Pindárna Obecný pokec o čemkoliv.

Kapis: Ono nejde o posedlost ke korektnosti, jako spíše o osobní přesvědčení a určitý generation gap, ve kterém právě nejvíce dochází ke střetům dvou odlišných názorů.

Pokud na mě měla mít vliv škola, tak pouze minimální. Nepamatuji si jedinou agendu, kdy by na nás učitelé chyrlili tolerantní moudra a vštěpovali gender friendly názory. Spíše je to o lidech a celkovém složení generace která je prostě pestřejší, než byla v době kdy si na střednì školu chodil ty a tví rodiče měli nejspíše taky trochu odlišné názory na určité věci :)
trudoš: no a nebo "komu se to nelíbilo, je buran, dacan, rasista a Zemanovec" :) jak já říkám, je to jen úhel pohledu.
Kapis: Fry tou „korektností“ podle mě myslel tendence některých lidí sklouzávat do roviny „mě se to nelíbilo, tím pádem je to kravina a tudíž každý kdo říká něco jiného je dement, feministka, dětina, bukvice, americký řiťolez a jiné“. Zkrátka ignorování faktu, že co se nelíbí jednomu, může se zamlouvat druhému. A nejde o to, že by člověk nechtěl, aby lidé říkali své názory, ale aby zkrátka vnímali fakt, že jsou to jejich názory a nic víc. Samozvaní arbitři kvality mi dokážou akorát hnout žlučí.
Kapis: Mně ta diskuze kolem Ms. Marvel přišla důležitá, ale vyplynulo z ní mimo jiné, že by bylo fajn si připomenout základní mantinely. Nic jiného se zatím nestalo, tak nechápu ty dramatický gesta, jak kdybych už začal pálit knihy a stavěl šibenice.
Možná jsem nezachytil některé zcenzurované příspěvky, ale diskuse u Ms Marvel mi nepřišla přes hranu, právě naopak, takováto diskuse mi přijde lepší než kdyby se všichni v rámci korektnosti báli napsat svůj názor. A ptát se na věk - buď druhý zareaguje či ne, on ten věk určitě na názory vliv má:). Takže za mne: měření pinďourů ano, ale neposmívat se, že ho má druhý menšího:) - a k tomu tady myslím nedochází.
Darker: no tuš uvidíme.
Kapis: Já jsem zaznamenal, že tam cyboyovi někdo napsal, že jestli se nebouchl do hlavy... jinak řečeno, jestli není blbý... a řešil to někdo? Neřešil. Pravidla jsou na prd, lepší je jít po konkrétním člověku a konkrétním komentáři, ale to se asi nechce. Tak zavedeme pravidla, za ty se Zack schová, jak věřící za kříž před upírem :)
Hmmm.... za ty dlouhé roky se tu cítím tak nějak "doma," tak doufám, že se to tu nezkurví. Myslím, že "útok" na názor je v pořádku, pokud nesměřuje podpásově na člověka - že by tu někdo někomu přímo nadával a urážel ho jsem nějak nezaznamenal. Ani ta debata kolem MS. Marvel nebyla dle mého tak zlá. Ale asi to vidíš Zacku jinak.

Fry: pokud bys chtěl psát komenty tak, aby ses náhodou o nikoho ani "nekorektně" neotřel, tak to by muselo být jako v tvých začátcích tady: další skvělí díl;-) Ne, bez urážky, ber to jako srandu, je to už dávno a Zacku, co si tak vzpomínám, do Frye tu jeli všichni - a on to ustál a teď tu přidává komiksy, což je mu ke cti. Jen, Fryi nechápu tu posedlost tou "korektností" - to se teď tlačí na školách tak urputně do hlav? Já myslím, že se lze bavit slušně a konstruktivně i bez té takzvané korektnosti, která je pro některé modlou a nedovoluje nazývat věci pravými jmény.

louza: mohu se optati na kterém serveru máš tu sesli? Já nikde moc nejsem, takže asi tuším, ale zajímalo by mě to. (klidně i jen emailem).
Toxická komiksačka, to jsem já!
Walome: Rec byla o tom, co se delo u Ms. Marvel, ne o sprave komunitniho serveru. CDB je skoro skanzen proti jinym projektum, co jsem delal.
Zack: aha, já pochopil, že je to pro Tebe nové, jak jsi to někde psal.
Walome: Delam to 20 let, myslim, ze se nejak ovladnu.
loza: Myslím přesně tu druhou možnost, kterou zmiňuješ. Sám tady působím už pěknou řádku let (jo a taky jsem za tu dobu něco zažil!) a čtu veškeré příspěvky jak ve fóru, tak v komentářích a vypozoroval jsem že určití lidé mají určité názory, které dejme tomu i když jsou někdy skryty do samotné recenze nejsou úplně korektní ke všem, kteří by mohli na tuhle databázi zavítat. Prakticky tady mluvím o tom samém co hlásá nová FB skupina. Komiks je pro všechny a tečka. :)

Pokud jde konkrétně o tvé komentáře tak ty dle mého názoru nepatří do dané kategorie, kterým bychom chtěli dopředu předejít :)
Zack : Jasně. Je to tvé svrchované právo. Tak uvidíme, jsem celkem zvědav jak to bude fungovat v praxi. Možná si z toho něco ukradnu pro sebe, když to bude dobrý.

Fry : Trochu nerozumím co znamená ohrožovat svým názorem (ale zní to fakt ftipně) :-) Já patrně ohrožuji někoho svým názorem v každém komentáři, pokud si ho někdo svévolně přečte a nechá se jím dobrovolně ohrozit :-) Jestli myslíš takový to "můj názor je nej a všichni kdo nesouhlasí jsou blbové" (a to tisíckrát opakováno), tak to je skutečně problém, zvlášť když se takových lidí sejde víc a utvrzujou se v tom. Ale to se tu myslím neděje, nebo jsem si toho nevšiml. Občas sem tam nějaký exces, jsme přece jen na internetu. I já sám tu určitě párkrát prudil. Ale pořád žiju v domnění, že je to tu celkem zdravý. Osobně pravda některý lidi a jejich postoje nemám moc rád, ale naučil jsem se je tolerovat a trochu i respektovat. Holt tisíc lidí, tisíc chutí.
Zack: vy si to neusnadňujete sami, protože nevíte co chcete a neuchopili jste to s konkrétními pravidly hned zezačátku.

Ad cdb: jo, to beru, já mluvil jen o fb skupině. Tady si klidně maž co chceš, ale doporučuji se krotit, protože ono to většinou dopadá tak, že se človíček opijem ocí a začne mazat nikoliv neškodné, ale nepohodlné příspěvky, což ve finále ty lidi naserou a odejdou, což hádám, není účel databáze :)
Walome: Skupinu resit nechci, protoze s CDB to nijak nesouvisi. Je to cerstvy, musi si to sednout. Proberem to klidne za mesic. Je to experiment, zatim nam to neusnadnujete, ale to se ani nedalo cekat.

Ad mazani prispevku na CDB: Ridim se osobnim pocitem. A protoze CDB neni demokracie, na komicky vykriky o cenzure vcelku kaslu a jeste min me zajima, jak ty bys to delal, kdybys neco delal, tak mam vetsinou dost jasno, jestli neco smazat nebo ne. Ten seznam pravidel ma byt pro vas, abyste vedeli zakladni mantinely. Ale klidne se muze stat, ze smazu neco, co v pravidlech nebude. Nejak se s tim smir. Nebo ne. Pokud nekomu vadi, ze tu nemuze svobodne nekoho napadat, tak je mi lito (vlastne ani ne), je urcite spoustu jinych mist, kde se muze vybit a ja to nemusim mit na ocich. Je to pochopitelnejsi?
Zack: o fb skupině, kterou jsi tu propagoval a které jsi adminem :) a proč nenecháš ty dva ať si to vyřeší mezi sebou? Dokud nedochází k trestné činnosti (rasismus, fašismus atd). Resp kde je ta hranice, pokud se neopíráš o něco dopředu stanoveného?

Fry: já bych nechal lidi, ať se staraj o sebe a nedržel bych nad jejich virtuálními já virtuální ruku, to povede k mnohem většímu průseru, než občasné urážky.
louza: O cenzuru tu nejde a ani nikdy nešlo, spíš o to, aby tady fakt někdo někoho slovně neohrožoval svým názorem, jelikož ne všichni se umí proti tomuto typu 'šikany' bránit :)
louza: tady jde spis o to, tu nikde neni sepsany, co tu chci nebo nechci. Spravedlnost bych do toho vubec netaha, vzdycky to tu bude tak jak ja povazuju za spravny, kazdy se muze svobodne rozhodnout, jestli na takove podminky pristoupi nebo ne. Kapis ma tendenci se vozit po zabacich, delal to uz u Frye, vi moc dobre, ze to nemam rad.
Zack : chápu. Je otázka jestli tohle může jedinec subjektivně nějak spravedlivě rozsoudit. Osobně jsem tuhle otázku řešil na jiném webu, kde sedím na tvé sesli a rozhodl jsem se pro naprosto minimální vměšování. Konkrétně Kapise tam mám taky a nikdy jsem mu nemazal jediný příspěvek, byť občas šla diskuse hodně mimo topic. Pokud už bych se k tomu rozhodl, asi bych mu dal bez další následné diskuse echo proč jsem se k tomu rozhodl. Za sebe můžu říct, že se mi tvůj liberální a rozumný přístup doteď líbil, tak věřím, že to vymyslíš nějak chytře.

Fry : Walome má podle mě v tomhle pravdu i když je to možná trochu jinak než to on myslí, lidi to fakt umí i sami a brát do ruky bič málokdy něco vyřeší. Cenzura není nikdy správný řešení. Koncepčnní řešení je jedině systematická výchova. Podle mě je současná situace a úzkoprofilových webech docela fajn díky nástupu facebooku kam se odlili ti největší křiklouni a na žánrově zeměřené stránky chodí už povětšinou jen skuteční fandové. To bahno co bylo po celém internetu v první dekádě už dneska notně prořídlo. Bylo fakt o dost hůř.
Walome: Ja mluvil o CDB, tak moc nechapu, na co reagujes.
Nejde o nazory, ale o elementarni respekt mezi diskutujicimi. Nevidim problem v tom, ze nekomu Ms. Marvel prijde zamerena proti zidum. Muj osobni nazor na to nehraje vubec zadnou roli. Ale ve chvili, kdy se argumentace meni v osobni utoky (v jakekoliv forme), tak mi to vadi. Pokud s tim nekdo ma problem, tak se asi budeme muset rozloucit.
Zack: no a? Tak ať si to vyřeší každý sám. Vždyť i pomyšlení si "to je idiot, toho nebudu brát vážně" bohatě stačí. Proč to nějak uměle regulovat (pokud samozřejmě nedochází k něčemu protizákonnému). Lidi jako Ty skoro mají můj obdiv za to, že sebevědomě podle svého pohledu dokáží určit hranici co už je moc. Protože ta je u každého individuální. Není tedy přesné tvrdit, že je to skupina, kde se budeme bavit slušně, ale že je to skupina, která rozdala určitá pravidla dle subjektivních preferencí, která se musí dodržovat, nebo přijde ban. Což je v pořádku, ale ať se z toho nedělá nějaká výspa slušnosti.

Fry: k čemuž dochází úplně stejně i v "nové skupině". Jen ty názory jsou jiné, než v té "staré". Ale princip je tentýž. Jsou dvě strany jedné mince.
Walome: To delala doted. Vysledek nic moc.
Walome: Pokud vím, společnost se sama jen tak s něčím nevypořádá pokud si budou někteří jedinci tvrdohlavě stát za svými názory a vštěpovat všem ostatním že právě jejich názor je ten správný.
Zack: a co nechat společnost, ať se s tím vypořádá sama?
louza: je potreba, abych se nad tim zamyslel a zacal moderovani brat trochu vic vazne. Az si to promyslim, sepisu pravidla. Neveril jsem, ze to nekdy bude potreba, ale je. A neni to jen problem comicsove sceny, je to problem cely spolecnosti, ale CDB je jediny misto, kde s tim muzu realne neco delat.

Kapis: to fakt potrebujes vysvetlit, proc utok na neci vek nepatri do diskuze pod comicsem?
Kapis: úroveň může být nízká i vysoká, takže klidně bez uvozovek.
Zack: je toho soucasti i to, ze mi zmizely dva prispevky vcera? To jsem se jen venomslava dotazoval na vek, protoze me vzdycky udivila "uroven" jeho komentaru.
Zack: no, je tam i spousta dalších nepsaných pravidel, které je poměrně těžké odhalit.
Draco : řekla největší místní trolice...:-) Ale v podstatě souhlasím, že tady snad diskusní osvěta a umírňování není až tak potřeba. Spíš si říkám, jestli je to problém jen komiksových diskusí a jestli to vůbec můžeme v tak malé ohrádce vyřešit. Jestli ty jevy náhodou nejsou hlubší společenský problém. Ale zase na druhou stranu komiks je součástí společnosti, tak proč nezačít před vlastním prahem...?
Haha, zrovna jsem sem o tom chtěla napsat :D

BTW: Nejmíň toxické diskuze prosté trollení byly vždy tady, nechápu, proč jsou ti lidi tak fixovaní na fejsbůk. Na Komiksáriu se občas objevovaly fascinující existence (viz týpek, co mi vyhrožoval do mailu stalkingem) a Comics čtu, šířím... je prostě Markýzovo dítě.
Úřední oznámení:
Posledních několik dní se řešila toxicita diskuzních prostorů na české comicsové scéně. Jedním z konstruktivnějších řešení je nabídnutí alternativy, zkusit se o comicsech bavit bez urážení, nenávisti a diskuzních faulů. Ten byl odrozen včera někdy v pozdních večerních hodinách, jmenuje se "Komiks je pro všechny" a najdete ho na adrese http://www.facebook.com/groups/392029081337952/
Uz mi to doslo... Asi. To bych mohl :)
Ne? Doktorka rikala, ze je to jen vyrazka, ze to zmizi...
Zacku, nechtěl by ses nám s něčím pochlubit? :D
P.G. Přesně tak :)
Ano omnibus by byl nejlepší, za mě nejlepší Marvel event, tedy z těch co jsem četl http://www.amazon.com/X-Men-Age-Apocalypse-Omnibus-Printing/dp/0785195092?SubscriptionId=AKIAIPY377N5GLCZS65A&tag=gettextbooks-20&linkCode=xm2&camp=2025&creative=165953&creativeASIN=0785195092 ještě doporučuji Kings of war a realm of war, to jsou taky výborné věci
Lenny: Díky za vysvětlení. Takže si mám pořídit storyline z 95-96? Toto: X-Men: Age of Apocalypse Omnibus (New Printing) by Scott Lobdell?
P.G.: Uzavřené se úplně říct nedá, prostě je tam všechno co vyšlo od ukončení původního příběhu AoA až do toho Remendera (s tím, že tam prdli i příběhy, který se do původního paperbacku nevešly - to jsou tuším ty Tales a Chronicles). Blink třeba dál pokračuje v Exiles, z X-Mana tam máš jen pár sešitů co se točí kolem AoA...

Řada 2012-2013 právě navazuje na tu X-Force. Je to tým z 616, který se na jedné misi dostane do reality Age of Apocalypse. A protože to mělo úspěch, dali jí pak vlastní řadu.

Pokud jsi to ještě neudělala, tak rozhodně začni tou hlavní AoA řadou. Tohle jsou fakt jen "bonusy"
Lenny: Takže ty dvě knihy jsou v podstatě uzavřené? V těch Zemích jsem se právě ztratila. Protože, jestli tomu dobře rozumím, má být původní storyline na E-295, kdežto prequel je E-616. A pak je ta série z 2012-2013, o níž netuším, jestli k tomu vůbec patří. A ty Uncanny X-Force jsou z AoA E-616? Ptám se proto, že se v Marvelu vůbec neorientuji, tohle je (mimo NHM a pár jednoaktovek) můj první krok do Marvelversa...
P.G. V těch dvou knížkách by mělo být sebraný všechno, co během let k Age of Apocalypse vyšlo (různé sešity k výročí atp.). Pak tam jsou myslim i příběhy, jak se postavy z AoA dostaly do Země 616 (X-Man a spol.). Něco málo je součástí té původní storyline (Tales, Chronicles), ale spíš to vznikalo později.

AoA linka později pokračovala v Remenderově Uncanny X-Force (knížky 3 a 4), pak dostala chvíli vlastní řadu.
Nevím kam jinam svůj dotaz zařadit, tak to dám sem: Potřebovala bych poradit od znalců Marvelu - mám X-Men Age of Apocalypse Twilight a Dawn a po prostudování wikiny jsem se úplně ztratila v tom, kam tyto dvě knihy patří. Je to ta původní storyline (95-96), nebo to patří do prequelu (v twilightu jsou jak sešity z prequelu, tak i jiné, které jsem v tom seznamu vůbec nenašla) nebo je to něco úplně mimo? Ptám se proto, že se mi to hodně líbilo a ráda bych věděla, jestli to má nějaké pokračování nebo nějaké další knihy, které k tomu patří. Díky za odpovědi a rady.
MB, Scarface: Tak to pak OK
Co se týče série American Vampire, tak tady souhlasím se Scarfacem. Nadšený českými knihami jsem si sérii dokoupil v angličtině a musím říct, že se z toho postupem času stala nechutná natahovaná sračka. To nejlepší už u nás prostě vyšlo.
Já jsem taky za American Vampire :) Po Luciferovi byste měli mít volné místečko na dovydávání zapomenuté série :D
Draco Nobilis: Když mě America Vampire moc nebavil. Tedy, bavily mě první díly (v podstatě to, co vydal BB art) a pak mi přišlo že se to pořád opakuje, jen v jiném časovém období. Ale nedočetl jsem to, skončil jsem někdy po druhé světové válce, takže se to třeba pak změnilo.
GWB: A co teprv BB/Art. :D