Fimi: Jen tak na okraj, já se u pana Vybírala pokoušel protlačit nedávnou novinku Layla, o které si myslím, že je to jedno z nejlepších fantasy, které letos ve Francii vyšlo, navíc je to one-shot, který by mu skvěle pasoval do portfolia. No vidíš, stejně jsem ho neukecal:) Žádný vydavatel si do toho svého vydávání nenechá moc kecat. Dát na názor fanoušků se moc nevyplácí, viz Planetary apod. No a Laylu jsem si v Paříži nekoupil jen proto, protože vím, že se její vydání chystá v Polsku.
Mistr meče se mi taky líbil. Je to věc, o které jsme i uvažovali, ale pro MC je krátká, je to jedna kniha. Ale je to velmi pěkný příběh a solidně kreslený.
Za chvíli vyjde Asgard, na začátku příštího roku ten Mistr meče. Už jsou koupené další věci, ale o těch tu nemůžu psát, však on si to zveřejní sám. Já už raději nic nedoporučuji, spíš se snažíme lavírovat, jestli by se to tu chytlo či ne. Ale on si každý vydavatel stejně vydá ty své koně, tedy s přihlédnutím na komerční potenciál. Čistě jen o penězích to má nejspíš jen BBart.
Scareface: Když má člověk při hlasování jen jeden hlas, tak pak může být rozdíl propastny, ale neodpovídá to realitě. Já mám treba peníze na koupi vsech tří komiksů z nabizenych a taky bych je vsechny bral. Možná kdyby lidi měli moznost hlasovat pro 1, 2 nebo všechny komiksy, tak by to nebylo tak rozdílné, ale pak by jste asi zase meli problém vy :D
Scarface: Jsem moc velký fanda evropských fantasy sérií, miluji komiksy jako Nářek, Wollodrin, Mortepierre, Druidi, Aslak nebo Pláště a tesáky, ale ono hlasování u Nářku mě opětovně utvrdilo, že tu o fantasy není až takový zájem. Proto fantasy tituly už ani nedoporučuji. Ale je to s podivem, protože fantasy beletrie je tu oblíbená. Každopádně sci-fi tituly nejsou tak rizikové. Vždycky jsem ale tvrdil, že na žánru ani tak moc nezáleží, hlavní je příběh, ten by měl být zajímavý a zábavný, to ostatní jsou jen kulisy, je jedno, jestli tam lítají draci nebo vesmírné lodě.
Gmork, Darker: Právě po zkušenostech s Ekhem a Okkem jsme přehodnotili politiku a teď se zaměřujeme vyloženě na věci, které jsou uzavřené. Poslední pohrobek je ještě Orbital. Co se týče Ekha a jeho vítězství nad Nářkem... tak tam lidi právě už Ekho znali. Ale Nářek je prostě už moc stará věc... podobně pohořel v přednabídce i Largo Winch. A (trochu ze mně mluví ego) Vybíral nám nic nepřebral. Známe se a v pohodě jsme se s ním dohodli. Fakt nejsme schopní vydávat veškeré komiksy na světě, a je kravina někomu něco blokovat, jen proto, abychom si udělali dobře.
Co se týče těch ostatních komiksů, co neuspěly... jak je ten komiksový trh už tak riskantní, tak nevím, jestli se někomu bude chtít jít do věcí, u kterých má doloženo, že o ně lidi nemají zájem.Fakt tam byla velká propast.
A co se týče hlasování, tak to není, že bychom ho potřebovali. Spíš nám to přišlo, že by to mohlo bavit čtenáře a motivovat je to.
Gmork: To rád slyším. Snad se to chytne a bude tu další vydavatel, konkurence je vždycky potřeba a pro nás zákazníky je to jen dobře, bude zase větší výběr :)
Darker: Jsem s panem Vybíralem v kontaktu, pořád řešíme co vydat, většinou narážíme na to, že to má moc dílů a nechceme to půlit nebo čtvrtit jako Crew. Ale některé věci už jsou nakoupené a vybrali se kvalitní komiksy, je na co se těšit.
Gmork: Tak každý má svůj vkus, to nikomu neberu. Ale díky Modré Crwi se dozvíš o spoustě fajn komiksů... které pak nikdy česky nevyjdou. Je fajn, ale vidět, že si této nedokonalosti všimli i konkurenti a Dorrisna Crwi přebral Vybíral. Možná proto už Crwáci zrušili předkolo, aby jim zase konkurence něco nepřebrala. Snad se těch, co v Modré Crwi neuspěli dočkáme od jiných, ať už to bude Kingsman, Rapaces nebo třeba Nářek.
Darker: Největší problém hlasování u modré crwe je, že hlasující v podstatě neví, o čem hlasují, dané komiksy v hlasování neznají. Pak vznikne paradoxní situace, že Ekho porazí na hlavu Nářek. Málo platné, ale nejvíc se mi líbí vydávání evropských sérií u polského Taurusu. Dělají to za malé peníze, v dokonalé technické úpravě a vybírají přesně ty věci, které bych vybral já - Murena, Katanga, Shi, Rytíři Heliopolisu, Barakuda, Bouncer... atd. A žádné hlasování na to nepotřebují, vydali třeba celé Okko. Právě u Okka je vidět, že to hlasování akorát zdržuje. Ale pořád lepší než nic, třeba Funebrák je hodně dobrá věc, tam se hlasující trefili.
Darker:Něco podobného jsem měl s Crwí2,kdy tam začly vycházet první booky sérií,ze začátku mi to přišlo jako dobrý nápad,ale až pak mi došlo,že tomu sami vykopali hrob.
Ale Modré Crwi pořád fandim,i když nepředplácim a kupuju jen to,co mě zajímá ,ale věřim,že Crew nenechá Nářek ležet ladem.
Ovšem souhlasím,že vydávat jen první alba je docela blbost,ale naštěstí jsou příběhy většinou uzavřený,i když ne ukončený.
Gmork: Já dvakrát hlasoval pro Nářek a teďka už na to hlasování kašlu. Dřív jsem tomu projektu Modré Crwe fandil, ale časem mi došlo, jaká je to blbost. Akorát tě navnadí a pak vyjde jen něco a to ještě jen první díly. A na pokračování, i kdyby bylo, tak budeš čekat minimálně rok.
Darker: Myslím, že některých věcí by se tu mohli dočkat i čeští čtenáři. Siegfried, Šimpanzí komplex, třídílné krátké série, tak akorát do jedné knížky za přijatelnou cenu. Na druhou stranu, čeští fans jsou schopní dvakrát po sobě při hlasování zazdít takovou věc jako Nářek ztracených zemí od Dufauxe. Radši volí Ekho, to mi hlava moc nebere. Proto jsem si to teď koupil celé v originálech. Holt těžko se tu vydávají kvalitní věci.
Jop, Beze strachu od Brubakera. Černoška měla podobných knih na tom stánku hafo, ale superhrdinskému žánru moc neholduji, tak jsem si vybral Daredevil, protože Brubaker. Za pět euro, no neber to.:)
Za komiksy, hudbu a filmy zhruba 250 euro. Většina věcí je od Gibertů v occasion, čili bazarovky, ceny 5 - 9,- euro, navíc jsem trefil Černý pátek, tak ještě 10% z ceny dolů. Pro příklad trilogie Strážců Maseru 10,- fantasy Alyanina tajemství po pěti eurech, Mistři inkvizitoři 1. - 9 euro, hudba většinou po pěti eurech, BD edice Hra o trůny 4 - 11 euro, to samé Deadwood. Nejdražší byl Hellblazer, to je novinka, 28,- . Za Marvel Deluxe Daredevil jsem dal u stánku pod Montmartrem 5,- euro.:) Prostě musíš vědět, kam jít.
Fimi: Soudce Dredd se letos po letech znovu rozběhl, hm? Vydávaj si ho pro radost. A letos na Crweconu zmiňovali, že možná si za pár let pro radost vydají dalšího Parkera, když na to Garfieldi, Simpsni a Naruto vydělaj... V podstatě je to jediné nakladatelství v ČR, které plní fanouškovy sny. Comics Centrum se zachránilo předobjednávkami, jinak by i dnes točilo jen Sin City, Hellboye a Vránu v milionech vydání, jako to bylo ještě před pár lety.
Ano, dokončili sice jednu čàst, ale pořád to můžu brát jako nedokončenou sérii. Dle mého názoru byl totiž Bleach vůbec nejlepší mangou, která zde vycházela a nedovycházela do konce.
Tak oni to Crwáci dělaj tak,že to dovydaj do určitého bodu,kdy se příběh uzavírá.
Bleach,kde uzavřeli jeden storyarch,Parker 1 je taky prý uzavřenej(nečetl a mrzí mně to).
maco: K tomu Thorgalovi v integrálkách. Někdo tu nedávno psal, že v nich pojedou snad od čísla 19, nebo tak nějak. Prostě úplně nesmyslně a pro mě v tom případě i zbytečně.
Lenny: Máš pravdu, přístup se opravdu změnil a taky s úsměvem vzpomínám na Dorta jak 'seřvával' místní komiksáky, ale co jsem tím chtěl říct je to, že nikdy není 100% jistota, že něco vyjde do konce. Fakt se divím, že Crew ještě jede Unwritten, když je to propadák a ano, je u nich daleko větší šance, že něco opravdu vyjde, ale v minulosti se taky pár věcí stoplo a to nejenom Parker, ale třeba taky Bleach, což mě osobně sere třeba víc než nějaká Banda nebo American Vampire.
Asi tak. Zas BBart. A zdalo sa mi ze to zacinal bbart. Dik za upresnenie lenny. Inak ako je to s tými integralami. Dovidaju v integraloch aj prvé casti? Lebo ako som pisal chcel by som si kupit thorgala a tie integrali sa mi pozdávajú viac ako kupovať žiletky. Najradšej mam aspoň +-200str. knižky takže ten integral by mi vyhovoval.
Napr albatros vydava thorgala. Prvé casti vydal v pevnej väzbe. Neskôr dal broz. Nehovoriac že vždy v inom formáte? Teraz ma vydat niečo ako zväzok 3 ks ,,omnibus,,?,, ci co to ma byt. Tak rad by som si kúpil thorgala ale toto co oni robia. Im je.be keby to vydali ako celok nevaham ani sekundu.
Lenny: No, teďka se BBartu zastanu, ale když jsem se zeptal na dotisk Habibi, tak mi řekli, že v roce 2019 nebo nejpozději 2020 by to rádi dotiskli :D Jasná odpověď, žejo? :D
Walome to máš asi pravdu, komiks sbírám od 2013...předtím jsem četl jen on-line a neměl vůbec přehled o vydávání v ČR
Doteď si pamatuji to nadšení a radost když bbart potvrdili Fatale ale zároveň jsem pocítil strach protože jsem věděl nebo tušil že se přesně toto stane...
To je všechno o marketingu, brandu a přístupu. Jak píše Walome, CC na tom bylo dřív fakt špatně - vydali 1-2 díly, stopli sérii a Václav Dort na Crweconu seřval fanoušky, že si to nekupují :). No a pak se zjevila paní Fialová, úplně se změnil styl komunikace a přístup k vydávání - a dneska je CC tam kde je. Byť to slovo nesnáším, je to lovebrand.
"S takovou bych si nejspíše nekoupil nikdy od nikoho nic, protože i CC, i Crew mají nějaké nedokončené série." je naprostá blbost. Vážně ti přístup k vydávání u těhle vydavatelů přijde stejnej? U Crwáků víš, že ti tu sérii dovydávaj, i když na ní krvácej (stopli Parkera, ale ta 1 kniha je uzavřená a nečekáš jako u Fatale, jak to dopadne). A když už je průser, přiznaj to. CC to má teď podobně, akorát k tomu u rizikovějších věcí využívá edici na přání. Obě vydavatelství se baví s fanoušky, dělají pro ně akce, budují komunitu. A teď si vem BBArt, kterej nebyl snad 3 roky schopnej říct, jestli teda bude nějaký další Planetary nebo Americkej upír. Když se jich zeptáš na nějaký pokračování nebo na plány na 2019, tak neví... Já je naprosto chápu, že nechcou v prodělečné sérii topit peníze, ale pokud s tím mají proboha dlouhodobej problém a kazí jim to značku, tak tomu musí nějak přizpůsobit svou vydavatelskou strategii (a nebo komunikaci).
Fimi: ještě v dobách, kdys asi nebyl komiksák, a já začínal,tak CC bylo vyhlášeno tím, že nedovydávalo série. A bbart byli ti, co dovydávali :) je proto srandovní sledovat věty typu "zlaté CC, špatný bbart". Jen crew si hraje na ožralý milionáře a dovydává skoro vše.
Fry: přesně tak.
Tak či tak to musí bejt hrozně těžkej a nejistej byznys a je zázrak, že tu vůbec něco vychází. Kdyby ti lidi nebyli srdcaří, tak máme smůlu (samozřejmě nepočítám továrnu na peníze albatros).
Draco. Toto tvrdim aj ja. BBart by malo vydavat komixi len ako celok, možno aj ako zberateľské kúsky. S ich povestou... A nehovoriac ze československy trh je zevraj špecificky, tak omnibusy by sa mali predávať lepšie, alebo ich nevytlacit tolko aby sa predalo všetko. Ale ako pisal darker. Radšej nech nic nevydavaju. Su vydavatelstva ktorým to možno pojde lepšie nehovoriac o tom ze ked si BBart kúpi licenciu tak brzdia vydavatelstva ktoré by to vydali aj dodatocne
Fry kterou sérii cc vyloženě stoplo? Želvy? Co si pamatuju Crew tak snad jen Rising stars a Parker, možná Dredd? Nebo co ještě?
No já to mám taky že kupuju prostě pořád něco, jsem ujetej na deluxe ale co mám v češtině si v aj už nekoupím což jsou třeba Skalpy, sága nebo Sandman...ovšem opačně to nefunguje, prostě si nekoupím Fatale když to mám v originále v krásném provedení...to si radši koupím za ty prachy něco jiného než abych to měl dvakrát...sice křičím u crwe po Deadly Class, kill or be killed, nebo Descender ale to jen proto aby to u nás vyšlo jelikož je to fakt skvělý a přeju to vám co to neznáte abyste si to mohli přečíst...ale asi bych do toho nešel...prostě bohužel
Walome, Kj a dalšì: Jako mi je úplně jedno co kdo kupuje a ano, taky si teď nekoupìm prvnì knihu Aquamana, protože už ji mám v originále a vydavatel se rozhodl zrušit pevnou vazbu, ale pak nebudu ani brečet, že to třeba nedovydaj, protože nepodpořím svým nákupem tuhle sérii (přinejmenším první knihu)
Jasně, sere mě, že se tady nedovydala ta hromada sérií co píše Fimi a ano, ještě víc mě sere, že teď vidím 90% knih co jsem kupoval za plnoi cenu ve výprodeji, ale tohle není věc, kterou jsem schopen ovlivnit.
Pokud tady BB/art vydá něco co mě zajímá, tak si to jdu koupit, nehledě na to, jestli to tady vyjde komplet nebo ne. S takovou bych si nejspíše nekoupil nikdy od nikoho nic, protože i CC, i Crew mají nějaké nedokončené série. Ale to už je zase jiná debata.
Zack: To sice jo, ale když prodáváš komiks s DPP 500 Kč za 99 Kč, moc velká marže tam asi nebude.
Zrovna Země jedna je uzavřená, tam mě to netankuje - ale u těch otevřených to naštve.
Ad BB art: Domnívám se, že s ohledem na to, co všechno vydávají, jsou pro ně komiksy spíše jen takové drobky bokem. A nevidíme do toho, jakým způsobem je to ovlivněné třeba právy - kdo ví, jak to je. Aby jim nedali klasickou lákavou nabídku: tady máte bundle prvních a druhých dílů od X sérií za levno na zkoušku a zbytek budeme řešit podle zájmu (a to už za levno nebude).
KJ: Ano, jsou komiksy, jimž BW formát dokonale sedne. Nedokáži si představit třeba barevného Soudce Dredda. A zjistila jsem, že se mi také mnohem více líbí staré komiksy v BW (tedy dekolorované), než původní kolorované - třeba taková Amethyst se mi v BW líbí mnohem více, než v barvě (i když jsem se ještě nevzdala cíle pořídit si ji i v barvě). Ale Colónova kresba v BW prostě víc vynikne. A má to i jeden bonus - na stará kolena mám připravené šestisetstránkové omalovánky! :)