Pindárna Obecný pokec o čemkoliv.

mAGIc: pochybujem, kniha sa vypredávala niečo cez 10 rokov
Neví někdo, jestli, případně kdy BBArt chystá dotisk Preachera?
Milo_Harwey: dneska sem se ptal v CC:

Ediční plán bychom rádi zveřejnili v průběhu února. Není nás v týmu bohužel tolik, abychom zvládli vše najednou. Prioritu mají knihy a jejich zaslání do tisku.
Ono se to na první pohled nezdá, ale domlouvání se zahraničím je nekonečné čekání a čekání a vyřizování, dopisování atd. Tak to jen abyste věděl, že se neflákáme :-)
Bude mít CC nějakej edicak? Někdy... ? :D
Dobře, vím, kde tedy v budoucnu reklamovat:))
GWB: imho delas s Koprivou chybu.
Kulhánka jsem nečetl, Kotleta mě nudil a Kopřiva je s Cormacem McCarthym můj nejoblíbenější autor :) A určitě nejzábavnější, a je jedno, jestli píše šílenost typu Asfalt nebo detektivku ze současné Prahy,
Já jsem četl nějaké komiksy a komiksové adaptace a to mi stačilo k tomu, že mě trio KKK (Kotleta, Kopřiva, Kulhánek) vůbec neláká:)
Už dlouho jsem žádného zfilmovaného Hrabala neviděl a Perličky na dně mi asi kdysi utekly, tak já jim někdy tu šanci dám. Díky za doporučení.
kinak: Nojo! A tam je dobře vidět, že je Hanťa prolhanej hajzlík
Perlicky na dne jsou dobrý, ale sběrné surovosti ještě lepší;)
soulbringer: Napsala jsem šíleně dlouhý příspěvek včera večír a pak mi padnul net (aka šla jsem kojit budící se mímino a nepřehodily se wifiny a po zmáčknutí entru se můj text vaporizoval). Bazálně tam bylo rozepsáno v podstatě to samé, co píše Qvestor. Začala jsem prostě na kvalitních zahraničních dílech a ke Kulhánkovi se dostala až ve dvaceti. Ale třeba s Kopřivou, Žambochem nebo Neomillnerovou, které jsem objevila ve stejném věku, potíže nemám. Prostě fajn brak na přelousknutí. Mně vyloženě vadí Kulhánkovi chcípáčtí hrdinové. Od Kotlety jsem asi nic nečetla, už tak pět let mi na brak nevybývá čas (místo toho předčítám nahlas pohádky).

Velkej šéf: Zkus film Perličky na dně.

Mimochodem, protože Hrabal má momentálně výročí, připomnělo mi to, že jeden z místních členů aktuálně bydlí téměř Na Hrázi věčnosti. A na iRozhlas můžete najít jeho Povídky a v pořadu Počteníčko je Krasosmutnění.
A já si zrovna o víkendu připomněl Hrabalovu Perličku na dně, protože jsem zjistil, že si po nějakých patnácti letech pamatuji tak čtvrtinu těch povídek. Hezká náhoda. A za mne z Hrabalů vítězí Obsluhoval jsem anglického krále - první jeho kniha, kteoru jsem četl, a dosud má nejoblíbenější. Výhoda je, že se dá sehnat i v angličtině, tak anglickou verzí čas od času obdarovávám své zahraniční známé.

Menzelovy filmy naopak nemusím. Ale já celkově nikdy nenarazil na zfilmovaného Hrabala, který by mi sednul podobně jako jeho knihy.
Šlechtovo Pohraničí a Červenák mě jako jedni z mála baví doteď. U Hrabala mě baví, že lidi z nějakého důvodu zapomínají, že to není jen ta melancholie a dobráctví, ale že do toho hezkýho jazyka balí často dost hnusný věcí a pak jsou z toho v šoku, že to není "ten hezkej Hrabal". Hodně mám v tomhle rád Inzerát na dům ,ve kterém už nechci bydlet. :)
yogi: K Hrabalově tvorbě jsem se samozřejmě dostal přes Menzela, který mě vždycky bavil. Zkoušel jsem ho číst už na škole, ale nedokázal jsem ho skousnout. V posledním dvou letech jsem se k němu vrátil díky eknihám zpřístupněným městskou knihovnou v Praze ; teď si teprve můžu užít ty šílené hrabalovské souvětí, které nikdy nekončí, tu jeho melancholii. Co mě dostává do kolen je humanismus obsažený v těch knihách. A taky kapitoly, ve kterých Hrabal nenuceně popisuje, jaký svině jsou lidi.
A chystám se na Haška, to je takový rest.
Qvestor : Hrabal je asi můj nejoblíbenější český autor , kdysi jsem ho měl načteného celého , některé věci ještě jako samizdat a těším se až si dám jednou opáčko .
Jsem devadesátý ročník a fantastiku jsem začal číst kolem roku 2000. Začínal jsem autory jako je King, Lumley, James Herbert, Barker, Holdstock, Bradbury, Gaiman, takže jsem se rychle namlsal a tuzemská scéna, kterou jsem objevil až potom, mi nepřišla dost dobrá, přišla mi amatérská a přechválená. Hlavně mi vadilo známé prostředí, které postrádalo kouzlo. V pubertě jsem měl celkem rád Šlechtu a Kulhánka, občas Neomillnerovou, Medka a trochu Rečkové. Poslední akčňák, který jsem četl byl Kopřivův Asfalt - podle mne lepší než Noční klub. Potom mě tenhle druh knih přestal zajímat a kromě Mycelia, které je jiné než zbytek domácí produkce, jsem žádnou českou tvorbu nečetl. Ale vzhledem k jeho roztaženosti se mi Mycelium už taky zajídá. Teď čtu Hrabala a zdá se mi kvalitnější než nějaká domácí žánrovka.
Já jestli se tu k tomu můžu vyjádřit za ty "mladší", tedy narozený blíž k roku 2000: mám pocit, že jméno Kulhánek je mezi mladšími čtenáři fantastiky ještě pořád dost známé, ale málokdo ho podle mě reálně četl. Má to punc toho kultu, který se krade z knihoven a za který se solí nehorázné prachy na netu, ale většině lidí se nechce luštit z nekvalitních pdf skenů, takže to prostě v ruce neměli :) To, co jste zmiňovali s Kulhánkem v 90. letech, teď vnímám u Kotlety. Je tu skupina lidí, pro které je to základ české fantastiky a hltají všecko, co vyjde (a že toho Kyša sype dost) a vlastně jinou domácí fantastiku neznají a pak jsou ti, kteří to nehodlají číst už z principu, protože je to pro ně The Brak a každej měsíc na ně čumí z výloh knihkupectví nová obálka s Kotletovym jménem.
Draco má pravdu, nic pro emancipované frndy ;-)
Pro mě tedy byla třeba Ikárie v devadesátém zjevení, ale moc dlouho mi to nevydrželo, obzvlášť u českých povídek jsem dost trpěl, třeba Procházku jsem fakt neměl rád . Ani z Kadlečkové jsem nebyl moc nadšený , o těch houbách jsem dal jen první díl a to je sakra ceněná autorka . A i ty přeložené romány byla fakt dřina číst , tenkrát hold překládal kdo měl doma slovník. Ještě mám v kumbále spoustu věcí z Laseru a spol nepřečtených, v lockdownu jsem jich pár přelouskal , když byly knihovny zavřené a dočetl jsem je většinou jen proto, že jsem zvyklý dočíst všechno i toho blbýho Alchymistu, ale ten měl pár stránek. Vyskočil jsem z toho sci-fi vlaku nějak v 95. , takže nástup Kulhánka jsem nezaznamenal . Ke sci-fi jsem se vrátil až s nástupem New weird u nás, Nádraží Perdido bylo pro mě fakt zjevení , taky třeba Bacigalupi se mi líbil , ale nekorektní akční nářezy pro náctileté kluky , to asi nebude pro mě . Taky do desetidílné ságy po 800 stranách se mi ňák úplně nechce .
Soulbringer: Není brak jako brak, není kult jako kult a Velkej šéf má taky pravdu :) V tomto případě se bavíme o braku a kultu skupiny Rigor mortis, v devadesátkách byl tenhle způsob sci-fi/fantasy/hororu pro "mladší" čtenáře tak nějak znuděné tehdy dostupnou "dinosauří" literaturou (ale i celkovou situací okolo) prostě zjevením a postupným kultem (a tak nějak rebélií), stejně jako samotný US mainstream komiks, britská antikorporační punková brutální sci-fi škola z Heavy Metalu, 2000 AD a podobně. Scarface nám určitě kdyžtak něco doplní ;) ale nějaké vzpomínkové anály určitě najdeš i na internetu, co se tehdy dělo (Stačí hledat zmíněné autory nebo třeba Marka Dobeše, Procházku, Šlechtu ale i třeba Ondřeje Neffa) ... To co bylo v devadesátkách zjevením už samozřejmě dneska může být a bude pro spoustu lidí dinosauří (respektive dnes tzv. boomer :) To je tak nějak i podstata kultu i braku, což jsou samozřejmě pojmy o kterých se dá diskutovat u piva na několik hodin...
To že jsou dnes zvláště první vydání Kulhánkových knih tak drahé samozřejmě nesouvisí tolik s kultem (který tomu ale samozřejmě pomáhá), ale spíš s tím, že už to fakt není dostupné. Tak jako všechno sběratelské. To stejné třeba první vydání Verneovek v češtině, Šípáků, Maye, Čtyřlístku... Vše ve své době obvykle brak, mainstream, čtení pod lavicí... později kult pro určité skupiny a dnes první vydání v cenách od deseti tisíc a výše... Ale to samé funguje u beletrie všech žánrů a vlastně u všeho co už není a někdo to sbírá a vystavuje - Známky se taky lepily jen tak hala bala a teď za ně dáváš milióny :)
Tím výše napsaným chci taky vlastně říct, že názor někoho, kdo má přehled, ti stejně nemusí nic říct, protože se orientuje ve staré fantastice, nebo jen v některých subžánrech, nebo opravdu ve všem, ale je to prostě opravdu hodně jinej věkovej rozdíl, což hraje velkou roli hlavně v tom, kolik toho má kdo zažito, přečteno, skouknuto, naposloucháno a tím pádem jak moc se od tebe liší v názorech, pohledu na věc, přesvědčením a... další nekonečná filozofická debata ;)
Jo a taky tím chci v podstatě říct, že si musíš tady (nebo ideálně někde v hospodě, restauraci, kavárně...) najít / vyhlídnout (tady třeba podle hodnocení, komentářů) lidi, co mají podobný chutě a podle těch se budeš tak nějak řídit, to je prostě jediná jistota ve světě :D Ale to už asi víš :) Je na mě pozdě a pozdě já se občas fakt rozepíšu když nemám s kým jiným pokecat :)
@Velkej šéf: férový pointy a pravda Coelho vtípky už jsou taky legenda (stejně jako se třeba s oblibou posměšky na dresu třeba Vievegha či Třeštíkové). Chápu, že pokud neholduješ sci-fi a fantasy, tak ti fakt nemá co říci. To byl jen takový obecný povzdech vůči tomu, jak internety z každého dnes dělaj "recezenta" a každý má přece právo na kritiku a silný názor (ačkoli ví o dané věci kulový), ale to už je prostě znak doby :) Já to samozřejmě nikomu neberu a brát nechci.

S tímhle vím, že nepohnu, ale upřímně mě zajímá fakt názor lidí, co maj přehled v český scif-fi a fantasy, pokud bychom se jakože chtěli bavit nějak seriózně. Jde o to, že ať už se budeme bavit o Kopřivovi, Žambochovi, Sněgoňové, či novému králi braku Kotletovi, atd. tak málokomu se podaří vyhnout se úplně tomu, aby tu a tam nebyl srovnáván právě s Kulhánkem. A to je jistě trochu škoda - jak pro Kulhánka, tak i pro ty ostatní. Nicméně svou stopu tady prostě bez diskuse zanechal.
soulbringer: Děkuji za pochvalu.

Já si z Kulhánka srandu nedělám, právě protože jej prostě nečtu. Nemám o jeho kvalitách v rámci tzv. braku tušení, protože mne takováhle literatura obloukem míjí; ze zvědavosti do těch vod zabrousím vždy tak jednou za pět let, a uvědomím si, proč jsem vlastně nic takového takovou dobu nečetl. Nečetl jsem Kulhánka, nečetl jsem Kopřivu (knižního, komiksové povídky v antologiích i Nitro jsem četl), nečetl jsem Kotletu. Nevím, jestli někdo další letí jako tihle zmiňovaní, ale asi mnou takový autor taky zůstal nepovšimnut.

Z téhož důvodu jsem zmínil ty autory, které jsem zmínil. Protože ačkoli nemám se sci-fi nebo fantasy nějak extra velký problém, jejich ryzí podoba ve formě "trpaslíci mydlej elfy na dvou stech stranách" nebo "chlap loví upíry a hláškuje v Praze, v New Yorku, a nakonec i na odvrácené straně Měsíce" mne nechává chladným. Nějaká jména z tuzemské scény mi sice z nějakých podivných důvodů utkvěla v paměti (Bronec, Lukačovičová, taková ta malá hnědovlasá paní), ale ta jsou asi spíše potvrzení lokálnosti písečku, kde se čtou všichni navzájem, než nějakého úspěchu.

A závěrem bych chtěl říci, že přestože si z nečteného Kulhánka u nás doma srandu neděláme, Paolo Coelho to schytává v jednom kuse. Ani jeho, ani jiné motivační příručky nikdo v naší domácnosti nečetl, ale přesto nás takové útoky baví, dělají nám dobře na čuráka a pipinu a dávají nám pocit výjimečnosti. A ne, necítíme se vinni. Prosím, neber nám to. Jinak bychom se mohli třeba vyjadřovat ke covidu, aniž bychom měli jakékoli zdání o něm samotném nebo o medicíně všeobecně - tady člověk zná alespoň ten kontext, a když se ve světě literatury pohybuje dostatečně dlouho, nějaký ten názor si asi udělá ze znalosti žánru i z ohlasů kolem.
@soulbringer: protoze jsou frustrovani z toho za kolik se ted jeho knizky prodavaji a ze nic noveho nenapsal :) anebo dali 10-20k za vladce strachu a zjistili, ze to neni nic moc :D
@Velkej šéf> Krásnej výběr! A podepisuju že ti jmenovaní patří mezi skvělé spisovatele (zvlášť ten Krchovský je srdíčko! a samozřejmě Rudiš má i tady svůj otisk). O tom žádná... Ale je evidentní, že jsem se asi blbě vyjádřil. Respektive, kdo zná dílo Jirky Kulhánka, tak je mu asi jasné, že ho lze zařadit pouze do jediné škatulky. Takže když jsem mluvil o komunitě, tak jsem myslel obecně čtenáře fantasy a sci-fi. A jako i moje subjektivní hodnocení - když bych ho chtěl srovnávat s jinými autory fantasy či sci-fi - by pro něj vůbec nedopadlo dobře. Nicméně v devadesátkách to bylo fakt zjevení a ten úspěch nebyl zadarmo. Myslím, že každý vášnivý fantasy a sci-fi čtenář (40+ dnes) by to asi mohl potvrdit, byť i tenkrát se do něj moc hezky tepalo, že je to naprostý brak (ostatně on se o většině vyjádřil v podobném duchu :)

Já jen nechápu potřebu lidí se navážet do jakéhokoli autora, aniž by přečetli, alespoň jednu kapitolu - takže na závěr asi dotaz, nebo spíše řečnická - proč? Proč Kulhánek u nečtenářů budí takové vášně? To mě fakt fascinuje. Proč existuje nemalý počet lidí, co se nebojí do něj navážet nebo jeho dílo zesměšňovat, aniž by ho třeba četli nebo věděli o čem ty jeho knížky alespoň jsou? Jako samozřejmě chápu jistý despekt vůči šmelinářům na aukcích a kolem toho, co se teď děje s jeho knihami. Ty ceny jsou totální úlet (a využívá to pouze nostalgii cílovky a hrubý fakt, že je to prostě vzácné kvůli omezenému množství), ale to nikterak nemluví o tom díle samotném, ani o Kulhánkovi. Je to spíše znamení doby a reflektuje to hlavně ty, kdo prodávají a kdo kupují.
soulbringer: Jo, klidně obtěžuj :-)
No moment. V 36 už jsem páprda? Sakra, to jde rychle.
soulbringer: Jen pár "lokálních autorů který považuju za dobrý a maj úspěch i mimo hardcore komunitu"

Patrik Ouředník? Ten je báječný, a tuším, že jeho Europeana je nejpřekládanější českou knihou za posledních cca třicet let, a za další knihy získal mnoho mezinárodních ocenění.
Michal Ajvaz? Francouzská kamarádka, která ví, že pro něho mám slabost, mi posílala zprávu z nějaké přednášky o fenomenologii, kde o něm mluvili. U nás se dočkal Magnesie Litery, Seifertovky i takového toho úchylného národního ocenění za literaturu.
Jáchym Topol taky i přes jeho undergroundové kořeny ani náhodou není jen komunitní záležitostí.
J. H. Krchovský je nejprodávanějším současným českým básníkem.
Úspěch Jaroslava Rudiše - ať zmíním někoho, kdo přičichl i ke komiksu - taky překračuje nejen nějakou komunitu, ale i naši zemi.

Na závěr se připojuji mezi ty, kteří vlastně Kulhánka nikdy nečetli. Ale zajímá mne jedna věc: Čte ještě Kulhánka vůbec někdo, kdo vyrůstal po roce 2000? Nečtou ho vlastně jen páprdové 35+?

(i přes směřování otázky na Draco odpovídám za sebe, ne za Draco, která může mít zcela jiný vkus, a nejspíš toho bude mít víc, protože mám dojem, že sleduje současnou tuzemskou scénu více než já)
@Draco nobilis> Hele, nebyl bych na ty kluky, co dospívali s Kulhánkem tak přísnej. Fakt je, že prostě stále patří mezi ty nejčtenější autory - a to dávno před tím než začalo aukční šílenství s jeho knihami. Ale rád si přečtu, který lokální autory považuješ za dobrý a maj úspěch i mimo hardcore komunitu.

Kulhánka i vše co napsal vnímám v kontextu a osobně. U nás končili devadesátky a moc lokálního čtivého fantasy / scifi (braku) až tolik toho nebylo. Tu a tam zazářil kus světla v Ikarii, ale já úplně chápu, proč Jirka Kulhánků vzal za srdce ty "obyčejný hochy", včetně mě (stejně i to proč se později rozhodl, že pro svět bude lepší, aby se nic z toho už nepublikovalo). Jsem holt chudinka a obyčejnej hoch - guilty as charged :)

Jako takhle zpětně si taky můžu s klidem odplivnout třeba u VLÁDCŮ STRACHU - není to fakt bůhvíco, ale dyť to byla taky jeho prvotina a tenkrát mi to nepřišlo vůbec zlé. A s každou další knihou to bylo fakt lepší. Teď už bych to asi nečetl, ale třeba na jeho NOČNÍ KLUB dodnes nedám dopustit a rád si to čtu. Jsem rád, že to ve svý knihovně mám. Jistě, jazyk je takový jaký je, místy děsně naivní a děsně mačistický, ale atmoška je super - do příběhu se dostaneš jedna dvě a hrdiny si lze taky lehce zamilovat. Jako myslím, že byl prostě takový hrubější, ráznější a možná brakovější předobraz dnešního Kotlety. Takže je to hlavně nostalgie, ale pořád je to i kus poctivého vypravěčského umění.

PS: dávno jsem mohl být milionář, kdyby moje máma počkala s "úklidem knihovny" na to, až se vrátím z vejšky domů. Nechcete vědět, co z Kulhánka vyhodila do sběru... Kulhánek je hořký i z jiných důvodů :D
Draco : To vypadá jako něco přesně pro mě.
Je fakt, že než jsem začal kupovat komiksy a chodit na komiksová fora, nikdy jsem o něm neslyšel , stejně jako většina lidí. Autor je to tedy vskutku kultovní, což píšu s vědomím toho, že se dnes za kultovní označuje kdejaká blbost i neblbost, která je venku pár týdnů a znají ji masy lidí, Mirka by mohla vyprávět. Asi se nedá říct , že je to nejoblíbenější autor čtenářů komiksů, musela by se udělat nějaká anketa, ale v diskuzích je rozhodně nejčastěji skloňovaný. Druhá skupina jeho obdivovatelů jsou lidi co kšeftují s knihama , ti taky nedají na mistra dopustit.
Jestli si já od něj něco přečtu ? Na to jsem příliš starej a věcí na čtení, co čekají na to až je vezmu do pracek obrovská hromada. A i tak bych si asi dal raději třeba opáčko z McCarthyho, to je taky takovej mistr.
@GWB> Díky za ty odpovědi. Popravdě jsem v knihovně trávil mnoho času hlavně jako dítě (ale to jsem měli doma taky černobílou TV) a v té naší snad ostravské knihovně na konci města měli sotva nějaký komiks. Jasně doba pokročila a upřímně vlastně sotva stíhám číst, co mám doma. Člověk zlenivěl, čas trávím s rodinou a knižku / komiks si vezmu do knihovny / postele až většina spí. Mno a a jasně, platí i to, co už psali ostatní - u mnoha knih i komiksů to mám prostě tak, že je doma mít chci a že se k nim vracím (a hlavně kartičku do MPK jsem už ztratil asi tak před deseti lety).

Nicméně si myslím, že MPK mají stále super služby a pořád věřím v jejich veřejnou službu i v budoucnost. Pro osvětu i pro lidi, co si chtěj nejdříve něco přečíst, než do toho pošlou nějaký větší obnos je to imho požehnání a za každou funkční knihovnu s dobrým, sečtělým personálem jsem fakt vděčnej. Jak má ale člověk zafixováno v hlavně, že v tý naši knihovně sotva kdy byl nějaký komiks a nebo že ty výpůjčky jsou prostě na 30 dní a že pořád existují pořadníky... tak to člověk prostě nemá v nějakým preferenčním místo. I proto ty moje dotěrný dotazy - ostatně o to, že obnovím kartičku MPK fakt uvažuju. Teď jsem vlastně rád, že tam je člověk s takovým přehledem (takže tě budu možná otravovat i offline). Díky
yogi: Kulhánek je čtivo pro chudinky, pro ty obyčejné hochy, kterým se nikdy nic nepovedlo a najednou jsou strženi vírem nadpřirozených událostí a už z nich s náhle se vynořivšími tesáky nebo něčím jiným nejsou takoví chudinkové (v srdci stále ano). Zlatej Šinkl simtě.
GWB: podíval jsem se na jeden bestseller, protože mě zajímalo, jak je to s knihami, které aktuálně "frčí".
Matthew: O nejzajímavějších nejnovějších komiksech, co vyšly v posledním cca půlroce.
GWB: o cem je ta prednaska?
radek: On je problém v tom, že jak poskytujeme katalogizační údaje všem knihovnám, tak se kniha velmi brzy uloží a "odtajní" v systému pro čtenáře. Vy ji vidíte hned, ale 99 svazků (to by teda musel být megabestseller) může znamenat, že máme zatím jeden svazek a 98 je objednaných...
Light: Neboj, Hellblazer i Vražedně dokonalá bude cobydup - za to mohu já, mám v pondělí přednášku a potřeboval jsem to... odpustíš mi, prosím?:) Aspoň se máš na co těšit!

mAAGiic: Ještě do loňska to nebylo, ale postupem času, jak jsem si stěžoval, že se některé tituly zcela odepíšou, se prosadilo, že od letoška dáváme jeden exemplář (beletrie, komiksy) do prezenčního módu. Nevýhoda = jedna kniha nebude v oběhu, výhoda = bude snad na dlouho k dispozici, aniž by se ukradla či rozsalátovala.
yogi: Na Kulhánka kašli, přejdi rovnou na Kopřivu - Začneš tak pěkně uprostřed KKK klanu :D
Už si začínám připadat kapku divně, že jsem nikdy nečetl Kulhánka . Ani ho nemám ve chci přečíst a tam je fakt kdeco.
mAGiic: v jihlavské knihovně mají Kulhánka, Muriel apod. na vyžádání u info pultu a pak lze půjčit domů
všechny knihy, tj. i komiksy až na 100 dní, nemají zde vše, ale celkem výběr je, občas se nová věc objeví hodně rychle, občas naopak i po více, jak půl roce
a bohužel, když se něco ztratí, tak většinou nedoplní, takže třeba chybí jeden Hellboy nebo u Death note první dva díly :)
Light: Tak když mají od nějaké knihy jen jeden kus, je to samozřejmě s čekačkou problém, protože ta fronta ubývá pomalu. Vtipné je, že se dá najít i kniha, kterou uvádí, že mají 99 kusů, a stejně je tam čekačka :)
Hellblazera uvádí, že mají 6 kusů, Vražedně dokonalé 5 kusů, tak tam by to dlouho trvat nemuselo.
George Walker Bush - Máte ty vzácnější komiksy v MKP pouze prezenčně? U nás v lokální knihovně je komplet rozkradený např. Kulhánek i některé komiksy typu Muriel od Saudka nebo Aargh. Kolosálky mají všechny, ale naštěstí pouze k prezenčnímu půjčení.
Už jsem to tu psal, ale za sebe můžu říct, že zřízení profilu v MKP bylo naprosto skvělé rozhodnutí. Za cca 3 měsíce jsem si vypůjčil cca 25 komiksů, které bych si normálně koupil, a ze kterých si koupím nakonec jen 3, protože za to fakt stojí a bez zbytku zvládnu žít. Čekací doba je titul od titulu, existují některé speciality typu Kaplan od Mighty Boys, u kterých si pár měsíců počkáte, u naprosté většiny ale máte výtisk za pár dnů, max týdnů doma. Je ale fakt, že menší čas na vypůjčení by u komiksů asi prospěl, za dobu co jsem půjčil/přečetl/vrátil třeba 15 komiksů stále čekám, až se někdo uráčí přečíst a vrátit Vražedně dokonalou nebo nového Hellblazera :)
GWB: V ostravské městské knihovně to tak funguje, komiksy jen na tři týdny a pouze omezené množství. Takže lepší chodit do vědecké knihovny, která výpůjčky nijak neomezuje.
Zack: Zajímavý nápad! Snížit dobu výpůjčky u komiksů, stejně jako to je u CD či filmů... hmmm!:)
To samy co ted. Nepit pivo.
A přitom taková blbost, co? To jsem zvedav co budete dělat až zdraží pivo…
GWB: imho nejvetsi problem jsou ty dlouhy vypujcky, byt to max tyden, tak by se to tocilo rychleji. Ale tohle predpokladam, ze se zkouselo a nefungovalo.