Ono asi dost záleží na tom, jaké cíle jednotliví nakladatelé mají. Třeba Crew několikrát řekla/napsala (jejich web, videa), že se snaží, a BB art je na tom prý stejně, tlačit komiksy přes knihkupectví. Pak dává smysl, že v e-shopu toho zas tolik neprodají, není to jejich cílem. Kdyby byl, tak pro to třeba víc dělají a ta čísla by byla vyšší. Nebo naopak u těch, co jedou opačnou cestou, například u CC.
Ale ta procenta prodejů přes e-shopy nemusí být důsledkem, že něco dělají nakladatelé nebo e-shopy blbě, ale příčinou. Že jsou lidi navyklí chodit do knihkupectví a vyhovuje jim to. Chtějí si knihu ohmatat, prohlédnout (u komiksu platí dvojnásob) a pak se můžou nakladatelé snažit jak chtějí a stejně ty lidi do eshopu nedostanou. Pak tam hraje roli něco co nevím jak se tomu říká, kdy lidi v eshopu jdou po konkrétních titulech (mají seznam, vyberou, hotovo), tak v knihkupectví naberou další věci, které původně vůbec koupit nechtěli, jen je zaujaly, aniž by jim je někdo vnucoval.
Zack: Taky by mě zajímalo, co tím myslíš. Jestli provedení webu, nabídku, knihy skladem, co sklaedm nejsou, komunikaci a věci kolem toho, nebo nějaké ojebávky z jejich strany.
Milo: oficialni cislo BBartu nevim, ale ma to tak Crew, ktera vydava podobny comicsy a ma podstatne lip zvladnutou prezenci na internetu. Muzeme diskutovat o duvodech, ale urcite ne o tom, jestli jsou knihkupectvi pro nakladatele zasadni.
Zack: tak na formulaci "český internet' snad rozumně ani reagovat nejde. Možná by to chtělo lépe formulovat svá vyjádření a nejlépe je podložit nějakými příklady jak to má fungovat a jak to vypadá když to nefunguje. Jinak jsem naprosto v klidu. Ale konkrétně nemám žádný problém s objednáváním z českých eshopů co se týče komiksu nebo knih obecně. Ty máš konkrétně problém s čím, co se týká fungování eshopu?
Zack: Jj, souhlas. Bez jednotné technologie to smysl nemá. A PDF není moc dobrý formát na comicsy.
Když jsem před lety ukecával vydavatelství Polaris, aby začali knihy dělat i v e-formátu, tak mi bylo řečeno to stejné. 10 procent je prostě náš standart a je to málo, aby to mělo smysl. Snad až doroste další pokroková generace, která papír bude mít za něco urážlivého a zpátečnického :))
Darker: hlavni problem je, ze neexistuje zadna centralni platforma. Vim, ze se neco v rovine teorie resi na urovni celoevropskeho comicsu, ale moc bych si od toho nesliboval. Podle me cesky comics v digitalu ma sanci jen jako soucast nejaky vetsi silnejsi platformy, u nas to bude max sem tam pdfko na Kosmasu nebo Alze.
Darker/Gmork: o eknihach se vubec nebavime, ale pokud u vetsiny vetsich nakladatelu plati, ze eshop jim tvori do 10% prodeju a povazuji to spis za doplnkovy prodej, tak je proste neco spatne.
Dalamar: No rozhodne ne nekomu, kdo reaguje takhle. Kliiid, jestli tobe fungovani eshopu v CR prijde idealni, tak super, zavist a gratulace.
Já vše nakupuju na internetu, takže za mě eknihy a kdyby to šlo, ta i e-komiksy, ale vůle pro vydávání tu jaksi není.
Prostě je to mega pohodlné, když večer zapluje člověk do postele a řekne si, co bych si tak asi přečetl. Nalezení, objednání, zaplacení a stažení eknihy je otázka pár minut a hurá do čtení :)
Já eknihám nikdy nepřišel na chuť, zkoušel jsem to, ale vrátil jsem se k papíru. Ale teď jsem propadl audio knihám, zrovna poslouchám TO. A ve frontě čekají Volání vlka od Anthony Ryana a Ústav od Kinga. U tlustopisů se teď budu rozhodovat mezi papírem a audiem. Zeměplocha je v audiu skvělá.
Spíš si myslím, že jde o to, že čeští čtenáři jsou staromódní a chtějí normální knihy a nikoliv eknihy. A taky staromódně ty knihy kupují v knihkupectvích. Kdyby měli rádi internet, tak to dávno kupují v eknihách. Můj názor, podle toho, jak to vidím ve svém okolí, mezi lidmi, co (zatím ještě) čtou knihy.
Walome: Maji vlastni eshop i obchody, rekl bych, ze maji dobrou predstavu o tom, kde se kolik ceho prodava. To ze knizni trh u nas stoji a pada s kamennymi obchody mi taky prijde absurdni, ale pak si clovek uvedomi, jak vypada cesky internet a vlastne to chape.
Walome: No ale to by pak neslo vykazat ztratu a bezet pro dotaci na ministerstvi kultury. Nechtel bys po nich, aby se treba prizpusobili a dojili z nas jeste viz penez nez kdy predtim, tak jak se to dari zahranicnim vydavatelum? :D
Rok 2020 byl pro prodej knih (a jineho lockdownoveho prislusenstvi napr. videoher) naprosto bezprecedentne rekordnim.
Denis: Na fb uvedli, že mezi prvními komiksy, které letos vydají, má být: Mera: Královna Atlantidy / Sebevražedný oddíl 6: Tajná historie operační skupiny X / Batman: Detective Comics 7: Batmeni navěky / Aquaman 6: Smrt krále / Hodiny posledního soudu 2. A je to, jak píše Zack, z nějakého důvodu čekají na otevřené obchody.
Čau, Jak je to s Conanem od CC? To co vydávali po jednotlivých knihách tak čísla 0-6 jsou obsah první kolosálky a to co vydali nyní pod čísly 7 a 8 už je z druhé kolosálky?
Zdravím všechny komiksové fandy a mám dotaz. Má tu někdo dobré zkušenosti s hodnocením komiksů CGC? Dá se to vůbec provozovat z České republiky?
Byl bych moc rád, kdyby se mi někdo ozval a poradil, díky moc předem. Platí stále
roswelll@seznam.cz
Fimi: díky. Podívám se po tom. Artbooky vesměs k filmům (jen animované jsou ještě tak trochu zajímavé) nebo ke hrám. Sketchbooky jen výjimečně. Ve vyhledávači se objevuje kde co a ty starší věci jsou krapet drahé. Jeden odkaz mě hodil na nějaký aukční portál, byly tam mj. originál kresby od Rosinského, na první pohled mi nepřipadaly marné - tedy pokud jsem si záhy nevšiml že za tou 25kou je ještě tečka a cifra eura pokračuje dál:-)
Zatím mě nejvíc láká The Art Of Edena od Moebia. Ještě to však zvážím.
Kdysi jsem na artbooky poslal dotaz jednomu našemu nakladatelství, zda by něco nevydali a dostal jsem negativní odpověď. Kniha by se prodávala dlouho. Takový začarovaný kruh. Není zájem to vydávat, protože je to drahé. Pokud to ale někdo vydá, tak je to drahé a v malém nákladu. Zázrak tkví v tom, že ten malý náklad je hned pryč.
Máte nějaký tipy na artbooky či sketchbooky komiksových kreslířů? Mám pocit, že hledám jehlu v kupce sena. Moc jsem toho nenašel - Mignola, Moebius - celkem bída.
radek: Nebo chapu blbe a myslis to tak, ze objednat knihu napr. z US / UK (proste mimo EU), nechat to poslat do Nemecka a z Nemecka preposlat ci privezt?
Tak to je otazka ne nemecke celniky, ale myslim ze nemecke vyzirky budou jeste o fous vic duslednejsi nez ty ceske.
Nemecko je sice v EU, ale jestli je prodejce v UK, tak DPH a celnimu procesu se zasilka nevyhne.
Stalo se mi prave minuly tyden s Amazon.DE. Zadna kompenzace - i kdyz to Amazon nikde nezminuje, odkud knizka prileti, jestli z UK, US, nebo EU! Zaroven mi Amazon support potvrdil, ze nelze predem rict z jake zeme bude knizka odeslana (ano, WTF je na miste).
Německo je v EU, takže tam daně ani clo za zásilku nebudeš platit nikdy. Problém nastává, když si necháváš poslat věci ze zemí mimo EU, což je teď i Anglie.
Bookdepository a celnici, aneb jedna vlastovka jaro nedela. Jedna objednavka (cena cca 40 EUR) presla bez celnich patalii, ale zda se, ze nejde o pravidlo. Dalsi, v hodnote cca 25 EUR, byla zadrzena na celni poste a ve schrance mi po tydnu pristal dopis s zadosti o vypalne. To mam teda.. radost. Mam prave od nich na ceste Sandman omnibus, to nebudu potesen jestli ted budu muset zaplatit o tisicovku vic.
Trudoš: Příběh funguje i samostatně. Z hry jsem hrál pár hodin a nedělalo mi problémy komiks pochopit. V podstatě je použitý svět a organizace, která ve hře funguje (ale co jsem hrál, tak nemá zase tak velkou roli) a příběh začíná i končí na stránkách komiksu. Plus je tam vše potřebné vysvětleno.
trudoš: Vzhledem k tomu že to aktuálně vychází i v USA, tak si myslím že to ještě nikdo nečetl, ale předpokládám že to bude vykrádačka hry, takže spíše pro zasvěcené.
Hloupej dotaz - tuší někdo jak moc je třeba v rámci komiksu „Cyberpunk 2077: Trauma Team“ znát danou počítačovou hru? Jsem nepolíben a panic v tomhle ohledu i zůstanu, tak by mě zajímalo, nakolik má vůbec pro mě smyl o čtení komiksu uvažovat.
Pokud nevíte, ve kterém vlákně přesně rozjet novou diskuzi, tak pravděpodobně toto bude to pravé. Také zde končí offtopicy z jiných vláken. Tak trochu odpaďák.