme plno karet i na rok dopředu, které pak jen doplníme, upravíme a zveřejníme aktuálně nejčastěji na den vydání nebo do dvou dnů od vydání (opět upozorňuji na "hlavní proud" v obvyklých distribučních kanálech a prodejích). Problém je v těch základních datech, proto se mimo jiné Zack ptá, které by Vám vyhovovaly? Po ohlášení u nakladatelů je obvykle známý jen název (a ten někdy není ani v češtině ;) a kromě obálky (kolikrát také v angličtině :) a základního popisu tak v katalozích, v sekcích "připravujeme" nebo v novinkách u nakladatelů do samotného vydání moc není, takže často vycházíme (tedy hlavně Fry vychází, jakožto nejaktivnější "zakládač" karet ;) z originálních vydání, které je pak samozřejmě potřeba kontrolovat a doplnit o české reálie (u komiksů od českých autorů jsme tak v podstatě úplně "slepí" dokud komiks opravdu nevyjde.

Nelekejte se, že bychom již teď nahozené karty nekontrolovali zpětně a že by data zůstala neověřená i po delší době nebo že by se na něco zapomínalo a přehlíželo (ale stát se to samozřejmě může, za nahlášení jsme vždy rádi) - Máme určitý interní systém poznámek / ticketů (který stále ladíme ;) co nás navádí a osobně třeba kontroluji 5-10 komiksů týdně dle fyzického exempláře, takže to by fungovalo i nadále nejen v případě pouze novinek... Nedočkavý tu pak též zatím nikdo není, spíš naopak, proto právě Zacky tyto novinky navrhuje, máme i interní hlasovací systém, kde řešíme nerozhodné věci (množství komiksu, je to komiks, není?), pokud něco není úplně jasné - to se ale týká spíše hodně okrajových věcí, u kterých by tak stále zpoždění bylo, ale tyto počítám stejně nikoho netíží co se týče rychlosti doplnění do DB? (chápu Yogiho narážku na aktuální novou vlnu kompletů, ale o tom právě ty nové vlny vždycky jsou, se stim smiř!, je to obvykle jen dočasné :)

Níže uvedená data jsou téměř vždy dostupná i měsíce před vydáním, počítám, že většině by stačil jen název (nemusel by být ani v češtině?) a obálka? :)
1. Název
2. Obálka (nemusí být finální)
3. Původní autoři (vycházíme často z originálu - může být značně nepřesné, když neznáme přesný obsah)
4. Počet stran
5. Vazba
6. Popis

Tyto data už nejsou před vydáním tak častá, ale obvykle se časem objeví ještě před samotným vydáním (často musíme "odposlouchávat" sociální sítě :)
a) Formát
b) EAN / ISBN
c) Cena (často se do vydání změní)
d) Datum vydání (tady obvykle známe jen měsíc a i to se často mění, což je bohužel hlavní a zároveň asi neřešitelný problém co se týká novinek)

Data která se objevují nejméně nebo jsou nejméně přesná:
- Česká část redakce / autorů (obvykle je dopředu znám jen překladatel, pokud se nejedná o český komiks)
- Název originálů, přesný obsah
- Váha, barevnost, tloušťka, obálka pod přebalem a další naprosto nepodstatné parametry... :)
Ja by som “co najskor ako to vyjde”
Urcite nie pred tym nez to vyjde, nech viem co mam vyzerat a co nie
Tohle je samozrejme problem, ktery resime uz ted, drtiva vetsina comicsu, o kterych vime, maj kartu dlouho pred vydanim, ta se prubezne udrzuje, a pak finalne validuje pred publikovanim, jestli je ta karta verejna nebo ne, je vlastne podruzny.
Já se připojuji ke skupině "po ověření". Jinak se může stát, že tu budou desetiletí viset věci, které někdo oznámil k vydání, ale pak je nevydal/nakladatelství skončilo. Taky to smrdí tím, že zůstanou u komiksů data, která se pak ještě změnila (počet stran, obálka, cena).
Já jako obvykle jsem v opozici, tedy až komiks vyjde a po ověření, jinak sem zase budou ti nedočkavci házet všecko, co kde zahlídnou.
Trackuju si tu sbírku a vyhlížím novinky. Takže čím dřív, tím líp za mě :)
Taky se přikláním k tomuto názoru - co nejdřív. Pak aspoň nic neuteče...
Souhlasím s deefhou, co nejdřív.
Zack: pre mňa je podstatné overené info - vazba, počet stran, formát.
Otazky do plena:
Radsi byste comicsy v db co nejdriv nebo az po overeni (takze casto s nekolikadennim zpozdenim)?
Pripadne, ktere informace jsou pro vas absolutne zasadni a bez nic je uplne zbytecny davat zaznam o comicsu verejny?
Jak moc by vam bylo k necemu, kdybychom publikovali comicsy uz v priprave nebo jeste pred vydanim (s upozornenim, ze data nejsou finalni)?
Benji: nachystal sem to, az prijde ta banda flakacu do prace, tak to snad nekdo dodela a zverejni.
deefha: to zrovna opravuju
Tak ještě jeden návrh hodím co už mám pár dní doma
https://www.zanir.cz/jim-hawkins/
Thorug: tak ne, je to schvalne, ale i kdybys me zabil, tak nevim proc, nejspis sem byl linej a chtel si tim usetrit praci. Slibuju, ze v dalsi verzi (soon-ish) na to budu myslet a udelam to verejny.
Thorug: to mi zni spis jako chyba, kouknu na to :)
Napadá mě, že je škoda, když je člověk nepřihlášen, nemůže se podívat na sbírku uživatele ve formě "Obálky".
Motivace: Pošlu někomu seznam co sháním pro potencionální dáreček a ve formě obálek je to imho lepší.
GavlaDan: az se k tomu nekdo dostane, tak prida, neni treba to pripominat denne :)
Zack: tak jsem to myslel ;-)

Existuje pak i kartonová verze "Formátem 24×34×55 cm je vhodná i pro nejnovější velké vydání Rychlých šípů, které do ní krásně vklouzne."

(samozřejmě, že pokud se chtěl někdo zajistit na důchod/dostat děti na vysokou, má knihu ve fólii schovanou v truhle 8-))
V poznamce to nicemu vadit nebude, jako kuriozita.
Toe: jasný, nijak nenutím ;-)

je to dělané přímo na ty knihy (rozměrově) a ne jiné (ani ne na turisťák), ale nedělá to Albatros, nýbrž Skautská nadace ex post jako specialitku...

podobně udělala Skautská nadace i speciální box na "sešitové" Rychlé šípy, pokud si je někdo předplatil u nich...

(čistě mezi námi podivíny 8-))
MaF: Dík za info (Podivíny si ale vyprošuju! :) - Projel jsem, ale ani do poznámky bych to zatím nedával - nikde tam není, že by to bylo vyloženě ke knize, ale jen jako doplněk že je to ke knize vhodné. Na Aukru se Šípácké věci občas objevují a taky je sem nevypisujeme, například záložky ve tvaru všech členů, které by ke knize byly určitě taky vhodné :) A to nemluvím, co všechno za věci je k Čtyřlístku... Co sem pochopil ta dřevěná truhla je prostě něco jako taška, kam můžeš hodit knihu, ale i třeba štanglu turisťáku k tomu, když se tam nakrájená vleze... Nebo prostě jako česká verze merchandise ;) Ale záleží i, kdy byla vyrobená - jestli zároveň s vydáním dané knížky (a ne jiné, která se do toho taky vleze :), dalo by se o ní uvažovat jako o limitované verzi v boxu. Jestli až po vydání, tak spíš ne.
je to už dost velká ouchylnost, ale sem to možná patří:

Skautská nadace nabízí k novému vydání Rychlých šípů pro sběratele speciální dřevěný futrál - nestálo by to za poznámku pro místní podivíny? O:-)

Byly i dvě speciální edice plné různých materiálů, k prvnímu i k druhému dílu, ale ty byly hned pryč (cca 15 ks).
Soulbringer: neboj, editace zustane, nakonec je to asi jedina vyhoda pro mecenase ;) Logovani zmen jeste zvazim, precejen kazdy insert, ktery nemusim v databazi udelat, je fajn.
Věděl jsem, že tě srovnání s twitterem nadchne :) (holt musej taky teď zpeněžit co se dá, ale i tak to vede elon zatím zugrunt).
Já se jen přimlouvám za to, aby ta možnost tady zůstala. Respektive v dalším updatu systému by bylo super dodat tu závorky pro ty editace.
Twitter bych ted nedaval za priklad jinde nez case study 'from hero to zero' a to jeste jen jako obet ;)
Zack: Twitter to taky nechtěl léta ani zmínit a vidíš, taky zmoudřeli... navíc ono se to dá přece dopsat k datu příspěvu ni?

nick post date - edit date - forum name
soulbringer 30.3. 0:38 (editováno 30.3. 0:40) - připomínky a návrhy
mcleek: Máš pravdu. Opravím, díky.