Pindárna Obecný pokec o čemkoliv.

Fort: Já to z toho pořád nechápu - Takže polské Hanami chce u nás po letech znovu zkusit začít vydávat a chce rovnou vydat pokračování K2 a Balzamovače nebo jak? :) Nebo K2 chce vydat Dobrovský? Nějak se v tom ztrácím :D
Fort: Jasně, ale kdyby si k tomu přidal odkaz, nebo připsal něco ve smyslu: "Psali to tady a tady," tak by to nebylo špatný.
Milo_Harwey: Je to z oficiálních zdrojů není to fantazírovaní. Některé informace jsou i několik měsíců staré a zatím vše se potvrdilo. Však uvidíme, sám jsem zvědav, dejme tomu 3-6 měsíců.
Fort - ty info by se prostě hodilo opatřit nějakým kontextem nebo dodatečnou info, jinak to zní jak výstřel do tmy, co jen tak někdo nepobere... ;)
Hanami má v plánu u nás dovydat Balzamovače a pokud budou spokojeni s prodeji uvažuje se i nad Monster nebo něčím jiným co už vydali v Polsku.
Fry: ze sociálních sítí, konkrétně ty tři jsou z Tiktoku.

seneke: Na žádný, kdyby ano, začíná příspěvek jménem dotyčného. Jen jsem nabyl informace, které předávám dál.
One Piece bych v češtině rád viděl, ale radši v rukou nějakého schopnějšího nakladatelství.
Fort: Mám v tom bordel. Na který komentář to odpovídáš?
Fort: Ty informace máš odkud?
Vydávat tu OP by byla pěkná sebevražda a hlavně totální kravina...
Licence na One Piece stojí $2500 až $5000 na díl.
Na vydaní mangy Zdál se mi ten stejný sen nebo Sbohem má růžová zahrado je potřeba 1 milion korun.
Jedná se o dotisk K2: Kill Me, Kiss Me.
Autorova prvotina. Má to mít víc dílů, ale zatím je venku jen ten první.

https://www.albatrosmedia.cz/autori/85149556/odin-helgheim/
Garamond součást Albatros Media, vydá norskou mangu Ragnarök 1: Vlk Fenri 16. února 2023. 
Znáte někdo? Trochu mě tam zaráží doporučený věk od 10 let, to asi nebude pro dospělé publikum.
No, já už tu kvalitu mangy od Dobrovskýho viděl, anebo slyšel zmíněnou několikrát na různých místech a sice o tom nikde nevypisuju, ale kupovat to nehodlám. Navíc jsem dneska při práci mrknul i na ty dvě videa na youtube a tak nějak mi to jen potvrdilo, že moje peněženka se teda neotevře :D
Soul - jo a já to beru, ale na konci zminujes odstavec, který se mi jeví, jak píšu a hlavně: Ano, je to naivní, ale.realne by fakt někdo mohl na cumendu a říct si něco ve stylu, že zkusí změnu. Náhoda je blbec. Ale primárně je cílem takové diskuze si zanadávat jak v hospodě nebo i varovat a řešit, kde jsme (v)ojebavani a jak, což beru za největší přínos. :*
Milo - napsal jsem, že vítám každou diskusi :) Jinak bych tu přeci ani nechodil. Naopak - jen houšť. Jen si myslím, že by bylo nešťastné to ventilovat jen sem nebo že je dost naivní si myslet, že se vydavatelé automaticky chytnou za nos. A když se vrátím k Dobrovskému - dokud se jim prodeje nepropadnou nebo dokud nebude daleko více lidí psát přímo jim, pak se asi jejich politika těžko změní. To dá rozum, že jo.

Prostě internety snesou děsně moc, ale na konci dne fakt rozhoduje peněženka :)
Zpravidla se pak objeví vždycky někdo, kdo napíše chytre jak to obecně funguje a že nemá smysl dane téma řešit, což vede k tomu, že vlastně nemá smysl nic řešit a nad čímkoliv diskutovat. Ještě by ideálně mohl naskočit Fry a napsat " končím diskuzi".
Nemyslím si, že by tady někdo napsal,.že díky našim kecum dojde k nějaký revoluci.
Naprostý souhlas, ve finále rozhodují peněženky. Ta moje se od Kajínkovy autogramiády pro Dobrovského neotevřela.
Here we go again... Na komunitních fórech jako je to naše existuje silná pravděpodobnost, jež hraničí s určitostí, že nejpozději do tří měsíců se jako obvykle rozjede staronová diskuse, kde se vyskytne hádka nad "kvalitou", polemika nad "cenou" a povzdech nad "trendy". Často to končí tak, že hraběcí rady tady dostavují vydavatelé (ano, někteří sem jednou za rok nahlédnou), kteří se u čtení musí leckdy strašně smát. Takže - aniž bych hájil Dobrovského, Argo, ComicsCentrum, Trystero... a ačkoli se budu opakovat - musím připomenout pár elementárních věcí:

art & capitalism
- o úspěchu či neúspěchu v kapitalismu rozhoduje moment v němž se potkává nabídka a poptávka. O tom, jestli to nakonec je pecka nebo propadák u umění v kapitalismu rozhoduje: 1) TVŮRCE dle svých subjektivních kritérií (a podle toho staví své dílo) 2) TRH dle převážně objektivních kritérií - ti se spolu docela hádaj a vydavatelé oprávněně NEVYDÁVAJ stovky zajímavých věcí :)
- zatímco vydavatelé řeší především ty objektivních kritéria jako jsou např. celkové prodeje. podíl na trhu, poměr nákladů na výnosech, u těch subjektivních je to složitější. A jelikož se tady nebavíme o prodeji chleba, ale o umění a zbytných věcí, bývají některá subjektivní hodnocení důležitější v očích kupujících i prodáváních než u jiných - v tom je pak krása i úskalí marketingu takových produktů.
- marketing a cenotvorba u umění je samo o sobě umění (navíc ceny papíru v letech 21 a 22 dávno přerostly Mount Everest a nevypadá to, že to bude brzy lepší). A i když pomineme náklady a vstupy, pak si musí každý tvůrce / vydavatel především správně analyzovat svou cílovou skupinu a taky svou konkurenci
- "value proposition" se tady z tohodle a dalších faktorů kombinuje (byť každý z nás vnímáme poměr "cena/výkon" jinak, ve velkých číslech ty hranice pak vidět jsou)
- tohle fórum je z podstaty věci děsně malinkatá bublina, která nikdy nebude prezentovat většinu trhu / signifikantní hráče (ale samozřejmě nějaký impact na sentiment i nákupní trendy do jisté míry má - ale není to nic závratného a jde spíše o ty niche segmenty pro sběratele)

Jinými slovy. V tomhle kapitalismu je:
- úplně v pořádku, když se někdo rozhodne, že bude vydávat svá díla vytištěná na toaletním papíře (pokud budou existovat kupující, co s tím vytřou...)
- úplně v pořádku vydat třeba jen jeden komiks s cenovkou milion USD (scarcity je jeden z důležitých elementů jakékoli ekonomiky). Ostatně prodat 100 proužkových knížeček s cenovkou 5.000 je taky v pohodě, protože to v očích dané (sběratelské) cílovky tu hodnotu má.
- je úplně v pohodě, kritizovat, adorovat, zpochybňovat různé aspekty díla - od toho tu krásně funguje tohle fórum a recenzní sekce komentáře... na konci dne je ale nejhlasitější stejně peněženka

Osobně vítám každou diskusi a konstruktivní kritiku ... ale myslet si, že by třeba vydavatel měnil překladatele nebo kvalitu papíru u něčeho, co mu JEHO cílovka nevytýká (a co mu tady vyčítají lidi, co by si to nikdy třeba nekoupili), je velmi velmi naivní :)
Qvestor: Pýcha na cílovku funguje úplně skvěle. V Knižních závislácích je pomalu za boha (a dělá to fakt dobře).
seneke: Já nepochopím, proč Dobrovský zaměstnává takového člověka jako je Adam Pýcha. Mě se zdá naprosto nenormální. Na koho vlastně chtějí Dobrovští pomocí Pýchy udělat dojem, kdo je jejich cílová skupina? Děti mdlého rozumu?
Jak píšeš, tohle je největší bolest, vědět, koho to sponzoruju každou knihou, kterou si od nich koupím.
Mně hlavně přišla smutná ta reakce od vedení Dobrovského. Mohli prostě naškrábat nějaký neslaný nemastný email o tom, že ten problém řeší. Místo toho máme namyšlené Tiktoky od člena vedení. Jsou rozhodně lepší způsoby, jak si kompenzovat velikost svého náčiní.
mike - Ohledně těch překladů, všechno o nich je v tom videu od Meona. Odkaz sem dával Seneke před dvěma dny, stejné odkazy jsou i v diskuzi u Sbohem, má růžová zahrado.
mike731: Fakt jo?Já myslel že je natahujou na skřipec.
Každopádně nemyslím, že tam je něco jako kategorie komiks a manga.
Pro ty co neví, Skřipec je české "ocenění" nejhorších překladů za uplynulý rok. A Dobrovských jich posbíral už několik.

Gmork: Pokud vím, tak Dobrovský na podobných věcech dost šetří, takže nějakých finančních prostředcích nemůže být řeč.

Pokud se jejich praktiky poslední dobou nijak nezměnily, tak nějaký papír je fakt ten poslední problém, který bych řešil. A určitá reputace je taky důvod, proč jsem se jejich komiksům vyhýbal.

yogi: Díky za zbytečnou odpověď.
Yogi: mal si urobiť kompromis, objednať to a potom im napísať (z iného emailu) že je blbe cena
Já už dal manze šanci asi 10x a pokaždé sem už v půlce věděl, že to půjde z baráku, ale za 37 korun bych to asi zkusil, co si budem :-D
U mě hodnotu neztratili, jsou to prostě jen komiksy, nic víc. Na sporáku taky úplně neleží, to byla lehká nadsázka, po pravdě hrnce uvolnily místo oblečení, které tedy muselo uvolnit místo komiksům. A CDčka šupajdily do sklepa, tedy na smetiště dějin, stejně byly většinou fejkový.
Milo: pre mňa komiksy stratili hodnotu, pláštenky absolútne. Už som na to starý :D ale napriek tomu nemám komiksy ani knihy na záchode alebo na šporáku :D
Yogi - dám ti za něj 80 Kč ;)

"komiksy jsou prostě všude i tam kde ostatní mají hrnce a podobné krámy." - z tohodle spoustě těm dle zacka nemocným jebne... :D

Někdo holt komiks nebo cokoliv vnímá úplně jinak a třeba nemá obecně úctu k věcem...

Ter - sběratelský artikl, pro někoho opak toho, co píše yogi. Každopádně to vnímám jako ty, ale neodsuzuju toho, kdo koupí a chce.
Trip: Ve skutečnosti to bylo 86 s poštou. A pral se ve mně M. Dušín( tedy zavolat : Halo, máte tam špatně cenu, mohl bych být nepoctivý hoch a knihu si objednat) , s tím vychcaným hochem Podfukářem, tedy nakoupit toho kvanta a sekat to tady po třech stovkách. Výsledek byl takový kompromis
Tie samizdaty sú sračky. Som kedysi preložil Conan Čarodějka z mlh a porovnal si to s tým samizdatom... a teda ten ich preklad des, navyše sa im tam "stratila" asi polovica z pôvodného textu. Možno je to staré, možno je to rarita... ale to je aj Harmasan :D
Nechceš na tom zarobiť? Kúpim to od teba za dvojnásobok! 74Kč.
Btw koupil někdo taky Black Jacka za tu meganízkou cenu v Knižním Klubu? Měli to špatně 3 dny v předprodeji a ta cena byla tak nízká, že jsem si teda jeden kousek koupil, ale už mi bylo blbý to sem házet, abyste to neobjednávali po desítkách.
37 Kč to bylo.
T3ss:Jasně, určitě, ale mi opravdu taková ta low cost verze na zažoutlém papíře nevadí, jak mám odpor k tomu stavění oltářů komiksům a rovnání dle velikosti, o limitkách ani nemluvím .Žádnou extra knihovnu taky doma nemám, komiksy jsou prostě všude i tam kde ostatní mají hrnce a podobné krámy.
yogi - To už se taky nedá říct. Známý mi přivezl japonskou mangu, když tam byl taky pracovně a je doopravdy hezká. Kvalitní papír, prvních pár stran dokonce v barvě a pevnější paperback než klasicky bývá. Takže ono to bude asi všude stejné. Jak u nás, tak u nich bude kvalita rozmanitá.
Tady jde o to, že už jsem vychovaný crwáckou mangou a jejich pěkným papírem, v tom je zakopaný pes...
Qvestor: v mém věku už se rozmýšlím, jakým způsobem promrhat 16 minut svého života, na videa o komiksech jsem nekoukal nikdy. A jak říkám, komiksový plebs( tedy lidi jako já) je asi tak blbý, že dokud jim meon nevysvětlil co je na tom špatně, byli spokojení, že mají novou manga serii.
Ale ti japončíci vážně ten papír mají nemlich stejnej, švára u nich dělal a ty mangy mi donesl. Prostě když položíš vedle sebe japonskou mangu a vymazlený knížky od hildy, tak je to nebe a dudy.
yogi: To Meonovo video trvá šestnáct minut. Kdybys je obětoval na zhlédnutí, viděl bys, že neplýtvá dechem na nějaké doměnky či názory, ale pomocí konkrétních příkladů hovoří o faktech.

Co se mě týče, Dobrovského papír použitý na mangu se mi nezamlouvá natolik, že kromě Dívky od nich nic dalšího kupovat nebudu a ani tu možná nedojedu celou, neboť u šestého volumka dosud nevím, jestli má tato série smysl.
GWB: Jo, taky se divím, že ta kniha ještě není vyprodaná, Malvern ji vydali v roce 2017, já ji koupil na knižním klubu.:)
Gmork: Jasný, ten teď jede, já ale mluvil o té konkrétní knize, Meyrinka samozřejmě uctívám, cením a zbožňuji mnoho mnoho let.
yogi: Nehledej v tom žádnou velkou politiku, je to jen prostý kapitalismus. Chci za svoje peníze kvalitní zboží a jsem zvyklý na "vyšší" standard. Těm, co stačí takhle málo, směle do toho, jsou to jejich peníze. Přesto doufám, že Dobrovský zpomalí a bude se těm knihám více věnovat. A když ne, tak taky žádné drama.:)
GWB: Já zase až teď objevil Davida Grossmana, tak si ještě patřičně vynahradím u jeho románu Život si se mnou zahrává, který letos vydal Odeon.
Yogi: ale tak to je zas normalni, turinsky platno bylo taky jen usmudlanej hadr dokud nekdo neukazal prstem.
Gmork: Hele, Meyrink, kterého jsem neznal, díky.
Hawwwran: Může být , ale lidi si toho jaksi všimli až viděli to video do té doby se zdáli vcelku spokojení, alespoň tady jsem žádné reakce nečetl.
Já když koukám na japonský film, třeba od Kurosawy, tak se mi taky zdá že ňák divně mluvěj, tak jako hulákají, koulejí očima a mávají rukama, fakt jako vesničtí ochotníci.
Tu špatnou kvalitu bych chápal u nějakého Franty Okurky, který to dělá někde v garáži. Ale ne u jednoho z největších nakladatelství, které má dost lidí a finančních prostředků, aby těm knížkám dalo patřičnou péči.
yogi: Vadí mi nudný a monotónní překlad, sazba a lettering na úrovni špatné amatérské fans editace, ten papír je už jen poslední kapka. Je to prostě šité horkou jehlou.
A moje poslední letošní české komiksy:
https://imgbox.com/TlXxD00C
https://imgbox.com/yZYurqGw
Yogi: v tom videu to ale prave kvalitne vysvetluje. Tl;dr: mizerna prace se zasazenim prekladu do ceskeho ramce, postavy nemluvi jak lidi. Mizerna prace s letteringem, ignorovani velikosti a tvaru bublin.