Milo_Harwey - sice bych rád znal nějaké možné tipy do budoucna, ale neřekl bych, že neznalost budoucích záměrů MB může sama o sobě poškodit ochotu jít do předplatného téhle první knihy.
Ohledně "podrazu" no, kdyby slibovali kolosálku a dodali CC formát, to by asi bylo sprostý, ale oni formát netajili, jen ho prezentovali dost srandovním způsobem "bude to jako Habibi" 😁. No tak jsem si vygooglil, jak u nás byla vydána Habibi = 17,8 x 23,6 cm.
poslední věc za mě, ať už kodex, fcb, nebo video rozhovor... všude je prostě patrný zesměšňovaní a hanění většiny kolem, od CC přes megaknihy a další, to mně osobně vadí a můj názor je, že pokud tohle někdo praktikuje, tím zvyšuje nároky sám na sebe, plete si na sebe bič.... ok, tvrdíš, že to dělaj špatně a stojí za hovno, tím pádem, ty budeš muset bejt dokonalej, kamaráde, abys minimálně měl právo to říct, ale i kdybys ho měl a neřekl, to, tak jseš podle mě borec... to je můj názor. Hláška "odvedeme maximum" je málo, je to relativní, pro někoho může být maximum moje minimum.... to je za mě vše, jinak přeju štěstí
Gmork - no to si neodporujeme, samozřejmě že bych ji nechtěl jako žiletku. Sešitové vydání Čtyřky je v pohodě, a v HC by to bylo taky v pohodě, pokud by to ovšem byl integrál 3-4 dílů. Nebo, jako to dělá třeba časopis Apetit 😁 neprodaná čísla z remitendy sešijou do brožované knihy po pěti číslech a prodávají. Jinak ani si nejsem jist, jestli u komiksů existuje něco jako "běžný čtenář". To možná u Simpsonových a věcí pro děti, možná u pláštěnek.
a ještě bych dodal, že mi vadí mlžení kolem toho, co vydáme, nevydáme, neřekli prostě nic.... a pak najednou se něco objeví a vypadá to takhle, bohužel, což vzbuzuje velkou nedůvěru. Já teda nevím, jak to funguje, ale proč se nemůže říct, že se třeba jedná o tomhle a tomhle, protože to a to, pak třeba z 10 možností vyjde jedna, ale takhle prostě nevíme nikdo nic o dalších projektech, na který se máme těšit, což se možná opět lidi, co kluky znají, těšit budou, ale člověk, co je nezná, není tu, apod., tak neví, na co se má těšit a pokud ho tohle nezaujme, řekne si třeba, že to bude další neznámý scifi od neznámýho autora... což zase hraje proti MB.
souhlasím s SSP a radkem - co se týče mě, potažmo většiny z nás, tak si knihu koupíme, ale jako člověk, co se zde nevyskytuje, nebo nemá informace a nechce si je zjišťovat jinde, tak všechno, co psal Radek bude proti koupi. Teď mě tak napadlo, to riziko - když vlastně nevíme do čeho jdeme a neznáme rozměry (teď už teda zhruba jo), ale třeba jsme koupili s neznalostí tohoto aspektu, zda je to možnost k reklamaci (jakože podraz na spotřebitele), ale to se jen ptám ve smyslu, že by to taky mohl být problém.
quetzalogg - Já si zase myslím, že by Čtyřka z BS neměla takovou prodejnost, kdyby byla o stovku dražší (verze v HC), ale to je věc názoru. Já na polských žiletkách vyrostl a tvoří převážnou část mé evropské sbírky. Sykes / Až do posledního - to by se hodně promítlo na ceně, z pohledu mého a tvého asi fajn, ale my jsme ortodox fans, musíš myslet na běžné čtenáře.
Gmork - No, momentálně se tu myslím diskuse vede o tom, jestli ta konkrétní vázaná kniha od MB nebude moc velká bichle. Megaknihy od CC nemám domá žádné, ale spíš kvůli výběru titulů, jak jsem psal níže, třeba do Metabaronů v kolosálce bych šel šipkou. A žiletky? Fujtajbl, knížka, která kvůli vazbě zabere trojnásobek místa... U žiletek od pana Vybírala musím zburcovat všechno své fanouškovství, ale kroutí se mi z toho nehty. Klidně bych bral dvouknihu Sykes / Až do posledního.
radek - jo, s tím autorem souhlas, dnes už pro nikoho nemůže být problém několika kliknutími získat si autorovo CV, hodnocení jeho díla ve světě, a dokonce i samo to dílo v originálním jazyce. Sám to dělám před nákupy knih už léta. S mínusy souhlasím taky, dvojkniha mě osobně sice nevadí, ale nejspíš to snižuje šanci na úspěch Hithit kampaně.
quetzalogg - Jen jsem tím chtěl říct, že od jisté doby nejsem fanoušek nadbichlí. Megaknihu od CC nemám doma ani jednu. Jsem prostě fanoušek žiletek.:)
S většinou věcí, co psal SSP, se dá souhlasit, ale určitě nesouhlasím s tím autorem. Nepotřebuji, aby mi někdo nějak obšírně představoval neznámého autora. A co se týče obahu, stačí mi to, co je uvedeno na HitHitu. Prostě se spokojím s prohlášením: "Vybrali jsme si tohle, líbilo se nám to, myslíme si, že se to lidem bude líbit. Kniha si vydání zaslouží." A pak ukázka kresby na nějakých stránkách a víc není podle mě potřeba představovat. Kdo chce vědět víc, víc si zjistit dokáže. A je podle mě irelevantní, kdo je autorem.
Jako odrazující vidím tyto věci:
- Zbytečné sloučení dvou knih do jedné, což je sice asi levnější v konečném součtu, ale znamená to, že je potřeba z lidí vytáhnout víc peněz a každý nemusí být ochotný tolik dát. Tohle byl podle mě zbytečně riskantní tah, který snižuje šanci na úspěch. Navíc nevím, jak to mají ostatní, ale já fanda takového množství stran v jedné knize nejsem. Paradoxní je, že vlastně kodex vydavatelů nic takového ani nenaznačoval, takže je to i překvapení v tom, co čekat.
- Naprostá absence ukázek toho, jak bude vypadat výsledek. Přitom není zase tak těžké připravit dvě nebo tři stránky, aby bylo vidět, jakou péči tomu dávají (chtějí dát). Takhle z toho má člověk dojem, že se čeká až na skončení kampaně a nebo její vývoj. Pro lidi je to ale naprostý skok do neznáma a vzhledem k tomu, co někdy předvádějí i profesionálové v oboru, je tu ve vzduchu jistá nedůvěra. Slova typu "dáme do toho maximum" pro mě nejsou argumentem, dokud neuvidím nějaký výsledek. Asi už jsem dost starej na to, abych nevěřil všemu, co někdo prohlašuje a ničím to nepodloží.
- Kampaň na HitHitu beru jako rozumnou volbu, ale rozhodně tím přispěvatelé nejsou nijak chráněni. Kdyby se peníze vybraly, tak lidé nemají naprosto žádné záruky v tom, co v jaké podobě dostanou. Proto mi přijde zavádějící uvádět, že podporovatelé takhle na HitHitu neponesou žádné riziko. To by v té fázi placení nenesli ani při objednávce přes vlastní stránky. Protože bezdůvodné obohacení by jen tak někomu neprošlo a u Visy lze takové platby kartou reklamovat. U HitHitu tady vlastně podporovatel do toho rizika vstupuje, když je řeč o konečném produktu.
Přijde mi, že práva už byla dojednaná nějaký čas. Nedává mi pak moc smysl, proč za tu dobu nepřipravili tu svou vizi víc hmatatelně. Působí to pak na mě dojmem, že do toho nechtějí investovat čas, dokud to nebude jisté, což na mě působí negativně. Projekt mám samozřejmě v plánu podpořit, protože souhlasím s tím, že takové komiksy by u nás jen tak nevyšly a že vydání si zaslouží, jen z aktuálního průběhu na HitHitu jsem mírně skeptický.
cyboy - plus, doufám, i ty rozměry (a tím myslím v cm, ne že je to "něco mezi Rváčem a Habibi"), popř. informace, jestli vám někdo důvěryhodný dělá korekturu překladu?
Hawwwran: Budou dve edice. Ve Fabule budou rozmery stejne, v Magnusu podle toho jak zvetsene to vyslo v originalu.
Ostatni: V ramci prvni aktuality na hithitu bude zverejnena ukazka z knihy.
Gmork - no jo, ale srovnávat to s broží není úplně košer. Vlastně je to úplně jinej sport. Pro sebe jsem si to srovnal spíš s některými svazky Hry o trůny - teda Ságy ledu a ohně, rozumíme si (na tom, že je to beletrie a ne komiks, snad nezáleží?), které na hřbetu neměří 6, ale dokonce 8 cm, a přežily četbu u tří různých lidí v pohodě.
Gmork tak marvel a DC mají kvalitní provedení omnibusu a to mluvím o klasických omnibusech s 800-1200 stranami... Ty zvěrstva 1400-1600 stran bych doma nechtěl
ad megabichle a nadbichle: Podobnou knihu mám od Zenescope, je to omnibus Wonderland, má 872 stran a je to šitá brož. Kniha se hned po prvním čtení začala na hřbetu rozlepovat (holt fyzika, ta se nedá ojebat), čili jsem dál musel číst s nejvyšší opatrností. Od té doby takhle tlusté knihy nikdy, pokud tedy nejsou vázané v HC. Ten omnibus stál 70 dolarů, kdybych to věděl, nekoupil bych si ho. Druhým tlouštíkem v mé knihovně je Aquaman od Urban Comics - 600 stran, ten je ale nadmíru bytelně udělaný.
A teď dotaz na MB. U Vybírala a Arga mne velmi těší konzistence provedení a hlavně rozměrů knih. Plánujete jet knihy taky ve stejném provedení aby to v knihovně sedělo? CC jsem schválně nezmínil, protože klasický CC formát je pro mne prostě moc malý, než abych ho vypíchl jako vzor.
Jak říká SSP a Pérák. Souhlasím s oběma. Protože problémy vidím, ale také podpořím. Ne každý business má svého Jobse aby to co dělají geniálně prodali. Doufám a věřím, že kluci mají svého Wozniaka a Jobse seženou časem. Chci říct, že kvalita marketingu a externí komunikace je strašně náročná a složitá věc. Třeba u vybírala mne nalákal ERB web hned na začátku a od té doby je mi jedno co v ERB vydá, protože mne nikdy nezklamal (a ani jsem si žádné propagace nevšiml). Řekněme, že MB nezvládli start z marketingového pohledu, ale věřím a pevně doufám, že s nima najedu na stejný model jako mám u Vybírala a u Trystera.
SSP je mnohdy moc dlouhý a občas na můj vkus zbytečně "rejpavý", ale pro tentokráte bych se u něj podepsal pod každé slovo. Přesně vystihnul podstatu. Zatím na mne celý průběh akce nepůsobí úplně profesionálně, tak doufám, že samotná kniha na tom bude lépe. Určitě je lepší vybudovat si pověst a důvěru na menších projektech, jako se to celkem dobře povedlo panu Vybíralovi, jehož knížky jsou kvalitně udělané a především se jedná o dobrý výběr titulů. I když Goodreads nemusí být plně směrodatné, tak přece jen nějakou indikaci dávají a zrovna u těchto titulů nejsou úplně příznivé. Raději bych také zkusil jen jeden příběh a podle toho pak šel do druhého.
Do nabízené knihy půjdu, protože chci tu myšlenku podpořit, ale je to hra o důvěru. Při takové ceně se každá chyba či nekvalita hůře promíjí.
Goodreads je fajn, ale ne samozřejmě určující a stoprocentní. Něco tam má pod 4 a přeci je to skvělé, něco nad čtyři a přesto velmi slabé, což je většinou manga. Však stejně je to i zde.
Chalanom držím palce, žiaľ tak ako je odfláknutá kampaň na Hithite sa obávam, že by bol odfláknutý celý komiks. Rád pred úpravu HitHitu tu bolo už dosť. Mňa napadá, že poštovné by sa dalo vyriešiť aj tak, že by bola jedna odmena komiks osobný odber a druhá možnosť komiks + poštovné a určite by to vyzeralo lepšie ako teraz. Plus pokiaľ beží aj sponzorovaná kampaň pre verejnosť na FB, čo beží nakoľko ma zasiahla tak neformálny rozhovor pri pivku tiež na nezainteresovaných ľudí neposobí doverihodne :)
Na Goodreads Eclipse dostává strašně často tři hvězdy a podle komentářů z toho lidi na zadek zrovna nesedají, ale málokdo to vyloženě haní. Téměř každý druhý komentář tam sděluje o Eclipse víc než jsme se dozvěděli my.
Kritizovat umí téměř každý, konstruktivně kritizovat málokdo a navrhnout řešení jen nejlepší z nás. Protože nejlepší jsem, tak samozřejmě řešení jak z této situace ven, mám nachystané. Je trošku radikálnějšího rázu, proto si ho nechám pro sebe, pokud o něj nebudu požádán. A nebojte, je kratší než text níže.
Ještě něco. Kdyby to někomu chybělo a kvůli kodexu to bohužel nedostanou, tak tady máte:
Eclipse je trošku jako když Živí mrtví potkávají Total Recall (akorát ne na Marsu, ale na Zemi).
Původně jsem chtěl napsat jen dva řádky (fakt byly dva) ohledně té (ne)známosti autorů a komiksů, ale když D. R. píše, že jsou rádi za zpětnou vazbu, zvlášť pokud je podnětná (a to ta má je, jinak to ani neumím), tak se rozepíšu, a to v názvanosti právě na tu (ne)známost autora i komiksu. Text je dlouhý, jak je u mě zvykem, ale přečtete ho určitě dřív než za hodinu, kterou trvalo video Komiksových novin, a o těch dvou komiksech a autorovi se dozvíte přibližně stejné nic.
Nemusí nic vyjít, aby se autor / komiks stal známým. Dřív byli autoři nebo komiksy známé díky článkům v Crwi nebo článkům na komiksových webech. Články byly psány dobře a poutavě, čtenáři při čtení dostávali chuť si komiks přečíst. Doba pokročila, Crew nevychází, články o komiksech jsou většinou recenzemi toho, co u nás vychází a fandové komiksu si jsou schopni utvořit přehled o zahraničních komiksech sami. Nakladatelství ohlašují s předstihem tituly, které plánují vydat (ediční plány na pololetí, rok, Crwecon atd.), později každý jednotlivý titul s předstihem ohlásí znovu, přihodí pár informací, proč je komiks fajn, představí ukázky, aby pár dnů před vydáním komiksu informoval komiksovou obec znovu, často s dodatkem, že komiks je k mání s akční slevou, takže ještě ušetří. Plánované tituly vejdou do povědomí, pak dostáváme informace a jsme postupně namlsáváni, abychom pak komiks chtěli a taky koupili.
Kaplan i ty dva komiksy jsou pro většinu velké neznámé. Pro mě tohle důležité není, jistě se najde i dost mně podobných, ale ne všichni jsou takoví, jak je vidět z některých komentářů. Znamená to, že by někdo o těch plánovaných komiksech nebo jejich autorech musel někde předem referovat, aby vstoupili do povědomí, a teprve pak ohlásit plán na jejich vydání? To asi ne, takhle by se nevydala spousta komiksů, která u nás vyšla a stála za to. Ale aby ten komiks zůstal velkou neznámou i po odstartování kampaně na Hithitu, po oznámení titulu na Facebooku a po hodinovém videu, ve kterém jste měli fůru času komiks představit a nadšeně mluvit o tom, jaká to je pecka, to je prostě strašně špatně a nemusíte vědět o marketingu nebo propagaci lautr nic, stačí použít selský rozum. Chcete nemalé peníze na vydání komiksu a ten komiks nepředstavíte ani dostatečně, ani odflákle, vy jste ho nepředstavili prakticky vůbec. Že chybí informace o českém vydání pak už moc nepřekvapí. Ale nekupujete za těch sedmnáct stovek, s poštovným dalších stopade, což už si v hlavě lidi zaokrouhlí na dva litry, zajíce v pytli, protože kodex, když si ho najdete, přece slibuje maximální péči.
Místo vyvolání zájmu o komiks ještě předtím, než začne kampaň, formou zajímavých a poutavých recenzí, seznámení s dějem a vypíchnutí toho, proč je komiks podle vás tak skvělý, přijde mrda v podobě sedmnácti stovek, což je právě kvůli absenci jakékoliv předprogace to jediné, co člověk vnímá. Má si sám zjišťovat, proč by měl dát sedmnáct kilo za komiks, který jste vybrali ke kampani? Má hledat důvody, proč ho kupovat? Proč by to dělal? To má dostat od vás a pokud možno ještě předtím, než se dozví i tu cenu. S tou souvisí i naprosto pitomý nápad vydávat autorský komplet. Co je to za nebetyčnou hovadinu, dávat dva komiksy dohromady? Tam není jediný důvod, proč volit tento způsob. Teda kromě toho, že to tak chcete a že při rozpočítaní ceny to pak vyjde o pár stovek levněji než když to vyjde samostatně, nebo cena na stránku bude o tři halíře méně než u komiksu XY, ale na to samozřejmě lidi při ceně 1699 kašlou. Tohle není rodinné balení pracího prášku, aby koupili deset kilo za výhodnější cenu místo deseti kilových za vyšší cenu. Zato důvodů, proč přijít s komiksy samostatně, je hned několik:
1. Cena bude nižší, měla by být pod tisícovku, na to už lidé koukají jinak než na sedmnáct stovek (skoro dva tisíce).
2. Zájemci jen o komiks 1 nebo jen o komiks 2 jsou takto vyřazeni, nechtějí oba, chtějí jenom jeden, takže ti jsou ze hry venku, i když by vás u jednotlivých vydání podpořili.
3. V případě zájmu o komiks 1 (nabízen by měl být ten lepší z pohledu propagace, co má šanci zaujmout vyšší počet lidí) lze navázat komiksem 2: Líbil se vám Kaplanův komiks Eclipse / Přístav Země, tak vám přinášíme další Kaplanovu pecku... Stavíte na tom, že Eclipse se vydal, lidi ho podpořili, máte se od čeho odpíchnout.
4. Kdyby se komiks 1 lidem nelíbil podle komentářů, hodnocení atd., máte informaci, že další komiks od autora by se spíš neujal a nemusíte mrhat časem na jeho propagaci, šance že by byl o něj zájem je velmi nízká.
5. Pokud teď nebudete mít dostatek lidí na vydání, nevíte, zda je to kvůli komiksu 1, komiksu 2, ceně, zpracování jako souboru, prostě nevíte nic, abyste se podle toho mohli dále přizpůsobit.
6. Začínáte, nikdo od vás nic neviděl, zda vám lidé dají sedmnáct stovek si hodně rozmyslí. Takovéhle dardy za komiks si může dovolit žádat Comics Centrum nebo jiná zavedená nakladatelství, od kterých se automaticky počítá s kvalitou, protože ji nabízejí standardně dlouhodobě. I těch řekněme devět stovek až litr by bylo dost, ale pořád je to akceptovatelnější než téměř dva tisíce.
V tom hodinovém videu KN, které bylo skvělou příležitostí komiks představit a lidi navnadit, víc mluvíte o tom, co vydávají jiní, případně proč se vám to nelíbí, co považujete za plevel, o manze Planetes tam toho padne víc než o komiksu, který chcete vydat. Povídání o tom, jak Kaplan pracuje s očekávánimi a pak něco málo informací o jeho komiksech je naprosto nedostatečné. Mohli jste ty komiksy, ať komplety nebo pár dílů, přinést, ukázat na kameru, aby lidi viděli, co mají chtít, po čem mají toužit, co si chtějí dát do knihovny, ale ne, ten komiks se neobjeví ani v zahraničním vydání, aby si lidi mohli představit to, co za své peníze dostanou. Ze všech informací (web, Facebook, videa) se o komiksu dozvím méně, než kdyby mi kámoš ten komiks doporučoval, abych si ho od něj půjčil a přečetl. Zadarmo. Na závěr přijdete s prosbou o podporu a motivací má být to, že když lidé tento komiks podpoří, tak vyjde další skvělý komiks, ale zase neřeknete dopředu který. To je pořád dokola: My vám nemůžeme říct, co chystáme, ale podporujte nás, abychom to, co chystáme, mohli vydat.
Vy máte, nebo jste měli, ale asi pořád máte, skvělou pozici. Těch hejtrů, o kterých sem tam někdo píše, máte naprosté minimum nebo přihlíží a dávají vám pokoj. Většina lidí vám i přes dost nepovedený web, pro mnohé směšně působící kodex a pak ne moc dobrou komunikaci drží palce a byla nebo je připravena vás podpořit jen na základě toho, že jste do toho šli a chcete vydat něco, co by tu jinak nevyšlo. Ale děláte hodně proto, aby si i tihle srdcaři rozmysleli a dali od vás ruce a hlavně peníze pryč. Když vám lidi psali, že je nezajímá kodex, potažmo body kodexu ohledně toho, co NEbudete vydávat, protože chtějí vědět, co vydávat budete, tak jste si opakovali svou, ale kdybyste si jen toto vzali jako podnět, tak se z toho aspoň trošku poučíte a zaměříte se na to, co vydáváte, respektive chcete vydat, ale opět to zůstalo úplně stranou.
Nejsem zrovna váš fanoušek, ale nemám důvod chtít, aby tu nevycházely komiksy, které by tu jinak nevyšly, a nejsem proti tomu, aby nebyli odměněni, ať uznáním nebo pěnezi, lidé, kterým se něco podaří, v tomto případě vydáním komiksu a vydáním ho dobře na úrovni, na kterou jsme díky jiným zvyklí. Jestli ty schopnosti máte a dokážete je využít k vydání komiksu, tak by byla škoda, kdyby to nevyšlo, zvlášť když vás to baví a chcete svou energii a čas pro to obětovat. Ale jestli budete pokračovat tímto způsobem, tak moc šancí na to ukázat, že to vydání komiksu máte zvládnuté lépe než vše předtím, mít nebudete. Můžete si stokrát myslet, že to máte promyšlené, když jste diskutovali a přemýšleli, ale to samo o sobě promyšlenost nezaručuje a ani není podstatná, podstatné je, aby vaše počínání bylo efektivní k tomu, co je teď vaším cílem - vydání komiksu.
Fimi: Nechápu úplně smysl tvých řečnických otázek a vlastně ani některých argumentů.
Tebou zmiňované knihy mají zároveň i trochu větší formát, než dle informací chystaná věc od MB. Tedy ta špalkovitost je částečně redukována tím, že knihy rostou i ostatními směry.
A co se týče Zprávy pro Adolfa, tak kniha nestála litr, ale běžná cena 769,- a na eshopech 550,-. Ale jelikož je to černobílý komiks, tak stejně postrádá smysl něco srovnávat. A ano, tam těch 650 stran považuju už hodně na hranici pohodlného čtení a ta manipulace s knihou není úplně ideální. Očekávám tedy, že u 850 stran to bude ještě horší.
Kill or Be Killed působí celkem tence, takže tam je asi nižší gramáž papíru (ještě jsem ho nezkoumal). Ale tam má samozřejmě logiku mít to jako jednu knihu. U dávání dvou knih do jedné velkou logiku nevidím a prostě vím, že bych raději knihy viděl samostatně. Už jen to, že ve všech databázích bude kniha uváděna pod názvem "Přístav Země / Zatmění" je takové krapet podivné. Můj pohled na věc.
Fimi: Formát, typ vazby, orientační hmotnost knihy, náhled stránky s překladem a sazbou, nějaké (alespoň základní) informace o redakci vydání. Neberte to jako nějaké šťourání, ale chcete za svoji vydavatelskou prvotinu 1,7 kKč, což rozhodně není málo. Věřím tomu, že tiskárna svůj řemeslný díl kvality odvede, ale já, jakožto váš potenciální zákazník, bych na základě výše uvedených informací ráda uvěřila i tomu, že svůj řemeslný díl (o poznání větší) také odvedou MB.
Jak bylo řečeno ve videu a i zde, kniha bude tlustá kolem 6 cm.
P.G. no když si třeba omnibusy od DC a Vertiga, tak to jsou špalky o 1400 - 1600 stran (Blackest night, Ex Machina, Y Last man)
radek: 600-700 zvěrstvo není, to je třeba taková ta běžná norma pro špalky, vem si, že takto např vychází deluxky Berserka, já je mám všechny a jsou v perfektním stavu, provedení a formátu a to má každá ta dlx 750stran. http://ibb.co/fXFVfPT
Mám i souborné Kill or be killed a to má 624 stran, http://ibb.co/80jsdfw a v tomto provedení to nejspíš nevyjde, ale bylo by to super toto celé v čj
No a třeba taková Zpráva pro Adlofa má 650 stran, taky špalek...stálo to litr, kdyby to bylo barevné, stálo by to jistě o mnoho víc...koupil bys to i tak? to ani nemluvím, že to jsou dvě knihy.
Mám ráda souborná vydání, jenže má to svá ALE... Je fajn, když je celý arc/ucelený počet vol./etc v jedné knize, protože to můžete číst najednou, jenže toto pohodlí je prakticky vždy za cenu technického řešení, které vám to spočítá (skoro vždy). Ať už máte před sebou nějakou bichli, megabichli nebo dokonce nadbichli. A to, co plánují vydat pánové z MB bude nejspíše někde mezi mega- a nad-, protože 850 stran je 850 stran krát tloušťka papíru krát plocha krát gramáž plus desky rovná se ... těleso vhodné např. k posilování svalů horních končetin. Bohužel, z informací k vydání nelze zjistit, jak velká a hmotná ta kniha vlastně bude, což je pro mě jedno z velkých mínus. Upřímně, po několika posledních zkušenostech s omnibusy a podobnými megabichlemi se už jednomu nejmenovanému vydavatelství vydávajícímu nadbichle ani nedivím, proč zvolilo zrovna taková monstra. Protože jsou aspoň trochu ergonomické (když je čtete na stole). Naopak některé omnibusy z modré stáje jsou příklady ergonomických tragédií, které je možné bez následků na zdraví číst snad jen metodou per partes (jaké to barbarské způsoby...). A má čerstvá zkušenost s "malou" megabichlí, alias souborným vydáním Naušiky (naštěstí na dvě knihy!), je také dost špatná - čekala jsem, že bude lehké a malé (něco ve stylu omnibusů od 7 seas), jenže ouha! Každá kniha má něco přes 550 stran na tuhém papíře (trochu lehčí křída) ve formátu B5(JIS) a pořádné pevné desky. A k tomu 4 cm na tloušťku a bratru 1,5 kg. Meh... Neskutečně blbě se mi drží v jedná ruce, oběma to taky není žádná sláva, na stole taky nic moc (pokud tedy nejste přesně v půlce a kousek poblíž). Takže jsem dospěla k názoru, že staré dobré TPB, pokud je dobře lepené, nebo nějaká šitá vazba s tužšími deskami (lehká!) je pro mě prostě lepší volba ke čtení. Ano, v knihovně to nevypadá zrovna cool, ale já si komiksy kupuji hlavně ke čtení. A sem tam nějakou tu nadbichli pro zpestření (i když třeba u té Marvels TPE měl být součástí nějaký skládací pultík, jako mají hudebníci na noty, tohle monstrum mi zabere skoro celý stůl).
Fimi: Ideální kniha je pro mě kolem 400 stran v pevné vazbě. Nad 600-700 stran už to považuju za nepraktické zvěrstvo :D
Takže souborné tlusté špalky pro mě není zase tak úplně ideální řešení. Je tam prostě větší riziko poškození, horší manipulace, horší čtení, horší hledání čehokoli v knize, horší přehled postupu při čtení.
Co se týče Kill or Be Killed, tak pokud vím, ještě to neoznámili, jak to vyjde. Tam samozřejmě bude ideální jedna kniha, stejně jako to dělají u Fade Out.
Za mě vždycky radši větší balení (a ne vyloženě jen kvůli ceně). Jo a Technokneží, Metabaroni apod. byly zrovna ten případ, co MĚL vyjít jako kolosálka. Zmenšování formátu u Evropy v CRWI mě sere fest.
Když si vezmu třeba Metal, jedná kniha 800 a to měsíčně při kolika, cca 300 stran? Brali byste radši souborné vydání za 2400 Kč? Popřípadě 1650 z megaknih?
Technoknezi, 400 stran za 1400 Kč... Brali byste toto raději po např třech knihách po 130 stranách?
Fade out (Zatmívačka) 400 stran, 990 Kč.. Brali byste raději tři volumka v tpb jednu ročně?
Kill or be killed, nejspíš vyjde ve čtyřech volumkach když to půjde jedna kniha ročně, možná dvě...jedno volumko stojí u nás kolik? 350-400kc? Nebo Bste brali raději souborné?
Jen mě zajímá, co byste raději a co preferujete.
... ale MB nebudou přece vydávat jenom sci-fi, ne? Ale jinak OK, uznávám, souborně je super... Ale v takhle "šibeničním termínu", bez ukázek toho, co nás čeká (a s nejasnými odpověďmi) a rovnou za takovou cenu (která by mi problém nedělala, kdybych věděl o již nejenom mnou uvedeném)... Prostě jsem skeptik a fakt si rozmýšlím, do čeho vrazit skoro 2k. Škoda... Pankáčskej přístup měl vlastně i Semic Slovart kdysi a žral jsem to, ale myslím, že už jsme přece jenom jinde :)
vita - No, nic z toho, co jsi vyjmenoval, není sci-fi a není to souborný špalek, ale co už...
Jinak s tím více infa naprosto souhlasím, i jsem to o pár postů níž napsal. Což mi ovšem nezabránilo si to předplatit. Člověk si občas musí vyhodit z kopejtka a zariskovat, když chce posunout trendy žádoucím směrem, a smířit se s trochu pankáčským přístupem....
Co mají říkat lidi, kteří na Kickstarteru podporují indie videohry - tam se s určitou mírou zklamání nebo frustrace počítá vždycky.
quetzalogg: Namátkou: Hellboy, Providence (pomiňme způsob vydání), Liga výjimečných, řada Modrá Crew, bbartí Brubakeři, Skalpy, blížící se Southern Bastards, Conan od Arga, blížící se Conan od CC, fůra MDEKů... Já nechci hejtit, ale vážně bych uvítal více infa, které jsem očekával v tom rozhovoru na YouTube... Překlad, grafická úprava... Působí to na mě tak, že si to "srdcařsky vydáme", což je hezký na následný poplácávání se po ramenou u piva, ale taky to třeba (když se to jméno tak skloňovalo) může zavřít možnosti vydávání toho autora (Kaplana) u nás nebo znedůvěrohodnit další nakladatelské pokusy... To mi vadí... A jinak mi přišel skvělej koment od Darkera níže týkající se jakési zodpovědnosti... A i v těch textech na webu (a to nejsem žádnej gramatig!) jdou nalézt při prvním čtení chyby, což mi prostě dává jasnej signál, že ne... A mrzí mě to přitom.
A Trystero věci jsou sice fajn, jenom teda pro hooodně menšinové publikum. Od Mighty Boys očekávám něco, co není ani pláštěnkovina, ani manga, ani intelektuálská samohana, ani pro děti. Což mi připadá jako docela velká díra na trhu.
yogi - Vážně? Kolik vydaných hard sci-fi komiksů vyjmenuješ? A vydat by to mohl kdokoliv - jenže jaksi nevydává. A už vůbec ne v ucelené, jednosvazkové formě. Krom toho je to Image Comics - a tomuhle vydavatelství český komiksový trh dluží docela dost.
Mně zatím jaksi nedošlo , v čem je komiks jiný , než zbytek toho co tu vychází , kromě toho že jde o neznámého , nezavedeného autora . Píšete že chcete zaplnit díru na trhu , vydávat věci co by tu jinak nevyšly . Mně se zatím zdá , že je to scifko , které by snad i mohl vydat kdokoliv . Třeba u Trystera mi bylo hned jasné , tohle tu chybí , to chci , tyhle lidi chci podpořit . Z vašeho projektu jsem zatím rozpačitý .
Mě by náhodou zajímalo, jak chlapům je, takhle najdou na druhý straně barikády. A jestli za chvilku neskončí jako chudák pan Dort na pověstném Crweconu…
Marťas - tak zas na roky zalez než napíšeš podobnou sracku...
Kdo koho hejtuje?
O neznámém autorovi psal snad jen darker a je jeho věc, pokud si knihu z tohoto důvodu nekoupil, stejně jako, že ty si ji po dvou letech abstinence koupíš... Nic proti ani jednomu z vás, pane nechci hejtovat, ale musím, rofl. Legranda...