Pindárna Obecný pokec o čemkoliv.

Shit, to sem s tim prodejem CDB mozna cekal moc dlouho, dneska si doslapnou na kadernice, zitra to budou comicsy!
Nakupujte, než to zdražej :-/ TL;DR V důsledku sloučení dvou snížených sazeb do jedné by nejspíš o něco podražily položky, které teď spadají do desetiprocentní sazby, tedy především léky, vodné a stočné, kultura, knihy, časopisy, noviny, ubytování, služby kadeřnic či točené pivo v restauracích.

https://www.novinky.cz/clanek/ekonomika-vlada-se-chysta-zdrazit-leky-knihy-i-tocene-pivo-40419594
Presne tak! Čuramedáni to sú

Po 130ti dnech nepřítomnosti na fóru a 6 hodinách života, které jsem investovala do přečtení všeho, oč jsem přišla, vám můžu říct jen jedno... Vy čurrrramedáni! Já jsem tak ráda, že se tu nic nemění! Ale příště už se na to dočítání vykašlu.

Vlastně by se mohly archivovat jen Zackovy příspěvky a zbytek by se třeba po čtvrt roce mazal...
Za sodexo taky nakupuju knihy. Berou to na netu na Kosmasu nebo Dobrovský, Grada atd. Mohlo by se přidat více prodejců. Pak se s tím dá platit u některých knihkupců. Občas jsem s tím uhradil i ubytování. Nechce se mi ale trávit dovolenku 2 týdny na jednom místě, proto to není pro mě na ubytování moc vhodný.

Mkw: jo, je to určitý způsob benefitu od zaměstavatele, který můžeš využít na knihy, ubytování, dovolenku, lékárnu, koncerty, prohlídky, fitko atd...
soulbringer: to bych mohl, letos uz bude asi vaha u vetsiny comicsu.
deefa: Zima nás všechny naučí (teda říkaj někde v Rusku, nebo tak něco). Jen buď té lásky a mysli taky na planetu - před tím, než Incala hodíš do ohně, tak nezapomeň strhnout ten igelit. Díky!
@soulbringer Přesně - až bude nejhůř a do mého plynového kotle přestane proudit plyn, začnu nejdřív parketama a nakonec dojde i na ten Incal, všechno se dá spálit :-D
@Ter Rozhodně netvrdím, že na to mám čas :-) Ale jak jsem psal tady někde v jiném vlákně, radši budu mít zaplněný buffer, než abych to pak horko těžko sháněl. Takže hlavně nakupuju a občas i čtu. Knížky se nekazí... když jsou v igelitu... :-D
@mkw My máme Benefit Plus, berou to všude možně. Teda musíš mít takovou tu nabitou kartu, papírový kupónky ne :-) Zvyknul jsem si utrácet to na Knihcentru, nejsou sice nejlevnější, ale za nákupy se tam sbírají bodíky a za bodíky si pak vygeneruju 10 % slevu, takže to vyjde tak nějak normálně.
DEEFA: 30kg - tomu říkám začátek roku. Na nejbližším pionýrský schůzi tě navrhnu na sběratele roku! :)
Teď mě napadlo, že až bude ZACK dělat roční přehled, tak tam určitě bude někde kolonka "letos jste nasbírali XX kg papíru" :)))
Deefha: nefalšovane ti závidím, že máš čas to všetko prečítať. Mne na seba samého neostáva žiaden čas, resp tú trochu čo sa nájde (poväčšinou v noci) investujem do tvorby. Tak aspoň po roku a pol finalizujem knižku pre deti + detskú kuchárku A potom šup na komiks ;)
Zack: Já bych nerad, aby mi byl podsouván sentiment a emoční podbarvení, který jsem tam nedal, a který tam není.

Obecně předpokládám, že ve vydavatelstvích pracují dospělí lidé. Dospělí lidé, kteří ví, že se může stát chyba. Předpokládám, že tam jsou soudní lidé, co umí oddělit hejtry a fanoušky, oddělit "jste banda podvodníků" od "můžete prosím napsat, jak to budete řešit?" atd. ... a že i dokonce debilně podbarvená zpětná vazba, může být feedback, který ti může nakonec dokonce i pomoci. V neposlední řadě asi nejsou na internetu první den, mají zdravý odstup a nadhled nad fóry, kde mezi nejhlasitější hlasy patří 1 % úplně niche lidi, kteří se de facto dělí hlavně na puberťáky (v jakémkoli věku), co neví co s časem (za to maj pevný názor na všechno) nebo na nerdy, sběratelé, co jsou schopni se hádat o igelit :)

PS: i v bahně jde najít Bažináče. Předpokládám, že stačí 5 minut scanování textu, aby člověk získal základní představu "who is who" a který věci (ne)stojí za pozornost. Tím bych to asi ukončil a popřál všem CM a vydatelům pevný nervy a co nejmíň jízlivých komentářů :)
mkw: za sodexo někdy nakupuji v buxu, čili euromedia.
@deefha: to je sodexo? Kde to berou? U me to vsechno frci pres zenu na kosmetiku a caje z lekarny :D
@Zack Já jsem jako doktor Havel nebo smrt - taky beru všechno :-)
deefha: no to je krasny mix :)
soubringer: ono jde spis o ten sentiment toho, ze kazda chyba je hned umysl, podvod, amaterismus nebo idealne vsechno dohromady, kazdy jeden clovek se zvlada v pohode, unavne je to neustale kapani.
Každý rok v lednu dorazí od zaměstnavatele body na Benefit kartu, i letos. A jako každý rok jsem je obratem vyměnil za dalších třicet kilo papíru. Přece za to nebudu chodit někam do fitka nebo nepojedu na dovolenou! :-D

Seneke: Můj knír je pravý! (Ale jinak jo, obvykle tohle dělám já.)
Proč mám pocit, že ten community manager pro Crew bude Scarface s falešným knírem.
Zack: Já ti samozřejmě rozumím :)
Svědomí je ovšem ošemetná záležitost. Spousta lidí ho má dávno sežehlé natolik, že už nejde ani cítit ten tér. V postmoderní době plné relativizace, v době, kdy má kvůli sockám řada lidí zaměňuje názor za fakta, je to ještě těžší - není to úplně dobrej kompas, ale souhlasím s tou myšlenkou. Každý si musí zamést před vlastním prahem - já vítám jakoukoli zpětnou vazbu i tomu mýmu vlastnímu prahu.

PS: Ačkoli tu a tam něco napíšu směrem k vydavatelům (nejen zde - primární píšu jim), tak mi jde dycky o konstruktivní zpětnou vazbu - nemáme mezi vydavateli žádný lovebrand a ani nikoho nehejtuju (natož z principu). Alespoň se o to snažím. Hlavně bych byl nerad, kdybych měl skončil v nějakém balíku uživatelů, "kvůli kterým tady řada lidí z vydavatelství dávno nechodí"
V angličtině vycházelo po dvou svazcích v paperback.
Upřímně by mě zajímalo, v jakém formátu to vyjde, standartní manga knížka nebo jako Adolf a Black Jack?
Nakladatelství Argo včera odhalilo na svém Facebookovém profilu, že plánují mangu Gegege no Kitaro, jako druhou mangu od autora Šigeru Mizuki. Posledně jsem zmiňoval seznam možných kandidátů, ale netrefil jsem svým tipem. Tato manga je epizodická, podobně jako Black Jack, tak uvidíme kolik knih nakonec vyjde.
myanimelist: Ranked #4963, Score: 7.25
Díky - zkusím to dát dohromady a vypsat to. Ono taky záleží na tom, co bude mít totálně kompletní a co ne.
Aké sú tipy na ďalšieho Brubakera od BBart, bude to Reckless?
Vydá aj tento rok Argo pre nich nejaký "neštandardný" komiks? (Marvel - Alias)
Bude aj tento rok nejaký Jodorowsky od Crew? Určite nám chýba Megalex.
Tak to nebude ediční plán, ale ediční rekapitulace nebo změnit název na "vydali jsme"
¯_(ヅ)_/¯
Scarface - Kdybys přeci jen rád zkusil přijít o duševní zdraví při prodeji po částech, tak já bych se na seznam nabízeného taky ráda podívala :D
Scarface: nemas nejjednoduzsi o to rozsirit na Crweconu prodejni stolek? Po jednom ti z toho jebne imho.
Scarface: zkuste místní bazar:)
Scarface: já bych třeba něco vzal až bude přesnější seznam
Měl bych dotaz. Už to u mně doma začíná vypadat jako ve skladišti... jeden celký pokoj je zastavený krabicemi se sešitovými komiksy. Tušíte, jestli by se to dalo někde prodat? Chci s tím mít fakt minimum práce, rozhodně chci pouštět série komplet a nechci to vyhazovat. Ani ještě pořádně nevím, co všechno tam mám - Walking Dead, Fables, Locke and Key, Fear Agent, Hulk, Suicide Squad at. Chci si nechat jen pár sérií...
Díky!
soulbringer: k "pripravujeme" platia naozaj iba tie tri tituly na spodku, nechcelo sa mi to prepisovať a ani upravovať obrázok, tak som to iba skopíroval celé z https://www.verneovky.cz/www-verneovky-cz/21-Edice-Erb
Trip: Z kterýho roku to je? ;)
Scarface: Rozumím, ale edičák neberu jako úplně nepodstatnou noticku, naopak to pomáhá v mnoha směrech. Je to pro mě daleko příjemnější, než dlouhá videa, která vycházejí tu a tam. Pomáhá mi s rychlým přehledem a za ty léta taky slouží jako indikace toho, jak si nakladatelství dokáže poradit se svými vlastními plány (jestli jede kvantitu, kvalitu, jestli dokáže vše vydat v daném roce, jaký práva dokázalo získat, jaký překvápko se třeba nakonec poštěstí...). Chápu, že to není jednoduché a že to může prozradit něco, co třeba není na 100 % ložené. Vím, že můžu znít jako rozmazlený čtenář, ale vydávat roční edičák někdy v půlce roku je kapku nešťastné :)
Edičák: Jo, taky nás to netěší, ale prostě je toho hodně a edičák to (jako přece jen nejmíň důležitá ze všech důležitých věcí) schytává. Počítám, že brzo budeme natáčet ohlašování novinek na první čtvrtletí, takže bude aspoň tenhle zdroj informací... a fakt doufáme, že ten edičák tentokrát stihneme dřív. Na druhou stranu -- rozhodně neubíráme. Zatím máme na rok 2023 psaných přes 200 titulů... a ještě tak o deset to obvykle nakyne.
edícia ERB pripravuje:
já upřímně nechápu význam edičáku který se vydává až v polovině roku... jako edičák má být k dispozici hned z kraje roku, tak jak ho dnes zveřejnilo třeba Argo.
ad edicak crwe: loni se mne zda, ze bud v prvnim nebo druhem pololeti ho vydali az 4ty mesic , takze bych kone zatim nikam nehnal
Tak za týden by ho mohli udělat, týden jim bude trvat ho vydat, nejdříve za 14 dní tipuji.
Kdy bude edičák Crwe?
Kupovat do zásoby dělám taky. Aktuálně 26 svazku mang. Nedělám to ani tak, aby na ně uzral čas, ale některé mangy prostě nemá cenu číst po jednotlivých svazcích. Věci, které po dočtení vím, že už podruhé číst nebudu pošlu do světa. Čím více toho přečtu, tím lepší mám vkus na další nákupy.
Jedu spíš freestyle a to na žánrových vlnách, teď jsem dočetl odlehčenou fantasy Dům v blankytně modrém moři, líbilo, takže jsem si dnes objednal podobné příběhy Pod šeptajícími dveřmi a Kocour, který zachraňoval knihy. To samé např. u hororu, dočetl jsem novinku Chladný měsíc nad Babylonem a mám chuť na další horor, takže je v balíčku Pojď se mnou od Ronalda Malfiho a Stíny Halloweenu od Carcosy. U komiksu to mám podobně, teď jedu na sci-fi vlně, dočetl jsem Elecboye a hned jsem naskočil na Blade Runner 2029. Jsem zvědav, na jaké vlně pojedu za 14 dní.:)
Troufám si tvrdit, že sběratelé to mají nastavené jako Deefha tak nějak automaticky a stejně tak asi i většina zdejší komunity. Já to taky podepisuju. (Je až překvapující, kolikrát už jsem se spálil a naštval tím, že jsem musel něco shánět po překupnících / v antikvariátech - ale takhle už to u knih chodí na malém trhu chodí). Od jistý doby jedu stejný BACKLOG - má to ovšem několik problematických bodů:

1) rostoucí seznam věcí, na které se těším / které bych si nejraději přečetl včera
2) omezená kapacita knihovny
3) nutný dostačující / flexibilní rozpočet pro backlog

Co se týče bodu 1) je to vlastně jednoduché, ale musel jsem k tomu dospět - a řeším to konceptem VINOTÉKY. Na něco je dobré si počkat, něco musí dozrát, na některé lahůdky je potřeba spousta jiného pitiva, aby člověk ocenil vytříbenost. Obecně platí, že nejlépe se pije / čte, když má člověk na to chuť a vhodné podmínky. Čili je úplně v pořádku si vinotéku plnit tak nějak průběžně a pak si ten správný ročník / titul vychutnat dle nálady. Koncept vinotéky jedu už několik let a pomohl mi mentálně se odprosit od schízy "koupeno = co nejdříve přečíst, jinak se k tomu nikdy nedostanu" (pomohlo, nikoli vyřešilo na 100 %, bohužel).

Bod č. 2) chce buď větší knihovnu, potažmo větší nemovitost a nebo průběžnou disciplínu ve vyklízení & doplňování. A pokud nečtete jen komiksy, pak je to docela velká výzva (vlastně už teď závidím nadcházejícím generacím, pro které bude mít vše v elektronické čtečce naprostý standard a koncept knihovny budou považovat za nepraktický, zbytečně staromilecký či v lepší případě pouze estetický). Většina z nás zvládne imho vybírat, co si ve "vinotéce" nechá a co pošle do světa (i třeba díky zdejšímu bazaru). Pro mě osobně je to ovšem někdy otrava a hlavně pro sběratele to musí být asi noční můra. Respektive ti asi řeší jen zvětšování kapacit.

Bod č. 3) řešíme asi taky všichni (pokud jsme nezdědili po babičce milióny) - a tady mě spíše zajímá, jak to máte vy? Udržujte i zde disciplínu?
- odkládáte si pravidelně % příjmů, které si vydělujete na průběžné nákupy?
- nebo jedete spíše freestyle a podle nálady (a prostředků) prostě nakupujete?
deefha: Pod tohle se podepisuju. Mám to úplně stejně (především u knih).
deefha: Neboj, mám to úplně stejně :)
Jasný. Já toho třeba kupuju hodně "do zásoby", protože fakt nestíhám číst všechno hned. Přečtu si to za pak týden nebo za pár let, prostě až bude čas a nálada. Jenže kdybych to nekoupil hned, taky by se mi mohlo stát, že bych to pak za těch pár let už nesehnal normální cestou a musel bych brát od překupníků nebo čekat, až se to objeví někde v antikvariátu. To jsem už zažil tolikrát (Sandman, Lucifer, Sin City...), že si prostě radši vytvářím mohutný backlog (který se dá, kdyby bylo nejhůř, vždycky zase rozprodat, ehm...), než bych pak ztrácel čas zpětným sháněním. A tohle všechno se samozřejmě netýká jen komiksů, ale knih obecně. Doufám, že mi to nikdo nebude mít za zlé :-)
Fort: Hele, nakupování knížek a jejich čtení jsou dva různé koníčky.
V článku mě nejvíce zaujalo. V Německu musí knihy první rok držet doporučenou cenu na celém trhu a zlevňovat mohou až poté.
To, že někdo koupí knihu a nečte ji už dokázali i zdejší jedinci.