Publicistika Linkování zajímavých článků a videí.

Čus, další povídání o komiksu v JOUOB.castu. Tentokrát Usagi Yojimbo (link je přímo na konkrétní čas):
JOUOB.cast@507 : Mrtví a mrtvější
1 , 2 , 3, 4 , 5, .... dýchat zhluboka . Třeba se vzbudím a zjistím , že se mi to jen zdálo .
Pan yogi. Písal som ti do posty, aby si sa nestrapnoval na verejnosti. Bolo mi ta ľúto. Nie, ze by som si chcel s tebou dopisovat. Ked uz píšeš ze si ma čobol nenazval, len si sa ma to pýtal. Tak ja sa ta pýtam ci vies aky je rozdiel medzi tými dvoma slovami. (Pomocku mas nižšie, nemusis to ani vyhľadávať, tu pracu som spravil za teba). Preco mas potrebu mna slovom čobol urazat, ked ja som slovom buzerant, buzerantov neurazal. Význam slov mas nižšie kde čobol ako si spravne napísal, je hanlivy vyraz, pričom slovo buzerant moze, aj nemusí byt slovo hanlive. Záleží v akom kontexte sa napise. Pokial ti to nestojí za to, precitat si ktory význam slova co znamená, tak sa dalej nevyjadruj, pretože v tom prípade sa debata neposunie dalej a je zbytocna. Týmto by som celu diskusiu s tebou na tému čobol ukončil. Začína byt otravná, ako indiánsky šíp.
maco: Tak kdybychom vycházeli z toho tvého zdroje, pak čobol hanlivým výrazem není, protože ho tam nelze ani najít, že.

Slang nevylučuje hanění. Slang je forma, hanění je obsah - význam. Slangový výraz může být stále hanlivý. A to buzerant i podle toho tvého zdroje je:
https://slovnik.aktuality.sk/synonyma/?q=buzerant (hrub. = hrubý výraz)
Musíš se s těmi zdroji naučit lépe pracovat. Jen nezahálet!
Maco : No ty kokso ( použil jsem to správně , nemám v tomhle úplně jasno , snad jsem neurazil tvůj jemnocit ? ) . Já žádnou ženu nemám už 11 let , ale do toho ti nic není . Nepiš mi už do pošty ( again ) , nehodlám si s tebou dopisovat . A nikdy jsem tě nenazval čobolem , ale ptal jsem se , co bys na to říkal ? Těžkým dnem jsem nevysvětloval svoje názory , ale pravopisné chyby . Tak dovi . Teda spíš nedovi .
Jinak abych to uzavřel , já jsem neuvěřitelně línej někde psát a debatovat , ale tady to jede už dlouho podle stejného mustru . někdo postne nějakou kravinu typu ty storky z Novinek a pak se o tom zcela vážně debatuje . Fakt se mi nechce do toho vstupovat , stejně to nikam nevede a hlavně se musím držet na uzdě . Kdybych dostal ban tak jsem v prdeli , ne že bych nemohl žít bez těchhle mouder , ale vůbec bych nevěděl , co mám či nemám ve sbírce a byl bych odsouzen k tomu nakupovat vše pořád dokola , snad i na limitky by časem došlo .
Hawwwran : rozumím , my si taky někdy s kamarádemi děláme z různých menšin ( menšin ? ) třeba českých nácíčků legraci , tím že spolu mluvíme v jejich stylu , třeba ty protimigrantské mantry . Ale psát na veřejná fora o buzerantech , to je kapku jinej level .
maco : číst si nic nebudu , že jsem to napsal jak hotentot , co se týče pravopisu , to vím i bez slovníku , byl jsem utahanej po 13 hodinach v praci a hlavně utahanej z těch anticovidivých blbů v práci , ulicích a všude . Tadyhle v oblíbeném extremisticko levicově progresivním plátku píší https://a2larm.cz/2021/10/ve-volbach-zvitezil-konzervativni-svetonazor-cesky-vyvoj-se-znepokojive-podoba-tomu-slovenskemu/( advojka - fuj je to ), že už to u vás ted přeci jen půjde trochu k lepšímu , Polsko je vocad coby kamenem dohodil a třeba i u nás se svět trošinku vrátí k normálu .
Pan yogi. Tak, študijný material poskytnutý. Už len nezaháľať. ;)
No, muj zcela neimaginarni gay kolega o gayich jako o buznach mluvi. Ale tam je zasadni (a podle mne vzdy) jak to clovek poda. Kdyz to rika kolega, tak je jasne ze to nemysli urazlive, protoze by urazel sam sebe. Taky je z toho citit ze si z toho dela legraci. Kdyz budu chtit, muzu urazit i korektnim terminem. Kdyz o necem budu mluvit bez souvislosti, asi by to chtelo pouzit korektnejsi termin.
Jinak Čobol je hanlivý výraz Slováka stejně jako Buzerant pro gaye . I když samozřejmě spousta lidí se hned ozve , že jejich imaginární kamarádi gayové si tak říkají , jsou fakt v pohodě a nesnáší LGBT . Co na tom mám studovat ?
A co mám studovat VŠŽ nebo Černé barony ? V osmdesátkách ( to byl svět ještě normální ) když jsem dělal na dráze na nákladovým nádraží , říkala stará Zvěřinka vždy když přijel vlak ze Slovenska - zk......j čobol , takže asi cajk ne ?
Pan yogi. Len predtým nez začneš používať spominany vyraz, zisti si co znamená a skus si ho dat do súvislosti s oznacenim buzerant, v akom kontexte som slovo použil ja a v akom sa snazis slovo používať ty. ;) aby nedošlo k nedorozumeniu. Takže? Študuj. ;)
Pan yogi. Co ti k tomu napisat?
valon : OK , tady fakt už člověk neví , jestli to ty lidi myslí vážně , nebo si jen dělají prdel .
No, ano, já to právě chápu :D
valon : Prokrindapána to snad bylo vždycky a vždycky bude , někdy víc , někdy míň .
Takovej Havel nebo Bohemian rapsody ( neviděl jsem ani jedno ) , to si snad jen moje matka myslí , že přesně takhle to bylo . Ale ta si myslí i že Příběh služebnice je dokument .
Tak ještě štěstí, že za uměleckou licenci se schová klidně i to, že historické postavy mění barvu kůže, pohlaví, období života nebo vlastně cokoliv :)
Hitla se prý narodil jako jihoafrická muslimka. Pak se to ale nějak zvrtlo. Prý už točí dokument ;-)
To rozhodně není, schválně jsem se podíval a je to myšleno smrtelně vážně...
Možná je i ta Boylenová satira .
A Hitelr v Bastardech od Tarantina.
Ohledně Taikiho Hitlera, tam je celý film brán jako satira. To není tak úplně historický film..
Tak když už jsme v tom... :D
Schuze projektu Manhattan, kolorovano:
deefha : Ale Plho o tomhle tu už půl dne diskutujeme .
maco : Jinak co vím jsi říkal že je v pohodě říkat gayům buzerant . Můžu ti tedy říkat čobol ? Tady na Moravě je to normální pojmenování a mám kamaráda Slováka a tomu to nevadí ( kecám .)
A co je vlastně Ježíš - podle mě trochu pohádková postava , ale zase jsem se o něj nějak do hloubky nikdy nezajímal , takže mě lehce umlátíte argumenty .
maco: To je velmi zajímavá teorie, poslyš. Co takový Hitler v Jojo Rabbit? Co taková Helena Petrovna Blavatská v Lord Baltimorovi? Co černý Xerxes v komiksu a filmu 300? To taky nemůže být fikce? :)))
maco: Počkej, to jako kdekoliv, kde se objeví někdo, kdo hraje reálnou postavu, tak najednou fikce končí? Najednou ten zmatek začínám mít taky :))
Pan Doppelganger. Ako moze byt niečo fikcia, ked sa jedna o konkrétnu postavu, meno, osobnost. Ked je ta postava pomenovaná podla historickej postavy, už to nemoze byt fikcia. Niektorý tu mame zmätok,...
Mě víc než blbosti z novinek děsí , že tyhle názory mají mladí kluci , tedy o proti mě mladí , Pro mě za mě ať jde ten starej dobrej svět k čertu , stejně nevím co to má být . Jestli je to něco o čem blábolí Saša Vondra a podobní myšlenkoví giganti , tak včera bylo pozdě . A v té kinematografii ? Gayové byli většinou úchylní padouši nebo legrační vykroucené buzny . Já pár gayů znám osobně , někteří jsou moji kamarádi , ale žádný není jako Bruno Ferrari . Nic proti Bebelovi .
Tak Taiku máme rádi , je legrační , točí filmy pro nás , o srandovních upírech a suprácích a Hitler je Bad Guy , na tom se snad shodnem .
Naposled, kdyz jsem Taiku jako Hitlera vytah, tak to "bylo neco uplne jinyho" :)
Fimi: Taika Waititi jako Hitler - dobré nebo špatné?
Dopp aha no jo, no jo no, tak nashledanou pane majore...
Fimi: ad Anna Boleynová - tak v první řadě je to film, čili fikce. Není to dokument, který by tvrdil, že Anna Boleynová byla černoška…
soulbringer : No tak na ty lesby se každej " normální " chlap rád koukne žejo , popřípadě i kapku ... ale fuj . Ale musí to být ňáký čupr mladý buchty , žádný chlupatý tlustoprdky .
Jinak samozřejmě diskuse je vždy dobrá, pokud se dají na stůl nějaký dobrý argumenty, nejen prvoplánové emoce. A stejně tak je cajk, projevit klidně i na fóru či u jednotlivých komisků subjektivní pohled k jakémukoli uměleckému dílu (i proto to tu mám rád a většina komentářů u komiksů či ve fóru mi přijdou dost přínosných). Zároveň také neříkám, že vše je růžové a že tu neexistují snahy do veřejného prostoru cpát všelijaké narativy včetně věcí, které mi fakt nejsou milé. Ale problematika lidské sexuality fakt není "móda". A není to nic nového, vždy ve společnosti něco bylo tabu a něco se naopak cpalo. Taková společnost byla vždy a vždy se měnila.

Pokud ovšem někoho skutečně zajímá, co se vlastně děje v rámci nastolování témat, tlačení "správných" světonázorů či pokusů nějaké názory zase umlčovat v naši západní polokouli, tak doporučuji tuhle hutnou esej od Petra Koubského. Tam si najdete všichni to své a hlavně tam najdete dobré otázky:

Západní liberálové dosud tolerovali neliberální metody. Teď se terčem stávají oni sami, což jim otvírá oči – pozdě, ale přece
Tak nějak jsem si myslel, že už jsme si tímhle prošli v jiném vláknu, ale vidím, že to téma komiksu (který ještě ani nevyšel a který je prostě "umělecké dílo", o němž tak jako tak rozhodne trh a čtenáři) nás jen tak neopustí.

Já jsem stará konzerva, co se týče rodiny, jakože vlastně dost. Ale čím více kolem sebe vidím, jak se někteří pohoršují nad touhle zvrácenou dobou, návratem "jedné skutečné pravdy", neomarxismem, woke nebo cancel culture, tak se musím smát, protože tady v ČR o tom víme ještě totální houby a hlavně mě irituje, jak si ti pohoršení hrají na strašný chudinky, jak nám někdo krade "normální" svět (kde samozřejmě chybí definice, co ten normální svět znamená - zvláště v komiksu). Neříkám že je nutné vše "nové" brát s nadšením, nebo že každý si musíme koupit další nový ikonický komiks, nebo, že by některý věci nebyly fakt přeplálený (ze všech stran), ale nikdy jsem tady na fóru nezažil tak vzrušenou diskusi u jednoho polibku. Ostatně, kde byly ty kritické hlasy, když nám cpali tohle:

jakože u holek se to smí? je to žádoucí? protože to konvenuje světonázoru nebo to tomu světonázoru prostě nevadí? Nebo je to OK, protože to jsou "padouši", protože to nejsou snad hlavní postavy... nebo protože, to nejsou děti nějaké "ikony"?

Just get over it.
mě na tom nejvíc dostává to, že si stále někdo myslí že být příslušníkem jakékoliv menšiny je strašně moderní a propagandistické. Lidi, vytáhněte už pls hlavu z ... (vy víte odkud) a začněte se na svět dívat trochu méně skepticky. btw. my všichni jsme taky menšina, protože čteme komiksy, což je taky strašně moderní a propagandistický...