Sběratelský klub Diskuze pro sběratele comicsů.

Fimi: Dredda tipuju že si crwáci pro radost vydaj :)
Draco walome děkuji za informace...PS v auditku jsem se ptal na Dredda a p.pavlovsky řekl ať raději počkám, že by náznak další knihy u nás?
Fimi: Soudce Dredd se letos po letech znovu rozběhl, hm? Vydávaj si ho pro radost. A letos na Crweconu zmiňovali, že možná si za pár let pro radost vydají dalšího Parkera, když na to Garfieldi, Simpsni a Naruto vydělaj... V podstatě je to jediné nakladatelství v ČR, které plní fanouškovy sny. Comics Centrum se zachránilo předobjednávkami, jinak by i dnes točilo jen Sin City, Hellboye a Vránu v milionech vydání, jako to bylo ještě před pár lety.
Fimi: já 2011 a za ty dva roky se to dost otočilo. Dort křičející na fanoušky, že si nic nekupují, jsem naštěstí zažil a nesu si to v srdci dodnes :D
Ano, dokončili sice jednu čàst, ale pořád to můžu brát jako nedokončenou sérii. Dle mého názoru byl totiž Bleach vůbec nejlepší mangou, která zde vycházela a nedovycházela do konce.
Tak oni to Crwáci dělaj tak,že to dovydaj do určitého bodu,kdy se příběh uzavírá.
Bleach,kde uzavřeli jeden storyarch,Parker 1 je taky prý uzavřenej(nečetl a mrzí mně to).
Fry nedokončili s Bleachem jednu část a jen nepokračovali s další?
maco: K tomu Thorgalovi v integrálkách. Někdo tu nedávno psal, že v nich pojedou snad od čísla 19, nebo tak nějak. Prostě úplně nesmyslně a pro mě v tom případě i zbytečně.
Lenny: Máš pravdu, přístup se opravdu změnil a taky s úsměvem vzpomínám na Dorta jak 'seřvával' místní komiksáky, ale co jsem tím chtěl říct je to, že nikdy není 100% jistota, že něco vyjde do konce. Fakt se divím, že Crew ještě jede Unwritten, když je to propadák a ano, je u nich daleko větší šance, že něco opravdu vyjde, ale v minulosti se taky pár věcí stoplo a to nejenom Parker, ale třeba taky Bleach, což mě osobně sere třeba víc než nějaká Banda nebo American Vampire.
maco: No počkat, Thorgala nezačínal BBArt, ale S. Press. Pak si na něm vylámala zuby Crew, BBart, a teď to zkouší Albáč. Co přesně plánují nevim
Asi tak. Zas BBart. A zdalo sa mi ze to zacinal bbart. Dik za upresnenie lenny. Inak ako je to s tými integralami. Dovidaju v integraloch aj prvé casti? Lebo ako som pisal chcel by som si kupit thorgala a tie integrali sa mi pozdávajú viac ako kupovať žiletky. Najradšej mam aspoň +-200str. knižky takže ten integral by mi vyhovoval.
V pevný vazbě vydával Thorgala BBart. Albáč zkoušel klasický alba, teď přechází na integrály
Napr albatros vydava thorgala. Prvé casti vydal v pevnej väzbe. Neskôr dal broz. Nehovoriac že vždy v inom formáte? Teraz ma vydat niečo ako zväzok 3 ks ,,omnibus,,?,, ci co to ma byt. Tak rad by som si kúpil thorgala ale toto co oni robia. Im je.be keby to vydali ako celok nevaham ani sekundu.
Fimi: Já se divím, že vůbec vyšel druhý díl :D
Lenny: No, teďka se BBartu zastanu, ale když jsem se zeptal na dotisk Habibi, tak mi řekli, že v roce 2019 nebo nejpozději 2020 by to rádi dotiskli :D Jasná odpověď, žejo? :D
Walome to máš asi pravdu, komiks sbírám od 2013...předtím jsem četl jen on-line a neměl vůbec přehled o vydávání v ČR

Doteď si pamatuji to nadšení a radost když bbart potvrdili Fatale ale zároveň jsem pocítil strach protože jsem věděl nebo tušil že se přesně toto stane...
To je všechno o marketingu, brandu a přístupu. Jak píše Walome, CC na tom bylo dřív fakt špatně - vydali 1-2 díly, stopli sérii a Václav Dort na Crweconu seřval fanoušky, že si to nekupují :). No a pak se zjevila paní Fialová, úplně se změnil styl komunikace a přístup k vydávání - a dneska je CC tam kde je. Byť to slovo nesnáším, je to lovebrand.

"S takovou bych si nejspíše nekoupil nikdy od nikoho nic, protože i CC, i Crew mají nějaké nedokončené série." je naprostá blbost. Vážně ti přístup k vydávání u těhle vydavatelů přijde stejnej? U Crwáků víš, že ti tu sérii dovydávaj, i když na ní krvácej (stopli Parkera, ale ta 1 kniha je uzavřená a nečekáš jako u Fatale, jak to dopadne). A když už je průser, přiznaj to. CC to má teď podobně, akorát k tomu u rizikovějších věcí využívá edici na přání. Obě vydavatelství se baví s fanoušky, dělají pro ně akce, budují komunitu. A teď si vem BBArt, kterej nebyl snad 3 roky schopnej říct, jestli teda bude nějaký další Planetary nebo Americkej upír. Když se jich zeptáš na nějaký pokračování nebo na plány na 2019, tak neví... Já je naprosto chápu, že nechcou v prodělečné sérii topit peníze, ale pokud s tím mají proboha dlouhodobej problém a kazí jim to značku, tak tomu musí nějak přizpůsobit svou vydavatelskou strategii (a nebo komunikaci).
Darker: netuším, do vydávání nevidím :)

Fimi: ještě v dobách, kdys asi nebyl komiksák, a já začínal,tak CC bylo vyhlášeno tím, že nedovydávalo série. A bbart byli ti, co dovydávali :) je proto srandovní sledovat věty typu "zlaté CC, špatný bbart". Jen crew si hraje na ožralý milionáře a dovydává skoro vše.

Fry: přesně tak.

Tak či tak to musí bejt hrozně těžkej a nejistej byznys a je zázrak, že tu vůbec něco vychází. Kdyby ti lidi nebyli srdcaří, tak máme smůlu (samozřejmě nepočítám továrnu na peníze albatros).
Draco. Toto tvrdim aj ja. BBart by malo vydavat komixi len ako celok, možno aj ako zberateľské kúsky. S ich povestou... A nehovoriac ze československy trh je zevraj špecificky, tak omnibusy by sa mali predávať lepšie, alebo ich nevytlacit tolko aby sa predalo všetko. Ale ako pisal darker. Radšej nech nic nevydavaju. Su vydavatelstva ktorým to možno pojde lepšie nehovoriac o tom ze ked si BBart kúpi licenciu tak brzdia vydavatelstva ktoré by to vydali aj dodatocne
Fry kterou sérii cc vyloženě stoplo? Želvy? Co si pamatuju Crew tak snad jen Rising stars a Parker, možná Dredd? Nebo co ještě?

No já to mám taky že kupuju prostě pořád něco, jsem ujetej na deluxe ale co mám v češtině si v aj už nekoupím což jsou třeba Skalpy, sága nebo Sandman...ovšem opačně to nefunguje, prostě si nekoupím Fatale když to mám v originále v krásném provedení...to si radši koupím za ty prachy něco jiného než abych to měl dvakrát...sice křičím u crwe po Deadly Class, kill or be killed, nebo Descender ale to jen proto aby to u nás vyšlo jelikož je to fakt skvělý a přeju to vám co to neznáte abyste si to mohli přečíst...ale asi bych do toho nešel...prostě bohužel
Walome, Kj a dalšì: Jako mi je úplně jedno co kdo kupuje a ano, taky si teď nekoupìm prvnì knihu Aquamana, protože už ji mám v originále a vydavatel se rozhodl zrušit pevnou vazbu, ale pak nebudu ani brečet, že to třeba nedovydaj, protože nepodpořím svým nákupem tuhle sérii (přinejmenším první knihu)

Jasně, sere mě, že se tady nedovydala ta hromada sérií co píše Fimi a ano, ještě víc mě sere, že teď vidím 90% knih co jsem kupoval za plnoi cenu ve výprodeji, ale tohle není věc, kterou jsem schopen ovlivnit.

Pokud tady BB/art vydá něco co mě zajímá, tak si to jdu koupit, nehledě na to, jestli to tady vyjde komplet nebo ne. S takovou bych si nejspíše nekoupil nikdy od nikoho nic, protože i CC, i Crew mají nějaké nedokončené série. Ale to už je zase jiná debata.
Díky za osvětu, do výrobních cen komiksů nevidim.
Lenny: Ani na tom nejak extra neprodelaj a jako marketingova akce je to k nezaplaceni.
Zack: To sice jo, ale když prodáváš komiks s DPP 500 Kč za 99 Kč, moc velká marže tam asi nebude.
Zrovna Země jedna je uzavřená, tam mě to netankuje - ale u těch otevřených to naštve.
Ad BB art: Domnívám se, že s ohledem na to, co všechno vydávají, jsou pro ně komiksy spíše jen takové drobky bokem. A nevidíme do toho, jakým způsobem je to ovlivněné třeba právy - kdo ví, jak to je. Aby jim nedali klasickou lákavou nabídku: tady máte bundle prvních a druhých dílů od X sérií za levno na zkoušku a zbytek budeme řešit podle zájmu (a to už za levno nebude).
KJ: Ano, jsou komiksy, jimž BW formát dokonale sedne. Nedokáži si představit třeba barevného Soudce Dredda. A zjistila jsem, že se mi také mnohem více líbí staré komiksy v BW (tedy dekolorované), než původní kolorované - třeba taková Amethyst se mi v BW líbí mnohem více, než v barvě (i když jsem se ještě nevzdala cíle pořídit si ji i v barvě). Ale Colónova kresba v BW prostě víc vynikne. A má to i jeden bonus - na stará kolena mám připravené šestisetstránkové omalovánky! :)
Draco a Superman Země jedna jsou dokonce jen tři knihy..by mě zajímalo jaké prodeje očekávají aby vydali sérii o debilnich třech čtyřech knihách
Ony teda superslevy a vyprodeje neznamenaj vubec nic, black friday se taky nedela, protoze vsichni desne prodelavaj a prejkaj jim sklady odpadem.
BBArt na dovydávání sérií házel bobek od dob, kdy začal s velkoformátovými francouzskými alby. U tohohle nakladatelství lidem zbývá už jedině samizdat. Nebo je nějak přesvědčit že krátké série jako Fatale (jen 5! knih) či Planetary (dokonce jen 4! knihy) mají vydat jako jednu velkou bichli... Tohle jejich chování je vážně kokotina, i z pohledu nakladatele, neříkejte mi, že jsou šťastní z toho, jak často dělají superslevy a výprodeje.
Walome: Tak proč, když jim to nenese, to pořád zkouší? I to, co vlastně dovydali, tak se všechno "prý" špatně prodávalo. Můj názor je, že mají buď velké oči a dělají velký náklad, který jim pak zbyde na skladě, nebo vyloženě lžou a zisk je, ale né tak velký, jak by si přáli.
KJ proto jsem nešel ani do barevného Sandmanana nebo Swamp Thinga...z pekla v barvě si opravdu představit nedokážu a sín city v barvě by byl kardinální hnus
Fry: my, jakožto koncoví uživatelé, nejsme zodpovědni za trh :) to je hrozná blbost, cos napsal, vnímáš to špatně. Ty nic babartu nedlužíš, ani komiksovému trhu, stejně tak se nemají cítit proč provinile ti, kteří si nic nekupují. Žijeme ve světě milionu možností, za co utratit svoje peníze. Pokud máme podezření, že je utrácíme zbytečně, tak je logická reakce je utratit za něco jiného. Míchat do toho emoce je nesmysl.

Mně je to s gotham cetral líto, originálu jsem moc nerozuměl, takže mám doma oba dva díly v češtině. Punishera už mám v omnibusu, ale koupil jsem jeden kousek do soutěže, takže tady "mám splněno", měřit to Fryovými pravidly. A Fatale mám doma taky, oba dva díly, tam budu rád, když to dovydají. Ale pokud jim to nepřináší zisk, tak by byli blázni, kdyby v tom pokračovali.

Ale ano, uznávám, že je to začarovaný kruh, nicméně nežijeme v dokonalém světě a je holt třeba akceptovat realitu.
Fimi: Barevné Z pekla... Naprostá zbytečnost a moderní trend dobarvovat díla, jejichž genialita a účelová pochmurnost pramenila mimo jiné z černobílé kresby. Pochopím to třeba u Kůstka od Crwe, ale u Z pekla je to vyloženě nesmysl. Nehledě na to, že jsem měl možnost mít v ruce první kolorovaný sešit a je to fakt hnus! Já už jen čekám, kdy se někdo rozhodne dobarvit Sin City od Millera, a věř, že na to časem bohužel dojde :(
Já ty komiks od BBartu taky kupuju, i když pak mám neúplné série, ale je fakt , že kdybych měl přání až by padala hvězda, tak aby BBart už nikdy nevydal žádný komiks. S jejich stylem, ať se na to vyserou.
Fatale, DMZ, planetary, banda, superman Země jedna, Flash, Superman new 52, Superman AC, Green Lantern , Gotham Central, Americký upír.... zapomněl jsem na něco?

Na fb bb art položili otázku jak by se nám líbil Z pekla v barvě a hodili tam pár ukázek.... šli byste si toho?
Jestli tady nakonec vyjde Gotham Central 3 a 4 a další Fatale, tak to dojedu (i když už to mám v polštině, potažmo angličtině) + ten 3. Berlín, o kterém jsem psal. Ale co se týče dalšího, koupím stejně jako Dan-El pouze jednohubky, pokud mě něčím zaujmou...
Fry: Máš pravdu, ale jen napůl. Já od BB pravidelně kupoval i když přiznávám, nakonec prodal, protože už mě to přestalo bavit, Preachera - dojel jsem dokonce, Hitmana - dojel jsem dokonce, Punishera od Ennise - dojel jsem do konce, Před strážci - dojel jsem dokonce (v pevné vazbě). 100 nábojů, Daredevil, Bažináč - dojel jsem do konce a nechám si je. A pak si proti tomu postav série z poslední doby - Americký upír, Planetary, Gotham Central, Fatale a já nevím co ještě, co bych do toho konce rád dojel, ale prostě nemůžu, protože se tady místo GC 3 raději rozjede další Punisher, u kterého už předem na FB napíše, že s "druhým dílem uvidíme, uvidíme". A těch případů je mnohem víc. Takže se nikdo nemůže divit, že to podkopává důvěru v to, že se jakákoliv nová série přehoupne přes první, max. druhý díl. Na jakýkoliv dotaz BB sesmolí jednovětné vyjádření, které tazatele spíše naštve, než aby mu pomohlo pochopit situaci. Ne vážně nevěřím tomu, že i Ty chceš mít doma 20 sérií a od každé pouze jeden díl. Nevěřím. A to co se tady děje je pouze sklízení plodů něčeho, co bylo zaseto už před několika lety a dost těžko tenhle stav někdo zvrátí. Netěší mě to, ale beru to jako fakt, promiň.
Jop, a přesně tohle je ten důvod proč tady něco nevyjde do konce ... no nebudu se rozčilovat, já kupuji pravidelně od BB/artu skoro vše, takže když něco nevyjde do konce, nebude to moje vina, což někteří z vás říct rozhodně nemůžou. Ale to je asi každého věc.
Od BBartu už raději nic nekupuji co mne zajímalo zařízli a nebo neudělali dotisk prvního dílu. O gotham central jsem měl zájem ale raději nekoupil. Ty prachy raději dám CC nebo Crwi ti sérky dodělají.
Pokud opravdu BBart zařízl Gotham Central a Fatale, tak se počet jimi nedovydávaných sérií, které jsem kupoval, zvýší na dvanáct. To je daleko větší číslo, než počet sérií, které jsem taky kupovat a vydali je až do konce. To číslo je pět. Takže mě tohle nakladatelství pěkně s***. Dojedu Ságu a už od nich nikdy žádnou sérii kupovat nebudu. Možná jednohubky. Počet BBartem v Česku zničených komiksových sérií je neuvěřitelný, skoro jako by to dělali naschvál :-( .
Když začínal Crew se Znovuzrozením, tak v metru byly všude reklamy. Vylezu v Plzni před autobusák a tam je na lavičce reklama nad komiksy od Arga. Tohle je jenom pár příkladů z mnoha, jak různá vydavatelství propagují své komiksy.

Moje otázka zní: " Jak BB/Art propaguje své komiksy? Jak se může běžný konzument, který i jednou za uherský rok nějaký ten komiks přečte, dozvědět o jejich nově vydaných komiksech?"

Toť vše.
Fry už to vidím...no dobře budu optimista... předpokládám ligu New 52 knihu 5 a 6 ... nějaké novinky ať raději nezačínají
Hele kluci, neházejte flintu do žita když ještě není zveřejněn ediční plán na příští rok.
Rozhodně bych bral za hotovou věc že fatale a Gotham Central konci...max fatale bude ještě jeden díl...
No co se týká pláštěnek od Marvelu tak snad jen Daredevila který je pro mě prostě nej, potom určitě Moon Knighta a věci od Jasona Aarona, jeho Thora fakt můžu... Valiant je trochu jiný, nejsou to typické pláštěnky a Invincible je uzavřený příběh ne příběh kde musíš mít načteno sto let dozadu, ne příběh kde je hlavní hrdina pořád stejně starý a bez vývoje...navíc to píše Robert Kirkman a taky to tak vypadá...jinak samozřejmě taky mám radši věci od Brubakera ale nepohrdnou skvělým fantasy nebo scifi...
To bych jeste nebral jako hotovou vec, spis povzdech.

Jinak znate nekdo ty lidi z bbartu? Chodi nekdo sem nebo je to skupina z jine dimenze? :)
V diskusi pod tímhle příspěvkem je to celkem vypovídající... vždyť to nikdo nekupuje... a pak už ticho:
http://www.facebook.com/BBart.cz/photos/a.129608677081933/1988639914512124/?type=3&theater
Kde se pise, ze Gotham Central nebude u bbart pokracovat?
Fimi: Pravda, na Black Mirror jsem zapomněl! To je podle mě nejlepší Batman od Snydera, lepší než celé Sovy! Teď jsem zvědavý na White Knight, zatím to má celkem dobré ohlasy, chci se na to mrknout. A vůbec, ony ty elseworlďácké příběhy jsou prostě lepší než hlavní linie - Thrillkiller, Gotham Noir, Gotham by Gaslight, Drákulovská trilogie, ty bych kupoval hned! A ještě srdcovku Catwoman - When in Rome...

Jinak už čtu jen Daredevila, ale ten má to nejlepší za sebou (Bendis, Brubaker). Waid mě vůbec nechytl a od Soulea se mi líbila pouze první kniha. Do dalších pláštěnek z jiných vydavatelství se pouštět nebudu, už mě to nebere, přece jen mám raději příběhy ze skutečného světa, hlavně krimi a noir, to miluju! A když se chci odreagovat, přečtu si Humra, který tady zatím moc pochvaly nesklízí, škoda. Já pulp rád (původní Rocketeer, The Shadow), takže vím co od toho očekávat, že to nebude žádný velký příběh a bude to přitažené za vlasy. Mě to prostě baví :)